Wetenschappers gebruiken 3d-printer om lever te bouwen

Wetenschappers zijn er met behulp van een 3d-printer in geslaagd om een synthetische lever te bouwen. Een nieuw printmechanisme, dat op suiker is gebaseerd, moet ervoor zorgen dat er op termijn transplantaties plaatsvinden.

Het systeem is ontworpen door onderzoekers van het Amerikaanse instituut MIT en moet bestaande 3d-printsystemen verbeteren. De wetenschappers slagen er naar eigen zeggen in om de geprinte cellen lang genoeg in leven te houden om weefsels te vormen. Vaak houden geprinte lagen van cellen het niet lang genoeg vol om daadwerkelijk functionerende weefsels te vormen, aldus de onderzoekers. Het systeem zou goed genoeg werken om organen te kweken die op termijn voor transplantaties ingezet kunnen worden. Het is echter aannemelijk dat dit nog lang op zich laat wachten, omdat de gemaakte organen eerst langdurig in dieren getest moeten worden.

De methode werkt door eerst een netwerk van bloedvaten te printen en vervolgens deze te omgeven met levercellen. Hierdoor wordt een functionerend leverweefsel gevormd. Omdat weefsels al snel te groot worden om nutriënten en zuurstof te verkrijgen door diffusie, is een functionerende circulatie belangrijk en een struikelblok voor veel onderzoekers die zich met het 'kweken' van organen bezighouden.

Het 'framework', waarin de benodigde cellen voor bloedvaten worden ingebouwd, is gebaseerd op een print van suiker-moleculen en biedt volgens de wetenschappers een goede basis voor de constructie van een orgaan. De suikerconstructie fungeerde min of meer als een soort mal voor de bloedvatcellen. Nadat de vaten waren gevormd kon de suiker worden weggespoeld met water. Vervolgens werden de levercellen toegevoegd, die meteen van nutriënten konden worden voorzien door een bestaand bloedvatensysteem.

De techniek werd toegepast op de lever, maar volgens de wetenschappers is het mogelijk om de techniek ook voor andere organen toe te passen, zoals de nier. Dit orgaan kent veel interesse van wetenschappers, omdat het door zijn relatief simpele opbouw gemakkelijker is na te maken dan andere lichaamsdelen.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

02-07-2012 • 20:31

107

Reacties (107)

107
105
51
4
1
24
Wijzig sortering
Ik zag iets vergelijkbaars al in maart 2011 op TED:

linkje
En een interessant artikel over de evolutie van de mens. Hierin komt ook het kweken van organen uit stamcellen naar voren: http://www.ted.com/talks/..._a_different_species.html
Zijn het dan niet-persoonsgebonden nieren, of moet je ze 'kweken' per persoon?
AuteurRoD Forum Admin Mobile & FP PowerMod @Marc0502 juli 2012 20:42
Het zijn ten eerste geen nieren, maar levers.

Verder, het immuunsysteem reageert op alles wat niet lichaamseigen is, dus als je met universele organen werkt, dan riskeer je afstoting. Gelukkig kunnen we dat tegenwoordig steeds beter beheersen met immunosuppressie, maar dat is allesbehalve ideaal. En door chronische inflammatie krijg je alsnog dat organen na verloop van verscheidene jaren langzaamaan worden afgebroken.

Je moet dus eigenlijk beginnen met bouwstenen van de patiënt zelf. Daar wordt al veel onderzoek naar gedaan, waarbij stamcellen erg belangrijk zijn. Een bekende methode is het gebruiken van huidcellen van de patiënt (zoek maar eens op induced pluripotent stem cells, mooie techniek), die vervolgens worden omgezet naar stamcellen, om deze vervolgens weer te laten specialiseren zelfgekozen celtypes. Dit zou je dus als bron voor een zelfgebouwd orgaan kunnen gebruiken.

In het geval van de geprinte bloedvaten moet je beginnen met endotheelcellen, die ontstaan uit voorlopercellen die we relatief gemakkelijk kunnen verkrijgen. Theoretisch gezien moet het maken van een gepersonaliseerd orgaan dus wel lukken.

Het voornaamste van dit onderzoek is de methodologie om daadwerkelijk iets 'groots' te bouwen. Een klein stukje van een orgaan laten groeien lukt wel (ik heb zelf nog nieren gekweekt, ging prima, tot een bepaalde grootte), maar wanneer het te groot wordt kom je met het genoemde probleem van de bloedvaten. Omdat het bijna niet te doen is om bloedvaten achteraf nog te laten groeien, heeft MIT dus bedacht dat het wel slim zou zijn om daarmee te beginnen. En zo waar, dat werkt :)

Erg slim bedacht met dat suikerframework om een netwerk van bloedvaten te creëeren. Normaal doet het lichaam dat zelf, als in de embryonale fase de aorta zich vertakt naar de verscheidene organen toen, maar in kunstmatig gekweekte organen gebeurt dat op de een of andere manier niet. En het aan de natuur overlaten is altijd makkelijker, zo blijkt wel.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door RoD op 23 juli 2024 10:42]

Ik raad ten zeerste het artikel van Takahashi in Cell: Stem Cell aan van deze maand met zijn blik op de toekomst van IPS cellen.
Verder wordt er ook onderzoek gedaan in Japan om chimera's te maken tussen varken eicellen die deficiënt zijn voor een bepaald orgaan en deze te maken door humane induced pluripotente stam cellen in te spuiten die deze deficiënte opvangen. Oftewel, human nieren in varkens die gebruikt kunnen worden in mensen. Echter, dit zit nog in een beginfase. Dit is al wel succesvol gebleken met muis en rathttp://www.cell.com/retrieve/pii/S0092867410008433.

[Reactie gewijzigd door Dahal op 23 juli 2024 10:42]

"In het geval van de geprinte bloedvaten moet je beginnen met endotheelcellen, die ontstaan uit voorlopercellen die we relatief gemakkelijk kunnen verkrijgen"

Je zou een moeten kijken naar dit filmpje van TED, Anthony Atala: Printing a human kidney:

http://www.ted.com/talks/...nting_a_human_kidney.html

In plaats van bloedvaten te printen (voor een lever), gebruikt ie bestaande, afgedankte levers, die ie vervolgens 'uitspoelt', zodat er er geen levercellen meer inzitten, maar nog wel de bloedvaten structuur. Vervolgens vult ie de lege lever, zeg maar, op met lichaamseigen cellen van de patient, zodat er een nieuwe lever kan ontstaan.
Anoniem: 90626 @RoD2 juli 2012 21:55
Fascinerend, blijft de cel vernieuwing ook op langere termijn goed gaan?

Zag in het filmpje achter de link van Simen hier onder wel iets over een blaas die het al 10 jaar vol schijnt te houden maar dat lijken me toch hele andere cellen dan een lever of een nier.
Wat ik me dan afvraag is hoe gaan ze van een bloedvatenstelsel naar een hele lever? Het printen van bloedvaten snap ik nog wel. Daarna moet de ruimte ertussen dus opgevuld worden met levercellen. Hangen ze de bloedvaten dan in een levercellen badje of zo? En hoe zorg je er dan voor dat de cellen ook aan elkaar hechten en een vast geheel vormen?
In bovenstaand topic wordt tevens over nieren gesproken, waardoor respondenten alhier door elkaar over lever danwel nieren debatteren.
Elke menselijke cel bevat het DNA van een individu, dus bepaalde eigenschappen. Net als bij huidige transplantaties denk ik wel dat er een zekere 'match' moet zijn.
Erg indrukwekkend, als ik dat zo lees.

Wat ik mij nu afvraag. Zou het, theoretisch, mogelijk zijn dat we over een X aantal jaren naar het ziekenhuis gaan, de diagnose krijgen dat er een niertransplantatie plaats moet vinden, men de gegevens in de computer klopt, een lever "uitprint", en je een maand later met een nieuw orgaan vrolijk je leven vervolgt?

Of is dit niet de kant waar je met deze techniek uit gaat?
Want dat zou te mooi voor woorden zijn natuurlijk en de alsmaar aanwezige tekorten op kunnen lossen.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 23 juli 2024 10:42]

In één woord, ja.

De vraag is, hoeveel gaat dat kosten? De medische wetenschap is ondertussen zover gevorderd, en sommige ingrepen kosten zoveel tijd van chirurgen, en geld, dat het in sommige gevallen beter zou kunnen zijn iemand te laten sterven, om twee anderen te redden. Dan zou een ziekenhuis, in plaats van een nierprinter te kopen, dat geld beter aan andere apparatuur of meer personeel kunnen uitgeven.
Aan de andere kant is het ook een fikse besparing als je iemand gelijk een nieuwe lever kunt geven. In plaats van jarenlang op de wachtlijst te staan en iedere zoveel tijd aan het dyaliese-apparaat (ook een duur ding) te moeten kan de patiënt, bij wijze van spreken, binnen een week naar huis. Bovendien, omdat de lever van z'n eigen DNA is gemaakt is er geen risico op afstoting, waardoor de medicijnen die afstoting moeten voorkomen in het medicijnenkastje kunnen blijven liggen. Daarbij heb je niet, of in elk geval veel minder, het risico dat de nieuwe lever inderdaad wordt afgestoten, waardoor de patiënt weer op de wachtlijst belandt.
Aan de andere kant is het ook een fikse besparing als je iemand gelijk een nieuwe lever kunt geven. In plaats van jarenlang op de wachtlijst te staan en iedere zoveel tijd aan het dyaliese-apparaat
Dialyse is voor nieren niet voor lever. Maar inderdaad is een kortere wachtlijst wel handig.

Eerder bedacht, en we hadden Steve Jobs nog kunnen hebben, of Bart de Graaff.
Ik denk dat het best 'veel' mag kosten. Als we een nierpatiënt nemen, deze kosten met (hemo)dialyse 60.000 euro per jaar. Een niertransplantatie kost het eerste jaar 35.000, en daarna 5000-10.000 euro per jaar. Als je voor voor een geprinte nier ongeveer 50.000 euro dat heel wat zorgverzekeringen heel blij zouden zijn! Ten eerste is het donortekort opgelost, en ten tweede zijn ze uiteindelijk veel minder kwijt dan hemodialyse.

[Reactie gewijzigd door Koploper op 23 juli 2024 10:42]

Jammer dat wetenschappers bij de maatschappij moeten aankloppen voor geld en dat de zorgverzekeraars minimaal inversteren in deze nieuwe technieken.

Zij zijn namelijk van mening dat iets eerst 100% door de wetenschap bewezen en nogmaals bewezen moet zijn eer dat ze dit willen aanbieden aan hun klanten. Het inovatiefondszorgverzekeraars bouwen een potje op om nieuwe projecten te kunnen financieren en lopende projecten bij te financieren. Dat is mooi. maar je raad al wie in het raad van bestuur zit en dus beslissen over de projecten.. De zorg verzekeraars en niet een onafhankelijke partij die deze zorg over zich opneemt.

De projecten die ze ondersteunen zijn met goede bedoelingen, maar ik ben vanmening dat naast deze projecten 25% van het budget minimaal naar projecten moeten gaan zoals hier in het artikel wordt beschreven. Er zijn nog tal van andere soort gelijke projecten waar aan meegedaan kan worden!!
In één woord, ja.

De vraag is, hoeveel gaat dat kosten?
Een beetje kortzichtig. Op termijn wordt het spotgoedkoop, dat zie je bij alle zaken die we kunnen automatiseren. Daarnaast gaat het voordelen brengen die we nu nog te belachelijk vinden voor woorden.
Niet alles wordt op termijn spotgoedkoop. Een nieuwe ferrari was 30 jaar terug al duur en een nieuwe ferrari nu is nog steeds duur. Dat komt omdat er telkens nieuwe technieken worden ontwikkeld welke geld kosten en dat moet weer worden terugverdient naar gelang het product. Maar het is blijft een metalen/carbon bakje met 4 wielen en een motor.
Hier komt ook het merk bij kijken en status kosten, dit is niet te vergelijken met een nier,

De prijs heeft niets te maken met termijnen maar met het aantal verkopen, hoe meer er verkocht worden hoe goedkoper ze worden. dit kan in een maand maar ook in een 5 jaar.

Daarnaast noem je ook een nieuw model op wat uiteraard nieuwe technieken heeft en daardoor duurder is.

[Reactie gewijzigd door Distrax1988 op 23 juli 2024 10:42]

De prijs heeft niets te maken met termijnen maar met het aantal verkopen, hoe meer er verkocht worden hoe goedkoper ze worden. dit kan in een maand maar ook in een 5 jaar.
Hoe meer er verkocht zou kunnen worden hoe goedkoper ze zouden moeten kunnen.
Hetgeen niet geldt voor bijv. medicijnen. Wel meer en goedkoper produceren maar niet goedkoper leveren. Zie aids/hiv medicatie.
Dus als er een niertransplantatie plaats moet vinden, moet er een lever geprint worden? :? Denk dat je dan een nier wilt printen ;)
Nooit gedacht dat ik dat nog zou lezen: kom jongens, effe een nier printen. _/-\o_

was het maar zo makkelijk.
Wordt het maar zo makkelijk!

De ICT mag dan bekendstaan om de enorme snelheid van ontwikkelingen, de biomedici doen ook flink hun best om de "gister was het ondenkbaar, vandaag ontwikkelen we het, morgen is het alledaags"-vaart erin te houden.
Als ik even op Wikipedia kijk is bijvoorbeeld de kunstnier van een kunstlever heb ik nooit gehoord?? ontwikkeld in 1943. In dit tempo gaan we van "als je nier kapot is kan de medische wetenschap niks voor je betekenen" naar "het kost een operatie, maar dan geven we je een nieuwe" in minder dan honderd jaar...
Haha, lig helemaal gevouwen hier :D
Geprint zeker, ook een lever nodig of een nier of iets anders????

