Met een camera en een op spieren gebaseerd aandrijvingssysteem zijn wetenschappers van Georgia Tech erin geslaagd om oogbewegingen na te maken. De technologie kan ingezet worden voor robots en oogonderzoek.
Volgens de wetenschappers wordt er gebruikgemaakt van materialen met piëzo-elektrische eigenschappen om de camera, die een oog na moet bootsen, te besturen. Door het piëzo-elektrische effect wordt met elektriciteit beweging opgewekt. De benodigde actuators, de onderdelen die beweging genereren, zijn gebaseerd op de werking van spieren, waardoor de aansturing van robotogen verbeterd kan worden. De actuators, die met elkaar in serie of parallel zijn geschakeld, hebben daarbij een structuur die vergelijkbaar is met de cellulaire structuur in spieren.
Door het nabootsen van spieren zorgen de onderzoekers ervoor dat verschillende actuators, die de beweging aandrijven, met elkaar kunnen samenwerken. Het in werking zetten van meerdere actuators kan er daardoor voor zorgen dat zij elkaars beweging versterken, net zoals als dat bij spierbundels het geval is. Voorheen was het met piëzo-elektrische actuators niet mogelijk om voldoende beweging op te wekken, aldus de wetenschappers.
Met het aandrijvingssysteem voor de camera kunnen robots verbeterd worden. Zo kunnen robots met verbeterd 'zicht' ingezet worden voor operaties in het ziekenhuis. Ook kunnen wetenschappers met het systeem oogbewegingen bestuderen.