Onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarbij laserpulsen gebruikt worden om 3d-modellen van objecten te reconstrueren. Door van infrarood licht gebruik te maken, kunnen de pulsen op afstanden tot een kilometer gebruikt worden.
Een team Schotse onderzoekers van de Heriot-Watt University in Edinburgh ontwikkelde de 3d-camera. De techniek is gebaseerd op het welbekende principe van time-of-flight, waarbij een lichtpuls naar een object wordt gestuurd en gemeten wordt hoe lang het duurt tot gereflecteerd licht wordt opgevangen. Die 'tof'-techniek wordt onder meer in machine vision-toepassingen gebruikt. Het bereik van dergelijke toepassingen is echter beperkt door de golflengte van het gebruikte laserlicht. De Schotten gebruiken licht met een golflengte van 1580nm, dat beter door de atmosfeer penetreert dan licht met kortere golflengtes.
Het systeem van de Schotten moet beelden kunnen opleveren met een diepteresolutie van één millimeter. Vooralsnog werd het systeem getest op afstanden tot één kilometer, maar volgens projectleider Gerald Buller moet ook tien kilometer haalbaar zijn. De 3d-scanner is nu nog zeer langzaam: de fotondetector, die individuele fotonen kan waarnemen, levert een grote hoeveelheid data aan de computer. Die vergt nu nog een minuut of zes om de data te verwerken tot een driedimensionaal beeld. Dat moet in de toekomst sneller kunnen, zegt Buller.
Het systeem zou ingezet kunnen worden om doelwitten te identificeren, waarbij vooral voertuigen zich zouden lenen als object. Het herkennen van mensen is lastig, omdat huid het laserlicht nauwelijks reflecteert. Naast mogelijke militaire toepassingen, zou de 3d-scanner ook gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijke doelen, zoals het in kaart brengen van vegetatie. Ook kleine bewegingen van gesteente zouden gedetecteerd kunnen worden en met deze informatie zouden waarschuwen voor mogelijke lawines afgegeven kunnen worden.
Het 'gezicht' van de paspop bevat 3d-informatie: het menselijke gezicht reflecteert te weinig fotonen om een 3d-reconstructie mogelijk te maken.