Door Willem de Moor

Redacteur

How-to 3d-printen Deel 2

Van voorbereiding tot en met nabewerking

16-01-2021 • 06:00

98

Singlepage-opmaak

Tot slot

In deze how-to, samen met het eerste deel, hebben we geprobeerd een overzicht van de aspecten te geven die komen kijken bij 3d-printing. Het is erg lastig om een volledig overzicht te geven, aangezien ieders workflow, eisen en hardware verschillen. Er is ook niet één recept waarmee je alles wat je wil, foutloos 3d-print, maar dat betekent ook niet dat het extreem lastig is. Het vergt alleen wat onderzoek, wat trial-and-error en zorgvuldigheid.

We sluiten daarom af met enkele algemene tips. Ten eerste: laat je niet afschrikken door eventuele problemen of obstakels. Mocht je allereerste printje grandioos mislukken en in een nest filament eindigen, of in een grote gesmolten klomp plastic: geen paniek. Pas variabelen aan, niet te veel tegelijk natuurlijk, en probeer het nog eens. Tien tegen een dat een ander al eens dezelfde problemen heeft gehad én een oplossing heeft gevonden.

Overzicht bronnen

We hebben de linkjes die in dit artikel voorkomen, nog even op een rij gezet, zodat je alles makkelijk kunt terugvinden.

Slicers

https://slic3r.org/

https://github.com/Ultimaker/Cura
https://www.prusa3d.com/prusaslicer/
https://www.simplify3d.com/software/features/

3d-bestanden

https://www.thingiverse.com/
https://www.prusaprinters.org/prints?o=rating
https://www.myminifactory.com/
https://pinshape.com/
https://www.yeggi.com/
https://www.youmagine.com/
https://grabcad.com/

Ontwerpsoftware

https://www.tinkercad.com/
https://www.freecadweb.org/
https://www.autodesk.com/products/fusion-360/overview
https://www.microsoft.com/en-us/3d-print/3d-builder-resources?rtc=1
https://www.blender.org/download/
https://www.meshmixer.com/
https://zbrushcore.com/mini/

Nabewerking

https://www.instructables.com/How-to-Smooth-PLA-3D-Prints/
https://help.prusa3d.com/en/materials
https://all3dp.com/2/annealing-pla-prints-for-strength-easy-ways/https://eu.polymaker.com/product/polysmooth/
https://shop.prusa3d.com/en/52_prusa-polymers-pvb
https://www.sculpteo.com/en/3d-learning-hub/create-3d-file/fix-non-manifold-geometry/

Extra's

https://octoprint.org/
https://plugins.octoprint.org/plugins/octolapse/
https://plugins.octoprint.org/plugins/bedlevelvisualizer/
https://plugins.octoprint.org/plugins/thespaghettidetective/
https://www.viewstl.com/
https://gcode.ws/
https://help.prusa3d.com/en/materials
https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/properties-table/

Fusion 360 en andere tutorials

https://thepracticalengineer.com/blog/fusion360lesoverzicht (Nederlands)
https://help.autodesk.com/view/fusion360/ENU/courses/
https://www.youtube.com/watch?v=A5bc9c3S12g
https://www.youtube.com/watch?v=tCoGArsjyco
https://www.youtube.com/user/TheKHaug
https://www.blendernation.com/2020/11/09/sculpting-with-blender-for-beginners-tutorial/
https://wiki.freecadweb.org/Basic_modeling_tutorial

Zorg ook goed voor zowel je printer als je filament. In veel gevallen is het niet nodig, maar mocht je lijm op je printbed gebruiken, maak het dan regelmatig schoon. Dat is in het algemeen een goed advies; hou je printbed, maar ook de extruder en nozzle schoon, zorg dat er geen resten filament rondslingeren in en rond je printer en berg je filament goed op. Dat laatste is van niet te onderschatten belang: filament trekt in de regel vocht aan en vochtig filament print niet lekker. Als je een rol een tijdje niet gebruikt, stop hem dan in een ziplockzak, liefst met silicagel, en bewaar hem uit het zonlicht.

Wat het zelf ontwerpen van 3d-objecten betreft: volg eens een YouTube-tutorial voor Fusion 360. Je kunt met eenvoudiger software aan de gang, maar de workflow die je bij F360 aanleert, laat zich ook naar andere cad-pakketten vertalen. Nogmaals, er is helemaal niets mis met een ontwerp van Thingiverse halen en dat printen, maar weinig dingen geven zoveel voldoening en zijn zo verslavend als een probleem oplossen door zelf een oplossing te ontwerpen en die even later in handen te hebben.

Reacties (98)

98
98
49
12
0
47
Wijzig sortering
Leuk artikel, hier en daar springt het wel tussen heel eenvoudige topics waar je onmiddellijk mee in aanraking (bed leveling) komt en andere die behoorlijk geavanceerd zijn. (smoothing van de print met mogelijks kankerverwekkende stoffen voor PLA) zonder dat heel duidelijk te maken.

Het calibreren van een 3d printer gaat ook wel net wat verder dan enkel het bed. Ook de extruder calibreren is heel belangrijk in mijn ervaring. Een site die hier een mooi stappenplan voor geeft is deze van Teaching Tech https://teachingtechyt.github.io/calibration.html#intro

Merk op dat een belangrijke reden voor het automatisch calibreren is dat een bed niet noodzakelijk plat is. (een bed van glas zit niet bij alle printers). Uiteraard wil je wel alles zo vlak mogelijk krijgen, want anders is de onderkant van je print niet volledig plat. (belangrijk voor bepaalde onderdelen)

Wat betreft slicers is Simplify 3d idd heel populair maar heeft ook al 3 jaar geen echte updates gehad. Er zou een grote update aankomen, maar het bedrijf communiceert daar niets over. Dus komt die of niet? Wie weet het. Als je nu start zou ik geneigd zijn om een andere slicer te kiezen tot daar meer duidelijkheid over is.

De vermelde customizer van thingiverse is eigenlijk gewoon OpenSCAD. Dit is een atypisch CAD programma, maar voor mensen met programeerervarving wel heel toegankelijk. Het is meer programmeren dan design in een visuele editor.

De zoekmotor van thingiverse is inderdaad niet heel goed. Gelukkig zijn er searchengines die thingiverse kunnen doorzoeken : https://searchthingiverse.com/

(edit:tikvaut)

[Reactie gewijzigd door bomberboy op 22 juli 2024 18:19]

Als slicer is de nieuwste versie van de PrusaSlicer (2.3) echt een aanrader geworden. Niet alleen voor de Prusa printers. Er zitten profielen voor veel meer printers (waaronder de Enders) in. Je kan een profiel ook gemakkelijk aanpassen voor je eigen printer.
Door de scheiding van de profielen van printer en filamenten kan je gemakkelijk het beste uit elk filament halen. Plaatsen van supports kan je volledig en gemakkelijk helemaal in eigen hand houden. Het voegt ook nog eens "ironing" aan je printer toe, waarmee vlakke bovenkanten heel netjes af kunt laten werken. Nabewerking is dan haast niet nodig. Transparant materiaal wordt daarmee ook echt transparant (mits 100% infill).
Op dit moment is dit voor elke filamentprinter gewoon de beste slicer die de beste resultaten uit je 3D printer kan halen.
PrusaSlicer is inderdaad mooi maar heeft ook zo zijn dingetjes. Bijvoorbeeld geen support op een Brim kunnen printen is iets wat ik gewoon een misser vind.

Verder vind ik het vrij beperkt kwa instellingen. Cura heeft veel meer opties.

Overigens heeft Cura ironing al een hele tijd als optie dus echt vernieuwend is het niet.

Niet om PrusaSlicer af te kraken hoor, ik gebruik het sinds een paar weken en het MK3s print profiel geeft geweldige resultaten met mijn AM8 maar beide slicers hebben zo hun voors en tegens.
PrusaSlicer is in de laatste versie behoorlijk verbeterd. Supports worden nu overigens standaard gedeeltelijk op de Brim gezet. Er wordt nog wek een deel van de brim om de supports heen geprint om er zeker van te zijn dat ook de supports goed aan het bed blijven plakken.

Grafisch ziet PusaSlicer er prima uit en in de nieuwste versie is heel veel aan te passen. Zeker als je voor de expert modus kiest. Voor een beginner is het simpel te gebruiken, maar ook voor de meest gevorderde en veel eisende gebruiker zijn er talloze mogelijkheden.
Cura is wel veelzijdiger met het plaatsen van supports. De tree-supports ontbreken helaas nog steeds bij de Prusa slicer. Wanneer je veel supports nodig hebt kan Cura beter zijn. In andere gevallen geef ik nu de voorkeur aan Prusa.
RC3 printte anders nog steeds geen support op de brim waardoor mijn prints hopeloos warpten. Volgens de release notes is en tussen de laatste rc en de final daarin niets echt veranderd en de diverse support tickets staan nog open.

Ja Slicer heeft een expert mode maar Cura heeft gewoon heel veel meer instellingen.

Wat ik mooi vind aan Prusa Slicer is dat je verschillende instellingen voor printer, fillament en kwaliteit hebt en apart op nunt slaan. In Cura vind ik dat echt een onbegrijpelijke bende :x
Cura is vooral lastiger te gebruiken. Als je alle instellingen op gaat tellen heeft Prusa er meer. De professional versie van Cura is vooral beter in het plaatsen van supports. Daar mist Prusa inderdaad wel wat.
Zeker voor beginners is de Prusa slicer een prima stuk gereedschap. Zelf print ik zelden met ABS of ASA. In de meeste gevallen gebruik ik PETG (70%) of PLA (20%). Alleen voor kleinere dingen gebruik ik ASA of ABS. als dat wegens de eigenschappen noodzakelijk is. Bij printlijnen boven de 10 tot 15 cm (afhankelijk van het merk) is warping ook bij mij een probleem. Verder gaat er nog wel eens een stukje woodfill of nylon door een van de printers.

Wie Cura prettig vindt werken moet daar vooral mee blijven werken. Het uiteindelijke resultaat is zeker niet slecht. Print je veel met supports, dan is Cura inderdaad te verkiezen boven PrusaSlicer. Ben je beginner, pak dan de PrusaSlicer en kijk later eens naar Cura. In het eind resultaat zit er nauwelijks verschil tussen de twee slicers.
Ik moet eens iets proberen te printen dan met supports met de geupdate versie van prusaslicer. Ik gebruik hem vooral voor prints die ik in stukken moet hakken en zonder supports. Cura doet het beter met tree supports. Dus deed dat eigenlijk altijd daarin.

Ook had ik nadat prusaslicer was geupdate het probleem dat mijn prints niet meer bleven plakken op het bed, bleek dat ik in eens mijn z offset moest verlagen met 0,05cm, misschien dat ze iets hebben veranderd in hun automatische elefantfeet correctie. Echter kan ik nergens instellingen vinden om deze te corrigeren.
Ben het eens met het stukje over smoothing. Organische oplosmiddelen zijn niet om zomaar mee te werken. Chloroform is een bekend carcinogeen. Zou ik niet zomaar zonder waarschuwing en zuurkast gebruiken. Ook het gebruikte THF in de link van het artikel is ècht geen fijn spul!
Voor nabewerken ben ik overgestapt op een oude verfbrander. Als verfbrander werkte deze niet meer omdat één van de twee verwarmingsspiralen het had begeven. Van een oud conservenblik heb ik een iets nauwere mond gemaakt. Voor PLA en PETG is dit een prima methode om extrusie-lijnen te doen vervagen. Het is even oefenen, maar twee a drie keer door de hete luchtstroom en het is nagenoeg glad. Na twee keer wel even af laten koelen. Dunne en fijne onderdelen moet je behoorlijk snel door de hete lucht halen, anders smelt het. Heb je fijne onderdelen op een grover stuk, dan kan je de fijne onderdelen eerst met een kwastje nat maken.
Met ABS en ASA kan warmte ook wel gebruikt worden, maar de resultaten zijn dan minder mooi. Aceton geeft een mooier resultaat.
Ik heb sinds ik linear advance en retraction snelheid goed heb afgesteld betere print met veel meer detail en veel minder stringing dan ooit te voren. Een aanrader voor iedereen met Marlin firmware.

Verder heb ik een net wat kleiner extruder wiel waardoor de extruder stappenmotor meer dan voldoende kracht heeft (nu wat te veel zelfs), maar dat kan ik met de potmeter op de stappenmotor controller nog wat terug draaien.

Wat me opvalt is dat Design spark mechanical zo onbekend is terwijl het toch een van de betere 3D programma's is waar je niet de beperking met exportformaten hebt zoals tegenwoordig bij Fusion360.
Voor 3D modelleren, probeer ook eens OnShape. Gratis (voor hobbyisten) en browser-based dus cross platform!
En voor parametrisch ontwerpen met constraints kan ik SolveSpace aanraden. Op de websites staan ook een paar korte maar goede tutorials. De leercurve is minder stijl dan bijvoorbeeld FreeCAD. Heel eenvoudig stukje software dus, maar daardoor zeer krachtig. Export naar meerdere formatie waar onder STL is mogelijk.
Ik wilde dit zelf ook al posten. Onshape is gemaakt door een oud oprichter van Solidworks en erg handig als je de workflow van Solidworks gewend bent, bijvoorbeeld vanuit je werk of opleiding.
Dank voor de tip van onshape. Gezien ik op Linux zit is cross platform support voor mij wel een belangrijk ding. Ik gebruik nu Tinkercad, en ben er rete-snel en efficiënt mee geworden, maar loop wel tegen de limitaties aan.

Tijd dus voor een tutorial onshape.
Leuk artikel.

Paar opvallende dingen. Bij de Slicer software, dat Ideamaker niet benoemd wordt.
Een erg uitgebreid pakket, werkt sneller dan Cura, werkt overzichtelijker dan Cura, makkelijk je flow, esteps etc in aan te passen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Voor jou printer zijn er vaak goede profielen voor te vinden die je kan gebruiken. Dus kijk er eens naar! 😃

Dan de websites waar je prints kan vinden. Cults3D mag best benoemd worden. Behoort tot een van de grootste platforms op dit moment. Staan erg veel goede kwaliteit prints op, groten deels ook gratis en als je prints hebt waarvoor je moet betalen is dat ook makkelijk te doen.
Pinshape wordt bijvoorbeeld dan wel weer benoemd. Daar zou ik volledig bij weg blijven! Daar gaat het financieel niet helemaal goed mee. Wat betekend dat je op moment niet eens een file kan kopen daar en dat is al bijna 1 jaar zo. Vreemd dat dit dan hier ook niet vermeld wordt.

[Reactie gewijzigd door Hupske op 22 juli 2024 18:19]

Cults miste ik ook. Goed dat dit gezegd is. Ook een goede optie voor nsfw prints. ;)
Leuk verhaal om de hobby verder te promoten.

Voor de mensen met Windows, Windows 3D Builder is op zich ook een redelijk start om zelf iets mee te tekenen. Veel simpeler programma is er niet denk ik. Zeker geen full-blown CAD programma, maar voor de echt basic start in 3D design wel erg handig.

Wat je daarna gebruikt is denk ik meer een persoonlijke keuze. En staar je niet blind op CAD pakketten, een pakket als Blender werkt ook heel goed.
Geen CAD prorgramma maar een 3D computer-graphics programma waar je ook goed 3D design kunt maken, veel add-ons, volledige off-line, parametric design opties, etc. Open Source en Nederlandse roots. Maar ga gewoon een paar programma’s proberen en maak een keuze, want wil je een programma echt onder de knie krijgen zul je toch er echt in moeten duiken.

Zelf wel ontdekt dat een combi van FDM-printer en een Resin-printer wel heel handig is. De FDM voor het grotere werk en de Resin printer voor het kleine detail spul. In tegenstelling tot een FDM printer valt er aan een Resin printer niet veel te tweaken. Dus als je hobby tweaken is dan kun je helemaal los met een FDM printer, is je hobby 3D design en printen, dan kan ik echt aanbevelen beide types te halen.

Forum item wat je als Creality owner eigenlijk verplicht actief moet volgen om elkaar verder te helpen;
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1891237

[Reactie gewijzigd door smitae op 22 juli 2024 18:19]

Ik vermoed dat de meeste mensen die voor het eerst een 3Dprinter aanschaffen alleen naar een FDMprinter kijken omdat je daar een stuk grotere objecten mee kunt printen en de prijs van filament beduidend lager is.

Ik heb ook een harsprinter naast twee FDMprinters, maar die harsprinter is er pas gekomen nadat ik al ruim anderhalf jaar intensief gebruik maakte van mijn eerste FDMprinter en tegen de grenzen (qua haalbaar detail) van die printer aan begon te lopen.

De laatste (large volume) FDMprinter die ik aan heb geschaft kwam er ook pas nadat ik niet genoeg meer had aan het bouwvolume van mijn Prusa MK3S.

Een normale FDMprinter is een prima beginpunt in deze hobby.
Als ik eerder had geweten van Resin printers, was ik nooit aan FDM begonnen. Die staat al 3 jaar in een doos, omdat ik gek werd van het lawaai, de hitte ~50 graden en het feit dat ie om de haverklap bleef hangen (weerstand van het filament op de rol denk ik te groot), blokkeerde, of niet aan de build plate bleef kleven, ondanks uitgebreid schoonmaken met alcohol. Daarnaast haalt een FDM printer het detail van een 4K resin printer gewoonweg niet. Ook niet met de beste kop.

Resin printers zijn voor mensen die miniaturen e.d. willen printen. FDM voor de functionele stugge prints die je kunt inzetten voor dagelijks gebruik.
Ik heb een Prusa MK3S (kit) als mijn eerste 3Dprinter aangeschaft, en er nooit spijt van gehad. Het was een eitje om die in het begin 1 keer in te stellen en daarna nooit meer iets aan hoeven te doen. Ook geen gedoe met herrie (wel meerdere vrienden ol bezoek gehad die verbaasd waren over hoe stil hij was t.o.v. hun Chinese klonen), nauwelijks gedoe gehad met niet goed vast blijven zitten op de verwarmde en zelf levelende build plate (wel heel soms met PETG printjes er vanaf krijgen: lang leve glassex!) of de aanvoer van filament.

Nu print ik vooral eigen ontwerpen, van organisers voor bordspellen, gebruiksvoorwerpen in en rond het huis (zoals een afzuigkap voor mijn harsprinter) tot aan bordspelmeeples en figuurtjes en sieraden.

Daarnaast print ik steeds vaker grotere zaken die tot nu toe in stukken op de Prusa MK3S moesten worden geprint. Daarom is er nu een tweede FDM printer (Anet ET5 pro: stillere stepper drivers dan de ET5) bij gekomen.

Ik had de Prusa SL1 harsprinter weliswaar sneller in elkaar gezet en er ook sneller consistentie van de printkwaliteit mee bereikt, maar de kosten per print zijn fors hoger, het meest gebruikte printmateriaal heeft andere eigenschappen (brosser en breekbaarder dan PLA of PETG) er komt meer kijken bij de stappen voor en na het printen(schoon houden van je FEP-film, geen chemicaliën op je huid of in je ogen krijgen, de stank: afzuiging nodig, omgevingstemperatuur constant houden, beperkte houdbaarheid van hars, chemisch afval enz.) en je bent behoorlijk beperkt in de maximale afmetingen van je printjes.

Dus ik zou willen stellen dat het maar net afhangt van het budget en doel van degene die een 3Dprinter wil gaan aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door thanalas op 22 juli 2024 18:19]

Beide hebben + en -

Resin-printen is tegenwoordig echt doodeenvoudig. Wel een beetje een smeerboel in de nabewerking. Resin is toch een beetje irritant spul; Gasmasker, handschoenen, veiligheidsheid-bril, etc. is wel een must. Maar de kwaliteit en detail is nooit te halen in FDM.

Nadeel is toch dat mensen vaak de goedkoopste FDM printer halen. En daar heb je naar mijn idee juist het meest werk aan. Is nooit helemaal lekker stabiel. Maar als je iets meer uitgeeft zul je in de meeste gevallen met PLA out of the box moeten kunnen printen. Je kunt ook een printer halen van 2-duizend plus ofzo. Die doen het zeker out-of-the-box. Maar dat voelt niet meer als hobby, of geld moet geen probleem zijn.

Ik print voor modelbouw en wargaming. En exact wat je zegt, Resin is perfect voor miniaturen en de kleine modelbouw details, maar de grotere items zoals terrein, of een boot-romp van dikke meter (in meerder stukken anders past het niet) doe ik dan in FDM. Voor de grotere functionele dingen, gewoon in FDM.

Leuke is dat je alles gewoon zelf kunt doen, vanaf het 3D-design tot aan het printen en afwerken. Dat is zo leuk, niet hetzelfde als iets kant en klaar koopt. Altijd unieke dingen. Maar goed ieder zijn ding.
Beide hebben + en -

Resin-printen is tegenwoordig echt doodeenvoudig. Wel een beetje een smeerboel in de nabewerking. Resin is toch een beetje irritant spul; Gasmasker, handschoenen, veiligheidsheid-bril, etc. is wel een must. Maar de kwaliteit en detail is nooit te halen in FDM.

Nadeel is toch dat mensen vaak de goedkoopste FDM printer halen. En daar heb je naar mijn idee juist het meest werk aan. Is nooit helemaal lekker stabiel. Maar als je iets meer uitgeeft zul je in de meeste gevallen met PLA out of the box moeten kunnen printen. Je kunt ook een printer halen van 2-duizend plus ofzo. Die doen het zeker out-of-the-box. Maar dat voelt niet meer als hobby, of geld moet geen probleem zijn.

Ik print voor modelbouw en wargaming. En exact wat je zegt, Resin is perfect voor miniaturen en de kleine modelbouw details, maar de grotere items zoals terrein, of een boot-romp van dikke meter (in meerder stukken anders past het niet) doe ik dan in FDM. Voor de grotere functionele dingen, gewoon in FDM.

Leuke is dat je alles gewoon zelf kunt doen, vanaf het 3D-design tot aan het printen en afwerken. Dat is zo leuk, niet hetzelfde als iets kant en klaar koopt. Altijd unieke dingen. Maar goed ieder zijn ding.
Nou, het mooie is dat er geen daadwerkelijke data is waarin bij het gebruik van resin wordt gesproken over het gebruik van een gasmasker. Standaard zijn een mondkapje (je weet wel, corona), bril (maar die heb je alleen nodig als je een kluns bent) en handschoenen (Nitril).

Ik heb recent nog gezocht naar de daadwerkelijke veiligheidsissues omtrent resin, maar waar vooral wordt gewaarschuwd is aanraking met de huid en verder, net zoals bij FDM, zorg er voor dat de ruimte wordt geventileerd.

Ik heb een vaste werkwijze, met een cure&wash station, en het lijkt in het begin erg complex, maar het valt allemaal heel erg mee. Ook de troep valt enorm mee. Ik leg 4 keukenvelletjes op m'n snijmat, dan leg ik de build plate er schuin op, zet het plamuurmes er tegenaan, printjes vallen op het keukenpapier, die gaan dan een rekje in, die wordt in m'n wash station gehangen. Dan maak ik direct de build plate schoon. Na het wassen haal ik de supports er af, dan cure ik de printjes. Vervolgens maak ik een bal van het afval, trek m'n rechterhandschoen om de bal heen, dan de linker en gooi het weg. Even m'n mat met IPA schoonmaken en klaar.

Ik scheid op dit moment alleen vloeibaar afval, dus wellicht dat ik daar nog een beetje m'n best moet doen.

Het valt allemaal best mee.(En het gemak van een Resin printer qua opzetten en instellen is een fractie van een FDM printer).

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 22 juli 2024 18:19]

Yup, helemaal mee eens. Maar er zullen mensen zijn die de hele workflow toch best irritant vinden.
Het extra werk met Resin is naar mijn idee ook meer dan de effort waard voor de detail die je krijgt met Resin.

Heb een standaard gasmasker met A-filter. Daardoor ruik ik helemaal niets, vind het wel prettig werken met masker want het ruikt mij net te chemisch. Ik heb ruim voldoende ventilatie, maar de lucht kan gewoon niet goed zijn.

FDM bij mij is printer aanzetten en printen. Print van je bed halen, support weghalen als dat nodig is, en printer uitzetten. Dus erg eenvoudig als je printer goed werkt.

Resin is printer aanzetten, soms een nieuwe bedlevel doen, Resin vullen, printen. Print-bed uit de machine halen, beetje schoonspoelen met IPA, van het bed halen, in de Wash & Cure met IPA gevuld, support verwijderen. (Ben er nog niet uit wanneer verwijderen support het meest handige is. Voor of na de Cure cycle.) Als je niet verder print, Resin uit je machine halen, filteren en terug in de fles. Vat schoonmaken, werk ruimte schoonmaken als je gesmeerd hebt en klaar.
Leuk artikel voor beginners. Ik mis helaas hier en daar net dat beetje extra om het een echt goed artikel te maken.

Bijvoorbeeld is het jammer dat niet wordt genoemd wordt dat STEP-formaat ook kan worden geprint door Cura. Dan zijn je curves veel mooier.

Ook zou het denk ik wel handig zijn geweest om te vermelden met welke middelen je de hechting kan beïnvloeden met bijv. prittstift, houtlijmoplssingen of PVA spray en dat sommige ondergronden juist moeten worden bewerkt met deze middelen om schade tegen te gaan. (bijv. de combi PEI en PETG)

Verder wellicht interessant om te weten dat annealing op vele manieren kan en dat je een print zelfs kan hersmelten in gips en dan veel sterker kan maken: https://www.youtube.com/watch?v=bG8dlxTX3AI (sowieso is CNC Kitchen een interessante youtuber om te volgen als het om 3D printen gaat)

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 18:19]

Vreemd dat SketchUp niet bij de software staat. Ik dateer van de reprag.org Mendel dagen, en gebruik al meer dan 10 jaar uitsluitend SketchUp om 3d ontwerpen te printen. Gewoon een stl export plugin en klaar. Heel makkelijk te leren.
Zelf heb ik ook Sketchup een tijdje geprobeerd voor thuis, maar als je normaal werkt in Solidworks, valt het niet mee om daaraan te wennen.

Ik gebruik nu OnShape, en dat bevalt echt heel goed. Je bouwt je modellen op een soortgelijke manier als in solidworks, maar dan in de cloud. Dus ook op wat lichtere computers, telefoons of tablets kun je je ontwerpen bekijken of aanpassen. En gratis te gebruiken voor de hobby :)
ik was toch even benieuwd, dus ben ook even in OnShape gedoken. Zie veel overeenkomsten met Solidworks, wat voor mij prima uitkomt! En top dat ik dit gewoon vanaf een browser kan doen! Goede tip, dank daarvoor!
Sketchup is IDD een goed programma.

Maar dan heb je wel wat addons nodig zoals STL exporter, Solid checker.

Omdat er soms een fout in de STL's zit waardoor je ghost layers krijgt.

Dit komt omdat in de sketchup modellen soms de Faces als backside worden gemarkeerd. waarbij de Front binnen zit.
Als hele simpele oplossing daarvoor, check ik altijd op de website van Jomatik of het bestand correct is. De automatische herstelfunctie lost in 9 van de tien gevallen de problemen op. https://3d-print.jomatik.de/
Een STL exporter heb je helemaal niet nodig als je Cura gebruikt. Sketchup kan standaard exporteren naar .dae (collada) en dat kan Cura gewoon openen. Soms heb je wel eens dat Cura fouten geeft omdat Sketchup soms wat eigenaardige geometrie heeft. Maar ik gebruik dan het gratis programma Meshlab om het bestand op fouten te controleren en te converteren naar .STL. Deze werkwijze zorgt eigenlijk altijd voor goed printbare ontwerpen met Sketchup.

Blijf zelf wel groot fan van de offline 2017 versie van Sketchup, het werkt in mijn beleving gewoon eenvoudiger en meer rechttoe rechtaan dan welk ander instap 3d programma. Wel heeft het zo zijn beperkingen en eigenaardigheden en daarom ben ik nu aan het oefenen met Blender voor het echte werk. Ik merk echter dat ik voor eenvoudige ontwerpen (en dat is het vaak wel met FDM printen als je huis-tuin-keuken oplossingen bedenkt) toch vaak teruggrijp naar Sketchup omdat het gewoon sneller gaat.
ik vind sketchup vrij gemakkelijk in zijn werk, vooral omdat je snel en simpel 3d bestanden kan maken.

persoonlijk vind ik mesh programma's niet fijn omdat je weinig tot geen controle hebt over het formaat van de bestanden, {vooral als je meerdere maakt die in elkaar moeten passen}

Hierom vind ik programma's als sketchup dus fijn omdat een kubus van 10x10x10mm in sketchup ook dat formaat heeft in de Real world, {krimpen en expanden/offset niet meegerekend}.

Sketchup heeft ook zijn fouten als het gaat om bestaande STL's te importeren. {ghost layers, lagen die 0,000001mm hoger zijn dan de rest, waardoor je zelf geen goede Faces kan maken na het verwijderen van de lijnen}
Dat laatste gebeurt ook nog wel eens bij "vanaf scratch" gemaakte projecten.
Door draaien, spiegelen, schalen.... regelmatig solid inspector2 en cleanup3 te gebruiken kan je dit redelijk voorkomen.

Wat ik fijn vind aan Sketchup is wat ik noem 3d tekenen uit de losse hand.
Het is niet zo uitgebreid als SolidWorks.. maar voor dat prijsverschil (vanaf niks tot belachelijk hoog voor een thuisgebruiker) zie ik nog geen enkele bruikbare andere local installed 3d tekenpakket.
Niet te vergeten samen met SOLID inspector heb je dan ook echt wat je hebt gemaakt.

Heb voor mijn ANET A9's filament houder {8mm stang} via lagers 3d geprinte ringen om de lagers gemaakt waardoor de rol nu als het ware een 8mm gat heeft. en dus vrij kan draaien.

{Goedkoopste china lagers, zijn voor rol houders het beste, omdat je niet teveel speling wilt. waardoor de Rol met 1 tikje gelijk 5 rondes draait}
Of als echte start, waarom geen Windows 3D builder. Perfecte start voor de echte noob.

Zelf gebruik ik Blender; Gratis, Open Source (heel veel add-on opties), volledige off-line. Niet echt CAD, maar meer dan voldoende parametric design opties. Stl import/export standaard aanwezig. Geen gezeur met proprietary formats of zo. Mega community. Wel een beetje een leercurve.....
Niet gratis meer he;(
Je kan overal een 2016 versie downloaden. Ik gebruik een recentere versie voor skatepark ontwerpen, maar draai 2016 voor 3d prints, en gebruik die bijna dagelijks.
De 2016/2017 versie is ook de versie die ik gebruik, omdat je dan alles offline hebt, en niet geforceerd via een slecht functionerende website het moet ontwerpen.
De onlineversie is wel gratis en voor mij qua functionaliteit ruim voldoende.
Anoniem: 454358 16 januari 2021 08:19
Ik heb al een paar keer bijna op de knop "Buy now" geklikt, maar ik kan mezelf toch niet geheel overtuigen van de ehm nut/nood van een 3d printer. Nog maar een paar keer heb ik gedacht, ja dat moet ik printen, maar dan kocht ik een behuizinkje voor een euro op Ali,, een 3d printer neemt toch veel ruimte in, is erg lawaaierig en stinkt enorm. En na aanschaf staat je huis vol met printjes die je niet nodig hebt, maar toch komt er ooit eentje 😅
3d printen stinkt helemaal niet hier. Ook heel lawaaierig valt wel mee. Ja je hoort de ventilatoren, dus in een aparte kamer zetten is wel handig.
Ik zou dat niet zomaar zeggen.
Gevaar van 3d printen word echt zwaar onderschat. Printen met sommige plastic soorten is vergelijkbaar met asbest. Zeer kleine fijn stoffen die in je longen blijven hangen en op lange termijn zeer zeer schadelijk zijn.
Daarom altijd ventileren. Zelfs PLA van bepaalde fabrikanten bevat stoffen die echt gevaarlijk kunnen zijn
Ik had het niet over de gevaren van 3d printen en het is wel inderdaad iets waar je op moet letten. PLA is doorgaans veilig, maar het is altijd aanbevolen om te printen in een geventileerde ruimte.
In 2016, a study was carried out by the Illinois Institute of Technology to answer this exact question.

They found that PLA filament is safe when 3D Printed but printing with ABS should only be done in a well-ventilated space.
https://io3dprint.com/sho...y-about-3d-printer-fumes/
Als iedereen steeds diezelfde studie aanhaalt...

Wat door producenten als PLA wordt bestempeld is geen keiharde chemische samenstelling. Je kan er immers van alles aan toevoegen, wat men additives en modifiers noemt, om de eigenschappen van PLA aan te passen/verbeteren. En de meeste bedrijven geven niet exact aan wat er inzit. Je mag al blij zijn als je een product safety sheet tegen komt zoals:
https://prusament.com/media/2019/11/Prusament_safety_PLA.pdf
Hoe wordt dat fijnstof dan geproduceerd? Er wordt toch alleen maar gesmolten?
Gaat het hier dan niet om verdampen van die gevaarlijke stoffen?
Op welke manier is koken vergelijkbaar met 3D printen?
Dat denk ik ook.
Dit is een gokje:
Filament (PLA) zit op een spoel gerold, ik vermoed dat er wel iets vrij komt tijdens het ontrollen en het rechtbuigen. Maar waar veel meer stof vrijkomt is bij de 'extruder', waar tandwieltjes het filament stevig beetpakken om door de hotend heen te drukken. En natuurlijk komen er tijdens het verhitten (voorbij het smeltpunt) ook deeltjes vrij, dat je ze niet ruikt betekend niet dat ze er niet zijn.

Maar een chemist/materiaal specialist zou hier veel meer over kunnen vertellen.
Omdat ik een redelijke chemische achtergrond heb was ik dus benieuwd op welke manier fijnstof zou kunnen ontstaan, maar er is dus eigenlijk geen aanleiding om te vermoeden dat er fijnstof ontstaat.

Fijnstof zijn kleine vaste deeltjes van kleiner dan 10 um. Het is geen verzamelnaam voor alles in de lucht dat slecht voor je is.

[Reactie gewijzigd door Pierz op 22 juli 2024 18:19]

Als je bakt met boter of olie in pan maak je ook fijnstof.
Op welke manier is bakken vergelijkbaar met 3D printen?
Jij hebt over alleen smelten.
Nou als je boter in een pan smelt en je hebt een walm dan heb je fijn stof.
Als je boter alleen smelt krijg je ook geen fijnstof. Dat gebeurt namelijk al ruim onder het kookpunt van water. Als je daarna verder verwarmt, gaat het water in de boter koken en begint het spetteren. Tevens begint dan de Maillard reactie waar suikers reageren met de eiwitten en dat smakelijke bruine laagje ontstaat. Dat is het moment dat er vaste stof ontstaat wat door het spetterende water mooi in kleine deeltjes de lucht in wordt geholpen. Dan ontstaat het fijnstof.

Die laatste processen zie ik tijdens 3D printen niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Pierz op 22 juli 2024 18:19]

Het klopt dat het tijdens het echte bakken gebeurt.
Maar ik denk dat je het moet zoeken in de additieven (weekmakers/stabilisatoren) in de plastics moet zoeken die echt wel uitdampen .
Een upgrade naar een ander moederbord met silent stepper drivers kan dan een oplossing zijn voor het geluid.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 22 juli 2024 18:19]

Tghoja. Sommige mensen geven veel geld uit aan boormachines en zagen die ze niet nodig hebben. Anderen nemen dan weer een duur gym-abonnement. Ik heb gewoon een 3D printer gekocht en print daar af en toe eens iets mee. Het is een leuke hobby :)

Wat betreft geurhinder, dat is niet echt van toepassing als je gewoon PLA print. ABS en enkele andere materialen zijn idd niet gezond en aangenaam qua geur. Maar je kan eigenlijk bijna alles met PLA printen tenzij het in een warme omgeving gebruikt gaat worden.
ik ben er dus achter dat dat heel erg fabrikant gevoelig is.
heb mijn printer in de logeerkamer staan die niet gebruikt word, maar met een rol van real filaments ruik je eigenlijk alleen maar de hotend (alsof de strijkijzer aan staat)
en heb nu een rol van jupiter geloof ik, maar daar komt toch een redelijk penetrante lucht van af.
printen beide prima trouwens, maar dat je pla niet ruikt is niet altijd waar.
Volgens mij heb je nog nooit fysiek een 3d printer tedoen. Je uitspraak '.. Een 3d printer is erg lawaaierig en stinkt enorm' klopt mijn inziens niet. Mijn prusa mini staat op dit moment te draaien hier thuis, nog nooit last gehad van nare geurtjes of lawaai. Ja soms kun je hem horen, maar lawaai kun je dat niet noemen. En wat de geur betreft: ik heb hem nog nooit echt geroken. De meest geprinte materialen zoals PLA en PETG laten nauwelijks nare geurtjes vrij..
Denk niet dat je ervaring hebt met 3D printen. Ik heb de printer op mijn werkkamer staan, ja die hoor je, maar ik kan zonder problemen mijn werk doen, online meetings etc geen probleem. Stinken dat is gewoon onzin, de huidige PLA ruik je niet.

Wel met je eens dat je een reden moet hebben om een printer te kopen, wat wil je ermee.?
Eigenlijk zie je 3 types, de tweakers die vooral met tweaken van de printer bezig zijn, je hebt de “printers” die vooral printen van gekochte/downloaded designs en je hebt “designers” die zelf de 3D design uitwerken en dan printen. (Of een combi)

Voor de minder dan 200 Euro kun je al kijken of het wat voor je is. Denk dat je de printer ook nog wel redelijk snel kwijt raakt mocht het niet je ding zijn.
Maar belangrijkste blijft; wat wil je ermee doen. Als je die vraag niet voor jezelf kunt beantwoorden vooral niet kopen.

[Reactie gewijzigd door smitae op 22 juli 2024 18:19]

Ik denk dat zodra de Corona achter de rug is en we allemaal weer in ons normale doen zijn, dat marktplaats overspoeld wordt met dergelijke printers.
Ik heb dat ook heel lang gedacht, maar zoals met zoveel dingen: als je er eenmaal een hebt ga je hem steeds meer gebruiken.
Ik doe veel met sensors en esp8266-achtige bordjes. Het is - zoals de auteur ook aangeeft - zeer bevredigend om daar zelf precies passende kastjes voor te maken en te printen. Ik haalde mijn kastjes vroeger ook altijd bij Ali, maar er was altijd wel wat mee. Meestal waren ze net te smal, of lomp groot. Of duur. En het ontwerpen van die kastjes blijkt best mee te vallen.
Ik sloeg vroeger artikelen die leuke sensortoepassingen beschreven over zodra er werd gesproken over een onderdeel dat moest worden geprint. Dat hoeft nu dus niet meer!
O enne, met andere hobbies hoef je toch ook niet elke dag de hele dag bezig te zijn?
Lawaaierig; nope. Nieuwe motor drivers maken geen geluid meer.

Stinkt; nope. Meeste plastic soorten hebben bijna geen geur. Zoals PLA en PETG varianten. ABS wel, maar daar print ik nooit mee, ik vind PETG in geur, sterkte, en de eenvoud van het printen superieur tegenover ABS.

En ruimte, tsja, ik heb een hypercube gemaakt die is een soort kubus, en dus geen bewegend bed. Dus de ruimte blijft beperkt tot de vorm van de printer en deze staat in mijn garage.

Ik gebruik 'm weinig, maar als ik 'm dan nodig heb is ie er.
Het is verleidelijk (vooral in het begin) om onzinnige dingen te gaan printen, maar op den duur zie je ook allerlei mogelijkheden om iets te printen wat niet te koop is (of voor veel geld). Ook kan je diverse spullen nog repareren waar iets van kapot is. Het kost wel veel tijd, maar dat mag ook voor een hobby.
We hebben sinds kort Gravitrax (knikkerbaan) in huis en de standaard onderdelen zijn erg makkelijk te vinden en te printen 😜

Naast dingetjes voor verjaardagtraktaties op scholen en sportclubs, af en toe een behuizing van iets of een afgebroken stukje plastic of een houder van iets vervangen...
Wasr baseer je op dat 3D printen stinkt?

Mijn Prusa MK3S staat midden in de woonkamer en die gebruik ik vooral overdag om in PETG (en soms PLA) mee te printen. Dat ruik je nauwelijks, tenzij je met je neus bovenop de printkop gaat staan snuiven.

Als je over harsprinters hebt of bepaalde andere materialen filament, dan is het een ander verhaal.

Ik heb voor mijn Prusa SL1 harsprinter een eigen kast met verwarming en afzuiging naar buiten het huis gebouwd. En ook daar heb je tegenwoordig al bepaalde soorten "low odour" hars voor die beduidend minder stinken...
Mijn NAS maakt meer lawaai dan m'n printer.
Ik print puur PLA en kan prima in slaap vallen met m'n printer aan maar als m'n NAS aan staat slaap ik liever op de bank in de woonkamer.
3D Printen kun voor je thuissituatie beter niet zien als nuttig, maar in de eerste plaats als hobby.

Je kunt een heel eind weg filosoferen over wat de noodzaak is van een hobby, ongeacht welke hobby, maar volgens mij zijn dit de belangrijkste drie effecten van een hobby:

1. Je verveelt je niet.
2. Goed voor je mentale gezondheid.
3. Kans op nuttige bijvangst.

Menselijke hersenen zijn bijzonder krachtig, maar het is wel noodzakelijk dat ze zoveel mogelijk "in beweging" blijven, net als lichamen. Het is ook wetenschappelijk onderzocht en aangetoond dat de gezondheid van hersenen gebaat is door de input en verwerking van nieuwe soorten indrukken.

Of een 3D printer specifiek iets voor jou is zou je kunnen onderzoeken of er ergens bij jou in de buurt een makerspace aanwezig is. Dat is een ruimte waarin al machines zoals 3D printers staan, zodat je die niet zelf hoeft aan te schaffen.

Een voorbeeld van zo'n makerspace bevindt zich in het nieuwe Forum in Groningen, maar ook op scholen en universiteiten zie je steeds vaker een (deel van een) lokaal opnieuw ingericht tot makerspace.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 18:19]

Anoniem: 454358 @Uruk-Hai16 januari 2021 20:51
Ik zeg ook niet dat een hobby slecht is 😅, ik heb er al veel te veel, zoals een schuur vol flipperkasten en arcade kasten, crossmotoren, oud houten zeilbootje, en m'n kinderen, voor mij kan ik het alleen persoonlijk nog niet verantwoorden
Oh, dan komt het vanzelf wel goed met je :+
Bedankt hè, n.a.v. je vorige artikel staat hier nu een Ender 3 v2 te draaien :9

Ga het zo allemaal eens rustig doornemen, leuk geschreven dus leest lekker weg!

Op- en Aanmerkingen:
In "Leveling" noem je niet dat het goed schoonmaken van je bed met bijv. IPA o.i.d. wel noodzakelijk is. PLA plakt makkelijk maar niet op een vette ondergrond vol met vingeradrukken.

[Reactie gewijzigd door sanscorp op 22 juli 2024 18:19]

IPA laat ook residu achter trouwens.
Maar inderdaad mis ik wat schoonmaak tips. Voor de eerste laag is het levellen belangrijk, maar ook dat deze vetvrij is.

Print zelf op glas en dreft + warm water werkt zeeeeer goed.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 18:19]

@sanscorp print ook op glas. De V2 is echt best een leuke printer uit de doos vandaan.
Ik weet niet hoe goed het werkt op puur glas, zit bij mij een mesh coating over het glas, maar na wat hechting problemen heb ik er een laagje pritt stift overheen gesmeerd en laten drogen, ik mijn print bed de afgelopen 10 prints niet schoon hoeven maken en alles hecht echt goed.
Ik zou het niet schoonmaken met Indian pale ale :+
Tip: Ethanol is stukken goedkoper dan IPAlcohol, zeker bij de Action of Blokker of zo, en het maakt het printbed ook prima schoon.
Dank voor dit uitvoerige artikel, sinds het vorige ben ik met een Ender 3 v2 aan de slag. Je vindt weliswaar veel op YouTube maar uit jullie artikelen en vooral ook de comments komen altijd weer nieuwe links en tips waar ik weer wijzer van word!
Dank!!
Over het STL bestand mis ik de informatie dat de kwaliteit van de STL vaak ingesteld kan worden bij het opslaan. (of in de instellingen)
Net zoals een Jpeg afbeelding kan je het bestand fijn of grof opslaan, waar door de kwaliteit en bestandsformaat dan ook groter of kleiner wordt.
Op Thingiverse zijn bestanden vaak in een te lage resolutie opgeslagen, dit maakt de bestanden lekker klein, maar waardoor je facetten krijgt bij ronde vormen, en nog lelijker worden als je deze groter wilt printen.

Voordat je een zelf getekend 3D object exporteert als STL, let dan op de instellingen hoe de kwaliteit gaat worden.
Ik gebruik Rhino3D, en daar kan je voorhand zien wat het resultaat wordt van de STL instellingen.
Kijk dit is nu een goeie, dit wist ik niet hier ik ga ik dan eens beter naar kijken. Dankuwel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.