Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor en Paul Hulsebosch

Vijf 3d-printers onder de 1000 euro

Welke kwaliteit bieden 'goedkope' modellen?

Conclusie

Voor we de prestaties van de vijf geteste printers op een rij zetten is het goed om even stil te staan bij het nut van een 3d-printer. Het is geweldig om met een printer te spelen, maar wat als je die sleutelhanger, die Arduino-behuizing, die miniatuur Milennium Falcon, die Nintendo-schaakset en die bewegende mini-V8-motor allemaal al geprint hebt?

De vraag bij 3d-printen is niet zozeer hoe leuk het is, maar vooral hoe nuttig het is. De Lego-stenen die je uit de printer kunt laten rollen zijn echt niet goedkoper dan Lego ze kan produceren. En hoeveel Arduino-kastjes heb je nodig? Mocht je een enkele keer een voorwerp willen printen, dan is een service als 3D Hubs een goedkoper alternatief dan een eigen 3d-printer.

Mocht je overtuigd zijn en voor weinig geld een 3d-printer in huis willen halen, dan koop je voor minder dan 1000 euro modellen die zeker aan het predicaat plug-and-play voldoen. Wie echt weinig geld wil besteden aan een printer, heeft aan de da Vinci Mini een uitstekend instapmodel. Met een kleine upgrade van het printbed zijn er verrassend goede resultaten mee te behalen. De printer is bovendien zeer betrouwbaar en erg makkelijk in het gebruik.

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de Robox van Cel. Het is de duurste, maar ook de meest doordachte printer uit de test. Zeer gebruiksvriendelijk en de enige printer uit de test die niet alleen pla print, maar ook probleemloos met abs overweg kan. Hij kan bovendien opgewaardeerd worden naar een model met twee printkoppen, zodat twee soorten filament tegelijk geprint worden.

De Finder van Flashforge presteert prima. Heerlijk stil en snel, en bovendien zuinig in het gebruik. Hij levert goed printwerk af. Niet zo goed als de Robox, maar op dat vlak is de Finder een goede tweede, terwijl hij beduidend minder kost. De Finder heeft echter één groot nadeel: hij heeft het kleinste printvolume.

De Duplicator i3 Plus van Wanhao biedt de meeste opties voor het minste geld. Het is de printer die je de meeste vrijheid biedt. Door het verwarmde printbed kun je uit veel soorten filament kiezen en bovendien kun je eindeloos puzzelen op de juiste instellingen. Het is daarmee een printer voor de ware tweaker. Hij is echter wat onnauwkeurig en verbruikt veel stroom. Werken met ander materiaal dan pla is bovendien niet eenvoudig en het kan geen kwaad om zelf een behuizing in elkaar te knutselen

Door de toch forse verschillen in prijs is het lastig om een echte winnaar aan te wijzen. Een verliezer is er echter wel. De 3D20 van Dremel is de printer die het meest tegenvalt. De prestaties van de printer blijven ver achter bij de prijs. In vergelijking met de andere printers is hij traag, onnauwkeurig en duur.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (165)

Wijzig sortering
Op deze wijze zou ik persoonlijk niks, maar dan ook helemaal niks van deze vergelijking aannemen, maar dat ben ik.
En hier is waarom:

1). Verschillende filament per printer (ja zelfs kleur van hetzelfde type spul en merk verschilt soms enorm onderling). Minimaal een min-max temp tower printen zodat de beste temperatuur geselecteerd kan worden voor elke print/printer. Te warm en je print wordt lelijk, zakt in, detail gaat weg. Te koud en je lagen zijn dof en zwak.

2). Out of the box instellingen gebruikt, terwijl elke printer onder of rond de 1000,- wel wat fine tuning kan gebruiken. (Zie bijvoorbeeld hoe extensief Prusa3d verschillende snelheden heeft in hun Slic3D voor hun MK2).
Hier is wel over verteld maar geen eigen tests. Voor hetzelfde geld kon de slechts presterende printer de beste printer bijbenen na bijv. de acceleratie instelling naar beneden te gooien naar 1500 voor de Y-as van de Wanhao (30 seconden max via de LCD Controller). En de extruder kalibreren wat +- 1 minuutje tijd kost en een stift en een liniaal/rolmaat/caliper.

3). Is er gekeken naar welke z layer height het beste is per printer?
Een 400 stappen steppermotor gebombineerd met een M5 of TR8x2 ACME schroefdraad heeft een veel hogere resolutie dan bijvoorbeeld een TR8x8 op een 200 stappen stepper-motor.
Zelfs een 400 steps motor met TR8x8 schroefdraad kan enkel 0,02mm increments doen, dus 0,05mm laagjes printen is niet optimaal.
(Vanuit gaande dat de stepper driver op 1/16 µSteps staat).
"Deze printer heeft "[bepaalde]" resolutie Z-as en hier moet op gelet worden bij x object in je Slicer instellingen". Easy.

4). De nozzle diameter. De Cell Box heeft andere diameters (0.3mm) en is dus niet vergelijkbaar. De test is gemaakt voor 0,4mm Extrusion Width. Waar de andere printers wel over beschikken.

5). In wat voor omgeving zijn de prints gedaan, sealed? Stevige of "mee-wiebelend" ondergrond? Staat een raam open/airco te blazen/mensen lopen voorbij? Veel EMI/EMF straling? ETC.

6). Oei! Dit zou ik dus noooooit vermelden, "want een print duurt al snel uren en is dus ideaal om 's avonds aan te zetten", onbeheerd laten van je printer. Ik hoop dat je printer thermische zekeringen, fast acting zekeringen heeft en met een hitte geactiveerde brandblusser komt. Google: 3d printer fire.

7). Waren er problemen met het blijven plakken van de prints? Waar lag het aan? In geval van beschikking tot een verwarmd bed, was deze ook gebruikt voor de test?

8). Geen vermelding naar een van de beste 3D printer topics van NL, nergens! Dit kan ik bijna niet begrijpen, omdat dit weer zo een karige vergelijking/review is. OpenSource 3D Printing - Deel 2

9). Welke voltages worden gebruikt? 12V of 24V voeding? Is een 12V of 24V, of 240VAC verwarmd bed?

10). Hoe is de voeding aangesloten? Wordt er ergens een Solid State Relais gebruikt? Hoe veilig zijn deze aangesloten? Kunnen kleine vingertjes bij verkeerde plekjes? Verbranden aan het bed/nozzle is een ding, een schok krijgen lijkt mij erger. (Sowieso uit de buurt houden deze dingen, maar ik zie vaak genoeg foto's / video's van deze dingen op de woonkamer vloer of op de eettafel.)

Vast wel nog een vraag, maar het is wel goed zo.
Kijk, feedback - altijd welkom. Kunnen we van leren. Wat ultimasnake al aangaf; het moge duidelijk zijn dat het onderwerp voor ons nieuw is. We willen geenszins beweren dat we alle ins en outs van 3d printing kennen en onder de knie hebben. We zijn dan ook niet voor niets begonnen met het testen van plug and play printers. Feedback is dus (altijd) alleen maar welkom en we hebben al de nodige nuttige tips uit de comments gehaald.

We willen vaker 3d-printers gaan testen en gaan uiteraard nog eens goed kijken hoe en wat we precies willen testen.

Wat deze test betreft, zoals aangegeven in de tekst hebben we waar mogelijk de printers met het eigen merk filament getest, maar ook met een niet aan een printermerk gerelateerd soort filament. Alleen bij de XYZ is dat lastig en hebben we ons dus moeten beperken tot het eigen merk filament.

Verder hebben we bij elke printer geprobeerd te zoeken naar optimale afstelling door af te wijken van de standaardwaardes die de fabrikant hanteert, om zo het optimale resultaat te behalen. Alleen; we mogen er vanuit gaan dat de fabrikanten die instellingen niet voor niets gekozen hebben. Dat is wat zij de consument aanraden en dus hebben we de printers wel degelijk ook op de standaard-instellingen uitgeprobeerd. Hetzelfde geldt voor het 's nachts printen waardoor de printer mogelijk een aantal uur idle blijft. We mogen er toch vanuit gaan dat printers die hier op de markt zijn veilig zijn en daar tegen kunnen.

De bedoeling van het artikel is alleen niet om van elke geteste printer de optimale afstelling te melden. Zoals je weet hangt dat sterk af van het gebruikte filament, het voorwerp, omgevingstemperatuur, koeling, je eigen wensen wat kwaliteit betreft en zo nog wel wat factoren. Het is dus niet te doen om een soort algemeen geldende handleiding te schrijven of instelling op te geven. Onze bedoeling was vooral om te beschrijven wat de ervaring is van het printen met dergelijke plug en play printers.

Wat de voeding van de printers betreft; we hebben het hier over plug en play-apparaten, dus ze hebben allemaal een ingebouwde dan wel meegeleverde voeding waar niets aan in te stellen valt.

Dat we ons eigen GoT-topic niet genoemd hebben, is natuurlijk onvergeeflijk. Daar heb je groot gelijk in. Shame on us. Al geldt ook hier; we bespreken hier plu en play printers, geen open source printers.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 29 maart 2017 15:52]

Suggestie: waarom vraag je geen hulp als het topic nieuw voor je is? Jullie community heeft over elk onderwerp wel mensen die er intens mee bezig zijn, dat kan eigenlijk een enorme meerwaarde bieden?

Doe een poll, vraag de feedback in te sturen voor de tests, en scoor ermee? Nodig eventueel iemand uit om er ter plekke aan mee te werken? Win-win toch?
Zelf heb ik de Wanhao Duplicator i3 v2.1 en ik kan bijvoorbeeld zonder problemen ABS printen zonder warping in de lagen. Om goede resultaten te krijgen en warping te voorkomen heb ik wel zelf een kast moeten maken om de print beter op temperatuur te houden en er voor te zorgen dat er geen tocht bij kan komen, aangezien bij ABS de print gelijkmatig en langzaam moet afkoelen. Ze hebben het hierover in het bericht, maar aangezien ik ervaring heb opgebouwd met ABS wil ik mijn resultaten delen.

oordeel zelf maar bij deze printjes

De hoogste vaas is 18cm hoog, en dit is de maximum hoogte van de i3 duplicator en alle printjes zijn gedaan met ABS.

Voor de instellingen heb ik bij ABS er voor gekozen de fan uit te schakelen die op de nozzle gericht is, en om te voorkomen dat bij lagen waar niet veel geprint moet worden de temperaturen te vlug oplopen, verwijder ik de printkop voor enkele seconden voordat hij aan de volgende laag begint. Dit is allemaal in te stellen in Cura.

Het grootste verschil tussen mijn model en de printer in dit bericht is dat de plus versie een touchscreen heeft voor een gemakkelijkere bediening en verder de prijs aangezien mijn printer nog onder de 400 euro was, maar aangezien ik een Raspberry Pi 2 gebruik met Astroprint kan ik de printer vanuit elke computer op het netwerk de printer aansturen via een simpel webinterface en is mij het prijsverschil voor alleen een touchscreen het niet waard.

Verder print ik op een glasplaat en gebruik ik 3Dlac voor de hechting.

Minpunten van de printer waren wel de fans die snel lawaai gingen maken en ik al 2 fans heb moeten vervangen. Verder moet je regelmatig controleren of je printbed nog goed gecalibreerd is en moet je zelfs alle moeren nagaan of deze niet losgetrild zijn na langer gebruik. Dus als je een 3D printer aanschaft van Wanhao moet je niet bang zijn om zo nu en dan wat onderdelen te vervangen of af te stellen.

Toch heb ik al behoorlijk wat plezier gehad met deze printer.
Ik irriteerde me ook mateloos aan deze recensie! Vooral punt 1 deed mij pijn, zelfs tussen Groen en wit filament merk ik verschil binnen hetzelfde merk heb je inderdaad al print verschillen zitten als je niet op past!

Punt 2 vind ik dan wel dat veel van deze printers een out-of-the-box ervaring mee willen geven waaronder de Dremel (die zo makkelijk zou zijn dat een app op je telefoon genoeg is voor uren plezier voor de kids!) dus vind ik in deze nog niet eens zo een issue.. Voltages zit 'm vooral in hoe snel de boel opwarmt maar vind ik zelf niet zoooo heel boeiend.

Onbeheerd achterlaten is inderdaad ook een wat enge, eerlijk is eerlijk hier doe ik het ook wel eens. Misschien niet zo slim maar soms kom je er niet onderuit.

ik heb zelf hier een Anet A8 (Prusa i3 clone) en behaal betere prestaties dan de testoctagons hier maar Benchy had ook niet verkeerd geweest voor wat meer surface gerelateerde eigenschappen en vind ik zelf meer zeggen over het eindresultaat dan de testoctagon (wat meer een power testing is).

Het is, niet lullig bedoeld, wel enigszins duidelijk dat Tweakers zelf nog niet heel veel in aanraking is gekomen met 3d printers. Daarnaast lees ik over prints die blijven plakken terwijl op haast iedere print er spraken lijkt te zijn van warping.

Ook zou deze test nuttig zijn geweest als ze hem tegenover een spotgoedkope printer (Anet A8?) hadden gezet voor de 'is het de +700 waard voor de hobbyist' of tegen een duurdere printer a 2000+ (Ultimaker 2+?) voor de 'Kan ik niet beter doorsparen' conclusies,

Oh en de opwarmtijd is mijn inziens waardeloos om mee te nemen, ja het duurt iets langer maar doorgaans zal je de printer alvast opwarmen terwijl je de print klaarmaakt, upload, whatever al is het alleen al omdat je meestal toch filament wilt swappen (wat je dus warm doet voor de niet 3d-printenden) ook is het erg verwaarloosbaar tegen de toch gemiddeld hoge printtijd (op een print van 9 uur maak ik me niet druk over 30 seconden of 3 minuten opwarmtijd)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 27 maart 2017 17:33]

Nuttige info, al had het wel een tikkie minder geirriteerd gemogen.
Jammer dat de rf100 van renkforce bij Conrad niet is meegenomen. Die komt ook uit onder de 300€ grens en kan wel gewoon met standaard pla filament werken.

Nu ben ik zelf aan het experimenteren en moet ik zeggen dat 3D printen nog echt iets is voor de hobbyist. De goedkope printers hebben niet alle features aan boord en ben je op je eigen intuïtie en troubleshooting skills aangewezen als het niet lukt bij de eerste keer. Een printbed uitlijnen en fora afstruinen naar wat nu het beste hechtmiddel is voor printbed plus wat ervaring opdoen met 3D design /print programma's is een vereiste!


Hint : geef je 3D print bij het prepareren een brim (extra laag om het object heen) mee en print langzaam!
Na lang oriënteren, heb ik nog de volgende modellen gevonden die volgens veel reviews betaalbaar en goed zijn:

- Malyan M200, kost zo rond de 220 euro. In Europa slecht aan te komen(via Hobbyking), wordt in de VS ook onder de naam Monoprice Mini verkocht.
- Cetus 3D, kost 300 euro + invoerrechten, btw
- Geetech Me Creator 2(en niet 1), kost in Europa rond de 400 euro.

Wat 3D printen een slechte naam geeft zijn al die Prusa i3 klonen uit China. Het is goed bedoeld dat open source 3D printen maar het wordt in de praktijk extreem slecht uitgevoerd. Ik ben inmiddels van het idee van een zelfbouw i3 kloon afgestapt.

Er staat nog een fout in het artikel, de CTC Bizer is geen zelfbouwprinter maar zit al in elkaar als je hem koopt. De recensies van deze printer zijn niet altijd positief.

[Reactie gewijzigd door gold_dust op 26 maart 2017 18:43]

Ik vraag me af wat dan het belangrijkste probleem is met die Prusa i3 klonen. Is dat de extruder? Of is ook bijvoorbeeld het frame wankeler?
Ik heb zelf mijn 3D printer ontworpen en de goedkoopste chineze extruders en elektronica gekocht, evenals dingen als riemen en poellies. Ik kan echt hele mooie resultaten krijgen hiermee, zeker het zelfde als 3D printer rond de 2000 euro. Mijn ervaring is dat de limitaties in de Chineze printer vooral in het frame zitten en de bevestiging van bijvoorbeeld de motoren. Als je deze weet op te lossen ga je in de werkelijkheid geen bijna geen verschil merken tussen de goedkope en dure printers. Het grootste probleem is dat je alle aansturing zelf zult moeten uitvinden er wordt niks ondersteund. Gelukkig is er een hele grote fanbase van 3D print enthousiastelingen, vooral in het Engels.

Wil je een 3D printer die uit de doos goed werkt moet je dus absoluut geen Chineze printer hebben, wordt het een nieuwe hobby en ben je een beetje handig vind ik persoonlijk een echt aanrader. Er zijn 100.000 hacks te vinden die gebaseerd zijn op de i3 clone die je vervolgens zelf weer kunt printen.
Het is nogal een combinatie van problemen. Er is het punt dat de afwerking veel slechter is (de nozzle moet mooi glad zijn binnenin, de klonen (chinese) hebben veelal nog bramen en ribbels erin). Ook hebben de degelijke versies een materiaal wat beter werkt (geen idee van de juiste samenstelling maar chinese klonen hebben snel last van plakkend kunststof), prusa gebruikt zelf enkel originele bewezen onderdelen.

Daarnaast is er de electronica die minder accuraat is. (microsteps die niet perfect lineair zijn bijvoorbeeld).
Ook veiligheid is vaak een risico bij chinese.
En support!, het zijn 1000den cloons van elkaar en zodoende is het juiste reserve onderdeel vaak onmogelijk te vinden. (ok alles is zelf te hermaken, maar als je printer defect is is het ook lastig reserve onderdelen te printen).

En laatste punt wat vaak ergerlijk is is dat er geen profielen zijn voor de slicer software. Zodoende is het snel heel wat afstelwerk wat bij de originele allemaal perfect is vanuit de fabrikant.
De monoprice mini had ik zien langskomen in deze video. Knap dat ie voor tweehonderd dollar op de markt is. Maar ik ben zelf voor de rf100 gegaan omdat ie in de aanbieding was.
In dat licht jammer dat de originele Prusa i3 mk2 niet is meegenomen in de test. Het zelfbouwmodel is voor rond de €800 in Nederland te krijgen... Had die toch ook graag gezien in de test, gezien de veelzijdigheid aan materialen, bouwkwaliteit, Autolevelling, uitbreidbaarheid enz... Toch veel features voor minder geld dan het topmodel uit de test.
Een iets specifiekere hint : Pas je printsnelheid aan je model aan!
grote lagen-> hoge snelheid
kleine lagen -> lage snelheid.

Vooral bij ABS is dit een van de cruciale punten die het verschil maakt voor een geslaagde print.
Te langzaam en de vorige laag is te ver afgekoeld, als de laag erboven dan afkoelt scheurt die los.
Te snel en de vorige laag is nog te zacht en er ontstaat een grote kans op vervorming.
Jammer dat jullie klakkeloos de "minimale laagdikte" uit de specificaties van de fabrikant hebben overgenomen. De minimale laagdikte is bij 3D printers ongeveer het equivalent van dynamisch contrastratio bij monitoren: het zegt helemaal niks over de kwaliteit. Je kan beter een goede print met 0.2mm layers hebben dan een slechte print met 0.05mm layers.

De Robox claimt 0.02mm laagdikte, maar ik durf te wedden dat je met al die andere printers evengoed (of slecht) kunt printen (in ieder geval met de Wanhao, bij de anderen is het misschien softwarematig onmogelijk gemaakt). De resolutie van de Z-as is vaak veel hoger dan de (opgegeven) minimale laagdikte, het enige dat de laagdikte beperkt is het geduld van de gebruiker.
het enige dat de laagdikte beperkt is het geduld van de gebruiker.
En de grootte van de microsteps op de Z-as... ;)
De stappen die de Z-as kan nemen zijn véél kleiner dan wat hier als laagdikte wordt opgegeven. Zo heeft de Z-as van de Wanhao 400 steps/mm, dus de kleinst mogelijke step is 0.002mm, terwijl volgens tweakers (c.q. de fabrikant zelf) de minimum laagdikte 0.1mm is.

Tenzij jij wil beweren dat er mensen zijn met het geduld om laagjes van 0.002mm te printen, is dat dus niet een beperkende factor ;-)
Let vooral op de ;)
Kant-en-klaar is zeker makkelijk voor iedereen. Vooral instellen en calibreren heeft niet iedereen tijd voor. Daarom kopen mensen toch zulke printers met meer geld dan met weinig geld zelf maken en toch veel mislukken en prutsen. Daar word je moe van.

Niets is mooier als je van bestaande printer onderdelen kan maken om nieuw, betere en grotere printer kan maken. Velen zullen wel gebruik maken van de mogelijkheid om zichzelf te dupliceren.

Je kunt voor rond 500 Euro printer maken die 30x30x30 kan printen en dubbele kop heeft. Dit betreft wel zelfbouw. Want kant en klaar met zo'n volume zal meer richting 1500-2000 komen.

Ik ken de ABS problemen. Inderdaad, het is heel gevoelig plastic voor temp verschillen. Verwarmde printbed helpt wat, maar helpt nog beter als je printer in box zet (mag van karton hoor) om te voorkomen dat koude vlaagje van ene kant de onderkant al gaat omhoog krullen. Hoe smaller de uiteinden van ABS is, hoe sterker de effect. Een kubus zal niet snel omhoog krullen, maar een inktvis met smalle armen juist wel.
Naast raft is er nog één mogelijkheid: een ABS-muur omheen printen. Dat is onbekende methode die niet iedereen kent, maar dit zorgt ervoor dat koude vlaagjes niet binnen komt en heb je dan "warme binnenkant". Het verbruikt uiteraard wat meer ABS.

Persoonlijk mis ik nog wel andere belangrijke apparatuur: ABS filament machine. Want terwijl je van alles print, hou je ook veel onbruikbare en mislukte stukken over. Weggooien? Nee. Dat is zonde en het laat zich nog goed recyclen. Maar er zijn bijna geen machines te vinden - weet alleen zelfbouw ontwerpen - en dat is jammer. Gooien we weer teveel plastic weg in de restafval bak (of in PlasticMetaalDrinkkarton zak). Dus dat moet nog wel komen.

Het is geen goedkope hobby, dat is zeker. Maar je leert echt veel van, je kijkt steeds op wat je allemaal kan maken. Zeker kapotte onderdelen even printen, het kan dus langzaam geld weer terugverdienen...
SketchUp is erg bekend, doet goed en makkelijk en als je meer wilt is er ook DesignSpark die je gratis kan gebruiken. Blender is bekende maar je moet wel goed oefenen. Voor controle is Netfabb te gebruiken om te kijken of alles gesloten is.
Echter, gesloten en solide model is ook opletten. Bij Sketchup kan het makkelijk misgaan. Regelmatig opslaan en alleen samenvoegen als het nodig is. Dan kun je nog wat aan doen, zeker bij complexe dingen. Bij Designspark gaat het wel beter met complexe dingen - maar dat komt ook omdat DS beter afgestemd is op 3D printen dan Sketchup welke alleen STL plugin moet hebben - duidelijk niet echt op 3D printen ontworpen.

En als je niet veel tijd hebt, kun je ook wat basis modellen van o.a. Thingiverse halen en even kijken hoe het zit. Daarna kun je zelf proberen maken.
Hoe zit het met 3D-printers en Linuxondersteuning? Ik weet dat er veel 3D-geprint wordt onder Linux, maar moet dat ook een rol spelen in je keuze voor een apparaat? Hebben dit soort apparaten eigen drivers, of gebruiken ze een generieke driver als dat ze bijvoorbeeld als seriële poort gedetecteerd worden?
Linux wordt bijvoorbeeld gebruikt als basis OS voor het printer management. Op een rpi installeer je dan Octoprint (er is een image voor de rpi die out of the box werkt)
Het moederbord voor de printer zelf is vaak een Arduino bord waarop de steppen motoren, hotend en bed op worden aangesloten.

Daarnaast heb je nog het creëren van de objecten. Natuurlijk kan je op diverse websites kant en klare bestanden downloaden. (thingiverse.com is de bekendste)
Als je eenmaal een 3D object hebt moet deze nog gebruiksklaar gemaakt worden. Dit gebeurd met een slice programma. De meeste opensource programma's zijn beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. De meest gebruikte programma's: Cura, Slic3r, Repetier.
Ik ben een leek op het gebied van 3d printen maar zijn er niet gewoon 3d printers die je een (industrie standaard) 3D model kunt voeren (via een usb stick of zo) en hij zelf de slicing en eventueel strutting afhandeld? Ik kan me nl. niet voorstellen dat dit vandaag de dag nog door je PC afgehandeld zou moeten worden wanneer we letterlijk (relatief) krachtige PC's op miniscule formaten beschikbaar hebben zoals de intel Nuc's, Pi's ed.?
Of is dat nog steeds iets waar menselijk inzicht aan te pas moet komen?

Ik kan me als tweaker nog wel vinden in dat soort concepten (strutting, slicing ed) maar een gemiddelde 'consument' gaat dat natuurlijk te boven dus ik denk dan ook dat 3d printers pas echt nuttig worden voor niet-hobbyisten wanneer hij dit soort dingen zelf slim afhandelt.
In octoprint kan je ook het slicen doen. Daarvoor wordt dan de Cura of reptier slice engine gebruikt. Je kan dan de 3D file (.stl) direct uploaden naar octoprint en deze na slicen voeren aan je printer.
Echter, je zal nog altijd allerlei zaken zelf moeten definieren: print temperatuur van de hotend en hotbed, laagdikte van de eerste laag en van de overige lagen, hechtingsopties zoals brim (een aantal mm aan materiaal van 1 laag om het object een groter hechtoppervlak te geven), skirt (een extra niet aan het object rakende lijn om de extrusie van het materiaal goed op gang te brengen) en niet te vergeten de printsnelheid voor de eerste en overige lagen. Er zijn nog vele 10-tallen andere variabelen die in een volledig slice programma in te stellen zijn. Ik vind het dan ook niet raar dat er specifieke slice programma's bestaan die van het 3D object een voor de printer uit te voeren printopdracht maakt.
Hmm zeer informatief en dat bevestigd des te meer dat het op het moment nog een erg 'hands-on' activiteit is waarbij je toch wel wat kennis en ervaring (trial&error) moet hebben om effectief dingen te kunnen printen zonder rollen aan filament te verspillen aan mislukte pogingen.

Gezien je geen woord rept over mijn vraag betreffend 'slimme' printers ga ik er maar van uit dat die (nog) niet bestaan en dat is wel jammer natuurlijk maar ik kan me niet voorstellen dat dit soort instellingen, aanpassingen en conversies van 3d modellen niet te automatiseren zijn dus ik heb wel goede hoop voor de toekomst.

tl;dr: Ik denk dat er nog genoeg grond te winnen is op de markt voor (slimme) 3d printers. Het zal wel even duren (de eerste automatische transmissies in auto's waren ook ruk) maar op de lange termijn kan het alleen maar voordelig zijn voor de eindgebruiker.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 26 maart 2017 16:18]

Die 'slimme' printers zijn er echt wel, maar dan ga je naar het professionele segment met bijbehorend kostenplaatje (denk richting 25k+ tot 250k+)
Op zich vind ik het persoonlijk niet zo erg dat de betaalbare 3Dprinters nog enige kennis en vaardigheid vereisen. Het werpt een drempel op, maar aan de andere kant is de maker wereld wel erg behulpzaam: heb je ergens een vraag over, van zeer eenvoudig tot zeer technisch, met een beetje inzet kan je altijd wel een geschikt antwoord of oplossing vinden. En daar voel ik me erg prettig bij... :)
Naast Octoprint, wat meer een hands-on nodig heeft om een slicer te gebruiken.
Is het veel makkelijker om AstroPriint te gebruiken. Doet hetzelfde in essentie, maar gebruikt de "cloud" om te slicen. Heel stuk sneller met grotere projecten / objecten. Je hebt alleen een SDkaart met een Image, internet en een account nodig (eventueel webcam).

Maar er zijn er nog zo een boel alternatieven die op de Pi, andere boards of bepaalde Android sticks kunnen draaien.

Allemaal hebben ze een web interface, dus je zou vanuit elke device met een browser je printer/print voortgang kunnen controleren en stoppen indien er iets niet goed gaat.

Hoe dan ook, heb ik veel liever dat de printer (Arduino) zelf de print afhandelt, dan een Pi of laptop of ander device. Via USB is minder betrouwbaar en bij snelle bewegingen staat de printer soms op commando's te wachten. Of je Pi doet een spontane reboot of loopt vast (OctoPrint), genoeg mensen over geklaagd.
Zelfs grote lasten inschakelen op het stroomnet kunnen USB prints spontaan stoppen vanaf een PC.
Vanaf de SD kaart direct op de Arduino nooit een gefaalde print gehad.

[Reactie gewijzigd door uname -r op 26 maart 2017 20:14]

Mijn eerste goedkope 3D printer (M3D) moest op de computer aangesloten worden om af te kunnen drukken. Het vervelende hiervan is dat de pc via de usb continue de stuuropdrachten door moet sturen. Als een print 20 uur duurt betekent het dat je deze eigenlijk nergens ander voor kunt gebruiken. Ook kan elke update of slaapstand roet in het eten gooien.

Mijn 2e printer (een Ultimaker) heeft als zeer groot voordeel dat je de printopdrachten op een sd kaartje zet en deze in de printer doet. De printer doet daarna zelfstandig zijn werk.

Je kunt ipv een pc ook een Raspberry inzetten om te printen. (Bijvoorbeeld met octoprint). Dan heb je ook een stabiele manier om iets af te drukken.

Ik denk dat het, als je met Linux werkt, interessanter is om na te gaan welke slicers er op dat os draaien. Cura is een populaire slicer en die draait op Linux. Een slicer zet een 3D object om in stuurcodes (gcode) voor de printer.

In de slicer bepaal je hoe het object geprint wordt. Denk aan printmateriaal, dikte van de muren, vulling aan de binnenzijde, temperatuur, snelheid enz enz.

[Reactie gewijzigd door Sepio op 26 maart 2017 14:23]

Het vervelende hiervan is dat de pc via de usb continue de stuuropdrachten door moet sturen. Als een print 20 uur duurt betekent het dat je deze eigenlijk nergens ander voor kunt gebruiken. Ook kan elke update of slaapstand roet in het eten gooien.
Dit deel van je verhaal kan ik even niet goed plaatsen bij een Linux-installatie: Bij Windows kan een update je computer willen herstarten, maar bij Linux is dat een ander verhaal en kun je in de regel prima updates uitvoeren terwijl het systeem in volle productie is.
Cura is een populaire slicer en die draait op Linux. Een slicer zet een 3D object om in stuurcodes (gcode) voor de printer.
Wat ik dus begrijp is dat als je Gcodes hebt, je alleen nog een manier moet hebben om die naar de printer te sturen. Als dat via USB i.p.v. SD-kaart is, is dat gedeelte generiek voor meerdere printers, of moet je een driver per 3D-printer hebben?
Meestal generiek met printers waarvan de Arduino draait op Marlin of Repetier (gebaseerde) firmware.
Hallo! Ik ben aan het proberen octoprint op een raspberry te installeren in combinatie met een Ultimaker 2, maar kom er niet uit. Ik moet schijnbaar e.e.a. nog instellen specifiek voor de Ultimaker, kun je mij daarbij adviseren?
Dank!!! Hans
Stel je vraag nog eens, maar dan in het OpenSource 3D print topic op GoT
Dank, ga ik eens rustig bekijken!
Dank voor de tip, moet ik verder bkijken!
Dat is inderdaad wel iets om in de gaten te houden. Ik heb zelf een printer van PP3D en die heeft geen ondersteuning voor Linux, wat erg jammer was toen ik van OSX overstapte op Debian.
Ik heb het opgelost met Windows XP in Virtualbox (XP start lekker snel op, en zolang de internetverbinding in Virtualbox uit staat is security geen issue).
Jammer dat jullie de original prusa i3 mk2 niet meegenomen hebben, valt ook in de prijcategorie en is zo'n beetje de meest populaire en geprezen printer.
Geeft ook mooie resultaten.
Precies want voor €1036,15 / €761,34 (pre-build / zelf bouw) heb je naar mijn idee de beste 3D printer in huis:
http://shop.prusa3d.com/e...a-i3-mk2s-3d-printer.html (pre-build)
http://shop.prusa3d.com/e...nal-prusa-i3-mk2-kit.html (zelf schroefjes aandraaien)

Helaas duurt het door de hoge vraag wel 7 tot 11 weken tot je hem thuis krijgt.

Maar dan kun je ook in 1 print gang meerdere materialen tegelijkertijd printen (awesome!) en de printer kalibreert zichzelf tijdens het printen, heeft een speciale headbed die warmte beter over het bed verdeeld (geen hotspots). En de meest nauwkeurige printer op de markt. Die als je wilt ook heel snel kan printen: https://www.youtube.com/watch?v=TZ3JC_fYgjo (bron: http://www.prusaprinters....rts-slic3r-prusa-edition/ )

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 maart 2017 12:07]

De beste, nee. Maar wel heel goed inderdaad.

De leadscrew moeren gaan relatief snel op en het is geen standaard verkrijgbare buiten diameter en gat breedte. (Zelf printen in Nylon / PLA is een van de opties).
Het frame is niet bepaald het meest stabiel in de YZ. (Ik gebruik de white melamine Prusa i3 Improve laser cut frame, P3Steel frame is nog een stukje beter).
Heeft isolatie nodig onder de pootjes om stil te zijn, maar kan dan wel van de tafel af lopen, ligt er aan wat je gebruikt.
De z-probe sensor heeft drift, omdat hij aan de warme zijde van de hot-end fan zit.
Homed de Z-as onnodig omhoog, dit kost zoveel tijd (firmware trick zonder Z-max sensor).
Kleine hot-end fan is lawaaierig (is te upgraden met een 40x40mm shroud en Noctua fan prijzig wel).
Etc.
Thanks voor de nuancering!

Helpt een meradiso non-slip mat wellicht (Lidl paar euro). Knip er vaak stukjes van en gebruik het voor van alles en nog wat dat niet meer mag verplaatsen - een schoonmoeders tip die werkt(!).

Heb je die tips die je geeft ook door gegeven aan mr. Prusa? Wat is zijn reactie daarop? Want een andere maat leadscrew (draadeind) die wel bij Hornbach te krijgen is (3, 4,5,6,8,10,12,14,16,18 of 20mm) moet vast in te passen zijn in het volgende ontwerp, toch?

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 maart 2017 22:57]

Een draadeind is geen leadscrew!

Voorheen werden er ook draadeinden gebruikt op printers, maar deze zijn minder nauwkeurig omdat de draad niet zo nauwkeurig en anders is geslepen als bij een leadscrew.
Ok dus google translate moet zich ff wat updaten :-)

Ik wou zeggen als het uiteinde een vaste moer nodig heeft kun je loctite gebruiken, zelfs op mijn fiets as (trike) is hij niet los te krijgen; je draait de as met de gelijmde moer los en vast.

Maar ik zie het nu ook op het plaatje : http://openbuildspartstore.com/8mm-metric-acme-lead-screw/

[Reactie gewijzigd door djwice op 27 maart 2017 22:09]

Draadeind is gemaakt voor het vastmaken (fastener).
ACME leadscrew en ballscrew zijn ontworpen voor beweging.
Meerdere materialen tegelijkertijd? Hij heeft toch geen extra nozzle?
Klopt geen extra nozzle voor meer kleuren van 1 materiaal:
https://youtu.be/KpcH74DXyy0

Ik denk dat ik namen heb verwisseld is al bijna 5 jaar geleden dat ik dit las: http://blog.reprap.org/20...re-printed-circuitry.html
Inderdaad. Al was het alleen al om als vergelijking te dienen hoe andere printers zich verhouden tot één van de beste en betaalbare printers.
Daar zit nu juist het punt, lead time foor de Original Prusa i3 MK2S kit (dus zelfbouw) is 7 weken, de volledig gebouwde variant is 11 weken. dus 2-3 maanden voordat je dit model in huis heb. Één van de redenen waarom ik er zelf ook nog geen heb gekocht, het wordt opeens geen impuls buy meer ;-)
ik ben deze build ook aan het maken. Nog even wachten op wat onderdelen uit china en ik kan aan de slag
De buy kan nog steeds een impuls zijn, als je hem nu besteld heb je in de zomervakantie een fantastische tijd met resultaten beter dan de Ultimaker 2+.
of op zijn minst de tronxy X3
http://www.gearbest.com/3...inter-kits/pp_436307.html

deze is nog afordable met minder dan 200 euro voor een printer met groot printoppervlak
Jullie vergeten de Tiko. 3D printer voor €200
Tiko is praktisch gezien falliet, en het is was overigens ook een heel erg slechte printer. Om kosten te besparen hebben ze bijvoorbeeld de goedkoopst mogelijke motoren gebruikt, terwijl je voor ongeveer dezelfde prijs een bouwpakket met échte NEMA17 steppers kunt kopen.

Op dit moment is de status (in hun eigen woorden):

By early January, we had no choice but to lay off our team and wind down operations. [...] we simply could not afford their salaries. [...] Meanwhile, in China, operations have slowed to a crawl [...] we are no longer in production. Most of the components are sitting there in boxes, but we lack the resources to purchase the remaining few, or to assemble/ship full batches of finished printers.

Een groot deel van de originele kickstarter backers zullen waarschijnlijk nooit hun printers krijgen, en degenen die hem wel gekregen hebben, hebben er talloze problemen mee. Er circuleert op de 3D printer-markt heel veel troep, met name op kickstarter en dergelijke sites.
Oh, ik wist niet dat dat was gebeurd. jammer voor hun :(
nog even en je ziet de 3D printer in vrijwel alle huishoudens. leuk om te zien hoe tijden veranderen
Die conclusie snap ik niet. Voor de meeste mensen voegt het namelijk niets toe. Het is leuk voor een knutselaar, maar niet voor de massa. Wat wil je er allemaal mee printen? Als je te printen object ook in de winkel kunt kopen, is dat goedkoper en sneller, plus je garantie. Zelfs als een 3D printer veel sneller en minder gedoe geeft (want het je moet nog steeds wel een beetje handig zijn)
Ik heb het vooral over de knutselaars onder ons, voor veel mensen is het simpelweg te duur of te ingewikkeld (alles valt natuurlijk wel te leren). voor mensen die er veel gebruik van zouden willen maken is het natuurlijk veel makkelijker om er zelf één in huis te hebben.
Lijkt me ook. Een lasapparaat heeft ook niet iedereen.
Weet ik niet. Een lasapparaat vereist dat je zelf vaardigheden in hebt. Een 3D-printer is op dit punt fundamenteel anders in dat je kan downloaden en printen, net zoals je veel dingen die je op papier afdrukt niet zelf maakt, maar downloadt.

Een maatschappij waarbij het normaal is om voorwerpjes te downloaden lijkt me daarom zeker niet ver gezocht. Of denk apparaten waarbij nu heel veel plastic accesoires meekomen en de meesten zelden gebruikt worden. Net zoals het normaal is geworden dat handleidingen op CD geleverd worden, kan ik me er iets bij voorstellen dat in de toekomst op zo'n CD (zal wel naar USB-stick of SD-kaart evolueren) accesoires geleverd worden om zelf uit te printen.
Weet ik niet. Een lasapparaat vereist dat je zelf vaardigheden in hebt. Een 3D-printer is op dit punt fundamenteel anders in dat je kan downloaden en printen, net zoals je veel dingen die je op papier afdrukt niet zelf maakt, maar downloadt.
Voor 3D printen heb je ook nog steeds vaardigheden nodig, je modellen zul je uiteindelijk toch ook (deels) zelf willen maken. Ditzelfde geldt ook voor een printer, die heb ik niet om standaard content van het internet af te trekken en deze af te drukken. Ik heb hem ook om zaken te printen die ik zelf heb gemaakt (een brief bijvoorbeeld).
Net zoals het normaal is geworden dat handleidingen op CD geleverd worden, kan ik me er iets bij voorstellen dat in de toekomst op zo'n CD (zal wel naar USB-stick of SD-kaart evolueren) accesoires geleverd worden om zelf uit te printen.
Welkom in 2017, we hebben de stappen USB stick en SD-kaart gelukkig overgeslagen, u kunt de verdere uitleg online vinden.
Wil je een 'goede' 3D printer dan kost die best wel wat in aanschaf en onderhoud. Wil je dat rendabel maken voor je knutselprojecten dan moet je best wel wat printen. Anders kan je dat beter uitbesteden, natuurlijk zijn er ook redelijk wat tweakers bij wie het puur gaat om het 'spelen' met een 3D printer, maar die zijn op een gegeven moment ook uitgespeeld...

Zie dit als de introductie van de iPad tablet, iedereen koopt zo een ding, waarna een hoop tot de conclusie komen dat ze het niet nodig hebben. Ondertussen ontwikkeld het concept verder, goedkopere modellen komen uit van concurrenten en uiteindelijk is het product volwassen genoeg dat het gemeengoed wordt.

Met 3D printers zitten we net op het punt van een hoop goedkope bagger producten van verschillende concurrenten en eigenlijk alleen geschikt voor een aantal niche hobbies en mensen met redelijk veel technische kennis (of de mogelijkheid om die deze eigen te maken). De ontwikkeling gaat redelijk vlot, FDM printers halen een print kwaliteit resolutie die ik een aantal jaar gelden niet mogelijk achte. Er zijn bedrijfjes die hoge kwaliteit modellen maken en verkopen, er zijn al een aantal Kickstarters geweest die een $100.000+ hebben opgehaald voor alleen 3d modellen files...
Je zei vrijwel alle huishoudens, dat is toch iets anders dan.
Zeker niet goedkoper, sneller is ook nog maar de vraag en garantie op een eigen print heb je niet nodig, plus dat je het ontwerp kunt aanpassen. En de toepassing is onbeperkt tot je eigen verbeelding.
Wat me opvalt aan de 3D printjes, dat is dat er soluties komen waar de "grote namen" niet aan willen gaan, neem nu de GOTEK floppy emulator, daar kun je al menig printjes voor vinden en in combinatie met een goede oude Commodore computer, is dit dus juist weer een uitkomst, zo niet prima verdiensten! Aangezien niemand hier aan wilt!
Als je er al zoveel gebruik van maakt dan zou je moeten weten dat de huidige generaties en methode verre van toegankelijk is voor de gewone consument.
Daarom zeg ik ook dat ik hoop dat het toegankelijker word. dit gaat nog wel even duren maar uiteindelijk dek ik wel dat we daar komen
Ik denk dat dit vies tegenvalt, we zitten nog steeds met 2D inkjet printers ipv. goedkope, snelle laser printers.
Ik vraag het me af. Het lijkt me een leuk iets om een week of twee mee te spelen maar ik denk dat de meeste mensen er eigenlijk niets aan hebben. Zou bij mij naar de zolder verhuizen om te verstoffen.

Misschien als ze heel veel beter, makkelijker en goedkoper worden dat je ze meer gaat zien maar "nog even" en "alle huishoudens" lijkt me misplaatst optimisme van een enthousiaste tweaker (snap je enthousiasme overigens prima, het ziet er echt leuk uit).
Of er moeten nieuwe toepassingen voor bedacht worden.
Mattel is Thingmaker aan het ontwikkelen. Dit is een 3D printer met als doel dat kinderen hun eigen spelgoed kunnen ontwerpen en printen voor rond de 300$. Ja hij is klein en is er nog niet maar het doel is fantastich.
linkje (kon hem niet vinden op tweakers) : http://www.dutchcowboys.n...er-voor-al-jouw-speelgoed
Lijkt mij erg sterk. De markt wordt groter, maar voor vrijwel alle huishoudens? Een 3D printer is weer een tool om dingen mee te kunnen bouwen. Je ziet ook niet iedereen nu ieder denkbaar stuk gereedschap onder de zon in huis hebben. Daarnaast zoals in de video werd vermeld heb je ook nog de opkomst van online 3D print diensten. Daar zal de gemiddelde consument eerder naartoe stappen voor die elke printers per jaar.
Misschien dat ik iets te veel potentie zie in de printers, waarschijnlijk omdat ik er zelf al veel gebruik van maak. Toch zou ik het mooi vinden als deze techniek voor iedereen toegankelijk is en betaalbaar.
ik denk dat het grote publiek de boot nog zal blijven afhouden totdat:
- de prijs onder de 500€ zakt
- de printtijd onder het uur blijft
- de printers zélf hun prints bijvijlen
- ze in grootwarenhuizen verschijnen
Mijn buur heeft al jaaaaren zijn eigen gebouwde 3d printer. niet een zelfbouw kit, nee zelf ontworpen en gebouwde apparaat.
En hij roept al even lang dat als ik wat te printen heb, ik ff moet aanlopen. Dat aanlopen gebeurd met regelmaat, dat printen is er nog nooit van gekomen. Voor hem is het meer de kunst om zijn ontwerp te verbeteren groter sneller better, noem mar op. Het printen zelf is weinig aan.
En dan is 3d printen wel leuk als hobby. Anders wordt het printen om te printen.
hoeveel fotoprinters zie je thuis? Net zoveel 3D printers zul je thuis gaan zien, de kwaliteit van een thuis machine kan kosten technisch niet tegen een gespecialiseerde opboksen
Lach niet:

Ik zie al binnenkort gecodeerde "cartridges" met filament voorzien van een RFID-chip die de printer activeert om te printen, net als de huidige generatie inkjet / toner cartridges. Zodra die chip een waarschuwing geeft dat die leeg is, kan je het vergeten. Het razor blade business model voor de 3D printer is geboren.

Ongetwijfeld krijg je dan weer een wedloop van "namaak" filament fabrikanten die de chip kraken en de 3D printer fabrikanten die zo nu en dan stiekem een firmware upgrade doen om die namaakvullingen te deactiveren.

In de beginjaren hadden Canon en Brother nog heel eenvoudige inkttanks, enkel voorzien van een optische sensor (als de inkt bijna of volledig leeg is, zal het detectielicht sterk afbuigen dat door de patroon schijnt m.b.v. een prisma (Canon) of een vlotter die zakt (Brother) en aan de printer een seintje geven dat de patroon leeg is). Dat waren echt hoogtijdagen voor de namaakpatronen en ook de navullers. Tegenwoordig heb je resetters nodig om de chip te herprogrammeren naar vol of zelfs totaal nieuwe chips (auto reset chips) en bij sommige printers zit er een fuse op: zodra de inktpatroon leeg is, stuurt de printer een sterke stroomstoot naar de chip om deze door te laten branden. Ander truukjes zijn speciale booby traps in de patroonbouw, waarbij men bij navulling (waarbij je vaak een gaatje moet boren), zelfs bij verzegelen van de patroon de inkt gewoon uit de patroon loopt en je hem niet meer kunt dichten.

De belangrijkste boodschap is: NOOIT en te NIMMER je firmware upgraden (al dan niet geniepig, zoals: er is een belangrijke update voor uw printer, dat de prestaties verbetert en nieuwe functionaliteiten biedt in een pop-up window), als er geen aantoonbare problemen zijn met het afdrukken, als je navullingen of namaakpatronen gebruikt. Zelfs driver updates zijn vaak voorzien van een piepklein aangevinkte optie in een vaak verborgen tab van het installatievenster, dat ook de firmware bijgewerkt moet worden. Goed controleren en die functie uitschakelen, zodat enkel de driver een upgrade krijgt en NIET je firmware.
Ik denk dat fabrikanten dat zeker gaan proberen, maar in tegenstelling tot bij inkjetprinters is er een belangrijke factor aanwezig die zorgt dat fabrikanten het niet te bont kunnen maken: Zelfbouw. Google een beetje op Reprap Prusa en op Ebay: Instructies hoe je hem bouwt en onderdelen, waarvan er veel zelf door een Reprap Prusa gemaakt kunnen worden, zijn zeer goed te vinden.

Nu heeft het veel voordelen om een voorgefabriceerde printer te kopen en als beginner zou ik niet snel geneigd zijn aan zelfbouw te beginnen, maar fabrikanten het te bont maken, dan zal het marktaandeel van zelfbouwprinters toenemen.
Precies, gewoon deze kiezen: http://shop.prusa3d.com/e...nal-prusa-i3-mk2-kit.html en je weet zeker dat je nooit last krijgt van die onzin. De bedenker van deze printer maakt al zijn ideeën direct publiek, om te voorkomen dat anderen het patenteren, zodat iedereen het kan gebruiken.
En het mooie is dat hij het niet alleen bedenkt, hij maakt het product ook nog realiteit en blijft er op innoveren. Maakt zijn printers zo dat je altijd onderdelen door betere kunt vervangen.

Josef Průša is wat mij betreft de belangrijkste innovator op dit moment rond om 3D printers.
Heb je aandelen in Pusa? Jij bent wel heel positief ;)
Moet zeggen dat deze inderdaad heel goed uitziet.

Helaas moet ik eerst nog een 4K monitor kopen dan een Ryzen PC in elkaar zetten.
En dan .... wellicht de Prusa MK3 (tegen die tijd)

Oh wacht even, mijn zoon wil een VR-set... nog even doorsparen dan
Als je, zoals ik, zijn blogs een paar jaar leest raak je vanzelf onder de indruk denk ik.
En dat heb ik niet snel (ik innoveer ook best wat zeg maar, maar op ander gebiedt).
Josef Průša zijn i3 is bagger. Het print best ok, maar het slaagt helemaal nergens op dat hij er een mk2 versie van heeft gemaakt.
Die frame opzich is om van te huilen,
puur geldklopperij.

De meeste reprap designs zijn echt niet goed, voornamelijk omdat ze goedkoop moeten/willen zijn. En omdat sommige zoveel mogelijk geprinte onderdelen gebruiken ( wat de bedoeling wel van reprap is)

[Reactie gewijzigd door govahnator op 28 maart 2017 10:26]

Je geeft het voorbeeld al an zelfbouw. Daarnaast is het maken van deze techniek, extruder en kopje veel minder hi tech dan piezo koppen voor een inkjet printer. Die markt is daardoor alleen al beperkt tot een paar fabrikanten van koppen die dan weer een boel patenten hebben
Ik snap je reactie niet helemaal: je toekomst visie met RFID chips in filament spoelen is al lang werkelijkheid bij vele printers, dus niks nieuws.
Maar er worden zo veel verschillende printers gemaakt dat er ook genoeg tussen zitten zonder restricties. Je hoeft absoluut niet te gaan voor een gesloten systeem.
Ik zie al binnenkort gecodeerde "cartridges" met filament voorzien van een RFID-chip die de printer activeert om te printen, net als de huidige generatie inkjet / toner cartridges. Zodra die chip een waarschuwing geeft dat die leeg is, kan je het vergeten.
Je doet alsof je de toekomst voorspelt, maar deze is al realiteit, er zijn al leveranciers die dit doen met de haspels en al veel langer met de resin reservoirs.

Waarom doen fabrikanten dat naast geld verdienen? Issues met printen en printkwaliteit voorkomen, zelfs in het ABS/PLA plastic zitten flinke verschillen in kwaliteit, zeker met de steeds accurater printers betekent dat er steeds minder afwijking in specs mogen zitten zonder voor issues te zorgen (lees je maar eens goed in). Ook zijn er al systemen die op basis van RFID tech kunnen aangeven of je haspeltje het wel haalt voor dit print projectje, er is volgens mij niets zo irritant als er achter komen na een dag printen dat je haspel op is en je overnieuw kan beginnen. Dat kost geld (materiaal, stroom en slijtage). Zolang er geen misbruik van wordt gemaakt is er niets aan de hand!

De Prusa i3 MK2(S Orginal) is waarschijnlijk de meest populaire FDM 3d printer van het moment en deze is open source, vele anderen maken er varianten van...

Een 3D printer uitkiezen is eigenlijk hetzelfde als voor een 2d printer, je moet je goed inlezen, niet de goedkoopste nemen en je niet blindstaren op de specs.
Je bent te laat met je voorspelling, deze cartridges heeft Stratasys al sinds hun dimension lijn van printers. Google maar eens op 'Stratasys Dimension Elite'. De sleuven aan de voorkant onder het print cabinet zijn cartridge slots. Een klant van mij heeft er een staan en inderdaad die cartridge bepaalt of het filament op is, ook al zit er nog in. Nodeloos om te melden, die cartridges zijn niet goedkoop.
De belangrijkste boodschap is: NOOIT en te NIMMER je firmware upgraden (al dan niet geniepig, zoals: er is een belangrijke update voor uw printer, dat de prestaties verbetert en nieuwe functionaliteiten biedt in een pop-up window), als er geen aantoonbare problemen zijn met het afdrukken, als je navullingen of namaakpatronen gebruikt. Zelfs driver updates zijn vaak voorzien van een piepklein aangevinkte optie in een vaak verborgen tab van het installatievenster, dat ook de firmware bijgewerkt moet worden. Goed controleren en die functie uitschakelen, zodat enkel de driver een upgrade krijgt en NIET je firmware.
Welkom in de wereld van de makers. De huidige trent is toch echt dat er veel meer zelfbouw printers komen. Met rpi/arduino borden voor de aansturing. De firmware flash je er zelf op met de functionaliteit die jij nodig hebt. Net als in de custom rom wereld van Android gebeurd er in de 3D print wereld nu ontzettend veel.
Wat ik nu zie gebeuren is dat er zelfbouw constructies ontstaan die voor minder dan EUR500 aan materiaal printers voortbrengen die gewoon meekunnen met grote namen als Ultimaker.
Mijn volgende printer wordt hoogstwaarschijnlijk een zelfbouw die nu veel aandacht krijgt op Thingiverse en facebook: de CoreXY-Hypercube http://www.thingiverse.com/thing:1752766
Dit is wederom een erg interessant artikel van Tweakers.

De printers worden gelukkig steeds meer plug & play.

Wat jammer is, is dat ook hier beveiligd printmateriaal z'n intrede doet. Zo'n printer zou ik mijden.
Bij een aantal (Cel, Drempel, Flashforge) is dat dus makkelijk te omzeilen.
Nu misschien nog wel, maar bij 2D printers maakt een merk als HP het steeds moeilijker om alternatieve cartridges te gebruiken.
Zie de printer van XYZ...
Beetje offtopic; Zet er oude firmware op en auto updates uit. Mijn Hp 8600 pro print al jaren probleemloos.
De auto-updates truc kende ik, maar het zelf flashen met oude firmware nog niet. Ik veronderstelde dat alleen de fabrikant dit kan.
Weer wat bijgeleerd :)
Het is ook direct het eerste wat me opviel bij prijs per kg! Van de zotte dat het gesloten systemen zijn .... makkelijk te omzeilen ja, maar het zou in een 'open source' product niet een zaak moeten zijn

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True