Mozilla toont Tab Candy en komt met nieuwe Firefox-update

Mozilla heeft Firefox in korte tijd opnieuw van een update voorzien, omdat de vorige tot crashes zou leiden. De researchafdeling Mozilla Labs presenteerde een manier van tabbeheer voor toekomstige Firefox-versies, Tab Candy geheten.

Vorige week bracht Mozilla een update uit om een aantal beveiligingsproblemen te dichten, waardoor het versienummer van Firefox op 3.6.7 uitkwam. In het weekend werd er echter opnieuw een update voor de opensource-browser in roulatie gebracht, omdat volgens Mozilla bleek dat de vorige upgrade stabiliteitsproblemen kon opleveren bij sommige webpagina's die gebruikmaken van embedded objecten. Vooral webpagina's die Flash-elementen of Java-applets bevatten, zouden de browser onbedoeld laten crashen, zo is te lezen in meldingen op het supportforum van Mozilla. De huidige update, 3.6.8, zou deze problemen moeten verhelpen.

Mozilla Labs werkt intussen aan nieuwe technieken voor toekomstige Firefox-versies. Een van de onlangs gepresenteerde projecten luistert naar de naam Tab Candy en moet Firefox-gebruikers efficiënter laten werken met openstaande tabs. Via een toetsencombinatie toont Tab Candy een overzicht van alle openstaande tabs. Vervolgens kan de gebruiker tabs groeperen, bijvoorbeeld door een serie tabs onder te brengen in een groep 'werk' of 'thuis'. Wanneer een groep wordt geselecteerd, toont Firefox de gebruiker alleen deze tabs als tabs die in het browservenster zijn geopend.

Tab Candy, dat op basis van html, javascript en css is gebouwd, moet volgens de ontwikkelaars de tab overload waarmee veel Firefox-gebruikers zouden kampen, doen verminderen. Verder zou het tabbeheer vooral nuttig zijn op apparaten met kleine schermen, zoals smartphones en netbooks. Mozilla Labs wil nog nieuwe features aan Tab Candy toevoegen, waaronder het doorzoeken van tabgroepen, het aanmaken van groepen die in de private browsing-modus moeten worden geopend en het online delen van gegroepeerde tabs.

De vernieuwde tabinterface is voorlopig als alfa beschikbaar in vroege builds van versie 4.0 van Mozilla's webbrowser. Het is nog onduidelijk wanneer gebruikers Tab Candy in een afgeronde Firefox-versie kunnen verwachten, maar Mozilla streeft ernaar om Firefox 4.0 nog dit jaar uit te brengen.

Video (moogaloop.swf?clip_id=13560319&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1)

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-07-2010 • 11:50

84 Linkedin

Lees meer

Reacties (84)

84
84
50
3
0
26
Wijzig sortering
Het lijkt me gezien de tegenwoordige beeldscherm verhouding van 16:10 of 16:9 handiger om de tabs aan de zijkant van het scherm te zetten. Daarbij zou je dan eventueel nog aan een tree van 'tabs' kunnen denken om te groeperen, eventueel ook automatisch groeperen op basis van je favorieten indeling.
Het is een heel leuk idee waar ze mee komen en zeker in de toekomst zal het veel voordeel geven, op het moment is het zoals eerder werd gezegd meer moeite om ze te beheren dan gewoon onthouden maar de features die ze plannen zullen 1 op 1 aansluiten op de plannen van cloud computing.

wanneer we meer online features krijgen, denk aan online versie van microsoft word of google documents, dan word dit wel handig om URL's op te slaan en bepaalde websites/bronnen van informatie te delen of bewaren want dan zijn we zo bezig met het internet dat misschien op je werk je oude betrouwbare file cabinet gewoon verdwijnt en vervangen word door de cloud computing tegen hanger en zo kunnen we dus groepen maken waar we tags aan hangen ( dat is wat ie essentieel zei over waarom je iets hebt bewaard gedeelte ) om zo die informatie makkelijk terug te vinden die jij ergens hebt opgeslagen, zou fijn zijn als ik dat had in mijn eigen papier administratie helaas ben ik daar beetje te lui voor :P.

daarnaast het idee van Co op browsing klinkt wel leuk idee voor mensen die vaak links uitwisselen, bijvoorbeeld grappige youtube filmpjes, je kan best boel leuke dingen boekmarken maar moeizaam als je ze ALLEMAAL zou moeten linken. met deze feature is het al gauw BAM en je hebt een hele arsenaal aan grappige dingen gedeeld met 1 van je vrienden.

dus ik kijk er wel naar uit, vind het zeer innovatief en sluit goed aan wat ons allemaal te wachten staat.
Dit zijn meer toeters en bellen die ze gaan toevoegen, denk dat alleen een enkele fanatiekeling het gebruikt.
Ze hadden in de 1e plaats nooit die tabs scrollbaar moeten maken, 1e wat ik doe bij nieuwe Fx install, is terugzetten naar
browser.tabs.tabMinWidth op 0
Tab candy doet een beetje denken aan Expose van Apple. Dat vind ik altijd wel nuttig. Ik ben inderdaad zo iemand die tientallen tabs en windows opent, en dan soms weer moeite heeft om dingen terug te vinden.
Het lijkt een beetje op Fox Tab, nu al in Firefox. Alleen dan minder grafisch geweld en een wat zakelijker uitstraling.

