Wetenschappers van de Universiteit Twente hebben technologie ontwikkeld om piramidevormige nanostructuren te maken voor gebruik bij celkweek. De piramides 'vangen' individuele cellen, waardoor zij volgens de onderzoekers beter bestudeerd kunnen worden.
De nanostructuren worden gemaakt door middel van een technologie die de wetenschappers 'corner lithography' noemen. Hiermee is het mogelijk om met materialen zoals silicium een piramideachtige structuur te maken. Er passen grote aantallen piramides naast elkaar, zodat er arrays gebouwd kunnen worden om vele cellen tegelijkertijd in kweek te houden.
Volgens de wetenschappers kunnen met een piramidestructuur cellen worden bestudeerd in een 3d-omgeving; normaal gesproken worden cellen op een platte bodem gekweekt. In één piramide past één cel, die naar binnen kan doordat de zijkanten van de piramides openingen bevatten. De verschillende piramides op de array staan dicht genoeg bij elkaar, zodat cellen onderling alsnog interacties met elkaar kunnen aangaan.
Cellen worden normaal gesproken in laboratoria in speciale kweekflessen gehouden. Daarbij hechten de meeste celsoorten zich aan de bodem, terwijl enkele soorten zich ook vrij in het medium kunnen verplaatsen. De door de UT ontwikkelde technologie lijkt vooral handig voor hechtende cellen.