Trillend stuur moet verblinde chauffeur op de weg houden

Onderzoekers aan de universiteit van Reno in de Amerikaanse staat Nevada hebben een trillend stuur ontwikkeld dat een chauffeur moet helpen op de weg te blijven als hij wordt verblind, bijvoorbeeld door de laagstaande zon.

Met name in de winter hebben autobestuurders last van een laagstaande zon, al dan niet versterkt door reflecties via ijs en sneeuw. Dit kan tot verblinding leiden met soms ongelukken tot gevolg. Twee onderzoekers aan de universiteit van Reno denken een oplossing voor dit probleem te hebben gevonden door de ontwikkeling van een stuurwiel met haptische feedback samen met een aantal sensors, zo schrijft NewScientist.

Volgens de bedenkers, Eelke Folmer en Burkay Sucu, begint het systeem te werken zodra een sensor vaststelt dat de bestuurder niets meer kan zien door te fel licht. Daarbij controleren sensoren ook of het voertuig van de weghelft dreigt te geraken. Het aangepaste stuur zal vervolgens de chauffeur waarschuwen door bijvoorbeeld aan de linkerkant te gaan trillen waarmee wordt aangegeven dat een stuurcorrectie naar rechts noodzakelijk is om op de weghelft te blijven.

Het stuur met haptische feedback trilt met 275Hz omdat de menselijke huid voor deze frequentie het meest gevoelig is. Tijdens proeven met het systeem, waarbij twaalf personen plaats namen in een simulator, zou het systeem goed hebben gefunctioneerd. Wel zou uit de proeven zijn gebleken dat een groter deel van het stuur van trilelementen moet worden voorzien, omdat bestuurders een verschillende grip op het stuur hadden. Of en wanneer het haptisch feedbacksysteem daadwerkelijk in nieuwe auto's zal worden opgenomen, is nog niet duidelijk.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

20-01-2013 • 15:40

84

Reacties (84)

84
83
58
2
0
0
Wijzig sortering
Hmm... heel vreemd nieuws dit. De Mercedes CLS (en andere typen) van 2011 hebben dit systeem allang. Wanneer je rechts of links op de snelweg heel langzaam over de streep rijdt begint de auto te piepen en trilt het stuur EN de auto corrigeert zelfs automatisch door een licht tikje aan het stuur te geven. Dit doet hij overigens ook als je probeert van rijbaan te wisselen en de auto heeft iemand in de dode hoek gedetecteerd. Waarom er dan dus nu nog onderzoek naar zulk systeem loopt in Amerika vindt ik vreemd. Iemand?
Inderdaad, ook de Volkswagen groep implementeert dit in alle nieuwe auto's. De auto stuurt dan de andere kant op en als het merkt dat de bestuurder daar niets mee doet gaan wat geluidjes af om hem te waarschuwen dat hij in moet grijpen. Mercedes werkt ook aan een implementatie waarbij de rechter remmen ietsje afremmen als de auto te veel naar links dreigt te gaan.
Inderdaad is het middel gelijk (trillen van het stuur), echter hier gaat het om verblinding door de zon. Het detectiesysteem maakt dus het verschil, niet de manier waarop de bestuurder wordt gewaarschuwd. Hoewel ik regelmatig lees over ontwikkelingen in automotive, heb ik niet eerder vernomen dat, bijvoorbeeld, Mercedes-Benz dit momenteel aanbiedt.

Overigens trilt mij stuur altijd al als een dolle :D
wat nou als je een bocht maakt en aan het overpakken bent?
wordt er dan gekeken hoeveel het stuur is gedraaid en daarop gebaseerd de linker kant laten trillen,of is het domweg de linker kant ook al is hij dan mogelijk op zijn kop de rechterkant die trilt en dus mogelijk een verkeerde reactie van de bestuurder?

verder in principe een goed idee, maar vraag me af of dit echt helpt,
de linker of rechterkant van de stoel laten trillen zoals sommige fabrikanten hebben gedaan met lane assist lijkt me meer full/fool proof

maargoed alles kan helpen, ben benieuwd of fabrikanten dit op gaan pakken.
Anoniem: 22438 @freaq20 januari 2013 20:22
Als jij het stuur aan het overpakken bent, dan ben je blijkbaar iets ingewikkelds aan het uitvoeren en mag ik hopen dat je je aandacht er volop bij hebt.Dit gaat erover als je op de autoweg lange saaie stukken rijdt en even afgeleid wordt.

Overigens denk ik dat het niet uitmaakt of je verblindt wordt door de zon of niet. Het is altijd goed als je auto met je meedenkt.

Ik wist overigens niet dat dit al in auto's zat, maar goed ik ben dan ook nog gewend aan mijn oude Suzuki Alto uit 1998. Ik was al geschokt toen ik op vervelende wijze ontdekte dat deze start-onderbreking heeft.
Overpakken? Wil dat zeggen dat je een klein moment je armen gekruisd hebt? Dat is niet hoe het CBR het wil zien. Je zou dat eventueel nog wel mogen gebruiken bij het inparkeren, maar dan lijkt mij dat je geen ingreep van de auto wil hebben.

Als iedereen zijn stuur op kwart voor drie vast pakt, zoals het zou moeten dan zijn er ook geen extra trilelementen nodig. Maarja oude gewoontes leer je moeilijk af. Als je richting aangeeft gaat het stuur dan niet trillen?
Het CBS verandert regelmatig van mening. In mijn rijexamen-tijd (17 jaar geleden) werd overpakken gewoon aangeleerd. Logisch, want dat is een veel snellere manier om een krappe bocht te draaien dan "schuifelen" met je handen naast elkaar op het stuur.
Ik heb het gewoon geleerd met overpakken bij scherpe bochten hoor (ben 2 maanden geleden geslaagd)

Gewone bochten inderdaad met "schuivelen"
Is een techniek ontwikkeld door Volvo, en 3 jaar eerder geintroduceerd dan Mercdes!
Lane Departure Warning system and the Driver Alert Control in 2008
Bij dit systeem gaat het erom dat het systeem ook detecteert wannneer je verblind wordt, en dan pas gaat werken.
Hoe wordt geregistreerd dat je "niets meer kan zien" dan? Dit heeft te maken met de o.a. (de stand van) de zon maar verschilt toch ook van persoon tot persoon..

En zonnebrillen hoe zit 't daar mee, wordt dat ook gedetecteerd als je die op hebt? Bovendien zien er weer verschillende zonnebrillen met goede en minder goede glazen.
Is het zo'n ramp als dit systeem wat te kritisch ingesteld wordt en je ook een trilling in het stuur krijgt als je net niet verblindt wordt, maar toch over de streep neigt?

Het lijkt me dat een simpele lichtmeter zal bepalen hoe fel het licht van voren is. Die zullen ze wel in de binnenspiegel inbouwen o.i.d.

Volgens mij was de Lexus LS460 in 2006 de eerste auto die automatisch corrigeerde met hun lane keep assist systeem. Is destijds bij Fifth Gear wel aandacht aan besteed. Theoretisch kon de Lexus LS nml autonoom rijden met lane keep assist en radar gestuurde cruise control.

Ik ben het er wel mee eens dat dit systeem ook op andere momenten moet werken, bijvoorbeeld als iemand zwaar vermoeid op de verkeerde baan of in de berm dreigt te belanden.

Edit: Het was Honda die als eerste automatische corrigeerde met de Inspire in 2003.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 06:59]

Lijkt me dat het systeem niet reageert als je netjes in je baanvak hangt en blijft hangen. Een triggerhappy systeem zou dus geen ramp moeten zijn.

En inderdaad, op andere momenten meot het systeem dan ook kunnen ingrijpen, en dan met name reageren op ononderbroken strepen. Deze zijn toch in veel gevallen de 'harde' lijnen van de weg.

Waar ik wel vraagtekens bij zet: de erftoegangswegen bubeko, welke vaak een optische versmalling hebben door de strepen meer naar de wegas te hebben. Daar rijd ik vaak half over de strepen heen, zodat tegenliggers en ikzelf niet in botsing komen. Hoe reageert zo'n systeem daarop?

[en een trillend stuur... voor mij niks nieuws boven de 90 km/h]

edit typo

[Reactie gewijzigd door Waterbeesje op 23 juli 2024 06:59]

[en een trillend stuur... voor mij niks nieuws boven de 90 km/h]
Trillingen van het stuur onder normale omstandigheden zullen wel een lagere frequentie dan 275Hz hebben, lijkt mij, dus het zal niet moeilijk zijn om het trilsignaal te onderscheiden.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 23 juli 2024 06:59]

De belijning op de nederlandse wegen zijn zo gemaakt dat je in je stuur een trilling voelt als je er overheen rijdt.
Maar waarom jezelf beperken tot het moment dat je verblind wordt? Het is maar één van de vele situaties waarbij je van je weghelft kunt raken. Dan heb ik liever het systeem dat altijd reageert als je van de weg dreigt te rijden.
Wat bij Mercedes (en Audi enz) wel is dat deze werking op basis van belijning op het wegdek. Wat bij deze versie anders is, is dat deze bedacht is voor in de sneeuw (geen belijning zichtbaar) Dat maakt natuurlijk wel verschil. Bovendien had Citroën niet ook modellen waarbij een stoel ging trillen als je over de lijnen heen reed? Natuurlijk niet half zo geavanceerd als de eerder genoemde modellen, maar toch het principe bestaat al een mooi poosje en is bij ieder merk al wel te verkrijgen als een optie. Verschil moet hem in dit geval dan denk ik zitten in het verblindende deel.
Voor in de sneeuw? Ik lees nergens iets over sneeuw, alleen over laagstaande zon waardoor de bestuurder verblindt wordt. Overigens, hoe moet de auto dan weten dat je van je weghelft gaat als de belijning niet meer zichtbaar is door sneeuw?


Al in al voegt de in het artikel beschreven techniek niet heel veel toe op de bestaande oplossingen. Waarom alleen waarschuwen als de bestuurder verblind is als de auto het nu al in alle gevallen doet?
Met name in de winter hebben autobestuurders last van een laagstaande zon, al dan niet versterkt door reflecties via ijs en sneeuw.
Ik ben ook wel benieuwd hoe ze door de sneeuw en ijs heenkijken dan :)

Het klinkt mij in de oren alsof ze enkel hebben nagedacht over het verblind raken door reflecties van sneeuw en ijs, en niet over het bedekt zijn van de belijning door de sneeuw en ijs.

[Reactie gewijzigd door Engineer op 23 juli 2024 06:59]

Ik vond het ook al zo raar dat hier niemand over begonnen was.
Want hoe kan een auto de strepen zien als er overall sneeuw en/of ijs licht.
Verder denk ik dat het weinig toevoegd aan de bestaande techniek.

Ze kunnen beter gewoon een zonnebril opzetten.
Of de vooruit dimmen als een zonnebril lijkt mij beter werken.
De Citroën C4 heeft een dergelijk systeem wat betreft de rijbaancorrectie ook al. In plaats van het stuur gaat dan het linker of rechter deel van je zitvlak trillen als je over de streep gaat, je moet dan echter nog wel zelf corrigeren.
Yep, spoorassistentie en dode hoek assistentie heet dit. Dit werkt zowel passief, d.m.v. een waarschuwingssignaal als actief, waarbij de auto zelf corrigeert door tegen te sturen. Het enige wat hier toegevoegd is is een sensor die fel zonlicht detecteert.

