Als je met een afstand van 2x 12 kilometer de auto pakt vind ik je ook wel een klein beetje lui.

(mits geen lichamelijke problemen)
Volgens de normen die de overheid hanteert ligt de grens op 15km, daaronder zou je met de fiets moeten gaan, pas daarboven heb (of had) je recht op openbaar vervoer-aftrek en had je vroeger recht op reiskostenaftrek. Voor kilometervergoeding (die de werkgever mag belastingvrij mag uitbetalen) geldt er een norm van 11km. Er zijn trouwens stemmen om dit te verhogen naar 20km maar gezien die 15 of zelfs 11km voor de meeste mensen al teveel is, zal dat niemand aanzetten toch de fiets o.i.d. te pakken als hij/zij dat al niet deed.
Ik doe op een normale week 2x 20km 5x per week op de fiets tenzij het echt hard waait of regent.
Ik kende vroeger iemand die 6× per week 2×>50km (hele provincie door) reed, ook met slecht weer. Het scheelt ook veel of je op je werk kunt douchen. Ik dus niet. Dat de ene persoon iets doet betekent nog niet dat dat dit voor iedereen haalbaar is.
Vind je dat te intensief dan zijn er nog elektrische fietsen die het heel erg makkelijk maken dat soort eindjes af te leggen.
In de praktijk heb je in onze provincie bijna altijd (enkele zomerse dagen uitgezonderd) of regen, or tegenwind, ofwel op de heenweg, ofwel op de terugweg. Veel mensen hebben wel een GEZINS-auto die dus voor alle vervoersbehoeften gebruikt wordt en die vaak minder heeft gekost als twee van dergelijke fietsen en met die laatste ben je dan nog steeds nat.
Als je het economisch bekijkt zijn er sowieso altijd wel goedkopere manieren om je te verplaatsen over dat soort afstandjes dan een auto, afschrijving en verbruik meegenomen.
Lees bovenstaande nog eens: Nat op werk/school komen is niet fijn. Als je dan toch ook een auto moet kopen, elektrisch of niet dan is een dure elektrische fiets erbij niet voor iedereen haalbaar. Ook een fiets met een gesloten kuip (zal meestal een ligfiets zijn) kost een paar duizend euro en dan moet er nog een fabrikant in de buurt zijn.
Feit is dat voor de meeste mensen als universeel vervoermiddel, geschikt voor zowel het hele gezin als voor de middellange afstand (familiebezoek, populaire vakantiebestemmingen) de auto geen concurrentie heeft. Indien men die vervolgens al aangeschaft heeft, dan is in verband met aanschafprijs, gebrek aan parkeerruimte (grote stad), plaatsgebrek in de schuur/berging (12 hoog) of vanwege aanschafprijs het kopen van een extra vervoermiddel voor minder lange afstand (brommobiel, electrische scooter/fiets, lichtgewicht elektrische 60km/u auto (€40.000) o.i.d) gewoon niet meer haalbaar.
Ook electrische auto's zijn niet gratis (in tegendeel zelfs...) en de stroom die het verbruikt groeit ook niet aan een boompje in je achtertuin.

Klopt. Enerzijds zijn ze nog te duur, anderzijds zijn ze te snel en te luxueus, en daarom te zwaar om echt energie-zuinig te zijn.
Naast economisch moet je het ook van de praktische kant bekijken (hierboven al aangestipt). Hierboven is de afstand al aangehaald. Zelf heb ik een tijdje dagelijks gefietst op een route die volgens Google Maps 7km is maar in werkelijkheid tegen de 10 zit. De inspanning daarvoor was toch teveel, als ik op het werk/thuis aankwam was ik kapot en deed het eerste uur nauwelijks iets nuttigs
(gelukkig kon ik toen ook met de bus). Na verhuizing was het 5km en dat was voor mij goed te doen.
Daarnaast rekenen we wel allemaal met die enkele reisafstand (bovengenoemde normen gaan daarvan uit) maar de praktijk is vaak gecompliceerder. Naar mijn huidige werk is de route 4,6km
(met stoplichtenen een veelheid aan en voorrangverleenpunten zoals kruisingen, afslagen en oversteekplaatsen) tot 5km (zoveel mogelijk rechte weg). Ook dat is in principe goed te doen. Echter meestal breng ik eerst mijn zoon naar school en rijd dan door. Dat is niet zoveel verder, maar geeft, met twee fietsen en drukke kruisingen, nogal wat gedoe en kost veel extra tijd. Afzetten per auto is gewoon makkelijker.
Het tweede scenario is dat ik mijn zoon naar school breng en mijn dochter naar mijn op-passende ouders. Dat betekent weer een klein beetje extra kilometers maar veel extra reistijd (dubbel). Daarnaast kan mijn dochter nog niet zitten dus moet je een fietskarretje kopen (€299 tenzij je heel goed zoekt en uren reist naar een winkel die wel goedkopere merken voert, al heeft Halfords nu op de website ook iets goedkopers (in de winkel niet)) of toch weer met de maxi-cosy in de auto. Praktisch gezien is dat de enige werkbare oplossing.