Autodesk gaat zijn software gratis aanbieden aan het onderwijs

Autodesk gaat zijn 3d-softwarepakketten en aanvullende software gratis aanbieden aan 750 onderwijsinstellingen in Nederland. Het bedrijf zegt zo studenten aan te willen moedigen om met techniek aan de slag te gaan.

Volgens Autodesk vertegenwoordigt het initiatief een waarde van 5,6 miljoen euro. Het bedrijf stelt dat met het gratis beschikbaar stellen van pakketten als AutoCAD, Maya en 3ds Max onderwijsinstellingen hun beperkte financiële middelen niet langer hoeven te gebruiken voor het aankopen van ontwerpsoftware. Ook krijgen zij de beschikking over een breder aantal softwarepakketten.

Autodesk denkt dat met het gratis ter beschikking stellen van zijn softwarepakketten studenten te kunnen motiveren om een carrière in de technieksector te kiezen, mede omdat zij een beter beeld zouden kunnen krijgen van de 3d-ontwerptools. In Nederland is al enige tijd een tekort aan goed geschoold technisch personeel.

Autocad

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-10-2014 • 09:30

137

Submitter: Left)

Reacties (137)

137
134
104
4
1
19
Wijzig sortering
slim, immers als iedereen van school komt met Autodesk kennis dan is de kans groter dat het bedrijfsleven ook met Autodesk blijft of gaat werken.
Slimme zet inderdaad. Zeker door het gratis te maken zorg je voor een lage instapdrempel. Veel studenten zullen het nu wel illegaal in gebruik hebben, maar gratis is toch wel beter. Zeker omdat ze er dan aan wennen, en later wel een betaalde versie aanschaffen, of bij het bedrijf zorgen dat het wordt aangeschaft.
Ik dacht eigenlijk dat studenten het altijd al gratis konden downloaden? Tijdje terug nog gratis Inventor gedownload als student zijnde. Kan met alles volgens mij. Het nieuwe hieraan is dat nu de onderwijsinstellingen het ook gratis kunnen installeren.
Oh kijk, dat wist ik niet. Zit zelf niet in die wereld :p Maar kan me voorstellen dat het met Photoshop e.d. pakketten massaal gebeurt, zijn immers zo'n beetje onbetaalbaar voor de doorsnee student.
Jep studenten en werklozen konden het al gratis downloaden voor zelfstudie maar voor onderwijsinstanties was het niet gratis.

Zeker wel slim van Autodesk, hoe meer mensen opgeleid worden met deze software hoe meer bedrijven de software zullen anschaffen voor productie.
Klopt, en als je Inventor koos zat er AutoCAD mechanical er standaard bij. Moet je wel een opleidingscode voor hebben en login aanmaken.

SolidWorks edu versie is ook gratis, maar dat is geen volledige versie, dus bijvoorbeeld geen dwg/dxf en geen add ins voor FEM.

Pro Creo kan je ook gratis aanvragen volgens mij, dan wordt je opgebeld, zeg je waarom je het wil proberen een krijg je de DVDs thuis.
Inderdaad, dat soort strategieën zie je bij meer software bedrijven. Lage prijzen voor scholen en studenten, deze raken vervolgens vertrouwd met jou product en zullen er later in hun werkomgeving ook als eerste naar grijpen.
Lage prijzen zijn ook relatief, voldoende licenties voor een hele hogeschool is nog steeds een behoorlijk bedrag, waardoor er dan ook vaak nog met oudere versies werd gewerkt. Een ander issue is natuurlijk dat nieuwe versies vaak nieuwe deployment packages moeten krijgen voor het school netwerk en als je ziet hoeveel applicaties er draaien dan zijn ze meestal het hele jaar door bezig met packages maken om de boel up to date te houden. Nu duurt het hopelijk echter geen jaren voordat ze een nieuwe versie krijgen...
Met dat packages maken hebben ze bij onze bedrijfs ICT volgens mij ook nogal moeite mee, maar volgens mij kost dat maar een uurtje werk.

Ze zetten de deployment vervolgens op een zooi USB sticks en werk alle computers een keertje af buiten schooltijd en desnoods gefaseerd over een bepaalde periode.

Met mijn opleiding infratechniek werkte we met autocad 2000-2004 , wat er op dat moment maar geïnstalleerd was, maar het is niet alsof je voor elk systeem een apart pakket moet samenstellen, meestal zijn alle systemen ook gelijk waardoor je wellicht met 1 systeem image een hele batch aan systemen kunt voorzien van wat nodig is.

Dus dat je het hele jaar bezig bent om alles bij te werken vind ik een overdreven uitdrukking, maar bij ons hadden ze er ook maanden voor nodig om Autocad 2015 te verspreiden binnen de organisatie. En dan komen ze nog langs ook, want anders kost het te veel netwerkdruk (en op elke vestiging staat een locale server, dus lulkoek), dan laat je de pc maar een nachtje aan staan buiten werktijd om).
Wat ik voorbij heb zien komen is dat een infrastructuren bij hoge scholen voldoende is voor normaal gebruik, maar niet voor zware software deployment. Daar komt bij dat hoge scholen niet alleen Autocad 2015 deployen, maar een heleboel andere software en sommigen zijn makkelijker te packagen dan anderen. Het kan rustig gaan om honderden software pakketten die gebruikt worden door een hoge school, veel daar van hebben major releases (dus geen patches) elk jaar, vandaar dat je ICT afdeling daar het hele jaar mee bezig is om daar packages voor te maken. Want het is niet allen de package maken, maar daarna ook testen, uitrollen en controleren. Dat doe je niet even in een uurtje voor 20.000-25.000 studie/werkplekken.
Hmm werk zelf op een MBO. Wij bieden zoveel mogelijk virtueel aan, maar Autocad en Inventor aanbieden via distributie of virtualisatie is niet echt heel prettig. Daarom hebben we ervoor gekozen om alle pakketten die dusdanig groot zijn, te verwerken in een image. Die imagen schieten we elke vakantie opnieuw over alle PC's heen, incidenten daargelaten natuurlijk, en de centrale software distributie biedt de rest gevirtualiseerd aan.

Overigens installeren we Autocad en Inventor wel vanaf een deployment op de PC waar vanaf we het image trekken.

[Reactie gewijzigd door JeroenNietDoen op 23 juli 2024 14:45]

KLopt, overigens is dit niets nieuws.
Dit kan je als student al 10 jaar.
Het mag ook wel (al is het natuurlijk ook een poging tot lock in) wat Autodesk vraag echt belachelijk veel voor zijn software. Ze kopen alles op en creëren zo een monopolie, alleen Blender is nog een beetje concurrentie maar 3ds Max heeft een veel betere interface (misschien dat het nu beter is).
Je hebt een zeer complex, zeer uitgebreid pakket waar immens veel manuren in kruipen om te ontwikkelen en je hebt een beperkte afzetmarkt. Dan moet je de kosten er natuurlijk uithalen en kan je zo een pakket niet even voor €50 in de winkel leggen.

Autodesk heeft ook nooit gejaagd op studenten die een illegale versie gebruikten, ze hebben het altijd vanaf de zijlijn bekeken, net omdat het voor hen interessant is dat zoveel mogelijk mensen met autocad kunnen werken.

En de licentiekosten zijn hoog vanuit particulier oogpunt, maar als bedrijf is het een kleine investeing in vergelijking met wat je ermee gaat realiseren en je rekend de kost gewoon door aan de klant.
AutoCAD is ondertussen al 32 jaar in ontwikkeling en wordt nauwelijks nog veranderd/ontwikkeld. Denk niet dat die licentiekost daarop te verhalen valt; is gewoon pure winst die gebruikt kan worden voor het (door)ontwikkelen van andere software (bv. Revit).
Er zijn wel alternatieven die het ook goed doen.
Bijvoorbeeld:
http://www.cheetah3d.com (nog geen 100 Euro)
Eveneens een zeer krachtig pakket.
Autodesk vraag echt belachelijk veel voor zijn software
Dat valt tegenwoordig wel mee, als je daar je geld mee verdient dan valt het allemaal wel mee, als het als bijverdienst wordt gebruikt of als hobby is het inderdaad erg veel. Maar dat houd de markt open voor nieuwe spelers die wellicht een beter product kunnen neerzetten tegen een lagere prijs.

3ds Max vs. Blender is het zelfde verhaal als MS Office vs. Open/Libre Office, het gratis/open source alternatief is prima voor menig individu, maar als je het veel gebruikt is de betaalde versie gewoon beter, zeker als je er je geld mee verdient.
Dat is een beetje het probleem met Autodesk, als een concurrent het goed doet kopen ze het op.

Als Blender niet opensource geweest was, dan denk ik dat we ondertussen Autodesk Blender hadden gehad.
Dat is niet een issue van Autodesk, maar van de concurrent (investeerders) die niet voldoende vertrouwen heeft in zijn eigen product. Adobe heeft in het verleden ook gewoon nee gezegd tegen Quark toen Quark Pagemaker wilde overnemen. Ik denk persoonlijk dat dergelijke bedrijven het beter zullen doen bij Autodesk dan zelfstandig verder gaan...
Opzich wel grappig, de concurrentie is gratis :p
jammer dat blender zijn interface redesign zowat geweigert werd door de blender comunity
als de interface zou zijn zoals de 'redesign proposal' in deze video zou het veel aantrekkelijker zijn
https://www.youtube.com/watch?v=UWacQrEcMHk
Dit was toch altijd al zo? Ik heb mijn hele bouwkunde studie lang autodesk software gebruikt via de studenten portal van autodesk zelf. Ze boden alle software aan met licenses van 3 jaar. Je kon je dan aanmelden met je studentenmail en dan was je lid van het studenten programma.
Dit slaat natuurlijk op de installatie van softwarepakketten op computers in klaslokalen. ;) Overigens is de meeste software inderdaad voor een groot aantal studenten al jaren te downloaden op de studentensite van Autodesk.
Voor die berg desktops in een uithoek van het gebouw waar nooit iemand mee werkt? Ik denk dat er bij ons op de faculteit bouwkunde een 20 tal staan en daar zit af en toe misschien een enkel persoon mee te werken. Ik hoop niet dat daar tot nu toe elke keer een berg licentie kosten voor is betaald, dat zou toch wel een grote verspilling zijn.
Dan ben ik dus niet de enige met die gedachten.
Precies. Dit klinkt gewoon als reclame..En studenten en bijvoorbeeld 8k neerleggen voor een suite? Lijkt me sterk dat ooit een student dat gedaan heeft. Autodesk software is illegaal prima te vinden.
Ik kon reeds 5 jaar geleden als student het pakket gratis downloaden. Ik heb wel geen idee meer of er hierbij beperkingen waren in het gebruik.

Beetje vreemd dus dat onderwijsinstellingen wel zouden hebben moeten betalen.
Ik heb in 2008-2009 Autocad als Belgische student gratis kunnen gebruiken, zonder beperkingen. Het jaar erop waren ze overgeschakeld op Siemens NX, wat ook gratis te gebruiken was voor de studenten.
Ik heb het ook al bijna 5 jaar op mijn pc's staan (Inventor in mijn geval).

De "oude" licenties waren levenslang geldig voor die editie, dat hebben ze 2 jaar geleden terug gedraaid, zodat ze nu nog maar één of een paar jaar geldig zijn (dan moet je in principe een nieuwe key aanvragen via de site).

Ik vind het wel ideaal dat Autodesk het iig aan mijn school (haagse hogeschool in delft) gratis aanbied, wat Solidworks helaas niet doet :/
Het zorgt er toch voor dat mensen handiger worden met de software.
(Werk zelf overigens met beide en kan er redelijk gelijkwaardig mee overweg, ze hebben ieder hun eigen voor en nadelen en crashes).

Ik denk dat ze het nu gewoon globaler toegankelijk maken?
Dus voor nog meer scholen oid.
Ik ben een scholier uit 6 VWO en maak nu ook al een half jaar gebruik van de gratis licentie van Autodesk voor alle applicaties. Dus ze waren al flink bezig met het werven van kinderzieltjes.
Die licentie is nota bene ook nog 3 jaar geldig!
hier binnen het bedrijf hebben we al jaren geen Autodesk software meer. Spul is hopeloos verouderd en loopt nog steeds jaren achter op de rest.

Daar waar ze eerst vooruitstrevend waren zijn ze helaas de laatste tijd een beetje blijven hangen. Wel jammer want het is wel betrouwbare software(uit eigen ervaring dan).
Ik ben wel benieuwd wat jullie dan gebruiken in plaats van Autodesk. Ik heb sinds m'n schooltijd eigenlijk geen dingen meer met 3D gedaan.

Wat zijn nu dan de industrie de facto's? En welke industrie dan ook meteen? :)
Catia bij ons , dat is machinebouw Food processing
afdeling Polen werkt daarnaast ook met Inventor
Catia bij ons , dat is machinebouw Food processing
afdeling Polen werkt daarnaast ook met Inventor
SolidWorks is overigens niks anders dan een uitgeklede CATIA. ;)
Alle twee van Dassault, maar Solidworks draait op de Parasolid "kernel" van Siemens
Catia draait op een eigen ontwikkelde kernel van Dassault voor zover ik kan vinden.

Dit maakt juist een wereld van verschil, buiten dat de gui op elkaar lijkt, zijn ze dus totaal anders opgebouwd.
Daarmee zijn waarschijnlijk de mega kosten van Catia verklaard.
Wij werken in de kartonage industrie(denk aan ontwerpen voor bedrukkingen etct) maar daar moeten ook stansmessen voor gemaakt worden.

Dit word gedaan met Esko ArtiosCAD deze heeft een wat vriendelijkere interface en betere aansluiting op deze tak. Plus dat de customizability voor eigen tools/workflow dan wel scipts vele malen dieper gaat dan bij Autodesk.

Let wel op de rede dat we zijn overgestapt had weinig te maken met dat het beter aansluit bij onze branche :)
Bij ons op het bedrijf gebruiken ze Creo, voorheen Proengineer, vergelijkbaar met Inventor. Op de HTS heb ik gewerkt met Solidworks en Autodesk Inventor.

[Reactie gewijzigd door carbidsjitter op 23 juli 2024 14:45]

Anoniem: 112442 8 oktober 2014 09:50
Autodesk gaat zijn software gratis aanbieden aan het onderwijs
Dit zou verboden moeten worden, er zou ook aan het onderwijs een marktconforme prijs gevraagd moeten worden.
Anders krijg je een concurrentie vervalsing, dit is de methode die Microsoft ook gebruikt om andere opties binnen het onderwijs te blokkeren.

De drugsdealer methode, gratis geven tot de gene verslaaft is, daarna oogsten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 23 juli 2024 14:45]

En nadat ze verslaafd zijn aan een 3d pakket kunnen de studenten kiezen uit, Inventor, Alibre, Solidworks, Solid Edge, etc. etc.
Als je eenmaal bekend bent met een 3D pakket is het echt niet zo dat als je overschakelt naar een ander pakket je dan niet meer uit de voeten kunt. Modelleren in Inventor of Solidworks is echt niet zo verschillend hoor.
Anoniem: 112442 @Geim8 oktober 2014 11:14
En nadat ze verslaafd zijn aan een 3d pakket kunnen de studenten kiezen uit, Inventor, Alibre, Solidworks, Solid Edge, etc. etc.
Als je eenmaal bekend bent met een 3D pakket is het echt niet zo dat als je overschakelt naar een ander pakket je dan niet meer uit de voeten kunt. Modelleren in Inventor of Solidworks is echt niet zo verschillend hoor.
Dit was meer in het algemeen bedoeld. Voor een CAD programma zal het iets minder ernstig zijn. Maar als een bedrijf dat nog geen programma gebruikt zal een stagiair of een nieuwe werknemer waarschijnlijk de voorkeur voor het programma dat hij/zij kent uitspreken.

Voor Windows en office produkten is het schrijnender omdat dit vaak niet technische mensen betreft. Die willen bij het bekende blijven.
Een €5k pakket per licentie, met onderhoud van €1,2k per licentie per jaar schaf je niet aan op basis van voorkeur van een stagiair of nieuwe werknemer.
Is leuk meegenomen dat een nieuwe werknemer of stagiair er mee om kan gaan, maar het pakket dat je gekozen hebt is iets voor de toekomst en een gemiddelde werknemer wil nog wel eens wisselen van baan. En stagiairs, ach :)
Anoniem: 112442 @Geim8 oktober 2014 12:33
Een €5k pakket per licentie, met onderhoud van €1,2k per licentie per jaar schaf je niet aan op basis van voorkeur van een stagiair of nieuwe werknemer.
Als het bedrijf nog geen ervaring heeft op dit gebied en ze hebben de werknemer om die reden aangenomen. Waarom niet?
Op een leverancier kun je echt vertrouwen. :+

Op zich wel absurde (lijken wel Oracle) prijzen.

Zijn producten zoals Catia ook zo duur?
Omdat je in het bedrijfsleven nooit iets aanschaft op de ervaring van 1 persoon.

Waarom heb ik een CAD pakket nodig? Wat wil ik er mee? Wat het budget? Dan een inventarisering van de pakketten en leveranciers, daarna score opstellen voor de pakketten en leveranciers etc. etc.
Geloof me, projectje van een paar maand :)

Autodesk heeft de prijzen voor subscriptie met ~40% verhoogd en nog geen half jaar later de mogelijkheid voor upgrades afgeschaft.

Nee, Catia is nog een stapje duurder 8)7 Tussen de €10k en €70k per seat heb ik gelezen. Verder niet in verdiept omdat het veel te duur is.
Dat is aardig (slim) van ze.. dan zitten de studenten vervolgens vast aan dure software en is de voorkeur voor autodesk al snel gemaakt.
Alleen voor autocad zijn er niet heel veel (goede) alternatieven.
Voor 3D visualisatie, zou'k eerder blender aanraden aangezien die al gratis (en open source) is voor alle soorten gebruik, en in ieder geval voor mij dan, zeker niet onder doet aan maya of 3dsmax.
Blender gebruik ik inmiddels ook voor 3d ontwerpen om vervolgens te printen.
Zodra je de manier van werken te pakken hebt in één bepaald pakket kan je daardoor met een vrij korte learning curve ook in een ander pakket aan de slag.
Een kwestie van de knoppen vinden en her en der een andere workflow aanleren.

Vooral parametrisch 3D design (Inventor, Solidworks, Solidedge, Creo, NX) is in grote mate gebaseerd op logica, als je 3D design "snapt" kan je met al die pakketten aan de slag
Persoonlijk vind ik de manier van werken tussen een klassiek pakket als AutoCAD toch zeer sterk verschillen met een parametisch pakket.
Ik werk zowel met AutoCAD (vooral 2D) als met Solid Edge (vooral 3D). In het begin was het toch lastig om als AutoCAD tekenaar de knop om te draaien naar parametrisch werken.

Los daarvan is het argument van lock-in niet echt groot, er zijn genoeg goedkope klonen zoals bijvoorbeeld zwcad+
http://www.cadsite.be/rev...cad2014/zwcad2014+Pro.php
Beetje rare aankondiging omdat ik als student mijn AutoCad versies altijd gratis heb kunnen downloaden. Op de website simpelweg melden dat ik een student ben van Hogeschool Zuyd, studentnummer invullen en pats, ik kan alles gratis downloaden. En nee, dat waren geen proefversies met een aflooptijd.

Uiteraard wel altijd met de leuke tekst aan de randen 'student version'.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 23 juli 2024 14:45]

Ik weet het inhoudelijk niet, maar misschien dat de opleidingen daar momenteel licenties voor betalen en dat deze komen te vervallen?
Dat zou kunnen. Maar ik weet wel dat ik in het eerste jaar moest betalen voor mijn kopie van AutoCad 2011 dus dat spreekt die bewering weer tegen. Echter, het kan zijn dat ik korting kreeg via de Hogeschool.

Hoe dan ook, voor toekomstige studenten is het mooi dat nu alles gratis wordt.
Dit is echt niks nieuws. Bedrijven als AutoDesk en Siemens doen dit al jaren. Afgestudeerde studenten hebben zo ervaring met de software, wat een grote impuls is voor de werkgever om de software te kopen.

De TU/e krijgt bijvoorbeeld Siemens NX 7.5 gratis. Normaal kost dat pakket tienduizenden euro's per jaar.
Autodesk doet dit inderdaad al jaren voor studenten, nu pas voor scholen.
Siemens doet dit pas sinds enkele maanden voor studenten en scholen.
Niet meer dan logisch, zo'n beetje de hele (high tech) industrie rondom Eindhoven draait op NX :P
Is dit nou anders dan de gratis studenten trials die je 3 jaar kan gebruiken?
Zoals ik dit lees is het alleen voor computers op school en niet voor studenten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.