Nederlandse onderzoekers hebben een foto van 281 gigapixels gemaakt van een zebravis-embryo. Door het grote aantal pixels is het mogelijk om ver in te zoomen, waardoor de gebruikte fototechniek het bestuderen van cellen makkelijker maakt.
De wetenschappers zijn werkzaam aan het LUMC en maakten de foto door in totaal 26.000 plaatjes met elkaar te verbinden. Elke individuele foto werd gemaakt met een elektronenmicroscoop, die zeer gedetailleerd intracellulaire structuren kan weergeven in zwart-wit. De samengestelde foto bestaat uit 281 gigapixels, met maar liefst 16 miljoen ppi. Door de extreem hoge pixeldichtheid kunnen wetenschappers ver inzoomen op de intracellulaire structuren van het zebravis-embryo, dat 1,5mm meet in de lengte. De bewuste 281-gigapixelafbeelding is te bekijken via een speciaal daarvoor ingerichte webpagina.
Het samenvoegen van de met de elektronenmicroscoop gemaakte foto's stelt wetenschappers in staat om cellulaire structuren te bestuderen. Daarbij is de techniek ook te gebruiken voor andere weefsels of cellen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om foto's te nemen van menselijke cellen, om deze te analyseren op afwijkingen, aldus de wetenschappers.
Wetenschappers maken van de zebravis gebruik als modelorganisme, wanneer onderzoek bij mensen bijvoorbeeld ethisch gezien onwenselijk is. De zebravis is voor veel medische onderzoeksgebieden inzetbaar, waaronder genetica, medicijnenonderzoek en embryologie.
:fill(white)/i/1344354921.jpeg?f=thumb)