Studenten bouwen MGB Roadster om tot elektrische auto

Studenten aan de Universiteit van Carolina hebben een MGB Roadster uit 1972 met een traditionele brandstofmotor omgebouwd tot een elektrische auto. Belangrijkste doel was om te kijken hoe en waar er op kosten bespaard kan worden.

In totaal vijftien studenten hebben onder leiding van docent elektrotechniek Roger Dougal de benzinemotor uit de Roadster gehaald en deze vervangen door een elektromotor. Ook is de cardanas vervangen. In totaal honderd supercondensatoren, die in de achterbak zijn geplaatst, voorzien de elektromotor van prik. Daarnaast is het gehele elektrische systeem van de 37 jaar oude sportauto aangepast.

Een aantal modificaties staat nog op stapel. Om de actieradius van het voertuig te vergroten, willen de studenten ook lithium-ion-accu's plaatsen. Ook zal de MGB voorzien worden van led-koplampen en een nieuwe kap. Omdat de elektrische auto weinig geluid produceert, overwegen de universitaire knutselaars verder om akoestische apparatuur te plaatsen die een geluid kan produceren dat lijkt op het motorgeluid van de originele Roadster.

Volgens Dougal zijn diverse studenten in totaal achttien maanden bezig geweest met het project. Daarbij is voor ongeveer 10.000 dollar aan onderdelen gekocht. De docent stelt dat met het MGB-project is aangetoond dat de bouw van elektrische voertuigen met de huidige techniek zowel haalbaar als betaalbaar is, maar dat met name het reduceren van het totaalgewicht nog een grote uitdaging is.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-09-2009 • 09:12

50

Lees meer

Reacties (50)

50
49
30
3
0
7
Wijzig sortering
Ik wil eigenlijk weten wat voor supercondensatoren ze hebben gebruikt, want degenen die ik ken slaan maar ongeveer 1 MJ op in 100 stuks (3000F 2.7V apparaten van Alphatron). Dat lijkt me bijzonder weinig, gezien dat 100 ml benzine-equivalent is - genoeg om een paar rondjes op te rijden voor de show, maar nutteloos als personenvoertuig.
In het youtube filmpje is de merknaam BOOSTCAP zichtbaar, bijvoorbeeld in dit frame:
http://tweakers.net/ext/f/LAQriR1hpcmC1iNnlgtbw7yM/full.jpg

BOOSTCAP is een merknaam van Maxwell Technologies, gezien de cylindrische vorm kan het hier om condensatoren uit de BC of MC-serie gaan. Afhankelijk van het type (typenummer is helaas niet leesbaar in het filmpje) hebben die een capaciteit van tussen 310 en 3000 Farad per stuk. Het 3000F model van Maxwell heeft ook een nominale spanning van 2.7 V, is dus vergelijkbaar met de condensatoren die ssj3gohan gebruikt heeft. Maxwell geeft een maximale energieinhoud op van 5.52 Wh/kg, dat is 19.8 kJ per kg. Ter vergelijking: een liter benzine heeft een energieinhoud van ca. 32,5 MJ en weegt ca. 755 gram, dus benzine heeft een energieinhoud van zo'n 43.000 kJ per kg, ofwel 2000x meer dan die condensatoren.

Deze opslagtechniek (het nieuwe hier is volgens mij alleen dat condensatoren inplaats van batterijen gebruikt zijn) is dus bij lange na niet in staat om een tank organische brandstof te vervangen. Volgens wikipedia zijn sommige types Lithium-ionbatterijen in staat om 150 - 200 Wh/kg op te slaan (0.54 - 0.72 MJ/kg), die komen dus een stuk dichterbij de traditionele manier om energie voor het aandrijven van een auto op te slaan. Een Lithium-ionbatterij doet dat nog slechts 60 keer slechter dan benzine ...

[Reactie gewijzigd door berend_engelbrecht op 24 juli 2024 21:57]

Uitgaande van circa 0.1 KWh per supercap (gezien de grootte) komen ze op een totaal van 10 KWh (36 MJ). Dat is ongeveer 1100 ml, nog steeds niet indrukwekkend. Reken voor het gemak nog een factor 2 efficiencyvoordeel mee, en je hebt een actieredius een benzineauto met 2.5 liter bezine.
Anoniem: 90138 @mux14 september 2009 13:25
Ze kunnen nu condensatoren maken met een hogere capaciteit, dit wordt gezien als een goede kandidaat voor electrische auto's.

http://cleantech.com/news...en-car-solution-capacitor
“Electrostatic capacitors were already very good at storing high power, but by making very deep nanopores and filling them up with metal and insulator, we get a much higher energy density than ever before,” Rubloff said. “This moves them so that they can compete with more conventional ways for storing energy, like today’s conventional electrochemical capacitors.”
Het grote voordeel van condensatoren is dat ze ontzettend snel opgeladen kunnen worden, wat voor zover mij bekend het enige grote nadeel is van electrische auto's op dit moment.
Oke ze waren bezig in de ontwikkel fase en het zijn maar studenten maar alsnog vind ik 10 k en 18 maanden (aardig wat salaris als het geen studenten waren) toch een erg dure gelegenheid...

Verder weinig nieuws, leuk dat ze het kunnen maar iedereen met genoeg geld en tijd zou dit kunnen maken
Idd iedereen met genoeg tijd en geld kan dit. De stelling van de docent
De docent stelt dat met het MGB-project is aangetoond dat de bouw van elektrische voertuigen met de huidige techniek zowel haalbaar als betaalbaar is
is dus weer eens compleet arrogant. Sorry meneer, maar deze studenten hebben *niets* aangetoond. Tesla motors en vele andere bedrijven die nu al een commerciele elektrische auto in productie hebben hebben allang aangetoond dat het ' haalbaar' is.

Waarom doet iedereen die met zijn studenten een onderzoekje doet het toch altijd voorkomen of ze een bijdrage aan de stand van de techniek hebben geleverd? Dat verwachten mensen toch ook helemaal niet van een clubje studenten? Als je toevallig iets heel nieuws bedenkt mag je dara best trots op zijn, maar niet alles dat door studenten wordt aangeraakt veranderd in goud hoor!
Omdat de elektrische auto weinig geluid produceert, overwegen de universitaire knutselaars verder om akoestische apparatuur te plaatsen die een geluid kan produceren dat lijkt op het motorgeluid van de originele Roadster.
Lachen ja!
Ik zou vooral de voordelen van elektrisch (stil) teniet gaan doen met dit soort gadget-achtige onzin. Psss.
[...]
Lachen ja!
Ik zou vooral de voordelen van elektrisch (stil) teniet gaan doen met dit soort gadget-achtige onzin. Psss.
Gadgetachtige onzin?? Als fietser / voetganger ga je vooral op het geluid af om te weten of er een auto om de hoek is. Ook wordt je gealarmeerd als er ineens moter geronk op je af komt. Als een auto geen geluid maakt is de kans groter dat je hem niet ziet aankomen.

Het is dus veel veiliger als een auto geluid maakt.
is dus weer eens compleet arrogant. Sorry meneer, maar deze studenten hebben *niets* aangetoond. Tesla motors en vele andere bedrijven die nu al een commerciele elektrische auto in productie hebben hebben allang aangetoond dat het ' haalbaar' is.
Dat hebben ze wel. Tesla heeft aangetoond dat een commerci"ele productie van een sportwagen mogelijk is. Betaalbaar is echter relatief. Voor een sportwagen is de Tesla verhoudingsgewijs niet duur.

Voor een betaalbare auto voor de massa is de Tesla nog veel te duur. Daar heeft men nu aangetoond dat de ombouw niet zo duur meer is. Bij massaproductie wordt dat alleen maar goedkoper, en ombouw is zowiezo duurder als gelijk in één keer het gewenste product maken.
In die 18 maanden hebben ze natuurlijk ook moeten nadenken. Ik weet niet hoe standaard de auto is, maar ze hebben ook moeten ontwerpen, kwamen problemen tegen die ze moesten oplossen, etc. Dan valt 18 maanden misschien nog wel mee.

$10,000 aan onderdelen lijkt misschien veel, maar wat kost een elektrische auto tegenwoordig? Ligt er natuurlijk ook aan hoe goed deze presteert, aangezien de concurrentie meestal sportwagens zijn. Maar die kosten makkelijk het zevenvoudige.
Mijn pa en ik hebben ongeveer 12 maanden aan een originele gewerkt en ongeveer hetzelfde uitgegeven! Maar dat blijft dan wel gewoon een 1800cc motor met dubbele carburateur! Heerlijk autootje, maar ontopic vind ik dit toch wel grappig met name dat ze die dingen geluid gaan laten maken...

Ik stak laatst de straat hier over en lag bijna onder zo'n honda hybrid die wegreed zonder geluid...ik dacht dat hij geparkeerd stond en stak voorlangs over, rijd hij opeens weg en mij bijna van mijn sokken. Dat geluidloos rijden is natuurlijk voor de geluidsoverlast heerlijk, maar het heeft ook iets gevaarlijks.
Inderdaad. De Toyota prius is helemaal erg, want voor zover ik weet heeft een Honda nog altijd z'n benzinemotor draaien.... de Toyota is echt geruisloos!

Ik ben zelf slechtziend en ben, naast dat ik nog best auto's zie, toch behoorlijk ingesteld op m'n gehoor.
Om het onderscheid tussen geparkeerde en rijdende voertuigen zichtbaar te maken, wordt dagverlichting verplicht (in 2011, dacht ik) op alle nieuwe auto's. Van de Prius weet ik het niet, maar elke nieuwe Audi maakt er al gretig gebruik van.

Ik weet niet hoe duidelijk dat is voor slechtzienden, maar het zou kunnen helpen..
Dan blijft het nog zo dat voetgangers en fietsers vooral op het gehoor door het verkeer gaan.

Het plaatsen van iets dat het geluid van een auto simuleert is dus voor het minimaliseren van gevaar al geen slecht idee en natuurlijk is het geluid van een sportauto onlosmakelijk verbonden met de ervaring van de auto.

Over de kosten overigens van het ding. In massa-productie zou het sowieso veel sneller gaan en goedkoper natuurlijk dan bij een prototype. De productie van onderdelen zou ook goedkoper moeten zijn en er gaan aanzienlijk minder man-uren in zitten. Ook is er natuurlijk in dit geval veel onderzocht en geprobeerd om optimaal gebruik te maken van wat beschikbaar is.
Leuk idee, maar ik betwijfel of het gaat helpen. Voor Audi en hun kopers is het natuurlijk een manier om zich te onderschijden van de rest. Je ziet zo wie een gloednieuwe heeft. Statussymboliek dus.

Kunstmatig ' motor' geluid is de beste oplossing. De meeste huidige auto's maken het meeste lawaai als ze op de snelweg zijn, en daar heeft het meestal geen zin dat men ze kan horen aankomen. Bij 120 is het trouwens bij een beetje auto (niet de mijne dus) meestal het bandenlawaai dat overheerst. Ongeacht of het bandenlawaai, motorgeluid is of windgeruis, dit veroorzaakt op zijn best enkel hinder, dus daar mag het best wat minder

Op lagere snelheden, zoals in stadsverkeer, wil je meestal een wel wat kunnen horen, althans buiten, want als je het binnen in huis ook hoort is het wederom hinderlijk, en de auto's binnen in huis horen draagt wederom niets bij aan de verkeersveiligheid.

Voor de verkeersveiligheid mag de sterkte/toonhoogte van het geluid afhangen van de gereden snelheid zodat omstanders weten dat er een auto aankomt, en hoe hard die ongeveer gaat. Het moet echter niet zo luid worden dat men het verderop of binnen ook hoort.

Voor de bestuurder, met name sportief ingestelde, kan het geluid eventueel harder zijn om de snelheidsbeleving en sport-auto ervaring te vergroten. Dat is dan puur persoonlijk-cosmetisch. Er zijn trouwens als sportwagenfabrikanten die zoiets hebben ingebouwd. Ik weet niet meer welke, maar het zou Porsche kunnen zijn geweest bij de overstap van luchtgekoelde boxermotor naar de stillere watergekoelde boxermotor. Dat heeft men toen gedaan vanwege komende geluids- en emissie-eisen.
"dagverlichting verplicht"

Lekker vervuilend
Tja die 18maanden is omdat het in de opleiding komt waar je maar x uurtjes per week aan werkt. Je laat je leerlingen dan ook al het onderzoek zelf opzoeken etc.
Laat zoiets in massaproductie komen en de tijd en prijs zal al stukken lager gaan.
Dat geef ik toch ook aan in mijn post :S
Als je iets ombouwt zonder dat je daarvoor een vaste "roadmap" hebt, kruipt er veel meer tijd in het "prutsen" (zoeken naar de beste oplossing/confuguratie) dan in het daadwerkelijk installeren van alle onderdelen.

Er zo maar even 18 maanden loonkosten bijslaan zou dus een verkeerde benadering zijn. Bovendien dienden ze eerst alle oude onderdelen te verwijderen, en dan de nieuwe te installeren. Indien men van in het begin een elektrische roadster zou bouwen, zou het best kunnen dat de werkuren om het elektrisch te maken overeenkomen met die die tot dan toe nodig waren om de benzinemotor+toebehoren erin te monteren.
Duur projectje want een MGB is al snel 15K in de handel en een goede tegen de 30K prive.

Vind alleen het idee achter het project een beetje wazig; afhankelijk van het type hoeven ze "maar" 40pk te vervangen en dat is grofweg 60% van een huidige Prius-motor (alleen het electrische gedeelte).

Dus ja, wat is nou eigenlijk gepresteerd? Ongetwijfeld een hoop lol en kennis voor de betrokken studenten maar ietwat achterhaald ten opzichte van de huidige techniek en de zeer nabije technieken.
Prius is ook een wat grotere auto met meer elektronica. En bijv. airco en allerlei dingen die deze auto niet heeft. Het zou een beetje raar zijn als ze in dit karretje een sterkere motor in zouden zetten dan in een Prius.

[Reactie gewijzigd door Nickname55 op 24 juli 2024 21:57]

het is een sportauto, een sterkere motor zou dus best logisch zijn, ten einde het oorspronkelijke gevoel van de auto te bewaren.
Een verbrandingsmotor levert het maximale vermogen pas bij hoge toerentallen. Bij moderne dieselmotoren met een nagenoeg constant koppel is dat nog veel erger. Een elektromotor daarentegen kan ook bij hele lage toerentallen het maximale vermogen leveren en heeft een veel hoger maximaal toerental.
Dat is niet geheel correct hoor.
Een verbrandingsmotor is van heel wat dingen afhankelijk m.b.t. het maximale vermogen.

Ten eerste is het een diesel of een benzine motor?
Er zijn auto's (waaronder mijn Golf 4 V5 op benzine) die al bij 3200RPM het maximale koppel van 220Nm haalt.
En dat is een vrij lage RPM voor een benzine motor.
Er zijn ook benzine auto's die pas bij 4000 of 5400 of zelfs 6300 RPM het maximale koppel halen.

Dit kom o.a. door de compressie verhouding, wel of niet een turbo/intercooler, het aantal cilinders, cilinder inhoud, aantal kleppen per cilinder, de hoeveelheid ingespoten benzine en zelfs of het Euro 98 of 95 is.

Het klopt idd wel dat een Diesel al bij lage toeren een groot koppel kan leveren.
Die kunnen meestal niet veel hoger dan 3 a 4000 toeren voordat ze in het rode gebied komen.

Auto's met een elektro motor zijn meesal veel beter in het wegtrekken dus behoud je wel je sportive sportauto karakter.
Elektro heeft geen last van turbo lag of op toeren komen van de motor e.d.

Er was bij Topgear een test geweest met de Tesla die een Lotus Elise er uit trok in een drag race.
Zie hier de test

[Reactie gewijzigd door Sunbeam-tech op 24 juli 2024 21:57]

een electromotor zoals ze gebruiken in die auto kan gemakkelijk voor kleine periodes (meestal rond de 90 seconden) ruim 5x zijn nominale vermogen leveren, mits de controller dat ook kan. dan heb je ineens een auto die met het sprinten ineens van 40 pk naar 200pk gaat, en gezien electrische motoren geen ouderwetse powerband hebben zal menig porsche nog een zware dobber hebben om die van de lijn af bij te houden...
Anoniem: 154505 @flippy14 september 2009 21:23
interessant, welk type motoren zijn dat?
Nu gaat het om deze 'lichte' zaken, ja. Echter, door het realiseren van dit is ook veel nieuwe kennis opgedaan. Deze kun je in de toekomst natuurlijk weer gebruiken wanneer men zich op het zwaardere werk gaat richten.

Hoeveel electronische dingen zijn wel niet op dezelfde soort manier ontworpen tot dat wat het nu is? Ergens moet een begin gemaakt worden, en met die ervaring kun je doorontwikkelen.
Snap eigenlijk niet waarom ze niet proberen de wielen gelijk als elektromotor proberen te gebruiken dan ben je heel de aandrijflijn gelijk kwijt.... zeg maar de naaf en deel van de velg als magneet en de buitenste rand als spoel / velg... als je daar de massa binnen de perken weet te houden (unsprung weight : http://en.wikipedia.org/wiki/Unsprung_mass ) dan heb je 2 of vier frequentie gestuurde wielen ! onderzoek naar vederlichte en toch sterke elektromotoren en accu's dus :)
Je geeft zelf al aan dat de onafgeveerde massa dan het grootste probleem is. Daarom ontgaat mij ook de nieuwswaarde van dit bericht. Er wordt gemeld dat het met de huidige techniek zowel haalbaar als betaalbaar is, maar over actieradius en oplaadtijd wordt niet gerept. Het lijkt meer op een knutselproject, dan dat het echt innovatieve waarde heeft.

Als universitaire exercitie verwacht je eerder dat ze een oplossing zouden ontwikkelen zoals jij beschrijft, of bijvoorbeeld een innovatieve accutechniek. Dáár liggen momenteel de problemen. Het is best leuk dat ze laten zien dat je voor niet al te veel geld, en met bestaande techniek, een auto kunt ombouwen, maar dat is al zo vaak gedaan. Interessanter zou zijn geweest om meer fundamenteel onderzoek te doen, en te komen met grensverleggende oplossingen voor de bekende struikelblokken van elektrisch rijden.
Ik ga in de (nabije?) toekomst een e-vehicle maken van een Citroen Dyane (variant op de eend / 2CV).

Basis van deze auto is perfect (net zoals de Kever):
- Geen (hydraulisch) stuurbekrachting
- Geen rembekrachtiging
- Geen electrische verwarming
- Geen bekrachtigde koppeling

Enzovoorts. Het is werkelijk een hele simpele conversie.

Motor eruit en elektromotor erin. Passend maken op de versnellingsbak. Omdat de versnellingbak blijft zitten blijft ook de aandrijflijn e.d. zitten.

Voorin blijft nog ruimte over voor 4 extra (standaard 12V) accu's (als het gewicht het toelaat) en achterin kan ook voldoende onder de laadvloer of op de plek waar de benzinetank zat.

Liever zou ik overgaan op Lithium cellen die veel meer stroom leveren per KG. Daardoor heb je er veel minder nodig (of meer range) en omdat ze per stuk betrekkelijk klein zijn zijn ze heel mooi weg te werken, maar (nog) wel verschrikkelijk duur.

[Reactie gewijzigd door BoutWout op 24 juli 2024 21:57]

Helemaal eens

Hebben die studenten niets anders te doen?
iedereen kan dit in zijn garage. De paketten zijn zo kant en klaar van het internet te bestellen. Of zelf samen te stellen.
De meest geschikte auto's hiervoor zijn de Golf1, de Kever en zoals hierboven genoemd de Dyane.
Simpele auto's
Probleem is niet de techniek. Die al zo oud als de weg naar rome.
De accu's die zijn het probleem. Zwaar, duur en het duurt lang om ze op te laden. Daarnaast rij je met een zelfbouw hooguit 60/80 km op een accu lading.
offtopic:
En een renaultje 4? Ik heb er 1 die het nu nog wel goed doet (net weer gereviseerd) maar als hij er nog een keer me ophoudt dan kan ik hem ook wel ombouwen. Voorwiel aangedreven, 4 versnellingen, geen bekrachtiging van wat dan ook. En Li-on batterijen kan ik via de TU redelijk goedkoop aankomen denk ik.. Briljant plan :) Dank je wel

[Reactie gewijzigd door Sn3akz op 24 juli 2024 21:57]

Anoniem: 154505 @Sn3akz14 september 2009 21:36
Dan kunnen we ook dat TV-programma van weleer van stal halen: "Wrak van de weg".
Ik begrijp niet waarom dit nog echt nieuwswaardig is, zeker in amerika zijn er al zoveel particulieren die hun auto ombouwen naar electrische auto (bv een Jeep Cherokee)..
En de conclusie van de 'meester' vindt ik dan ook nogal 'duhhhhhhh', ofwel, alsof we dat nog niet wisten...
Er bestaan standaard kit voor het ombouwen van auto's naar elektrisch.
Bij electroauto kun je een kant-en-klare kit kopen vanaf 10.000 dollar. Bij E-Volks zelfs al voor 2280 dollar excl. batterijen.
Een leuk ervaringsroject voor deze studenten maar amper nieuwswaardig.
Leuk filmpje van de performance van een elektrische auto ( vs Enzo):
http://www.youtube.com/watch?v=BqqtJpfZElQ
Die enzo zou qua accelleratie ook met de benzine versie van de Atom moeite hebben om te kunnen volgen denk ik :D
Atom: 658 pk per ton (300 pk versie)
Enzo: 485 pk per ton
Ik kan zo even snel niks vinden over het verbruik, en ik vraag me af of ie met gewone stekker wordt opgeladen of dat ze gebruik heb gemaakt van een opkomende standaard.
Ook ben ik benieuwd naar het originele gewicht (met benzinge motor) van de MGB, en nu hij elektrisch is.

[Reactie gewijzigd door !null op 24 juli 2024 21:57]

Beetje nutteloos project. Als ze nou op onderzoek gingne naar nuttige nieuwe concepten, dan lijkt het me wel een interessant project, maar nu lijkt het meer een doe het zelf projectje waar de zelfbouw kits al voor te koop zijn
Dat stuk over de supercondensators gemist?
Dat maakt het project nog een stuk minder interessant als wetenschap, maar meer als knutselhoekje voor misschien een auto die snel de half mile kan rijden.
Voordeel van Condensatoren. Zeer snel op te laden.
Nadeel van Condensatoren. Ontlanden ook verschrikkelijk snel.
Met andere woorden. niet geschikt als Accu (accumulator)
Dit gaat denk ik om een MG B (B is het model, MG het merk)
MG MGB is de officiele naamgeving. Klinkt wat dubbelop maar klopt wel.
Het model noemt MGB.

Het is wat verwarrend omdat de volledige naam dan MG MGB wordt, net zoals je de MG MGA ervoor had.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.