Goed dat ze dit standaard mee gaan leveren, zal de ontwikkelaar van Fox Tab er ook zo blij mee zijn?
Grootste compliment dat je kan krijgen als iets wat je als extension schrijft als onderdeel van de browser zelf erin komt?

Er is niemand die er geld misloopt.

* Xthemes.us vind Fox Tab echter meer weghebben van de Safari feature dan van dit, maar goed.
vind het op een combinatie van de treestyletab en Tabbar plugoins lijken, maar dan juist met veel meer grafish geweld dan die bestaande plugins.

----
Overigens worden die voorbeldplaatjes nu al weergegeven als je over een tab gaat. Wat verrekte vervelend is want met veel tabs maakt het browser traag en instabliel

Hopelijk is 3.8 beter, want ik ben op 3.7 net 50+ tabs kwijtgeraakt in een dubbele crash :-(
(nieuwe crash overschreef de session restore :( )

[Reactie gewijzigd door mbb op 26 juli 2010 15:55]

ik vind zelf altijd dat het er wel leuk uitizet.. maar volgens mij kost het meer werk om zo te doen als niet.. je kan ook net zo makkelijk een appart browser openen per onderwerp
ik vind zelf altijd dat het er wel leuk uitizet.. maar volgens mij kost het meer werk om zo te doen als niet.. je kan ook net zo makkelijk een appart browser openen per onderwerp
Volgens mij mis je het grotere geheel een beetje.
Dit is de overbrugging tussen bookmarks en tabs en tegelijkertijd een colaboration tool.
Het helpt je om gestructureerd informatie tot je te nemen. Dat red je niet met wat tabs tussen vensters te ordenen. Met meerdere vensters kun je ze ook niet 1 naam geven, dus krijg je in de taskbar ook alleen maar de naam van de tab die geselecteerd staat te zien.

IMHO is dit echt handig en eigenlijk ook iets wat duidelijk al jaren ontbrak aan browsers.
Het voordeel is ook dat je meer schermruimte over weet te houden en toch het overzicht kunt bewaren.
Wat eigenlijk altijd het probleem is dat je iets zoekt. Dat zoeken doe je maar even. Neem bijvoorbeeld die camera. Je koopt niet je hele leven lang een camera, je koopt er misschien 2 of 3... en de aankoopperiode duurt maximaal een half jaar.

En voor actuele zaken gebruik je liever rss oid om even up to date te zijn. Er gaat veel tijd en werk in zitten om het te krijgen zoals je wilt, maar een echt positief verschil ten opzichte van de mogelijkheden van nu zie ik nog niet direct
Het lijkt ook bedoeld te zijn voor tabs en onderwerpen waar je langere tijd mee bezig bent. Kijk, een groep maken van een aantal tweakers nieuwtjes die je in een halfuurtje wil lezen is de moeite niet. Maar als ik bijvoorbeeld een stuk hardware koop ben ik meestal langer dan een week bezig met research doen en dan zijn die groepen wel handig. Ook dat delen van groepen met andere mensen lijkt me erg makkelijk als je samen aan een project werkt.
Het doet mij eerder denken aan de 'visual tabs' van Opera. Al vind ik nu de visuele ordening van pagina's van firefox er wel goed uitzien.
Voor mij werkt Opera gebruiken met eventueel visual tabs waar je dat wil gebruiken, en een combinatie van schermen en tabs prima voor het groeperen etc. Als je dat laatste gebruikt gebruik je dus eigenlijk al het concept van 'groups' en 'tabs' van Mozilla.
Het bewaren van deze sessies en synchroniseren op het web, bekijken op je mobiel etc. kan al jaren met Opera. Dit is zeker geen innovatie van Mozilla.
Zowal alle 'innovaties' van Mozilla en Chrome de laatste jaren zijn stiekem afgekeken van Opera. Het zou opera labs geen kwaad doen om zelf de features van hun browser wat meer te adverteren aangezien het altijd de anderen zijn die de features in de spotlight zetten.
Als ik even voor mezelf spreek, zie ik mezelf geen indeling in groepen maken, als ik aan het browsen ben. Wellicht dat het voor mensen die veel werken met veel tabs wel nuttig is.

Met CTRL+TAB ga ik razendsnel door mn tabbladen heen. Wat alleen irritant is, wanneer ik bijvoorbeeld op youtube een trailer van een film wil bekijken, dat tijdens het kijken of laden van de pagina CTRL+TAB niet meer werkt. Ik moet dan met de muis een andere tab aanklikken en dan kan ik weer doortabben tot ik weer bij de Youtube pagina ben en dan begint het 'probleem' weer opnieuw. Herkent iemand dit? Zo ja, is er een oplossing voor?
HTML5 is de oplossing ;) Doordat flash een plugin is kan het de de focus 'stelen'. Met een HTML 5 <video> tag zou dit niet moeten gebeuren.

Ik dacht trouwens ook dat google en mozilla samenwerkten aan het schrijven van een nieuwe plugin interface welke wellicht ook dit probleem aanpakt.. kan het alleen nergens terugvinden.
Het internet aanpassen omdat er een softwarematig probleem is... logisch 8)7

Het probleem van hangende pagina's tijdens het laden is echt iets wat onze code kloppende vrienden moeten oplossen. Wel zijn er verschillende plugins (heb zo even geen linkje) die dit probleem kunnen omzeilen.
Ik herken dit op alle websites met een flash-element. ZEER irritant ja. En ik weet geen oplossing
Die tab candy ziet er niet zo handig uit. Maar ik surf dan ook met maar 4-5 tabs per keer.
Misschien voor mensen met 10 of meer tabs en/of smartphones, maar dan nog zit je met veel tabs.
Ik heb op het moment 22 tabs open. Het zijn er veel, maar dingen die ik heb opgezocht en nog niet mee klaar ben laat ik open. Werkt voor mij wel prettig.

Ik gebruik trouwens Opera.
Opera hier, ik heb nu precies 100 tabs open, voor mij is het dus zeker wel handig. Voor het geval je je afvraagt waarvoor allemaal: zoals hierboven al genoemd voor pagina's die ik later nog eens moet gaan bekijken, verder een aantal nieuwssites die ik standaard open heb staan zodat ik maar f5 hoef te doen, idem voor een hoop GoT-topics zodat je steeds weet waar je gebleven was, een aantal projecten, langzaamlopende topics waar de oplossing voor een bepaald probleem gaat verschijnen, ga zo maar door. Ik zou bijvoorbeeld de groepen algemeen, fora, projecten (losse groep per project), studie en servers goed kunnen gebruiken.

Deze feature is ook al veelgevraagd onder Opera-gebruikers, helaas is ie er nog niet in de gewenste vorm. Het kan nu al met verschillende browservensters maar dat vind ik persoonlijk niet zo fijn werken.
klinkt mij als Tabs in delen in andere tabs.

Als ik 2 verschillende dingen aan het doen ben open ik een nieuw venster. even efficiënt en minder klikken.
+ Groepen tabs bewaren naar relevantie (=visuele bookmarkgroepen).
+ Groepen tabs visueel zien (voor snel kiezen).
+ Groepen tabs kunnen 'intelligent' gemaakt worden dmv associaties die het programma/plugin legt (zoals in het filmje wordt uigelegd).
etc.
Maar voor jou als een klaarblijkelijk lichte tabgebruiker ;) is dit uiteraard allemaal niet nodig :)
bedoeling is dat je het ook kan instant sharen met andere mensen een soort van google wave maar dan voor browsen. De mogelijkheden zijn enorm iig en het lijkt mij ook een soort van makkelijkere manier van bookmarken maar of het allemaal ook zo echt zal gaan werken is een tweede :)
Anoniem: 321922
26 juli 2010 11:58
Zolang bewaar ik tabs of pagina's niet eerlijk gezegd. Volgens mij ben je meer kwijt met ordenen en sorteren dan even checken waar je de wikipedia ook weer gelaten hebt.
Ik zie het meer als een andere manier om bookmarks te hebben. Daarnaast gaat het, in de toekomst, verder door het delen met vrienden en dergelijke.
In het filmpje geven ze ook al aan dat zoeken een must is, daar wordt ook aan gewerkt.
Idd, maar waarom dan niet een dergelijke bookmark-feature?

Waarom zou je tientallen tabs open houden met websites?

Ik zou dolgraag mijn bookmarks op een dergelijke manier ordenen bijvoorbeeld (gecombineerd met een soort bookmark clipboard/session bookmarks), maar geopende tabs, ik zie het nut niet.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 26 juli 2010 12:29]

Waarom zou je tientallen tabs open houden met websites?
Een aantal redenen:

1) Je bent er nu actief mee bezig en wilt snel kunnen switchen.(Geldt vooral voor pagina's met informatie.)

2) Je hebt dingen open die je maar eenmalig wilt bekijken, maar nog niet nu op dit moment.(En als je het bookmarked vergeet je het zeker te bekijken.)

3) Je bent met meerdere dingen bezig.(Meerdere projecten, privé en werk, etc.)

Er zijn er vast nog wel een paar meer te bedenken, maar dit lijkt me wel voldoende.
Snel, dat is het woord.
Dit candy gedoe is niet snel. Je moet er zelf te veel voor doen.
Voor bookmarks is dat te doen maar niet voor willekeurige sessies.
Candy 'overleefd' sessie's. Het wordt niet direct verteld in het filmpje, maar anders is het inderdaad een zinloze aanvulling. Ik durf te wedden dat dit ook met Sync gaat samenwerken, zodat je je tabs op meerdere PC's exact hetzelfde houdt.
Je weet niet hoe snel het is want je hebt het duidelijk nog niet geprobeerd.

Je gaat niet elke keer als je een tab opent alles herordenen, je doet dit 1x en af en toe tussendoor als je een nieuwe "groep" hebt.
Probeer de testbuild eens, dan zie je hoe snel het werkt.

Je kunt het zien als verschillende windows open hebben, als je een extra tab opent van het onderwerp waar je mee bezig bent staat die in de goeie groep omdat je in die groep bezig bent.
Het enige wat naar mijn mening belangrijk is is het wegcachen van dingen die lang niet open hebben gestaan.

Hier zijn al plugins voor dus zal niet lang duren.
Als ze tabs nu eens aan de zijkant zetten ipv aan de bovenkant van het scherm, dan kunnen we er veel meer kwijt en bij de meeste website/beeldschermen heb je veel overbodige ruimte aan de zijkant. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit veel horizontal heb moeten scrollen.
Opera kan dat, zelfs met thumbnails erin, maar zo heeft iedere browser natuurlijk zijn voor- en nadelen.
Bij Firefox moet je niet denken ik wou dat ik ie whatever kon, gewoon whatever even googlen met "firefox " ervoor geplakt en je vind het.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5890/
Tabs aan de zijkant, van dezelfde extension schrijver als een hele hoop andere extensions
Briljante add-on, zeker in combinatie met Multiple Tab Handler van dezelfde maker. Alleen is een breedbeeld monitor zeer wenselijk anders is er eigenlijk te weinig ruimte (tenzij je de auto-hide functie gebruikt).

edit: Als je ook multiple tab handler gebruikt zou ik "action for dragging of tabs" op default zetten. Ik vond het erg irritant om tabs te selecteren terwijl ik ze wilde verplaatsen. Die optie op default zetten fixt dat. Heerlijke combinatie van add-ons die twee :)

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 27 juli 2010 19:59]

Het is leuk oogsnoep. Maar of het ook praktisch is, valt te betwijfelen.
Anoniem: 134147
@Juicyhil26 juli 2010 14:02
Ik sluit mij hier bij aan. Ik denk dat ik het zelf vooral zou gebruiken als bookmarker. Vroeger gebruikte ik regelmatig favorieten (google bookmarks ook een tijdje) maar merk dat ik daar steeds minder gebruik van maak.

Voor dagelijks gebruik zit ik meestal in chrome en firefox; de url-balk is mijn zoekveld, typ ik iets in dat ik onlangs bezocht heb komt de goede suggestie binnen een paar seconden naar boven. Als ik iets zoek dat ik eerder al zocht zie ik op google meteen welke resultaten ik al bezocht heb.
Het aantal applicaties dat ik online nodig heb is op twee handen wel te tellen en die namen herinner ik me echt wel (email, calendar, 3/4 nieuwssites, enzovoort). De oude vertrouwde favorieten gebruik ik nog amper omdat ik veel envoudiger via de adresbalk alles snel gevonden krijg. Pas als ik bewust ben dat ik een bepaalde website over maanden, of zelfs jaren, misschien ooit nog nodig kan hebben (bijv. ter inspiratie voor design werk) grijp ik nog terug naar bookmarks. Maar als ik zo'n doel heb is er altijd wel een (vergelijkings)-website die dat doel vervult en veel recentere informatie heeft.

En als ik zelf 10+ tabs is altijd minstens de helft daarvan achterhaald en klik ik die weg. Voel nooit de noodzaak deze te 'bewaren' of zelfs maar te structureren/archiveren (waar ik toch te lui voor ben).

Al met al zal de standaardgebruiker er niet veel mee opschieten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee