3D Hubs laat particulieren met 3d-printer niet meer toe

3D Hubs stopt per 1 oktober met het ondersteunen van particulieren met een 3d-printer. Het Nederlandse bedrijf gaat zich exclusief richten op bedrijven. Hubs zonder speciale kwalificatie kunnen alleen nog gebruik maken van het Talk Maker Forum.

Volgens een blogpost van 3D Hubs bestaat het grootste deel van de gebruikers al uit bedrijven. 3D Hubs wil zijn diensten voor deze klanten verbeteren. Eind 2017 voerde het een experiment uit in de vorm van Fulfilled, een dienst die speciaal voor bedrijven is bedoeld. Vanaf 1 oktober wordt dit de enige optie op de website.

Alleen Hubs die onderdeel zijn van het 3D Hubs Manufacturing Program mogen nog bestellingen afhandelen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een Hub geregistreerd staan als Business Hub. Op 3DPrint.com staat een e-mail die gericht is aan Hubs die niet aan de kwalificaties voldoen. Daarin staat dat ze na de verandering geen bestellingen meer kunnen afhandelen via 3D Hubs. De Hubs hebben nog wel toegang tot het Talk Maker Forum, waar particulieren hun diensten kunnen aanbieden.

3D Hubs was van origine een platform waar eigenaren van 3d-printers en klanten met elkaar in contact konden komen. Klanten konden hun ontwerpen uploaden en een 3d-printer in de buurt zoeken. 3D Hubs is actief in tachtig landen. Tweakers heeft in 2014 een video gemaakt over dit bedrijf.

Door Loïs Franx

Redacteur

13-09-2018 • 13:04

79 Linkedin

Reacties (79)

79
77
34
5
1
41
Wijzig sortering
een alternatieve voor 3dhubs is bijvoorbeeld: makexyz.com
Ik heb daar net ook mijn printer aangemeld.
Ze lijken op het eerste gezicht op de Amerikaanse markt gericht te zijn maar er zijn al best wel wat Nederlandse printers te vinden.
Naar mijn mening het einde van 3D hubs. Juist de open sfeer maakte het platform succesvol vond ik.
Blijkbaar was het verdienen van geld toch belangrijker dan een leuke open sfeer.

Nu wordt het toch weer een gesloten clubje, die het wellicht nog moet hebben van zijn naam.

Ik kan me niet voorstellen haast dat het op deze manier nog rendabel is om je diensten aan te bieden daar. Als knutselaar kun je nog wegkomen met een paar euro per uur, maar als je ineens een volwaardige administratie moet bijhouden, btw opgeven (en afdragen), en dan ook nog 12,5!% af moet staan aan 3Dhubs, dan blijft er van je euro gauw nog maar de helft over ongeveer voor materiaal, stroom, tijd enzovoort.

Als ik zie wat de prijzen destijds al deden, dan blijven enkel de grotere spelers over denk ik.

Ik had 5 printers, die bij tijd en wijle allemaal tegelijk stonden te printen. En dan was het aantrekkelijk om er je hobby en tijd in te steken. :). Maargoed, met 5 zelfbouw printers ben je goed wel 5000 euro verder voordat je printers, en een aantal kleuren materiaal / reservedelen enzovoort hebt liggen. Laat staan als je "merk" printers wilt neerzetten.

[Reactie gewijzigd door Mar.tin op 13 september 2018 13:20]

Maargoed, met 5 zelfbouw printers ben je goed wel 5000 euro verder voordat je printers, en een aantal kleuren materiaal / reservedelen enzovoort hebt liggen. Laat staan als je "merk" printers wilt neerzetten.
Hier sla je de spijker op zijn kop, wat helemaal waar was een paar jaar geleden ga je nu er aan voorbij dat ik vorige jaar voor nog geen 280 euro een CR-10 mini kocht die met 30 minuten assemblage (en dan reken ik ruim) in no time hele nette prints eruit gooit die niet onderdoen voor de "dure" / "merk" printers waar jij naar refereert.

3D printing heeft de volgende evolutionaire stap gezet en is zo betaalbaar geworden dat ik voor 10 3D printjes (die ik nota bene ook op de Ultimakers op mijn makerspace waar ik lid van ben had kunnen doen) zelf een printer heb aangeschaft.

Kortom ik snap de stap van 3D hubs wel, de particuliere markt houdt op met bestaan omdat de 3D printer super betaalbaar is geworden want inmiddels is mijn CR-10 mini van 280 euro alweer gepasseerd door de Ender3 printer die je haast voor de helft (155 euro) thuis hebt staan.

