Prusa introduceert verbeterde MK3S-3d-printer

De Tsjechische printerfabrikant Prusa heeft een nieuwe 3d-printer in zijn populaire i3-lijn uitgebracht. De MK3S wordt stiekem al enige tijd in plaats van het MK3-model geleverd. Daarnaast heeft het bedrijf zijn MMU-printkop vernieuwd en vorderen de ontwikkelingen van de harsprinter.

De Prusa i3 is een van de meest gekopieerde ontwerpen voor 3d-printers en de oprichter van het bedrijf, Jozef Průša, heeft de nieuwste iteratie van zijn printer officieel aangekondigd. De Prusa i3 MK3S volgt de MK3 op en bevat verbeteringen op een flink aantal punten. Klanten die een nieuwe printer kochten, kregen echter al sinds 8 februari het nieuwe model geleverd, en wie sinds 28 januari een printer geleverd kreeg, krijgt een voucher voor een gratis upgrade.

De prijs van de i3 MK3S is nog steeds 769 euro voor de kitversie. Eigenaren van de MK3-printer kunnen voor twintig euro een upgradekit kopen voor hun printer. Daarmee wordt voornamelijk de extruder, ofwel de printkop, verbeterd. De grootste upgrade van de MK3 naar de MK3S is namelijk die extruder, die voorzien is van een verbeterde filamentsensor, waarmee voorkomen moet worden dat de printer blijft printen als de aanvoer van filament faalt. De nieuwe versie combineert een optische en een mechanische sensor. Bovendien is de printkop makkelijker te onderhouden, waarbij het spuitkopje en de filamentgeleidebuis zijn te vervangen zonder de volledige printkop uit elkaar te halen. Er zijn nog diverse kleine tweaks die de printkwaliteit en het onderhoud van de printer moeten verbeteren, waarvan een groot deel al als incrementele update voor de MK3-printer beschikbaar was.

Ook de MMU2-module is verbeterd en wordt vervangen door de MMU2.0S. MMU is Prusa's benaming voor een filamentaanvoersysteem waarmee verschillende filamenten geprint kunnen worden, zodat objecten met diverse kleuren of van verschillende materialen gemaakt kunnen worden. Deze Multi Material Upgrade moet met de nieuwste versie onder meer voorkomen dat filamenten in de war raken. De benodigde hardware voor een upgrade van MMU2 naar MMU2.5S wordt gratis naar eigenaren opgestuurd, tenzij klanten de geprinte onderdelen van Prusa willen ontvangen; dat kost twintig euro.

Daarnaast heeft Prusa diverse softwarematige verbeteringen doorgevoerd, zoals aan de firmware van de printers en aan de slicer-software Slic3r PE, waarmee printopdrachten worden geprepareerd. Ook aan een printbed-upgrade wordt nog altijd hard gewerkt en de productiecapaciteit van Prusa's eigen filamentlijn Prusament wordt uitgebreid om aan de vraag te voldoen.

Ten slotte geeft het bedrijf aan dat de tweede interne testronde van de Prusa SL1 is afgerond. De SL1 is, anders dan de fdm-printers die Prusa tot dusver voert, een 3d-printer die werkt met hars en een lichtbron om die hars selectief uit te harden. Na de interne tests moet eind deze maand een externe test met vijftig bètatesters volgen. Eind maart moet de daadwerkelijke levering aan klanten volgen. De kortingsprijs voor nieuwe orders van 1299 euro blijft ten minste tot dan van kracht.

Door Willem de Moor

Redacteur

13-02-2019 • 12:09

30 Linkedin

Reacties (31)

31
31
18
5
1
9
Wijzig sortering
Ik oohh s**t dat word weer upgraden naar het nieuwe model. Blijkt dat je voor slechts 20 euro een upgrade kit kunt bestellen bij Prusa en je MK3 printer is weer helemaal up to date _/-\o_
Erg mooi inderdaad, 20 euro naar de MK3S, valt erg mee. Er is ook niet zoveel verschil eigenlijk met de MK3, niet heel schokkend. Wel jammer dat de verzendkosten zo hoog zijn, wordt toch 30 euro (€20 + €10 shipping) om de upgrade in huis te krijgen.
Als ze die prijs iets naar beneden zouden gooien, zou ie ook niet zoveel gekopieerd worden. Want het feit dat er machines van onder de 200 euro op de markt zijn, geeft aan dat er nog aardig wat marge op zit. En natuurlijk heb je kwaliteit, support en dergelijke, maar je kunt me niet vertellen dat dit 500 euro moet kosten. Dit is gewoon de Apple van de 3d-printers. Sure het is kwalitatief maar ook wat aan de hoge prijs.

Edit: sommigen nemen de vergelijking veel te sterk. Ja het is niet 1 op 1 Apple, maar dat lijkt me logisch. De positie in de markt, de vraag naar die dingen en de bijbehorende prijzen zijn gewoon gelijk aan hoe Apple lange tijd zijn positie heeft gehad binnen de smartphones. De vergelijking gaat dus prima op.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 13 februari 2019 20:39]

Prusa kan nu al vaak de vraag niet bijbenen met hun productie. Ze hebben dus de luxe om de prijs te vragen aangezien opschalen niet zo snel gaat bij ze als je zou willen (deels ook door continue aanpassingen van het product). Toch gaat de prijs langzaam naar beneden terwijl ze meer features leveren.
Natuurlijk haal je geen hoge productieaantallen als je zoveel onderdelen 3d print.
Prusa is alles behalve de Apple van 3D printers. Ik denk niet dat er veel firma's meer open source zijn dan Prusa. Ze leveren gewoon een kwaliteit waarbij zelf printers van meer dan dubbel die prijs niet in de buurt komen. En ze doen dit voor een correcte prijs. Dus wees maar heel zeker dat je daar geen apple winstmarges zal vinden.
Ik raad iedereen die het kan betalen direct een prusa aan. Heb je het budget niet koop dan eerst een Anycubic of een Creality.
Ik volg Prusa sinds hij als -18 jarige de 3D print wereld op zijn kop zette met zijn Prusa Mendel zovele jaren geleden, en ben nog steeds heel blij dat hij nooit heeft gekozen voor het rappe veel geld (wat ik vermoed dat door veel firma's is aangeboden) maar gewoon steeds zijn idealistische manier van werken blijft doen.
Respect.
Groot verschil is dat die goedkope printers vaak veel meer onderhoud nodig hebben.
Heb zelf veel gewerkt met Creality CR10s printers die een stuk goedkoper zijn, goed te doen, maar wel babyzit materiaal, regelmatig opnieuw levelen, kop schoonmaken, extruder bijwerken etc.
Dit terwijl de CR10s na mijn mening nog een van de betere 'goedkope' modellen zijn.

Een recente prusa zet je aan en werkt, daar betaal ik graag 200/300 euro meer voor, scheelt een hoop frustratie van lange prints die mis gaan, wat veel meer kostbaar is voor mij.
Ik heb zelf een Prusa i3 en hij is iedere cent waard, de vergelijking met Apple gaat echt niet op.

De hele reden dat de i3 zo makkelijk te kopiëren is is omdat het ontwerp open source is. Dit zit dus ook in de marge ingebakken.

De kwaliteit van de onderdelen is vele malen beter dan een China clone. En daarnaast besteed Prusa Research ook veel tijd en geld aan onderzoek. Veel van de onderdelen maken ze zelf (in hun gigantische farm van 3D printers). Hierdoor weet je dat als ze met iets nieuws komen ze hier zelf al honderden printers mee hebben laten draaien om de kwaliteit en levensduur te garanderen. Zo'n clone is vaak een bij elkaar geraapt hoopje onderdelen waarvan je moet hopen dat je net een goede batch te pakken hebt, weinig QA.
Toch is de Anet A8 voor nog geen € 120,- verstuurd vanuit Europa voor een enthousiasteling op budget een fantastische clone.
Helemaal waar. Ik heb zelf ook 2 van die clones staan.
Maar.... voor dagelijks gebruik pak ik toch mijn oude Ultimaker. Werkt toch wel iets beter en faalt minder en geen kans op brand als je het ding onbeheerd achter laat. Ik vertrouw die Chinese dingen toch niet echt.

En als je dit dan vergelijkt met een nieuwe Prusa dan is er zo'n enorm verschil. Die Prusa's zijn zo ongelofelijk goed. Het zit hem echt in de details. En de software.
Wat men hierboven al zegt. Iedere cent waard.
Mijn volgende printer wordt ook een Prusa.
Dat is ook logisch. Kijk voor de grap maar eens naar de LM8UU lagers. Deze kun je op Ali krijgen voor minder dan een Euro. Moet je voor de grap eens opzoeken wat deze lagers kosten als je ze van een merk als SKF zou willen hebben. En dat is maar 1 van de vele onderdelen :)
De Apple onder 3D printers is nog altijd Ultimaker!
Als je geen ervaring er mee hebt, kun je er weining over zeggen, lijkt me.

Die 200€ machines zijn slechts gedeeltelijke klonen. Een orginele Prusa heeft meer opties en ingebouwde veiligheid voor als er dingen mis gaan.
En niet te vergeten de handleiding en service.

Appels en peren vergelijken.

Ik heb een orginele Prusa i3 mk3 als zelfbouw kit besteld. Vanaf de eerste print geweldige prints. Vergelijkbaar met veel duurdere “merk” printers. Collega’s met meerdere klonen hadden spijt dat ze niet meteen de orginele hadden gekocht.

Ja, ze zijn er voor €200. Je bent er ook heel wat meer tijd en optimalisaties aan kwijt voordat je in de buurt komt van de printkwaliteit van het orgineel.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 13 februari 2019 16:55]

De vergelijking met Apple gaat niet op.
Apple heeft een heel eigen ecosysteem om zijn producten heen. Het hele systeem, inclusief OS is volledig gesloten en de gebruikte hardware is meestal een veilige keuze van onderdelen die al even op de markt zijn.

Prusa is geheel open source. Als je dat ding na wilt maken, ga je gang. De (plastic) onderdelen kan je zo downloaden en namaken. Ook werkt Prusa continu aan verbeteringen van het systeem en voert die ook gelijk door in de productie. Je kan dus meer waar voor je geld krijgen dan je eigenlijk besteld hebt. Kopers van oudere modellen kunnen hun model voor een heel redelijke prijs opwaarderen tot de nieuwste versie. Dat verwacht je van Apple zeker niet.

Ik ben net met 3d printen begonnen en heb wat onderzoek moeten doen om een goede machine te vinden die ik rustig kan laten printen, zonder dat de familie wakker ligt, geen halve prints aflevert (dan haal ik mijn productie niet) en nette kwaliteit prints met ABS, PLA en een flexibel materiaal af kan leveren. Met de MMU kan dat zelfs zonder problemen in één print gecombineerd worden. De MMU was helaas nog niet leverbaar omdat men de werking nog niet goed genoeg vond.
Ik heb de kit nog niet in huis, maar dat is hooguit een kwestie van een paar dagen.

Een aantal kloons zijn wel een stuk goedkoper, maar halen bij lange na niet de kwaliteit van de Prusa's. Ik heb van een aantal machines proeven laten maken en er zit best een flink verschil in. De professionele printers (meestal lasersintering) zijn niet te evenaren, maar de Prusa komt wel een aardig eind in de richting. De goedkopere kloons presteren toch een stuk minder. Eigenlijk voldeed geen enkele print daarvan aan mijn eisen. Het viel wel op dat de prijs van een printer niet veel zegt over het eindresultaat. Professionele printers vallen buiten het budget en ik heb er de ruimte niet voor. De kloons voldeden niet, waardoor de Prusa als enige over bleef. Die heb ik daarom besteld.

Prusa gebruikt kwalitatief zeer goede onderdelen en dat betaalt zich uit in een beter gebruiksgemak, betere prints en een langere levensduur. Het is geen standaard printer. Met de extra snufjes (zoals de filament sensor) is het gewoon een betere printer, waarbij zelden een print mislukt vanwege een storing of omdat de filament rol leeg is. Storing verhelpen, nieuw filament erin en je kan gewoon verder. Bij de kloons moet je helemaal opnieuw beginnen. Dat kost niet alleen veel tijd, maar ook nodeloos veel materiaal.

Het is niet voor niets dat er geen gelijkwaardige kloons bestaan voor een (veel) lagere prijs. Overal heeft men bezuinigd op onderdelen om de eindprijs omlaag te krijgen. Als je de onderdelen los gaat bestellen kom je ruim boven de verkoopprijs van de Prusa's uit. Een heel hoge marge heeft hij dus niet. Wel jammer dat de levertijd zo lang is.
Even een correctie op je statement over Apple:

https://opensource.apple.com/

hardware veilige keuze van producten die al een tijdje op de markt zijn?
Een aantal van deze producten waren eerst of bijna eerst bij Apple, en een paar hebben ze zelf ontworpen: USB, Firewire, Thunderbold, Lightning, Apple Soc, Tactic engine, Magic mouse (geen knoppen), multitouch trackpad, eSIM en er zijn nog wel een aantal zaken waar ik zo niet op kom.

Ik denk dat het tegenovergestelde waar is, ze gooien als eerste "oude" harware uit de computer:
Floppy (omdat usb-stick op kwam), DVD (omdat downloaden veel makkelijker werd, je kunt zelfs een Mac zonder OS volledig installeren vanaf internet, de computer haalt zelf het OS op, geen usb of disc nodig), 3.5mm jack (tja....)

Met sommige zaken wachten ze nog even, omdat anderen het te snel invoeren, en/of het nog niet aan Apples "standaard" voldoet. Daarom is apple jaren geleden met de iPhones niet overgestapt naar een USB aansluiting. microUSB voldeed niet echt, (kon slechts weinig van de 30pins connector overnemen) en toen hebben ze de Lightning connector bedacht. USB-C was er toen nog lang niet. Pas met USB-C was er een connector die zich met Lightning kon meten en op bepaalde zaken overtreffen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 14 februari 2019 13:42]

Ik heb inderdaad iets te veel gechargeerd. Apple heeft wel zijn eigen vindingen. Als het om onderdelen als processor ed gaat is men wel wat conservatief. Als het om verbindingen gaat heeft Apple zijn eigen ecosysteem en waar het om weglaten van verouderende onderdelen gaat loopt Apple voorop.

Waar het vooral om gaat is dat je de producten van Prusa gewoon mag namaken. Al maak je een één op één kopie. Bij Apple moet je dat beslist niet doen.
Is 1299 euro niet een belachelijk hoge prijs voor de SL1 als de Anycubic Photon al voor ca. 400 euro te koop is? Deze heeft dezelfde print afmetingen. Of zie ik iets over het hoofd?
Kwaliteit, ondersteuning en compatibiliteit.
Je zou het ook kunnen vergelijken met de zortrax https://zortrax.com/3d-printers/inkspire/ of de formlabs https://formlabs.com/3d-printers/form-2/
Beide machines van 2000 tot 4000 euro die merendeels closed source zijn en enkel instellingen bevatten voor hun materialen range.

Van deze Prusa printer zal je kunnen zeker zijn dat hij werkt en dat hij nog blijft verbeteren (door zowel software en firmware updates alsook betaalbare hardware updates).
Is 1299 euro niet een belachelijk hoge prijs voor de SL1 als de Anycubic Photon al voor ca. 400 euro te koop is? Deze heeft dezelfde print afmetingen. Of zie ik iets over het hoofd?
Ik weet niet of je thuis bent in FDM 3D printers, maar daar zou je ook het goedkoopste goede FDM model kunnen vergelijken met een Prusa Original bv. een Ender 3 (€159) vs. een i3 MK3S (€769). Je krijgt dan echt een verschil in kwaliteit, features en ondersteuning. De vraag is natuurlijk of je dat er voor over heb. Zie het als een PC kopen van €400 vs. een van €1300, de kans is groot dat deze niet exact hetzelfde kunnen...

In die SL1 zit bv. een luchtfilter, imho echt een must als dat ding ergens in huis staat. Maar zo zijn er nog legio andere handige dingetjes in. Maar om echt dat ding te kunnen beoordelen zal je imho echt moeten wachten op de productie modellen.

Wat betreft FDM, een Ender 3 is prima om mee te beginnen en wat aan te knutselen <€200 kwijt als je hem per ongeluk stuk maakt is minder erg dan een printer van <€800. Als je echter er niet mee wil gaan knutselen zou ik zeggen ga voor een Prusa...
MarcelP102 had het over de SLA printer en niet FDM printers. SLA printen gaat op een hele andere techniek van printen en nabewerken.

De Anycubic Photon is al door meerdere mensen gereviewed en schijnt aardig solide te zijn.

@MarcelP102 ik probeer ook het verschil te ontdekken op basis van bronnen/reviews, maar zolang de Prusa SL1 nog niet echt op de markt is, is dit lastig te beoordelen. Waar die hoge prijs in zit weten we simpelweg nog niet.
Kwaliteits verschil bepaald een groot deel van de prijs. Bij Prusa heb je minder gezeur en instel / afstel werk om tot een goed resultaat te komen. Bij de andere goedkopere printers kan je wellicht hetzelfde resultaat krijgen maar dat kost normaal wel veel meer werk / tijd. Daarnaast is de betrouwbaarheid hoog van de prusa machines door de betere kwaliteit onderdelen. Voor de hobby wellicht duur maar als je een machine wil hebben die doet wat hij moet doen valt het erg mee.
Zelfde geldt voor de i3: veelgekopieerd, maar veel mensen zweren bij die van Prusa zelf... Ik heb een Ender 3 gekocht, werkt prima, maar het is een hoop gedoe om extra features te krijgen die bij Prusa standaard zijn, zoals een bed-levelling sensor als BLTouch of een filamentsensor. Wil je beide is het kijken wat je wil opgeven om een i/o-pin vrij te maken. Je kunt alles tweaken, en geld investeren om het beter te maken, maar m'n volgende zou wss een prusa zijn :)
En wat SL1 betreft: die trinamic-drivers zijn een stuk secuurder dan A4988-drivers zoals van Photon, de SL1 heeft een tilt-functie voor het build platform, moet helpen met snelheid en kwaliteit, en zoals anderen aangeven: ondersteuning en origineel ontwikkelen ipv kopieren kost geld...
Om heel eerlijk te zijn, een bed-levelling sensor bij een kleine printer als een Ender 3 is eigenlijk onzin. Als je goed je bed levelt, heb je er verder vrijwel geen omkijken naar.
Het is een koopje! Printers die gelijkwaardige kwaliteit leveren zijn meestal nog veel duurder.

Het gaat ook om printkwaliteit, niet alleen om afmetingen.
Ik had een goedkope printer aangeschaft en, ondanks dat ik veel geleerd heb, zou ik iedereen die het kan betalen direct een Prusa aanraden.

Goedkoop als je het leuk vind om eraan te sleutelen.
Prusa als je het leuk vind om te printen.
Ik heb ook voor de Orginele Prusa gekozen. Wil vooral printen. Maar met wat grotere materiaal flexibiliteit.
Dus PetG PTU etc.
Ik Heb nu sinds een paar weken de MK3 I3 en zoals eerder gemeld echt iedere cent waard. Ik ben twee dagen bezig geweest om de kit goed in elkaar te zetten maar het resultaat en verschil in kwaliteit met b.v. een Tevo Tarantula (geen slechte printer) is enorm. Vooral het gemakt in gebruik is een groot verschil en echt de moeite waard.
Hallo, ik ben Jes :-). Ik gebruik deze site om te daten. Hij is heel eenvoudig en ik raad je hem aan http://tinders.ga/elanathana
Ben echt fan van Prusa, en ben blij dat redelijk betaalbaar is om up-te-graden.
Maar ijn filament sensor heeft nooit goed gewerkt, dus vraag me beetje af of het niet gewoon een fix is ipv mk3s....
Ik ben ook grote fan, heb een MK2 die ik geüpgrade heb naar 2S en een MK3. De MK3 is een serieuze sprong vooruit, veel stiller en sneller.

Prusa steekt gewoon enorm veel moeite in research en testen. Ze komen nu ook met filament op de markt omdat ze de kwaliteit van andere merken niet goed vinden. Ze hebben nu ook 7 mensen op de ontwikkeling van Slic3r zitten. Ik ga zeker de 20 euro upgrade kopen...
Ik heb enkele maanden geleden een Ender 3 gekocht om te zien of het 3D printen iets voor mij is. Dat bevalt zeer goed en de printer is ook een zeer goede koop voor de prijs, maar toch lonkt zo'n Prusa wel moet ik zeggen :)

Voor nu nog even doorgaan met de Ender 3 en over een half jaar zien of het de moeite waard is om de upgrade te doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee