Autodesk gaat 3d-printer maken en komt met open 3d-print-platform

Autodesk heeft aangekondigd dat het later dit jaar een eigen 3d-printer op de markt zal brengen. Het bedrijf komt ook met Spark, een open softwareplatform voor 3d-printing. Het ontwerp van de printer komt eveneens openlijk beschikbaar.

In een blogposting schetst Autodesk zijn plannen om de markt voor 3d-printers te betreden met een eigen 3d-printer. Het nog naamloze ontwerp kan volgens de fabrikant overweg met diverse materialen en Autodesk heeft een render vrijgegeven van de printer. Verder meldt het bedrijf dat alle ontwerpen van de 3d-printer vrij beschikbaar zullen worden gesteld, waardoor andere partijen de 3d-printer of onderdelen daarvan verder kunnen ontwikkelen. De prijs van de printer is nog niet bekendgemaakt, maar ligt volgens Autodesk-ceo Carl Bass rond de 5000 dollar.

Met de aankondiging van de komst van een eigen 3d-printer komt Autodesk op een nog onbevangen markt, waarin bedrijven als MakerBot en 3D Systems samen met andere bezig zijn een positie te veroveren. Autodesk denkt met de aankondiging van zijn Spark-platform sterk te staan. Volgens het softwarebedrijf is het met Spark, dat omschreven wordt als een open softwareplatform voor 3d-printing, gemakkelijker om 3d-objecten te printen en biedt het de gebruiker meer controle over het printproces. De aangekondigde 3d-printer moet daarom volgens Autodesk ook gezien worden als een referentieplatform voor de verdere ontwikkeling van Spark.

Developers kunnen zich inmiddels inschrijven om deel te gaan nemen aan het Spark-programma. Autodesk is bovendien onlangs een samenwerking aangegaan met het Nederlandse bedrijf 3D Hubs. De softwareontwikkelaar heeft het 3d-printernetwerk van 3D Hubs geïntegreerd in zijn 123D-platform.

3d-printer van Autodesk

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

15-05-2014 • 13:26

40

Reacties (40)

40
40
33
2
0
4
Wijzig sortering
Toevoeging: het gaat hier om een resin-printer, een die met licht een vloeistof uithardt, en niet het meer gangbare filament-type...
stereolithografie is het woord dat je zoekt.

Er ontbreekt trouwens toch nog een belangrijk deel van de software in autodesk om rechtstreeks een 3d model naar de printer te kunnen sturen: support-generatie en een slicer. Ben benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken!

Heeft er trouwens iemand al de maximale bouwdimensies gevonden?

[Reactie gewijzigd door Gunther.S op 22 juli 2024 23:32]

Weet jij zeker dat het SLA en niet DLP is?

EDIT: Volgens deze link is het een DLP-printer, en is er dus geen sprake van stereolithografie...

EDIT2: Niet beter te weten is stereolithografie beperkt tot toepassing van een gerichte 'beam', c.q. laser, en valt DLP onder fotolithografie, waarbij een masker gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door Beelzebassie op 22 juli 2024 23:32]

resin uitharden met projectie van licht (meestal UV) = SLA
DLP is gewoon een manier van belichting.

Je hebt drie gangbare rapid prototyping methodes:
  • FDM: Fused deposition modeling; plastic extruderen op een specifieke positie om een 3d model te bekomen. De meeste hobby-printers zoals de RepRap en Makerbot zijn FDM.
  • SL: Selective Laser Sintering, smelt poeder aan mekaar (fysische omzetting): mogelijk in allerlei platstic-achtige materialen, maar ook metalen.
  • SL: Stereolithografie: hard een vloeistof uit dmv een chemische omzetting, meestal geinitieerd door licht van een specifieke golflengte (bv. UV).

[Reactie gewijzigd door Gunther.S op 22 juli 2024 23:32]

In dat geval snap ik de opmerking uit het artikel niet zo, waarin gezegd wordt dat hij met meerdere materialen werkt. Stereolithografie printers werken alleen met die ene soort harsvloeistof. Weliswaar in meerdere kleuren (ik geloof dat je wit, transparant en grijs hebt) maar dat is het enige materiaal waar ze mee werken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 23:32]

Volgens mijn autoverkoper was mijn auto ook overal geschikt voor.

Toch rijd ik er niet mee op het fietspad.

Dit is dus een resin printer. voor gros van de tweakers is dat onbetaalbaar duur en zal dat ook wel zo blijven gezien de enorm hoge vloeistofprijs.

70 dollar per kilo inkoop en raak je 30% van kwijt ook nog van die resin als je print...
leuk maar 5000 dollar is echt behoorlijk prijzig als je weet dat er heel wat ontwerpen bestaan van minder dan 1000$ verder vrees ik dat je hier dus ook autocad etc voor moet gebruiken software die ik in nog geen 100jaar zou willen gebruiken.
Zo 'open' is het dus helemaal niet, hetgeen ik ook niet van Autodesk zou verwachten overigens...
Ze zullen een glashelder verdienmodel hebben hoor :)
leuk maar 5000 dollar is echt behoorlijk prijzig als je weet dat er heel wat ontwerpen bestaan van minder dan 1000$
Dat hangt maar net af van wat je voor dat geld krijgt. Er is immers ook plaats in de markt voor high-end/budget tablets, laptops, monitors etc. Als deze printer in een hogere resolutie kan printen, of hij is veel sneller, dan zou hier wel vraag naar kunnen zijn.
Autodesk maakt veel meer software dan alleen Autocad. Ook bijv. Inventor (Fusion) en voor consumenten dingen als 123D Design. Dat is best een fijn pakket voor huis-tuin-en-keuken gebruik al is het nogal instabiel. (al is deze printer voor consumenten natuurlijk te duur).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 23:32]

Naast autocad heeft Autodesk ook nog pakketten als 3D Studio Max, Maya, Alias en de eerder genoemde Inventor. Allemaal 3d pakketten die in principe allemaal modellen om te printen op kunnen leveren.
Ik denk dat het prima zonder kan maar ik begrijp niet wat er mis is met autocad software?
Ik kan zelf solidworks solid edge en inventor tekenen en vind het erg fijne programmas die zelfs voor de consumer nog te gebruiken zijn om een simpel object te maken. Nadeel is de prijs maar dit kan je ook via bepaalde sites halen of voor een gratis/goedkoper alternatief kiezen wat wel minder goed/makkelijker werkt.

Tevens als je met deze programma's wil werken er zijn studenten versies beschikbaar die je zo kan downloaden en ook erg veel tutorials.
Anoniem: 596433 15 mei 2014 13:41
Leuk, maar er bestaan goedkopere 3D printers. Minder fancy maar zeker net zo functioneel (gok ik).
Nog even wachten tot de markt wat meer ontwikkeld is. De techniek gaat namelijk heeeel erg snel, dus is je autodesk printertje zo weer verouderd ;)
Deze techniek is sowieso superieur.
Maar ook deze techniek heb je goedkoper. De Formlabs Form1 van 2800 euro, en de Peachy Printer van 100$ (maar die laatste wel met veel mindere kwaliteit natuurlijk).

Ik denk dat de Form1 niet zo veel zal verschillen met die van Autodesk wat kwaliteit betreft.
Ik verwacht ook niet dat de printkwaliteit heel anders zal zijn dan de Form1, maar op het gebied van software implementatie verwacht ik dat ze het wel beter zullen doen. Ze kunnen de 3D printer nagenoeg naadloos gaan integreren in Autodesk Inventor.
Ze hadden wel wat patent issues met de form1.
Vraag is hoe legaal dat ondertussen is die printer.
Vooral concurrentie voor printers als de Form 1 van Formlabs als ik dit goed zie. Stereolithografie is een heel andere techniek dan FDM en produceert betere resultaten, dus dat het in een andere prijsklasse zit als de € 1.000,- stijl printers verbaast me niet. Wel zit het nog altijd ruim boven bijvoorbeeld de prijs van bijvoorbeeld de Form 1, die voor €2.799 geleverd wordt. Lastig in te schatten op basis van de huidige informatie of het de meerprijs waard is, maar wel erg interessant om in de gaten te houden. Goed om te zien dat er meer SLA printers qua prijs richting het prosumer segment schuiven.
de prijs van die printer is niet zo'n megaprobleem als je al die resin, van wat is het 70 dollar per kilo ofzo, betalen kunt.
De prijs van de resin zal zichzelf oplossen als de techniek meer gebruikt word. Ken je nog de prijzen van de inktjet printers van vroeger? Waren ook niet zo goedkoop als deze dagen.

Of laserprinters ... wat je nu betaald is een dik verschil tegenover vroeger. Zeker als je dan 3de partij "inkt" of "poeder" gebruikt.
Erg gaaf, ze proberen echt grip te krijgen op de productiemarkt. Eerst met Inventor HSM voor CNC frezen wat tot 2,5D gratis is voor iedere Inventor en Solidworksgebruiker en nu met 3D printen.

