1) 76 kan prima prima presentatief zijn.
2) Dat wil nog niet zeggen dat dit een deuglijk onderzoek is. Zoals TrisBe aandraagt is het altijd moeilijk om bias te voorkomen. In dit geval selectiebias. Echter kun je ook weer niet roepen dat het onderzoek slecht is zonder de publicatie gelezen te hebben
Als je niet op de hoogte bent van onderzoek, ga dan ook niet stellig zulke dingen roepen.
Toelichting
Ad 1) Omdat jij denkt dat 76 een kleine groep is, wil nog niet zeggen dat je NOOIT verschil kunt aantonen. Of de onderzoeksgroepen groot genoeg zijn hangt van meerdere zaken af. Zo is het veel makkelijker om een GROOT effect te meten (waardoor je kleinere groepen behoeft) dan een minimaal effect dat door een heleboel zaken kan worden beinvloed. In dat laatste geval heb je wel grotere groepen nodig.
Twee voorbeelden: Onderzoeker X uit de 19e eeuw heeft een vermoeden dat suikerziekte samenhangt met de disfunctie van de alvleesklier. Om dit te onderzoeken gaat hij uit groep A honden de alvleesklier verwijderen en uit groep B niet. Vervolgens kijkt hij na 5 jaar in welke groep er vaker suikerziekte voorkomt. Heb je hiervoor twee groepen van 1000 honden nodig? Nee, met je boerenverstand kun je zelf ook wel bedenken dat als in groep A 10 uit 10 honden suikerziekte ontwikkelt, dat een totale groep van 20 wel genoeg is om het bewijs te leveren.
Omgekeerd, zou je kunnen bedenken dat als jij aan wilt tonen dat er een relatie bestaat tussen mobiel telefoneren (iets wat vaak voorkomt, bij alle mensen) en hoofdpijn (idem dito) dat je echt enorme groepen nodig hebt omdat er ontelbaar veel zaken zijn waarvoor je moet corrigeren, zoals stress op werk, migraine, medicatiegebruik, etc, etc, etc.
2) Bias is inderdaad moeilijk te vermijden. In jouw oogknippervoorbeeld, moet je inderdaad rekening houden dat er evenveel contactlensdrager zijn in beide groepen, etc, etc. Echter als dit wel het geval is (populaties zijn statistisch gelijk), dan mag je wel degelijk conclusies trekken over knippergedrag, omdat je gecorrigeerd hebt voor de confounders.
In dit specifieke onderzoek zie ik wel wat valkuilen inderdaad. Wie zegt dat de keuze sowieso al niet beinvloed wordt door het feit dat de ervaren gamers compleet andere mensen zijn? Mensen die -ik noem maar wat- minder om hygiene geven?
@Fireshade: hoe ga je corrigeren voor persoonlijkheid? De onderzoekers van dit artikel spreken van een 'effect' waarbij door de benaming sterk wordt geimpliceerd dat er een causaal verband bestaat tussen het gamen en de gekozen beloning. Dat de gemeten effectmaat, namelijk de gekozen beloning, wordt veroorzaakt door een inherent andere persoonlijkheid (introvert/extrovert/materialistisch ingesteld/voorkeur voor snoep) kun je moeilijk meten, laat staan voor corrigeren, alsmede het feit dat je zonder het onderzoek gelezen te hebben WEL kunt stellen dat je onmogelijk kunt objectiveren dat de keuze gerelateerd is aan het spelen van het spel, zonder ook groepen te nemen die bijvoorbeeld een ander type spel heeft gespeeld (liefst ook weer ervaren/onervaren) of een controlegroep die uberhaupt geen games heeft gespeeld.
[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 13 juli 2012 14:04]