Door Jelle Stuip

Redacteur

Geef je laptop een hardware-upgrade

Wat je wel en niet kunt upgraden en waarom

15-05-2021 • 06:00

179

Singlepage-opmaak

Inleiding

Het is onvermijdelijk: op een gegeven moment wordt je laptop traag en is het tijd om de keuze te maken of je een nieuwe aanschaft, of de oude een upgrade geeft. Als je voor een upgrade kiest, is vervolgens de vraag: wat valt er te upgraden en welke onderdelen heb je nodig? In deze How-to kijken we naar upgrades die de gebruikelijke configuraties van de afgelopen tien jaar kunnen krijgen en geven we tips om het upgraden zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Stap 0: wat wil je upgraden?

Het is belangrijk om eerst te kijken wat je aan hardware wilt upgraden. Heb je te weinig opslag? Dan kun je afhankelijk van de configuratie voor een grotere of een tweede ssd of harde schijf kiezen. Heb je weinig werkgeheugen, dan kun je in sommige gevallen een module bijplaatsen of moet je een of twee modules vervangen. Het is afhankelijk van de laptop of dat mogelijk is. Daarom adviseren we om eerst te onderzoeken of je überhaupt kunt upgraden.

Laptop upgrade toolsEen goed startpunt voor die zoektocht is (ja, echt waar) het lezen van de handleiding. Niet iedere fabrikant geeft uitleg over de mogelijkheid tot upgraden. Voor zover wij weten, heeft HP (als enige) voor iedere laptop een Maintenance and service guide online staan die in detail laat zien hoe je onderdelen in je laptop kunt vervangen. Ook Lenovo heeft - iets minder uitgebreid dan HP - hardware maintenance manuals online gezet. Een ander goed startpunt zijn reparatiehandleidingen van bijvoorbeeld iFixit, online video's, of laptopreviews op Tweakers waarin we de laptops die we reviewen ook altijd openschroeven.

Op die manier kun je een idee krijgen van de upgrademogelijkheden die een laptop biedt. Verderop in dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten werkgeheugen en ssd's en geven we uitleg over de onderdelen die je niet kunt upgraden - en waarom niet.

Stap 1: je laptop openmaken

Slecht nieuws: het upgraden van je laptop is niet zo eenvoudig als het ooit was. 'Vroeger' waren laptops voorzien van luikjes aan de onderkant, die met een schroefje vastzaten en je direct toegang tot de geheugenslots boden. Accu's waren destijds verwisselbaar en de harde schijven trok je met gemak uit de zijkant van de laptop. We stellen het een beetje rooskleurig voor, maar de realiteit is wel dat je tegenwoordig meer moeite moet doen om een laptop te openen.

Huawei Matebook 13
Bij de Huawei Matebook 13 zijn twee boutjes verstopt
onder de rubberen voetjes

Voordat je de laptop opent, is het een goed idee om de accu - als hij verwisselbaar is - te verwijderen. Sommige laptops (zoals Lenovo ThinkPads) hebben een optie in het bios om de accu softwarematig los te koppelen. Heeft je laptop die optie niet, dan is het een goed idee om de accu fysiek los te koppelen zodra je de onderkant hebt gedemonteerd. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat je niet statisch geladen bent.

Bij de meeste laptops kun je de onderkant eraf halen om bij de componenten te komen. Fabrikanten gebruiken vaak Phillips- of torx T5-boutjes om de delen van de behuizing bij elkaar te houden. Bij sommige laptops zijn deze boutjes verstopt onder rubberen strips of dopjes. Ook dat is een reden om vooraf een video of handleiding te raadplegen, zodat je de onderkant van je laptop niet kromtrekt omdat ergens nog een verborgen boutje vast blijkt te zitten.

Bij veel laptops zal het losdraaien van de boutjes niet zo'n probleem zijn, maar vaak wil de bodemplaat dan nog niet loskomen. Dat komt doordat de onderkant met haakjes aan de rest van de laptop vastzit. Met behulp van een plastic spatel of een plectrum kun je de haakjes voorzichtig naar binnen duwen, terwijl je tegelijkertijd probeert de bodemplaat omhoog te trekken.