Volgens mij hebben ze hier echt wel het goede pad te pakken. Productietechniek wordt steeds beter beschikbaar met de 3D printerrage en CNC freesmachines als Shapeoko.

Ik ben zelf betrokken bij de ontwikkeling van het CNC freespakket en het is echt een mooi bedrijf met een hele hoge innovatiesnelheid.

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 22 juli 2024 23:32]

De producten zijn idd erg goed, maar de prijskaartjes zijn absurd. Ik gebruik een autocad-kloon voor minder dan 10% van wat orgineel Autocad kost. Dat werkt voor 95% gelijk. En dan dwingt Autodesk ook de gebruikers om elke update af te nemen tegen een "gereduceerde" prijs van 50%.

Ik ben benieuwd of dat Autodesk ook met gratis software komt om te printen objecten te ontwerpen. Het lijkt me ideaal als ik thuis ik kan ontwerpen, ontwerp opstuur en een week later de 3d-print per post ontvang.
"Ik ben zelf betrokken bij de ontwikkeling van het CNC freespakket en het is echt een mooi bedrijf met een hele hoge innovatiesnelheid. "

Mwah wat betreft 3DsMAX en Maya is er weinig innovatie te vinden maar betaal je wel idioot veel geld als je wil upgraden. Ik weet het niet, beetje hetzelfde as Adobe om eerlijk te zijn. Weinig veranderingen en veel geld.
Klinkt als een goede ontwikkeling met zo'n open platform, met de mogelijkheid de printer naar eigen smaak aan te passen.
We zullen moeten afwachten hoe 'open' het is.
Deze printer heeft wel iets weg van een Senseo koffie apparaat :) Ik zou graag een 3D printer willen aanschaffen ,maar waarom weet ik niet. Ik heb er nog geen concreet doel mee... :+
Vaak zijn het de kleine dingen die nuttig zijn. Ik zeg maar ... je moet een klein plastiek ring hebben voor op je kraan. Ga naar de hardware winkel:

a) transport kosten er naartoe en terug ( benzine kost ook geld )
b) Je betaald vaak 2 of 3€ voor zo een klein ding apart te kopen.

Als je zo een 3d printer hebt, kost het je veel minder. Het is soms verbazend hoeveel geld dat we besteden aan kleine prutsdingen, zonder dat we het realiseren.

Ja, het is een dom voorbeeld, maar jaren geleden zal wel iemand juist hetzelfde gezegd hebben over de mogelijkheid om kopie's thuis te kunnen maken van documenten ( ipv naar de kopie winkel te gaan ). Of het kunnen printen in huis.

De eerste scanners ... kosten stukken van geld. Spreek uit ervaring, en vandaag hebben veel mensen een scanner staan, want het is toch zo makkelijk om documenten in te scannen.

Binnen 20 jaar, zal een 3d printen, met veel meer mogelijkheden, verschillende materialen en kleuren, wel in ieder huishouden staan. Zal dit de massa productie vervangen? Nee ... net zoals bij boeken dat men vreesde: Iedereen gaat zijn boeken thuis gaan af printen. Hetzelfde zal je hebben met 3d printers. Maar het zal het leven makkelijker maken, door de eigen productie mogelijkheid in huis.

Deze dagen kijk je ook niet vreemd op, wanneer iemand je een document opstuurt en zegt, ... print deze even af, ondertekend het, en stuur deze gescanned terug. Zaken veranderen ...
Waar blijven de 3D-printshops? Of is er nog te weinig standaardisatie?
Gaaf hoor, ik wil er wel een! :+
Ik denk dat veel mensen het concept hier achter niet helemaal snappen.

Autodesk is een grote cad maker (3d teken software) dit betekend dat beide in elkaar geintegreerd zullen worden dus wanneer ik wat teken bij een bedrijf kan ik erg snel het omzetten naar een klein 3d model dit is erg handig om snel je productje al te zien.
Tevens is dit product vooral voor bedrijven en de procumer bedoeld, niet voor oma op de hoek.

Voordelen:
Je cad tekeningen snel en makkelijk omzetten naar je productje.
Minder bugs/flaws tegenover goedkope open projecten, want dat gaat soms erg omslachtig en is buggy/tijdrovend.
De support zal goed zijn neem ik aan.

Nadelen:
De prijs, al zal een bedrijf hier makkelijker overheen stappen want 5000 is een redelijk bedrag maar je gaat er 's nachts niet wakker van liggen.
Geen product voor iemand die er weinig mee gaat doen en/of het vooral moet hebben van de tekeningen van anderen en dus zelf niks kan maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.