Onderzoekers maken telefoon geschikt voor bloedanalyse

Met wat simpele elektronica zijn wetenschappers erin geslaagd een huis-tuin-en-keuken-mobieltje om te bouwen tot een medisch analyse-apparaat waarmee een bloedmonster binnen enkele minuten geanalyseerd kan worden.

Het systeem moet grote, ingewikkelde analyse-apparatuur deels overbodig maken: het systeem zou met name in ontwikkelingslanden een toepassing kunnen vinden. In afgelegen gebieden is het lastig bloedmonsters voor onderzoek naar een laboratorium te sturen, en het handmatig analyseren van grote hoeveelheden monsters is zeer arbeidsintensief. Het systeem dat onderzoekers van de universiteit van Californië onder leiding van dr. Aydogan Ozcan ontwikkelden, zou binnen enkele minuten een bloedmonster kunnen analyseren en zo betrouwbare medische diagnoses in afgelegen gebieden mogelijk maken.

Het systeem werd door de Ucla-medewerkers Lucas genoemd, een afkorting voor Lensfree Ultrawide-field Cell-monitoring Array platform based on Shadow imaging. De techniek werd al eerder ontwikkeld, maar de onderzoekers zijn erin geslaagd een relatief eenvoudige mobiele telefoon voor gebruik met het systeem geschikt te maken. Zij pasten daartoe het camera-gedeelte van een Sony Ericsson-telefoon aan. Een led en lichtfilter zorgen voor een coherente lichtbron, die door het Lucas-systeem gebruikt wordt om een bloedmonster te belichten. De camera en speciaal geschreven software maken foto's van de belichte bloedmonsters en analyseren de monsters. De software neemt verschillen in lichtabsorptie door diverse celtypen in het bloed waar, waardoor de progressie van ziektes als hiv in beeld kan worden gebracht.

Gemodificeerde mobiele telefoon

Door Willem de Moor

Redacteur

21-12-2008 • 15:24

37

Submitter: Anoniem: 69767

Reacties (37)

37
35
8
3
0
2
Wijzig sortering
Met die foto's die je ziet (bijv. http://www.wired.com/imag...ry_microscope_phone/4.jpg) zou ik als microbioloog i.o. heel erg mooie dingen kunnen doen in een low-tech omgeving ver verwijderd van een fatsoenlijke microscoop of ander bloedanalyse apparatuur! Zoals ik lees zou uiteindelijk die plaatjes op je mobieltje zelf te zien zijn, maar ik kan me ook voorstellen dat een combo met zo'n 'one laptop per child' ding handig is. Een uitvinding met veel potentieel dus, hopelijk dat er een fabrikant/farmaceut opstaat om de ontwikkeling te stimuleren.
Laptop per child, mobile per child, tv per child vanalles per child echter van al deze gedachtes en met name dan de laptop per child in hoeverre zijn deze succesvol? En over een jaar of 2 hoe staat de situatie er dan voor? Het uitdelen van een stuk techniek is het makkelijkste daarna komt nog het gebruik en nog het onderhoud.
Verder vraag ik me af of al deze ideeen wel op de plek komen waar het hoort en of met dat geld niet iets beters gedaan kan worden. Als ik hoor dat in Zambia mensen nog omkomen van de Cholera terwijl een simpele suiker/zout oplossing vaak al genoeg is kunnen imo veel meer mensen letterlijk gered worden met simpelweg je 100 euro die kant uit te sturen of aan de lokale stichtingen. (voor zoverre hulp dan ook hulp is aangezien dit heden ten dagen meer van een industrie weg heeft dan wat men vroeger onder hulp verstond).
Mensen voedsel en medicijnen geven houdt (veel van) die mensen in leven, maar schuift het probleem evenzoveel jaren op als je die hulp geeft.

One Laptop Per Child en dergelijke initiatieven zijn allemaal een klein stapje in de goede richting: sustainable development. Als we met zijn allen iedereen de kans geven om voor elkaar te zorgen, i.p.v. een groep mensen afhankelijk te laten blijven van een andere groep, dan komen we ergens.
Zo te lezen gebruiken ze de camera als microscoop. Dat is leuk maar dat betekent dat je alleen geen microscoop meer nodig hebt. Er zijn nog zoveel andere bloedanalyses zoals het meten van de stollingstijd die je hiermee dus niet kunt meten. Het eigenlijke probleem blijft dus. Ik vraag me alleen af of een tweedehands microscoop niet netzo duur is als zo'n gemodificeerd mobieltje, qua beeldkwaliteit zal het wel heel wat beter zijn.
Anoniem: 142442 @ppl21 december 2008 17:15
Zo te lezen gebruiken ze de camera als microscoop. Dat is leuk maar dat betekent dat je alleen geen microscoop meer nodig hebt. Er zijn nog zoveel andere bloedanalyses zoals het meten van de stollingstijd die je hiermee dus niet kunt meten. Het eigenlijke probleem blijft dus.
Nou, dat is niet helemaal waar...
Naast de gewone labtests zijn er nog andere methodes van onderzoek. Een vrij bekende is LBA (levend bloed analyse). Dit gaat juist door enkel te kijken naar de bloedlichaampjes.
Met behulp van een microscoop een bloedbeeld bekijken levert *ook* een schat aan informatie op. Ziektes, parasieten of chemicaliën veroorzaken vaak duidelijk waarneembare veranderingen in vorm en samenhang van de rode bloedlichaampjes. Hier heb je wel een echte microscoop(functie) voor nodig dus ik weet niet of je dit inderdaad met een voorzetlensje kunt bereiken.

Je kunt er een heleboel uit afleiden - in dit geval op afstand, wat een groot voordeel is - en bij twijfel kun je de persoon in kweste altijd voor een specialistisch onderzoek
naar een ziekenhuis laten komen.

Veelbelovende ontwikkeling!
net zoals dat welke willekeurige webcam of camerasysteem hiervoor gebruikt kan worden. Het is nog altijd de voorzet lens welke ervoor zorgt dat de focus verlegd wordt zodat de camera veraf kan zien.

Trek voor de grap maar eens een webcam uit elkaar en houd je vinger er tegenaan, of verwijder de IR filter van de voorzet lens.

Een slimmere oplossing is gewoon een extra voorzet lensje voor je telefoon en je telefoon uitrusten met een IR, UV en high flux LEDS. Dit icm een redelijke sensor en wat intelligente software en je bent al een stuk dichter bij een mini labo in je foon :D

Vervolgens nog een extra compartement in je foon voor testglaasjes en vloeistor en je bent klaar.


nananana... wanneer komt de 2008 remake van Macgyver uit :D

[Reactie gewijzigd door kalechinees op 22 juli 2024 23:15]

stollingstijd meten kan wel, dmv het sample te plaatsen en hierop de verandering in het spectrum te meten door de tijd en vergelijken met een bibiotheek oid. Celgetallen word idd lastiger, en sikkelcelamenie zal ook wel moeilijk zijn. Onmogelijk zou ik echter niet zeggen.

[Reactie gewijzigd door Toontje_78 op 22 juli 2024 23:15]

ik snap niet echt hoe dit mogelijk is, die camera is toch echt niet zo goed om zo veel in te zoomen dat je de cellen ziet :/
No way dat dit dingetje individuele cellen kan bekijken. De meeste analyse app werkt volgens principe van spectrometrie: er wordt niet naar cellen gekeken maar naar welke golflengtes van doorvallend licht door een monster worden geabsorbeerd.
Volgens mij wordt de Sony Ericsson camera niet gebruikt maar wordt er op de aansluitingen een externe camera aangesoldeerd. Deze camera heeft blijkbaar standaard de zoom van een microscoop.
Een zeer goede ontwikkeling :)

Ik verwacht dat dit zeer zeker van toepassing zal zijn in afgelede gebieden in Afrika en andere delen van de wereld :)
Niet alleen daar ook een suikerpatiënt hier zo er al zijn gemak van kunnen hebben.
Om je bloedsuiker te meten hoef je geen minutendurende bloedanalyse te houden hoor.

Een telefoon die je bloedsuiker meet bestaat echter al: de LG KP8400 (http://www.mobileburn.com/news.jsp?Id=896)
Wat kan het apparaat precies testen dan? Ik zag HIV langs komen maar is dit verder nog van toepassing op andere gegevens?

Dan is het makkelijk voor de politie om ff snel een drugs test te doen bij de blaas controles

Hoeft niet elke keer weer zo'n dure "dokter" mee
Geweldig, bij slecht nieuws gelijk een SMS/ MMS naar je dokter en klaar. _/-\o_
Ik denk dat het apparaatje niet alles kan ontdekken en dat er misschien ook false positieves e.d. voorkomen. Niet meteen smsen als er iets is dus ;). Voor het registreren van bloedwaarden van verschilllende mensen (bijvoorbeeld in Afrika) kan ik me wel voorstellen dat het systeem gekoppeld wordt aan een dossier (EPD).
Vanzelfsprekend kan dit geen labo-test vervangen; het is niet zo dat dit een wondermiddeltje is ;) Ik ga er adhv dit artikel vanuit dat het mobieltje een soort microscoopfunctie overneemt; waarmee men de aanwezigheid van bepaalde cellen en/of moleculen kan aantonen. Dat kan heel handig zijn om een diagnose te stellen, maar dit sluit de noodzaak voor écht onderzoek niet uit... je wil tenslotte niet allen weten dàt err at in je bloed zit, maar je wil ook weten wàt, hoeveel en hoe actief..
Zoals je zegt, als je weet dat er iets in het bloed zit, wil je ook weten wat dat dan is. Maar het is natuurlijk wel verdomde handig om alvast op een vrij eenvoudige manier te bepalen dat er iets in het bloed zit, zodat je niet nodeloos ook gezonde mensen moet onderzoeken. Zie het als een vroege screening. Als er iets niet klopt kan er altijd nog nader onderzoek verricht worden.

Natuurlijk is het geheel wel wat gecompliceerder dan dat, maar ik denk dat je het in grote lijnen wel zo kunt zien.
En zo kreeg de MDA / Smartphone weer een nieuwe functie. Voor selectie apparaat voor bloed onderzoek. Ben benieuwd wanneer et standaard word. ;)

Wat zal de volgende stap worden na multimedia speler, photo/film camera, radio, TV, navigator, kompas, spelcomputer, e-mail, sms, mms, mobiel internet, diverse office applicaties en nu dus voorselectie apparaat voor bloed analyse. best een lijstje als je het zo uit typt en dan weet ik zeker dat ik nog wel het een en ander ben vergeten.
Voor de echt trekkies.... de eerste stap naar een tricorder
_/-\o_

[Reactie gewijzigd door gtissink op 22 juli 2024 23:15]

Voor de echt trekkies.... de eerste stap naar een tricorder
_/-\o_
Zoals ik, je hebt helemaal gelijk. Maar die maakt gebruik van een scanner die binnenin je lichaam kan kijken (x-ray) en dan alle ziektes en gegevens van je lichaam kunnen documenteren. Dus er zal nog wel heel wat toegevoegd moeten worden wil het er op gaan lijken. Maar het is inderdaad de eerste stap.

Maar zoals veel technieken, die afkomstig zijn van de fantasie van Star Trek
Of:

"Obi-Wan, you've got to analyse this blood sample I'm sending you. The force is strong in thisone."

Mocht iemand het zich herinneren/uit z'n hoofd kennen:
In Star Wars stuurt Qui-Gon Obi-Wan wat bloed van Anakin via z'n soort van telefoon.
Een erg diepgaande test zal het niet zijn, want daar heb je andere/meerdere methoden voor nodig. Natuurlijk is het mooi dat ze al iets kunnen bereiken dat in de praktijk bruikbaar is. Het is echter te simpel om te stellen dat dit een echte lab-in-telefoon oplossing is. Andere fabrikanten zijn bezig met veel geavanceerdere methoden om chemische/medische analyses te kunnen doen, en ook die zijn zodanig te schalen dat ze in te bouwen zijn in compacte portable apparaten. Deze techniek staat wat dat betreft echt nog in kinderschoenen.
Hey, dat is mijn Sony Walkman phone! Ik zou er bijna zelf één gaan maken nu ik dat zo zie :9 Overigens wel heel erg creatief gedaan, als dat met een mobiele telefoon nodig is dan zou het nog veel kleiner moeten kunnen aangezien er waarschijnlijk veel overbodige dingen op een telefoon zitten die je niet nodig hebt voor de bloedanalyse.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.