Belkin-routers verliezen massaal internetverbinding door firmwarebug

Routers van de firma Belkin zijn in de loop van dinsdag massaal offline geraakt door vermoedelijk een fout in de firmware. Belkin heeft laten weten dat via het handmatig invoeren van dns-servers de internetverbinding is te herstellen, maar de precieze oorzaak is nog niet duidelijk.

Onder andere via Twitter regende het dinsdag klachten van bezitters van een Belkin-router. De helpdesk van Belkin in de VS raakte overbelast door het grote aantal storingsmeldingen. Diverse routermodellen hadden geen werkende internetverbinding meer, maar onduidelijk is nog hoeveel gebruikers zijn getroffen.

Belkin kwam in eerste instantie met een workaround. Daarvoor moet de gebruiker handmatig een statisch dns-adres invoeren, zoals Googles dns-servers 8.8.8.8 of 8.8.4.4. Enige tijd later liet Belkin weten dat de problemen waren opgelost zonder nadere details te geven. Routers die nog problemen hebben met de verbinding zouden na een herstart weer moeten functioneren.

Het bedrijf zegt nog te zoeken naar de precieze oorzaak van de problemen. Op onder andere Reddit wordt gespeculeerd over een fout in een recente firmware-update. Zo zouden de getroffen routers tevergeefs contact proberen te zoeken met het adres heartbeat.belkin.com, waarna mogelijk de dns-deamons in de routerfirmware vastlopen of niet langer correct functioneren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-10-2014 • 10:01

49 Linkedin

Submitter: Snikker

Reacties (49)

49
45
28
1
0
4
Wijzig sortering
Zo zouden de getroffen routers tevergeefs contact proberen te zoeken met het adres heartbeat.belkin.com, waarna mogelijk de dns-deamons in de routerfirmware vastlopen of niet langer correct functioneren.
Fijn, zo'n home-call in je router. Weer een reden waarom je beter custom firmware kunt draaien, zeker als het er ook nog eens voor problemen met je router zorgt.
Een theorie die nu de ronde doet is dat de router een ping naar heartbeat.belkin.com uitvoert om te checken of het internet volledig werkt. Zonder IP adres, correcte routering of DNS zal die ping niet werken. Het niet werken van die ping is voor de router dan een teken om het configuratiescherm van de router te tonen om te troubleshooten.

Op zich is dit niet het enige merk die dit doet en het is ook goed bedoeld. Het maakt het juist voor doorsnee gebruikers veel makkelijker om zelf problemen met hun internet op te lossen.

Het probleem is dat er iets in de implementatie beter uitgevoerd had kunnen worden. Het beste had waarschijnlijk geweest als ze een reeks verschillende hostnames op verschillende netwerken en domeinnamen zouden pingen en pas als geen van die terugkwam met een ping het internet als down te beschouwen.

Wat er nu nog onduidelijk is is of hij niet kan pingen omdat er geen lokale DNS is (door een probleem op de router), of dat er geen lokale DNS omdat hij niet kan pingen (en de router dus heeft besloten dat internet niet werkt en al het verkeer naar de troubleshoot interface stuurt). Het vreemde is dat andere mensen wel heartbeat.belkin.com kunnen bereiken en sommige ISPs het probleem voor hun eigen klanten opgelost hebben door heartbeat.belkin.com naar een adres van een van hun eigen servers te sturen.
Nou, dat word dan jagen op een werkende internet verbinding om uberhaubt de fix te vinden.
Dit is dus echt iets wat je nooit wil doen met je product. Met een update de basisfunctie van je product onklaar maken.
Net zoiets als bij je provider op de site kijken of er storingen zijn als je internet niet werkt ;)
Vaak genoeg gehoord met de oude Motorrola modems van Ziggo/Casema, bel je ze op dat het internet het niet doet 'Ja maar voor technische vragen moet u even op de site kijken' 8)7 |:(

Hoe krijgt Belkin dit trouwens voor elkaar? Een monitor process om dns clients te herstarten als ze crashen / geheugen goed beheren om vastlopers te voorkomen was te veel voor Belkin?
Dan sluit je je pc direct aan op je modem en dan ben je er ook. Of je smartphone die met 3g verbonden is.
...en als je modem de routerfunctie ingebouwd heeft? Of je gewoon geen smartphone hebt?

Het punt is dat dit een extreem vervelende fout is die misschien voor de tweaker makkelijk op te lossen is, want die beschikt over de kennis en de faciliteiten om de oplossing te vinden, maar voor menig leek is dit een probleem dat bij de internetprovider wordt gezocht en hopelijk weten die ook van deze bug in Belkin-apparatuur, zodat ze de klant goed kunnen helpen.
Nou, dat word dan jagen op een werkende internet verbinding om uberhaubt de fix te vinden.
Dit is dus echt iets wat je nooit wil doen met je product. Met een update de basisfunctie van je product onklaar maken.
Ach, men kon wel twitter vinden voor de klacht, dus dat zou via hetzelfde kanaal de (nood)oplossing aangeleverd kunnen krijgen
En zonder internetverbinding - kan Belkin ook geen nieuwe update sturen om dit te verhelpen.

De workaround is leuk voor Tweakers, maar ik zie mijn ouders nog niet de router interface benaderen om een DNS aan te passen.
De workaround is leuk voor Tweakers, maar ik zie mijn ouders nog niet de router interface benaderen om een DNS aan te passen.
Ik zie mezelf ook niet mijn auto repareren, oftewel vervelend dat het niet werkt maar de oplossing ligt gewoon bij anderen je hoeft altijd alles zelf op te kunnen lossen, dat kan je willen maar is gewoon onmogelijk...
En zonder internetverbinding - kan Belkin ook geen nieuwe update sturen om dit te verhelpen.
Als ik het goed begrijp, is het enkel een DNS probleem. Dus een URL met een ip-adres in plaats van een domainname zou gewoon moeten werken.

Gewoon een website opzetten die enkel een firmware-file serveert zou genoeg moeten zijn. Je vertelt je gebruikers: "Open uw browser, type "123.124.1.1.", als uw browser vraagt "Wilt u file "new-firmware.bin"" downloaden, click dan ja". En voila.
Het is allemaal leuk die automatische updates, alleen ik heb het gevoel dat alles steeds fragieler wordt.

Waarom zou mijn router continue contact moeten zoeken met Belkin? De firmware kan toch handmatig worden geïnstalleerd?

Uiteraard begrijp ik dat zo ook de "domme consument" nog steeds zijn updates krijgt, echter heb ik niet zo veel vertrouwen in router fabrikanten zoals Belkin, Netgear, Sitecom, etc. Die willen vooral snel cashen heb ik altijd het gevoel ipv een goed product afleveren.

Mijn punt is vooral dat steeds meer apparaten aan elkaar worden geknoopt en dat de boel als een kaartenhuis in elkaar zakt op het moment dat er ergens in de keten iets fout gaat.

Wat nou als Belkin failliet gaat en heartbeat.belkin.com niet meer werkt daardoor? Wat dan? Stoppen dan alle routers er spontaan mee?

Het is mooi dat we van alles aan elkaar kunnen knopen, automatische updates, weet ik het allemaal, maar ik vind het er niet heel veel robuuster op worden.
Routers en modems zouden nooit automatisch geupdate moeten worden, dat is gewoon vragen om problemen.

De gebruiker zou een notificatie moeten krijgen, moeten kunnen kiezen de update uit te voeren of niet en eventueel gemakkelijk een roleback moeten kunnen uitvoeren. helaas zijn dit soort dingen voor de gemiddelde consument nog te ingewikkeld.
Alsjeblieft niet zeg ;) dan belt de halve familie je op als de router een update wilt doen, laat dat lekker automatisch lopen, zolang de gebruiker niks merkt is er niks aan de hand, gaan ze ook niet gestrest allerlei tooltjes downloaden die de pc 'sneller maken' en 'virussen verwijderen' (malware...).
Voor huis tuin en keuken routers kun je iderdaad het beste niet al te veel vertrouwen bij de leverancier leggen. Een alternatieve set software zo als bijvoorbeeld OpenWRT beschouw ik(en ik denk veel anderen) toch als een wat veiligere ervaring.
Volgens mij was er deze ochtend een (grote?) storing bij Proximus/Belgacom... maar het zou me verbazen moesten ze deze Belkin apparatuur gebruiken. :-D
Dat was ook het eerste waar ik aan dacht toen ik dit bericht zag.

Vanmorgen was er een zakelijke klant die ik ken ook offline door de onbereikbaarheid van de DNS servers.
Anoniem: 626354
@coolsmoe8 oktober 2014 10:28
De fout zat hem eerder bij de Routing denk ik....

De Belgacom/Skynet/Proximus DNS servers werkten OK - vanaf de meeste externet netwerken
Vanaf het Belgacom netwerk (bvb. Explore Platform), waren deze niet bereikbaar.

Dit begon om 4h20 vanmorgen, en was iets na 09h08 opgelost ... toen waren ze wakker.
Leuke fout voor de gebruikers die er verder geen verstand van hebben. Al denk ik dat die dan weer niet zelf gaan updaten. Weet niet of Belkin routers dat ook automatische doen ?

Offtopic: DNS 4.4.4.4 moet 8.8.8.8 zijn neem ik aan ?
nvm. Ik dacht dat het een googledns was... (ik kan me namelijk nog vaag dat adres ergens van herinneren (4.4.4.4)

Het gaat er echter om dat er een alternatief dns gebruikt word.

{edit: taal}

[Reactie gewijzigd door da_PSI op 8 oktober 2014 11:05]

Nee, niet waar. 8.8.8.8 en 8.8.4.4 zijn van Google, 4.2.2.2 is een andere makkelijke DNS mits je een Level-3 user bent.

Zie ook: http://www.tummy.com/articles/famous-dns-server/

[Reactie gewijzigd door Neus op 8 oktober 2014 10:11]

Zoals hier boven ook al wordt gezegd. 4.4.4.4 is geen Google.
Google dns: 8.8.8.8 en 8.8.4.4
Maar Opendns of een andere alternatieve dns zal hetzelfde resultaat bieden.
Belkin/TP-link en nog een paar zijn voor mij echt de slechste routers ever.
Ga nooit meer weg bij Linksys (CISCO) die ik nu heb en jaren geleden ook.

Dacht probeer iets anders dan linksys, maar wat een matige software en verbinding hebben belkin/tp-link. Praat uit eigen ervaring, Linksys is voor mij de enige merk nu wat blijft in huis als het gaat om netwerk apparatuur..

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 8 oktober 2014 10:07]

Je weet dat Linksys sinds 2013 van Belkin is?
http://tweakers.net/nieuw...nksys-over-van-cisco.html

Edit: Verkeerde jaartal. Thanks theduke1989.

[Reactie gewijzigd door plizz op 8 oktober 2014 10:17]

je bedoeld vast 2013 2003 t/m 2013 was het cisco wat linksys had ;)
Voor alle merken zijn er negatieve reacties te vinden. Soms zuigt de software (wellicht te vervangen door (open|dd)wrt of afgeleiden), soms zuigt de hardware (Linksys 610N die random blijft crashen en nooit zinnig support heeft gehad van de fabrikant).
Ik heb een linksys 610 gehad die om de zoveel uur een reboot deed en heb me kapot gezocht voor een oplossing. Die oplossing bleek uiteindelijk het ding terug naar de winkel te brengen en mijn geld terug te krijgen. Nu heb ik een Belkin die zijn werk gewoon perfect doet.
Heb zelf thuis TP-Link switches en ben hier prima te spreken over! En zoals al gezegd. Linksys is niet meer van Cisco maar van Belkin :)
Klopt, ik heb de N600 / WDR3600, nooit problemen mee. Voor dat geld wat ik er voor betaald heb.... Een wan to lan troughput van 986 Mb/s, ik ben tevreden!
Je weet dat belkin , linksys heeft overgenomen toch... Cisco heeft het namelijk verkocht aan belkin een hele tijd geleden..
Ik heb een Linksys E4200 gehad maar die haalde op geen enkel moment de snelheid die hij moest halen (ik heb een oud huis met dikke muren). Een jaar geleden gaf hij de geest en heb ik hem vervangen door een ASUS RT-AC68U en die doet het super, ik haal de 160mbit die ik bij telenet heb vrijwel volledig wireless, dat ding heb ik op een jaar tijd buiten updates nog geen enkele keer moeten resetten.
Als bij mij thuis het internet niet werkt dan herstart ik altijd eerst mijn telefoon of computer, daarna de router en het modem. Als ook dat niet werkt dan bel ik de provider. Dus ik vraag mij af hoe mensen achter zijn gekomen dat het aan de Belkin router ligt. Ook omdat men beweert dat het opgelost is met een herstart van de router.
router er tussen uit halen en direct je pc op je modem aansluiten?
als je internet dan wel werkt zit het probleem in de router is gewoon stap voor stap dingen uit sluiten tot dat je het probleem niet meer hebt.
Doordat er mensen zijn die gewoon gaan kijken wat er wel te bereiken is in het netwerk, die gaan pingen, en komen er achter dat hun dns niet meer werkt. Dus gaan ze hun netwerk kaart even een trap geven. Werkt dat niet gaan ze kijken of de DNS wel online is (onwaarschijnlijk maar mogelijk) daarna gaan ze stap voor stap verder kijken in hun netwerk.
Lol mooie faal. Belkin is nou niet echt het merk wat de gemiddelde Tweaker in huis zal hebben. Het publiek wat is getroffen zal vooral tante Annie met haar iPad zijn e.d. Die zie ik inderdaad zo snel de DNS niet aanpassen :P

Ik zet overigens zelf bij het plaatsen van een router de DNS handmatig op die van Google, of OpenDNS. Vooral qua snelheidswinst, die van providers willen nog wel eens traag zijn. Dit is dan natuurlijk ook mooi meegenomen.
Ik zie op Reddit dat het toch wel een groot probleem is, zowel bedrijven als klanten van ISP's (in de VS) gebruiken Belkin-routers (als in, ISP's verstrekken de Belkin-zooi aan klanten).
Terecht. Hadden ze de wielerploeg maar beter moeten behandelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee