Onderzoekers van de universiteit van Michigan hebben een mobiel apparaat ontwikkeld, dat door middel van biologische markers kanker kan opsporen. De resultaten worden uitgelezen via een app die werkt op iOS- en Android-hardware.
Het apparaat, dat door de wetenschappers Gene Z wordt genoemd, werkt door detectie van zogenaamde miRNA's: kleine moleculen met een structuur die afgeleid is van dna. Deze moleculen werken door het specifiek afremmen van bepaalde genen, zodat zij niet tot expressie kunnen komen. Het is bekend dat een gebrek of een overmaat van bepaalde soorten miRNA's gerelateerd is aan kanker, waardoor de moleculen kunnen functioneren als een biomarker voor een aantal kankersoorten.
De Gene Z kan door zijn geringe omvang worden gebruikt om op plekken waar verder geen medische voorzieningen zijn om op die manier bepaalde vormen van kanker op te sporen, zegt de Michigan State University. Doordat het apparaat draagbaar is, is het bij uitstek geschikt voor het opsporen van kanker in ontwikkelingslanden, aldus de universiteit. Wel is hardware met iOS of Android nodig voor het onderzoek. De resultaten kunnen namelijk worden afgelezen via een app voor beide platformen.
Naast vormen van kanker zou de Gene Z ook tbc kunnen opsporen. De universiteit maakt niet bekend hoe dit in zijn werk gaat, maar het is bekend dat het lichaam bij het opruimen van de tbc-bacterie de hulp inroept van miRNA's. Ook wordt er gewerkt aan een methode om de Gene Z andere zaken op te laten sporen, zoals de hoeveelheid hiv in het bloed bij een patient.
Details over het device zijn onbekend: de onderzoekers toonden het apparaat deze week voor het eerst. Gedetailleerde omschrijvingen en afbeeldingen lijken eveneens te ontbreken. De Gene Z zou werken met een iPod touch of een Android-tablet, al is het onduidelijk wat precies vereist is om een connectie tussen de Gene Z en de hardware tot stand te brengen.
Het gebruik van biomarkers om kanker te detecteren is de afgelopen jaren in opkomst. Door betere detectiemethodes kan kanker in een vroeg stadium worden opgespoord. Een ander voordeel is dat detectie met biomarkers minder invasief is dan conventionele opsporingsmethodes. Er zijn veel verschillende moleculen die als biomarker ingezet kunnen worden: naast miRNA's is het van een aantal eiwitten bekend dat zij in overmaat tot expressie komen bij kanker. Veel medisch onderzoek is erop gericht om meer biomarkers te ontdekken die een betrouwbare rol kunnen spelen bij de detectie van verschillende kankersoorten.