Edit: Velen rijden met een hand aan het stuur dus is dit systeem redelijk waardeloos. Als je bijv. stuurt met je linkerhand en je overschrijdt de witte lijn aan de rechterkant zodat het rechterdeel van het stuur begint te trillen, ga je het niet voelen.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 23 juli 2024 06:59]

Volvo heeft dit ook al in de V40 zitten.
Die stuurt ook iets terug zodat je niet over de lijn gaat (mits je het systeem aan hebt staan). Daarnaast gaat het stuur daar ook trillen als het gebeurd.
In bijvoorbeeld Mercedes zit al active lane keeping assist, op het moment dat je van je baan dreigt te geraken en je grijpt niet in na een audio warning zal met behulp van ESP ingegrepen worden. Het lijkt me veiliger om de auto zelf te laten bepalen hoe groot de ingreep moet zijn.

Edit: zoals hierboven genoemd dus.

[Reactie gewijzigd door Grootstyr op 23 juli 2024 06:59]

En als je vanwege wegwerkzaamheden van baan moet wisselen, grijpt dat systeem dan ook in zodat je niet van baan wisselt?
Het systeem kan wel ingrijpen, in dit voorbeeld bij verblinding door de zon, bij onder meer Mercedes-Benz wanneer er een auto opdoemt in de dode hoek en je over een streep dreigt te rijden. Uiteindelijk bepaal je echter zelf wat er gebeurt. In jouw voorbeeld kan een systeem wel een signaal geven, maar je stuurt zelf. Het is niet zo dat je steeds meer kracht moet zetten, en de auto jouw overruled.

Essentie van het systeem is immers dat je gewaarschuwd wordt en eventueel ondersteund, uitgaande van het feit dat gevaar dreigt. Het helpt je dus het gevaar in te zien, zodat je zelf actie kunt ondernemen. Wanneer je dat dan doet, gaat het systeem je uiteraard niet tegenwerken.
Ik zie de windows popup al voorbij komen, weet u zeker dat u van rijbaan wilt wisselen?
Het systeem grijpt alleen in op het moment dat je ongewild van baan wisselt en gebruikt hier een aantal parameters voor. Het systeem grijpt dus niet standaard in. Los daarvan hoor je te knipperen op het moment dat je van baan wisselt
Anoniem: 91634 20 januari 2013 16:51
Misschien moeten mensen niet zo naïef zijn om met dit soort weer zonder verlichting rond te rijden.
Vooral elektrische en hybride riders zijn hier nogal vaak link bezig.
Serengeti zonnenbrillen, - duur hightech spul - worden zeer aanbevolen voor vrachtwagenchauffeurs.

photochromic
spectral control
polarization

http://www.serengeti-europe.eu/technology/
Het kloterige van mijn prius vond ik dat ik met de lichten aan niet meer kon zien hoe hard ik reed (de dashboard verlichting gaat zachter branden als de lichten uit zijn). Ik deed dus ook vaak de lampen uit; ik heb liever geen post uit Leeuwarden. Maar goed, alle nieuwe autos hebben dagrij verlichting, dus dat 'probleem' zal zichzelf wel oplossen.
Een nuttige innovatie. Als je het trillende stuur koppelt aan het bestaande systeem wat controleert of je 'binnen de lijntjes' blijft rijden, dan heb je een dubbelslag te pakken.

Trillen is imho erg effectief, ik voel m'n telefoon vrijwel altijd eerder dan dat ik 'm hoor.
Maar dan moet de auto die lijntjes nog wel kunnen zien. Met het huidige weer is dat niet gegarandeerd.
Maar dan moet de auto die lijntjes nog wel kunnen zien. Met het huidige weer is dat niet gegarandeerd.
GElukkig is het dit weer ook misschien twee weken elke paar jaar een keer. Die andere 50 weken per jaar in de jaren dat er sneeuw valt heb je nergens last van.
En die twee weken dat het systeem niet werkt omdat er sneeuw ligt mag ik hopen dat bestuurders dusdanig hun hoofd bij het verkeer hebben dat dit ook geen probleem is.
In Nederland ligt er misschien anderhalve dag per jaar sneeuw. In andere regio's (Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, .... ) komt dat wat vaker voor. Ik denk niet dat auto fabrikanten hun auto's enkel voor de Nederlandse markt ontwikkelen en dus zijn systemen die (ook) goed werken in sneeuw best handig ;)
Dit bestond toch al in de vorm van een passief systeem?
Van die ribbels in de lijnen zelf plaatsten wekt genoeg herrie op om mening autobestuurder wel weer netjes te laten rijden.
Dat klopt, dit is echter alleen op bepaalde wegen aangebracht, zoals snel- en autowegen. Het systeem in het artikel zou ook gebruikt kunnen worden in een woonwijk.
In woonwijken zijn er vaak geen lijnen op de weg, hoe doet het systeem dat dan?
Anoniem: 382732 @Kiswum20 januari 2013 17:40
In een woonwijk moet je bij slecht zicht (door wat dan ook) gewoon je snelheid drastisch verlagen. Dan zijn al die hulpmiddelen niet nodig.
Ik heb 1 oplossing voor verblinding tegen zon (werkt niet goed tegen verblinding veroorzaakt door andere weggebruikers). Namelijk een zonnebril! Uiteraard moet deze wel van een beetje kwaliteit zijn, maar voor 60-70 euro kun je er absoluut wel 1 bemachtigen.
Je hebt natuurlijk ook s'nachts je zonnebril op als iemand met grootlicht op je af komt rijden :)
Daar heb je nachtbrillen voor met gele glazen ;).
Dit heb ik al 1,5 jaar op m'n Focus zitten. Niets nieuws. Werkt ook in het donker.
Ik dacht ook net dat bestaat toch al lang? Bedankt voor dat even te bevestigen :)
Ik zie dit niet werken. Ik zie mezelf niet sturen naar en richting omdat mijn stuur gaat trillen. Ook is er al een systeem om aan te geven of je een doorgetrokken lijn overschrijd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lane_departure_warning_system

In het originele artikel staat het volgende:

"Cars with vibrating seats can already warn drivers when another vehicle is approaching in their blind spot."

Zou gek worden van al het geschud :D
Dit lijkt heel erg op het lane assist systeem dat al door veel fabrikanten wordt gebruikt.
Ik geloof dat Citroen de stoel laat trillen als je de baan dreigt te verlaten.
Dit is natuurlijk een nog iets betere uitwerking, maar eigenlijk niets nieuws.
Tsja, zolang verblinde mensen gewoon ijskoud een kruising blijven oversteken, blijf je ongelukken houden. Onbegrijpelijk hoe dom sommige mensen kunnen zijn. Het gros van dit soort systemen is meer bedoeld om domheid op te vangen dan dat ze werkelijk iets bijdragen aan de verkeersveiligheid.
Ik zie dagelijks allerlei kneuzen op de weg die andere dingen aan het doen zijn dan autorijden. Bellen, spelen met het entertainment systeem und so weiter. Met lane assist en blis blijf je dit soort gedrag houden, en zelfs versterken. De auto vangt het allemaal wel op.
Het enige echte handige systeem dat voor mij iets toevoegt is adaptive cruise control. Ik heb een keer een dag met blis rondgereden, en geconstateerd dat het werkt, maar ik let zelf ook op. Liever zelfs. Want de collision warning zag een stilstaande file op de parallelbaan aan voor een obstakel waar ik op wilde gaan knallen en begon al te remmen. Terwijl ik alleen maar iemand inhaalde.

Nee, het klinkt allemaal heel leuk en ik ben gek op gadgets, maar zolang er nog geen volledig automatische auto's zijn, moeten we niet te ver gaan. En nee, dat Koekel autootje is geavanceerd, maar zeker niet zaligmakend. Dat dat ding heel lang zonder problemen rond kan rijden in een woestijnstaat zegt mij niet zoveel. Een rondje Amsterdam redt ie niet op normale snelheid met al die gekken...misschien als ie met 15kmh rondkruipt, maar dan kan ik net zo goed met de fiets gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.