Wetenschappers gebruiken crowdsourcing bij malaria-onderzoek

Onderzoekes van de UCLA hebben een game gemaakt waarmee spelers uitgedaagd worden om met malaria besmette rode bloedcellen te herkennen in microscoopbeelden. Gamers zijn daarin net zo nauwkeurig als medici.

Onderzoekers van de School of Engineering and Applied Science en de School of Medicine aan de UCLA willen de game inzetten om de analyse van nieuwe malariagevallen te versoepelen. Die analyse wordt tot nu toe gedaan door medici en de gebruikelijke methode is het bekijken van rode bloedcellen van de patiënt onder een lichtmicroscoop. Een tijdrovend proces, dat tijd vraagt van getrainde medici. Met de game wil de UCLA bereiken dat voor de analyse niet langer de kostbare tijd van medici nodig is. Vooral in gebieden waar veel malaria voorkomt maar weinig artsen aanwezig zijn, zoals Afrika ten zuiden van de Sahara, zou dat een uitkomst zijn. In dergelijke gebieden wordt nu vaak een verkeerde analyse gemaakt bij gebrek aan materiaal en mankracht, stellen de onderzoekers.

De game die aan het UCLA gemaakt is toont een veld met microscoopbeelden van rode bloedcellen. Een deel daarvan is mogelijk besmet met malaria, op de rest van de foto's zijn de cellen niet besmet. De game weet welke cellen onbesmet zijn en welke cellen onderzocht worden op malaria. Spelers krijgen voor ze aan de game beginnen een korte uitleg die duidelijk moet maken hoe ze een besmette cel kunnen herkennen.

Uit een testfase is gebleken dat de spelers na die korte uitleg prima in staat zijn de besmette cellen te herkennen. De nauwkeurigheid van de analyse is bijna net zo groot als die van geschoolde medici. De spelers waren slechts 1,25 procent minder nauwkeurig. De afwijking van de individuele speler is hoger, maar de onderzoekers geven dezelfde foto's aan verschillende gamers en combineren de uitkomst. Daardoor is de analyse van de gamers volgens de onderzoekers van de UCLA prima bruikbaar. De onderzoekers denken dat deze manier van analyseren voor meer doeleinden geschikt is.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

UCLA maakt game waarmee malaria onderzocht kan worden

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

03-05-2012 • 15:30

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
18
4
0
8
Wijzig sortering
Dit lijkt een beetje op Amazon Mechanical Turk in een spelvorm gegoten, en dan zonder een financiële beloning: https://www.mturk.com/mturk/welcome

Ik weet niet of iets als dit stand kan houden, maar als je het leuk brengt is het wel een mooi systeem om in korte tijd (mits je het gehyped krijgt) veel data te verwerken.

[Reactie gewijzigd door Neo_TGP op 3 mei 2012 15:34]

De moeilijkste kant zal zij om gamers geïnteresseerd te houden. We spelen veel, met z'n alleen, maar ik heb de indruk dat we bij dit soort games ook erg veel hoppen. Dus als een game niet super-verslavend is (Angry Birds, WordFeud), kiezen we snel iets anders. Dan is het goede doel dat hier achter zit niet genoeg om de aandacht vast te houden, vrees ik.
Gooi er wat achievements en XP bij en het mensen gaan er nog voor betalen ook.
Een site als Kongregate bijvoorbeeld zou dit initiatief een goeie boost kunnen geven als zij er badges aan hangen.

Heb ze de suggestie net gemaild.
Lijkt me dat een dedicated spel alleen bedoelt is om veel vergelijkingen (achter elkaar) te doen.
Een enkele vergelijking kan ook als level of opvuller dienen in een ander spel.
Het grote verschil is dat het geen spel is. Ik kan of voorstellen dat mensen het uit liefdadigheid gaan doen.

Daarnaast kun je het gebruiken bij opleidingen. In eerste instantie zoeken ze malaria, maar misschien kunnen ze ook andere ziektes ontdekken.
Verder moet er worden gezorgd dat het lokaal wordt opgelost, die mensen daar hebben ook pc's en ze zouden het daar moeten promoten. Het komt mij vreemd over dat een relatief simpele oplossing die daar prima kan worden toegepast enkele 1000den km's moet worden uitgevoerd.
Meer algemeen gesproken valt dit onder het zogenaamde crowdsourcing.

http://en.wikipedia.org/wiki/Crowdsourcing

Bij veel problemen is net als hier ondervonden dat leken gemiddeld genomen niet veel slechter zijn dan experts, maar dat er een stuk hogere variabiliteit is. Deze variabiliteit kun je effectief teniet doen door het gemiddelde te nemen van de resultaten van meerdere leken.
En waar in de appstore kan ik dit downloaden??
Het is in ieder geval hier te spelen: http://biogames.ee.ucla.edu/molt
Als dit aanslaat zorgt het voor een snelle en goedkope analyse om malaria te herkennen.
Ik kan een initatief als dit dan ook alleen maar steunen.
Wel vind ik het best wel verbazend dat niet specialisten maar 1.25% lager scoren.
Gecombineerd scoren de gamers maar 1,25% lager.
De afwijking van de individuele speler is hoger, maar de onderzoekers geven dezelfde foto's aan verschillende gamers en combineren de uitkomst.
Als je ook specialisten in groepen zou laten kijken en dat vergelijken met de groepen gamers zou je waarschijnlijk veel hoger uitkomen. In dit geval is het 1 specialist tegenover een groep gamers waarbij de resultaten worden geanalyseerd.
De groep gamers is net zo snel als die ene specialist.
En wat zal het wel niet kosten om 25 specialisten allemaal hetzelfde schaaltje te laten checken.
Beter pak je dan (25*25=) 625 gamers en combineer je hun resultaten, ben je in theorie net zo accuraat als 25 specialisten, alleen de gamers kosten nog steeds niks.
Er wordt hier niet over geld gesproken maar ik neem aan dat dat wel een issue is. En dat het aardig overbodig is om 25 specialisten iets te laten controleren.

Ik hoop dat je begrijpt waar ik heen wil :) .
Ik denk dat dit een heel mooie oplossing zou zijn om de simpele gevallen (97,5% van de bloedsamples?!) te laten beoordelen. Meestal is het namelijk erg duidelijk, zeker voor een getraind oog, of dit nu het oog van een gamer of een medicus is.

Punt is dat je specialist bent omdat je héél veel weet van een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld een zeldzame uiting van malaria in een bloedbeeld.

Perfecte oplossing zou zijn: laat een x aantal gamers naar een microscoopbeeld kijken; laat ze kiezen tussen "positief" "negatief" of "onzeker". De samples die een aantal keer als "onzeker" zijn aangemerkt, worden nagekeken door de specialist.

Zou veel geld & tijd kunnen schelen, met "nagenoeg" hetzelfde resultaat. Dat een patiënt in Nederland hier geen genoegen mee zou nemen, en we dit wel goed genoeg vinden voor een patiënt in Afrika is een heel ander verhaal, maar deze methode zou daar zeker vooruitgang betekenen.
Het gaat er niet om of gamers net zo goed zijn als specialisten...

Datgene waar het eigenlijk om gaat, (en hetgeen niet goed uit het artikel komt) is dat je dit soort analyses niet goed met software kan doen. Beeldverwerking is heel erg lastig. Veel zaken die voor mensen heel simpel te herkennen zijn, zijn vrijwel onmogelijk om automatisch door een computer te laten doen. Denk bijvoorbeeld aan CAPTCHA's

Hoe ontcijfer je CAPTCHA's het makkelijkst? Door ze aan een groep mensen te geven. Hier is het idem. De analyse is niet heel erg moeilijk voor mensen, (en dus makkelijk aan leken te leren), maar wel moeilijk voor computers.

En voor landen waar er weinig artsen zijn, is dit natuurlijk een fantastisch concept.

De twijfelgevallen kun je altijd nog aan een arts laten zien.
Game kan hier via de pc worden gespeeld http://biogames.ee.ucla.edu/
Euh ja het werkt, maar hoe kan ik nu zien welke cellen besmet zijn? Heb ik de uitleg gemist? :s
Ik heb je ge-upvote, want ik heb de uitleg ook gemist en weet niet zeker of ik het goed doe. Ik speel het spel nu ook en had de eerste 2 decks een zeer slechte score. Echter heb ik nu met het laatste deck een knalgroene performance. Het sleutelwoord dat het hem bij mij deed was "parasite". Ik heb net even iets opgezocht over malaria en ik vond dit op wikipedia:

De ontwikkeling en verspreiding van de parasiet verloopt ruwweg in vier fasen. De malariamug, een mug van het geslacht Anopheles, steekt iemand die al besmet is, en krijgt zodoende bloed met de parasiet binnen. In de darm van de mug vermeerdert de parasiet zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk en gaat ook in de speekselklieren van de mug zitten. (cyste; holte waar de parasieten zitten)
De mug steekt iemand die nog niet besmet is. Hierbij worden kiemen van de parasiet in het nog niet besmette menselijke lichaam geïnjecteerd. De muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te kunnen leggen. Malaria wordt dan ook alleen door vrouwtjesmuggen overgebracht.
De kiemen komen in de lever terecht, waar ze zich verder ontwikkelen (schizogonie). Binnen de mens deelt de parasiet zich alleen ongeslachtelijk.
In een bepaalde ontwikkelingsfase komen de jonge parasieten in het bloed terecht, waar ze de rode bloedcellen opzoeken. Daar delen ze zich, tot de bloedcel uiteenvalt of te gronde gaat, om vervolgens opnieuw rode bloedcellen binnen te dringen, waar ze zich weer delen, etcetera.


tl;dr: de malaria-parasiet is een eencellig wezen en het deelt zich in rode bloedcellen. Als je goed kijkt naar de plaatjes van het spel kun je in sommige cellen zwarte/bruine/paarse cirkeltjes/puntjes zien zitten. Dat zijn waarschijnlijk de cellen die positief zijn (door deze cellen als positief aan te merken gaat iig mijn performance omhoog).
Zo'n zelfde concept wordt ook gebruikt voor astronomisch onderzoek of niet? Weet alleen de naam niet meer.

Edit: Nog niet gevonden, maar deze is ook interessant:
http://www.nature.com/new...biomolecule-design-1.9872

[Reactie gewijzigd door xibalba op 3 mei 2012 15:53]

Ja die, bedankt. Ik dacht alleen dat die ook meer 'gegamificeerd' was.
Planethunters! Waar dat je op zoek gaat naar earth-like constellaties, of sterren waar dat wel of niet licht op geschenen wordt op een of andere manier.
tamelijk geniaal dit

srry voor de fipo, maar het is gewoon geniaal.

[Reactie gewijzigd door haarbal op 3 mei 2012 16:00]

En wanneer kunnen we hier een werkende demo van verwachten voor de thuisgebruiker zoals hier word geïllustreerd?
Goed nieuws voor de gezondheidszorg en de wereldeconomie.
Het spel ziet er eenvoudig uit, een hoge opleiding is dus niet vereist.
Werkloze mensen in derdewereldlanden kunnen van dit " spel" een voltijd baan maken, tegen voor ons, lage salarissen.
Vervolgens worden dure medici met vele malen hogere salarissen vrij gemaakt voor andere taken.
Talk about een win-win situatie!
Anoniem: 223331
3 mei 2012 16:48
Goed idee. Alleen begrijp ik niet helemaal hoe het werkt.
Hoe kan je hier een "game" van maken zonder dat vooraf gekend is welke cellen op de foto besmet zijn en de welke niet? Als dit niet gekend is, is het toch niet mogelijk om er een vorm van punten systeem aan toe te kennen. Wat toch meestal het geval is in games.
En indien de besmette cellen toch vooraf gekend zijn lijkt het mij een nutteloze manier van onderzoek.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 223331 op 3 mei 2012 16:50]

Ik denk dat je dit breder moet trekken. We zijn mobieler en nu nog meer met elkaar verbonden. Dit heeft, in dit geval, een positieve consequentie voor de know en kunde die gedeeld kan worden. En door mobiele telefoons en tablets, nu nog (technisch) adequater. Je kunt zulke methoden ook gaan gebruiken in besluitvormingsprocessen en/of sociaal culturele zin.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee