Een onderzoek van de Ohio State University zou hebben uitgewezen dat gewelddadige games die in 3d worden weergeven meer agressie zouden opwekken dan spellen die in 2d worden getoond. De mate van realiteit zou daar de oorzaak van zijn.
Bij de representativiteit en de betrouwbaarheid van het onderzoek van de Ohio State University kunnen echter kanttekeningen worden geplaatst. De universiteit heeft het rapport nog niet gepubliceerd en daarnaast hebben slechts 194 studenten aan het onderzoek deelgenomen, van wie ongeveer tweederde vrouw was.
De participanten moesten vijftien minuten GTA IV spelen en dat gebeurde op een 2d-scherm met diagonaal van 17 en 96 inch, en op een 3d-scherm van 96 inch met bijbehorende 3d-bril. De helft van de deelnemers kreeg de opdracht om gewelddadig te spelen, terwijl het andere deel van de groep vredig moest bowlen. Na afloop werd de gemoedstoestand van de deelnemers getest aan de hand van verschillende criteria. Zo moesten de studenten aangeven in hoeverre zij boos of geïrriteerd waren. Uit de resultaten werden wisselende conclusies getrokken.
De gemoedstoestand van de bowlers was naar verluidt vrijwel onveranderd. Ze zouden voorafgaand aan de test een lage mate van agressiviteit tonen en dat zou na de test wederom het geval zijn. Het soort scherm maakte voor die groep geen significant verschil. Het type monitor was naar verluidt wel van invloed op de gewelddadige spelers, want spelen op een 3d-scherm zou significant meer agressie opwekken dan op het 2d-scherm.
Het verschil zou worden veroorzaakt door het gevoel van realiteit en de immersie. Dat is eveneens getest aan de hand van een vragenlijst. Zo werd gevraagd in hoeverre spelers zich werkelijk in de game waanden en in hoeverre zij de virtuele personages als reëel ervoeren. Uit de resultaten van het onderzoek zou blijken dat spelers met de 3d-ervaring zich meer in het spel waanden dan spelers bij de 2d-weergave. Technologiefabrikanten, gamestudio's, consumenten en ouders zouden rekening moeten houden met de uitkomst, stelt Brad Bushman, professor Communicatie & Psychologie bij de de Ohio State University: "Naarmate de technologie in games verbetert, kan het effect op spelers versterkt worden."
De uitkomsten van het onderzoek zijn echter niet gepubliceerd, dus de resultaten kunnen niet worden nagetrokken. Bovendien is het onduidelijk hoe de onderzoeker concludeert dat de ervaring meer in het spel te zitten meer agressie opwekt en hoe hij weet dat de agressie niet ertoe leidt dat mensen juist ervaren meer in het spel te zitten. Het onderzoek zal wel worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Popular Media Culture.