Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Eerste kennismaking met HTC One (M8)

25-03-2014 • 23:30

24 Linkedin

HTC's nieuwste Android-vlaggenschip is een duidelijke evolutie van zijn voorganger, in plaats van een revolutie. De behuizing is wederom van aluminium, de antenne's zitten weer in de achterzijde verwerkt, de camera heeft weinig pixels, maar hoge lichtgevoeligheid en in de nieuwste versie van de Sense-software staat BlinkFeed nog steeds centraal. HTC heeft de naam nagenoeg hetzelfde gelaten: de opvolger van de HTC One gaat gewoon weer 'HTC One' heten. Om onderscheid te kunnen maken zal HTC waar nodig de typenummers vermelden: de oude HTC One is de M7 en de nieuwe de M8.

Dat HTC dezelfde naam aanhoudt zou de indruk kunnen wekken dat het toestel nauwelijks veranderd is, maar dat is niet zo. Er is een fors snellere processor ingebouwd, de behuizing is verfijnd, er staat een nieuwe versie van de Sense-software geïnstalleerd en HTC heeft een tweede camera aan de achterzijde toegevoegd die diepte-informatie opslaat. Daardoor is het met enkele softwaretruukjes mogelijk om 'achteraf scherp te stellen'. Direct na de aankondiging van het toestel in Londen konden we aan de slag met de vernieuwde HTC One en keken we of HTC genoeg wijzigingen heeft doorgevoerd om het een echte opvolger te mogen noemen.

Deze video hoort bij een geschreven preview.

Reacties (24)

Wijzig sortering
Optische beeldstabilisatie weg is zeker jammer, maar niet wereldschokkend.
Het is wederom weer een prachtige telefoon, en hem nu "live" te hebben gezien ben ik enkel meer overtuigd geraakt dat dit wederom *het* toestel van het jaar zal zijn. Petje af voor HTC.
Het enige nadeel dat ik, persoonlijk, kan bespeuren is dat hij nog langer is dan de One al was...

Jammer is wel dat Qualcomm de nieuwe chips nog niet helemaal op orde heeft, zo krijgt de CPU geen lekkere upgrade. En ook dat de pixels nog steeds rond de 4 zweven is enigszins jammer, maar ook geen deal breaker... De kleur is zeker beter geworden trouwens...
... Jep, ik denk dat ik hem maar ga halen. :)

Kudos aan HTC.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 25 maart 2014 23:45]

Nou ja ... kudo's ?

Vind ik niet op z'n plaats. Vorige maand riep HTC nog dat ze qua ontwerp een grotere vooruitgang zouden maken als haar concurrenten.

En zie hier ... het toestel lijkt als twee druppels water op het vorige model, heeft een iets groter scherm, een Snapdragon 801 en 1 nieuwe gimmick (in dit geval de dubbele camera).

Weet je welke toestellen nog meer op de voorganger lijken, een iets groter scherm hebben, een Snapdragon 801 bevatten en zijn uitgerust met een of andere gimmick ? Precies; concurrerende toestellen als Samsung's Galaxy S5 en Sony's Xperia Z2.

Ik hoopte dat HTC met iets revolutionairs op de proppen zou komen, maar zoals ik al verwachtte valt het tegen. De M8 zal beslist een goed toestel zijn, maar volgens mij ben je beter af om de vorige One tegen een leuk prijsje te kopen.
Mee eens, Htc blijft zich keer op keer toch maar weer bewijzen _/-\o_
Ik zelf ga ook voor de HTC One(M8)
Weet ook wle dat de telefoon vorig jaar tot de beste telefoon was enz.
Maar hoelang blijven ze het volhouden. Ondanks dat het de beste telefoon was waren de verkopen zeer matig. En dat wil je niet met zo'n toestel.

Waar iPhone/Samsung ondanks sommige dingen ook de plank mis slaan alsnog veel en veel meer verkopen dan HTC vraag ik me echt af hoe lang nog?

HTC heeft niet de grootste budget voor hun reclames en noem zo maar op....
Heu? Dat hebben ze niet aangekondigd.
Ze hebben gezegd zich meer te gaan richten op mid-segment, maar nooit is er gezegd dat ze daarom maar ophouden met high-end telefoons.
Ik vind het jammer dat ie er zoveel ronder eruit ziet.
Dat hoekigere spreekt me meer aan.
Vind persoonlijk de M7 er beter uit zien dan deze nieuwe M8.

En ik vind het ook jammer dat ze nu onscreen buttons hebben. Nu heb je het HTC logootje in het midden onderop, maar links en rechts heb je dode ruimte. Ze hadden wat mij betreft dat HTC logootje op een andere plek (of gewoon niet) mogen zetten zodat de telefoon korter had kunnen zijn of net nog een slagje groter qua inch.

Al met al ziet het er wel uit als een veelbelovende smartphone die de eer van de M7 voortbrengt, maar ik vind het geen waardige upgrade, alsmede door het lage aantal MP van de achtercamera.
Daarentegen zijn andere fabrikanten als Sony en Samsung ook niet erg baanbrekend bezig als je kijkt naar hun voorgangers.
En ik vind het ook jammer dat ze nu onscreen buttons hebben. Nu heb je het HTC logootje in het midden onderop, maar links en rechts heb je dode ruimte. Ze hadden wat mij betreft dat HTC logootje op een andere plek (of gewoon niet) mogen zetten zodat de telefoon korter had kunnen zijn of net nog een slagje groter qua inch.
Ik vind het ook jammer dat er is gekozen voor generieke on-screen softbuttons. Fysieke knoppen, voelen voor veel gebruikers kwalitatiever aan, en nemen niet je schermruimte in. Je hebt bovendien minder kans op foutieve invoer doordat 2voudige actie vereist is (aanraking+pressie) ipv alleen aanraking.

Wanneer je kiest voor de boomsound speakers ipv hardware buttons, kies dan voor goed geïmplementeerde veeg-navigatie Die werkt namenlijk ook met 2voudige actie (aanraking + beweging) waardoor je weinig kans hebt iets peronlijk indrukt.

Als je simpelweg motion-launch, domweg kopieert van de LG2, doe het dan béter dan LG.
Nu kiezen ze voor de 3 navigatie-knoppen onderin. Beter hadden ze gekozen voor een ander systeem, waarbij je ook navigeren in het systeem doet met veegbewegingen. Want dat werkt je snel, effectief, foutloos en maakt vooral die soft-buttons onderin het scherm, die onnodig schermruimte innemen overbodig.
Double tap to unlock gejat van de LG G2? Eerder van de Nokia Lumia 920:
http://www.wpcentral.com/...tap-awake-clock-lumia-920

Nokia N9: http://mynokiablog.com/20...-by-lg-g2-as-knock-knock/
De G2 bestond toen nog niet.

[Reactie gewijzigd door Whatson op 26 maart 2014 00:14]

Dit bestaat al jaren in Android voor Nexus-telefoons en de Nexus 7, Ponury Gesture Mod aka. Touch Control:
http://forum.paranoid.me/...dee017f6de338b20621ea5ae7

Ik gebruik het in elk geval al sinds september 2012. Dubbel-tikken om het scherm aan te doen gebeurde alleen nog wel eens in mijn broekzak, dus ik gebruik altijd vegen om het scherm aan te doen. Werkt perfect op mijn Galaxy Nexus en kost niet merkbaar meer energie (heb het indertijd gestest). De aan-uitknop gebruik ik misschien 1x per twee weken, als ik mijn telefoon opnieuw op wil starten of zo.
Het is goed dat ze het doen.
Maar Meego op de N9, was het eerste toestel met echt goede veeg-navigatie. En dat is op grotere schaal gevolg door Blackberry, dat was met Blackberry OS10 is de eerste van de grote 4 OS'en, die de volledige navigatie doet met aanraak bewegingen. Unlock, sluiten van apps, naar het 'alt-tab' overzicht, en home.Allemaal met swype bewegingen.
Functies waarvoor nu op Android 4.*, 3 knoppen onnodig schermruimte innemen.

Swypen in plaats van 2x tappen, heeft bij mijn nexus nog nooit merkbaar geleid tot het onnodig activeren van de telefoon. Navigatie kun je op 3 manieren doen [1] Hardware buttons [2]Software buttons [3] Swypen/veeg-bewegingen.
-Welke manier[1,2,3] de beste is licht een beetje aan persoonlijke maar is ook te rationaliseren met plus en minpunten:

-onscreen
-Druk je makkelijk perongelijk in, door activatie door maar 1 factor (aanraking)
-Neemt schermruimte in, daardoor minder ruimte op het scherm.
+Dynamisch

-fysieke knoppen
+druk je niet zomaar per-ongelijk, door 2 factoractivatie (aanraking + pressie)
+is blind te vinden
+geeft haptische feedback
-neemt (een klein beetje) ruimte in onder het scherm, daardoor minder ruimte voor het scherm.

-Swypes/veegbewegingen
+druk je niet zomaar per ongelijk in, door 2factoractivatie (aanraking en beweging)
+Is blind te activeren
+Dynamisch
+neemt geen ruimte in, op het scherm.
+'flow' van altijd vooruit gevoel.
-geen haptische feedback.

De pluspunten van de laatste van de drie, zijn ook afhankelijk van goede implementatie.
En dat is op Jolla en Blackberry OS 10, wel goed gedaan. En gebeurd bij Android niet, doordat daar de belangrijkste navigatie [home, alt-tab, back] gaat via on-screen knoppen.
En de veeg-navigatie wordt gebruikt voor 'secundaire' functies, als de blinkfeed of google now.

Dus ik denk dat ze op android, beter kunnen leren van Jolla, of Blackberry dan het rommelige idee achter de huidige navigatie voort te zetten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 26 maart 2014 01:48]

Een paar kleine opmerkingen. Sinds wanneer heeft de N9 dat je kunt vegen om het scherm aan te zetten? Is dat ouder dan de Android-aplicatie die ik hierboven noemde? Werkt overigens vrijwel perfect, en snel.

Het is juist andersom: vegen leidt bij mij nooit tot broekzakactie, dubbeltikken wel. Vond dubbeltikken op zich wel handig, ongeveer even handig als vegen.

De nieuwe HTC heeft ook dat je met verschillende vegen op het uite scherm verschillende functies opent, dat lijkt mij wel handig. Hij zou eigenlijk alle mogelijke gebaren moeten ondersteunen vanuit het uite scherm: dat is nog steeds mijn scherm.

Ben het met je eens dat vegen in veel gevallen superieur is. Maar een paar belangrijke nadelen heb je niet genoemd:
- Je kunt van tevoren niet zien welke vegen welke actie tot gevolg hebben.
- Vegen kunnen interfereren met andere acties, b.v. met scrollen op websites of landkaarten, of met de touch-controls in de Android-browser (die zijn echt fijn).

Op Android kun je met behulp van bepaalde programma's in principe heel veel vegen voor allerlei dingen gebruiken. Ook kun je een veeg met 2 vingers voor iets instellen, of vegen met 3 vingers vanaf de zijrand, of met 2 vingers roteren, of met 1 vinger eerst naar beneden, dan naar rechts, etc. Je kunt ook per gebaar instellen dat het iets anders doet afhankelijk van in welke applicatie je bent. Dit kan allemaal met GMD Gesture Control.
https://play.google.com/s...dmooddroid.gesturecontrol

Werkt prima op mijn Galaxy Nexus. Alleen heeft die in het algemeen te weinig werkgeheugen, dus ik moest keuzes maken. Heb het wel een jaar met plezier gebruikt. Het probleem met Android is wel dat er binnen specifieke applicaties niet veel is dat je kunt doen, omdat die er niet op gebouwd zijn, er niet op ingericht zijn, om veel met vegen te doen. Je kunt wel iets freubelen door activities uit te voeren met gebaren, met er zijn grenzen. Maar de dingen zie jij daar noemt (sluiten van apps, naar het 'alt-tab' overzicht, en home) zijn niet applicatie-specifiek, en die kun je prima doen met GMD.

Nog een groot nadeel van bepaalde hardware-knoppen, zoals de aan-uitknop, vind ik dat je kracht moet uitoefenen: dat kan alleen maar als je de telefoon op een bepaalde manier vast hebt, niet met 1 vinger. Als hij b.v. op tafel ligt, is het aanzetten van de telefoon met de aanknop veel minder handig dan vegen over het scherm; voor de knop moet je het toestel echt met minimaal twee vingers aan weerskanten beetpakken.
Jij moet een android hebben,
Je noemt twee nadelen van swypen, die op andere OS'en al getackeld zijn.
1- Je kunt van tevoren niet zien welke vegen welke actie tot gevolg hebben.
2- Vegen kunnen interfereren met andere acties, b.v. met scrollen op websites of landkaarten, of met de touch-controls in de Android-browser (die zijn echt fijn).
1. Je kunt van tevoren niet zien welke vegen welke actie tot gevolg hebben.
Is op te lossen, door consequent aan 1 veeg-beweging, altijd dezelfde actie toe te kennen. Op blackberry werkt dat nu zo:
Onderrand -> Omhoog : Sluiten app/back.
Onderrand omhoog, door naar rechts: Hub openen.
Bovenrand -> Omlaag : "opties"
Zijkant links -> Midden: in-app-Navigatie-menu
Er zijn er meer, maar hierdoor weet je bij elke veegbeweging, ongeacht wanneer je hem uitvoert wat je kan verwachten.
Het 2e probleem: 'Vegen kunnen interfereren met andere acties, b.v. met scrollen op websites of landkaarten, of met de touch-controls in de Android-browser.' Komt in de praktijk op blackberries niet voor, doordat je echt moet beginnen aan de buitenrand van het scherm, voor de navigatie bewegingen. Ook kun je door het slimme OS-design met 1 beweging alle 3 de 'knoppen' van android vervangen.

Voorbeelden van een goede implementatie staan in dit filmpje. en deze video.

--
Een goede OS-maker. Zorgt er ook voor er voor zijn apps. 1 standaard is voor veegbewegingen.
Android heeft zo'n standaard wel voor 'onscreen systeem knoppen* gemaakt voor haar apps, maar niet voor veegbewegingen. Daardoor wordt het nu een beetje een chaos, elke rombakker/app-ontwikkelaar doet iets anders. En de meest makkelijke beweging, vanaf onderrand, omhoog, is bezet door google now.

Een ander OS naast Blackberry, dat de standaard voor veegbewegingen al wel goed (maar slechts mondjesmaat) ingevoerd is Apple's IOS. Vanaf ios7 zijn ookdiverse veegbewegingen ondersteund, en is er voor developpers 1 duidelijke standaard.

*[ ... ] voor opties

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 26 maart 2014 02:13]

Ad 1: al die dingen die jij noemt kun je prima en consequent instellen in GMD zoals boven genoemd. Wat ik bedoel is dat je het niet kunt zien, letterlijk. Er staat niet op het scherm "naar beneden van de bovenrand doen x". Dat is vooral een nadeel voor onervaren gebruikers, of als je veel verschillende commando's wilt gebruiken, of voor commando's die je zelden gebruikt.

Ad 2: ook dit kun je prima doen met GMD, door alleen vanaf de rand in te stellen. Maar de (optionele) Quick Controls van de browser beginnen ook aan de rand, dus dat interfereert. Ligt niet per se aan Android, maar aan bepaalde applicaties. Er zijn wel meer applicaties die randen gebruiken.

Ik vind eerlijk gezegd de rand helemaal niet lekker voor dingen die je heel vaak moet doen, de onderrand uitgezonderd. Bij de zijranden schraap je met je vinger over de stroeve rand van je telefoon. De bovenrand is te ver van mijn duim: die gebruikt Android zoals je waarschijnlijk weet voor notificaties, en dat vind ik dus irritant.

---
Wat betreft het gebrek aan uniformiteit heb je helemaal gelijk. Omdat niet iedereen GDM gebruikt, doet elke applicatie wat anders, en dat is heel irritant. (De onderrand heb ik gezet op "scherm uit", want dat doe je tenslotte het vaakst. Google Now gebruik ik niet.) Laten we hopen dat Google snel met uniforme vegen komt. Dat irritante "hamburgermenu" (vegen vanaf de linkerrand voor opties) dat ze nu overal in hun eigen applicaties invoeren vind ik trouwens alleen maar irritant, werkt niet lekker.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 26 maart 2014 03:13]

Moet het toch een keer gezegd hebben: ik vind dat Wout het erg goed doet!
Ik vind het jammer dat hij groter is, de 'oude' One is al wat aan de grote kant. Maar verder puike telefoon, erg mooi design (vind het iets hoekerige design van de oude trouwens zelf nog mooier) en HTC heeft een van de betere grafische schillen en ook de meeste applicaties/widgets zijn uitstekend en gebruiksvriendelijk.

Natuurlijk is het ook fijn voor de stock Android liefhebbers dat ze ook wederom een vanilla Android versie uitbrengen.

Ik ben nog steeds htc fan, maar dat wil niet zeggen dat ze alles goed doen. Apple/ios heeft zeker goede dingen, evenals Samsung en Nexus devices. Het is soms maar goed dat er zoveel keus is :)

[Reactie gewijzigd door ToFast op 26 maart 2014 00:17]

Deze heeft een metalen buitenkant, groot scherm, relatief grote accu, en micro-SD. Echt de enige telefoon die dat allemaal heeft en zonder ernstige gebreken is, ik ben enthousiast! Jammer van de beeldstabilisatie...maar goed, telefooncamera's zijn sowieso altijd vrij slecht, dus ik vind dat een beetje marginaal. Wel jammer. Ook jammer dat de batterij niet verwisselbaar is, en dat hij niet waterdicht is. Geen draadloos opladen, waarschijnlijk? Dat is ook jammer. Met Cyanogen erop lijkt mij de nieuwe HTC One misschien toch wel de beste telefoon van het moment!
Ik vind het jammer dat hij groter is, de 'oude' One is al wat aan de grote kant.
Wout heeft het niet getest in de rumoerige zaal.
Maar misschien zorgt het wel voor meer ruimte voor de BoomSound Speakers, waardoor je nog beter geluid hebt dan in de vorige generatie. Want dat was een unieke future van de vorige ONE
De vorige generatie was namelijk een stuk beter in het maken van geluid dan de Samsung Note2, Nokia 920 en de Apple Iphone5 maar legde het nog wel af tegen de Blackberry Z30.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 26 maart 2014 01:40]

Kleinere batterij zal wel zijn om het gewicht nog enigszins binnen de perken te houden.
40% langer mee? Dat zullen we nog wel zien. Geen zin om helft van de dag aan de lader te hangen (na 's nachts al opgeladen te hebben.)

En, waarom doen fabrikanten toch zo moeilijk over SD slots in te bouwen? Alsof het echt een gunst is die ze ons verlenen. Is dat nou echt om Cloud te pushen?
Dat deze phone een SD slot heeft, maakt hem gewoon meteen in een klap zoveel aantrekkelijker, en dat zou dus gewoon standaard moeten zijn.

Mooi ding, zeker inderdaad die "stoere" metal kleur. Voor mij (waarschijnlijk) te duur.
De One m7 kwam al met de top mee qua accutijd destijds, dus 40% moet echt wat beloven. Android zal vast nog beter geoptimaliseerd kunnen worden, maar ik denk dat de grootste winst gaat liggen in accutechnology. Hoeveel artikelen er hier op tweakers al wel niet geplaatst zijn over nieuwe technieken voor accu's, maar het daadwerkelijke gebruik ervan in smartphones duurt jaren.
Anoniem: 487312
26 maart 2014 09:48
van large naar xl. :/
Hoeveel groter worden ze nog wel niet...

terug on topic:
Bij de vorige One werd gezegd dat de plastic randen vrijwel noodzakelijk was voor de antenne (3gp, wifi etc). Gezien dat nu ook afgewerkt is met alluminium, vraag ik me wel af hoe de bereik is met deze telefoon tenopzicht van andere merken en modellen
Precies, het bereik van de One m7 is prima, behalve dat 4g een stuk minder is dan die van de concurrentie.

Toch denk ik dat dit wel goed zit, HTC denkt daar echt wel overna, maar de review zal het moeten uitwijzen.
Er zijn goede keuzes gemaakt maar ook weer slechte, betreft het design een dikke pluspunt, het ziet er een stuk beter uit, en dat had ik in eerste instantie niet verwacht. Betreft de camera dik met de preview eens, een verkeerde keuze gemaakt. Het voordeel van belichting en die gimmick met die tweede camera weeg voor mij niet tegen meer pixels en een beeldstabilisatie.

Zakelijke gebruikers die een knappe telefoon zoeken, zou ik zeker weten deze telefoon aanraden, voor de consument lijkt de S5 meer wat.
Enorme deceptie! Ja, hij ziet er mooi uit met zijn onderscheidende alu unibody en prima geluid. Daarom is het zo jammer dat dit de enige features zijn waarin het toestel zich onderscheid. Op alle vlakken wordt hij zo'n beetje verslagen door de concurrentie (S5 in dit geval). Accuduur, (enorme) omvang, scherm (subjectief) en het feit dat de accu niet vervangbaar is (toch niet onbelangrijk als je hem langer dan een jaar, intensief wil gebruiken). En dan die onzin rondom die (wat Wout terecht aangeeft) 'gimmicky' duo camera, wat heb je er aan? Of is het een krampachtige wanhoopspoging om onderscheidend te kunnen zijn... Ik had graag gezien dat HTC met een sterker alternatief kwam voor de Galaxy S5...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee