Studenten printen op muur met lasers

Studenten van de Universiteit Twente hebben een manier ontwikkeld om afbeeldingen op muren te printen. Hiervoor wordt met computergestuurde lasers gewerkt. Volgens de makers zelf gaat het om een soort 'high tech graffiti'.

Volgens de universiteit kan de laserprinter ingezet worden om belettering op onder andere muren en gevels te plaatsen. Ook kunnen ter decoratie afbeeldingen worden geprint. De makers claimen dat het systeem op vergelijkbare wijze werkt als een conventionele laserprinter. Wel kan het printproces niet rechtstreeks bekeken worden, omdat dit schadelijk is voor de ogen. Volgens de Universiteit Twente kan een videostream opgezet worden om het printproces desondanks te kunnen volgen,

De murenprinter is aangesloten op een computer, waarbij een afbeelding pixel voor pixel wordt uitgelezen, om deze vervolgens te kunnen printen. Er werden geen uitspraken gedaan over wanneer deze printmethode commercieel ingezet kan worden.

Eerder maakten wetenschappers van de universiteit in Cambridge een lasersysteem dat juist prints kan verwijderen. Het draagbare apparaat kan met lasers elk soort toner van papier verwijderen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door RoD

Admin Mobile

17-07-2012 • 20:50

75 Linkedin

Submitter: Sissors

Reacties (75)

Wijzig sortering
Even wat extra info erbij (ben er vaag mee verbonden), de opstelling: http://a0.twimg.com/profi...p1gtvwtpiurxpfnnrnou.jpeg (zit normaal behuizing omheen).

Qua ondergrond kan het in principe nagenoeg overal op gedaan worden, inclusief beton (geloof ik), alleen moet je een hele hoop geduld hebben. Hout gaat iig prima, thermisch papier is het beste omdat je dan heel veel sneller klaar bent.

Voor degene die commerciele toepassingen zoeken met grafiti ofzo, vergeet het, is onmogelijk en zal nooit mogelijk zijn. Als eerste is de klasse van de laser boven de grens wat je mag verkopen. Het is een 2W laser, en als jij een tekeningetje op je betonnen muur wilt maken van korte afstand, dan zou ik maar een vrije dag plannen. Dat duurt heel lang. Zal ook nooit sneller gaan, want dan heb je gewoon meer vermogen nodig, en dat is het voornaamste probleem.

Een 2W laser betekend onmiddelijk permanent blind als dat ook maar in de buurt van je ogen komt. Alle keren dat het prototype is gebruikt was het in een laserlab met laserbril, en dan niet het soort dat je op ebay koopt (fun fact: er is een ebay brilletje doorgemeten, doet geen drol). Ook de reflecties (inclusief die op een mat oppervlakte) geven een bijzonder hoge kans op (gedeeltelijke) blindheid, al helemaal als er bijvoorbeeld stukje metaal in beton zit.

Het was een leuk project, waar de studenten een goed cijfer voor hebben gekregen. Maar zie dit als een leermomentje: niet alles waarvan een universiteit een persbericht de deur uit doet heeft praktisch nut.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 17 juli 2012 22:13]

Maar in hoeverre verschilt de techniek en het resultaat dan met wat een zgn 'laser cutter' doet? Iets wat bijv. bouwkunde studenten veel gebruiken voor maquettes.
of laser graveren..
Ik ben niet geheel bekend met welke manieren er precies allemaal gebruikt worden door laser cutters (en graveren) maar ik vermoed dat deze allemaal gebruik maken van een xy tafel die de laser naar de gewenste positie brengt. Als je dus een stuk van 2 bij 2 meter wil uitsnijden, zal er dus een (gigantische) xy tafel van 2 bij 2 meter nodig zijn.

Dit apparaat zet je gewoon voor de te bewerken muur en hierna aan. Hierdoor zijn er geen grote mechanische constructies nodig die aan de muur bevestigd moeten worden (oid) om de muur te bewerken.
Geen video, niet eens een afbeelding! Jammer. Had graag willen zien hoe dit eruit ziet.
Dat dacht ik dus ook, je laat het op z'n minst toch even zien hoe en of wat...
Er moet toch wel een goed voorbeeld te zien zijn.
eeehm ik kan toevallig wel via betrouwbare bronnen aan een voorbeeld komen:

https://fbcdn-sphotos-a.a...22012609_1996940005_n.jpg
Dat is zo te zien geen muur maar een stuk metaal, zoiets is al echt heel lang mogelijk.
De meesten van ons (de 5 studenten) waren de afgelopen week op vakantie, maar inmiddels staat ons promo/presentatie filmpje op youtube.
Ook het RTV Oost filmpje geeft een mooi beeld van het hele project met wat extra uitleg erbij.
Doet me een beetje denken aan de Hiroshima schaduwen, al werkt dit waarschijnlijk op een andere manier dan waarop die schaduwen toenertijd veroorzaakt werden.
hiroshima-schaduwen? Do tell plz.
"Door de enorme kracht van deze hittestraling, die werkte als een gloeilamp, werden donkere patronen op kleding op de huid gebrand, schaduwen van lichamen gevormd op muren en kregen vele mensen zware brandwonden (de zogenaamde "Flash Burns"). "
link

hier voorbeeld.
edit: meer en duidelijkere voorbeelden.

Het zou inderdaad om eenzelfde soort proces kunnen gaan. Al Gebruikt men de laser precies andersom: bij Hiroshima zijn de tekeningen de delen die niet belicht werden. Bij de laser wordt hoogstwaarschijnlijk de tekening gevormd door het licht.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 17 juli 2012 23:19]

"waarschijnlijk" werkt het zeer zeker anders dan een atoom bom op een stad gooien
anders waren wij nu allemaal dood....

ik vraag me we alleen af stel dit word echt een hit kunnen we dan straks nog wel graffiti eraf halen sinds dit met een lazer is gedaan?

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 17 juli 2012 21:02]

Ik doelde met 'lijkt erop' niet op de atoombom zelf, maar meer het inbranden van een schaduw door middel van intense warmte of licht. Verder was mijn associatie niet bedoeld om dit in een negatief licht ( :P ) te plaatsen maar gewoon iets wat in me opkwam.

En om een antwoord op je vraag te geven: je zou er overheen kunnen verven om zo de lasergraffiti onzichtbaar te maken. Ik denk niet dat deze manier van graffiti goedkoop zal zijn dus het zal niet wijdverspreid zijn onder amateurgraffitisten (of hoe noem je een graffitispuiter?).

[Reactie gewijzigd door FriXion op 17 juli 2012 21:06]

0Anoniem: 256512
@FriXion17 juli 2012 21:21
Een graffiti spuiter noem je een schrijver.
Schrijfers associeer ik meer met vandalisme en niet met de echte artiesten.
met een V dan?
Eigenlijk vind ik graffiti een prima uitingsmethode, vaak zelfs mooi, in ieder geval mooier dan betonnen muren.

-Edit
Even aanvullen op reakties hieronder.

Ik woon in een straat met allemaal heel saaie mensen!
We hebben allemaal hetzelfde huis, ze zien er ook allemaal hetzelfde uit.
Ooit heb ik mijn balkonhek geel gemaakt, en mijn voordeur zwart......
Dat gezeik hierover heb ik jaren lang moeten aanhoren...
Eenvormigheid is dus de norm!

Nu heb ik ook nog een garagedeur die al tig jaar eentonig wit is....
Is er een tweaker die een fatsoenlijke piece wil zetten? (bussen worden vergoed)

Wat is er aan de hand met al die vrije creatieve geesten!
Waarom moeten treinen één kleur zijn? En bussen een ander!
(En een goed ge-airbrushte/gegraffitite auto is natuurlijk veel mooier dan een standaardje af fabriek)

Goedgemaakte graffiti is zeker een kunstvorm!

(leeft PINOX nog?)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 18 juli 2012 02:03]

veel gehoord argument voor graffiti, dat een kale muur minder mooi is.

Maar ik vind blauwe auto's mooier dan rode, heb ik dan het recht om alle rode auto's blauw te spuiten ? omdat rode auto's lelijk zijn..

Mensen hebben gewoon met hun graffiti spuiten van andermans muren en treinen (die er ook nogal eens onder zitter) af te blijven.
Auto - muur
Eigenaar - persoonlijke smaak
Publieks eigendom - referendum?

Mijn buurt onze muur
Mijn auto, mijn auto...

appels en peren
aardbeien en meloenen
Jongens waar gaat het naar toe dan?

Kap nou met al die gehandicapte vergelijkingen quasi intellectuele onderbouwingen welke kant noch wal raken.

Verder wel koel zo'n niet commercieel uit te nutten toekomstmuziek alleen mogelijk op eigen muur duur &^% apparaat. Best wel
niet commercieel uit te nutten?!? Ik denk dat dit juist prima commercieel te gebruiken is!!!

Denk je eens in - op nagenoeg alles in de stad kan je als bedrijf je logo achter laten! Op bruggen, viaducten, in tunnels, op het trottoir - op bijna alles dus! Overal jouw logo, beeldmerk of wat dan ook. Commercieel gaat dit wel wat worden.

Ik denk eigenlijk dat er voor de hobbyist (lees de spuiter/'schrijver') geen toepassing is. Dit apparaat vraagt ongetwijfeld meer vermogen dan er uit een paar AA-batterijen te halen is. Ik vermoed een generator met de afmetingen van een flinke aanhanger. Nee - daar ga je als vrije jongen weinig plezier van hebben.

Wel jammer overigens dat die studenten nou niet effe de moeite hebben genomen een paar snapshots van resultaten in te plakken. Daar op die campus staan genoeg lelijke gebouwen ;)
Zolang het zijn eigen muur is wens ik hem alle plezier van de wereld.
Hoe mooi ook het is niet hun eigen muur die ze ervoor gebruiken.
Ik zie jou al staan met je spiksplinternieuwe auto vers van de pers en en dat zon grafiiti spuiter denkt van hee daar ken ik me tag wel effe opspuiten.
Word jij niet vrolijk.
Maar ik ben het wel met je eens dat er knappe artiesten tussen zitten.
persoonlijke mening, maar van muur blijven ze af
Je hebt verschillende vormen. Je hebt tags (krabbels) en je hebt pieces (kunstwerken).

Tags mogen van mij wegblijven en kunnen worden gezien als vandalisme.
Er zijn vast wel mooie pieces maar als men ongevraagd die ergens op spuiten is het gewoon vandalisme, of het mooi is of niet (wat ook nog eens subjectief is), dat maakt niks uit.
0Anoniem: 114616
@EnigmaNL18 juli 2012 12:20
Klopt maar als je in Berlijn kijkt kan je zien hoe mooi het kan zijn. Daar is het kunst.
Je woont in het verkeerde land zou ik zeggen, herken het gevoel zo. En niemand lijkt er iets aan te veranderen, want anders wordt mijn huis minder waard........, want wie wil er nou naast ...... wonen en geld heiligt nou eenmaal bijna alle middelen in Nederland.
In landen waar je een vrije bouwstijl hebt zie je praktisch geen grafity, het is een vorm van protest en zelf expressie die men wil uitbannen, echter natuurlijk nooit kan uitbannen.
Je woont in het verkeerde land zou ik zeggen, herken het gevoel zo. En niemand lijkt er iets aan te veranderen, want anders wordt mijn huis minder waard........, want wie wil er nou naast ...... wonen en geld heiligt nou eenmaal bijna alle middelen in Nederland.
In landen waar je een vrije bouwstijl hebt zie je praktisch geen grafity, het is een vorm van protest en zelf expressie die men wil uitbannen, echter natuurlijk nooit kan uitbannen.
Wat ben je nou in hemelsnaam moeilijk aan het doen om het moeilijk doen? Als het van jou is moet je je vooral uitleven, maar wat is er nou zo gek aan dat je andermans muur niet mag bekladden?
Is het niet zo dat er voorschriften gelden van kleurgebruik in die prachtige rijtjeshuizen......
nee, een spraycan-artist..
Hoe werkt dat? Sinds wanneer is alle graffiti in letters en woorden?
ik vraag me we alleen af stel dit word echt een hit kunnen we dan straks nog wel graffiti eraf halen sinds dit met een lazer is gedaan?
Tuurlijk... gewoon een zwarte pagina op je gevel printen 8)7
0Anoniem: 26447
@firest0rm18 juli 2012 20:35
'Men kan altijd het gebouw nog afbreken. :)
Dit doet me denken aan Demolition Man :P
Eerste wat ik dacht, al is dat met gewone verf in plaats van lasers.

http://www.youtube.com/watch?v=oDrYkwG6Tuo
oeps verkeerde gereageerd...

[Reactie gewijzigd door Otkurom op 18 juli 2012 00:30]

Wat een vreemde opmerking. Ik zeg je het volgende;
Hier kan zomaar toekomst in zitten. Een mooie belettering op je garage deur..
Een leuk plaatje op je slaapkamerdeur..

Ik vraag me alleen nog wel af of mensen voor exceptionele gevallen zoals deze zo'n ding willen aanschaffen.. Misschien drukkerijen die het wel als dienst gaan leveren?
Reclame wereld. Dezelfde mensen en bedrijven die nu graffiti artiesten inhuren. Wellicht custom jobs voor je auto.
Moet er ook eerst toner op die muur gesmeerd worden? Het lijkt me stug dat een laser brandplekken in beton kan maken.
waarom zou je niet in beton kunnen branden? beton smelt ook als je het maar heet genoeg maakt ...
En met wat voor laser wil je dat vanaf 2 meter afstand doen?
Op zo'n afstand kun je nauwelijks focusseren... Betekent dus dat je niet zulke hoge intensiteiten kan bereiken om iets echt zwaar te verhitten.

Gezien dit een studenten project is, zal het wel met een toner o.i.d. moeten gebeuren. Een Argon laser krijgen ze misschien nog wel, maar iets zwaarders echt niet.
Beton smelt niet. De chemische componenten dissocieren, bij verschillende temperaturen.
....de eerdere uitvinding door de wetenschappers van Cambridge zouden ze mooi een hoop van die leleijke grafitti weg kunnen halen.

Deze daar in tegen zou je juist ze makkelijk mee kunnen zetten zonder aanleg te hebben om ze te maken
0Anoniem: 256512
@massareal17 juli 2012 21:24
wat lelijk is voor de een is mooi voor de ander.
Plus zie graffiti ook als een soort van creatieve uiting van een persoon.
Graffiti is eigenlijk het aanbrengen van VERF doormiddel van een SPUITBUS.
ik vind dat het woord graffiti niet eens gebruikt mag worden met zo iets achterlijks als een laser printer.

ga je straks ook zeggen dat je een piece gezet hebt terwijl je op de print knop van je printer drukt en je afdruk eruit haalt?
volgens mij valt het krassen van boodschappen in muren/deuren/bomen ook onder graffiti.
volgens mij vallen alle bovenstaande uitingen onder vandalisme ... behalve als je op je eigen eigendom doet of in opdracht(of met toestemming) van de eigenaar van de ondergrond..
Graffiti...

http://www.youtube.com/wa...screen&v=H6Q7aio0iNA&NR=1

of

http://www.youtube.com/wa...gftMCeCJA&feature=related

Om maar even te zien hoe kunstig dit toch echt is, hier zie je ze nog op papier en een enkele komt ook op de muur. In mijn ogen idd KUNST !

[Reactie gewijzigd door bonus op 17 juli 2012 22:56]

Ja erg mooi, het is alleen jammer dat dit soort "kunst" in Nederland niet te vinden is, ja in de jaren 80 en 90 zag je nog wel eens mooie pieces voorbij komen maar tegenwoordig zie ik alleen maar lelijk uitgewerkte namen die de naam graffiti niet mogen dragen
Nou, veel van de grafitti bestaat alleen uit het kladderen van een naam. Dat is toch echt vandalisme.
De grafitti waarbij van te voren een goede tekening op papier wordt gezet en dan overgenomen wordt op papier, is een kunst op zich die weinig van de grafitti spuiters maar onder de knie hebben.
0Anoniem: 427290
@SunnieNL18 juli 2012 00:42
Ik heb zelf niet veel met graffiti maar de kunst van: banksy kan ik nog wel waarderen. google afbeeldingen hem maar is.
Is er ook al een oplossing om al die eentonige saaie woonwijken in Nederland weg te kunnen halen .... ;)
En nu maar hopen dat dit niet per ongeluk in handen van verkeerde jeugd valt als het gecommercialiseerd is. Als je in 10 seconden een vierkante meter hebt gedaan (bijvoorbeeld), dan is een muur zo vol gebrand.
0Anoniem: 434945
@Eksit17 juli 2012 21:49
Ik denk dat t wel langer duurt.. Anders heb je wel een extreem sterke lezer nodig
Hij kan ook plaatjes printen, niet alleen tekst. :+

"laser"
puur etsen, of printen in kleur?
Dus dit is een soort LightScribe op andere oppervlakken dan CD's? Is er dan nog een of ander materiaal nodig dat belicht wordt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee