Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om snel grote hoeveelheden cellen te screenen, wat de detectie van afwijkingen moet verbeteren. Hiermee hopen zij dat kanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord.
Voor het detectiesysteem, ontwikkeld aan de University of California in Los Angeles, wordt gebruikgemaakt van een camera die zes miljoen beeldjes per seconde kan opnemen. Deze camera werd al in 2009 ontwikkeld en gold een tijdlang als 's werelds snelste camera. In plaats van een cmos- of ccd-sensor maakt het systeem gebruik van een techniek die photonic time-stretch heet. Met een korte laserpuls, die ongeveer een miljardste van een seconde duurt, worden afbeeldingen gemaakt. De opgevangen fotonen worden versterkt en 'opgerekt', wat ervoor zorgt dat elektronische componenten tijd hebben om het beeld digitaal vast te leggen. De sluitertijd van de camera bedraagt 450 picoseconden, oftewel 0,00000045 milliseconden.
Volgens de wetenschappers is de camera gekoppeld aan een zogenaamde flow cytometer, waarin cellen door een dunne buis worden getransporteerd. Dat stelt de camera in staat om van elke cel een beeld te vormen. Flow cytometers worden al langer gebruikt voor het 'tellen' van cellen met bepaalde eigenschappen, maar zijn hiervoor normaal gesproken afhankelijk van verstrooiing van licht en fluorescente signalen, wat voor minder details zorgt dan het maken van een afbeelding.
Met het camerasysteem kunnen 100.000 cellen per seconde worden bekeken; dat gaat 100 keer sneller dan andere imagingsystemen. Door snel veel cellen te kunnen screenen moet het gemakkelijker worden om afwijkingen te ontdekken die bijvoorbeeld voor kanker kunnen zorgen. Door bloedscreening zou leukemie opgespoord kunnen worden nog voordat het voor problemen zorgt: de ziekte begint vaak met slechts enkele afwijkende bloedcellen, die door hun kleine aantal met conventionele methoden vaak ondetecteerbaar blijven.
Om te kijken in hoeverre de techniek bruikbaar is in de praktijk worden klinische tests uitgevoerd met patiënten. Daarbij kan onder andere bloed of urine worden geanalyseerd. Resultaten daarvan zijn nog niet bekendgemaakt, maar de wetenschappers hopen met hun systeem medische analyse goedkoper en nauwkeuriger te kunnen maken.
Het is niet de eerste keer dat camera's ingezet worden voor een medische analyse. Eerder filmde de Universiteit Twente medicijnopname met een camera die 25 miljoen beeldjes per seconde maakt. Ook kondigde de Britse University of Lincoln aan een cmos-sensor te hebben gemaakt met een lengte en breedte van 12,8cm. Daarmee is de chip een van de grootste ter wereld. Deze wordt, net als het Amerikaanse camerasysteem, ingezet voor kankeronderzoek.