Hartslagmeter in tattoo moet patiënten in de gaten houden

Een Amerikaanse wetenschapper heeft een techniek ontwikkeld om elektronica te stoppen in een tijdelijke tattoo. Daardoor kunnen gehandicapten via een tattoo op hun keel met een kleine microfoon elektronica bedienen. De tattoo heeft ook medische toepassingen.

Om de elektronica-tattoo mogelijk te maken, zijn de hardware-componenten verkleind tot de grootte van oneffenheden op de huid, schrijft ScienceMag. De componenten worden bijeen gehouden door een elastomeer, een kunststof die op gebied van elasticiteit lijkt op de menselijke huid.

Voor de tijdelijke tattoos met elektronica zijn diverse toepassingen denkbaar, meent John Rogers van de Universiteit van Illinois in de Verenigde Staten. Zo kunnen gehandicapten elektronica besturen door 'up, down, left, right' te roepen tegen een microfoon die via een tijdelijke tattoo op de keel zit. Ook kunnen hartpatiënten in de gaten worden gehouden met een tattoo op de borst. Daarmee worden cardiometers die met tape vastzitten overbodig. Via draadloze signalen, vermoedelijk via wifi of 3g, kan de tattoo resultaten doorseinen naar een arts.

De technologie is nog niet klaar voor algemeen gebruik: volgens Rogers moet er nog het nodige verfijnd worden. Daarnaast zou de techniek op termijn ontwikkeld kunnen worden om de stroom van enzymen in het lichaam in de gaten te houden. "Wij kunnen de grens tussen techniek en biologie op termijn doen vervagen", aldus Rogers.

Tijdelijke tattoo met hardware-componenten: nanoskin

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-08-2011 • 13:37

43

Reacties (43)

43
42
26
1
1
0
Wijzig sortering
Anoniem: 398603 13 augustus 2011 13:40
Wow. wat een technologie!!..

Ik zou wel zo'n tattoo willen eigenlijk..

Zou je eens na moeten gaan dat ik doormiddel van praten door een microfoon mijn website kan coderen,.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 398603 op 31 juli 2024 00:00]

Dat kan je al lang -_-

Met text to speech programma's kan je gewoon spreken, en je computer "vertaalt" dat naar een word/textbestandje. Persoonlijk vind ik Dragon TTS wel lekker werken (nee, ik heb geen aandelen!)

OT: waarom wil je een microfoon in een tatoo? Lijkt me baggerkwaliteit geluid, en microfoontjes kunnen klein genoeg zijn om onzichtbaar te verwerken in aparte devices. Bijvoorbeeld een mobieltje, dat via bluetooth oid dan weer die apparatuur bedient.

Dan hoef je tenminste niet onder de naald als je een update wil hebben (je gaat gewoon even langs de Phone House).
Je moet het oorspronkelijke artikel zeker ook eens lezen (meer info en video hier: http://www.newscientist.c...-monitor-vital-signs.html )

De "tattoo" is ten eerste geen definitieve tattoo, maar slechts een tijdelijke, net zoals de tattoos die kinderen bij een ijsje krijgen (kregen?) die je dan met wat water aanbrengt. Hier is dus hetzelfde principe: je kan tijdelijke biosensoren aanbrengen op de huid, die veel minder in de weg zitten (kleiner dan de huidige sensoren) en beter blijven zitten (deze zijn elastisch, de huidige komen los door te veel beweging). Wat jij dus stelt ("Onder de naald gaan voor een update") is dus net helemaal niet nodig; je kan de sensor gewoon verwijderen door er eens goed stevig over te wrijven. Een update breng je dan gewoon weer aan met wat water.

Daarnaast is de "microfoon" waar in het T.net-artikel wordt over gesproken geen echte microfoon, maar een myo-electro-meter: het registreert de elektrische impulsen van de spierbeweging, die dan te vertalen zijn in commando's. De geluidskwaliteit kan dus helemaal niet "bagger" zijn, aangezien het geen geluid registreert.

Het verschil met een losse sensor (zoals de microfoon van een GSM) is dat je met deze nieuwe sensoren veel meer kan meten, gaande van hartactiviteit over zenuwprikkels tot zoutgehalte in zweet enzovoort. Dat wil ik je wel eens zien doen met een GSM.

De toepassing die bij het huidige onderzoek getest is (sensor op de keel) is slechts een proof-of-concept, getuige ook het feit dat de sensoren nog met draden verbonden waren, waar dat in de toekomst draadloos moet gebeuren.

Het principe is eigenlijk zeer eenvoudig: er wordt een zigzagpatroon van "gewone" metalen aangebracht op een plastic drager. Op die manier kunnen zowat alle electronische componenten gemaakt worden, die uitrekken ter hoogte van de zigzagpatronen. De plastic drager is elastisch, zodat alles mooi op zijn plaats blijft zitten.

[Reactie gewijzigd door twabi2 op 31 juli 2024 00:00]

Daarnaast is de "microfoon" waar in het T.net-artikel wordt over gesproken geen echte microfoon, maar een myo-electro-meter: het registreert de elektrische impulsen van de spierbeweging, die dan te vertalen zijn in commando's. De geluidskwaliteit kan dus helemaal niet "bagger" zijn, aangezien het geen geluid registreert.

Sterker nog, het zou waarschijnlijk resulteren in een betere herkenning aangezien het niet verstoord wordt door omgevingsgeluiden.
Anoniem: 401122 @Dsonck13 augustus 2011 23:52
Echt een dingetje wat is uitgevonden met defensie als uitvalspunt, dat het daarna in de medische sector ook nog te verkopen is, is mooi meegenomen.
Text to Speech programma's is iets anders als een tattoo die het voor je doet.
Het gaat over een TATTOO. niet over iets anders, beter lezen in het vervolg dus.

Back to my reaction:
Als ik dus zo'n tattoo neem ( GRAAG! ), dan zijn er dus talloze oplossingen mogelijk voor alledaagse gebeurtenissen, onderweg alles even inspreken en opslaan in je tattoo. en je tattoo automatisch laten communiceren met een server en alles wegschrijven ( 3G )

Zie het al helemaal voor me, met je tattoo je huis besturen.
Het is maar waar je het voor wil gebruiken...bovendien is deze technologie nou niet direct ontwikkeld voor luie mensen, maar bedoeld voor mensen die er écht iets aan hebben. Niet mensen die er de lol wel van inzien.
Anoniem: 335608 @RV13 augustus 2011 14:14
Dat zullen inderdaad de eerste gebruikers zijn, maar ik zie geen reden waarom deze techniek niet voor een groter publiek bereikbaar zou worden/aantrekkelijk zou zijn.
. "Wij kunnen de grens tussen techniek en biologie op termijn doen vervagen", aldus Rogers.
Beetje een enge gedachte...
Mijns inziens is er helemaal geen grens tussen biologie en techniek. Biologie is gewoon een vorm van techniek en de mens begint die vorm van techniek steeds beter te begrijpen. Veel kennis kan misbruikt worden, maar dat is altijd al zo geweest. Bedenk eens wat voor voordelen deze vooruitgang zal brengen. De mens zal fouten en verbeteringen kunnen aanbrengen in zichzelf en zijn medemens.
Wat de toekomst brengt, is altijd onzeker. Wellicht is het handiger om het als "spannend" te zien ipv "eng". ;)

[Reactie gewijzigd door Synthiman op 31 juli 2024 00:00]

Anoniem: 63975 @Vhough13 augustus 2011 16:05
ZOMG Matrix!!
Anoniem: 380597 13 augustus 2011 13:41
Prachtig zo'n ontwikkeling. Ik vraag me alleen af wat de kosten van zo'n dingen zijn. En hoe dit uiteindelijk gebruikt gaat worden.. Ik hoor andere al weer schreeuwen over privacy als het in de verkeerde handen valt.


Hitman anyone.. ? :9
Haha inderdaad, dat was ook een van mijn eerste gedachtes. Maar inderdaad een hele gave ontwikkeling! Het plaatje wat erbij zit spreekt wat mij betreft boekdelen; een heel electronisch systeem in de vorm van een plakplaatje.

Geweldig!
Anoniem: 132566 13 augustus 2011 13:52
Ook mooi voor militaire toepassingen, ter vervanging van de koolstofmicrofoons die men nu op de keel draagt (in een lawaaiige omgeving waar stemgeluid zelf overheerst wordt door het omgevingsgeluid- zoals in een rupsvoertuig/tank bijv., wordt de trilling van de keel en het strottenhoofd omgezet in 'stemgeluid', dat vervolgens weer door de radio wordt verzonden.)

Metal Gear weer een stukje dichterbij ;)
Engelse soldaten hebben oordoppen tegen het geluid van wat oorlog allemaal maakt, maar in die oordoppen zitten microfoontjes die van binnenuit weer stemgeluid opvangen en het zijn tegeliljkertijd ook gewoon speakertjes. Dus dat lijkt me in oorlogssituaties praktischer dat dit soort tattoos, deze hebben een veel betere medische toepassing dan een militaire toepassing (denk aan omgeving en omstandigheden)
Anoniem: 126513 13 augustus 2011 16:57
"Wij kunnen de grens tussen techniek en biologie op termijn doen vervagen", aldus Rogers.

De grens tussen biologie en techniek. Das een mooie stelling. Dan stel ik dit: De biologie doet het allemaal zonder techniek.
Er zal altijd een hele specifieke grens zijn tussen biologie en techniek, pas als jij biologie volwaardig kunt integreren in techniek, levende apparatuur bijv, dan kom je al dichter in de buurt. Dit is gewoon techniek op biologie geen vervaging.
Typisch amerikaanse stelling als je het mij vraagt, vol met arrogantie over het leven, biologie en techniek. Volgens mij is er het laatste aantal decennia niet veel uit de amerikaanse medische wereld gekomen wat de mensheid echt heeft geholpen.
Ze zouden eens wat aan de armoede in amerika moeten doen ipv geld weggooien aan zinloze technische ontwikkelingen, medisch, energie, infrastructuur, bouw.

Het is natuurlijk mooi, maar je moet wel niet verkeerde richting op gaan met techniek, de biologie gaat dat namelijk rechtzetten via evenwichten, iets wat ze in de techniek nog veel moeite mee hebben. Meeste processen zijn immers niet in evenwicht. Die polymeren veroorzaken weer meer kanker bijvoorbeeld. Dat is een van de manieren hoe de natuur balanceert en dat zijn menselijk, onze keuzes geweest, niet van de biologie, die heeft haar eigen pad(en van evolutie.
Met allemaal kunststoffen in ons lichaam te duwen zullen we een bepaalde richting van evolutie in gaan. Dat moeten we later weer gaan rechtzetten, als dat nog kan.
Er is helemaal geen grens tussen biologie en techniek. Biologie is gewoon een tak van techniek. De mens begint de biotechniek steeds beter te begrijpen. De mens zal in de nabije toekomst in staat zijn ingrijpende veranderingen in zichzelf en zijn medemens aan te brengen. Deze veranderingen kunnen bijv. zijn: handicaps verhelpen, extra capaciteiten creëren, zoals verbeteren geheugen.

Mensen noemen dit soms "onnatuurlijk", hetgeen ik onzin vind. De mens is onderdeel van de natuur, derhalve is alles wat de mens onderneemt, natuurlijk.
Toch ben ik wel benieuwd waar de stroomvoorziening vandaan moet gaan komen.

'Electronica' op je huid is al stap 1, maar nu nog iets om dat te voeden. Vooral als je gegevens via 3G, bluetooth of wifi wilt versturen, heb je wel wat energie nodig.
Wellicht kan dit ook uit de huid of lichaamsbeweging gehaald worden, ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen!
Het lijkt erop dat de print aan de buitenzijde is voorzien van een spoel c.q. antenne, waarmee net als bij RFID de energie kan worden ontvangen van een externe zender.
Via draadloze signalen, vermoedelijk via wifi of 3g, kan de tattoo resultaten doorseinen naar een arts.
Ik vraag me af hoe zulke kleine elektronica al over draadloze datacommunicatie-technieken zoals 3g/wifi kan beschikken?
RFID.
Gewoon stickers op je borst en een kastje in je zakken die de rest regelt, misschien je mobiel wel.
Op het moment zal deze technologie ongetwijfeld nog heel prijzig zijn, maar als dit verder ontwikkeld word, en het langer mee gaat kan je uiteindelijk heel leuke toepassingen hiervoor bedenken. Misschien op den duur wel een tattoo die aangeeft of er wifi netwerken beschikbaar zijn :P
Een techniek die eigenlijk al mogelijk was, maar nu pas echt los gaat komen! Heel mooi die nanotechnologie, nu goed voor medisch gebruik en zal in de toekomst nog wel veel meer doeleinden krijgen!

Eigenlijk doet me dit een beetje denken aan de verf computers waar je chips hebt die je in een verfpot hebt, nu alleen omgetoverd naar een soort tatoo!

Ik denk zelf dat de productie kosten nog niet eens zo hoog zijn, aangezien de technologie al in gebruik is het is nu alleen een andere toepassing. Uiteraard zal het nog geen massa productie zijn maar als je het vergelijkt met meeste medische voorzieningen zal de prijs niet zo gek veel hoger liggen denk ik.

[Reactie gewijzigd door Jasper 99 op 31 juli 2024 00:00]

Volgende stap, een tattoo die je bij het binnengaan van de bar krijgt die aangeeft hoeveel alcohol je op hebt?
Ga eens gouw patent halen jij!
Anoniem: 337085 13 augustus 2011 15:12
In het Nederlands heet het altijd nog 'tattoeage'.

Overigens heb je wel gelijk. Als het niet onder de huid wordt aangebracht, is het geen tattoeage.Maar nog even wachten en ze proberen deze troep onderhouds te slijten.

Leuke ontwikkeling voor Regeltjesgeil Nederland, trouwens. Lekker burgertje bespioneren d.m.v miniscule electronische troep. En iedereen maar toejuichen hoe geweldig deze technologie wel niet is. Niet gek opkijken als we er straks één bij de geboorte van onze kinderen opgedwongen krijgen, he?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.