En is het jammer van de open sfeer ? Absoluut, maarja die zou sowieso wel dood zijn gebloed, dus in the end is het de meest logische stap voor het bestaansrecht van 3D hubs.
En de enige die je daar de schuld van mag geven is in mijn ogen de technologische vooruitgang die sowieso niet te stoppen is.
Voor 280 had ik zelfs al een reguliere CR-10 besteld in 2017. De prijzen zijn echt flink omlaag gegaan terwijl de kwaliteit collectief steeds beter wordt, door technieken, precisie en verbeterde aansturing waar bijna elke printer weer van profiteert. Als ik kijk naar de eerdere reprap-builds of de eerdere Prusa's in het 3D-printing topic hier en wat die toen produceerden is dat stukken slechter dan wat een instapper van nu al kan.
Tja, als jij 80% van je tijd in 20% van je omzet moet steken dan is het slim om die 20% af te stoten.
Maar als die 20% van je omzet wel 80% van je meerwaarde in de markt is weet ik niet of het wel zo'n goede zet is.
Is dat wel zo?

Consumenten denken vaak dat ze het belangrijkste zijn, terwijl vaak maar een klein deel van de afzet is.
Mijn omzet was op 3Dhubs ongeveer 50-50, daarbuiten 90-10 in het voordeel van de bedrijven. Echter wisten die allemaal ná 1 klein ordertje via 3Dhubs mij ook daarbuiten te vinden. Met natuurlijk een kleine korting. Ergo: Win-Win.

Het platform werd naar mijn idee door beide partijen verschillend gebruikt. De bedrijven zochten veelal een printpartner en kwamen daarna ook terug.
De consumenten waren véél éénmalige klanten, maar waren er ook gewoon voor 1 printje eens proberen, of een enkel benodigd printje.

Ik kan me niet voorstellen dat je tijdens een relatie met een bedrijf daar permanent een "parasiet" als 3Dhubs tussen laat zitten, als je die 12,5% (in mijn geval meestal 7,25% ook eventueel in je zak kan stoppen :).
tjah, en jij bent exact de reden dat 3d hubs al de kleinere hubs eruit wil gooien.. en op dit hele systeem over aan het stappen is waarin de identiteit van hubs weg moet.. een van de grootste issues waren de kleinere hubs die als "parasieten" op 3d hubs actief waren.

12.5% is een prima afdracht aan 3d hubs als je weet dat je lekker op je kont kan blijven zitten, dat 3d hubs dan verder de marketing, betalingsafhandeling, incasso, en al die bende regelt. vind het zelfs een laag percentage..

als je een order aanneemt en vervolgens tegen alle afspraken in bedrijven wegsluist van het platform, raar he dat dat platform daarna zegt, joh, al die hubs die die bedrijven wegsluisen, weg ermee..
Aan de andere kant, waarom op orders van 2 à 3000 euro 12,5% aftikken aan 3Dhubs als zowel ik als klant elkaar kennen, weten wat we aan elkaar hebben?

Voor werving van losse nieuwe klanten is het percentage top.
Voor vaste, terugkerende klanten, waar geen support, e.d. voor nodig is, is het gewoon te veel.
Daarnaast vond ik alle tellers, en meetgrafieken nogal onredelijk soms. Stel dat ik zo'n project via 3Dhubs zou doen, dan gaat dat direct ten koste van mijn leverperformance e.d.

Daarnaast ben ik al ruim een half jaar al mijn spulletjes kwijt :+, dus ik ben vast niet de reden dat ze dat nú doen. :*.
als je een order aanneemt en vervolgens tegen alle afspraken in bedrijven wegsluist van het platform, raar he dat dat platform daarna zegt, joh, al die hubs die die bedrijven wegsluisen, weg ermee..
Welke afspraken? Niks preventeert dat ik na een éérste of een eerste paar succesvolle orders met een klant 3DHubs ertussen uit knip. Ze voegen niks meer toe op dat moment. 3Dhubs is/was een soort marktplaats waar je je diensten kon aanbieden. Als je na een transactie een relatie opbouwt, dan blijf je toch niet de tussenpersoon erbij betrekken?

[Reactie gewijzigd door Mar.tin op 14 september 2018 09:50]

Als je kijkt naar Drukwerkdeal zal dat wel meevallen.
Ze hebben (hadden) geen eigen drukpersen maar hadden meerdere leveranciers aan hun verbonden waar de daadwerkelijke opdrachten uitgevoerd worden.

Als een bedrijf echt genoeg vraag heeft, dan ga je ook niet voor die 12 of 7 procent besparing maar kies je er op termijn toch voor zelf een apparaat aan te schaffen.
En als je dus te klein bent maakt die 12% waarschijnlijk niet gek veel uit.
Waarschijnlijk nooit bij DrukWerkDeal geweest ? Er stonden tientallen printer. Het hele bedrijf is overgenomen door VistaPrint, incl de machines.
Klopt, ben ik nooit geweest.

Vandaar ook de (hadden), met VistaPrint hebben ze het zeker.
Echter meeste van hun drukwerk werd ook uitbesteed in heel europa.
Hey Bender, even vanuit Drukwerkdeal.nl:

99% van ons drukwerk produceren we in NL. Een groot deel bij onze eigen drukkerij in Deventer.

Mail me zeker even als je meer wil weten: lourens punt scholing at drukwerkdeal punt nl.

Ik wens je alvast een fijn weekend!

groet,
Lourens Scholing
Goed dat er gereageerd wordt!

En goed om te horen dat het voornamelijk in Nederland is, klopt het dat dat voorheen niet zo was.
Ik kan me voorstellen dat met Vistaprint er veel meer capaciteit is.
Hi Bender,

Nee klopt niet, we hebben altijd voornamelijk in Nederland geproduceerd. Investeren in capaciteit doet Drukwerkdeal.nl volop, eind vorig jaar bijvoorbeeld nog een paar duizend vierkante meter nieuwe productievloer hier in Deventer.

Het zal je verbazen hoe weinig we eigenlijk met Vistaprint te maken hebben.
Die consumenten zijn weer overal en nergens werknemers waardoor je een groter bereik hebt.


Als ze een goed fundament hebben met een breed portfolio dan kan het wel eens succes hebben,
alleen zie je dat grotere bedrijven direct met afnemers in contact gaan zonder de fee te betalen. Helemaal als het terugkerende opdrachten zijn die worden uitbesteed. Dan ben je dief van eten portemonnee als je met 3D hubs blijft werken. Het besluit heeft meerdere dimensies waarbij ze in mijn beleving een te grote gok nemen.
Tja, dat is altijd een dilemma, zijn het de diensten die het meeste geld kosten die de klanten trekken voor de diensten die het meeste opleveren? Only one way to find out, en die kan tot faillissement leiden.
Maarja, wat is meerwaarde? dat is voor een ieder anders. Ik zie zozeer de meerwaarde van particuliere dan ook niet zo.
Naar mijn mening het einde van 3D hubs. Juist de open sfeer maakte het platform succesvol vond ik.
Blijkbaar was het verdienen van geld toch belangrijker dan een leuke open sfeer.

Nu wordt het toch weer een gesloten clubje, die het wellicht nog moet hebben van zijn naam.

Ik kan me niet voorstellen haast dat het op deze manier nog rendabel is om je diensten aan te bieden daar. Als knutselaar kun je nog wegkomen met een paar euro per uur, maar als je ineens een volwaardige administratie moet bijhouden, btw opgeven (en afdragen), en dan ook nog 12,5!% af moet staan aan 3Dhubs, dan blijft er van je euro gauw nog maar de helft over ongeveer voor materiaal, stroom, tijd enzovoort.

Als ik zie wat de prijzen destijds al deden, dan blijven enkel de grotere spelers over denk ik.

Ik had 5 printers, die bij tijd en wijle allemaal tegelijk stonden te printen. En dan was het aantrekkelijk om er je hobby en tijd in te steken. :). Maargoed, met 5 zelfbouw printers ben je goed wel 5000 euro verder voordat je printers, en een aantal kleuren materiaal / reservedelen enzovoort hebt liggen. Laat staan als je "merk" printers wilt neerzetten.
Ik denk dat een grote professionele printboer met 100'en printers die z'n hele proces van aankoopt tot levering van 3D print helemaal geautomatiseerd en geoptimaliseerd heeft, veel sneller en goedkoper kan leveren dan een consument die op z'n zolderkamer een halfbakken printer heeft staan die om de haverklap vastloopt en opnieuw moet beginnen.

Wat jij "merk" printers noemt is overigens qua voorspelbaarheid (van print eigenschappen) en herhaalbaarheid totaal niet te vergelijken met hobby printers.

Ik zie iig alleen maar voordelen voor iedereen: hobbyisten kunnen nog steeds 3D prints zelf doen, ze kunnen overwegen helemaal geen printer te kopen en alles van 3D hubs te halen (met op termijn veel lagere prijs en beter kwaliteit dan je zelf ooit kunt halen). Door de focus kan 3D hubs zelf ook efficiënter en wellicht goedkoper worden.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 13 september 2018 18:03]

Ik denk dat een grote professionele printboer met 100'en printers die z'n hele proces van aankoopt tot levering van 3D print helemaal geautomatiseerd en geoptimaliseerd heeft, veel sneller en goedkoper kan leveren dan een consument die op z'n zolderkamer een halfbakken printer heeft staan die om de haverklap vastloopt en opnieuw moet beginnen.
Ja en nee... Kijk eens naar een aantal 'professionele' printboeren die wat meer openheid van zaken geven. Veel daarvan gebruiken ook gewoon hetzelfde design FDM printer. Die dingen vergen ook gewoon onderhoud.

Het probleem met de hobbyisten is dat de drempel om je aan te melden enorm laag ligt en je dan ook gewoon bergen prutsers binnen haalt. De ene 'hobbyist' is de ander nog niet.

Als bedrijf heb je een flinke hap overhead, die veel hobbyisten over het hoofd zien of niet waarderen op waarde. Deze situatie maakt 3Dhubs een betrouwbaarder bedrijf om je diensten aan te bieden.

Ik vraag me ook af hoeveel hobbyisten correct aangiften deden van hun inkomen via 3Dhubs, een issue wat mogelijk ook een hoop rompslomp kan geven bij 3Dhubs wanneer de belastingdienst kritische vragen komt stellen.
. Als knutselaar kun je nog wegkomen met een paar euro per uur, maar als je ineens een volwaardige administratie moet bijhouden, btw opgeven (en afdragen), en dan ook nog 12,5!% af moet staan aan 3Dhubs, dan blijft er van je euro gauw nog maar de helft over ongeveer voor materiaal, stroom, tijd enzovoort.
Is het zwart werk dan?
Als knutselaar voor een paar euro voor de meesten wel denk ik.
Ik had overigens gewoon een kvk'tje hoor :)
Als opdrachtgever kun je aansprakelijk gehouden worden indien derde die je inhuurt premies en inkomsten belasting niet betaald.

Ongeacht of het een rechtspersoon of een natuurlijk persoon is.
Naar mijn mening het einde van 3D hubs.
Het einde voor jou misschien, maar als je de blogpost en de brief leest dan kom je tot een andere conclusie.
As the platform evolved from a peer-to-peer 3D printing network into an all-round manufacturing platform, 3D Hubs’ customer base changed. Now, the majority of orders originate from professionals who source parts for larger, high value engineering projects. These users have become a key part of the business and 3D Hubs’ success depends on the ability to serve these customers.
en
Having a standardized and simplified order flow allows us to move faster and release improved manufacturability features more often.
Als blijkt dat een overgroot deel van de orders komt van bedrijven die continu en in grote aantallen prints nodig hebben dan kan ik best begrijpen dat de community en de particuliere orders op de bijrijdersstoel mogen zitten.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 13 september 2018 15:16]

Het hele punt is: Voor particulieren / hobbyisten is deze service nu niet meer bruikbaar, dus het einde. 3DHubs was begonnen als dienst voor en door particulieren, maar verschuift nu volledig naar de business kant. Er zal een nieuwe dienst komen voor particulieren / hobbyisten want de prijzen zullen hoger en hoger worden nu de bedrijven niet meer hoeven te concurreren met hobbyisten die het deels voor de lol doen. Het zou een dienst voor beiden moeten zijn maar blijkbaar willen ze het gezeur niet meer.
Er wordt gezegd:
Naar mijn mening het einde van 3D hubs.
Waarop ik zeg:
Het einde voor jou misschien
Dus we zeggen hetzelfde.

Daarnaast wordt er initieel gezegd dat het einde is van 3DHubs, er wordt helemaal niks gezegd over particulieren. Het enige wat ik doe is de keuze van 3DHubs uitleggen.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 13 september 2018 16:30]

Ik ken 3dhubs alleen maar van deze dienst? Ik snap dat er bij bedrijven meer geld te halen valt dan bij particulieren maar ik vond het goed werken voor kleine 3d prints zonder dat je zelf de tijd en moeite in een printer hoeft te stoppen.

Juist shapeways, materialize e.d. doen dit al, en die zijn juist heel duur voor consumenten. Zie 3dhubs dat nog niet veranderen...
3dhubs is inderdaad zo begonnen maar mijn weten maar voor ik zelf begon met 3d printen waren de prints die ik ontvang matig tot 'ok' terwijl mijn eerste prints (anet a8 begonnen) al beter waren in kwaliteit... echt vanaf de eerste print na een benchy waren mijn STL bestanden mooier uit mijn printer dan ik eerder had ontvangen.

Ik denk dat ondanks hun toelatingseisen er toch dingen niet zo lekker gingen met de particulier en die klachten komen uiteindelijk wel bij 3dhubs als 'the middle man' binnen en ze zich nu gaan bewijzen via de grotere spelers die stabielere kwaliteit kunnen leveren.

Het is alleen heel jammer dat ze er niets naast zetten voor de particulieren met een 3d printers

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 13 september 2018 13:37]

Dat probleem zou je toch makkelijk moeten kunnen fiksen met een reviewsysteem? (als ze dat niet al hebben). Een commercieel bedrijf kan flutkwaliteit bieden met slechte service en een particulier prachtkwaliteit met een goede service. Dan kan je zelf een 3D printer kiezen met goede prijs/kwaliteit en kan 3D hubs de slecht presterende printers blokkeren of waarschuwen.
We nemen als voorbeeld Conrad. Ik heb een beetje flutervaring met hun klantenservice (stuur het hele product maar weer terug want we kunnen je niet aan een ringetje helpen), dus ik plaats een slechte review. Van de 10 000 andere, redelijk tevreden, klanten geeft 1%, toch nog 100 klanten, een betere review, dus mijn flutervaring wordt netjes weggemiddeld.
Dan een particuliere 3D printer. Ik krijg een printje dat er fantastisch uitziet, dus ik geeft de particulier 5 sterren. Daarop gaan tientallen andere mensen bestellen bij die particulier. Het duurt weken voordat andere klanten hun bestellingen krijgen, ontevreden zijn en slechts één ster geven. Tegen de tijd dat deze particulier door zijn backlog heen is heeft hij al heel wat flutprintjes afgeleverd, geen kans gehad om zijn processen te verbeteren aan de hand van feedback, geen enkele kans meer om van zijn flutwaardering af te komen en heel veel mensen laten betalen voor ondermaatse kwaliteit.

Ik denk dat particulieren niet genoeg leveren om een reviewsysteem goed te laten werken.
Inderdaad, ik vind het vooral jammer dat ze niet gewoon een spinoff maken.
Precies, nu is 3Dhubs niets meer als een Shapeways of Materialize.
Het is toch jammer hoe bedrijven hun roots verloochenen en maar groter willen groeien. Zijn ze al beursgenoteerd eigenlijk? Dat is waarschijnlijk de volgende stap.

Ik begrijp alleen niet zo goed waarom ze helemaal met particuliere hubs stoppen. Ze kunnen toch gewoon de keuze aan de klant laten? Een extra vinkje wat standaard uit staat (zodat je alleen professionele hubs ziet) of bij het inloggen de keuze tussen zakelijke of particuliere klant. Nu ben je dus veroordeeld tot hun talk maker forum en ik heb daar even gekeken maar dat is dus helemaal niks. Dat is zoeken in een hooiberg.

Jammer :'(

PS Shapeways is er ook op achteruit gegaan de laatste tijd, ze hadden al van die rare naamgevingen ("strong and flexible" = gewoon SLS nylon) maar nu is hun site ook nog eens niet te navigeren. Ik was wat dat betreft eigenlijk wel blij met 3Dhubs...
mooie kans voor een ander bedrijf om in dit gat te springen!
Denk dat het achteraf niet echt rendabel is voor het bedrijf?

Vraag me af, buiten de website/host wat er nog aan de achterkant van het bedrijf zit wat betaald moet worden? Want moet je veel werknemers hebben met dit soort bedrijven"projecten"m Want het is in 80 landen actief.

Maar als owner van een 3D printer en een klant wat iets wilt uitprinten. Zou het toch niet echt veel geld moeten kosten.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 13 september 2018 13:29]

3Dhubs rekent(/de) 12,5% fee over elke euro omzet die je als Hub kreeg. Op mijn kleine 3000 euro omzet daar hebben ze dus €375 euro aan "fee" verdiend.

Als ik het volume orders zag dat langs kwam als je een beetje goed geprijsd was en capaciteit had, dan kan het aan de omzet niet gelegen hebben denk ik :).
Hmmm misschien zagen ze de owners van zo'n printer dalen geen nieuwe orders meer? Iets moet er zijn geweest dat ze de stap naar het bedrijfsleven hebben gekozen. En natuurlijk aan bedrijven verdien je natuurlijk veel meer.
Op zich niet onredelijk maar wat hield jij er aan over? Waren er anderen met printers die er vaak over klaagden over de prijs? Of, ik kan nu effe niet, geen tijd/ te druk ( lees: geen zin )?

Is het voor jouw nog interessant genoeg om je ergens anders aan te melden?

[Reactie gewijzigd door Lord Anubis op 13 september 2018 23:33]

Onder aan de streep probeerde ik toch wel een netto opbrengst van €2 / print uur te maken.
3D printen is zó divers dat het enorm lastig is om er een prijsbeleid op te maken. Zéker omdat je bij 3Dhubs per cm³ betaalt, en ik het het liefste in uren uitgekeerd zag.

Ik ken weinig anderen die ook actief waren op 3D hubs, en heb reeds een half jaar geleden ongeveer de hele bende de deur uitgedaan omdat het me, ondanks dat de zakcent leuk was, teveel tijd kostte naast mijn fulltime baan + 2,5 uur reizen per dag.
Er bleef geen vrije tijd meer over, en dat ging wat vreten. :+.

3Dhubs had destijds ook geen limiet aan het aantal gelijktijdige orders, en het algoritme was vrij grof afgesteld dat als je teveel orders weigerde dat je dan ook minder aanbod kreeg.
Ik kan me dus goed voorstellen dat er hubs waren die de drukte niet aankonden. Aan de andere kant waren er ook voldoende hubs die ruim duurder waren dan ikke dus die waarschijnlijk minder werk hadden.
Erg jammer. Ik had een hub en ik kreeg af en toe opdrachten. Dit maakte dat ik nieuwe uitdagingen kreeg om te printen waardoor ik steeds beter werd in printen. Het ging eigenlijk niet eens om het geld, maar meer om het helpen van elkaar.

