Anycubic brengt vijf 3d-printers uit, waaronder drie resinprinters

De Chinese 3d-printerfabrikant Anycubic heeft twee series printers uitgebracht. De Kobra-serie bestaat uit twee fdm-printers met filament als bouwmateriaal en de Photon M3-serie wordt gevormd door drie dlp-printers met hars als bouwmateriaal.

De twee fdm-printers onder de Kobra-vlag zijn de Kobra en Kobra Max. Die eerste is een standaard i3-printer met een printbed van 22 bij 22 centimeter en een printhoogte van 25 centimeter. Met de directe extruder, die een temperatuur tot 230 graden Celsius haalt, kunnen standaardmaterialen als pla, petg en flexibele filamenten als tpu geprint worden. De z-as is een enkele leadscrew en voor het afstellen van het bed is automatische levelling standaard. Het printbed is van verenstaal en kan verwarmd worden tot 110 graden. De bediening verloopt via een 4,3"-kleurentouchscreen. De Kobra kost 299 dollar, of 318 euro in de Duitse winkel.

Anycubic Kobra en Kobra MaxAnycubic Kobra en Kobra Max

Het grotere broertje van de Kobra luistert naar de naam Kobra Max en heeft een printbed van 40 bij 40 centimeter. De maximale hoogte van objecten is 45 centimeter en de z-as is dankzij dubbele leadscrews en schragen stabieler dan de kleine Kobra. De Max heeft een glazen bed dat tot 90 graden Celsius verwarmd kan worden en is ook met automatische bedlevelling uitgerust. De extruder is een bowdenextruder die temperaturen tot 260 graden Celsius ondersteunt, waarmee iets meer exotische filamenten gebruikt kunnen worden. De bediening bestaat weer uit een 4,3"-touchscreen en de prijs van de grote variant bedraagt 569 dollar of 583 euro.

De drie Photon M3-printers werken volgens het dlp-principe. Een monochroom lcd-paneel laat selectief licht door van de onderliggende uv-leds en waar het licht het vloeibare hars bereikt, hardt dat uit. Zo wordt een printje laag voor laag opgebouwd. De printers maken dus gebruik van vloeibaar hars dat in een bad wordt gegoten en waarin de bouwplaat ondergedompeld zit en langzaam, met het geprinte object, uit het bad wordt getrokken. Na het printen is vaak wat nabewerking, met name uitharden en naspoelen, nodig, maar dat levert in de regel zeer gedetailleerde prints op.

Model Photon M3 Photon M3 Plus Photon M3 Max
Lcd-printbed 7,6 inch 9,25 inch 13,6 inch
Lcd-resolutie 4096 x 2560 pixels 5760 x 3600 pixels 6480 x 3600 pixels
Contrast 400:1 350:1 450:1
Pixelafmetingen 39μm 34μm 46μm
Bouwplaat 16,3 x 10,2cm 19,7 x 12,2cm 29,8 x 16,4cm
Printhoogte 18cm 24,5cm 30cm
Printsnelheid tot 50mm per uur tot 100mm per uur tot 60mm per uur
Lichtbron onbekend 40 leds 84 leds
Bediening 2,8"-touchscreen 5"-touchscreen 4,3"-touchscreen

De Photon M3 is de kleinste van het stel en is uitgerust met een 4k-scherm met een diagonaal van 7,6 inch. Het scherm telt 4096 bij 2560 pixels, goed voor een printresolutie van ongeveer 39 micrometer. Dat levert een printoppervlak van 16,3 bij 10,2 centimeter op, met een printhoogte tot 18 centimeter. De verticale resolutie is 0,01 millimeter en de printsnelheid bedraagt maximaal 50 millimeter per uur. De bediening verloopt via een klein 2,8"-touchscreen en de printer kost 327 euro.

De middenmaat, de Photon M3 Plus, kost 692 euro en heeft een groter bouwoppervlak van 19,7 bij 12,2 centimeter. Het scherm is 9,25 inch diagonaal en heeft een resolutie van 6k, in dit geval 5760 bij 3600 pixels, wat een printresolutie van 34 micrometer oplevert. De printsnelheid bedraagt maximaal 100 millimeter per uur, voor een maximale printhoogte van 24,5 centimeter. Het beeldscherm voor bediening is met 5 inch diagonaal wat royaler.

Anycubic Photon M3-serieAnycubic Photon M3-serieAnycubic Photon M3-serie

Vlnr: de Photon M3, de Photon M3 Plus met automatisch hars-vulsysteem en de Photon M3 Max (zonder uv-kap)

De M3 Plus en de M3 Max zijn uitgerust met een automatisch vulsysteem, waarbij de benodigde vloeibare hars uit de fles in het printreservoir gepompt wordt. De hoeveelheid wordt automatisch gedoseerd op basis van de prints, zodat een print niet door gebrek aan resin mislukt, maar overtollige vloeistof ook niet verspild wordt.

Het topmodel van de Photon-serie is de Photon M3 Max, die 1093 euro kost. Daar krijg je een flinke bouwplaat voor van 29,8 bij 16,4 centimeter, met een bouwhoogte van 30 centimeter. Het scherm van deze printer heeft een diagonaal van 13,6 inch en een resolutie van 6480 bij 3600 pixels, wat vergeleken met de andere twee printers een iets grovere printresolutie van 46 micrometer inhoudt. De printsnelheid is wat langzamer dan de Plus-uitvoering, met maximaal 60 millimeter per uur.

Door Willem de Moor

Redacteur

28-03-2022 • 15:41

28

Reacties (28)

28
28
17
5
0
9
Wijzig sortering
Na het printen is vaak wat nabewerking, met name uitharden en naspoelen, nodig, maar dat levert in de regel zeer gedetailleerde prints op.
Laat die "vaak" maar weg, resin prints moet je nabewerken. Als je dat niet doet blijft je print plakkerig van de resin die er op achterblijft, dat moet je er af spoelen en je moet de print ná het printen nog uitharden. Verder moet je resin prints (in principe) altijd primen en verven voordat je ze ergens neerzet (bijv diorama of hobby tafel)

Het is (ook al is het uitgehard) giftig spul wat je niet zomaar in een functionele manier kan gebruiken, tenzij je (superdure) food-safe resins gebruikt waar ze bijvoorbeeld bij de tandarts gebruik van maken.
Even kleine toevoeging : ABS-like resins zijn tegenwoordig makkelijk te krijgen en zijn helemaal niet duur. Er is zeer makkelijk mee te printen en het is voor engineerings toepassingen echt helemaal top.Als je het op een goede manier uithard is het echt geweldig materiaal. Ik gebruik voor mijn DIY/fix projecten niets anders meer, omdat de Z-sterkte veel hoger is.

Dat gezegd hebbende zou ik dit soort materialen niet voor voedsel toepassingen gebruiken. Maar ook 99% van het filament uit een FDM printer niet. Zeer onhygiënisch met dergelijk onregelmatig crystallenstructuur. Dus ook met FDM printers erbij blijft de enige optie voor foodgrade een high quality (=duur) resin.
Wat bedoel je? Eenmaal uitgehard kan hars toch geen kwaad meer doen?

Of bedoel je wanneer het wordt weggegooid en in de vrije natuur terecht komt?

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 25 juli 2024 13:54]

Ligt er een beetje aan welk deel van mijn reactie je op doelt. Als je doelt op het functionele gedeelte:
Resin brokkelt af in veel functionele toepassingen, het is keihard (veel harder dan 'klassieke' 3d prints) en daardoor ook vaak broos. Ook is nooit met 100% zekerheid te zeggen of alles wel is uitgehard. Een print kan dus vloeibare (of niet goed uitgeharde) resin bevatten.

Bij kleinere prints print je vaak massief, maar bij grotere prints is het uithollen van je prints een enorme kostenbesparing. Dat houdt echter ook in dat je de binnenkant zou moeten uitharden. Dat gaat vaak slecht tot compleet niet goed, waarbij je dus vloeibare (en dus nog makkelijker op te nemen door je lichaam) giftige resin in je print achterlaat. Als je dat combineert met afbrokkelen = ineens vloeibare resin in je prachtige functionele douchekop.

Daargelaten moet ik toegeven dat de veiligheidsrisico's van resin nog steeds onbekend zijn en geen studies afgelopen zijn met betrouwbare conclusies over de risico's, dus neem mijn advies niet als heilig. Als eigenaar van een resin printer (Elegoo Mars Pro) weet ik echter wel dat resin echt rotzooi is en je echt niet op je (of in je) wil krijgen.
Daargelaten moet ik toegeven dat de veiligheidsrisico's van resin nog steeds onbekend zijn en geen studies afgelopen zijn met betrouwbare conclusies over de risico's, dus neem mijn advies niet als heilig
Als dat waar zou zijn, dan zouden ze helemaal niet verkocht mogen worden.

De risicos zijn gewoon goed bekend en uitgebreid gedocumenteerd.
Het betekent dat je het met respect moet behandelen, maar gebruik je gewoon goede afzuiging en heb je handschoenen en een masker, dan is er verder weinig aan de hand.
Helaas zijn er weinig scheikundigen die vertellen over resin zoals hier: https://www.youtube.com/watch?v=ht4tbCiFxeM&t=304s
Daarom zie je de raarste verhalen, van mensen die zich veel te veel zorgen maken en mensen die zich veel te weinig zorgen maken.
Bij kleinere prints print je vaak massief, maar bij grotere prints is het uithollen van je prints een enorme kostenbesparing. Dat houdt echter ook in dat je de binnenkant zou moeten uitharden. Dat gaat vaak slecht tot compleet niet goed, waarbij je dus vloeibare (en dus nog makkelijker op te nemen door je lichaam) giftige resin in je print achterlaat.
Wil je nou beweren dat je uitholt zonder dat je een paar gaatjes in je model maakt zodat de resin er uit kan lopen?
Dat is echt het eerste wat je hoort dat je moet doen als je iets over uithollen opzoekt.
[...]

Als dat waar zou zijn, dan zouden ze helemaal niet verkocht mogen worden.

De risicos zijn gewoon goed bekend en uitgebreid gedocumenteerd.
Het betekent dat je het met respect moet behandelen, maar gebruik je gewoon goede afzuiging en heb je handschoenen en een masker, dan is er verder weinig aan de hand.
Helaas zijn er weinig scheikundigen die vertellen over resin zoals hier: https://www.youtube.com/watch?v=ht4tbCiFxeM&t=304s
Daarom zie je de raarste verhalen, van mensen die zich veel te veel zorgen maken en mensen die zich veel te weinig zorgen maken.
Dat is inderdaad een mij bekend filmpje, maar ik ben het niet met je eens dat het goed genoeg gedocumenteerd is. Waar zijn de waarschuwingen over VOC's op de flessen? Waarom krijg ik een niet-medisch mondmasker bij de printer, die niet eens in de buurt komt van de bescherming die nodig is voor de stoffen die vrijkomen? Waar zijn de handleidingen voor een veilige resin-setup of workflow? (voor die laatste zijn wel filmpjes te vinden, maar deze zijn lang niet zo kwalitatief onderbouwd als bovenstaand en vaak tegenstrijdig)

Als je documentatie over de gevaren en/of juiste omgang met resin hebt houd ik mij aanbevolen. Ik ben zeker niet te min om toe te geven als ik het fout heb.
[...]
Wil je nou beweren dat je uitholt zonder dat je een paar gaatjes in je model maakt zodat de resin er uit kan lopen?
Dat is echt het eerste wat je hoort dat je moet doen als je iets over uithollen opzoekt.
Ik zeg niks over het wel of niet drainen van de resin, ik merkte op dat in mijn ervaring het curen van de binnenkant van holle modellen niet of nauwelijks goed genoeg kan worden gedaan. Ik heb 1x een model fatsoenlijk kunnen curen van de binnenkant, maar dat was alleen te doen door de onderkant van het model compleet af te snijden met drain gaten.
Qua uitgeholde modellen kan je in dat opzicht wellicht het beste printen met clear resins.
En een uv led die je in het model kan steken (moet die zelf nog 1 regelen).

Sowieso zijn meerdere drains van redelijk groot formaat aan te raden om goed te kunnen spoelen. Wat gelijk meer mogelijkheden voor belichten van binnen geeft.

Vind het resultaat met de opaque resins overigens wel mooier en makkelijker te primen, maar sinds ik weer naar clear resins ben over gestapt nooit meer problemen gehad met niet volledig uitgeharde resin.
Terwijl mijn belichtingstijd lager staat dan ooit.

Nu nog tough resin vinden die ik er mee kan mengen om de duurzaamheid/buigzaamheid omhoog te gooien.
Ah, dat is een zeer verhelderend verhaal. Dankjewel!

Ik had daar helemaal geen rekening mee gehouden, nog vloeibare resin binnenin een geprint object.
Resin wordt al veel langer gebruikt voor miniaturen en modellen, dit is niet het lichtgevoelige spul, maar het twee componenten spul wat in de lucht uithardt. Daarbij wordt ook al heel lang geadviseerd om maskers te dragen bij het gieten.

Het vervolgens bewerken, zoals zagen, snijden, vijlen, of schuren levert hele kleine stofdeeltjes op waar men helemaal als de dood voor is (goed masker met filter).

Ik heb dan ook een hekel aan resin, het enige waardoor ik resin printen interessant vind is omdat het ontwerpen op een zeer gedetailleerd niveau kan produceren. Maar zonder uitgebreide filtering/afzuiginstallatie begin ik er niet aan.
Helemaal mee eens. Dat de onveiligheden van iets niet bekend zijn wil niet zeggen dat het niet verkocht zal worden. En inderdaad, een uitgehold model hard niet van binnen uit - ook niet als je het met gaatjes print.

En dan heb je nog de water-wasbare resins, een milieudelict in zichzelf omdat genoeg achteloze het waswater daarna door de gootsteen spoelen in plaats van inleveren als het chemisch afval wat het is.
Ook is nooit met 100% zekerheid te zeggen of alles wel is uitgehard. Een print kan dus vloeibare (of niet goed uitgeharde) resin bevatten.
Aangezien het UV hars is kan je het een tijdje onder een UV lamp zetten om verder uit te harden?
Mogelijk werkt dat voor transparante resins, maar het gros van de UV resins is niet-transparant. Die vlieger gaat dus niet op.
Ah ik ken hars eigenlijk alleen (semi)tranparant. Weer wat geleerd.
Voor transparant werkt dat ja.
Maar beter nog zijn led uv lampjes die in een model gestoken kunnen worden door de drains (die je sowieso nodig hebt om de binnenzijde ook goed te kunnen spoelen).

Nu nog die ergens op de kop tikken zonder zelf te moeten gaan solderen.
Het is (ook al is het uitgehard) giftig spul wat je niet zomaar in een functionele manier kan gebruiken, tenzij je (superdure) food-safe resins gebruikt waar ze bijvoorbeeld bij de tandarts gebruik van maken.
Ik val nog steeds van mijn stoel als ik een tandarts aan de telefoon heb die de non-toxic of dental resins te duur vinden. Ze geven duizenden euro's uit voor een printer, maar de resin is echt een sluitpost. Terwijl het prijsverschil niet eens zo groot meer is. Het excuus wat ik veel hoor is dat de rest van de behandeling ook niet goed voor het 'milieu' en de gezondheid is.

[Reactie gewijzigd door gumtree op 25 juli 2024 13:54]

Ik denk dat je je vergist in de prijs en het process dat nodig is voor dental resins. Een gewone fles resin kost misschien 60 a 100 euro een dentale resin van bijv detax of Dreve kost al snel een veelfout hiervan. Om deze biocompatibel na te bewerken is ook veel meer nodig en komt ook veel meer afval bij kijken dan een gewoon resin printje.
Voor de mensen die zich afvragen wat het verschil is tussen de Anycubic Photon Mono 4k en de Anycobic Photon M3; de Mono 4K heeft een kleiner print volume (132 x 80 x 165mm) vergelen met de Photon M3 (163 x 102 x 180 mm). Daarnaast een beter UV licht systeem waardoor je sneller kan printer en een checkboard-style build plat voor betere hechting.
Ik snap niet waarom ze de Kobra uitbrengen. De Kobra lijkt sprekend op de iets duurdere Vyper. Voor zover ik kan zien heeft de Vyper alleen een wat grotere build plate, of zie ik iets over mijn hoofd?
Een nieuw product is altijd goed voor marketing ook al voegt het niets nieuws toe.
De Kobra heeft een nieuw ontwikkeld bedlevelling systeem met 25 meetpunten. Ben benieuwd hoe dat gaat werken en een direct drive extruder in plaats van een Dual gear extruder. Verder is de printer wat compacter (spoolholder bovenop in plaats van zijkant) en met 7 kilo een lichtgewicht printer. Verder is de Kobra nu iets goedkoper dan de Vyper. (scheelt 4 tientjes uit het hoofd)
Het printbed is van verenstaal en kan verwarmd worden tot 110 graden.
Verenstaal - mooi! Ik weet niet wat het is maar ik wil ook wel een bed van verenstaal :Y)
Waarschijnlijk de automagische vertaling van PEI spring steel bed, dus geen stalen maar een PEI bed.
Verenstaal is het staal waar, bijvoorbeeld, springveren en bladveren van zijn gemaakt. Het staal heeft een hogere elastische waarde dan normaal staal en kan dus meer buigen voor het plastisch (blijvend) vervormd.
Ze bedoelen een magnetisch printbed, zoals al jaren bij Prusa printers word toegepast. Dit is een plaat van verenstaal (waar een laagje PEI op is geplakt). die door magneten op de verwarmde ondergrond gepositioneerd blijft.
Na het printen trek je deze los, buig je de plaat en komt de print zonder enige moeite los van het bed. Omdat het de plaat van verenstaal is komt hij weer terug in de oorspronkelijke vlakke vorm. Als je dit eenmaal gewend ben, wil je nooit meer terug naar een "ouderwets" printbed waar je soms ontzettend veel moeite moet doen om de print zonder schade los te bikken.
Over de resin-printers kan ik niet meepraten, maar de Kobra is één stap vooruit (direct drive) en één stap terug (enkele Z leadscrew ipv twee in sync) als je hem naast de al bestaande Anycubic Vyper zet. Verder lijken de specs me identiek.

Vind deze trend van iets nieuws uitbrengen om het maar uit te brengen echt jammer. Je ziet het ook op de telefoonmarkt. Helaas hebben andere 3D-printer merken zoals Creality, Voxelab, Sunlu, en TwoTrees hier ook een handje van.
Allemaal meer van hetzelfde. Standaard bedslingers. Standaard Chitubox-locked-down dertien in een dozijn resin (kunsthars in goed Nederlands) printer. Niets bijzonders.
De anycubic photon was niet chitubox locked, weet niet hoe het zit met de nieuwere modellen maar die printer was echt geweldig voor de prijs. Kon er tot op een paar micrometer nauwkeurig mee printen en heb in combinatie met ABS like resin parts geprint die niet van "mint" te onderscheiden waren.

Dus ik ben wel benieuwd naar wat ze uitbrengen, en hoe ze de concurentie met andere "standaard bedslingers" zoals epax aangaan. Want de Photon kwam op een geven moment voor zeer lucratieve prijzen uit.
Anoniem: 1022589 28 maart 2022 23:01
Is dit alleen maar voor vormpjes voor de mooi of heeft het uitgeschete materiaal nog bepaalde nuttige mechanische eigenschappen?
Ligt eraan welk materiaal je gebruikt.
Modellen kunnen gemaakt worden in alle vormen die je wil. (En daar zit je voordeel)
Alhoewel FDM wat beperkingen heeft qua detail en moeilijker is om nette supports te hebben.

Materiaal varieert in sterkte en andere producteigenschappen afhankelijk van wat je gebruikt.
Het kan makkelijk de functies over nemen van non food plastic producten.
Maar zal nooit zo sterk zijn als bv aluminium of staal.

Dus de vormpjes die je kan maken hebben functie als onderdelen of idd voor de mooi (zoals miniaturen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.