Accuwisselrobot moet elektrische auto aantrekkelijker maken

Het Amerikaanse bedrijf Better Place heeft woensdag op de EV Exhibit in de Japanse stad Yokohama een robot gedemonstreerd die de lege accu's van een elektrische auto in tachtig seconden kan vervangen door volle.

Elektrische auto's zijn zeer milieuvriendelijk, maar ze hebben twee grote bezwaren: de actieradius is relatief klein en het vullen van lege accu's duurt veel te lang. Om aan dat laatste bezwaar tegemoet te komen heeft Better Place, een in Californië gevestigd bedrijf dat zich bezighoudt met elektrisch vervoer, een robot ontwikkeld die de lege accu's volautomatisch kan vervangen door volle. Dat gaat net zo snel als het vullen van een benzinetank en de bestuurder hoeft het voertuig zelfs niet te verlaten.

Om van accu's te wisselen rijdt de bestuurder zijn auto boven het station. Een robotkarretje haalt de lege accu's weg en een ander karretje plaatst volle terug. Het gedemonstreerde oplaadstation werd gevoed door zonnepanelen, om het extra milieuvriendelijk te maken. Better Place is van plan om de oplaadstations geschikt te maken voor alle elektrische auto's met verwisselbare accu's.

De demonstratie maakte deel uit van een studie van het Japanse ministerie van Milieu naar de haalbaarheid van elektrisch rijden. De eerste doelstelling is dat in 2020 de helft van de verkochte auto's elektrisch zal zijn; de tweede is om in 2015 accu's te hebben die 50 procent meer capaciteit hebben dan de huidige, terwijl ze 85 procent goedkoper zijn, zo meldt de Jerusalem Post.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

14-05-2009 • 09:19

139 Linkedin

Lees meer

Reacties (139)

Wijzig sortering
Elektrische auto's zijn zeer milieuvriendelijk
Is dit nou echt waar?
Er is me verteld dat de productie en verwerking van oude batterijen zeer milieu onvriendelijk is. Daarnaast is ook het opwekken van de stroom niet milieu vriendelijk (tenzij groene stroom).

Is er al eens een objectief onderzoek geweest naar de milieu verschillen tussen een auto op fossiele brandstof en een elektrische auto? En dan het hele traject, vanaf winning brandstof, het bouwen van de auto.. etc..

@!null
De voorkeur gaat dus uit naar een elektro motor. Maar er is een topic op het forum over dit onderwerp zie ik net.
Elektrisch rijden; is dat milieuvriendelijk?

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 14 mei 2009 09:59]

Het is in principe al duidelijk dat elektrische auto's efficienter zijn, zelfs al zou de elektriciteit met dezelfde benzine worden gegenereerd. Een elektromotor kent namelijk een efficientie van iets van 90%, waar je met een brandstofmotor maar max 30% haalt oid. Een grote centrale (op wat voor brandstof dan ook) kan een veel hogere efficientie halen per liter brandstof dan een kleine brandstofmotor in een auto.
Daarnaast heb je allerlei mogelijkheden om idd andere vormen van stroom te genereren via groene stroom of kerncentrales bijv.

Er moet wel gezegd worden dat elektriciteit wel een distributie verlies kent. Dat heb je bij gewone brandstoffen niet. Er is een verlies bij distributie over grote afstanden (ons stroomnet) maar ook bij het opslaan in accu's. Dit verlies is (zeker bij accu's) niet erg groot, en stelt je in staat de opgewekte electriciteit met een efficientie van ongeveer 80% te kunnen gebruiken.

Ons huidige stroomnet is er echter totaal niet opgebouwd, op zulke hoeveelheden stroom mochten we allemaal elektriciteit gaan 'tanken', dus daar valt ook nog wat werk te verzetten.
je verhaal was aardig tot dit regeltje:
Er is een verlies bij distributie over grote afstanden (ons stroomnet) maar ook bij het opslaan in accu's. Dit verlies is (zeker bij accu's) niet erg groot, en stelt je in staat de opgewekte electriciteit met een efficientie van ongeveer 80% te kunnen gebruiken.
Dat is namelijk gigantische onzin. Het verlies bij transport en bij bij accus is namelijk heel erg groot. Die 80% haal je absoluut nooit!
Uiteindelijk komt het totale plaatje maar amper efficienter uit dan een verbrandingsmotor.

Een waterstofauto met een brandstofcel is daardoor een beter alternatief. Want die brandstofcel is heel efficient, en je zit dan niet met het grote verlies van opslag en transport die je bij een elektrische auto hebt.

Alleen moet je dan wel weer zorgen dat die waterstof op een milieuvriendelijke manier gewonnen wordt, want dat is nu meestal niet zo. (geldt overigens ook weer voor die elektrische auto0
Een grote centrale haalt maar tussen de 45% en 48% efficientie. En daarmee is het dan ook echt gedaan.

Je inschatting van de accu efficientie is ook hopeloos hoog. De beste accu's hebben een max. efficientie van zo'n 60%. In laptop's (hetgeen qua accu's behoorlijk high-tech is) kom je slechts tot 40%.

Efficientie van transport naar het accu station doet ook maar iets van 90%.

Dan heb ik nog niet eens alle verliesposten gehad, maar zitten we al wel onder de efficientie van de benzine motor...
Je inschatting van de accu efficientie is ook hopeloos hoog. De beste accu's hebben een max. efficientie van zo'n 60%.
Dat is volgens mij wel veel te laag hoor. Voor goede batterijen zou toch eerder aan 80%-90% efficiency toch mogelijk moeten zijn.
Tja, en hoe zit het met de distributie van de benzine? En de verwerking van ruwe olie?

Als het commentaar is dat niet alleen naar de efficientie van het directe energie verbruik moet worden gekeken, dan moet je dat natuurlijk ook op de gehele vergelijking toepassen.

Ik ben het overig met je eens dat de huidige elektrische auto niet perfect is. Wat is echter wel perfect?
It should be remembered, for example, that the automobile was seen as the solution for the horse manure pollution problem in 19th century cities (Kemp and Soete, 1992). Policy makers need to take the probability of future disutilities into account and create flexible TIC (techno-institutional complex ) or policy regimes that allow for future evolution. Any new technological infrastructure or policy regime should not be seen as “the solution” to the climate problem, but another step in the development path. - Uit Unruh, G.C. (2002) Escaping Carbon Lock-in, Energy Policy Vol. 30 (4), pp. 317-325.

Het is belangrijk om te onthouden dat nieuwe technologie niet de oplossing zijn, maar dat zou niet moeten leiden tot een beperking tot incrementele innovatie.

De elektrische auto is zowel oud als nieuw. De technologie is al heel lang bekend, maar er is relatief weinig ontwikkeling geweest in de afgelopen 100 jaar. Je zou dit kunnen aanhalen als bewijs dat de elektrische auto nooit zal werken, maar je zou ook kunnen kijken waarom dit zo is.

Relatief gezien is er namelijk ook weinig aandacht besteed aan de ontwikkeling van elektrische auto's. Er is nog genoeg potentieel over, maar om dat eruit te krijgen moet eerst veel geld worden geinvesteerd en het doen van onderzoek in het vroege technologische stadium is risicovol. Zonder een verzekerde afzetmarkt en zonder economische druk was het in de afgelopen 100 jaar minder aantrekkelijk om in elektrische autos te investeren.

In dezelfde tijd is echter wel heel veel geinvesteerd in de infrastructuur en motoren voor fossiele brandstoffen. Deze infrastructuur en technologie is dan ook veel verder ontwikkeld. Op dit moment is er verder ook nog een "sinking ship" effect gaande. Wat wil zeggen dat de gevestigde orde met incrementele innovaties hun product nog zodanig wil verbeteren dat de opkomende alternatieven minder aantrekkelijk worden.

De elektrische auto is op dit moment misschien nog niet de betere optie, maar het potentieel van de elektrische auto ligt duidelijk hoger. Om de optie economisch haalbaar te maken kan echter niet gewacht worden totdat de elektrische auto geheel uit ontwikkeld is. Het is trouwens ook niet gewenst vanuit het perspectief van de gebruiker, omdat deze op die manier geen invloed zou krijgen op het ontwikkelings traject.

Tenslotte is er nog de onzekerheid die komt uit de andere alternatieven. Omdat er nog zoveel onzekerheid is, willen veel gevestigde bedrijven zich niet geheel inzetten voor een bepaalde technologie. Zonder elektrisch vervoer op de markt te brengen en op die manier te zien hoe dit het doet op de markt zal er nooit duidelijk worden of dat dit ook economisch potentieel heeft of niet.


Nog even een puntje over groene stroom. Dit wordt door iedereen die ook maar enige interesse heeft in een elektrische auto en schoon milieu herkent. Het wordt dus ook opgepikt vanuit de bedrijven. Green Place geeft dus ook aan dat zij accu's uitsluitend opladen met groene stroom.

@mjtdevries
Als je lokaal waterstof kan produceren, kun je meestal ook lokaal elektriciteit produceren. Waterstof kan natuurlijk ook door andere energie opgewekt worden, zoals biomassa, maar dat kan meestal ook gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Waterstof is niet de vervanging van elektriciteit, maar eerder een opslagmedium en daarmee de vervanging van de batterij. Indien waterstof centraal geproduceerd wordt, wat met grotere efficientie zou kunnen gebeuren, dan moet ook dit getransporteerd worden. Dit kan op verschillende manieren. Vast, vloeibaar of in gasvorm. Echter, zowel het omzetten als transporteren kost geld en energie.

Waterstof was een paar jaar geleden een erg hot item, bij zowel overheden en bedrijven, elektrisch vervoer niet. Toch is het de elektrische auto die nu waarschijnlijk geintroduceerd gaat worden. Dit geeft op zich ook al aan dat de waterstof auto toch ook enkele grote problemen heeft en op dit moment niet de betere optie is.

Misschien dat dit in de toekomst weer veranderd. Zoals ik al zei, de onzekerheid remt de investeringen van grote bedrijven. Het zijn nieuwe bedrijven als Green Place die hun kans zien en het risico wagen.
Hoe wil je objectief meten wat erger is, fijn stof, CO2, Rafnieer afval of Afval van productie/recycling accu's? Je kunt meten hoeveel afval/energy er nodig voor is. Maar hoe erg de verschillende afval stoffen zijn op lange termijn voor deze planeet is niet duidelijk.
fijnstof komt van banden af.. dat zul je dus altijd houden..
fijnstof komt voornamelijk van Diesel af. (met name de variant die zwaar kankerverwekkend is)
Dus dat hoef je helemaal niet altijd te houden. Een auto op LPG stoot vrijwel geen fijnstof uit.
Afval van productie/recycling accu's? Je kunt meten hoeveel afval/energy er nodig voor is. Maar hoe erg de verschillende afval stoffen zijn op lange termijn voor deze planeet is niet duidelijk.
En om dat te ondervangen is er cradle 2 cradle design.....

Overigens is de loodaccu zeer goed te recyclen en is de belasting voor het millieu miniem.

Het is niet de technische kennis waar het aan schort, maar laksheid, onwetendheid en desintresse (menselijke factor dus).
Wat betreft Hybride auto is er in ieder geval geen enkel probleem. Daar zijn de extra productie kosten qua milieu effect volkomen verwaarloosbaar t.o.v. de mileuaspecten van de rest van de productie, en het gebruik.

Daarvan durf ik wel een extrapolatie te maken, dat het bij volkomen elektrische auto's ook wel snor zit.


Het echte probleem is inderdaad de opwekking van je elektriciteit. Dat gebeurt in landen als Nederland voor 95% met fossiele brandstoffen. En daarmee haal je het complete concept van de elektrische auto om zeep, want door verliezen in transport, accu 's e.d. wordt hij dan veel mileu onvriendelijker dan een normele auto.

Voor je elektrische auto's invoert, moet je eerst je stroomvoorziening helemaal groen maken. En daar zijn we nog laaaaaang niet. Daarom dat elektrische auto's op dit moment volslange belachelijk zijn. Hybride auto's zijn op dit moment een veel beter concept.
En daarmee haal je het complete concept van de elektrische auto om zeep, want door verliezen in transport, accu 's e.d. wordt hij dan veel mileu onvriendelijker dan een normele auto.
Dat is ook niet juist.
Electrische auto's zijn wel degelijk nu al direct efficient.

De Well-to-wheel efficiency van electrische auto's zal momenteel kunnen varieren tussen 20% en 35%
Voor auto's op basis van fossiele brandstoffen zal die eerder liggen rond de 18-22%
Maar het is eenvoudiger maatregelen tegen vervuiling op een vast punt te nemen, dan in de auto zelf.

Energieopwekking wordt in Nederland ook steeds groener.

Het concept van electrische auto's is op dit moment niet volslagen belachelijk. De hybride auto zal steeds beter worden, maar mobiliteit vv electrische aandrijving groeit met de dag.
Er worden (vooral in Japan, maar ook in de US) steeds meer concept cars gebouwd.

Electrisch aangedreven auto's worden direct op de wielen aangedreven, bij een auto met verbrandingsmotor is er altijd een transmissie nodig, deze zorgt voor extra rendementsverliezen.
Als je de productie en verwerking aan het einde van de levensduur van een auto meeneemt, is de Toyota Prius een van de meest vervuildende auto's op de markt, naast andere hybride voertuigen!
Vooral de productie en verwerking van de accu's kost gigantisch veel energie, en daarnaast zijn daar veel giftige (zware) metalen in verwerkt.

Het is echter geen argument om deze auto's massaal in de ban te doen, sterker nog, mijns inziens zijn deze ontwikkelingen hard nodig op weg naar een goed alternatief voor de huidige brandstofmotor. Het rendement en vooral de milieubelasting van elektrische auto's is beter dan dat van 'gewone' auto's, productie van de accu's niet meegerekend. Het is vooral zaak om een goed alternatief te vinden voor de huidige grote, zware en milieubelastende accupakketten.

Ikzelf ben sterk voorstander van lichte (betekent niet per direct kleine!) hybride/volledig elektrische auto's, met een niet te groot accupakket of een kleine brandstofmotor. Op provinciale- en snelwegen moeten deze auto's van een soort gezamenlijke rail/bovenleiding/alternatief elektriciteit kunnen halen om te rijden. Als een auto eenmaal op snelheid is (stel 120km/h) is er nog ongeveer 25kW nodig om hem aan het rijden te houden. Als auto's in een "treintje" rijden wordt dit voor de achterste auto's nog wat minder ivm verminderde luchtweerstand.
Dit vereist natuurlijk een hele aanpassing aan de infrastructuur, maar dit kan gefaseerd ingevoerd worden. En ja, ook de elektriciteit op die rail moet opgewekt worden, maar dit is in grote centrales veel rendabeler dan een pruttelende viercilinder, kan met kernenergie en natuurlijk gebruiken we het liefst echt duurzame groene stroom (zover die nu bestaat, dat is weer een aparte discussie :) ).

[Reactie gewijzigd door Thedr op 14 mei 2009 09:57]

Als je de productie en verwerking aan het einde van de levensduur van een auto meeneemt, is de Toyota Prius een van de meest vervuildende auto's op de markt, naast andere hybride voertuigen!
Vooral de productie en verwerking van de accu's kost gigantisch veel energie, en daarnaast zijn daar veel giftige (zware) metalen in verwerkt.
Dat is dus een verhaal wat door GM (producent van o.a. de Hummer) de wereld in gebracht is.
Lees bijvoorbeeld:
http://www.groenopweg.nl/...n-Prius-de-leugen-regeert
http://www.thecarconnecti...hummer-exploding-the-myth
http://www.volkskrant.nl/...idswonder_zet_kwaad_bloed
lithium is een lichtmetaal, geen zwaarmetaal.. (en ook niet zo giftig..)
Ik heb in een interview met de oprichter gelezen dat uiteindelijk het idee is, om een elektrische auto zonder accu te kopen, of dat je een nieuwe auto met accu koopt en de accu gelijk overdoet aan dat bedrijf. Vervolgens betaal je per 'tankbeurt' een bedrag voor de afgenomen elektrische energie (die ook minder zal worden naarmate de accu ouder is) en voor het accugebruik. Het bedrijf zorgt dus voor instroom van nieuwe accu's en het afkeuren en verwerken van de oude accu's.
Opzich is dit een oplossing, maar vraag me af wat ze voor zo'n 'wisselbeurt' gaan vragen? Lijkt mij dat je alleen de stroomkosten moet betalen, en dit is volgens mij niet zo heel erg veel? Gooi er dan nog wat verhogingen tegenaan m.b.t. onderhoud van de stations en het betalen van personeel, en je zit denk rond de 25euro per wisselbeurt?

Bovendien weet je niet hoe oud de accu is die je krijgt (en hierdoor kan hij korter/langer meegaan), want het verlies na een jaar bij een tempratuur van 25C gemiddeld is al 20%
Ook moet er heel spoedig een afspraak komen voor een universele accu, anders heeft dit hele wissel verhaal sowieso al geen enkele zin.

Ook denk ik dat we simpelweg niet de grondstoffen hebben om 50% van de auto;s van een Lithium-ion accu te voorzien, we hebben gewoon niet 'genoeg' op aarde om dit te produceren.

Ik denk dat we ons beter kunnen concentreren op een waterstof auto of bijv. een auto die rijdt op biologische afvalstoffen. Want ik vind het belachelijk dat we bijvoorbeeld bio-brandstof willen gebruiken gebaseerd op voedsel dat we ook nog eens apart moeten verbouwen. Hierdoor zal de ontbossing nog veel erger worden, met alle gevolgen van dien. Ook is het belachelijk dat er mensen honger lijden en wij het in ons hoofd halen te rijden op voedsel .. :)
Ik denk dat we ons beter kunnen concentreren op een waterstof auto of bijv. een auto die rijdt op biologische afvalstoffen. Want ik vind het belachelijk dat we bijvoorbeeld bio-brandstof willen gebruiken gebaseerd op voedsel dat we ook nog eens apart moten verbouwen.

Allemaal mooi en wel maar in de industriële landbouw is er niet zoveel biologisch afval meer (de efficientie is hier ook sterk opgeschroefd). Bovendien heeft het afval sowieso een lagere energetische waarde waardoor er ook minder biobrandstoffen van gemaakt kunnen worden waardoor het rendement van omzetting nog veel lager ligt (als het zelfs niet negatief is).
Ok, het is een nieuwe industrie en er kunnen nog verbeteringen mogelijk zijn maar één ding staat wel vast: planten zijn maar in staat om 2% van de zonnenergie om ze zetten in biologisch materiaal (en hier is nog geen energie mee gerekend om de gewassen te verbouwen en om te zetten naar biobrandstof) Zonnepanelen halen nu al meer dan 20%: als een een goede manier gevonden wordt om electriciteit op te slaan zal er nooit meer gedacht worden aan biobranstoffen.

[Reactie gewijzigd door Baritee op 15 mei 2009 09:38]

Ik denk dat er per accu een chip komt die de specs van de accu door geeft aan de auto.
Ik kan me zo voorstellen dat je voor een slechte accu minder betaald.
Verder zal je moeten betalen voor het verwisselen bv 7,50 euro de accu lading (afhankelijk hoeveel lading de accu bevat) - de rest lading van de oude accu.
Ook denk ik dat we simpelweg niet de grondstoffen hebben om 50% van de auto;s van een Lithium-ion accu te voorzien, we hebben gewoon niet 'genoeg' op aarde om dit te produceren.
Het betreft geen schaarse materialen.
Ik blijf toch hopen op de megasnelle oplaadbare accu's (5-10 minuten). Ik vind dit een beetje te simpele oplossing. Met honderden/duizenden autos per dag denk ik ook niet echt dat dat allemaal makkelijk op te slaan is?
Als deze idd snel opgeladen wordt dan is er geen vuiltje aan de lucht om er bijvoorbeeld 100 per oplaadstation onder de vloer te maken. De opgelade versie gaat onder de auto en de lege wordt gelijk opgeladen in 10min. Deze is dan voor de volgende auto in kwestie klaar voor gebuik.

Ik vraag me meer af op ze dit qua boutlayout gaan standaardiseren? Anders krijg je allerlei verschillende versies die niet altijd onder een bepaald automerk past.
In het filmpje zie ik het plaftorm gewoon met haken vastzitten, dat kan natuurlijk ook. Gewoon hydraulische haakjes die het platform vasthouden en los kunnen koppelen.
We moeten af van dat hokjes denken (auto=tanken)

't is veel logischer om de auto laden op de plekken waar hij stil staat. (Thuis/Werk/parkeerplaats) Dan wordt de auto over een langere periode opgeladen.

't is gewoon een ommezwaai in het denken dat gemaakt moet worden.
Er wordt ook ff vergeten dat het rijden op electriciteit maar een fractie kost van rijden op fossiele brandstoffen.

Bij elk punt waar stroom in de buurt is, zou je makkelijk een soor 'openbaar stopcontact' kunnen maken (bijv lantarenpalen). Om goedkoop tanken van electriciteit mogelijk te maken, zou er bijv. in de laadconnector een RFID chip ingebouwd kunnen worden, waarmee de auto geidentificeerd kan worden en het 'openbaar stopcontact' (ook met RFID) geactiveerd. Of prepaid met een chipknip. Wanneer de auto vol is zou hij zelfs nog terug kunnen leveren aan het net. (Goedkoop zonnepaneel met zo'n hoog mogelijk rendement op het dak en motorkap etc. van de auto.)

Of mischien zelfs inductief laden......of waterstof tankje dat als buffer dient...moet je toch nog naar de pomp om water te tanken :D

Het wisselen van accu's is eigenlijk alleen nodig wanneer je te ver (>actieradius) van huis/werk/bestemming bent, of wanneer je accu versleten is en toe aan recycling.
Mogelijk dat ook de overheid dit erg prettig gaat vinden. Als de thuis op te laden zijn kan je ze bijvoorbeeld in het weekeinde zelf met je zonnepanelen opladen.

Als je accu's echter alleen gewisseld worden bij een tankstation dan wordt het een beheersbaar proces en dat is iets waar de overheid van houdt. Hier kunnen ze namelijk belasting over heffen!

Accu's zijn alleen maar een tussenvorm in de overgang naar waterstof.
De energiedichtheid van waterstof is ongeveer 121MJ de kilo (14 liter). tegenover de beste batterij: 1,26MJ (350*3600) Bron Wikipedia

Echter de waterstoftenk lekt behoorlijk 3 a 4 % per dag doordat de atomen zo klein zijn.Tevens wordt door het lekken de opslag tenk broos. Het omzetten van waterstof in elektriciteit vereist een flinke hoeveelheid platina. Dit zal dus eerst beter moeten worden.

Een andere mogelijke tussenvorm komt van BMW. Zij laten een verbrandingsmoter draaien op waterstof. Hierdoor vermeid je het probleem van de noodzaak van platina voor de elektrolyse.

[Reactie gewijzigd door kikkervis op 14 mei 2009 10:11]

Valse vergelijking tussen batterijen en waterstof. Elektronen hebben Terajoules per kilo energie; het is de container die de batterij zwaar maakt. Dus bij waterstof moet je ook het gewicht van de container cq. tank meetellen. En zoals je terecht zegt, een simpele waterstoftank lekt erg veel.

De BMW truc is marketing. Een verbrandingsmotor op waterstof heeft rendementen van 40%, geen 80%. Reken de productieverliezen van waterstof mee, en het is al heel gauw absoluut niet meer rendabel.
Wat een negativiteit hier, bedenk eens wat positiefs:

Accu's vallen gewoon automatisch door te meten bij verwijderen om te zien hoe de staat is.
Dit kan bv met behulp van electronica ingebouwd bij de accu pack.
Hiernaast een RFID gedeelte waar gebruiks informatie van de accu pack op word weggeschreven. Komen bepaalde criteria van de accu pack niet overeen dan komt er even iemand kijken.

Standaarden bestaan er al een tijdje, of kom je af en toe een vulpistool tegen met een andere vorm?
Je kan verschillende vormen brandstof tanken, je zou ook verschillende soorten accu packs kunnen gebruiken.
Ontwerpvrijheid word zowiezo al beperkt door de vorm van een auto: 4 wielen, zitplaatsen, veiligheidseisen.

Het lijkt me positiever om vaker een wat kleinere accu vlot te wisselen ivm het mee te sleuren gewicht, ben je een stuk sneller klaar dan wanneer je 5-10 minuten moet wachten op een laadproces.

[Reactie gewijzigd door Vandread op 14 mei 2009 11:11]

Hmmm, heb me altijd verbaasd over het feit dat dit nog nooit was geprobeerd. Ik kan me herinneren dat reeds bij de eerste electro wagens (dat gedrocht van GM dat nooit van de grond is geraakt) werd gespeculeerd over verwisselbare accus. En nu er eindelijk alternatieve mogelijkheden zijn (laden onder het kwartier) komen ze op de proppen met dit ontwerp.

Al bij al is het duidelijk dat er heel wat nadelen zijn aan deze implementatie. Vooraleerst het meest evidente, uniformiteit van de accus is absoluut onmogelijk omdat dit verschillende aspecten van het ontwerpen van een automobiel gaat beinvloeden zoals wielbasis, zwaartepunt, spoorbreedte enz ... Om nog maar te zwijgen over de verschillende eisen van de verschillende auto's. Het mag voor zichzelf spreken dat een electrische Elise, of beter gekend als Tesla roadster niet dezelfde eisen stelt aan zijn accu als een eventueel toekomstige electrische Renault Espace. Natuurlijk kan zo'n verwisselstation uitgerust worden met verschillende types accus maar dan nog is de vrijheid van de ontwerper enorm beteugeld.

