Onderzoekers van de Vienna University of Technology hebben een zeer snelle 3d-printer voor het printen van structuren op nanoschaal ontwikkeld. De 3d-printer werkt op basis van spiegels en een laser, en maakt gebruik van een vloeibare hars.
Huidige 3d-printers die op een dergelijke kleine schaal werken hebben snelheden die worden uitgedrukt in millimeters per seconde, maar de door de Weense onderzoekers ontwikkelde 3d-printer kan ragfijne structuren produceren met snelheden tot vijf meter per seconde.
De onderzoekers maken voor de 3d-printer gebruik van spiegels om een laserstraal te richten en zo een vloeibare hars op specifieke plaatsen uit te laten harden. De acceleratie en deceleratie van de draaiing van de spiegels bleek het grootste struikelblok bij de ontwikkeling.
De vloeibare hars is samengesteld uit onder meer moleculen die onder invloed van laserlicht een kettingreactie veroorzaken onder de monomeren in de hars, waardoor de hars op die plekken uithardt. Deze 'katalysator'-moleculen reageren alleen als ze twee fotonen tegelijk absorberen en dat gebeurt alleen in het centrum van de laserstraal.
Het voordeel van de oplossing van het Weense onderzoeksteam is dat complexere structuren zijn te maken doordat de lagen van de structuren onafhankelijk van elkaar afgezet kunnen worden. De hars kan namelijk op elke 3d-locatie uitgehard worden.
De onderzoekers denken dat de snelheid van de 3d-printer het mogelijk maakt om de technologie te gebruiken voor onder meer medische toepassingen.