Hopelijk staat er een nieuwe concurrent op.
Puur uit nieuwsgierigheid, wat bedoel je met dat je steeds beter werd met printen? Dat is toch in alle gevallen een 3d model openen en op de printknop klikken?,
zonder dollen: dan heb je duidelijk nog niet Ge3dprint :)

slicer settings, onderhoud van je printer, materiaalkeuze zijn allemaal gruwelijk belangrijk.
3D printen is vooral niet je file openen en printen :)
Nee bedoel het ook niet als een aanval o.i.d., heb nog nooit iets in 3D geprint, wilde daarom weten wat hij daarmee bedoelde.
Het was juist wel grappig :) 3D printen is absoluut nog niet op het punt van "3d model openen en op de printknop klikken" :) Zelfs niet met printers van 100.000 euro. En is dat de komende 10 jaar ook nog niet.

Eigenlijk moet je bij het ontwerpen van het model al rekening houden met de beperkingen van de verschillende printtechnieken. Overhang is bij veel printers een probleem, vaak op te lossen met slimme orientatie (bijv. denk aan met model van een tafel: Het tafelblad is een en al overhang, maar op zijn kop is het perfect te printen). In normale orientatie lukt het ook wel maar de slicer gaat dan veel support materiaal toevoegen wat je later weg moet halen, dit komt de print ook niet ten goede.

Ook materiaalkeuze, de 'eigenaardigheden' van je printer (bijv. dat hij draadjes gaat trekken bij materiaal merk X en temperatuur Y). Oh, er is zo ontzettend veel dat je moet weten.
Wat @yoshiwa bedoelde.
Klopt, maar dat geldt eigenlijk alleen voor hobby 3d printers, niet voor professionele 3d printers (die vaak ook het tienvoudige kosten)
Ach ja... de huidige generatie met een CNC frees (net zo populair als 3D printers) hebben ook nog nooit met de hand iets gefreesd.
Maar toch leuker dan een Inkjet :P
Hahaha.......... 8)7 3D printen is een kunst. Iets eruit krijgen kan iedereen, maar iets wat netjes oogt en sterk is, met de exact afmetingen is een heel ander verhaal. Vergelijk het met een plank in stukken zagen, dat kan iedereen. Maar een perfecte rechte haakse zaagsnede zonder rafels op 0.1mm nauwkeurig is een stuk lastiger.
Dat is een kunst met een hobby 3d printer ja.
Nee, dat geldt voor elke printer want ik doel op instellingen die per materiaal en te printen item verschillen. De printer zelf heeft weinig aandacht nodig, en het is een goedkoop ding, maar erg stabiel en betrouwbaar inmiddels. Kwestie van bed schoonmaken, filament inladen en klaar. De kunst zit hem in het bepalen van de juiste instellingen voor het model. Het bepalen van van supports, laag hoogte, snelheid en temperatuur zijn maar enkele dingen.

[Reactie gewijzigd door Tadango op 13 september 2018 13:51]

Bepalen van supports is eigenlijk alleen een ding als je met 1 materiaal print, print je met speciaal support materiaal, dan is het niet echt een kunst.
Nee, zeker niet. Er kan een hoop mis gaan bij prints. En het leren van je settings is een traject op zich. Hoe ga je om met over/under extrusion, wat is je feed rate, met wat voor snelheid print je, zitten er spannende overhangs in je print die je moet opvullen met supportmateriaal, etcetera.

Het is dus niet even op de de printkop duwen :) .
Dit maakte dat ik nieuwe uitdagingen kreeg om te printen waardoor ik steeds beter werd in printen.
Dit is dus ook direct het hele probleem. Als ik bezig ben met een project en ik betaal voor een print dan mag ik bepaalde verwachtingen hebben m.b.t. kwaliteit. Het zal maar net zijn dat jou printen wordt gedaan door een Harry Hobbykneus met een Chinese clone die helemaal niet goed is ingesteld en slicer instellingen die helemaal nergens op slaan. Tja, dan wordt er iets afgeleverd wat helemaal niet voldoet aan de kwaliteitseisen en dan begint het gezeik.

Dat het ging om een community heb je gelijk in, maar dingen leren dat doe je maar met je eigen printjes.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 13 september 2018 14:27]

Er waren duidelijke kwaliteitseisen waar je aan moest voldoen. Daar voldeed ik ook zeker aan. Echter, een print kan altijd mooier. Soms printte ik iets 5 keer uit om het echt goed te krijgen en gaf dan de 4 net iets minder mooie prints mee als reserve.
Het gaat niet om jou, het gaat om het algemene verhaal. Pak de blogpost en brief er eens bij. Daar hebben ze het duidelijk over een verschuiving in verwachtingen, uniformiteit en over doorvoer. 5 prints zijn 4 prints die je had kunnen gebruiken voor andere objecten, plus een klant de 5x zo lang moet wachten op zijn print. Daarnaast is het maar afwachten of de 5de mechanisch wel voldoet aan de verwachtingen.

SizzLorr in 'nieuws: 3D Hubs laat particulieren met 3d-printer niet meer toe'

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 13 september 2018 16:17]

Dat had je op kunnen lossen door betere filtering toe te passen / mogelijk te maken. Als het in het zoeken naar een hub het duidelijk is of dit een "professional" of een "hobby" printer is heb je alle problemen die jij opnoemt al opgelost. Random consument die eens een printje wil (en vaak meer begeleiding nodig heeft of iets wel of niet kan) kan toch veel beter terecht bij die "hobby hub".
Random consument die eens een printje wil (en vaak meer begeleiding nodig heeft of iets wel of niet kan) kan toch veel beter terecht bij die "hobby hub".
Dat zeg je nu wel, maar is dat ook zo? Wat blijkt, die "hobby hub" heeft wel 5x zoveel materiaal en tijd nodig.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 13 september 2018 16:52]

En het probleem hiervan is? Die hobby hub hoeft ook niet echt winst te draaien. Als die mensen dit prima vinden (case in point; het gebeurde) dan is dat toch verder prima?

Ik snap dat er veel meer geld te verdienen is met de grote orders, maar als je goed kunt segmenteren is er geen echte reden waarom dit niet side by side kan bestaan.
En het probleem hiervan is? Die hobby hub hoeft ook niet echt winst te draaien.
De hobby hub moet het maar tegen verlies weggeven dan?

Je maakt steeds maar aannames zonder er enige vorm van bewijs of onderbouwing bij te leveren. Ten eerste ga je ervan uit dat de hobby boer het goedkoper kan, terwijl de grote organisatie die 100'en printers helemaal geoptimaliseerd laten draaien en hun aankoop bulk en zo laag mogelijk doen toch echt beduidend goedkoper kan zijn. 3D printen gaat puur om uptime en rauw materiaal, juist dat zijn dingen die grote organisaties vele malen beter kunnen.

Daarnaast, zoals gezegd, je kosten zijn je tijd en je materiaal. Nou wil jij beargumenteren dat als iemand 5x zoveel tijd en materiaal gebruikt, dat dat goedkoper is. Nee! Die hobby boer geeft het gewoon tegen verlies weg omdat hij/zij geen besef heeft van de kosten en investeringen die hij/zij maakt.

Buiten dit alles om is het niet zo simpel als investeren in een printer en gaan met die banaan. Zoals hier al wordt uitgelegd met echt ervaringen:

absrnd in 'nieuws: 3D Hubs laat particulieren met 3d-printer niet meer toe'

De hobby boer kan dit niet want de hobby boer heeft er geen tijd voor en buiten dat heeft de hobby boer misschien niet eens de kennis. Dat zijn juist de dingen waar grote organisaties goed in zijn.

Ik stap liever een filiaal van Shapeways in, misschien (heel misschien) betaal ik daar meer voor maar ik krijg wel kwaliteit geleverd.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 13 september 2018 23:24]

Verlies? Nee, gewoon met large marges. Dit is in mijn ervaring wat de hobby printers doen. Zij hoeven niet rond te komen en voor hun is de afschrijving van de machine al mee genomen in het feit dat het een hobby is.

Qua aannames maak ik er volgens mij net zo veel als jou (waar ik ook nog geen bewijs aan jou kant gezien heb). De paar aannames die ik maak hebben toch wel wat bewijs. Lees de reacties van die hobby hubs hierboven maar eens door; ze geven letterlijk aan het gedrag wat ik beschrijf te vertonen (eg; "Ik doe het niet om het geld, ik vond het leuk om te doen").

Ik zeg dus in het geheel niet dat het in totaal goedkoper is (eg; als we dit vanuit een globaal utiliteit principe bekijken), maar dat het, beter aansluit bij wat kleine klanten willen. Eigenlijk zijn het dus de hobby printers "Who are taking one for the team" door genoegen te nemen met weinig geldelijke winst, omdat de winst voor hun niet in het geld zit maar in het uitvoeren van een hobby. De betaling is een onkosten vergoeding of zelfs maar een tegemoetkoming.
De issue is echter wel dat de meeste hobby printers niet veel zin hebben in grote productie draaien (want dat is vaak saai; Ik hoor ook liever dat een 100x een one of a kind onderdeel dat ik print voor iets gebruikt word wat iets heel specifieks opgelost word dan dat ik 100x hetzelfde ding moet printen).

Dit is dus ook waarom beide markten prima naast elkaar kunnen bestaan. Als je betrouwbare kwaliteit wil, ga lekker naar de professionals. Daar kun je op aan dat iets snel en goed geleverd word. Wil je gewoon een beetje freubelen, weet je niet zo goed wat je doet en wil je een vriendelijk (en lokaal) gezicht om een beetje mee te sparren om wat kleine 3D printjes te hebben, dan is je lokale hobby boer toch echt een betere oplossing.
Leuk en aardig, maar volgens 3DHubs is dat allemaal niet zo. Buiten dat, maak je weer een aanname. Zoals ook blijkt uit de post in dit artikel, een overgroot deel van de mensen hadden wel degelijk een winstoogmerk en deden investeringen om wel degelijk geld eruit te halen, dus dat hele verhaal over saai en geen afschrijving klopt niet. Het hobby aspect was maar een klein deel. Blijkbaar is dit niet de site voor hobbyisten.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 14 september 2018 21:32]

Zelfde hier

Ik heb dankzij 3dHubs leuke Dingen geprint, heel veel geleerd (elke print is weer anders.)
Erg jammer. Ik heb er een paar keer (tot volle tevredenheid) gebruik van gemaakt en het waren de particulieren die meestal een stuk goedkoper waren.
Njah het probleem is dat 3D printen helemaal niet zo makkelijk is dat vele denken of dat sommige websites doen lijken. Reviews zijn leuk en we zien allemaal apparaten die driftig aan de gang zijn maar om een goed resultaat te behalen heb je toch echt een hoop specialistische kennis nodig, ook qua object en materiaal wat je wil printen.

Nou is die kennis en kunde bij bedrijven in overvloed aanwezig maar als het gaat om een particulier is het maar afwachten wat je krijgt. Of het een maker is van een paar duizend, een Chinese clone van een paar honderd of een zelfbouw apparaat is maakt heel veel uit. Materiaal, slicer settings, etc. etc. etc. Kan goed zijn dat jij een overhang wil printen en dat de eigenaar van de printer de ondersteuning terug schroeft om materiaal te besparen, om maar even iets te noemen.

Een voorbeeld hiervan is de post van still_the_same
still_the_same in 'nieuws: 3D Hubs laat partculieren met 3d-printer niet meer...

Om kwaliteit en doorvoer te garanderen moeten ze wel dit doen.

Daarnaast is het maar wachten tot ze de lokale belastingdiensten op hun dak krijgen. Er worden inkomsten gegenereerd zonder afdracht van belasting. Zoals bij Uber en AirBnB ook al is gebeurd, zijn belastingdiensten hier over het algemeen niet blij mee. Het is waarschijnlijk beter om alleen met bedrijven in zee te gaan die hun boekhouding wel in orde hebben.

Wat ik dan wel weer jammer vind is dat ze de community versie van 3DHubs direct downgrade naar een pagina op een forum. Daar mag je je diensten adverteren, verre van ideaal. Had er dan iets van gemaakt zoals Fiverr dat mensen hun diensten kunnen adverteren en het voor de consument makkelijk is om diensten te vergelijken en contact op te nemen met de aanbieder.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 13 september 2018 14:26]

Je doet nu net overkomen alsof je ooit van mij een slechte print hebt ontvangen. Dit lijkt me sterk. Mijn gemiddelde rating was boven de 4.5. Ik printte juist iets soms meerdere keren om het echt perfect te krijgen. Juist die oefening en ervaring maakte dat ik goede prints uit mijn machine kreeg.
Je doet nu net overkomen alsof je ooit van mij een slechte print hebt ontvangen.
Heb mijn eigen printers... dus nee.
Mijn
Het gaat niet om jou.

Verder moet je even lezen.
Wat ik dan wel weer jammer vind is dat ze de community versie van 3DHubs direct downgrade naar een pagina op een forum.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 13 september 2018 16:11]

Ik ben er gelukkig op tijd weggegaan, (anderhalf jaar geleden)

Ik had het idee om meerdere Ultimakers aan te schaffen en een leuke bijverdienste te hebben, maar kreeg te vaak, on-printbare (non manifold) tekeningen van zelf tekenaars of Thingiverse, en dan maar proberen uit te leggen wat het probleem is, en dat het repareren van de tekening tijd en geld kost.
dan nog de extra tijd om support materiaal te verwijderen e.d.

Er waren veel hubbers die meerdere printer hebben aangeschaft om hetzelfde te doen, maar nu zeker zullen balen.
Toch wel apart dat sommige mensen erg commercieel bezig zijn met hun hobby en vervolgens erg moeilijk doen wanneer een bedrijf zich commercieel bezig gaat houden.
Het was natuurlijk een mooie manier om een stukje van je hobby terug te verdienen.
Denk dat veel hobbyisten het ook zagen als een manier om de aanschaf van iets duurdere of meer apparatuur te rechtvaardigen.
Stel dat je wél een 3D printer hebt maar het ding staat maar een paar keer per week iets (voor jezelf) te printen. Waarom dan die printer niet inzetten in de overige uren om zichzelf terug te verdienen?
een gat om in te springen !

heb zelf ook een hub , maar dat duurt niet lang meer dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee