Maker van 3d-printers MakerGear zit in zwaar weer door leveringsproblemen

MakerGear, een Amerikaanse fabrikant van 3d-printers, is zijn productie gestopt en hoopt op een overname om te kunnen blijven voortbestaan. Het bedrijf meldt dat leveringsproblemen de oorzaak zijn van de moeilijkheden.

MakerGear maakt geen 3d-printers meer, maar levert alleen nog uit de bestaande voorraad. Ook probeert het bedrijf een voorraad van reserveonderdelen aan te houden om bestaande klanten ondersteuning te kunnen blijven bieden. "We verkopen onze laatste voorraden printers, maar weten niet of en zo ja wanneer we in staat zijn om nieuwe voorraden aan te leggen", luidt de boodschap.

MakerGear meldde al in mei dat het in de problemen zat door leveringsproblemen. Het bedrijf is niet in staat om nieuwe onderdelen te krijgen of deze zijn te duur om rendabel nieuwe printers te kunnen maken. Het bedrijf verwijst naar de hogere invoertarieven die de VS in 2018 heeft ingesteld tegen China en naar de coronacrisis. "MakerGear is een klein bedrijf en de impact van grote verstoring na grote verstoring is meer dan we kunnen absorberen."

Het bedrijf zoekt een koper en personen met ervaring om een transitieplan op te stellen. MakerGear is in 2009 opgericht door Rick Pollack. De MakerGear M2-printer kwam in 2017 op plek 1 in de 3D Printer Index van beste 3d-printers van 3D Hubs.

MakerGear M3

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-06-2022 • 09:05

51

Submitter: hjtuinenburg

Reacties (51)

51
51
18
3
0
31
Wijzig sortering
Ze kunnen er toch ook voor kiezen om de prijzen te verhogen? Ik snap dat je dan misschien te duur gevonden wordt in vergelijking met de concurrentie, maar ook de concurrentie heeft last van deze invoertarieven (iig in de USA) en dat geldt ook voor complete printers uit China lijkt me.
Ze kunnen er toch ook voor kiezen om de prijzen te verhogen?
Nog hoger?
De goedkoopste printer die ze hebben is (normaal) $2000 en dat is nog steeds de M2 van 5 jaar geleden. De nieuwste is volgens mij de UltraOne van 3 jaar geleden en kost ~$12.500. Gezien de prijzen zijn dit niet standaard consumenten printertjes.

Het voelt aan als een voortbestaan op vergane glorie en vervolgens 'leveringsproblemen' de schuld te geven...
Het zou zomaar kunnen dat je gelijk hebt. Alleen moet je niet onderschatten wat het kost om een nieuw product te ontwikkelen. En dat terwijl je door problemen in de supplychain je productie in de problemen komt waardoor je cashflow problemen krijgt. Zo is de cirkel weer rond.
Ik weet niet of het bij hen zo werkt, maar als ik hoor welke problemen Prusa heeft in hun supplychain, denk ik dat het best wel eens een grote factor zou kunnen zijn. Nou heeft Prusa het voordeel dat hun printers (ondanks forse prijzen) erg in trek zijn. Maar voor de productie van de aankomende Prusa XL hebben ze een aantal maatregelen moeten nemen. Zo waren ze gedwongen over te stappen op een andere CPU voor het moederbord omdat degene die ze hadden gekozen niet meer te leveren is. Het alternatief is wel goed leverbaar en heeft bovendien nog wat extra voordelen opgeleverd. Maar het is wél hoofdpijn omdat je ontwerp wat dat betreft al zo goed als klaar was. Om leveringsproblemen te lijf te gaan hebben zij ervoor gekozen om zelf dan maar componenten te gaan maken. Zo maken ze hun eigen printplaten en hebben ze een assemblagelijn voor de SMD componenten. De plastic onderdelen printen ze deels zelf en ze hebben ook injection mold machines gekocht om andere plastic onderdelen te produceren. Dat was voor hen de enige manier om überhaupt nog een printer te kunnen maken en hopen op het halen van de beloofde shipment in Q4 2022 (eerste leveringen).
Maar ja, dan heb je het over een fabrikant die erg met innovatie bezig is en constant het productieproces verbeterd. En ze verkopen best wel wat spul....
bedankt voor de info over de XL, heb hem "gekocht", voor inschrijving gedaan en wil hem zeker hebben.
Die prijzen van deze Maker|Gear zijn wel heel heftig, als ze de prijs verhoging door voeren zonder alle marges aan te houden kan je verder. Doet men zelden , ook niet bij reserve onderdelen. Dat maakt het geheel meestal extreem duur.
Net even wat reviews gelezen over de makergear en die zijn wel heel erg lovend. Als dat waar is snap ik het prijs verschil met mijn MK3S+, die vraagt toch wel wat aandacht en is niet 100% probleem vrij, al ben ik er wel erg tevreden over.
[...]
Het voelt aan als een voortbestaan op vergane glorie en vervolgens 'leveringsproblemen' de schuld te geven...
Inderdaad, jammer dat dit zo klakkeloos overgenomen wordt in het artikel. Klinkt meer als slecht leiderschap; volgens het originele artikel hebben ze al vier jaar problemen met innoveren...
Misschien moet het bedrijf eens 'laan' gaan produceren.
Bij een prijsverhoging zijn ze hun concurrentie positie kwijt en zullen ze nagenoeg niets verkopen. De printers uit China (Ender ea) zijn een stuk goedkoper en met een paar tweaks zijn het redelijk tot goede printers. Om de importheffingen te ontlopen zou men productie naar China kunnen verplaatsen.
Dit zijn geen goedkope printers, in een prijsklasse waarbij je eerder naar het bedrijfsleven of educatie moet kijken. Daar ga je geen goedkope Enders neerzetten, zeker niet als je daar zelf nog flink aan moet modden (uurloon).

Productie naar China verplaatsen helpt ook niet, want daar vanuit hebben we ook leveringsproblemen. De Voron kits door LDO Motors worden daar 'gemaakt' en vervolgens verscheept vanuit China. Daar zit ondertussen al maanden vertraging op en sommige kits staan daar nog op de kade (v2.4 350) ivm. transport issues (aka. leveringsproblemen). Vorons kosten enorm veel tijd om te bouwen, dus ook niet echt geschikt voor het bedrijfsleven, maar puur als voorbeeld waarom productie verplaatsen naar China ook niet ideaal blijkt.

Een 'original' Prusa MK3S+ zo goed als kant en klaar (dus niet de kit waar je ook alweer vlot 8 uur mee bezig ben), was begin juni besteld en exact twee weken laten afgeleverd. Zakelijk (dus ex. btw.) is een zo goed als kant en klare Prusa MK3S+ de helft van de goedkoopste MakerGear... En bij Prusa ligt de ontwikkeling niet al drie jaar stil. Het issue bij Prusa is dat wanneer ze een nieuw product hebben, deze zo gewild is dat ze de productie niet kunnen bijbenen en je enorme wachtrijen krijgt. Niet handig als je het nieuwste van het nieuwste wil hebben (zeker niet als bedrijf), maar een anderhalf jaar oud model is prima leverbaar.
de kosten die je bespaard door een ender te upgraden of laten doen heb je er heel snel uit. Vooral omdat voor minder dan de helft een echt mega goede 3d printer hebt.
Er is een reden waarom die printers goedkoop zijn en dat heeft niet direct wat te maken met goedkope kwaliteit/slechte printers.

We mogen echt wel een beetje maatschappelijk verantwoordelijker producten aanschaffen.
Ik kijk even vanuit een zakelijk perspectief. Geen garantie omdat je de boel gaat zitten modden. Wie gaat dat doen, heeft die de kennis, de tijd en dat geeft extra kosten. Als je het uitbesteed, dan gebruik je een professional en geen hobyist, die zijn ook absoluut niet goedkoop. Zakelijk ga je dan toch echt veel sneller voor een Prusa kant en klaar of zelfs voor een veel duurdere Ultimaker.

Ik heb zelf ook nog een flink gemodde Ender 3, daar is ondertussen ruim twee keer de aanschafprijs aan onderdelen ingegaan en heel veel uren. Dat is geen rendabele printer als ik kijk naar kosten en tijd die ik er in heb gestoken. Ik verdween al snel in de rabbithole waarbij ik meer bezig was met de 3D printer (upgraden) dan daadwerkelijk 3D printen...
je vergeet echter dat je door dat modden e.d. ook een leer curve hebt doorlopen. Je hebt nu meer technische kennis, en weet waarschijnlijk de meeste problemen zelf zo te verhelpen. Je bent daardoor ook niet zo afhankelijk van derden.

Dat stukje kennis wordt nog weleens vergeten. Begrijp me niet verkeerd een Prusa is een zeer goede machine (los van het frame dan, dat kan beter), die zeer goed print, maar als je alle problemen via garantie speelt scheelt het een hoop kosten, maar je leert zelf weinig. Je bent je printer op zulke momenten gewoon kwijt omdat je hem moet opsturen / vervangen. En zo zijn er natuurlijk veel meer + en - tekens voor beide kanten.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 23 juli 2024 06:55]

Nogmaals: zakelijk. Dan heeft de persoon die dit gaat gebruiken de kennis al of heeft deze kennis al opgedaan via een kosten efficiëntere cursus ipv. zelf zitten klooien.

De ervaring leert echter dat het proces van leren hier, geen efficiënt proces is, te veel gehannes en zelf uitzoeken, googlen, proberen, etc. Het equivalent van met 12 man een lamp vervangen...

Daarnaast schaalt dat zelf modden ook niet super. Bij een printer zou je er nog wat van kunnen leren, maar bij printer #2 is het gewoon inefficiënt productie werk. Zelfs bij een Prusa MK3S+ het verschil tussen een kit (zelf 8 uur bouwen) en de semi kant en klaar versie (half uurtje in elkaar zetten) is slechts €161 (ex. btw. want weer zakelijk). Een uur kost mij een stuk meer €21,50 ex. btw.

Veel mensen willen gewoon kunnen printen, niet een apart proces van bouwen/modden ingaan.
Het grote voordeel van Ender is dat er een enorme community is en dus veel kennis en kant en klare mods. Maar daar houden de voordelen ook wel op.

Er zijn ook printers die minder kosten en out of the box geen upgrades nodig hebben. Die pak je uit en je kan gaan printen. Belangrijkste reden voor mij om niet voor een Ender is dat de producent (Creality) Youtubers/reviewers geld betaald voor een goede review. Dan ga je echt een heel dikke rode streep over. Verder is zeker de Ender S1 zeker geen slechte printer maar wel duur voor wat je krijgt, Creality maakt op dit moment vooral gebruik van de Ender naam die ze hebben opgebouwd.
de producent (Creality) Youtubers/reviewers geld betaald voor een goede review.
Heb je daar een betrouwbare bron voor?
Bijvoorbeeld deze:
https://twitter.com/toms3dp/status/1473252551982301190

Wat mij betreft ben je dan afgeschreven als fabrikant.
Ah, ok, dat is van december 2021, Thomas Sanladerer geeft zelf aan:
They *now* want to pay for specially positive "reviews". Didn't use to be that way.
Bron:
https://twitter.com/toms3dp/status/1473233627253252098
Klopt. Ik zeg ook niet dat alle reviews van Ender printers bogus zijn, ik koop alleen geen Creality producten omdat dit erg not done is.

Ender printers zijn best OK maar er zijn tegenwoordig gewoon betere opties voor minder geld.
Dat werkt alleen voor de hobby. Niet als je bedrijfsmatig die dingen wil inzetten of in het onderwijs. Dan wil je iets dat direct en betrouwbaar kan printen.
Je kan de prijs wel verhogen, maar als je geen onderdelen hebt om deze duurdere printers te leveren dan komt er alsnog geen geld binnen.
In de hele industrie is er een gebrek aan elektronische componenten, en dat zijn soms heel gewone onderdelen zoals een AD-converter met plots levertijden van een jaar. Ook mijn werkgever loopt hier continu tegenaan en het kost veel mankracht om te zoeken naar alternatieven en de hardware/software hierop aan te passen.
De heffingen op importeren onderdelen zit rustig niet op het importeren van hele printers. Die heffingen zijn vaak heel specifiek voor heel specifieke industrie. Dus als ze de prijzen verhogen kunnen ze niet concurreren. Ik weet niet of er mogelijk op de achtergrond andere problemen spelen.
Ik zal je iets vertellen van wat ik meemaak met werk. Door de chip tekorten zijn sommige chips alleen leverbaar via brokers (de laatste x aantallen op de wereld). Voorbeeldje is de STM32F767BIT6. Dit IC is normaal gesproken rond de 20-30 euro, maar nu dus 700 USD via Win-Source. Ik denk niet dat de gemiddelde mens bereid is om even 600 euro extra neer te tikken, zelfs bedrijven weten beter en stoppen met leveren (voorbeeldje is B&R).
Ik reageerde met name op de invoertarieven. Het lijkt mij dat die kosten wel door te berekenen zijn. Omdat, assumption, de concurrentie hetzelfde probleem heeft.

Chiptekort is een ander probleem, waar ze ongetwijfeld ook last van zullen hebben ja.
Vrijwel al die basismeuk komt uit China natuurlijk, die zullen vast de eerste keus hebben. Daarnaast lijkt het me ook erg ingewikkeld tegen die Chinese bedrijven met ongeveer zelfde soort printers je hoofd boven water te moeten houden.
Wat voor meerwaarde heb je dan als bedrijf?
Het verschil in kwaliteit en ondersteuning moet duidelijk zijn voor de consument.
Dat is waar het toch bij veel van dit soort bedrijven aan schort.
Ik heb zelf een printer van XYZprinting maar naarmate hij ouder wordt, merk je dat dit bedrijf een hoop kansen laat liggen op het gebied van ondersteuning.
De laatste tijd is de houding 'Koop maar een nieuwe recente printer en dan kan je weer verder'.
Het verschil in kwaliteit is nu niet duidelijk voor de consument, dat is nu juist het probleem. En de zogenaamde "chinese meuk" doet niet meer onder voor "andere merk" printers.

Veel mensen die een 3D Printer voor de 1e keer aanschaffen staan voor zoveel keuzes en mogelijkheden, dat het gewoon heel moeilijk kan zijn om een juiste keuze te kunnen maken.

Persoonlijk raad ik altijd aan om toch met een wat goedkopere printer te beginnen om te zien of de hobby uberhaupt iets voor je is. Neem b.v. een printer uit de Ender series van Creality.
Ik zal ze nooit aanraden om gelijk een bak geld over de schutting te gooien voor b.v. een Prusa om te beginnen. Dat is sneu geld als blijkt dat het toch niks voor je is.

Daarnaast als je eenmaal een tijdje met 3D printers werkt leer jezelf natuurlijk ook allerlei dingen en begrijp je ook beter hoe de machines werken en wat juist meer en minder bij je past.
Gaan we verder met FDM, of toch een Resin printer. Wat is er dan allemaal mogelijk met je budget?
Wil je met hogere temperaturen printen? Dan heb je een printer nodig met behuizing om iig enigzins constant strak te kunnen printen. Heb je dat niet nodig kun je al in het lagere prijs segment zoeken.

Wil je actiefiguren printen en wil je dus juist veel details, dan kom je toch uit bij een Resin printer.
Zijn details niet zo belangrijk kun je al gauw uit de voeten met een FDM printer zonder behuizing.

Ben jij iemand die zelf ook durft te experimenteren, dan kun je ook zelf dingen wijzigen aan je printer.
Een nieuwe hotend /directdrive/ omzetten naar rail / je printbed aanpassen etc etc...
Dan ben je ook niet gebonden aan 1 leverancier en kun je alsnog alle kanten op.
FDM met een Ender kan enorm mooie resultaten opleveren. Ik werk samen met o.a. product ontwerper studenten en als je dan ziet hoe goed een gefinetunede Ender presteert is dat werkelijk waar ongelofelijk. Sommige onderdelen zien er na ironing zo goed uit dat het niet te onderscheiden is van spuitgieten (nou ja, wel omdat je nergens 'spruces' aantreft). Ik ben ook niet echt onder indruk van resin trouwens, die fabrikanten beloven vaak gouden bergen qua materiaaleigenschappen, maar dat blijkt in de praktijk toch anders, dus voor nu is FDM zo gek nog niet.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 23 juli 2024 06:55]

Kun je iets meer vertellen over wat/hoe je gefine-tuned hebt?
Uhm, dat was m'n student. O.a. toevoegen van extra z-motor, auto bed-levelling etc. Maar ik begreep ook dat Cura settings bijv. ook erg uit maakt. Standaardinstellingen zijn handig, maar bijv. de extrusiesnelheid e.d. maken ook best een groot verschil. Daarnaast upgrades zoals 32-bit systeem etc.

Komt maandag een journalist overigens artikeltje maken, dus afhankelijk van de fotograaf kan ik er dan misschien wel aan linken.

Ik zal hem nog eens vragen hoe hij dat ironing zo mooi voor elkaar kreeg, want was niet de standaard ironing volgens mij (iig niet die ik wel eens doe op mijn Endertje). Is gewoon echt een glimmend oppervlak geworden (een nieuw LEGO blokje zeg maar). Mechanische eigenschappen worden daar ook beter door als je de layer heights en zo flink fine-tuned.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 23 juli 2024 06:55]

Zéér geïnteresseerd!
Ik zal hem nog eens vragen hoe hij dat ironing zo mooi voor elkaar kreeg, want was niet de standaard ironing volgens mij (iig niet die ik wel eens doe op mijn Endertje)
Kwestie van met settings spelen, daar is geen universele manier voor. Teveel verschillen tussen verschillende materialen en temps, laat staan verschillende printers.
Net zoals met de andere settings dus, er is geen universeel "doe dit en je hebt perfect resultaat". Cura komt wat ironing betreft al heel aardig in de richting en spelen met flowrate en overlap doet de rest. Ook is het handig om iets lager in temp te gaan zitten tijdens ironing in de meeste gevallen.
Eens. Tom Salander had er nog weer wat videos over (met focus op ringing). Maar zijn resultaten zijn wel zo goed dat het repliceerbaar moet zijn op vergelijkbare printers.
Maarja, hoeveel 'goedkope' printers heb je ondertussen geprobeerd? Mijn ervaring is datcveel mensen toch bij hun eigen gekozen merk blijvenben dan de 'goedkope' afkraken, maar ondertussen is aan hun originele printer al wel een hoop aangepast.
Dat zou kunnen, op school hebben we allerlei A-merken, studenten en heel wat docenten gaan voor Enders, dus ik hoor weinig van afkraken, maar het heeft allemaal voor- en nadelen. Engineering gaat m.i. vooral over optimalisatieprobleem.
Inderdaad, zo op het eerste gezicht zie ik ook niet zo snel wat ze in de printers hebben wat niet standaard leverbaar is vanaf fabrikanten die ook verkopen op aliexpress. Natuurlijk zie ik dd pcb niet en details in het type steppermotor maar dat is bij velen toch echt het standaard spul

(Ik zie ook op de site veel geprinte accessoires die er niet uitzien zeg 😱)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 juli 2024 06:55]

Kijk naar de raspberry pi, de hardware is niet bijzonder, er is veel beter in die formfactor. Echter al die zogenaamde Pi killers komen tot weinig of niets. Men blijft Pi's kopen. Waarom? Simpel, de enorme community. Jeff Geerling deed pas nog een video over industrieel gebruik van de Pi. De bedrijven waren heel duidelijk. Door de enorme community is de ontwikkeling van patches en bugfixes hoger en de beschikbaarheid van updates en nieuwe os releases hoger. Het is behoorlijk goed gedocumenteerd. En dat is allemaal veel meer waard dan de hardware zelf. En voor Consumenten geld hetzelfde. Ik heb genoeg verschillende dev boards. En alleen de Pi word fatsoenlijk onderhouden. De rest krijgt misschien 1 brakke distro en dan is het al weer over.

De meerwaarde van moderne bedrijven zit niet in hardware, hardware kan iedereen en is goedkoop. Support, Kennis, Ondersteuning. Dat is waar je het kan winnen.
Je heb helemaal gelijk over de Raspberry Pi! Maar hoe vertaald dat zich naar 3D printers? En specifiek deze 3D printers? Het aantal elektronische onderdelen is relatief beperkt en andere 3D printer makers lijken niet dezelfde issues in dezelfde mate te hebben. Het zou kunnen zijn dat ze een heel specifiek stukje elektronica gebruiken, maar ze hebben ruim twee jaar de tijd gehad daar een alternaties/oplossing voor te bouwen/verzinnen met andere onderdelen die wel beter beschikbaar zijn...

Een bedrijf als Prusa gebruikt een Einsy RAMBo voor hun main workhorse. Veel van de Ender/clones gebruiken andere bordjes (vanuit China), vanuit de zelfbouw tak zijn de BigTree/Fysect/etc. bordjes vaak erg populair, maar Duet3D bestaat ook nog steeds (ook al zijn het verre van de goedkoopste bordjes).
Hoe dat vertaald? Dat vertaald naar elk product eigenlijk op dezelfde manier. Goedkoper zijn is niet alles. Je kunt best duurder zijn dan China en nog steeds kunnen concurreren. Mensen zijn bereid te betalen voor de meerwaarde kwaliteit en service. Zolang je die ook echt levert en niet alleen in je slogan hebt :)

Andere printer makers hebben naast leverbare hardware waarschijnlijk gewoon betere support, kwaliteit, community of wat dan ook voor combinatie daarvan. Hardware niet kunnen leveren is natuurlijk een probleem, maar zoals je zegt anderen ervaren dat veel minder. Dus het is waarschijnlijk meer dan dat en dan is het vaak dat je het als bedrijf niet goed gedaan hebt in de meerwaarde afdeling.

Hele populaire printermakers zijn kapot gegaan of minder geworden omdat ze dachten dat DRM en koppelverkoop een goed idee was. Maar voor de klant is dat niet bepaald meerwaarde. Ze sloopten hun community en dat kun je met prijs nooit meer goedmaken.
Goedkoop zijn is niet alles, dat heeft MakerGear heel goed door met prijzen in de regio 2000-3400 dollar per printer, vergeleken met een Ender 3 die laatst voor 99 dollar opgepakt kon worden, dus dat gaat voor deze fabrikant niet echt op.
Goedkoop is relatief aan het marktsegment waar je in zit. MakerGear kan goedkoop zijn geweest in een higher end marktsegment bijvoorbeeld. En dan gaat het nog steeds op. Maar goed, ik opperde het als iets dat kan meespelen en tegenwoordig vaker belangrijker is. Maar wellicht is het hier inderdaad niet van toepassing. uiteindelijk reageerde ik vooral op de stelling dat er tegen prijzen uit China niet te concurreren is. Dat kan wel, maar je moet het niet op prijs alleen proberen.
Zeker! Die Jeff Geerling liet pas zelfs een Pi behuizing voor in de chemische industrie zien. Hun hele eco-systeem is gewoon goed op orde. Nu nog en standaard / officieel ondersteunde RTOS Pi OS en dan is het wat mij betreft helemaal af. Enige nadeel is dat het eigenlijk te goed is: onderwijs en industrie putten nu uit zelfde bron en dat levert ons wel flink wat hoofdbrekers op... Maar wat ooit hobby-achtig begon is inmiddels wel echt serieus ook voor industrieel gebruik. Je ziet dat wel iets vaker, ook bijv. bij Arduino met hun Pro lijn.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 23 juli 2024 06:55]

Een RTOS is juist weer niet handig. Daar is in de community (grootste deel) geen vraag naar en dus zal daar weinig ontwikkeling op zijn. En het gaat ze juist om de actieve ontwikkeling en community. Dus ik denk niet dat je die rtos wens gaat krijgen.
America first... Ondanks dat het goed is (denk ik) wat meer zelfvoorzienend te worden, zie je hier een mooi Amerikaans bedrijf naar de knoppen gaan door de VS hun eigen beleid. Jammer, ik ben juist op de markt voor een 3d printer en deze stond ook mijn shortlist.
Dan heb je enorm veel keus als je budget (over) hebt voor een Makergear... Naar mijn idee is Makergear veel te duur zonder dat daar daadwerkelijk een écht voordeel tegenover staat vergeleken met concurrentie.

Een Makergear M2 van 2000 euro heeft niet eens automatisch bed leveling. Ik zou eens kijken bij Prusa of je daar niet iets leuks kan vinden.

(Ik heb 3 Creality printers (1 resin) en 1 Prusa en de laatste is bij far de meest betrouwbare printer die ik heb, doet het altijd goed tot zeer goed. De printkwaliteit is niet zo goed (bijna perfect) als mijn Franken-Ender-5-Plus maar daar zit inmiddels voor 800 euro aan upgrades op/aan EN ik heb meer problemen met failed prints daarmee.)
Toen ik nog genoeg motivatie had om zelf 3D printers te bouwen was Makergear een erg prettig bedrijf om me te werken, de componenten waren van goede kwaliteit, de service was zowel vriendelijk en grondig. En bij elke order zat er een Ghirardelli chocolaatje in de doos :)

Makergear is later omgeschakeld van onderdelen en kits naar volledige printers, ik heb voor mijn toenmalige werk een M2 omgebouwd van Atmega naar AM335x met Linux. De M2 machine is super degelijk ontworpen, meerdere keren verstuurd tussen Nederland en Amerika, gebruikt op beurzen door sales & marketing zonder problemen.

Feedback werd ook altijd gewaardeerd en vaak toegepast in nieuwe revisies. Rick was erg actief op google+, wat het heel makkelijk en laagdrempelig maakte om over problemen en ideeën te praten.
Misschien kunnen ze de voorraden aanvullen door de onderdelen zelf te printen... :+
Hoe heet die 3d-printer die je zelf moet printen ook al weer? bij mij komt de naam 'makerbot' boven drijven: Die verkocht 3d-ontwerpen van 3d-printers om zelf een 3d-printer te printen.

Toevoeging: Volgens wiki (https://en.wikipedia.org/wiki/Ultimaker) was het Ultimaker die is begonnen met het zelf 3D-printen van onderdelen voor de 3D-printer.

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 06:55]

Bedoel je misschien het RepRap project?

De slogan was dacht ik om "zelf replicerende" machines te maken, maar het kwam er volgens mij op neer dat je met makkelijk te verkrijgen materiaal zoals wat motoren, bouten, moeren, revetjes enzo en wat 3d geprinte dingen weer een 3D printer kon bouwen.
Benieuwd hoe hoog de voorraden zijn. Als er een grote voorraad is vanwege lagere verkopen, heb je natuurlijk ook geen geld om nieuwe grondstoffen in te kopen.
klinkt als bullshit, de M2 is $2000... maar ziet er uit als iets wat misschien $500-700 kost.

Die prijzen waren misschien goed een aantal jaren geleden toen 3D printers up and coming waren maar tegewoordig is er zo veel aanbod dat dit gewoon te gek is.

Het kan dus best zijn dat ze leveringsproblemen hebben maar dat is echt niet de enige reden.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 23 juli 2024 06:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.