Leapfrog introduceert engineering pla-filament

Het Nederlandse 3d-printerbedrijf Leapfrog heeft een nieuw filament voor 3d-printers ontwikkeld, dat het Engineering pla noemt. Dat moet de eigenschappen van pla-filament combineren met die van abs-plastics.

Volgens het bedrijf is het nieuwe Engineering pla sterker dan abs-filament, maar heeft het niet de nadelen van dat laatste materiaal, zoals vervormingen die ontstaan bij het printen. Het Engineering pla heeft toevoegingen gekregen om het plastic extra sterk te maken, maar welke dat zijn, vermeldt het bedrijf niet. Vrijwel alle 3d-printers kunnen pla-filament printen, doordat het eenvoudig te verwerken is. Er is een relatief lage temperatuur voor nodig en geen verwarmd printbed. Abs-filament heeft daarentegen hogere temperaturen nodig om te smelten en moet op een verwarmd printbed geprint worden. Desondanks vervormen veel geprinte objecten bij het afkoelen, waardoor abs-printen veelal lastiger is dan pla-printen.

Met het nieuwe pla-filament moeten vervormde prints minder voorkomen en moeten objecten sterker dan met abs-filament geprinte objecten zijn. Toch is het onduidelijk of alle printers met het Engineering pla kunnen omgaan. Leapfrog adviseert nog altijd een printtemperatuur tot 230 graden en een verwarmd printbed van 45 graden. Dat is voor de printers van het bedrijf geen probleem, die beschikken allemaal over de benodigde eigenschappen. Het nieuwe filament is duurder dan regulier pla-filament met een prijs van 55 euro per 750 gram. Regulier pla-filament kost bij Leapfrog 47 euro per rol van 750 gram. Ook daarbij adviseert het bedrijf overigens een verwarmd bed van 45 graden.

Leapfrog engineering pla

Door Willem de Moor

Redacteur

06-04-2017 • 17:29

40

Reacties (40)

40
37
20
1
0
8
Wijzig sortering
Extra sterk ? Dat lijkt mij dan weer sterk !
Daar ontbreekt het PLA in principe niet aan.

Pluspunten van ABS zijn een zekere taaiheid en betere bestendigheid tegen hogere tempraturen in de gebruiksfase. Op basis van dit bericht is mij dus totaal onduidelijk of een van deze twee eigenschappen nou wel of niet verbeterd zijn bij deze PLA variatie.
Anoniem: 147126 @gekkie6 april 2017 18:22
Maar het grootste nadeel van ABS is (naast de warping, wat in principe op te lossen is met een heated bed) toch wel de verschrikkelijke stank (die ongezond is) bij het printen, en het grootste voordeel van PLA (bioplastic) is dat het bijna geurloos print en je het dus gewoon in je woonkamer ofzo kunt doen. Als je nou allemaal troep gaat toevoegen aan PLA, dan lijkt het me dat je een van de grootste voordelen van PLA omzeep helpt.
De vraag is dus wat ze toevoegen. Kan nog steeds geurloos zijn en biologisch afbreekbaar.

Kleur in PLA lijkt mij in veel gevallen ook niet perse biologisch afbreekbaar...

PLA is trouwens niet helemaal geurloos, ruikt heerlijk zoet!
Zoet? Ik heb groene PLA van 123inkt (toen 123D nog niet bestond). Als ik daarmee print klaagt mijn zusje altijd dat het naar kerrie ruikt.

Ik schrik wel van de prijzen overigens: "Regulier pla-filament kost bij Leapfrog 47 euro per rol van 750 gram".

Juist, wut!? Volgens mij is 25 euro een marktconforme prijs voor een rol PLA van 750 gram. Destijds mijn eerder genoemde rol PLA van 1 kg besteld voor 20 euro, ABS ook 1 kg 20 euro. Daarbij moet ik overigens wel aangeven dat ik geen verstand heb van kwaliteit van de verschillende materialen

47 euro is meer wat je zou betalen voor een rol speciaal spul: flex, laywood, laybrick, transparant, glow in the dark etc.
Prijzen, voor mij lijkt het er op dit filament voor 3d printers het nieuwe goud is, vergelijkbaar met inkt voor inkjet printers.

De werkelijke kosten zijn een fractie maar ja met goedkoper wordende printers moeten ze ergens aan verdienen.

leuke lijst met prijzen
http://plasticker.de/prei...make=ok&aog=A&kat=Mahlgut

Prijzen van basismateriaal, chips van de diverse plastic soorten ligt tussen de 0,25 en 4.5 euro per kilo waarbij gem prijs voor de meeste onder de euro.
Die chips moeten tot draad geextrudeerd worden. Kosten ook een fractie.

Lees ik dan prijzen van 25 en zelf 47 euro denk ik dat gaat dus heel veel over de kop.
Ik weet niet wat de gezondheidsrisico's zijn van ruiken/likken. Als ik het goed begrijp is een redelijke hoeveelheid weekmaker aan de PLA (poly lactaat acide, melkzuur polymeer) toevoegd !
Geen idee, dat was dus mijn probleem, ik wordt weinig wijzer van het artikel.
Ik mis de specifieke voordelen (want "sterkte" is niet echt een issue, andere materiaal eigenschappen wel) en ook de hiermee eventueel nieuw geintroduceerde nadelen ten opzichte van standaard PLA.
ABS is flexibeler dan PLA (of minder broos), en het vervormt niet bij 55 graden.

Maar als ze hiervoor een heated bed aanraden, dan is het grote voordeel van PLA tov. ABS wel weg tijdens het printen. (OK, 45 graden is een stuk minder dan 85, maar toch)
50~60 graden is (meestal) voor PLA aangeraden ;)
Ik print tegenwoordig PETG en PLA op een bed van 30°C en dat werkt ook goed! Er zit zoveel verschil tussen de zelfde materialen van verschillende fabrikanten.
Ik ben ook met petg begonnen en merk dat ik bij kleine objecten tegen een slecht werkpunt aan loop.
Petg wil erg graag aan de Nozzle plakken en heeft snel last van over extrusie. Dus ride op de wave en neemt dan erg veel rommel mee en verstopt. Voor grotere objecten is het wel weer erg fijn. Een goede mix tussen pla en absoluut.
Inderdaad kleine objecten heb ik ook moeite mee maar ik print er veel vasen mee (vase mode) en daar is het echt perfect voor! PLA vasen breken veel sneller.
Dat was m'n punt, het is (vaak) aangeraden, niet perse nodig. Dat kan prima nu ook op gaan.
Anoniem: 20901 6 april 2017 17:40
Worden dit soort materialen nog een beetje getest op veiligheid enzo?
Weinig. Ze zijn sowieso niet 'food-safe' dus ontwijken op die manier een hoop regulering.

Van PLA komen minder slechte gassen (zoals de benzenen en dergelijke van ABS) maar het schijnt dat bij het verwarmen wel een hoop ultra fijne plastic deeltjes vormt, die ook bepaald niet goed zijn voor de longen.

Als regelmatig gebruiker van dit spul zou ik wel graag wat meer onderzoek zien op dit gebied. Als je de printer leveranciers vraagt is het allemaal veilig natuurlijk (WC Eend...) en worden material safety datasheets geleverd. Maar die gaan niet in op het verwarmen van het materiaal.
XT van Colorfabb is, aldus de site, "FDA food contact compliance".

Persoonlijk vind ik XT een stuk prettiger werken met een beter resultaat dan PLA. Uiteraard is de downside dat een rol iets duurder is.
Nog een pluspunt zijn de rollen van 2.2KG die volume technisch goedkoper zijn en waardoor je minder vaak je rol hoeft te wisselen.

http://colorfabb.com/co-polyesters/colorfabb-xt
Daarnaast is er geen sprake van recycling na de gebruiksfase omdat bij dit soort applicaties de kenmerken niet worden verwerkt in de print. Fabrikanten zijn verplicht ergens op hun producten de kenmerken te vermelden zodat het eenvoudiger is deze te recyclen. Bij 3d geprint materiaal is daar geen sprake van.
duur, 47 euro voor 750 gram PLA. Ik betaal 20 voor dezelfde hoeveelheid PLA dat prachtig print....

Ik vind het een beetje een marketing gimmick, meeste dingen die ik met PLA print zijn sterk zat.. als je het echt voor engineering nodig hebt laat je het toch lekker door een SLS-printer (extern) maken?
Maar waarom zou je het uitbesteden als je het zelf ook kan printen. Los van het feit dat ik zelf nooit problemen heb gehad met de sterkte van PLA.
als je echt wil engineeren in plastic dan wil je een homogeen materiaal, dat zal een FDM-printer nooit zo goed kunnen als een SLS printer.

Als het een one-off product is dat je echt wil gebruiken in een toepassing kan je met gewoon PLA wel iets engineeren dat sterk zat is, als je daarvoor "engineering"-PLA nodig hebt dan zou ik al sowieso naar een ander materiaal of printtechniek gaan.

of is dit spul 30% sterker dan standaard PLA? :9 :P
Anoniem: 906885 @Rnej6 april 2017 20:35
denk idd dat het een leuke marketing gimmick is lol :)
Waarom is een kilo pla/abs plastic eigenlijk zo duur ? Het prijsverschil met korrels plastic is IMHO wel erg groot ?
Ruwe abs pellets materiaal in china 2E, in NL 7E per kg excl btw, simpel filament geperst in china 7E, in NL 18E per kg excl in NL !? Dat is toch wel een paar keer 'over de kop' voor wat additieven ?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 30 juli 2024 11:51]

Goed filament heeft een lage tolerantie op de dikte en geen onzuiverheden. Het laatste wat je wilt is een verstopte extruder o.i.d. wanneer je 6 uur in een print zit.
Natuurlijk heb je al goed filament voor rond de €25/kg
Regulier pla-filament kost bij Leapfrog 47 euro per rol van 750 gram.
Aaah daarom had ik nog nooit van dit bedrijf gehoord...
Als je iets sterkers wilt dan PLA pak je toch gewoon PETG wat ook gewoon max 20 / 25 euro kost...(per Kilo)
Ik print PETG en PLA en PLA print echt een heel stuk makkelijker en mooier.
Maar hoe ruikt het? :+
Behalve het geen-verwarmd-printbed argument, printen veel mensen die in PLA omdat het niet zo stinkt als ABS
Sinds kort een 3d printer in bezit, en net bij 123-inkt 2 rollen van een kilo gekocht voor 22 euro per rol. Ik snap dan niet zo goed waarom hun normale PLA dus meer dan 2 keer zo duur is..
Kijk nu zijn we goed op weg!
Tipo: waardoor abs-printen veelal lastiger is dan abs-printen.
Voor schrijf en typefouten is een topic te vinden op het forum.
Desondanks vervormen veel geprinte objecten bij het afkoelen, waardoor abs-printen veelal lastiger is dan abs-printen.

Derp. :Y)
ehh... wat zeg je nu?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.