Prusa brengt verbeterde i3 MK3S+ en MINI+ 3d-printers uit

Prusa Research heeft zijn i3 MK3S- en kleinere MINI-printers een update gegeven. De +-versies van de printers krijgen onder meer een betere bedlevel-sensor. Ook komt er een kit-versie van de MINI en er is nieuws over de Prusa XL.

De MK3S wordt sinds februari 2019 geleverd en net als bij de introductie van dat model wordt de MK3S+ nu ook al geleverd aan klanten die de normale versie bestellen. De prijs van de MK3S+ is dan ook ongewijzigd ten opzichte van de MK3S: 769 euro voor de zelfbouwversie en 999 euro voor de voorgebouwde uitvoering. De grootste verandering in de nieuwe printer is een verbeterde sensor die voor automatische bedlevelling zorgt. De PINDA v2 van de MK3S maakt plaats voor de SuperPINDA: die een betere sensor aan boord heeft en geen last heeft van temperatuurdrift, of veranderende metingen bij verschillende temperaturen. In de MK3S wordt dat softwarematig gecompenseerd met een temperatuursensor of thermistor.

Prusa heeft ook de constructie van de MK3S+ aangepakt. Zo zijn de lineaire lagers voor de y-as makkelijker te bevestigen met clips in plaats van u-bouten en de stalen geleiders van de y-as worden met nieuwe houders in plaats van met zip-ties vastgehouden. Ook de extruder is licht aangepast, met optimalisaties voor het printen van flexibele filamenten en betere toegang tot de Bondtech-tandwielen. Verder is ook de mounting van de koelventilator aangepast en het op spanning brengen van de tandriem voor de x-as is verbeterd. Prusa geeft aan dat de verbeteringen voor de +-versie niet leiden tot significant betere printkwaliteit en dat eigenaren van een MK3S niet hoeven upgraden. Wie dat wel wil, kan een upgradekit kopen voor 50 euro, die vanaf januari geleverd kan worden.

De Prusa MINI+ zou wel merkbaar profiteren van de upgrade naar de SuperPINDA-sensor. In de MINI wordt een iets minder goede sensor voor auto-bedlevelling gebruikt: de MINDA-probe. Die zou veel meer last hebben van variatie, waardoor de belangrijke eerste laag van printjes niet altijd even consistent is. De upgrade naar de SuperPINDA-sensor is de belangrijkste verandering voor de MINI+, maar die wordt in tegenstelling tot de MK3S+ wel in prijs verhoogd: de MINI+ kost 419 euro waar de originele MINI 379 euro kostte. In 2021 moet wel een kit-versie van de MINI+ beschikbaar worden, die voor 379 euro beschikbaar moet komen. Een upgradekit voor de MINI naar de MINI+ komt ook beschikbaar: die moet 26 euro kosten en bestaat enkel uit de SuperPINDA-sensor.

Naast de +-versies van de FFF-printers heeft Prusa ook een nieuw printbed voor de MK3-varianten uitgebracht: een Satin Steel-printbed. Dat bed heeft een fijne structuur die tussen het gladde printbed en het getextureerde bed in zit. Daarmee zou het geschikt zijn om verschillende soorten filament op te printen, terwijl het gladde bed vooral voor PLA geschikt is en het ruwere bed vooral voor plastics als PETG dient. Het nieuwe printbed gaat 45 euro kosten: iets duurder dan de twee andere varianten. Verder heeft Prusa nieuwe filamenten beschikbaar gemaakt en als uitsmijter maakte het bekend dat de volgende 3d-printer, de Prusa XL, een toolchanger gaat krijgen. Dat zou wellicht betekenen dat de XL naast met een printkop ook met een laser of een freeskop uitgerust zou kunnen worden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Willem de Moor

Redacteur

26-11-2020 • 10:07

64 Linkedin

Submitter: TD-er

Reacties (64)

Wijzig sortering
Kan iemand mij uitleggen waarom een Prusa zo duur is?

Als je een Prusa vergelijkt met een Ender dan is er gewoon bijna geen verschil en ze kosten 1/4e van de prijs, mensen zijn ook net zo positief over een Ender als een Prusa. Zie ik iets over het hoofd?

[Reactie gewijzigd door aaradorn op 26 november 2020 10:28]

Mijn persoonlijke ervaring (n=1) met de Prusa is dat het gewoon werkt. De machine calibreert zichzelf en de beschikbare profielen in de prusaslicer werken out of the box. Dit is een ervaring die ik met andere printers (Tevo, Cetus3D, Wanhoa en nog een paar andere) niet heb gehad. Dit stuk gebruiksgemak is voor mij het verschil in prijs waard, het betaald zich namelijk terug in tijd.
Ah okay, ik heb zelf geen moeite met een beetje sleutelen, leer je ook weer wat van. Denk dat ik dan maar naar een Ender 3 ga kijken en een mooi enclosure.
Ik heb geen ervaring met andere printers maar ik heb een Prusa Mini en dit is mijn eerste printer. Als ik zie hoeveel mensen nog aan de Enders etc moeten sleutelen/upgraden dan is het mij het extra geld wel waard. Ik heb de mini in elkaar gezet en 5 minuten later had ik mijn eerste foutloze testprint.

Als je problemen hebt stuur je Prusa een mailtje en ze reageren snel en stoppen niet tot er een oplossing is. Ik had inderdaad dat mijn MINDA steeds grotere marges leek te nemen waardoor de eerste laag niet meer consistent was. Sturen ze kosteloos gewoon een vervanger op.
Dit was met mijn Ender3 V2 niet anders eigenlijk.
Ik denk dat het verschil is dat deze mensen niet aan hun Ender 3 MOETEN sleutelen, maar dat willen ze, dat vinden ze mooi. Een 3d printer is voor velen net als mij een hobby waar we graag mee bezig zijn.
nou aan de Ender moet je juist wel een beetje sleutelen wil je hem dezeldfe kwaliteit laten maken als een prusa. rest klopt natuurlijk wel maar dat sluit de prusa gebruikers daar niet van uit. vooral de geleiding is bij de ender nogal wat van mindere kwaliteit


al zijn de laatste enders die uit zijn gekomen al redelijk up to spec

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 26 november 2020 11:46]

al zijn de laatste enders die uit zijn gekomen al redelijk up to spec
Ja, maar die zijn ook wel meteen een stukkie duurder dan de originele Ender 3...
ja dus je betaald gewoon voor de kwaliteit :) wil je een goede lineaire geleiding dan kost dat wat
Nou ik heb een greetech, ik zou graag 3d printen als hobby hebben maar ik blijf maar sleutelen, nadat de calibratie was gedaan. stopte de feeder gewoon. nieuwe gekocht en er in gezet, software geupdate, mijn calibratie kwijt, kon ik wer opnieuw beginnen. Daarnaast is het BED een contante bron van irritatie voor mij. Ik zal wel geen gelukt hebben maar hobbyen aan de printer vindt ik zonde van de tijd.
Een vriend van me had ook een Geetech, en we kregen samen de printer niet goed gekalibreerd.
Hij heeft hem de deur uit gedaan en een Ender terug gekocht en is super tevreden. Hij krijgt er goede prints uit, zonder uren bezig te zijn met kalibratie e.d.
Dank voor de feedback, dacht dat het aan mij lag, dat ik niet genoeg geduld had enzo.
Zelfde ervaring op een printer van 130 (kingroon KP3S) euro gehad, en bed leveling op een bed zo klein als de mini is echt niet nodig in optiek.
Als je een beetje houdt van tweaken, dan is de Ender een prima keuze. En zoals gezegd, leer je er vrij veel van. Ik heb zelf een Ender v1, met flink wat dingen gemod (BLtouch, SKR 1.4 e.d.); iets wat ik puur heb gedaan omdat ik het leuk vind. In principe doet een Ender het "out of the box" prima, maar het is niet plug and play zoals de Prusa (vooral de autolevelling scheelt).
Maar als je een Ender out of the box gebruikt, moet je bijna wel steeds bij je print blijven omdat er dingen mis kunnen gaan. Dus het modden is bijna een must voor zorgeloos en kwalitatief goed printen.
Dat hoeft geen nadeel te zijn; je kúnt er in principe mee aan de slag. Maar zelfs mét de mods, zit je misschien op het prijsnivo van de Prusa Mini, maar heb je wel een groter printvolume.

Het is gewoon een kwestie van wat je er voor over hebt, en wat je precies gaat doen met zo'n ding. Er is geen beste printer wat dat betreft, alleen wat het beste voor jou is in jouw situatie en met jouw budget.
Waarom moet je met een Ender continue bij je print blijven? Ik heb een Ender 3 V2 en dat ding heb ik in elkaar gezet, bed leveling gedaan en printen maar. Prints lopen door en mislukken niet. Prints van 12+ uur zonder issues.
Voor het starten met printen is dat ook een hele mooie methode waar je het meeste van leert. Voor mij was op een gegeven moment de frustratie van het niet zeker weten of de print zou lukken of halverwege spaghetti werd te groot, een angst die met de Prusa nog geen werkelijkheid is geworden.
Ender 3 is een mooie printer maaaaar:

Je hebt wel die bed-level sensor nodig en moet je dus Marlin gaan aanpassen. Niet moeilijk voor een tweaker, maar is eigenlijk wel een must. Als je er dan toch bent, kun je ook gelijk nog wat extra aanpassingen doen zodat de stapper motoren beter worden aangestuurd.

Dat hotbed is niet echt vlak van een Ender 3 en ook de verstelling is 3x r*k. Joe moet dus wel eerst even zo goed vlak als mogelijk zetten, daarna met een andere boutje vast zetten. Omdat mijn hotbed hol was, heb ik met 4 kurkjes de hotbed onder spanning gezet met de bed verstelling zodat deze wat rechter wordt.

Nu met mijn ender 3 kan ik starten met printen en weglopen, ik heb haast nooit dan een print mislukt, welligt 2 of 3 keer gehad dit jaar, en dat waren ook dingetjes met overhang waar ik zelf weinig ervaring me heb.
Een ender is mijn mening is wel wat meer als een beetje sleutelen.

Wanneer ze binnenkomen kan het zo zijn:
Dat je Frame scheef is
dat bepaalde hardware het niet werkt en je moet het uit kalibreren of opnieuw kopen.
Vervolgens alle profielen moet je online ergens vandaan halen en testen of het voor jou werkt.
dan hebben we het nog niet eens gehad of er wel circuit beveiligingen e.d aanwezig zijn zoals bij een prusa.

Ik heb zelf een ender gekocht met het idee een beetje sleutelen en hij staat momenteel stof te happen omdat ik er letterlijk, de tijd er niet meer voor had om letterlijk het product van begin tot eind na te gaan kijken of die wel goed functioneert.
Ik ben van een leapfrog creatr naar een prusa mk2 gegaan .....

Een ware verademing en dat zit hem puur en alleen in het feit dat prusa :
Het bed meet , de warp , hoogteverschil , geometrie etc allemaal softwarematig corrigeert.

Doet de ender dat ook ?
Heb mijn Prusa i3 MK3 jaren geleden ook zelf gebouwd (en nu geupgrade tot een mk3s) scheelde iets in kosten en leer je inderdaad veel van. Blijft ten opzichte van ander fabrikanten echt een toppertje. Enige die overtreft is de Lulzbot als je het mij vraagt. Snap overigens ook dat als je niet al te veel print prima uit kan met een 3d printer van chinese afkomst. Is ook een hoop op te tweaken wat ik persoonlijk ook erg leuk vind. Wat ik merk nu na een paar jaar 3d printen ik nu behoefte heb aan een groter printvolume. Verder vind ik het een prettig gevoel als je prints van 2 dagen of langer aan het printen bent hij betrouwbaar is, in Europa is geproduceerd en geheel opensource is.
Beetje laat, maar qua printers die Prusa overtreffen vond ik deze printers wel aantrekkelijk (voorheen heette die club Zaribo).
Qua hardware zijn die iig hogere kwaliteit, en niet eens zoveel duurder dan Prusa (als je vergelijkt met niet hun topmodel maar een gelijkwaardige).

Prusa streeft een goeie prijs:kwaliteit verhouding na, bepaalde kwaliteitsverbeteringen die te duur zijn laten ze daarom achterwege. Vandaar dat er ook wel wat mensen zijn die er upgrades aan doen zoals bear frame, misumi rods, heatbreak, geared extruder, 0.9 steppers, 32-bit bord.
Bij een Caribou kan je dat allemaal van hun zelf afnemen, met support daarop.

Prusa blijft nog wel onovertroffen qua ecosysteem/community, en misschien support.
Bijv Caribou zit vooral op Facebook wat ik niet gebruik, en is populair bij Duitsers die ik niet versta.

Niet om een hele discussie te starten maar ik vond deze wat meer bekendheid waard.
Euh ik heb de ender 3 pro, dat was/is mijn eerste printer. En het is een ikea bouwset (ik ben vrij technisch dus mijn referencie is misschien off, maar...) vrij makkelijk in elkaar te zetten.
Daarna heb ik de cura slicer gebruikt en eerst print was goed. Geen enkele extra's gebruikt of gekocht voor de eerste print.
Je mist een enclosure (bij mij staat hij in een bedrijfspand dus dat boeit mij niet) maar voor pla is een enclosure niet nodig voor abs misschien wel (om de warmte vast te houden).
Ik heb na meerdere prints nog geen enkel probleem tegen gekomen wat ik niet eenvoudig op te lossen was (software user error omdat alles nieuw voor mij was).
Maar ook hier geld n=1
Precies dezelfde ervaring, ook n=1. Heb de Prusa destijds bekeken maar omdat ik het gewoon wilde proberen vond ik de Ender 3 Pro de betere optie. Heb wel het idee dat menig Ender genoeg upgrades ontvangt dat het qua investering bijna gelijk komt aan een Prusa, maar dat gaat dan in kleinere stapjes en wat onbewuster, en het is voor veel mensen echt ook voor de lol; out of the box print ie gewoon echt helemaal prima met de juiste aandacht bij in elkaar zetten en de juiste calibratie.

Het blijft in mijn ervaring best wel bewerkelijk met verschillende soorten filament qua temperaturen, instellingen in de slicer, bed adhesion etc. Dat staat voor een groot deel helemaal los van de printer die je hebt.
Als je gewoon next-next-finish altijd mooie prints wil hebben dan zou ik alles gewoon laten printen door een bedrijf.
PRusa heeft wel voor veel merken filament een vooringesteld profiel voor hun machines (in hun slicer), dus daar zou je opzich ook niet heel veel aan hoeven tweaken.
Dat, en goeie ondersteuning, een actief forum, hoop software (slicer) en firmware updates. Focus op veiligheid, kwalitatieve onderdelen. Heb nu 3 jaar een prusa, een mk2s gehad, toen mk3s, erg tevreden.

Moet wel zeggen, dat de goedkopere merken wat betreft printkwaliteit ook steeds beter worden, dat verschil is er niet echt meer. Zit em dan meer in gebruikte onderdelen, ondersteuning en betrouwbaarheid.

Ik weet zeker dat ik over 2 jaar nog steeds onderdelen kan krijgen en dat de slijtage er mee valt.
En de mogelijkheid om te upgraden naar een volgend model, plus hogere temperatuur hotend en bed zodat je met meer materialen kan printen, en echt alles wat ze leveren is open source hardware, niet alleen een paar modellen.

Ik heb een Prusa MK2, nog zonder S, een van de eerdere exemplaren. Destijds was dit eigenlijk de enige printer die gewoon alles deed met bijna alle materialen, met groot genoeg printbed, voor deze prijs. En zonder problemen als brandrisico zoals toen met de Chinese varianten. Dat is wel veranderd door merken als Creality. De vraag is natuurlijk of het Prusa blijft lukken om op te kunnen tegen de Chinese merken, met goedkope productie.
Ik had eerst een Wanhao I3 en die werkt OOTB inderdaad niet fijn en had constant afstelling nodig, geen fijne ervaring. Ik heb nu sinds 2 weken een Ender 3 V2 en die werkte na inelkaar zetten direct als een trein. Al twee weken non-stop aan het printen en nog geen fault of failed print gehad. De kwaliteit van de prints vind ik ook excellent.
Creality wordt geproduceerd in China.
Prusa wordt geproduceerd in Tjechië

Creality printers werken meestal, maar de echte tests worden wel door de community gedaan.
Prusa printers worden eerst een paar maanden lang getest in hun printfarm die 24/7 aanstaat. Hierdoor zijn de fouten er uitgehaald.

Prusa printers zijn volledig open source (firmware, 3d geprinte onderdelen en schematics). Ze steken heel veel tijd in zorgen dat het gewoon werkt. Bij Creality kan het zomaar zijn dat er verschillen in de batches zitten omdat er opeens bezuinigd is op een onderdeel (door een onderfabrikant).

Ze zijn uiteindelijk bedoeld voor een ander publiek.
Mensen die 3D printen gebruiken als gereedschap raad ik een Prusa aan. (het moet werken zonder te veel te hoeven sleutelen)
Mensen die 3D printen als hobby is een Creality printer een prima keuze.

Zelf heb ik een CR10S Pro (v1) maar als ik al mijn upgrades bij elkaar optel zit ik wel over de prijs van een MK3, ik kan groter printen maar ik denk wel minder betrouwbaar dan met een Prusa.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 26 november 2020 12:15]

Prusa wordt geproduceerd in Polen
Ze worden geproduceerd in Tsjechië, Prusa is een Tsjechische fabrikant.
ahh oops, je hebt helemaal gelijk.
Ender printers zijn ook open source, draait allemaal op Marlin. Helaas wel de 8Bit versie..
Nee, de printer firmware is opensource (en ook dat wordt vaak pas 3 maanden later openbaar gemaakt). De printers zelf zijn verre van open source.
Hier kun je alles van de Ender 3 downloaden : https://github.com/Creality3DPrinting/Ender-3

Ik zie dat ze de PDCB + mechanisch + source daar staat, dan lijkt mij dat behoorlijk open source, wat zou er nog missen?

Ik weet wel in het verleden deed CR moeilijk ivm Merlin source code die ze hadden aangepast maar niet vrijgegeven, maar dat doen ze nu wel, maar dat is al jaren geleden.
Ah dat is nieuws voor me, helaas is het zover ik zie niet alle printers van ze, maar toch beter dan het een paar jaar geleden was.
Nou , er zijn wel wat verschillen. Vooral bouwkwaliteit, de Prusa heeft direct drive ipv een bowden systeem, een aluminium extruder, auto bed levelling etc. De Ender lijkt er inderdaad op, maar om op de lage prijs te komen, hebben ze wat meer compromissen gesloten.
En uiteraard zijn veel gebruikers in hun nopjes met een Ender. Hij kost erg weinig in vergelijking met de Prusa, en je kunt er uiteindelijk hetzelfde mee. Het is alleen wat meer 'gepiel', hoewel dat inmiddels meevalt, omdat er zoveel over te lezen is dat je niet meer in die valkuilen hoeft te vallen.
En ik begrijp dat er ook wel een aantal mods uit te voeren zijn om een Ender écht leuk te maken. Een metalen extruder, zo'n bed level sensor toevoegen en je kunt zelfs 'on the cheap' direct drive toevoegen.

En gebruikers van een Prusa zijn vooral blij omdat ie zonder gekloot werkt. En als je het budget ervoor hebt en graag met 3D printen bezig bent in plaats van het ding op te voeden, is je keuze duidelijk. Zoals die knul van Makers Muse zegt: er is geen 'beste' 3D printer; het hangt allemaal af van je eisen, wensen en je budget. De een komt dan op een Prusa uit en de ander op een Ender (om er maar 2 te noemen)
Side note: De prusa mini heeft geen direct drive.
Na een paar maanden ervaring met een Creality (die van de kickstarter) snap ik de kosten wel.

Prusa lijkt garant te staan voor kwaliteit en "werkt gewoon", zoals @ProAce ook aangeeft.
De Ender series zijn volgens reviews ook een goed alternatief. Er zijn wat minder garanties, maar er is online een hele hoop informatie te vinden en zeker bij een populair model wat al een paar jaar bestaat is het met wat onderzoek precies zo te maken zoals je wil.

Kortom: geef je meer om het printen en niet zo om hoe je de printer zelf het beste kan optimaliseren, ga dan voor een Prusa (of beter) merk. Ben je een beetje handig en vind je het niet erg om je printer nog te tweaken, dan is een goedkoper merk ook prima. Wel een aanrader om dan voor een bekend merk/model combinatie te gaan.

Overigens zijn de kosten van de printer zelf nog maar het begin, daarna komt:
- Filament a 20 euro per rol
- Schoonmaak middelen (als je die nog niet hebt)
- Drybox (DIY of kopen)
- Omhuizing, als je voor ABS gaat (kan ook met karton)
- Nieuw printbed, als er iets mis is gegaan (minder relevant bij Prusa)
- Andere nozzles (voor de tweakers)
- Raspberry Pi + Octoprint (of andere software) voor het op afstand printen
- PiCam/WebCam voor het op afstand monitoren

Deels optioneel natuurlijk, maar vaak wel interessant!
Mensen die voor Prusa kiezen doen dat voor:

1. Focus op pure kwaliteit. Dat ding kan 24/24h, 7op7, 365 dagen per jaar draaien danzkij automatische calibratie. Prusa bewijst dat door hun eigen printers 24/24 behuizingen te laten printen in hun eigen fabriek. Ze maken zelfs hun eigen high-quality filaments die resulteren in een fijner eindresultaat. Ook Heeft de Prusa een betere direct drive extruder die veel meer materialen aankan (zoals Flex, Nylon, polycarbonaat.).

2. Ecosysteem & support. Je kan altijd via upgrade kits een oudere MK3S naar een MK3S+ converteren. Maar ze verkopen ook elk onderdeel apart moest je iets stuk gemaakt hebben. Je koopt ook rechtstreeks bij de fabrikant en niet op banggood.com.

3. Uptime + hoge stukkwaliteit en consistentie tussen de stukken dankzij de automatische PINDA probe sensor om het printvlak te calibreren. Bij een Ender moet dat manueel gebeuren.

4. Betere printkwaliteit en stuksterkte. Als uw lagen beter aan elkaar kleven wordt uw stuk sterker. De Kleefsterke tussen de lagen is bij een Ender tot de helft minder sterk. Gladdere stukken zijn dan weer leuker om naar te kijken.

5. Meer fillament materialen te verwerken. De extruder kan ook nylon en Polycarbonaat printen bijvoorbeeld.

6. Het is een Europees product, kan ook meespelen in de eindbeslissing.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 26 november 2020 14:10]

Mechanisch zijn er toch wat verschillen zoals het feit dat een Ender3 (Ik denk dat je daarop doelt?) gewoon kunststof wieltjes gebruikt met een aluminiumextrusie als geleider. Het steekt gewoon goedkoper in mekaar. Daarom niet per se slechter in termen van uiteindelijke printkwaliteit 'uit de doos' maar v.z.i.w. kruipt er meer tijd in dagelijks onderhoud en tuning om de machines van Creality zo te laten blijven werken. Meer nog, om ze op hetzelfde niveau qua betrouwbaarheid te houden/te krijgen als bijvb. een Prusa moet je de nodige tijd voor het modificeren vrijmaken.

Smaken verschillen: Als je wat meer 'betrokken' wilt printen dan is een (Creality) Ender(x) of andere reeks zeker geen miskoop. Maar als je daar niet echt mee wilt bezig zijn dan is Prusa een duurder maar uitstekend alternatief.

(Zo zie ik het allemaal toch...)
Het belangrijkste verschil dat ik zie is de betrouwbaarheid.

Wil je betrouwbaar productie printen dan staat de Prusa na een jaar nog lekker te printen en heb je de Creality heb al een keer vervangen of upgrades aan uit moeten voeren. Ik ken een middelbare school waar een rijtje Prusa printers staan en daar hebben ze vrijwel geen gezeur van.

Voor thuis gebruik is een Creality en aanverwanten prima. Mislukt het een keer is dat jammer en start je de print nog een keer. Zakelijk betekend het misschien dat je je leverdatum niet meer gaat halen.
Ik zie anders echt wel genoeg verschil tussen printkwaliteit, gebruiksgemak, gemak en frequentie van onderhoud, calibratie, troubleshooting etc. tussen de Ender 3 die ik heb gehad en mijn huidige MK3S. Toendertijd bestond het Ender 3 profiel voor PrusaSlicer nog niet, waardoor je dus veel meer handmatige slicer setup moet doen en meer moet experimenteren om de juiste settings te krijgen.

De printkwaliteit is op beide printers niet altijd perfect, maar de Prusa is er een stuk consistenter in en zodra er iets mis gaat, kan ik het veel makkelijker troubleshooten dan met de Ender. Bovendien is de Prusa support chat gewoon eerste klasse, ik heb ze al vaker vragen gesteld en ik krijg een bekwaame, vriendelijke medewerker te spreken die vaak ook nog een leuke vorm van humor heeft :-)

Out of the box heb je ook minder werk om de Prusa goed werkend te krijgen, je hebt bijvoorbeeld geen gedoe met regelmatig handmatig bedleveling, de bouwkwaliteit is een stuk beter en dingen zoals de springsteel printbedden zijn van betere qualiteit, die ervoor zorgen dat het allemaal langer meegaat en gemakkelijker in gebruik is. Bovendien gebruikt Creality veel v-slot-rollers (van relatief zacht materiaal), waar Prusa a-merk linear bearrings gebruikt (als ik me niet vergis Misumi of een vergelijkbaar merk) die een stuk slijtvaster zijn.

Een nadeel van de MK3S kit is dat het wel flink meer tijd in beslag neemt om te bouwen, althans dat was voor mij een voordeel maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen er zin in heeft om een hele dag aan te besteden t.o.v. een uurtje of 2 voor de Ender.

De Prusa maakt gebruik van een Delta voeding en een goed ge-engineered mainboard met alle nodige beveilingen tegen oververhitting en kortsluiting etc. (bijvoorbeeld vervangbare zekeringen), waar de Ender 3 nog steeds een Chinese kit is waar nog wel regelmatig onderdelen van afvraagbare kwaliteit worden gebruikt.

En zo kan ik nog wel een hele waslijst aan verschillen noemen...

De reden dat mensen net zo positief zijn over een Ender als een Prusa is omdat je vaak met twee verschillende soorten mensen zit. Het kan goed zijn dat net zoveel mensen tevreden zijn over een Audi als een Ferrari, maar dat wilt niet zeggen dat er geen verschil in (waarneembare) kwaliteit is.
Prusa is Europees , ontwikkeld veel zelf en brengt het opensource uit.

Dat zijn natuurlijk ook kosten. Verder werkt een prusa een stuk stabieler dan een ender. Als je lange prints maakt zonder in de buurt te zijn is het wel fijn als je huis nie afbrand
Als je een Prusa vergelijkt met een Ender dan is er gewoon bijna geen verschil
Dat zie je heel verkeerd! Dat je het verschil niet snapt en afdoet als bijna geen verschil is een heel ander verhaal.

Begrijp me niet verkeerd, een Ender 3 is een heel leuk printertje voor de prijs, ik heb er zelf ook een. Zo heb ik ook een Prusa Mini. Vraag een 3d printer guru en die zal waarschijnlijk altijd een Prusa kiezen tov. een Ender 3 als ze beschikbaar waren voor dezelfde prijs. De reden dat een Ender 3 zo populair is, komt door de relatief lage prijs.

De vraag is natuurlijk: Wat wil je ermee gaan doen, hoe wil je dat doen, hoeveel kan je zelf, hoeveel is je tijd je waard, hoeveel is je geld je waard en hoeveel heb je er in totaal voor over.
Interessant dat de Prusa XL een toolchangingplatform wordt, dan wordt het in essentie een alternatief voor de E3D Motion System/ToolShanger. Ik hoop wel dat de alternatieve tools een 3D-printing focus krijgen. Ik ben nooit echt wild van een 3D-printer die bijvb. ook kan freezen omdat je dan een All-in-One krijgt die uiteindelijk geen goede 3D-printer, laser of frees is. UItiendelijk zijn dit 3 verschillende apparaten die best een specifieke, mechanische bouw hebben; ik heb nog geen 'multitool' gezien die goed blijft werken.

[Reactie gewijzigd door 6129(15) op 26 november 2020 10:53]

Voor zover ik weet heeft Prusa alleen maar het woord "toolchanger" genoemd, niet wat ze dan aan verschillende tools willen ondersteunen.

Ikzelf zat te denken aan bijv. verschillende extruder nozzles.
Of wellicht een camera of laser afstandsmeter om de printer ook in te kunnen zetten als 3D scanner.
Je zou er ook een taster op kunnen zetten om dan heel nauwkeurig zaken te kunnen meten. Een geometrische 3D scanner.
Als ze dat ervan kunnen maken, boren ze een markt aan waar de laatste jaren niet zo heel veel spannends gebeurd is. (geometrische meetapparatuur bedoel ik)
Neen, maar Tweakers schrijft het wel in het artikel en op basis daarvan mijn reactie. Persoonlijk zie ik ook veel meer in 3D-printgerelateerde tools om mee te wisselen. Even vlug en 'automagisch' naar een all metal, geharde hot-end gaan: Super! :o . Of inderdaad, meetaparatuur en camera's om tussen iedere laag een shot te nemen van de layer om uiteindelijk een kwaliteitscontrole te doen: Gaan ze hoge ogen mee kunnen gooien.

Maar AiO's met vrezen en lasersnijden: Het is cool, maar in de praktijk werkt dat gewoon niet goed.
Hoewel freesen wellicht tot de mogelijkheden gaat behoren is het meest voorname voordeel dat je per filamentsoort een eigen kop met wellicht ook eigen specifieke aanpassingen kan doen. Denk bijv. aan het printen van flexibel filament met een direct drive (bijv. Hemera) en ander filament met bowdenaandrijving. hopelijk met minder gehannes in vergelijking met de MMU die Prusa nu voert.
Als het goed is uitgewerkt heb je niet eens een wipe tower nodig. Ik vermoed dat ze wellicht gewoon de koppelingen van het E3D systeem inkopen en de rest zelf maken.
Eindelijk een prusa XL, ik zit daar al een hele lange tijd op te wachten.
Zijn er al goede mini clones op de markt? Vind de prusa mini duur wat je er voor krijgt.
ik zou gewoon voor een ender 3 v2 gaan of anders een Biqu b1
Heb al een Ender3 Pro en Anet A8 fully modded, maar ik zoek juist een leuk klein desktop printertje. 90% van wat ik print is kleiner dan 15x15cm.
Heb zelf de malyan m200
Niet zo zeer een clone van, maar wel een Chinese 3d white label printer die best mooie dingen kan maken voor onder de 200 euro
Geen idee of er clonen zijn, maar even inhakend op of de mini duur is voor wat je ervoor krijgt...
Ik heb hier een mini en een MK3S staan.
Die mini is echt een hele fijne printer en tenzij je echt niet uit de voeten kunt met de build size van 180x180x180, of als je een MMU nodig hebt voor multi-material prints, is er eigenlijk geen reden om de mini niet te kopen.
De printer is echt super stil. De Mk3 is al niet echt luidruchtig, maar de mini is nog een stuk stiller.
Staat hier op een 30x30 stoeptegel en het meest "luidruchtige" is filament wat heen en weer gaat.

Op dit moment heb je nog niet zoveel aan de ethernet connector, maar het schijnt dat ze plannen hebben om bijv. een octopi overbodig te maken. (scheelt weer 50+ euro voor een extra pi met acc.)

Het is een bowden drive systeem, dus wellicht dat het met flexibele filament wat minder geschikt is, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Ten opzichte van de MK3S is het wisselen van filament iets meer "gedoe", maar nog steeds oneindig veel makkelijker dan bij de Anet A6 die ik eerst had. (andere merken geen ervaring mee)

De prints die komen van de Mini zijn zo mogelijk nog strakker dan die van de MK3S.

Kortom, ik denk dat je de Mini eens zou moeten gebruiken en dan ben ik heel benieuwd of je het nog steeds "te duur" vind voor wat je ervoor krijgt.
Dankje voor het delen van je ervaring. Ik ben bekend met de mini en heb deze ook al mogen gebruiken.

Tsja, alle printers hebben hun eigen "gehengel" behalve dan een Ultimaker o.i.d. maar die kan ik niet betalen. Een mini is m.i. veel te duur. Ik koop er 2 Chinese printers voor die je met een beetje verstand dezelfde kwaliteit met dezelfde moeite laat printen.

Misschien dat Prusa een toegevoegde waarde heeft voor een beginner, maar ik ben niet bereid de premium te betalen zonder een plug&play experience te krijgen. (En dat geeft Prusa mij niet.)
Dan ben ik wel benieuwd naar wat er dan niet "Plug & play" is in jouw opzicht van de mini.
Het in elkaar zetten is amper een half uurtje werk. (dit in tegenstelling tot de MK3S)
Ja dat is niet anders dan de gemiddelde Chinees tegenwoordig. 2 delen aan elkaar schroeven en gaan. Je moet bij alle printers altijd het bed nog handmatig levelen. De autoleveler werkt nooit helemaal lekker. Dingen als een nozzle vervangen is op alle printers even ruk. Waar betaal je dan voor bij de Prusa? Dat deze iets beter afgesteld staat af-fabriek?
Handmatig levellen was bij die van mij niet nodig.
Sterker nog, er zitten niet eens stelschroeven bij 't bed.

En voor mij is 't vertrouwen in een power supply en brandveiligheid van een gerenommeerd merk toch net even wat groter dan "de goedkoopste Chinese aanbieder".

[Reactie gewijzigd door TD-er op 26 november 2020 15:58]

Ik heb het voor mezelf vergeleken met de prijsontwikkeling die desktop (inkt/laser)printers ooit doormaakten, en vind het juist een eerlijke prijs. Vooral gezien de vele positieve reviews over stabiliteit, support, en gebruiken als een betrouwbaar stuk gereedschap, dus er staat hier een Prusa Mini in bestelling.
Bovendien vind ik een Europees product een pluspunt, en tja een Europese auto is ook duurder dan een Chinees.
Misschien een betere vergelijking is als je naar klusgereedschap kijkt, een decoupzaag gebruik ik soms voor ruw werk, dus ik heb er 1 van Parkside, die doet het prima. Maar een bouwvakker koopt een Makita of Festool, die prijs is zelfs 3 tot 10x zo hoog. Maar snap wel het verschil in productkwaliteit en gebruik ervan.

[Reactie gewijzigd door spacy op 26 november 2020 13:22]

Ja een Prusa print alleen niet beter dan een Chinees. Wil je high-end en Europees kijk je naar merken als Ultimaker maar dat is niet te betalen.
Dat heb ik ook niet gezegd, en heb ik zelf nog geen ervaring mee, want ik wacht nog op de levering.
Maar als ik het goed begrijp zou een duurtest hier de verschillen moeten laten zien. Ben benieuwd of iemand daar al een youtube review van heeft waar een Prusa en chinees beide in bijvoorbeeld printfarm omstandigheden worden gebruikt.

Als klusser heb ik wel genoeg gereedschap gezien dat idd hetzelfde resultaat geeft, maar toch in aankoopprijs en ook gebruiksgemak verschilt. En toch maak ik dan om verschillende redenen een keuze voor merk A of merk B.

Ik vraag mij of of een Luzlbot of Ultimaker het zelfs veel beter zouden doen dan iemand die een Chinees fabrikaat netjes heeft afgesteld, die verschillen op hun beurt minstens net zoveel met een Prusa.
Hoor en lees dat het verschil tussen een i3 MK3S en een i3 MK3S+ niet heel veel verschil maakt. Daarnaast is het grote wachten op de Prusa XL met een groter printvolume. Had gehoopt een echte verbetering voor het printen met flexfills, de MK3 conversie naar de MK3S had ook verbetering moeten zijn wat ik zelf nog niet heb gemerkt. Flexfill’s printen blijft gewoon lastig en vereist eigenlijk een andere aanvoer van filament middels aangepast mechaniek of anders zoals aanvoer in extruder zoals de Hemera van E3D (zie: https://e3d-online.com/products/e3d-hemera-direct-kit-1-75mm). Had gehoopt dat we weer middels een klein bedrag konden upgraden door zaken zelf uit te printen met kleine aanpassing deze pinda is wel een hele dure 😉. Wel nog steeds super blij met mijn prusa, blijft gewoon een erg gebruiksvriendelijk apparaat en gecombieerd met een rpi en octoprint onovertroffen kwaliteit prijs en opensource. Alleen een lulzbot is nog mooier maar veel duurder. Goed om te zien dat ook tweakers steeds meer in detail gaat als het op 3d printers aan komt. Goed bezig mannen!

[Reactie gewijzigd door N. Steenvoorde op 26 november 2020 20:44]

Ik heb een Prusa Mk3s kit gekocht.. Eigenlijk alleen voor de beren welke er bij zitten.
Maar ook wel een beetje omdat het een goede printer is. Ender. tja.. Als je net gaat beginnen met 3d Printen en je weet nog niet zeker of je het veel gaat gebruiken, zou je een Ender kunnen overwegen.
Ben zelf ook begonnen met een chinese delta printer (MK3U) hoop ervaring opgedaan. Maar ook veel ellende mee gehad.. Prusa werkt altijd, gaat eigenlijk altijd wel goed. Als het fout gaat komt het vaak door mij zelf, verkeerde support, overhang instellingen o.d.
Ja lekker he die haribo beertjes 😉

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee