Door Wilbert de Vries

Volledige kunststof 3D-geprinte schedel geïmplanteerd

26-03-2014 • 11:09

54

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Chirurgen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben de schedel van een 22-jarige vrouw vervangen door een schedelprothese die gemaakt is met een 3d-printer. Volgens het ziekenhuis gaat het om een wereldprimeur, de operatie vond drie maanden geleden plaats.

Reacties (54)

54
47
31
7
1
14
Wijzig sortering
Beetje jammer dat tweakers ook meegaat in de 3D print hype, je ziet al direct dat het voorbeeld wat de chirurg vasthoudt niet geprint is. En toevallig heb ik hier ervaring mee omdat er een stuk van ongeveer 20cm² van mijn schedel vervangen is door een plastic, mijn schedel moest gelicht worden om een hersenbloeding te stoppen, na terugplaatsing begon mijn lichaam het bot te absorberen. Na een CT scan had ik de keuze tussen een metalen of plastic plaat, we hebben gekozen voor plastic, deze is met behulp van de CT-scan gemaakt, waarschijnlijk door m eerst te printen om m vervolgens in het broze materiaal te gieten wat geaccepteerd wordt door het lichaam. http://www.flickr.com/photos/spamofromania/9389485065/ dit is na de operatie in het AMC in 2011.
Bij een directe klap zal die waarschijnlijk los schieten, het materiaal is net zo sterk als bot.
ps. Ik kan zelf ook een kopie printen van mijn schedel omdat ik de CT-scan mee had gevraagd.
http://www.fablabamersfoort.nl/nl/node/615

edit: in het geschreven artikel staat het wel correct, de implantaten zijn niet geprint, maar de schedel is geprint zodat er vooraf al een implantaat gemaakt kon worden
http://tweakers.net/nieuw...these-uit-3d-printer.html
pps. normaal groeit het bot van de schedel niet aan, alleen bot wat belast wordt kan herstellen

[Reactie gewijzigd door Capibara op 27 juli 2024 06:11]

Sorry voor je ongeloof maar dit soort 3d geprinte implantaten bestaan wel.
Voorbeeld: http://www.xilloc.com/
Klopt, en bij de voorbeelden van de schedelplaten in TI6Al4V ELI (titanium dus) worden geproduceerd door LayerWise (http://www.layerwise.com/medical/custom-implants/).

Ik heb bij LayerWise nog mijn masterproef gedaan en ook als student gewerkt. Het is wel niet zo dat dit soort implantaten vaak gemaakt worden, ik heb zelf alleen de voorbeeldstukken gezien die ze meenemen naar medische beurzen, was er toevallig nooit bij wanneer een nieuwe gemaakt werd en heb wel een paar maanden in productie meegedraaid.

Om dan terug te komen op de toepassing in het filmpje, een volledige schedel zoals in dit voorbeeld zou ik met SLM in titanium zo niet in zijn geheel maken. Lijkt mij ook dat niet de volledige prothese hier met additive manufacturing gemaakt is.
@MacPoedel, hoe worden die implantaten gemaakt? Wordt er een mal geprint, het eindresultaat geprint of alleen de bestaande situatie zodat het implantaat daarmee gemaakt kan worden?
mijne is van Polymethyl methacrylate & Polyhydroxyethylmethacrylate PMMA+PHEMA
en komt bij dit bedrijf:
http://www.biomet.com/mic...ucts.cfm?pdid=9&majcid=31
Maar ik denk niet dat de implantaten geprint worden, maar een kopie van de schedel gemaakt wordt zodat er een goed passend implantaat gemaakt kan worden voordat het hoofd wordt open gelegd
Het implantaat zelf wordt geprint en dat wordt dan nabewerkt, maar dat is dan voornamelijk om overtollig materiaal weg te nemen (SLM maakt gebruik van ondersteuningsstructuren), en de ruwheid aan te passen, gezien een SLM machine vrij ruwe stukken maakt. Zo'n schedelimplantaat moet enerzijds glad zijn maar ook ruw bij de inhechtingsplaatsen. Die complexe vorm is heel moeilijk met verspanende technieken en een mal maken om metaal te gieten is echt heel duur, daarom dat er dus voor lasersinteren gekozen wordt.

