Bijenkorf begint met verkoop 3d-printer - update

De Bijenkorf is tijdens de Drie Dwaze Dagen-actie begonnen met de verkoop van 3d-printer Cube. Vorig jaar verkocht het grote warenhuis ook al een 3d-printer in Nederland. Het warenhuis biedt de Cube voor 1050 euro aan.

De verkoop van de Cube door de Bijenkorf markeert de Europese introductie van de 3d-printer, schrijft de Volkskrant. De Cube werd begin dit jaar in de VS geïntroduceerd en is een van de betaalbare 3d-printers die in de laatste tijd zijn uitgekomen. De Bijenkorf verkoopt het apparaat tijdelijk voor 1050 euro. De reguliere prijs zou 1299 euro zijn, in de VS 1299 dollar.

De Cube print op een oppervlakte van 14x14cm en ook de hoogte kan maximaal 14cm bedragen. Het apparaat maakt gebruik van cartridges met daarop rollen van abs, verkrijgbaar in verschillende kleuren. De Bijenkorf zal geen cartridges verkopen; die moeten bij de Amerikaanse website aangeschaft worden voor 45 dollar per stuk.

De printer wordt inclusief 25 ontwerpen geleverd; nieuwe ontwerpen zijn, al dan niet tegen betaling, online te vinden. Gebruikers kunnen ook eigen ontwerpen maken met behulp van een onlineprogramma, apps voor Android of een betaald Windows-pakket. Ontwerpen kunnen gepubliceerd worden via de Cubify-dienst van maker 3D Systems. Onduidelijk is of en zo ja hoe lang De Bijenkorf de 3d-printer in zijn assortiment houdt. Betaalbare 3d-printers zijn in opmars. Een van de bekende modellen is de Replicator van MakerBot. Vorig jaar verkocht de Bijenkorf ook al een 3d-printer, toen ging het om de Rapman 3.1 3D Printer Kit van Bits from Bytes.

Update, 12.40: In het oorspronkelijke artikel stond dat het de eerste keer is dat een warenhuis in Nederland een 3d-printer verkoopt, maar de Bijenkorf had vorig jaar ook al een vergelijkbare actie. Het artikel is hierop aangepast.

Cube 3d printer Bijenkorf

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-10-2012 • 10:47

178

Reacties (178)

178
178
92
15
0
59
Wijzig sortering
De Bijenkorf verkocht vorig jaar tijdens de drie dwaze dagen ook al een 3D printer:
http://www.dearchitect.nl...d-printer/3d-printer.html
Klopt. Ik heb via via gehoord dat er vorig jaar in totaal 4 stuks verkocht waren bij de Bijenkorf...

De Cube print alleen kleine dingen (ca. 2,7 liter). Dat is erg weinig t.o.v. de 9,2 liter van de Ultimaker. Zie ook dit artikel over 'growing pains' van onder andere de Cube en Replicator.

Eigenlijk komt ons Nederlandse bedrijf met de Ultimaker hier het meest positief in naar voren.

Er zijn grote verschillen in kwaliteit van de printresultaten en de snelheid van de printers, en verder de betrouwbaarheid.

Ik kom net uit New York waar we met Ultimaker een wedstrijd de 1e prijs hebben gewonnen met deze complexe print. Makerbot en 3D systems weigerden overigens om mee te doen.

(disclaimer: ik werk voor Ultimaker, maar heb geen invloed op het door mij genoemde blog artikel gehad en heb me beperkt tot feitelijke informatie)

Ohja, en wij doen NIET MEE aan het vendor lock-in model waarbij de printer goedkoop is maar de cartridges een rib uit je lijf zijn. De Cube lijkt aantrekkelijk geprijsd, maar je moet de verbruikskosten wel meerekenen.
Wij van WC-eend... ;)
Ik krijg het idee dat het om een marketingstunt gaat van Bijenkorf: als je serieus hierop wilt inspelen dan bied je ook de cartridges aan. Nu is het alleen maar van: kijk wij zijn de eerste reguliere winkel die dit aanbied.
Het probleem is dat de Bijenkorf heeft gekozen voor de meest hip uitziende 3D printer en niet voor de beste printer in die prijsklasse. De resolutie is vrij bagger, is vrij langzaam en de printcardridges zijn vrij duur voor wat je krijgt. Je kan beter kiezen voor bv. de Ultimaker in dezelfde prijsklasse, levert betere kwaliteit, snelheid en goedkoper print materiaal.

De Replicator is ook niet denderend, maar de Replicator 2 is redelijk maar is een behoorlijk stuk duurder. Meer info: http://www.additive3d.com/3dpr_cht.htm

Persoonlijk spaar ik liever wat langer voor bv. een B9 Creator ivm. hoge resolutie en afwerking van het geprinte model. Als je echter gebruiksvoorwerpen/art op groter niveau wilt printen is een Ultimaker/Replicator2 een goede investering, koop niet de Cube bagger.
Ik wacht graag nog op de color mixing extruder zodat je net als bij een inkjet gewoon in elke kleur kan printen zonder de grondstof tussentijds te verwisselen.

Zie hier de laatste resultaten
Anderzijds lijkt me de snelheid van de printer nog niet echt relevant. Ik kan het me niet voorstellen dat een dergelijke 3d printer vaak gebruik zal worden, dus de snelheid van de printer zal amper een criterium zijn (op het moment van spreken).

En echt toekomstbestendig zullen de huidige 3d printers ook niet zijn; de ontwikkelingen gaan had en naar mijn weten zijn er slechts een handjevol aan consumenten-3d-printers.

En deze printer ziet er behoorlijk modern uit, dat zal ook een afweging zijn geweest om tot deze keuze te kopen. Om die reden zijn naar mijn idee Senseo apparaten ook zo populair; de prijs is er naar en het design is (was destijds) vernieuwend. Dat slijt je nou eenmaal makkelijk aan de consument dan een cappuchinoapparaat met prijskaartje maal vijf.
Van de RepRap zijn er al meer dan 25.000 in gebruik.
Deze kun je al voor 860 euro volledig in elkaar gezet kopen, kan 20cm^3 (i.p.v. 14cm^3) printen, grondstoffen zijn goedkoper en hij print nauwkeuriger.

Waarom zou je een 3D printer kopen waar minder ervaring, kennis en tijd in zit die het slechter doet? Naar mijn idee is het RepRap is here to stay.
Er zijn immers zelfs bedrijven om heen ontstaan die er goed van kunnen rond komen.

Trouwens ik vind deze er moderner uit zien dan de Cube. Als je de printer koopt om indruk te maken, dan maakt dat prijs verschil echt niet uit. En dan werkt ie ook direct op je Mac, want tja, als je toch voor design gaat, wil je toch niet met Windos 7 klooien? :)
14 x 14 x 14 cm = NIET 14 cm^3

(hoewel, volgens mijn basisschooljuffrouw van vroeger wel)
Interessant. Wat is het volgens jou dan wel?
Nou uhhhhh.... 2.744 cm3

14 x 1 x 1 cm = 14 cm3....
Klopt. Mensen die langskomen staan natuurlijk te kijken wat er mogelijk is met deze techniek. En het apparaat ziet er hip uit vergeleken met andere 3d-printers. Vandaar ook dat Bijenkorf voor deze machine heeft gekozen. Maar als je naar de techniek erachter bekijkt zijn er dus veel betere machines die weliswaar niet zo hip uitzien maar een betere kwaliteit producten maakt. De kans is aanwezig dat veel kopers op den duur teleurgesteld raken enerzijds doordat er betere printers zijn en anderzijds doordat de service (cartridges, know-how van personeel) te wensen over laat.
Voor particulieren zijn dit soort printers ideaal. Waarbij er zelf niet enorm veel geklust hoeft te worden en de software grotendeels vooraf ingesteld is (ik vergelijk het vaak met een iphone qua gebruiksgemak en afbakening).

[Reactie gewijzigd door crptc op 23 juli 2024 03:56]

Ik denk eerlijk gezegd dat het nog een heel eind is van ideaal voor particulieren.

Ik zie ook niet waar de gemiddelde particulier dit voor moet gaan gebruiken. Een leuk iphone hoesje printen? Los van het feit dat er ook bedrijven zijn die dit aanbieden is 1050 euro een hoop geld om een hoesje te kunnen printen. De andere dingen die ik hieruit heb zien komen zijn vooral leuk om een keer gedaan te hebben, maar nuttig totaal niet, Het enige dat ik me een klein beetje kan voorstellen is dat sommige ontwerpers/kunstenaars hier iets mee willen doen, maar dan heb je het imho al niet meer over particulieren.

Kortom, het is een leuke gadget, maar het gaat nog wel even duren voor een particulier hier echt iets aan heeft.
Snelheid en resolutie zijn veel minder belangrijk dan bedrijfszekerheid. Basis materiaal voor de ultimaker is een beetje hetzelfde als zelf je inktcartridges bijvullen. Dit is is veel simpeler.
Cubify stond ook op TCT en de modellen die ze aan het printen waren zagen er inderdaad niet uit. En saillant detail: ze hadden Raspberry Pi covers als voorbeeld liggen en die waren niet eens op een Cube geprint.

http://richrap.blogspot.n...-report-and-industry.html

Nee, dan is zo'n Up! 3D printer veel beter -knipoog-

http://www.almteq.com/3d-printers/up-3d-printers/

Zijn dan wel niet open source maar de software is heel sterk, ze kunnen wel zo'n beetje alle ABS en PLA printen (zonder chip) en sinds kort layer thickness van 0,15 mm.
Anoniem: 476843 4 oktober 2012 10:49
Het is jammer dat de cartridges los te koop zijn, dat maakt de toch al hoge prijs nog een stuk pittiger. Ik vraag me ook af wat je er nu aan hebt, in deze fase. Het staat duidelijk nog in de kinderschoenen.

Daarnaast, misschien interessant voor de lange termijn, zal dit ook niet kunnen leiden tot piraterij van fysieke producten?
De meeste kunststofproducten worden met de spuitgiettechniek gemaakt, wat nogal een lomp apparaat is om in je garage te stallen, maar wat voor grote series wel een van de goedkoopste productiemethoden is. Ik kan me niet voorstellen dat je met deze techniek goedkoper een enkel product kunt maken ;)

Ik bedoel: we zijn met thuisprinters ook niet massaal boeken aan printen toch?
Inderdaad voor thuisgebruik zal dit niet zo (direct) aanslaan. Vorige week heb ik toevallig een lezing over deze 3D-printer gehad (en ook de foodprinter van Phillips).

Met de printer wordt niet direct gericht op de consument, maar op de kleine zelfstandige.

Een kleine boekenwinkel heeft een stock van 20.000 boeken. Meer kan niet want z'n gebouw is niet groter. Wanneer je echter naar de standaard boekhandel gaat (mensen die dus echt nog in de winkel hun boeken kopen, en dat zijn er heel wat) dan heb je zo'n keuze uit vb 150.000 boeken. Voor de kleine boekenwinkel is dit iets waar je niet tegenop kan. De keuze is simpelweg veel groter on-the-go.

Met de 3D printer is het natuurlijk een ander verhaal. Je hebt een inventaris van "printklare boeken". De lezer komt langs en print z'n eigen boek direct. Stockageproblemen zijn van de baan en de kloof tussen de grote en de kleine is een stuk kleiner geworden.

Goeie zaak, zo'n printer. En er zit heel wat toekomst in bij veel branches.
Alleen heb je dan een plastic rechthoek van 3 cm hoog zonder pagina's.
Wil je een boek printen dan heb je meer aan een laserprinter dan aan een 3D printer...
Anoniem: 394438 @Grrrrrene4 oktober 2012 11:25
Handleiding printen -> laserprinter is voor sommige handleidingen voordeliger dan ze te kopen. Just my two cents.
Dat doen we niet omdat we er dan niet een mooi kaftje omheen krijgen maar het is echt goedkoper om boeken zelf te printen.

Voor een klein onderdeeltje printen bv 4x4x4 cm ben ik 20- 40 cent kwijt bij de gamma betaal je er al gouw een euro of 3 a 4 voor. Ik koop ABS voor 15 euro de kilo. dus reken maar uit.

Kijk als je alle kosten mee gaat nemen dan ben je duurder uit (ontwerp, onderdeel, bouw etc) je kan niet voor een 1 onderdeel een printer aanschaffen. maar je koopt ook niet een auto als je maar 1 keer gebruik van maakt, dan neem je wel de taxi.....
Het is jammer dat de cartridges los te koop zijn, dat maakt de toch al hoge prijs nog een stuk pittiger. Ik vraag me ook af wat je er nu aan hebt, in deze fase. Het staat duidelijk nog in de kinderschoenen.

Daarnaast, misschien interessant voor de lange termijn, zal dit ook niet kunnen leiden tot piraterij van fysieke producten?
3d printers halen het niet bij gegoten en geperste producten, 3d printer is nooit zo glad en mooi afgewerkt dan dat je mal maakt en laat persen. Je zal de lijnen zien bij 3d printen, en dat zal nog lang het geval zijn, zeker voor de goedkope printers.

En de prijs, het kost paar cent als bedrijf 100K behuizingen via mal laat maken bij bedrijf die daarin is gespecialiseerd, mal kost bijvoorbeeld 10K euro(kan je heel lang hergebruiken, als je nog bestelling wilt plaatsen kan je de oude mal weer gebruiken), maar het drukken kost je paar cent per behuizing. 3d printen is daarin veel duurder, ook dat zie ik nog niet zo snel veranderen de komende jaren. Schaaltje maken kost je al gauw paar euro, in winkel koop je mooi afgewerkt schaaltje voor 50cent. ;)

En dan zullen we het maar niet hebben over alle mislukkelingen die je zal krijgen omdat er iets fout gaat, en alle uren die je erin moet steken om het te tweaker en ontwerpen, etc. Als je voor minimuilloon gaat werken die tijd dat je eraan kwijt bent kan je hele doos schaaltjes kopen en hou je nog geld over. ;)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 03:56]

Dat valt wel mee hoor. In Quest las ik pas ook een stukje over 3D printen en daaruit bleek dat 3D printen voor bepaalde componenten (in dit geval een lenskap voor een camera) goedkoper is. Een stuk plastic kostte 30 euro waaruit meer dan 10 kappen gemaakt konden worden, terwijl je voor datzelfde bedrag in de winkel 1 plastic kap uit een mal koopt. Het enige probleem is vooralsnog de hoge prijs van de printer.
ander probleem is dat je maar 1 kap nodig had en er nu 29 in de schuur hebt liggen?
de lijnen heb je gelijk in die blijf je zien al kun je de dikte van de lijnen wel aanpassen 100 micron is nu al wel te doen en 50 micron ook al wel.... duurt alleen langer.

Qua kosten heb je niet gelijk een paar euro klopt niet en hangt volledig van het volume af voor een schaaltje met 1 mm dikke wand ben ik ongeveer 80 cent kwijt.

Het grote probleem met 3d printen is eigenlijk dat bv niet makkelijk nylon oid kan printen dus het blijft hard plastic wat broos is. een vouwbaar schaaltje wordt het bv niet.
Voor grotere series heb je inderdaad een punt m.b.t. tot het verhaal over mallen, echter gaat die vlieger JUIST voor kleine series niet op.
De kosten van een mal worden dan per product te hoog.
Daarnaast, ook bij spuitgieten, extruderen of persen heb je last van nabewerkingen (aanspuitpunt, persanden e.d.)
Wat let je, om je geprinte product (indien het ECHT nodig is) licht te schuren en polijsten?
Ja, je hebt dan nabewerkingskosten, maar die staan niet in verhouding tot het laten maken van een mal voor eerder genoemde apparaten!
Voorlopig zie ik die 3D printers vooral als handige toevoeging bij prototypes, one-off exemplaren en andere tests.
Ook voor consumenten kan het handig zijn om iets in 3D te printen, met je 3D ontwerp kan je ALTIJD nog naar een professioneel bedrijf toe gaan, als je series wilt laten maken....
Er is al een rechtszaak geweest.

Games Workshop heeft een rechtszaak aangespannen omdat iemand modellen ging printen.

http://greyhawkgrognard.b...es-legal-action-over.html

Jammer dat dit soort bedrijven toch weer in de weg gaan zitten van zo'n geweldige ontwikkeling als de 3D-printer...
Je kunt niet in metaal printen ofzo, piraterij is dus alleen mogelijk in plastic met dezelfde eigenschappen als die van de printer. Daarnaast zal een printje niet goedkoop zijn vanwege de dure cartridges dus kun je vaak beter gewoon het product zelf aanschaffen.
in dit geval wel maar de hobby thuis bouw printers printen goedkoper dan een onderdeel uit de winkel, als je de bouwkosten even niet meerekend......

Daarnaast gaat het hier natuurlijk ook om het maken van onderdelen die NIET in de winkel te krijgen zijn. Of bij voorbeeld laatst nog een klepje van een slot geprint, het klepje kon ik niet los krijgen en dan moest ik anders dus het hele slot vervangen
dat kan al wel in metaal printen, alleen nog bij professionele bedrijven, maar wie weet in de toekomst.

op google zoeken kom je al een heleboel tegen, bijv

http://i.materialise.com/...ainless-steel-3d-printing
Anoniem: 476843 @Shaverion4 oktober 2012 11:01
Voor nu kan je inderdaad alleen plastic printen ja maar ik denk dat dit op den duur wel uit zal breiden. Zo komt Philips in 2016 al met een foodprinter op de markt.

Maar aangezien je het over plastic hebt....Je zou nu dus, met de juiste modellen gepatenteerde Lego-artikelen na kunnen maken. Dat zal dan wel onder piraterij vallen. Dit is slechts een voorbeeld maar ik ben benieuwd hoe het wetboek hier op in zal springen.
Maar aangezien je het over plastic hebt....Je zou nu dus, met de juiste modellen gepatenteerde Lego-artikelen na kunnen maken. Dat zal dan wel onder piraterij vallen.
Uhm nee dat valt het niet! Dat mag gewoon... Je mag het alleen niet verkopen, that's all
lego patent is een tijd terug verlopen, je mag het dus legaal namaken. merknaam is echter nog steeds geregistreerd dus dat mag je er niet op zetten.
Dat ging om de eenvoudige blocks. Er zijn vast nog wel stenen die wel beschermd zijn.
Je mag het alleen niet verkopen
Je begrijpt de wet niet helemaal, je mag het niet distribueren, das wat anders dan enkel verkopen. Je mag het bv. ook niet weggeven.

Je zit echter nog steeds met het bron 3D bestand, als je dat heb gedownload zou je wellicht wel strafbaar kunnen zijn. Ik heb me daar nog niet genoeg in verdiept hoe dat precies zit in Nederland. Als je het 3D bestand echter zelf maakt en niet distribueert zou er niets aan het handje zijn.
Thingiverse.com kan je een hoop leren over die kwestie ;)
Kopie voor eigen gebruik. :+

Maar serieus: sommige lego-onderdelen zijn zeer zeldzaam en dan kan het best een optie zijn om ze zelf te maken. Ook wordt het mogelijk om niet-bestaande onderdelen na te maken.

De prijs is nu nog te hoog, maar ik zie op termijn het er wel van komen dat je op termijn zo aan custom lego-onderdelen kunt komen. Al vraag ik me nog wel af of de printer nauwkeurig genoeg werkt. De kracht van lego tov concurrenten is de kwaliteit van de blokjes. Al valt er nog wel eens wat op aan te merken, de concurrentie (Sluban, Megablocks) kan het niet evenaren.
Het blijft FDM dus het ziet er anders uit dan spuitgieten. Maar nauwkeurigheid is prima te halen. En qua sterkte doet het niet voor onder daar kun je prima mee lego'en

En er staan al zat legoonderdeeltjes op internet
Nou, nauwkeurigheid? Dit soort printers zijn niet heel nauwkeurig hoor. Als je echt heel nauwkeurig wilt 3D printen zul je toch over moeten stappen op Stereolithografie.
Inderdaad FDM printers blijven onnauwkeurig. Stereolithografie is inderdaad vele malen nauwkeuriger. Op het moment echter heel erg duur.

Recent is er op kickstarter wel een project gestart die het enigsinds betaalbaar maakt. De hars die daarvoor verkrijgbaar wordt blijft echter ontiegelijk prijzig.

Link naar de Form 1 op kickstarter.
http://www.kickstarter.co...e-professional-3d-printer
Hangt er maar vanaf wat voor nauwkeurigheid je wil halen.......
Jij hebt daar blijkbaar een verkeerd beeld qua nauwkeurigheid..... Het ging hier namelijk over Legoblokjesen..

en dan praat je over een nauwkeurigheid van een 0,1 a 0.2 mm en dat is prima met FDM te halen misschien niet gelijk met je thuis printertje. wil je lager dan dat ja dan is FDM niet echt meer een handige toepassing.
FDM is traditioneel niet bekend om de hoge resolutie, dat klopt. Maar kijk voor de grap eens naar deze Ultimaker prints met laagdikte van tientallen micrometers gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic (PLA):

http://www.hive76.org/ins...ultimaker-under-the-micro
(dit is een printresultaat van meer dan een jaar geleden)
maar das dan weer resolutie daar ging het niet over :D het ging over nauwkeurigheid

Maar priecies ultimaker kan tot 20 -50 micron toch oid dan zie je de lijntjes haast niet meer..... idd nog steeds geen spuitgieten maar ik denk dat we dat verscil altijd gaan blijven zien

en wat is de nauwkeurigheid van de ultimaker als je bv een blokje van 30 x30 x30 mm maakt? iets van +/- 0.1mm
De kracht van lego tov concurrenten is de kwaliteit van de blokjes.
Inderdaad en lego wordt onder zeer hoge druk geperst uit verwarmt plastic, printer (laag op laag leggen dus) zal nooit diezelfde druk hebben gehad en dus veel lagere dichtheid, en dus veel slapper zijn...
Daarvoor is LEGO veel te nauwkeurig gemaakt, de resolutie van huidige printers is lang niet groot genoeg.

"Each Lego piece must be manufactured to an exacting degree of precision. When two pieces are engaged they must fit firmly, yet be easily disassembled. The machines that make Lego bricks have tolerances as small as 10 micrometers."
Anoniem: 382732 @jopiek4 oktober 2012 11:49
Maar het is wel een leuke optie om een Lego ding af te maken als je het ontbrekende stukje kwijt bent. Maar het is niet om mee te spelen, meer om het bouwsel dan in de vitrinekast te kunnen zetten.
Ik denk dat je het verschil wel zal zien. Vooral met deze printer.
...l

[Reactie gewijzigd door crptc op 23 juli 2024 03:56]

Ik denk dat je het verschil wel zal zien. Vooral met deze printer.
Klopt. Elke FDM printer maakt laagjes en heeft dus niet de gladheid of nauwkeurigheid van een mal en spuitgietproduct.