Zou ie het trouwens doorhebben???

[Reactie gewijzigd door Damic op 22 juli 2024 19:20]

Download nu de Davilex nier-printsoftware 2018 Deluxe, voor 250 euro met een keuze uit een grote database nieren.

Weer een nieuwe softwaretak waar the piratebay zich op los kan laten! ;)
Download nu de Davilex nier-printsoftware 2018 Deluxe, voor 250 euro met een keuze uit een grote database nieren.

Weer een nieuwe softwaretak waar the piratebay zich op los kan laten! ;)
Als die orgaanprinters maar niet door Océ worden geleverd. Die printer bij mij op kantoor belooft weinig goeds...

ERROR: remove Kidney jam
Hebben ze al :)

Physibles

Wel bijblijven he.
Dat is het ultieme doel ja. Maar ik vraag me dan af hoe duur zoiets zal zijn en of de corporations er blij mee zullen zijn. Het komt er op neer dat je al je weefsel kan vervangen dus dan ga je ook gewoon niet meer dood (of op een veel later stadium, denk aan 100-150 jaar leven ipv 80).

Het komt er wel op neer dat waarschijnlijk alleen de rijkere mensen dit kunnen betalen, dus over overbevolking maak ik me niet erg druk.
benieuwd hoeveel mannen een grotere penis uit laten printen :+
Je maakt er een grap over, maar je hebt wel een punt. Dit kan ook ideal gebruikt worden voor cosmetische doeleinden. Denk eens aan brandwonden behandeling of iets dergelijke.
Wellicht dat "Meta", die al 18 jaar gevangen zit in het lichaam van een vrouw maar zich toch echt man voelt, op deze wijze een slurfje kan laten kweken. Met behulp van het DNA van een vader of broer.
Met haar eigen DNA ook hoor.
en het slurfje is misschien nog het miste probleem, maar ook hetgeen er order hangt, of ja meer erboven dan er onder als em hangt.
Zelfs als iedereen het kan betalen maak ik me niet druk:

* Hoe hoger de levensverwachting, hoe minder geboortes.
* Met moderne landbouwtechnieken zegt men soms dat Congo heel Afrika zou kunnen voeden...er zijn nog zulke onderbenutte landbouwregio's.
* In Westerse landen gooit men nog veel voeding weg. Met betere technieken zal dit steeds minder zijn (merk je nu al in het nieuws als voedselbanken klagen dat ze steeds minder voedsel krijgen van warenhuizen).
* Landbouwgronden worden nog niet in de hoogte benut.
* In de ruimte is er nog veel plaats om voedsel te kweken. (bv. algen als basis voor veevoer dat dan via een ruimtelift ofzo naar de aarde kan)
Iedereen zou zo oud kunnen worden, als iedereen gewoon als jager verzamelaar zou leven en dan alleen maar gezonde dingen zou eten enzo. Maar dan is er niet genoeg voedsel voor de hele wereld. Dus als we met velen willen leven, dan moeten we misschien dit soort kunstmatige oplossingen gebruiken. Van mij hoeft het trouwens niet. Ik hou niet van kunstmatig...
Anoniem: 22438 @DannyXP16002 juli 2012 22:04
In tegendeel. Als iedereen vegetariër zou worden, en zelf zijn groente en fruit zou verbouwen (wat dan automatisch biologisch is) zou er veel meer eten zijn voor iedereen.

http://www.lekkerplantaardig.net/milieu.htm

Het is juist de bio-industrie die de resources op een onnatuurlijke manier uitholt en zorgt voor voedseltekorten.

Ik vind het wel erg bizar. Organen kunnen printen. Het zou natuurlijk geweldig zijn, maar is het ook betrouwbaar?

Overigens denk dat juist dit voor de gewone man snel betaalbaar zal zijn en niet alleen voor de rijken. We hebben namelijk een groot vergrijzingsprobleem. Als de overheid jou langer kan laten werken en dus geen AOW hoeft uit te keren, dan is dat een plus. Met dit soort ontwikkelingen zie ik de pensioenleeftijd in de toekomst nog flink opgeschoven worden en mogelijk zullen we ooit wel nooit meer met pensioen gaan.

Tot aan je dood belasting betalen. fantastisch, wie wil dat niet???
Ja, dat printen zal wel betrouwbaar zijn. Je hebt het zelf niet door denk ik maar in de medische industrie zijn de controles uitzonderlijk streng.

Het verbaast me enigzins dat het alweer zo snel is gegaan, maar het is alweer een jaartje of tien geleden dat een stukje DNA werd gesynthetiseerd dat zich dan vrolijk opstartte. Maar een hele cel is toch een heel ander verhaal, laat staan een heel weefsel.
Met als nadeel dat je een veel grotere groep beroepsbevolking hebt en daarvoor wel genoeg werk moet hebben(en dat met al die automatisering), maar dat is van latere orde.
Anoniem: 459326 @cantate3 juli 2012 09:35
Daar hebben ze eeuwen geleden al oorlog voor bedacht.
Of gewoon het vlees genereren, als het een lever kan printen, dan kan je ook eetbaar vlees printen ... Is er geen bio-industrie meer nodig, geen dieren die geslacht hoeven worden, geen bomen en planten die geteeld hoeven worden om de dieren te voeren. Verlaagd ook meteen de methaan (en CO2) uitstoot van de vee-industrie.

Cut out the middle man zeg maar. Meteen het eindproduct genereren: een stukje vlees om te bakken :) Inbouwen in je keuken en je hebt Star Trek taferelen :Y)
Was volgens mij vorig jaar al ergens in het nieuws dat ze al vlees kunnen "clonen" wat geschikt is voor consumptie.

Het zag er alleen nog niet uit als vlees en er moet nog een hoop getest, goedgekeurd worden voordat het rendabel is en ook daadwerkelijk aan de consument verkocht mag worden
En waarom is bioindustrie ontstaan? Juist ruimte tekort! En niets tegen vegaterriers maaruhm Voor sojabonen worden tegenwoordig hele oerwouden gekapt! Ja dat is lekker voor het millieu!

Betreft deze techniek: Ben je aan het opereren: Shit, wat is er? Ja de inkt is op! }>
Juist, en die sojabonen worden voornamelijk gebruikt in veevoer...

* ejabberd is geen vegetariër.
Anoniem: 22438 @rob124243 juli 2012 01:10
Het is volledig off topic, maar de bio industrie is ontstaan omdat men sneller, meer winst wil maken. En omdat mensen graag goedkoop willen kunnen eten. Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

De bio industrie heeft niets met ruimtegebrek van doen. En het gaat niet om ruimte gebrek, was het maar waar. Het gaat om resources. Bronnen die uitgeput raken, net zo lang tot er niets meer over is en de hele wereld zal verhongeren.
Bij deze manier van printen wordt (gelukkig) geen inkt gebruikt ;)
Als je houdt van je werk, waarom niet?
Misschien direct ook even een nieuwe hoofdhuid met haarfollikels printen, weg vergrijzingsprobleem :)
Offtopic
als ieder gezin vroeg uit niet meer dan 2 kinderen had bestaan was er ook niks aan de hand geweest! En het is niet de bio-industrie maar gewoon vraag en aanbod mensen willen alles zo goedkoop mogelijk daar ligt het probleem!
Ontopic
Dit doet me denken aan starship troopers daar werd een arm geprint ik vind dit een goeie ontwikkeling alleeen jammer dat dit dan weer op dieren moet worden getest er zijn ook genoeg mensen die vrijwillig hun leven hier voor aanbieden maar dat durft de politiek niet aan!
In tegendeel. Als iedereen vegetariër zou worden, en zelf zijn groente en fruit zou verbouwen (wat dan automatisch biologisch is) zou er veel meer eten zijn voor iedereen.
En waar ga je dat verbouwen dan op drie-hoog-voor. ?
En hongergebieden die wel de ruimte hebben, waarom telen die hun eigen eten dan niet volgens jou ?

Lever en niertjes printen, echter, is wel handig. Uitje erbij, teentje look. Mmmmmm
nee hoor vroeger werden we toch ook geen 150 :X
Anoniem: 459326 @Proxx3 juli 2012 09:33
Misschien moet je de bijbel is lezen. Die gasten werden veel ouder :P
Overigens licht de grens van het lichaam om 120, 150 redden we niet.
Anoniem: 409898 @Ortixx2 juli 2012 21:19
Overbevolking is sowieso niet een al te groot issue.
Als mensen namelijk veel langer kunnen leven zijn er twee opties:

1) het kan en past allemaal, er is genoeg voedsel en iedereen is tevreden.
2) het kan en past allemaal niet, mensen gaan dood aan armoede, honger, dorst en depressies, en de overbevolking wordt hierdoor gekortwiekt.

Kortom, het lost zichzelf op.
mensen gaan dood aan armoede, honger, dorst en depressies, en de overbevolking wordt hierdoor gekortwiekt.
Dit is natuurlijk verre van ideaal, rijk en arm, slim en dom, je kan allerlei assumpties maken maar het is toch echt beter om te voorkomen dan het zo ver te laten komen. Overbevolking is zeker wel een issue dus, mensen blijven heus niet zomaar op hun gat zitten als ze verhongeren en doodgaan. Of denk je dat ze allemaal op hun plek blijven wachten als wij hier genoeg te eten hebben?
Ja, nou, zo kun je nu al zeggen dat honger en oorlog geen probleem zijn. De mensen verhonger vanzelf, armoede is geen probleem we houden ze gewoon buiten onze samenleving. Oorlog is geen probleem, het zal voor de betrokkenen wellicht niet zo leuk zijn, maar uiteindelijk zullen ze de oorlog niet overleven, hun leven lang invalide blijven of met een beetje geluk is er na jaren weer vrede. |:(
Anoniem: 126717 @Ortixx2 juli 2012 22:55
Het komt er op neer dat je al je weefsel kan vervangen dus dan ga je ook gewoon niet meer dood (of op een veel later stadium, denk aan 100-150 jaar leven ipv 80).
Of een beetje meer: http://www.nu.nl/wetensch...-1000-wordt-leeft-al.html

Maar tenzij deze technieken zeer simpel (printen is relatief simpel) en goedkoop worden krijgen we nog meer tweedeling tussen arm en rijk.
mmm ff geschiedenisboekje pakken, er komt doorgaans vrij veel heibel en ellende van.
Leuk verhaaltje.

Bronnen?
Anoniem: 313723 @poktor3 juli 2012 09:07
Er is maar 1 menselijk 'ras': homo sapiens.
Homo Sapiens is de soort, die weer uit verschillende rassen bestaat.

En @poktor:
Daar zou wel een bron daarvan willen zien, want normaal gesproken geldt in de natuur juist dat diversiteit goed is en een soort sterker maakt, niet zwakker. Juist monoculturen zijn kwetsbaar voor allerlei ziektes, daarom gebruikt de landbouw zoveel pesticiden, omdat anders alles kapot gaat aan ziektes. Ander voorbeeld is hondenrassen. Door de eeuwen heen zijn ze steeds "puurder" gefokt, maar het neveneffect is dat ze wel allerlei gebreken gaan vertonen

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 23 juli 2024 10:42]

Eerst wordt je nier vervangen, dan je lever, dan je long, hart, slokdarm, ga zo maar door. Repo Men gezien iemand :P

Ik vind dat dit soort ontwikkeling altijd 2 kanten hebben en ik kan voor mezelf slecht bepalen welke ik belangrijker vind. Je hebt namelijk de goede zaak van het kunnen genezen van orgaanziektes door betaalbare, snelle vervanging van het orgaan. Aan de andere kant heb je het probleem van overbevolking, vergrijzing en het grote verschil tussen arm en rijk die hierdoor alleen maar groter worden.

Als deze techniek duurder is dan een hedendaagse transplantatie, zal deze niet standaard vergoed worden en wellicht alleen door de rijkere medemens kunnen worden aangeschaft. Als dat niet zo is, moet tegen die tijd de pensioensleeftijd met een jaar of 10 omhoog, want er zijn dan weer minder dingen waar we dood aan kunnen gaan.

Dit soort ontwikkelingen stop je niet, want er is overduidelijk vraag naar. Ik vind het echter door de 'keerzijde' van de medaille moeilijk om volmondig te juichen bij dit soort nieuws. Ben wel benieuwd op welke termijn en o pwelke schaal dit zal worden toegepast.
Als deze techniek duurder is dan een hedendaagse transplantatie, zal deze niet standaard vergoed worden en wellicht alleen door de rijkere medemens kunnen worden aangeschaft.
De rijkere medemensch schaft die dingen toch wel aan. Hoeft echter niet op een wachtlijst tot er een lever beschikbaar is. Die wachtlijst kan dan blijven voor het gepeupel en korter worden.
De traasplantatie via artsen en hospitalen blijft sowieso nodig, of je nou je eigen lever printte of uit een ander sloopt.
Dit is niet nodig, als je HLA homozygote donoren gebruikt (het antigen wat ervoor zorgt dat er een reactie ontstaat tegen het getransplanteerde weefsel/orgaan) is er verminderde kans op afstoten. Heeft trouwens niet met DNA te maken, maar met antilichamen in het lichaam Voor de geïntresseerden)
hoogstwaarschijnlijk zijn het lichaamseigen opgekweekte (stam)cellen die ervoor gebruikt worden.

Er bestaat nog niet zoiets als een universele donor
ieder mens heeft op de buitenkant van zijn cellen een uniek eiwit liggen dat door het afweersysteem wordt herkend. als dit eiwit anders is dan het eiwit dat specifiek bij jouw lichaam hoort zal je afweersysteem die cel vernietigen omdat deze als indringer wordt gezien. dus ja, je moet persoonsgebonden organen maken.
Zie wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/w...eeskunde%29#Orgaandonatie
een orgaantransplantatie slaagt ook alleen als niet alleen de bloedgroep, maar ook de weefseltypering voldoende overeenkomt, zodat het immuunsysteem niet geactiveerd wordt
Je kunt nu toch ook al een nier van iemand anders krijgen? De acceptatie van die donor nier hangt af van jouw lichaam. Het lijkt me dat en nier met zo min mogelijk specifieke persoonsgebonden eigenschappen van de donor (huidige situatie) de grootste kans op acceptatie heeft.

[Reactie gewijzigd door kjast op 23 juli 2024 10:42]

Over 40 jaar weet niemand meer wat een donorcodicil was. Of toch niet? Ondanks dat deze prachtige technologieën heel veel medische leed zullen wegnemen, blijven donoren nodig omdat je geen instant organen kan maken voor mensen die spontaan door een ongeluk o.i.d. acuut een donororgaan nodig zullen hebben.
Ik kan uit het verhaal niet terughalen hoeveel tijd het kost om een orgaan te 'printen'.
Zelf denk ik dat het printen op een gegeven moment sneller zou gaan dan je nu verwacht.
Anoniem: 296873 @Emiel19842 juli 2012 21:42
Uiteindelijk wel, maar als ik het verhaal van RoD hierboven begrijp, zo zo'n printer waarschijnlijk het stelsel van bloedcellen snel kunnen printen, en moet daarna het leverweefsel er omheen groeien. Dit zal toch nog wel enige tijd kosten.

Overigens begreep ik ook dat er beenmerg nodig is om een gepersonaliseerd orgaan te printen. Dit moet dan dus ook nog makkelijk uit de patiënt gehaald kunnen worden, en ik denk dat dit na een ongeluk niet altijd even makkelijk zal gaan (slechts een vermoeden, ik heb er verder ook niet veel verstand van).
Ooit beenmerg moeten afstaan?
Gewoon een roesje en gaan met die banaan, en als een roesje te veel is na een zwaar ongeluk geven ze die niet.(En ook met een roesje voel je nog alles gedaan worden, maak je geen illusies.)
Waarom zou je geen buffer aan kunnen leggen? De technologie om organen buiten een mens in leven te houden zal ook verbeteren, waardoor je dus in steeds grotere mate een 'voorraad' op zal kunnen bouwen.

En wie weet, misschien worden de printers wel zo goed dat we de complete levende weefsels gaan printen.. ;) (onwaarschijnlijk, maar zonder dromen geen vooruitgang..)

[Reactie gewijzigd door geez op 23 juli 2024 10:42]

tuurlijk wel, de mensen die er nu gebruik van hebben gemaakt en nog rustig 40 jaar kunnen rondlopen :)
Anoniem: 434945 @Xellence2 juli 2012 20:53
Uh.. Wat?

Ik denk dat je sneller een orgaan print dan dat er nog iemand een ongeluk krijgt en doos gaat.
Zo'n "geprint" orgaan wordt gemaakt met lichaamseigen cellen. Dus met je eigen DNA. Een enorm voordeel daarvan is dat je geen last hebt van afstoting.

Ik denk dat het over 40 jaar wel moet lukken om iemand een paar dagen in leven te houden zonder lever. (Zonder nier, hart, longen, dat kunnen we allemaal al).

Dus ik denk inderdaad dat het donorcodicil over 40 jaar al lang verdwenen is.
Anoniem: 409898 @Xellence2 juli 2012 21:21
en stel dat dit allemaal kan en je kan instant perfecte organen uitprinten en de wetenschap is zover (wat waarschijnlijk niet zo is), dan zal een donor altijd nog goedkoper zijn dan dit proces. Kortom, donoren blijven nodig.
Een donor zal altijd goedkoper zijn? Dat weet ik zo net nog niet.
Anoniem: 199803 2 juli 2012 21:44
... Want we moeten allemaal zo oud mogelijk worden. :+ Onsterfelijkheid lijkt me eerder een vloek, dan een zegen.

Maar misschien wel interessante techniek om een android mee te bouwen, zoals Data uit StarTrek.
Hoewel het idee van onsterfelijkheid bij veel mensen gemengde gevoelens oplevert kan je er niet om heen dat mensen altijd sterker, sneller of slimmer dan de ander wil zijn.

(bijna) elke sport is hier een goed voorbeeld van maar ook in het bedrijfsleven gaat het allemaal om succes.

Het printen van lichaamsdelen is maar het begin.

De mens wil altijd meer en beter. Over een paar jaar kan je er voor kiezen om je verloren arm of been te laten vervangen door een botten structuur die veel sterker is dan normale menselijke botten. Of spieren die veel meer kracht kunnen zetten met minder moeiten.

Dan kunnen jij en ik na een middagje opereren in eens sneller lopen, verder springen en zwaardere gewichten heffen dan iemand die daar zijn hele leven voor heeft getraind.
Gewoon ff langs bij Sarif Industries. Je zit wel je leven lang vast aan Neuropazyne, hou daar rekening mee.

Fun fact: in het Verenigd Koninkrijk is er al een arts die "gezonde", maar beschadigde ledematen afhakt en er mechanische versies aanhangt. Nu nog wachten op het moment tot de mechanische versie beter is dan de biologische, en lang kan dat niet duren. We zijn al zo ver....
http://www.bbc.co.uk/news/health-17183890
Over een paar jaar kan je er voor kiezen om je verloren arm of been te laten vervangen
Waarom eerst verliezen.? Gewoon updaten met betere materialen op voorhand. Nu al een stalen heup zodat ik niet later als wrakke bejaarde mijn heup zal breken.
En dan krijgt het boek "het eeuwige leven" van Jack Vance een andere betekenis.....
Als het makkelijker is om een nier te maken, waarom beginnen ze dan bij een lever?
Iets makkelijkers zou dus ook sneller vooruitgang maken zou je denken en dan zou je daarmee verder kunnen gaan met het tesren op de lever...

Dit is mijn zicht erop............. er zijn vast anderen die er anders over denken
Wel prachtig dat ze dit al kunnen
Anoniem: 175233 @martinineter2 juli 2012 22:49
Inderdaad... het is dan ook volslagen flauwekul wat Tweakers hier schrijft. De lever is juist een enorm simpel orgaan. De nieren daarentegen, zijn zo ongeveer de meeste ingewikkelde organen die een mens heeft.
Zoals je terecht veronderstelt, zijn ze natuurlijk met het simpelste begonnen.
Vind niemand het opvallend dat de mens steeds verder komt met het bouwen van leven.

We hebben nu een Android telefoon maar wat nu als we over een X aantal jaar elk onderdeel van het menselijke lichaam kunnen printen?

Geprint lichaam + Artificial Intelligence = Android
Of
Geprint lichaam + Menselijke hersenen = Cyborg

Hoe lang voordat wij (of de AI) een technologie ontwikkelen die op een vergelijkbare manier kan leren als de mens?

Dan heb je straks Androids die niet meer te onderscheiden zijn van mensen.

Zijn mensen dan robots of zijn robots mensen :?
Dat gaat (nog) véél te ver. Het is één ding om levend weefsel synthetisch te maken door cellen te arrangeren (en leverweefsel is wat dat betreft level 1), en iets heel anders om een enorm complex en vooral dynamisch orgaan als de hersenen na te maken (level, eh, heel hoog). Uiteindelijk zal deze techniek misschien gebruikt kunnen worden om bioneurale netwerken te printen, maar daar kun je op zich nog weinig mee met het toch nog wel zeer beperkte begrip dat we van de werking ervan hebben (het is geen kwestie van een batterijtje erop aansluiten en wat stroom erdoorheen te jagen, Frankenstein ten spijt). Dit biedt wel weer interessante perspectieven voor nieuwe (eventueel hybride) rekenhardware.
Kan je later nog wel spreken van cyborgs, robots en mensen? Of zijn we zo verandert dat een nieuwe naam aan de orde is. Kijk eens naar het transhumanisme, een verzamelnaam voor mensen die zich buigen over de vraag over hoe de mensen kunnen evolueren. Wat NA het mens zijn?
http://en.wikipedia.org/wiki/Transhumanism
Anoniem: 377258 2 juli 2012 22:00
Zeker als zo een Cugel De Slimme een paar nieuwe overwereldse ogen uitprint
Fascinerend dit! Ik had al eens een post gelezen over het 3d printen van onderdelen e.d. Maar dit vind ik wel erg interessant. Over 40 jaar lopen we niet meer te zeuren hoe lang het houdbaar is.. Even een update doen en je bent weer 100% fit..

Als ze zoiets kunnen 'printen'. Hoe zou dat dan zijn met het 'printen' van een mens zelf. Zou dat überhaupt mogelijk zijn?
" Vaak houden geprinte lagen van cellen het niet lang genoeg vol om daadwerkelijk functionerende weefsels te vormen, aldus de onderzoekers."

Wie dacht er ook meteen aan Darkman? 8-)
er is nog hoop over 10 jaar print ik gewoon een vriendin uit.

aan de ene kant een goede ontwikeling maar aan de andere kant zeer slecht voor deze aardbol.
er zijn al teveel mensen en als we ook nog organen kunnen printen straks groeit de wereldpopulatie echt de pan uit en blijft er niet veel meer over van deze bol.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.