Hoe de gewenste vorm bepaald wordt, weet ik niet, dat zal wel op een gelijkaardige wijze zijn als hoe het bij jou gebeurd is (ik ben geen biomechanisch ingenieur, hield me daar meer bezig met het proces van die SLM machine). Een CT-scan lijkt me heel plausibel, waarmee dan een 3D model ontworpen wordt dat met wat ondersteuningsstructuren en aanpassingen zo ingeladen kan worden in de besturing van de SLM machine.

Van kunststof AM ken ik weinig, LayerWise houdt zich alleen bezig met titanium en staal (en er was sprake van aluminium, maar dat is niet echt relevant voor implantaten, meer industriële toepassingen). Ik heb op AM beurzen al wel geprinte implantaten gezien (van Materialise onder andere, ik ken natuurlijk vooral de bedrijven uit mijn omgeving, Leuven, België :p), en schedels printen gebeurt inderdaad ook, daar hadden we een exemplaar van liggen op bureau voor een project van een andere student.
Anoniem: 583123 26 maart 2014 11:17
De patiënt heeft haar gezichtsvermogen weer volledig terug, is klachtenvrij, is weer aan het werk en het is vrijwel niet te zien dat ze ooit geopereerd is .”

knap stukje werk lijkt mij :|

http://www.umcutrecht.nl/...el-ge%C3%AFmplanteerd.htm

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583123 op 27 juli 2024 06:11]

Het klinkt heel goed inderdaad, maar met hechtingen op de juiste plaats is het goed te doen. De huid wordt namelijk in het haar losgesneden, een snede van oor tot oor over het hoofd heen. Als de mevrouw haar haren laat groeien zal er niets van te zien zijn. Bij een kale man zou het er anders uit hebben gezien. Maar inderdaad alsnog erg knap gedaan allemaal.
Op het nieuws lieten ze zien de ze daarna toch echt wel weer klachten kreeg anders.
Het eerste waar ik aan moest denken is;
heeft deze persoon dan gewoon hoofdhuid?
En groeit hier dan ook weer haar op?
En hoe stevig is die verbinding met de bestaande schedel stukken, heeft deze persoon dan een verhoogde kans om schade te krijgen na een val/klap tegen het hoofd?
Zoals je zag in het filmpje lag de huid van de patient opgestropt op het voorhoofd, deze zal naar alle waarschijnlijkheid aan het einde van de operatie weer terug geplaatst worden over het implantaat.

Het haar van de patient behoeft niet persee een natuurlijke schedel om te groeien, omdat de groei van de haren geschiet in de haarzakjes, welke verweven zitten tussen de verschillende huidlagen door. Wat het nodig heeft is de toevoer van bloed naar de haarzakjes om de groei te doen stimuleren. Dus haar haar zal gewoon teruggroeien, alleen bestaat er kans op lokale kaalheid doordat er natuurlijk littekenweefsel gevormd wordt op de verschillende snijlijnen. BRON
Is deze persoon gisteren niet in Eenvandaag op tv geweest?

http://www.eenvandaag.nl/broadcast/2607

Door een botziekte bleven haar botten groeien (en dus ook haar schedel) wat veel pijn opleverde. Na de transplantatie is haar hoofdhuid teruggeplaatst en daar groeit ook weer haar op zoals in de uitzending te zien is.

Knap werk, goed voor de vrouw in kwestie maar ook voor de medische wetenschap in het algemeen. Nu blijkt dat nagenoeg een complete schedel kan worden vervangen door een geprinte schedel, maakt dit de weg vrij voor meer toepassingen.
Je kunt heel goed de hoofdhuid losmaken van de schedel, het gaat echt heel erg makkelijk, ik heb het vorig jaar een chirurg nog zien doen. Hij maakt een snede van het ene naar het andere oor over het hoofd en kan dan eigenlijk met zijn vingers de hoofdhuid van de schedel scheiden. Dit komt door een vlies dat het arachnoid heet, ook wel spinnenweb in het Latijns. En zo makkelijk breekt dat dus ook.
Je kunt dan de complete hoofdhuid naar voren trekken (tot aan de wenkbrauwen) net alsof je er een masker aftrekt.
Jammer alleen dat het arachnoidea, ofwel spinnewebvlies, zich ín de schedel bevindt, en dus niet tussen de schedel en de huid ligt.

Je verhaal klopt verder overigens wel. Niet alleen hoofdhuid laat vrij gemakkelijk los, de rest ook - zie bont of leer, allemaal van huiden gemaakt.
Oh ja klopt ook inderdaad, foutje van mijn kant... Het is gewoon losmazig bindweefsel dat de schedel van de huid scheidt.
Volgens de verhalen zou de volledige schedel vervangen zijn. Er zou dus geen verbinding zijn met bestaande schedel delen. Ik zou niet weten hoe dat precies moet werken maar dacht zelf richting zo'n glazen schedel wat je soms in van de goth winkels ziet liggen. Uit filmpje zelf was op te maken dat de onderdelen van zo'n schedel aan elkaar geschroefd kunnen worden. Je zit dus met meer als alleen de hersenen in een dergelijk geval. Ook ogen, gehoor en dergelijke dingen zouden dan verplaatst moeten worden.

Ben een beetje sceptisch of de term "volledig" hier ook wel echt volledig is.... Desalniettemin wel een hele mooie prestatie.
Volledig is in dit geval voornamelijk het schedeldak, je ziet in het filmpje toch ook dat alleen de bovenkant vervangen is en bevestigd aan bot. Het gezicht is helemaal niet aangeraakt, er zijn ook al wel gezichtsprotheses geplaatst maar de wetenschap staat nog niet zo ver dat zomaar alle gezichtsspieren opnieuw aangehecht kunnen worden. Zo'n gezichtsprothese is dus een stuk minder expressief.
Was vanmorgen een interview op Radio 538 met de chirurg. Ze maakten een snee van oor tot oor en de huid werd over de schedel getrokken dus er groeide ook gewoon weer haar op.

Verder zei hij dat het sterker is dan onze gewone schedel, maw deze vrouw kan nu juist beter tegen een stootje dan wij, vergeet ook niet dat heel haar schedel is vervangen en niet alleen een stukje.
Beter tegen een stootje kunnen zou ik zo niet zeggen, uiteindelijk wordt de kracht die uitgeoefend wordt op de kunststof bovenzijde doorgegeven via die verbindingen aan de rest van het hoofd waardoor zich daar dan weer meer belasting kan voordoen dan bij een gewone schedel.
Wat jij dus impliceert is omdat haar schedel nu van sterker materiaal is de kracht die bij een klap doorgegeven wordt aan de rest van de verbindingen groter zou zijn dan wanneer dit zou gebeuren met haar eigen schedel?

Ik vraag me af hoe je tot die gedachte komt? De klap is toch altijd even groot in beide gevallen dus de belasting even zwaar? Of denk je dat het geprinte gedeelte een minder absorberende werking heeft ofzo?

Jou theorie is dus erg ver gezocht.
Je kunt de schedel in dit geval voorstellen als 2 stukken die aan elkaar gehecht zijn maar waar eigenlijk een grote scheur tussen loopt waartussen stijve verbindingen gemaakt zijn. Wanneer de bovenschedel een schok absorbeert, vervormt die eigenlijk een beetje (buigt lichtjes). Als je het losse implantaat vervormt, moet het onderliggende bot deze vervorming tegengaan en daardoor ontstaan spanningsconcentraties ter hoogte van die verbindingen. Het is dus belangrijk dat die verbindingen die spanningen aan kunnen, en dit is niet een probleem dat je hebt bij een gewone schedel omdat die bestaat uit meerdere stukken (terzijde, bij een kind nog meer dan bij een volwassene) die soepeler aan elkaar bevestigd zijn waardoor de spanning veel gelijker verdeeld kan worden over de schedel.

Theoretisch kun je met voldoende druk van bovenaf de verbindingen tussen schedel en implantaat losbreken. Hoeveel dat is, spreek ik me niet over uit, maar de situatie is in elk geval niet zomaar vergelijkbaar meer met een gewone schedel en het zwakste punt is dus niet meer de plaats van impact maar de verbindingen en het daaronder liggende bot.

Dat is nu wel het extreme geval, bij een lichte belasting is de vervorming te verwaarlozen, maar ik denk toch dat ze altijd voorzichtig gaat moeten zijn hoor.
Daar kan ik me helemaal in vinden maar is het niet zo net als bij een gelast stuk staal dat de las sterker is dan het metaal zelf? ;)
Dat is meer metallurgie dan sterkteleer, ik kan daar iets over zeggen maar dan gaan we helemaal off topic :p. Klopt wel dat je door een las ook spanningsconcentraties krijgt.
Ja deze persoon heeft 'gewoon' hoofdhuid met haar. Ze was gisteren te zien op tv, ik meen eenvandaag. Er zijn nog een aantal kale plekken maar het haar groeit. Zoals je ziet is het plastic gemonteerd op stukken van de oude schedel. Denk dat ze meer zorgen moet maken over eventuele infecties dan een klein stootje.
De huid is op een dergelijke manier gesneden dat het als een soort flap over over het gezicht en achterhoofd geslagen kan worden. Als de kunststof schedel geplaatst is slaan ze de huid gewoon weer terug over de nieuwe schedel. Alle haarzakjes zitten in de huid, dus - behalve op de plek van het litteken- behoud ze een normale haargroei. Daarbij is het materiaal van de nieuwe schedel sterker dan bot.
Ik vroeg me ook direct af hoe ze dit veilig gesealed krijgen.
Het moet "waterdicht" zijn neem ik aan, en zou bang zijn bij elk stootje.
Inderdaad, je zou toch zeggen dat een flinke stoot op het hoofd best eng zal zijn. Alleen al het geluid dat je in je eigen hoofd hoort bij een klap zal anders zijn. Plexiglas is wellicht stevige rdan bot maar als het breekt zijn er wellicht gevaarlijkere scheuren/scherven en is het direct afgelopen met haar.

Geweldig om te horen dat het leven van deze dame is gered dankzij een 3D printer.
Het zal best een raar idee zijn dat je een kunststof schedel hebt maar over de veiligheid zou ik me niet zoveel zorgen maken.

Een valhelm is ook van kunststof en kan toch een poepie meer hebben dan jouw schedelpan. Nu zal dit waarschijnlijk wel van een iets ander materiaal zijn maar toch.

Als de klap zo hard is dat je plastic schedel het begeeft dan denk ik niet dat je het zou overleven als je je natuurlijke schedel nog zou hebben. Botsplinter zijn ook niet zo goed voor je hersenen namelijk.
Ik verwacht niet dat de materiaalkeuze het probleem zal vormen. Ik weet bijna zeker dat het geen plexiglas zal zijn, dit is te hard/bros. Je wilt een materiaal wat in zulke mate flexibiliteit kan vertonen dat eventuele groei niet leidt tot ongewenste spanningen. Zoals je kunt zien in het filmpje wordt de kunststof schedel met behulp van tussenstukjes bevestigd aan de rest van de schedel, waarschijnlijk zal het bot gaan hechten op de schedel om een dichte ruimte te kunnen creëren. Een schedel hoeft niet waterdicht te zijn. Het hersenvlies zorgt ervoor dat de hersens veilig zijn, een schedelbreuk of gat in het hoofd leidt ook niet direct tot grote problemen.

Ook zal het materiaal "geaccepteerd" moeten worden door het lichaam (dus niet afgestoten, met bijbehorende verschijnselen).

Ik heb een tijdje terug een documentaire gezien over een man die een aangezichtsprothese kreeg, omdat een deel van zijn hoofd operatief was verwijderd door kanker. Met een deel bedoel ik een oog met deel van de oogkas, een stuk kaak, de gehele wang en een stuk van zijn verhemelte.
Daarbij monteerden ze eerst aan het bot wat wel beschikbaar was bevestigingspunten waarmee een prothese vastgezet kon worden. Bij die prothese was de vorm zeer complex, het werd een kopie van zijn linkerkant van het gezicht. De huidkleur en hoe het oog eruit zou komen te zien werd door een prothetisch specialist uitgevoerd. Enorm interessant, ik denk zelfs interessanter en meer "wauw" dan deze ingreep.
In het geval dat deze persoon gewoon "zo" de straat op gaat kan iedereen recht de hersenen in kijken.
Anoniem: 554750 @NEO25626 maart 2014 15:29
Volgensmij blijven de haarkliertjes gewoon in de hoofdhuid zitten, dus ik denk dat ze nog wel haar krijgt...
De hele schedelbedekking (spieren, aderen, zenuwen, huid) wordt "opzij" geklapt en later weer terugplaatst.
Haren groeien niet uit je schedel en de doorbloeding loopt ook niet via bot. Er zit meer op je schedel dan alleen een laagje huid.

Overigens is de benaming redelijk misleidend. Het gaat namelijk niet om een complete schedel maar alleen om de hersenschedel. En dan ook nog niet in zijn geheel, zo te zien.
Daarnaast is er nog een "brug" blijven zitten tussen het voor- en achterhoofd.

Een geweldige prestatie uiteraard maar bij "complete schedel" denk ik toch net aan iets anders.
hebben ze de nieuwe schedel massief gemaakt of met een open structuur. Wellicht dat in dat laatste weer 'gewoon' bot aa zou kunnen groeienom het sterter te maken en ook weer zelfhelend.
Dat was juist het probleem ze had een aandoening waar het bot van de schedel steeds dikker werd waardoor haar hersenen in de knel kwamen. Dus ik denk niet dat voor de laatste optie is gekozen.
Ahhh.. BAH! Had even niet verwacht de volledige hersenpan INHOUD te zien.
Hadden ze er even bij mogen vermelden inderdaad.
Geweldig, met dit soort technieken zal de medische wereld nu in staat zijn veel tot op hede niet mogelijke operaties uit te voeren. Een geweldig voorbeeld van hoe techniek en de zorg samen tot een "product" komen waar de patient echt mee geholpen is.

Misschien zou dit ook de prijzen van medische sets (zoals implantaten en protheses) kunnen doen dalen, waardoor zorg uiteindelijk goedkoper wordt.
Ik kan het filmpje hier niet zien, maar de titel spreekt van een volledige schedel . Dit lijkt me moeilijk te realiseren (alles uit de oude schedel lepelen en dan in een plasic schedel terugstoppen??). Als ik de reacties zo doorlees, lijkt t ook meer om delen van een schedel te gaan die vervangen zijn.

Is het zoals de titel claimt dus een hele schedel , of toch slechts delen?
Anoniem: 175233 @fre0n26 maart 2014 17:59
Het is de gehele bovenkant, alles boven ongeveer de lijn van wenkbrauwen tot net boven de oren. Dus min of meer een halve bol.
Het is alleen de volledige bovenkant zo te zien maar hoe zit het nu met de onderkant en eventueel de kaak? blijft het daar gewoon doorgroeien ?
Knap dat ze zo de techniek van 3D printen toepassen in de medische wereld om het leven voor mensen prettiger te maken of om personen met letsel weer te herstellen.

Off-Topic: brrrr, hersens.... gaaf om te zien, maar moet er niet te lang naar kijken.
Echt razend knap, ongelooflijk :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.