[Reactie gewijzigd door crptc op 23 juli 2024 03:56]

tuurlijk zie je het verschil maar zul je het merken als je er mee speelt?

http://forum.fablabmanchester.org/read.php?26,223,223
Jazeker :) dat hebben we hier namelijk getest
Bij philips opendag in drachten afgelopen zaterdag hadden ze met een 3d printer voor de kinderen lego gemaakt. Het is inderdaad wel iets groter en andere kleuren door de gebruikte grondstoffen maar op zich leuk om mee te spelen hoor. Waarschijnlijk is het niet compatible met lego maar desondanks waren de kinderen er maar druk mee :)
je bedoeld dat mega legopoppetje :D
Dat kunnen sommige 3D printers wel degelijk aan, je hebt het dan echter niet over de hier genoemde printers. Dat de machines toleranties hebben tot 10 micrometer betekent echter nog niet dat de steentjes dat ook hebben, als dat het geval was hadden ze dat ook wel gezegd. Nee dit is Lego marketing speak.
psies wat ik bedoel
De vraag is alleen of je die nauwkeurigheid van 10 micron nodig hebt voor een legoblokje
afgezien van het feit dat de machines die de legoblokjes maken dat hebben.
Het patent op lego is volgens mij al vervallen

Er staan namelijk allemaal websites op die no-name lego verkopen
Klopt, Lego's patent is al een hele tijd vervallen, en dus kan dat gewoon.
Maar de poster hierboven heeft opzich een punt. er kunnen bepaalde dingen illegaal gekopieerd en verspreid worden hierdoor.
Er is al een pistool geprint met een 3d printer.
Dan kan je toch ook wel in de toekomst aan andere dingen denken.

Maar 3d printen blijft voor mij toch gewoon vaag, en zie het nut van consumenten er niet echt in.

Maar voor bedrijven als IKEA die kunnen gewoon hun ontwerp maken van bepaalde schroeven, onderdelen en dat opslaan en dan hoef je geen fysieke opslag meer te hebben voor oude producten.
Als je dan een aantal jaar oude kast uit elkaar haalt en je raakt een bepaald onderdeel kwijt, kan je naar ikea stappen en kunnen ze dat voor je uitprinten in zo situatie lijkt het me geniaal.

[Reactie gewijzigd door Joostje123 op 23 juli 2024 03:56]

Dit is onjuist de artikelen die geprint worden kunnen maar in een richting belast worden. Dus de onderdelen die geprint worden kunnen voor rapid prototyping gebruikt worden of voor iets te maken dat je wilt hebben staan in de kamer ofzo.
Dit is onjuist ze kunnen prima in meerdere richtingen belast worden. Als de printer goed afgesteld staat, zit er wel verschil in sterkte in richtingen maar wil echt niet zeggen dat het niet bruikbaar is. De meeste zelfbouw printers bestaan grotendeels uit zelf geprinte onderdelen. Zoek eens op RepRap


Ik kan prima een blokje printen wat jij niet kapot kan krijgen
Onjuist, de meeste 3D printers bestaan niet uit zelfgeprinte onderdelen om de simpele reden dat de printer eerst gebouwd moet worden voordat je vervangende onderdelen kan printen.

Qua sterkte en nauwkeurigheid is het niet geschikt voor vervangende legoblokjes. Geloof me, ik heb het geprobeerd :D
LOOOL dus omdat jij het niet kan?........ kan het niet?

kijk aub even op de verschillende webshops waar je REPRAP printers kan kopen dat zijn allemaal onderdelen die geprint zijn op REPRAP printers en ik heb al verschillende onderdelen van mijn eigen printer vervangen door zelf geprinte onderdelen....

Lego idem been there done that, werkte prima, ken je met een hamer op slaan.

http://www.thingiverse.com/derivative:27484
(dit is niet mijn voorbeeld maar goed ter illustratie)

http://www.thingiverse.com/image:40144
en deze knakker heeft zijn printer nog niet helemaal lekker afgesteld
Anoniem: 147126 @crptc5 oktober 2012 02:08
Beetje kip-ei verhaal inderdaad. Maar zoiets heet 'bootstrapping'. Zelf heb ik een CNC freesbankje+printkop als 'bootstrap' gebruikt om mijn eerste 3D printer te printen.
Wat is dat nu weer voor onzin, er zijn heel veel methodes om 3D te printen, dit geldt zeker niet voor al die methodes. Ik heb een titanium stuiterbal gemaakt uit talloze driehoekjes (heel bizar wat voor eigenschappen zoiets krijgt) gezien en gevoeld die ook 3D geprint was.
Wat dacht je wanneer de materiaallijst uitgebreid kan worden inc resolutie. Op een website bestel jij een ontwerp van een product die direct uit jouw printertje komt. Je hoeft dus niet meer langs een fysieke winkel of webshop om producten te bestellen.

Je snapt het nut niet? dit is echt revolutionair en ik hoop dat de vele webshops dit snel in gaan zien... meteen aan gaan passen aan deze nieuwe markt.
Dat is al in volle gang, alleen is het nog niet bij het publiek bekend.
Je kan in een hoop webshops al 3D printers bestellen.

Bits from Bytes
Makerbot
Reprap

het loopt allemaal ;)
Anoniem: 295700 @n00bs4 oktober 2012 13:29
Niks betalen, je nieuwe bankstel download je van Piratebay! Even printen en klaar.

Serieus: ik ben al langer aan het kijken naar een 3D printer maar de meesten zijn nog erg onhandig in gebruik (bijvoorbeeld het afstellen van de tafel) en de resolutie is ook niet fantastisch. Ik wacht eigenlijk tot een grote fabrikant zoals HP met een 3D printer komt die deze nadelen niet heeft.

Overigens zijn er voor professioneel gebruik al 3D printers die met staal kunnen printen.
Bedoelde je deze met het pistool printen? Toch iets verder lezen: het ging om 1 bepaald onderdeel, de rest was gewoon wapen fabrikant besteld (door dat ene onderdeel werd inderdaad wel de daar heersende wapen wetten qua license omzeild). En dan nog moet je aan de ammunitie komen voor zo'n wapen. Wetten moeten meegroeien, dat laat dit inderdaad wel goed zien, maar het is niet echt een probleem in mijn ogen.

Het Ikea stukje is trouwens wel een leuke: koop een Ikea 3D-printer en je krijgt goedkopere pakketjes: ipv alle schroefjes, palletjes en pennetjes krijg je een tube '3D-toner', scan de QR code op de instructies en je printer weet hoeveel er van wat nodig is voor dat pakket :) Nooit meer te weinig schroefjes enzo, kan niet wachten :)
Dat is trouwens geen 'pistool', dat is een geweer, een AR-15 (een civiele versie van de M16). En ze hebben alleen de lower receiver werkend 3D geprint, juist het onderdeel waar een serie nummer op staat bij een AR-15, de rest van de onderdelen kan je zonder restricties aanschaffen in de US. Een ander issue is dat je wellicht je AR-15 zou om kunnen bouwen tot een automatische M16, de wapen wet in de US is vrij bizar en geeft bepaalde vrijheden als je zelf zaken maakt ipv. koopt/distribueert. De verwachting is ook dat de duurzaamheid van het geprinte object niet al te groot zal zijn.

http://www.ar15.com/forum...wer___yes__it_works_.html

Maar wat ik niet begrijp is dat er nu zo een hoe-ha wordt gemaakt over 3D printers, we werken al decennia met cnc machines en CAD/CAM programma's en machines waardoor we dit al veel langer kunnen in veel sterkere materialen zoals ijzer, staal en aluminium. Het verschil is dat een 3D printer additief en cnc machine subtractief is.
Er is al een pistool geprint met een 3d printer.
Dan kan je toch ook wel in de toekomst aan andere dingen denken.
En het plan voor printen van een ander wapen resulteerde in het terughalen van de (geleasde) printer: http://www.bbc.co.uk/news/technology-19813382 ondanks dit vreemde feit:
Currently it is legal in the US to manufacture a gun at home without a licence.
Ik denk dat als het geperfectioneerd word, niet meer weg te denken is in de ruimtevaart of offworld colonies. (over tig jaar uiteraard.)
Je kunt niet in metaal printen ofzo, piraterij is dus alleen mogelijk in plastic met dezelfde eigenschappen als die van de printer
Herstel, met deze specifieke printer is het niet mogelijk om metaal te printen... op lang termijn is het zeer zeker mogelijk gezien er nu in meer grondstoffen dan alleen kunststof geprint wordt...

Wordt nu al gedaan met b.v. suiker, glas en inderdaad metaal http://www.youtube.com/watch?v=i6Px6RSL9Ac
Gaat weliswaar op een andere manier, maar blijkt niet onmogelijk dus ;)

[Reactie gewijzigd door mrbvdb op 23 juli 2024 03:56]

Er bestaat wel degelijk additive metal "printing" of tewel laser deposit : http://www.youtube.com/wa...screen&NR=1&v=SYbw1oSzPVA

Alleen noemen ze het niet printen maar komt op het zelfde neer.

Waar bij jouw link tussentijds het model ge"cured" moet worden nadat het aan elkaar is ge"lijmt" word bij bovenstaande youtube link het metaal poeder rechtstreeks ge"last/lasered".
Dat kan wel, maar dat zijn hele (nog) dure printers..

http://www.quora.com/Can-...ed-to-make-metal-hardware

3D printing wordt een 'disruptive technology'
Gewoon een evolutie, the next big thing!

Geld wordt er zometeen verdiend met ontwerpen van producten ipv bouwen. Je koopt een gaaf ontwerp op internet waar je voor betaald, je betaald voor het idee. En ja, dit zal ook weer een vorm van piratenrij teweeg brengen.
Je kunt niet in metaal printen ofzo..
Is ook niet meer zo zie:
http://blog.reprap.org/search/label/Printed%20electronics

Je kunt dus zelfs elektronica componenten aan elkaar printen en er een plastic bakje omheen printen. Moet je wel opletten dat je voldoende koelingsruimte overlaat voor je componenten natuurlijk en het metaal niet door het plastic smelt e.d.

Er is nu dus al meer mogelijk én gerealiseerd met 3D printers (de open source RepRap in dit geval) dan je wellicht verwacht.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 03:56]

Ja en? Jij hebt toch ook geen probleem met een replicator van star trek ofzo?
Voorlopig kan je nog lang geen displays, chips, metaal of printplaten printen. Wat je hoogstens kan doen is een mockup printen, maar een werkzaam product gaat je niet lukken. Zeker niet met zo'n apparaat als deze.
Dat is toch met alle nieuwe producten, dat het nog in de kinderschoenen staat? De eerste digitale camera's waren ook maar veredeld speelgoed. Om maar een voorbeeld te noemen.
Daarnaast, misschien interessant voor de lange termijn, zal dit ook niet kunnen leiden tot piraterij van fysieke producten?
Je doet net alsof dat nieuw is :). Voorlopig zal piraterij mbv 3D printers niet echt grote vormen aannemen, maar namaak van producten is big business en gebeurt al jaren.
Worden 3D printers wat meer mainstream, loopt het gros hier op Tweakers weer te zeiken dat het crap is. Standaard alles afzeiken. Ja het staat nog in de kinderschoenen, nee je kan er geen top spul mee printen. Het moet toch ergens beginnen! Omarm het in plaats van alles standaard af te branden. 10 jaar geleden had je dit niet kunnen bedenken.
Volledig mee eens, je moet ergens beginnen, 20 jaar geleden gebruikte ik nog een matrix printer en waren behoorlijk duur, kijk nu eens naar de huidige printers ze kosten bijna niets meer en kunnen ongelofelijk veel.
Helaas is de prijs van inkt nog niet gedaald.
Een trucje dat zich bij de 3D printers lijkt te herhalen...
Helemaal mee eens.

Dit soort reacties hadden mobiele telefoons van 15 jaar geleden ook gekregen; "onhandig formaat".... "veelste duur".... "ik zie het nu er niet van in" etc. etc. En naarmate de tijd vorderde (en de mogelijkheden toenamen) heeft iedereen zo'n ding.

Ik denk dat het hiermee ook gaat gebeuren en voorspel dat rond 2018 de hype is dat kinderen zijn/haar eigen billen/sierraden/accessoires ontwerpen en het te koop is bij winkels alla intertoys
kinderen die hun eigen billen gaan ontwerpen? :S
Eigenlijk is de eerste 3D printer al uitgevonden in 1984 en wordt 3D printen al gebruikt in diverse fabrieken. Het is alleen voor het eerst dat het naar de consument komt, maar schijnbaar is 3D printen al best een oude techniek en liggen er al producten in de supermarkt (AH pannekoeken, jawel! geprint met pannekoekenbeslag in de spuitmond 8)7 ) die 3D geprint zijn.

Voor de mensen die het hebben over 3D printen met metaal: dat is een totaal ander productieproces en heeft niets met dit soort printers te maken: je werkt niet met een spuitmond, maar met een laser die metaalpoederdeeltjes aan elkaar last.

Overigens is Cube3D een beetje de Apple onder de 3D printers: ik heb me laten vertellen dat de standaard dikte van een rol ABS-draad ligt op 3mm. Cube3D printers printen met een draadje van 1,6 mm dik, waardoor ze je verplichten om alléén hun cardridges te kopen. Ze ondersteunen dan weer wel de standaard STL files...

Bron: lezing over 3D printen voor de consument van Kivi Niria.

Persoonlijk vraag ik me af waarom dit alles zo lang heeft geduurd, het concept is zo simpel: maak een spuitmond die over 3 assen kan bewegen en je hebt een 3d-printer (uitvoering in de vorm van bouwen, kalibreren en programmeren is dan weer wat lastiger).

[Reactie gewijzigd door Neophyte808 op 23 juli 2024 03:56]

Profesionele toepassingen zijn ook vrij beperkt. Ik denk dat voorlopig de 3D printer niet meer is dan een Gadget.
Zie mijn post hierboven ;)
Mag misschien geen reclame maken.... Mod me maar weg als het niet gewenst is :)

Voor degene die interesse hebben in 3d printers, een collega van me bouwt zelf 3d printers (opensource) en verkoopt ze voor minder dan de helft.

http://www.leapto3d.com/

Volgende week gaat de store open!

Hun design is dan wel niet zo mooi als die van de Cube, maar who cares hoe je printer eruit ziet :)

[Reactie gewijzigd door mokkol op 23 juli 2024 03:56]

Dit soort alternatieven moedig ik alleen maar aan! Cardridges zijn overbodig. Een rol ABS kost maximaal de helft voor wat zij ervoor vragen. Opensource is the way to go.

Zelf zie ik al veel kleine ontwerpstudios kleine printers gebruiken. Het is zeker voor product ontwikkelaars een interessante markt aan het worden.
als hij ze echt voor 500 euro gaat verkopen met volledige service erbij dan komen we tenminste ergens..... zal de site ff bookmarken
Ik heb zo mijn wantrouwen bij deze machines van grote bestaande merken. Vooral als ze met een soort cartridge systeem gaan werken. Er zijn op dit moment zo veel alternatieven, ik denk niet dat ik deze zou kiezen. Maarja zo'n bedrijf moet wel ,ze zien de low end FDM-markt overgenomen worden door doe het zelf systemen die steeds beter worden.
ja, nog ff en je hebt een apparaat dat je 600 jaar terug kan in de tijd... watch it .. lol
Ik vraag me af wie zo'n printer zal gaan kopen.
Het is een aardig bedrag 1050,- (en straks bijna 1300)

Voor keuken huis en tuin te duur en grotere bedrijven zullen wel een profesionelere oplossing hebben.

Iets voor een beginnend bedrijfje? Is een klompje klei dan niet vele malen goedkoper.
Ik ken een goudsmit die er één wil kopen omdat ze dan makkelijk zelf ontworpen plastic onderdelen in haar werk kan verwerken. Schrikt totaal niet van die 1050 euro, als je ziet wat haar verkoopprijzen zijn snap ik dat dan wel weer.
Ja oke, die richting had ik niet gedacht, maar dat is wel een erg kleine markt.
De markt is groter dan je denkt:

technische bedrijven gebruiken iets duurdere varianten voor prototypes of cadeau's voor de ontwerpafdeling. Qua kosten is het niets vergeleken met spuitgieten of verspanende technieken.

Verder zijn er ook hobbyisten die graag zo'n printer gebruiken om modellen of onderdelen te printen.

Ook scholen maken hiervan gebruik om studenten gemakkelijk en veilig zelf iets te laten maken.
Klopt. We werken nu nog met bouwtekeningen om h.e.e.a uit te kunnen werken. We moeten vanuit 2d voor jezelf een 3d beeld creeeren.
In betonbouw heb geregeld complexe constructies. Bv een metrostation met trappartijen.
Dan is het handig om dit in 3d te kunnen zien. Hoeft niet glad te zijn ofwatdanook.
Gewoon om te kunnen bepalen hoe bv de bekisting eruit komt te zien.
Die 1000 euro is dan een schijntje. Tijd is geld.
Je hebt meteen een voorsprong. Over 5 jaar is dit techniek gewoon nog verder.....
Maquettebouw? Veel architecten bieden ter betaling een schaalmodel van je huis aan dat ze maken. Het huis zelf zal te groot zijn, maar op deze manier is het zelfs perfect in te richten met stoelen, tafels, kasten, bedden, mensjes,...

Het kan gewoon geprint worden. 1000€ voor een printer is dan ook niet zo veel, als je ziet wat hun plotters bvb kosten.
Klopt, een klant van ons heeft een complete wijk geprint. Allemaal gebouwen van 5x5x5 cm, erg klein maar leuk
Natuurlijk wel een leuk speeltje als je een beetje thuis bent in 3D modelleren! Je laatste creatie even 'uitprinten' is wel erg tof. Daarnaast heb je slechts 14 bij 14 bij 14 centimeter de ruimte, dus heel groot mag je creatie niet zijn.

Leuk dat de Bijenkorf deze in de aanbieding gooit, geeft leuke bekendheid voor zo'n nog onbekend product. Consumenten zullen hem niet snel aanschaffen denk ik, maar toch!

Is het ook mogelijk om meerdere kleuren in één ontwerp te gebruiken? Als ik dat draadje zo zie bovenop de printer, is dat niet mogelijk, of wel?
Precies., erg klein. Een zonnekap voor mijn telelens zal niet gaan lukken.

Kan het ding überhaupt schroefdraad printen?
Ja hoor dat kan ie prima en dit bouw platvorm is inderdaad vrij summier en de prijs is echt belachelijk.... maar dat komt omdat ie bij 3d systems weg komt.....

Ik weet niet hoe veel plastic er precies op zon cradridge zitten maar ik print een onderdeel goedkoper dan in de winkel. (als je de prijs van de printer zelf niet meerekend dan)
Ga je toch voor die van Bits from Bytes? even duur maar een groter oppervlak ;)
Kijk eens naar de resolutie (0.1mm) en de spoed van bijv. M6 schroefdraad (1.25 mm). Dat wil zeggen dat 1 omwenteling overeenkomt met 12 stapjes, dus 360 graden rond is een trapje met 12 treden. 't Zal wel werken als je daar een stalen schroef indraait, maar eenmalig.
Natuurlijk wel een leuk speeltje als je een beetje thuis bent in 3D modelleren! Je laatste creatie even 'uitprinten' is wel erg tof. Daarnaast heb je slechts 14 bij 14 bij 14 centimeter de ruimte, dus heel groot mag je creatie niet zijn.

Leuk dat de Bijenkorf deze in de aanbieding gooit, geeft leuke bekendheid voor zo'n nog onbekend product. Consumenten zullen hem niet snel aanschaffen denk ik, maar toch!
Stapelen? :P
je kan toch meerdere stukken printen en aan elkaar lijmen?
PLA waar ze vaak mee printen is biologisch afbreekbaar.
ABS is te lijmen maar een drama om te verven/plamuren.
PLA is alleen afbreekbaar in grote industriele compost verwerkings installaties

als je het 10 jaar in de grond stopt zal het er daarna nog gewoon liggen


Het is vaak een selling point voor PLA maar eigenlijk is het een drama product aangezien het niet vermengt met ABS waar de meeste producten van gerycycled plastic van gemaakt worden. Het zorgt dus nogal voor verontreiniging van het plastic die lastig te schiften zijn.

Des al niet te min print ik ook in PLA :D
Echt ongelofelijk... we zitten echt midden in een technologietransitie die de wereld enorm aan het veranderen is! Als de bijenkorf dit soort dingen al kan leveren tegen zo'n prijs....
Echt ongelofelijk... we zitten echt midden in een technologietransitie die de wereld enorm aan het veranderen is! Als de bijenkorf dit soort dingen al kan leveren tegen zo'n prijs....
Eigk zijn we vooral aan het uitrollen van de snelheid van de vorige transitie... hoewel unprecedented, zijn zaken als hedendaagse computers, internet, mobiele telefoons niks anders dan verder ge-evolueerde technologiën die we 100 jaar terug ook al hadden: we sturen nog steeds electronen rond in een koperdraadje of verzonden/ontvangen radiogolven zetten dit om in beeld en geluid. Dat doen we al 100 jaar, zo niet langer.
Dat het sneller, efficienter en ingewikkelder is, maakt het niet echt een transistie, die hadden we al met de industriële revolutie, toen we stoom&vuur gingen gebruiken ipv onze spieren, toen we electrisch gingen verlichten ipv op kaarsen en gas, toen we berichten per kabel gingen versturen ipv een duif, etc. etc.

Dát zijn transisties, dit is niet meer dan nagenieten van die transisties, pas als we straks op nanoschaal kunnen gaan bouwen hebben we weer een echte transistie :P
Die printers zijn er al veel langer voor die prijs. Maar ze hebben het nu pas in een hip jasje gemaakt en de techniek afgebakent, zoals een iphone.

Je kan bij diverse bedrijven in Nederland betaalbare 3D printers krijgen.

Makerbot, Rapman, 3D Touch.

Allemaal kwalitatief betere printers dan de cube maar ook iets duurder ;)
Leuk voor. Uhm... euh.... Euh..... Leuk om te hebben vooral.

Misschien mooi voor beginnende ontwerpers die op deze manier goedkoop (schaal)modellen kunnen maken? Vooralsnog lijkt het me goedkoper om een platic prul in China te bestellen dan om het zelf te maken?
Inderdaad, schaalmodellen, daar dacht ik ook aan. Dat hoeft niet een heel model te zijn, maar onderdelen kan prima. Bijvoorbeeld in de maquettebouw of automodelbouw, daar lijkt het me erg nuttig en leuk voor.
Interessant, het "uit de diy hobby" sfeer trekken van 3d printers zou wel eens een grote boost kunnen zijn voor het hele 3d print gebeuren.

Er zijn zat bedrijfjes die wel willen 3d printen maar een DIY machine waarbij er constant aan gesleuteld moet worden zien ze niet zitten. Terwijl dit 'out of the box' zou moeten werken ik zie het wel zitten :Y
Daarom is het goed dat er direct ook modellen meegeleverd worden, zodat je direct wat voorwerpen kunt genereren.

Maar dan moet er wel een groter oppervlak dan 14x14 mogelijk zijn. Daar kun je eigenlijk vrij weinig mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.