Het systeem lijkt me echter WEL heel geschikt voor een bepaald type wagens, om maar te zeggen, alles tot het formaat Golf/Auris/Astra (C segment) en kleiner. Deze hebben sowieso al erg vergelijkbare ontwerpen (motor voorin, dwars, hachback, afmetingen) EN gebruik waardoor een gemeenschappelijke accu mischien wel tot de mogelijkheden behoord.

De duurdere/grotere/exclusievere wagens daarentegen kunnen dan nog steeds opteren voor alternatieve laadsystemen die eventueel in hetzelfde station aangeboden kunnen worden. Een snellaadsysteem zal sowieso niet iets zijn dat je even snel thuis laat plaatsen gezien de toch wel vrij extreme stromen die gevraagd worden.

Ik hoop echter wel dat het ontwikkelen van snellaadsystemen en of verwisselbare baterijen geen excuus word om niet verder te werken aan een betere actieradius. Ik rijd nu zelf met een benzinne slikker die nauwelijks 350 km actieradius haalt en dat is toch wel irritant weinig hoor. Ik doe helemaal niet veel kilometers maar toch heb ik het gevoel echt continue aan de pomp te staan! Met een electrische wagen echter zou je in theorie elke dag kunnen starten met een volle accu, dus mischien is dit in praktijk geen probleem, ALS je de mogelijkheid hebt je wagen thuis te laden.

BTW, die doelstellingen zijn wel hilarisch, hoe productief is het om op een blaadje papier te zetten wat er zou moeten gebeuren tegen jaar X en jaar X. Da taccus goedkoper moeten worden en meer capaciteit hebben is toch echt wel een open deur intrappen, en er een jaartal op plakken zeer overbodig. Richtlijnen opstellen om dat te bewerkstelligen daarentegen zou nog zijn nut kunnen hebben.
Het accu verwisselen berust op de vastgeroeste manier van denken, gebaseerd op het 'ouderwetse' tanken bij een station.

In de meeste gevallen staat de auto meer stil dan dat hij rijdt. Het is dus logisch en efficienter om in de periode dat hij stil staat hem van lading te voorzien.
Groot voordeel van electriciteit is dat het distributienetwerk vrijwel overal ligt. Als er een plaats is waar het niet aanwezig is, is het vrij makkelijk te realiseren door bijv, molens, zonnepanelen of een kabel.

Een nog groter voordeel van electriciteit is dat er geen schaarste zal ontstaan door uitputting van bronnen.

Ik denk dus dat we overal het opladen mogelijk moeten zien te maken.

Buiten de mogelijkheid om thuis en op het werk op te laden, kun je denken aan openbare stopcontacten op parkeerplaatsen e.d. De stroom die gebruikt wordt om op te laden, zit in het parkeertarief verwerkt. Of betalen mbv rfid/chipknip oid. Uiteraard zal de bovenkant van de electrische auto zonnepanelen bevatten (Sommige fabrikanten van luxe automobielen hebben dit al). Misschien dat zelfs teruglevering aan het net mogelijk is. Mogelijkheden te over.

Het is toch lekker dat je auto opgeladen wordt terwijl je geparkeerd staat. Juist bij de wat afgelegen treinstations en industrietereinen zouden er grote parkeerplaatsen kunnen komen, omdat hier vaak de ruimte is. Misschien nog wat molens/zonnepanelen op die plaatsen erbij om nog een extra buffer voor het net te hebben.

Er kunnen naast electrische voertuigen ook brandstofaangedreven voertuigen bestaan, alleen zal de brandstof prijs per gereden kilomer een factor 5 hoger liggen.

Ook die kleine 2 en 4 tact brommobielen zouden makkelijk electrisch kunnen, dat zou pas een bijdrage aan het millieu betekenen.

Nu de auto industrie op zijn gat ligt, zou deze juist moeten kijken naar het electrische alternatief, mensen zullen immers altijd mobiliteit willen hebben.
Dus met andere woorden je betaald initieel wel voor de Accu's maar achteraf krijg je dan een andere die mogelijk al 'tig jaren in gebruik is van een andere auto?
Ja en ?

Een beetje intelligent laadstation houd bij hoeveel watt er in de accu is gegaan en mischien zelfs wel wat nog het rendement van het accu-pack is om te zien hoever deze "versleten" is..

afrekenen per "geladen watt" en er is geen vuiltje aan de lucht....

Het enige is dat de afschrijving op de accu's ook in de prijs verwerkt moet zijn en dat zal dan wel een landelijk gemiddelde zijn ofzo.....

oplossingen zijn er zat....
afrekenen per "geladen watt" en er is geen vuiltje aan de lucht....
Alleen als de energie-efficiënte (=(gemiddeld vermogen tijdens ontladen x ontlaadtijd)/(gemiddeld vermogen tijdens laden x laadtijd)) over de gebruikdsduur constant blijft...

Bij een slechter wordende accu zal je niet alleen zien dat het ding steeds minder Wh opneemt tijdens het laden, maar ook dat het percentage van de opgenomen energie, die hij weer vrijgeeft, inzakt.
0Anoniem: 25178
@Lenny7714 mei 2009 22:34
en ook dat lijkt me redelijk goed in een kostprijs te verwerken tbh.
Hier stond een artikel over in de Techno (technomagazine.nl). De accu is niet van jou, maar blijft eigendom van Better Place. Je leent/huurt hem dus.
En je kunt dus alleen bij "Better Place" tanken? Handig, die 100 km actieradius is al vervelend genoeg maar nu moet je die 100 km ook nog eens van Better Place naar Better Place plannen. Dat wordt grof omrijden.

Ja, zullen sommige mensen nu denken, maar je kunt toch ook thuis opladen? Nee, dat gaat niet, want het zijn je eigen batterijen niet meer. In de tankprijs zit 100 km energie en 100 km slijtage verwerkt. Als je 1x thuis oplaadt, dan zit er opeens 200 km slijtage tussen tankbeurten.
Hoe moeilijk is het per maand een vast bedrag te betalen + een bedrag per tankbeurt?

Het vaste bedrag is de huur, daarvoor kun je dan zoveel rijden als je wil (Met een laadtijd van waarschijnlijk > 8 uur kun je maximaal 90x laden per maand) in die maand. En als je ook nog energie wil hebben betaal je daar extra voor. Wear-level algoritme erover en je kunt de stadsrijders en snelwegrijders mixen, slijten je accu's nog gelijkmatiger ook.

En hoe principieel kun je worden als het over energiezuinigheid gaat, terwijl iedereen al jaren op een ADSL lijn zit met overboeking. Newsflash: Samen betaal je voor ADSL, ongeacht hoeveel je verbruikt, tenzij je in België woont.
Of je neemt een auto op benzine en gaat blokken hout wisselen voor volle accu's.

Wat je ermee moet is de vraag, maar ja, inderdaad...er zitten nog wat haken en ogen aan.
Nu is het wachten op de eerste vrouw die haar automobiel in dat gat parkeert. Het lijkt me ook lastig dat niet alle auto's even breed zijn. Hoe zouden ze dat oplossen?
Voor dit concept om te werken zou er een standaard moeten zijn in de accubak die onder de auto hangt. Niet alleen de aansluitingen maar ook de specificaties (op capaciteit na dan) zouden een standaard moeten worden.

Het wisselen gaat erg netjes, ben alleen benieuwd hoe ze de lege en of volle accu's op gaan bergen, komt een aardig stukje logistiek bij kijken.

Nu weet ik niet in hoeverre ze dit concept tot werkelijkheid willen brengen. Als de accu eigendom is van de bestuurder en je wisselt deze om, is er een mogelijkheid dat je een oudere accu terug krijgt in je wagen. Hier zouden dus nog wel eens wat problemen kunnen ontstaan. Persoonlijk denk ik dat ze het beter als een soort "service" aan kunnen bieden. Je "huurt" bij het bedrijf een accu welke je telkens weer kan inruilen voor een volle, en aan de hand van de gebruikte capaciteit van de accu die je inruilt betaal je bij voor het "tanken".
0Anoniem: 170345
@xp7amrkr14 mei 2009 11:41
Een soort abonnement zou goed zijn ja. Je betaalt een vast bedrag per maand, waarme de acculeverancier zijn onkosten kan betalen, en accu's vanaf een bepaalde gebruiksduur kan vervangen. Zo heb je altijd accu's die in goede conditie zijn. Verder betaal je nog een bedrag afhankelijk van je verbruik.
Of je hebt 2 accu's eentje heb je bij deze "pomp" neergezet en de andere in je auto je doet je pasje erin en je krijgt je eigen accu er in en die andere wordt opgeladen.
dat gaat nooit lukken... wat nou als je een keer naar een ander tankstation moet? dan zit je met de gebakken peren. ik vind de optie van xp7amrkr erg goed..
Dit is geen tankstation, dit is een wisselstation.
Neemt toch aan dat je een geplaatste accu ook gewoon kunt opladen, maar dat heb je wellicht niet altijd tijd voor.
Hoe ben je dan van plan de gebruiksduur bij te houden? Niet erg simpel. Dan zou elke batterij een speciale chip moeten krijgen. Wat dan vervalst kan worden door mensen die er een winstgevend handeltje uit willen halen door waardeloze batterijen te verkopen als volle door de chips te tweaken.
Een abonnement zou ook de adopie van elektrisch rijden vergroten denk ik. Een fors deel van de kosten van elektrische auto's zit in de accupack's, dus die kosten haal je dan uit de aanschafprijs en spreidt je uit in een soort abonnement waarbij de gebruiker ook de garantie heeft dat er snel gewisseld kan worden en er altijd een kwalitatief goede accu in de auto zit.

Die abonnementskosten kun je dan bijvoorbeeld vergelijken met de benzine- en onderhoudskosten die je normaal zou hebben (elektromotoren zijn veel minder onderhoudsintensief dan verbrandingsmotoren). Op die manier kunnen mensen de kosten ook alles beter in perspectief zetten denk ik.
Er is goed over nagedacht. De accu blijft eigendom van de leverancier. Je betaald alleen voor gebruik. Zo kunnen ze dus ook gaandeweg oude modellen vervangen door nieuwere accu's die zuiniger en of krachtiger zijn. En als auto-eigenaar zit je dus na een paar jaar niet opgescheept met een dure accu die technologisch snel achterhaald is.

Hier vertelt de oprichter van Better Place hoe het in zijn werk gaat en het verhaal erachter. Ik heb het idee dat het erg goed in elkaar zit en dat binnen een paar jaar dit systeem ergens op grote schaal in gebruik is.
Nee je betaald dan voor een service niet voor een accu. De accu zou dan niet langer jouw eigendom hoeven te zijn. Hoe oud de accu is, is dan irrelevant. Het is aan de leverancier te waarborgen dat jij een werkende accu krijgt met de benodigde capaciteit.
Maar daar heb je natuurlijk ook weer profijt van als je eigen auto al een paar jaartjes meegaat.
wie zegt dat jij eigenaar word van die accu?

APK op een accu is ook niet zo moeilijk he....
Maar die wordt toch ook zo weer vervangen dan?
ach klein probleempje met tientallen mogelijk oplossingen.. gelukkig stoppen we niet zo snel bij dit soort kleinigheden, anders waren we allang gestopt met dingen zoals sneller dan het geluid vliegen (damn er zit een geluidsmuur, laten we er maar mee stoppen) of snellere cpu's (damn ik zie die transistors niet meer, laten we maar stoppen)...
Dus om te zeggen dat zoiets een techniek en/of ontwikkeling moet tegenhouden of remmen is naar mijn mening beetje kortzichtig...
Voor een zakelijk rijder (als ik met +/- 450Km per dag) zou dit een uitkomst zijn. Ik moet nu ook 1x per dag tanken wat een "vervelende" stop is en altijd op het verkeerde moment (veel vertraging en te laat bij de klant en dan 'piep piep' tank leeg :( ) Dus voor mensen als mij zou het perfect zijn om zo'n station binnen te scheuren om 80sec later weer verder te kunnen met mn leven. En 80 sec is veel sneller dan een huidige tankbeurt. En het maakt geen zak uit waar die accu in heeft gezeten heeft zolang hij het maar doet. Ik werk bij een klein bedrijf in de ICT/Telecom waar we nu ongeveer 200 auto's op de weg hebben rijden en dan heb je dus al 400 accu's nodig om de boel op de weg te houden. Dan kan je niet al te kieskeurig zijn welke lambal de vorige keer die bepaalde accu onder zijn wagentje heeft gehad...

Voor een persoon die van zijn zuur verdiende geld een wagentje heeft gekocht kan ik mij wel voorstellen dat hij wantrouwig is als er een 'ander onderdeel' onder het karretje gehangen wordt. Echter is het niks meer of minder dan een capsule voor energie net als een tank vol brandstof. En de kwaliteit en hoeveelheid daarvan kan je voor en tijdens gebruik meten. So no big deal i.m.o.
450 km per dag is niet echt een grote actieradius voor een auto
Ik weet niet wat de actieradius van een electrisch aangedreven wagen is, maar het zal nog wel even duren voordat deze op 450 km zit. Als de actieradius op 200 zit, krijg je 2 keer zo'n stop.

Zou een hybride nix voor je zijn? Of een moderne diesel?
Moet je wel mee weten te rijden, want als je doorgast kan die nog 1 op 8 lopen ipv 1 op 22

Ik heb een 'oude' diesel en rij nu bijna 900km op een tank, voorheen was dat 500, alleen maar door mijn rechtervoet een beetje met verstand te gaan gebruiken, vroeger te schakelen (niet meer door te trekken naar 3000 toeren) en te onthaasten. Reistijd blijft gewoon hetzelfde in dit land. Ik geef het niet graag toe, maar die cowboys hebben toch gelijk met dat nieuwe rijden.
0Anoniem: 92624
@slb29 mei 2009 15:09
electrische auto's kunnen zo'n 380 km rijden op een volle accu.

(das overigens RUIM voldoende voor de meeste dagelijkse ritten van 95% van de bevolking!)
Hmmm dit lijkt me eigenlijk niks als vervanging van het tankstation.
worden je hoge capiciteits premium accu's vervangen voor goedkopen rommel.
De accu's worden waarschijnlijk niet jouw eigendom dus het zijn niet jouw hoge capiciteits premium accu's maar die van de leverancier. En Net als bij benzine waarborgd de leverancier dan de capaciteit en kwaliteit van de accu's/
Ik heb het idee dat criminelen hier wel gebruik van gaan maken.
Die ruilen dan goedkope 'aziatische' troep accu's om voor de dure bla bla bla accu's die in zo'n station zitten...

Maar ja je kan t allemaal tot op een zeker punt beveiligen.
Misschien in al de accu's een gps zender in bouwen en een speciaal drm systeem. Ofzo.

Er moet iig nog een hoop over gebrainstormd worden. :D
dat is altijd zo, zeker met een techniek dat op zo'n grote schaal moet worden toegepast in de toekomst... gelukkig zijn er dan experts die zich ermee bezig gaan houden, en vaak een committee die bestaan uit mensen over de hele wereld met internationale subsidiëring..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee