Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

How-to - Shuck een externe harde schijf

Goedkope opslag met een 12TB-hdd

17-04-2021 • 06:00

252

Goedkope harde schijf

Veel hardware volgt een dalende prijstrend. Of je nu een processor, videokaart of ssd koopt, na vijf jaar krijg je voor hetzelfde geld een veel sneller exemplaar of betaal je veel minder voor gelijke prestaties. Harde schijven zijn een opvallende uitzondering; de prijs van een 3TB-harddisk fluctueert bijvoorbeeld al bijna een decennium rond 100 euro.

Door de stabiele prijs van harde schijven ontstaan er gekke situaties. Zo kun je bijvoorbeeld vaak een externe harddisk aanschaffen voor veel minder geld dan een interne schijf met dezelfde capaciteit. Het demonteren hiervan om de harddisk in een desktop of server te gebruiken, wordt ook wel shucken genoemd, naar het Engelse woord voor pellen. In deze how-to nemen we de proef op de som en vertellen we je waar je op moet letten als je dit overweegt.

Waarom zijn de prijzen van harde schijven zo stabiel?

De prijs van harde schijven is niet altijd zo stabiel geweest. Tot in 2011 kende ook deze markt een dalende prijstrend. Aan het einde van dat jaar werd Thailand, na China de grootste producent van harde schijven, getroffen door hevige overstromingen, resulterend in enorme prijsstijgingen. Het duurde tot 2013 voordat de prijzen weer genormaliseerd waren, wat zeker voor de kleinere capaciteiten gebeurde op een hoger prijsniveau dan daarvóór gebruikelijk was. Sindsdien lijken de prijzen voor harde schijven in steen gebeiteld.

In de tussentijd consolideerde de markt voor harde schijven. Seagate lijfde de harddisktak van Samsung in en even later kondigde Western Digital een overname van HGST aan. Diverse autoriteiten stelden als voorwaarde dat een duopolie zou worden voorkomen. Om daaraan te voldoen, verkocht WD de fabrieken van 3,5"-harddisks aan Toshiba, dat tot dan toe uitsluitend 2,5"-schijven produceerde. De consolidatie was een logisch gevolg van de krimpende markt; waar in 2010 nog 650 miljoen harde schijven per jaar werden verkocht, waren dat er in 2020 maar 260 miljoen. In 2020 werden bovendien voor het eerst meer ssd's dan hdd's verkocht: 333 miljoen stuks.

Overigens steeg de gemiddelde capaciteit per harddisk in deze periode wel fors, zo sterk dat de totale verkochte opslagcapaciteit juist steeg in plaats van daalde. De redenen voor de consolidatie zijn echter meer gerelateerd aan de absolute aantallen.

Op technisch vlak waren de innovaties beperkt. Met behulp van smr konden datasporen dichter op elkaar worden geplaatst, maar dat ging wel ten koste van de prestaties. Daarom heeft smr het traditionele pmr hooguit voor specifieke gebruiksdoelen vervangen. Voor harddisks met de grootste capaciteiten is het daarnaast gebruikelijk geworden om voor een heliumvulling te kiezen, zodat er meer platters in een 3,5"-verpakking kunnen worden geplaatst.

Voor fundamentele vooruitgang is een hogere datadichtheid nodig. Om die te bereiken, zijn vooral nauwkeurigere schrijfkoppen noodzakelijk. Over technieken daarvoor, zoals hamr en mamr, wordt al vele jaren gesproken, maar de harddiskfabrikanten blijven de daadwerkelijke introductie ervan voor zich uit schuiven. Volgens de financiële topman van Seagate zal hamr alleen voor harde schijven met capaciteiten vanaf 24TB worden ingezet, dus de kans dat een consument in de komende jaren een dergelijke harddisk in zijn pc zal schroeven, is uiterst klein.

Wat kun je aantreffen in een externe harde schijf?

Voorlopig tref je in een externe harde schijf dus nog een reguliere harddisk aan. Vaker wel dan niet gaat het om exemplaren die ook gewoon in de losse verkoop beschikbaar zijn. Bij een externe harddisk van Seagate en WD mag het duidelijk zijn van welke fabrikant die afkomstig is, maar er zijn veel meer merken die externe opslag verkopen. Soms hebben die een vaste samenwerking met een bepaalde harddiskfabrikant, maar vaak wordt gewoon gebruikt wat voorhanden is en kan de interne harde schijf dus van batch tot batch verschillen.

De harddisk heeft een formaat van 2,5 of 3,5 inch. Kleinere harddisks van 1,8 inch, zoals die vroeger bijvoorbeeld in de iPod zaten, zijn inmiddels volledig uitgestorven. Naast de harde schijf zelf zit er in de meeste externe schijven alleen een klein printplaatje dat het SATA-signaal omzet in USB.

Ook bij de merken die zelf interne harddisks maken, is echter niet met zekerheid te stellen welk type harde schijf je in een bepaalde externe harddisk zult tegenkomen. Afgaande op ervaringen die shuckers delen op internet, kan er van alles inzitten, van reguliere Barracuda's of Blues tot serverschijven en zelfs harddisks uit de nas-reeksen van Seagate en WD.

Shingled magnetic recording (smr)

Verder is er een gerede kans dat de harde schijf die je aantreft, gebruikmaakt van shingled magnetic recording. Deze techniek werd in eerste instantie gebruikt om de maximale capaciteit van de grootste harde schijven te verhogen, maar staat fabrikanten in principe bij elk type schijf toe om de datadichtheid te verhogen.

Smr maakt handig gebruik van het gegeven dat een leeskop in staat is om kleinere datasporen te lezen dan een schrijfkop kan schrijven. Bij smr worden datasporen deels over elkaar heen geschreven, wat voor de leessnelheid dus geen gevolgen heeft. Als je data (over)schrijft, walst de relatief onnauwkeurige schrijfkop echter ook over het naastliggende spoor heen. Dat naastliggende spoor moet dus óók opnieuw worden geschreven, en vervolgens weer het spoor dat daarop volgt, totdat het eerste niet-overlappende spoor wordt bereikt. Die worden om de zoveel sporen aangebracht, zodat de hoeveelheid 'nevenschade' van een kleine schrijfactie beperkt blijft.

SMR
In een conventionele harde schijf wordt de spoorbreedte beperkt door de schrijfkop. Bij de smr-techniek worden de sporen daarom deels over elkaar geschreven, alsof het dakleien (shingles) zijn.
SMR write
Bij een schrijfbewerking moet alle data tot aan het eerstvolgende brede spoor worden herschreven.

Voor leesacties heeft de toepassing van smr dus amper gevolgen en ook bij sequentiële schrijfbewerkingen is de impact verwaarloosbaar. De hoeveelheid data die moet worden herschreven, valt dan in het niet bij de totale schrijfactie. Bij kleine schrijfacties kan de invloed echter groot zijn. Als elke schrijfbewerking van een paar kilobytes het herschrijven van een heel blok data vereist, neemt de tijdsduur die nodig is om de actie te voltooien, in relatieve zin enorm toe. Vergelijk het met flashgeheugen in ssd's, waarbij per page kan worden gelezen, maar alleen per block geschreven.

Over het algemeen wordt smr daarom gezien als een slechte match voor het bij tweakers populaire zfs-bestandssysteem, dat bij het schrijven naar een raid-z-array zeer kleine writes gebruikt. Als een schijf in zo'n array kapotgaat en je de gegevens moet rebuilden, wordt de schijf volledig volgeschreven met miniwrites: het doemscenario voor een smr-harddisk.

Interfaces en aansluitingen

We schreven hierboven dat in de meeste externe harde schijven een gewone harddisk zit, zoals je die ook los in de winkel kunt kopen. Er zijn echter uitzonderingen, waarvan je je bewust moet zijn.

2,5"-hdd's met USB-connector

WD 2.5 inch HDD with direct USB shuck
Een 2,5"-hdd met een USB-connector van WD. Bron: LeeFiles/YouTube

Een deel van de kleinere 2,5"-harddisks volgt niet de klassieke opbouw van een externe harddisk met een los SATA-naar-USB-pcb, maar heeft direct een USB-connector op de harddisk gesoldeerd. Vooral WD staat bekend om het toepassen van deze methode, officieel omdat de externe harddisks zo iets kleiner kunnen worden gemaakt. Voor zover ons bekend gebruiken Seagate en andere merken óók in 2,5"-drives normale harde schijven met een SATA-connector.

SATA 3.3-hdd's met pwdis-functie

Een tweede obstakel dat je kunt tegenkomen, is dat de interne harddisk gebruikmaakt van de power-disablefunctie uit de SATA 3.3-spec. Deze optie is bedoeld om een harddisk uit te schakelen of te powercyclen, vooral handig als je niet fysiek bij het systeem bent. Hiervoor is de derde pin van de SATA-stroomconnector ingezet, die tot dan toe diende voor het aanvoeren van stroom op 3,3V. Het probleem: vrijwel elke pc-voeding voert nog 3,3V aan op die pin, waardoor de harddisk denkt dat de power-disablefunctie is ingeschakeld en hij die niet alsnog inschakelt.

In de SATA 3.3-spec wordt de derde pin van de stroomconnector gebruikt voor de PWDIS-functie.
In de SATA 3.3-specificatie wordt de derde pin van de stroomconnector gebruikt
voor de pwdis-functie. Bron: WD (.pdf)

Mocht de harddisk in zijn geheel niet werken als je hem in je pc stopt, en ook niet herkend worden in het bios, dan is bovenstaande waarschijnlijk aan de hand. Er zijn twee redelijk eenvoudige oplossingen. Je kunt ervoor kiezen om de harde schijf niet te voeden via een SATA-stroomkabel, maar met een ouderwetse Molex-kabel. Die geven per definitie geen 3,3V door. Een andere optie is het afplakken van de derde pin van de stroomconnector. Minder precies maar even functioneel is het afplakken van de eerste drie pinnen, die allemaal dienstdeden voor de in onbruik geraakte 3,3V-rail.

Betrouwbaarheid

Voor veel mensen is de betrouwbaarheid het belangrijkste criterium bij de aanschaf van een nieuw opslagmedium. Je bewaart er immers waardevolle data op. Een van de vragen die tijdens het onderzoek voor dit artikel vaak voorbijkwamen, is of er voor externe harde schijven geen disks van minder hoge kwaliteit worden gebruikt dan los verkochte interne exemplaren.

Nu is betrouwbaarheid toch al een gevoelig onderwerp; de een zweert bij WD, de ander heeft alleen goede ervaringen met Seagate. In die discussie worden vaak de openbare betrouwbaarheidscijfers van cloudprovider Backblaze aangehaald. Saillant detail: Backblaze heeft zelf lange tijd externe harddisks geshuckt om in de nasleep van de overstromingen goedkoop aan schijven te komen. Wie er in die cijfers het beste uitkomt, varieert door de tijd en dat is misschien wel de belangrijkste les: elke fabrikant heeft af en toe weleens een mindere serie, maar op merkniveau zijn de verschillen verwaarloosbaar.

Voordat je doorscrolt naar de comments om te oreren over je stapeltje dode Seagates of WD's: dat is inherent aan hoe een harde schijf werkt. Harde schijven zijn mechanische apparaten die slijten en gevoelig zijn voor externe invloeden. Op het gebied van betrouwbaarheid weet je maar één ding zeker en dat is dat je harde schijf ooit stukgaat. Een dure harde schijf kopen is geenszins een garantie op een lange levensduur; ook daarmee kun je gewoon pech (of geluk) hebben. Zorg dus altijd voor goede back-ups van waardevolle data, op welke harddisk ze ook staan.

De proef op de som

Tijd om het zelf te proberen. Het prijsverschil tussen externe en interne schijven is over het algemeen groter bij hogere capaciteiten. Daarnaast loont het natuurlijk om scherp te zijn op aanbiedingen. Vooral de grotere ketens (MediaMarkt, bol.com, Amazon) stunten nog weleens met externe harddisks.

Na het nodige zoeken en vergelijken - net als bij laptops en koelkasten bestaan er soms winkelspecifieke uitvoeringen met afwijkende productcodes - kwamen we uit op de Seagate Expansion Desktop 12TB. Voor deze vrij rechttoe rechtaan ogende 3,5"-schijf betaalden we begin april 179 euro. Welke modellen waar in de aanbieding zijn, verschilt. Op het moment van schrijven kost de schijf alweer 196 euro, waarmee het overigens nog altijd de goedkoopste 12TB-disk is, en zijn andere modellen afgeprijsd.

Een interne harde schijf van 12TB is een stuk duurder. De goedkoopste optie in de Pricewatch is een Toshiba van 235 euro, de modellen van Seagate en WD beginnen pas bij 250 euro.

We kochten een Seagate Expansion Desktop 12TB, in de aanbieding voor 179 euro.
We kochten een Seagate Expansion Desktop 12TB, in de aanbieding voor 179 euro.

Stap 1: controleer de werking

Voordat we de externe harde schijf openen, hebben we eerst getest of hij correct werkte via USB. Dat lijkt triviaal, maar het zou natuurlijk zonde zijn als je er pas na het shucken, en het verliezen van je garantie, achter komt dat jouw exemplaar een doa betreft. In Windows werd de externe schijf probleemloos herkend als 'Seagate Expansion Desk SCSI Disk Device'. Goed nieuws dus, maar nog geen hint op welk type schijf er vanbinnen zit.

Seagate Expansion Desk SCSI Disk Device

Stap 2: ontmantel de behuizing

Vrijwel elke externe harde schijf heeft een simpele plastic behuizing, die in elkaar is geklikt. Je begint met het stuk voor stuk losmaken van de klemmetjes door een dun voorwerp tussen het deksel en de rest van de behuizing te steken. Wij gebruikten hiervoor een plectrum uit een reparatiekit. Vervolgens moet je op één plek wat meer ruimte creëren, bijvoorbeeld door een platte schroevendraaier onder het deksel te steken en een kwartslag te draaien. Als je eenmaal je vingers achter het deksel kunt krijgen, trek je dat er met weinig moeite in zijn geheel vanaf.

De harde schijf in onze Seagate Expansion Desktop 12TB bleek een Exos X16 12TB te zijn. Deze op datacenters gerichte serie is gevuld met helium, zodat er meer platters in passen. De schijf haalt volgens de specificaties een doorvoersnelheid van 234MB/s dankzij de draaisnelheid van 7200rpm en heeft een ruime 256MB-cache aan boord. Bovendien maakt deze schijf géén gebruik van smr, maar wordt er gewoon traditionele pmr toegepast. In de losse verkoop kost dit model minstens 250 euro.

Dat belooft veel goeds. Voordat we de harddisk in ons systeem schroeven, rest alleen het verwijderen van de schokdempers, die in de vier hoeken aan de schijf zijn bevestigd, en het simpele SATA-naar-USB-printje. Voor de liefhebber: daarop zit een JMicron JMS577-controller, een Seagate-variant van de JMS578.

Stap 3: test de harde schijf

Als het goed is, hoef je geen partitie aan te maken na het installeren van de harddisk, omdat de producent er in de fabriek al een heeft aangemaakt. Wil je meer partities aanmaken of een ander bestandssysteem gebruiken dan waar de fabrikant voor heeft gekozen, dan kun je de schijf formatteren.

Nu willen we natuurlijk weten waartoe onze schijf in staat is. Daarvoor hebben we een aantal benchmarks gedraaid die je misschien kent van onze reviews van ssd's en externe opslag. Voor deze tests hebben we dan ook ons standaard ssd-testsysteem gebruikt, waarvan je hier alle specificaties terugvindt.

ATTO Disk Benchmark

We trappen af met ATTO Disk Benchmark, een gratis test die je ook eenvoudig zelf kunt draaien. De test werkt met bestanden van 256MB, opgedeeld in diverse i/o-groottes met een queuedepth van 4. Bij i/o's van 4kB benadert de schijf al 200MB/s; de maximale snelheden liggen voor zowel lezen als schrijven tussen 230 en 240MB/s.

512B 4kB 64MB
Lezen 30,56MB/s 193,47MB/s 237,92MB/s
Schrijven 27,22MB/s 191,48MB/s 234,86MB/s

CrystalDiskMark

In CrystalDiskMark verlopen het lezen en schrijven van vooral kleine bestanden langzaam. De sequentiële doorvoersnelheden, die je haalt bij het verwerken van grote bestanden, zijn juist hoger dan in ATTO. In de tests wordt de 250MB/s net niet aangetikt.

4kB 4kB QD32 512kB Sequentieel
Lezen 0,837MB/s 3,198MB/s 71,44MB/s 249,2MB/s
Schrijven 12,62MB/s 9,273MB/s 167,5MB/s 247,0MB/s

Kopieertest

Als laatste benchmark lezen en schrijven we diverse bestanden met onze eigen test. Met duizend bestanden van 5MB, vergelijkbaar met het overzetten van documenten, foto's en muziek, haalt de schijf snelheden van rond 150MB/s. Kopiëren we in plaats daarvan één groot bestand, dan liggen de behaalde snelheden een flink stuk hoger, rond 230MB/s.

1000x 5MB 1x 10GB
Lezen 142,81MB/s 227,52MB/s
Schrijven 156,24MB/s 232,68MB/s

Stroomverbruik

Naast de snelheid hebben we het stroomgebruik van de Seagate Exos X16 12TB gemeten, gebruikmakend van onze Tinkerforge-stroommeter. De gerapporteerde waardes zijn een gemiddelde van één minuut idle en een halve minuut onder belasting. In rust verbruikt de schijf 4,8W, iets minder dan de door Seagate zelf opgegeven 5W. Daarmee is deze harddisk duidelijk niet getuned voor een zo laag mogelijk energiegebruik. Onder belasting loopt het gevraagde vermogen op tot 5,7W bij random writes en 7,1W bij sequentieel schrijven, wat dan weer best meevalt.

Idle 4,826W
Sequential write (1MB) 7,059W
Random write (4kB) 5,652W

Garantie

Tot slot hebben we het serienummer van onze harde schijf ingevuld in de garantiecheck van Seagate. Hoewel de tool herkent dat het om een Exos X16 gaat, meldt hij dat er geen informatie beschikbaar is over garantie. Dat is logisch, maar goed om je bewust van te zijn; op harde schijven die als onderdeel van een ander product worden verkocht, geldt geen garantie. Wel konden we aan de hand van het serienummer een firmware-update downloaden via deze pagina. De nieuwst beschikbare versie was SN03, één nieuwer dan de firmware die vanuit de fabriek op de schijf stond.

Hergebruik het bridge-pcb

Overigens hoef je het pcb'tje met de bridgecontroller zeker niet weg te gooien als je de harde schijf eenmaal een nieuwe bestemming hebt gegeven. Je kunt ook gewoon andere SATA-apparaten aansluiten en via USB benaderen, handig als je nog eens een losse harde schijf moet uitlezen of een laptop met maar één drivebay wil upgraden. Bij een snelle zoekopdracht naar de gebruikte controller kwamen we zelfs deze blogpost tegen van Ruud van den Hout, waarin hij beschrijft hoe je de Seagate-specifieke JMS577 kunt omflashen naar een reguliere JMS578 met bijvoorbeeld trim-ondersteuning voor ssd's.

Conclusie

De prijzen van harde schijven zijn al jarenlang stabiel en door de almaar dalende afzet lijkt daar voorlopig geen verandering in te komen. Het gekke fenomeen dat een externe harde schijf in dezelfde capaciteit aanzienlijk goedkoper kan zijn dan een interne harddisk, zal dus nog wel even blijven bestaan. Je kunt daarvan profiteren door een externe hdd te shucken. Wij bespaarden al gauw vijf tientjes met onze 12TB-disk. Als je je pc, server of nas volhangt, kan dat aardig aantikken.

Seagate Exos X16 12TB closeupWel moet je je bewust zijn van de risico's die je neemt. Zo kan het zijn dat je een smr-schijf aantreft, die minder geschikt is voor zeer kleine schrijfoperaties. Specifieke bestandssystemen en raid-modi kunnen daar gevoelig voor zijn. Ook moet je bij bepaalde soorten schijven om de pwdis-functie heen werken en worden sommige 2,5"-hdd's direct met een USB-aansluiting uitgerust, waardoor je ze niet kunt shucken.

In ons geval verliep het shucken probleemloos. Er bleek een Exos X16 12TB-schijf schuil te gaan in onze externe harddisk, die geen smr gebruikt en behoorlijk rap is. Alleen het stroomgebruik in rust is wat aan de hoge kant. Houd er wel rekening mee dat je geen garantie hebt. De garantie op de externe harddisk vervalt zodra je die opent en op de interne schijf geeft de fabrikant geen garantie, omdat die als onderdeel van een product is verkocht.

Dat laatste is misschien wel de crux. Garantie tot de voordeur, maar met wat onderzoek vooraf en een snufje geluk kun je héél goedkoop aan veel opslagruimte komen. En, zoals bij elke vorm van opslag: zorg voor goede back-ups van waardevolle data.

Reacties (252)

252
247
104
10
0
97
Wijzig sortering
Maar waarom zijn externe harde schijven dan zoveel goedkoper?
Als ze toch dezelfde fysieke schijven bevatten.

Dat wordt mij niet meteen duidelijk uit het artikel.
prijsstelling is een vak apart!

voor ‘commodities’ geldt meestens vraag en aanbod.

Maar ook daar, beïnvloeden andere aspecten als kwaliteit, service, leveringstermijn, etc. allemaal de prijs.

Een ander belangrijk gegeven: een verkoper zoekt prijsoptimalisatie: de hoogste prijs waarmee hij het product kan verkopen (of eigenlijk waarbij stuksprijs * verkochte aantallen het hoogste uitpakt)

En dan kan de markt uitmaken. Voor interne schijven kan het zijn dat de bereidheid om voor ‘geen gedoe’ te betalen hoger is dan op een competitievere markt, waar kopers prijsgevoeliger zijn.

Maar waarom er dan niet massaal geshuckt wordt? Nou, omdat het verliezen van garantie en belangrijker: de arbeidskosten waarschijnlijk kostbaarder zijn. De vrije tijd van een Tweaker is ‘gratis’ voor hemzelf. Voor een commerciële serverbouwer is de shuck-tijd + investering in middelen + opruimen afval waarschijnlijk net de moeite niet waard.
Het is toch gek, bij een externe harde schijf krijg je meer waren voor je geld.

De fabrikant kan toch beter dan geen externe schrijven maken en ze direct als kale schijf verkopen? En dat hebben ze een hogere verkoopprijs, en lagere productiekosten. Dus hoe kan het dat gewone harde schijven jarenlang al duurder zijn, en externe schijven al jarenlang goedkoper zijn? Welke spelers in de markt zorgen hiervoor en waarom? Ze kunnen meer geld verdienen met de kale verkoop.
De gemiddelde consument heeft weinig aan een interne harde schijf. De markt hiervoor is gewoon klein. Tegenwoordig vind je nauwelijks nog een desktop in het gemiddelde huishouden en laptops zijn tegenwoordig ook niet meer uitbreidbaar. De gemiddelde consument wil gewoon een handige oplossing om extra opslag te hebben voor zijn of haar laptop - en dat is dus een externe harde schijf.

Gezien OEMs en systeembouwers dus nog overblijven als afzetmarkt van interne harde schijven, is de concurrentie ook minder. Hen maakt het minder uit, want die hogere prijs wordt toch doorberekend aan de klant.
Nagenoeg geen desktops meer, laptops die je niet uit kunt breiden.

Dan wil je toch juist losse interne schijven om in een NAS te stoppen zodat je door het hele huis bij je data kan?
Jij als Tweaker wilt dat. De gemiddelde consument weet al niet waar je het over hebt, laat staan dat hij of zij dat daadwerkelijk als een optie ziet.

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door MIB75 op 22 juli 2024 14:25]

De gemiddelde consument die dat wél wil, haalt dan een NAS waar al een slordige 2 tot 8TB in zit ook.
De gemiddelde consument bouwt z'n NAS niet zelf, maar hangt een externe schijf aan z'n router, of koopt een WD MyCloud bij de Mediamarkt. Een naakte schijf zal men enkel kennen van icoontjes in Windows.
Ik vraag me dan toch af of er niet gewoon prijsafspraken zijn gemaakt voor harde schijven (en dat externe harde schijven daar buiten vallen).

Dit is net zo gek als die 1+1 aanbiedingen voor shampo en dergelijk waar de keuringsdienst van waarde het laatst over had. Het is gewoon raar dat verschillende fabrikanten daar aan meewerken.
Ik ken die aflevering niet, maar kan je wel vertellen als kleine ondernemer dat voor bijna al die drogisterij producten 1+2 eigenlijk de normale prijs is. Zelfs bij 1+1 wordt je nog genaait. Maar mensen zijn zo gewend aan de hoge prijzen, dat als ik ze goedkoop met een normale marge verkoop (zeg maar met 60% korting op de grote drogisterij prijzen) dan denken mensen dat het nep is. De producten verkopen veel beter als je ze voor de prijzen van de drogisten verkoopt. En dat is nog met mijn zzp inkoopprijzen. Hun hebben een nog veel grotere marge.
Ja ze waren ook naar Duitsland gegaan. De meeste dingen kosten daar minder dan de helft (soms zelfs maar 25 procent). Dus de consument wordt inderdaad genaaid in Nederland. Maar de consument wil dat schijnbaar (anders denken ze dat het nep is zeg je).
Ja zelfs mn eigen moeder was moeilijk te overtuigen. Toppunt van prijsverschil was (paar jaar terug toen ik keek, zit niet in mijn assortiment) haarverf van €30-35 bij de drogist voor €5-6 inkoop. Ze wilde die goedkope niet gebruiken uit angst dat haar haar zou uitvallen dan.. 8)7 Zo erg zijn mensen gewend aan de te hoge prijzen.

Verder wordt er ook met alcohol goed genaait. 'Premium' wijn van €15-20 bij de AH is bv maar max €2 inkoop. Zo kreeg ik bepaalde goedkope wijn ook opeens niet meer geleverd en hoorde ik (of the record) van mijn contacten dat er afspraken zijn gemaakt dat ze niet aan anderen verkocht mogen worden, dan hebben de grote namen een dealtje gemaakt om het als premium te slijten. Mja wie gaat opboksen tegen die grote namen. Die hebben zoveel macht dat ze regeringen kunnen neerhalen.
Over dat wijngebeuren, mensen vergeten vaak onderzoek te doen. Ze komen in de supermarkt, zien wijnen staan en pakken vaak een wijn met een gemiddelde prijs (5e, soms 8e) en zijn dan in hun nopjes dat ze 'een goede wijn' hebben.
Mijn moeder en stiefvader zijn allergisch voor goedkope prijzen en overgevoelig voor wijnen vanaf 12e. Als voormalig bartender (10+ jaar) heb ik genoeg kennis van onder andere wijn en kan ik je vertellen dat de meeste goede wijnen in Nederland minder kosten dan 4e.

Dit gedrag heeft niet alleen weerslag op wijn. Dit druist door in vrijwel alles wat men koopt of wil kopen. Je moet echt goed onderzoek doen waar je je spullen vandaan haalt tegen een goede prijs. Zo ook met harde schijven. Waar je hier in Nederland 100e betaalt voor een 4tb schijf, ben je rond de 70e kwijt bij Kaufland in Nordhorn. En dan heb ik er over een WD BLUE interne schijf (drie weken geleden nog 20 ingekocht daar). En voor een doos 'premium wijn', Suave Doc, betaal je 10,80. In plaats van 24e in Nederland.
Is het in veel landen zoals Duitsland? Of is Duitsland een positieve uitzondering op een vervelende regel?
Naja, ik weet niet wat de prijzen zijn in Italië of Spanje, maar hoor daar wel eens wat geluiden qua prijzen. Daar kom ik vrijwel nooit. In Oostenrijk zijn de prijzen ook lager, maar daar kan je als niet-ingezetene niet zomaar in een computerwinkel een harde schijf kopen.
Oeps, ik ben nog nooit inOostenrijk geweest, waarom mag je als niet-ingezetene geen HDD kopen? En mag een SD-kaartje wel, en wat is het onderscheid, en waarom? Serieuze vraag, ik had verwacht dat dit soort onderscheid voor EU-burgers niet gemaakt zou mogen worden?
Geen idee welke reden ervoor wordt gegeven. Eén van mijn broers woont in Wenen en die wordt vaker wel dan niet gevraagd om bewijs dat hij in Oostenrijk woont. Meestal gaat ie net over de grens in Hongarije shoppen. Daar is het nog goedkoper. Ik denk, qua reden, dat het te maken heeft dat in Oostenrijk veel dingen veel goedkoper zijn dan in Nederland.

Offtopic: nog nooit in Oostenrijk geweest ? Don't tell me you go skiing in France !! :')
Dank voor het uitgebreide antwoord. En nee, ik heb nog nooit geskied en hoop dat zo te houden :)
Foei, skiën is geweldig !
De fabrikant kan toch beter dan geen externe schrijven maken en ze direct als kale schijf verkopen?
Het zijn verschillende marktsegmenten. Mensen die een externe schijf willen (shuckers daargelaten), zijn niet geinteresseerd in een kale schijf.

Dus als je de kale schijf niet in een hoesje stopt... aan wie ga je hem vervolgens verkopen?

Vergelijk het met een vliegtuig. Je hebt business-class stoelen en economy-class stoelen. Waarom niet alleen maar business class verkopen, dat levert je toch immers meer per stoel op?
Ik kan mij voorstellen dat het komt uit de verschillende merken zoals Intenso, Lacie etc. Western Digital en andere harde schijf leveranciers hebben hier een voordeel op.
Ze leveren namelijk zelf de schijven.
Gezien de markt voor externe schijven inderdaad groeit slopen ze op deze wijze merendeels van de concurrentie door eronder te gaan zitten.
Dat is niet enkel nu het geval maar rond 2007 heb ik een toen gigantisch grote 1 Terra byte harddisk gekocht die extern goedkoper was dan een interne.
Wel is het zo dat je wel kans hebt dan je een 5200 toeren harddisk in een externe harddisk vind in de plaats van een 7200 toeren.
Zelf heb ik hier een 8 Tb harddisk die zeer traag opstart en dat zal bij een 12 Tb ook het geval zijn.
Tja, waarom is cola duurder dan melk? We moeten afstappen van de illusie dat de verkoopsprijs, in significante mate gerelateerd is aan productiekosten.
"highway" cola is dan weer goedkoper dan melk... om maar n voorbeeld te geven
Ja je moet het zo zien als je eufi hebt draaien kan je zo een harde schijf erbij kopen voor films zware toepassingen die veel ruimte nodig hebben muziek en andere bestanden die je veilig wilt stellen.

Een logische opstelling zou dan een eufi drive m2 van 1 tb waar windows komt op te staan en zo een harde schijf als data schijf erbij de zogenaamde d:\ drive.
Als je soms ziet hoe groot sommige spellen zijn.Een spel is al snel 20 gb groot.En zou je dus op zo een schijf een paar spellen kunnen installeren en dat terwijl je de c:\ drive laat zoals het is boot tijd en read en write zijn dus veel sneller je hebt dan windows lekker snel draaien met zo een data schijf erbij extern of intern, usb of sata?aan jouw de keus.
Ja soms is het vreemd.
Netzoals dat wit brood goedkoper is dan volkorenbrood, terwijl je voor meel voor witbrood meer handelingen moet doen dan voor volkoren meel.
Maar waarom er dan niet massaal geshuckt wordt? Nou, omdat het verliezen van garantie en belangrijker: de arbeidskosten waarschijnlijk kostbaarder zijn. De vrije tijd van een Tweaker is ‘gratis’ voor hemzelf. Voor een commerciële serverbouwer is de shuck-tijd + investering in middelen + opruimen afval waarschijnlijk net de moeite niet waard.
Dat ligt ook een beetje aan hoe het aanbod is. Ik weet dat backblaze op een gegeven moment zo’n beetje alle externe hdd’s in de regio heeft laten kopen door medewerkers en familie door schaarste (overstroming in Vietnam toendertijd dacht ik). Die moeite was toen minder waard dan geen opslagcapaciteit meer over hebben. En vooral ook het feit dat ze geen voorraad spares meer hadden binnen afzienbare tijd.
Vaak doen we (onbewust) de aanname dat de prijs waarvoor iets verkocht wordt gebaseerd is op iets als ontwikkelprijs + kostprijs + beetje winst = verkoopprijs.
Alleen, waarom zou dat zo zijn? Denk dat het makkelijkste en meest aannemelijke antwoord is "omdat men dat er voor wil betalen".
Interne schijven is nu eenmaal een andere markt dan externe schrijven en kan me voorstellen dat de "reguliere consumentent" niet zo heel vaak een interne schijf koopt maar wel een externe. Externe is dan dus meer concurentie en dus meer prijsgevoelig.
Value based selling is bij ons het toverwoord. Je prijst je producten naar gelang ze gewaardeerd worden door de klant, niet met een kost-plus constructie.
Veel goedkoper dat is nauwelijks zo.
De externeschijf uit artikel die een 12TB Seagate Exos bevat kost 196€ ex garantie doordat je hem open maakt.

Deze Toshiba MG07 schijf een Enterprise schijf kost voor 12TB 227€ maar dan heb je wel gewoon 5 jaar garantie.
pricewatch: Toshiba MG07ACA12TE (512e), 12TB

Dan heb je ook nog schijf met een betere reputatie dan een Exos.
Die Toshiba is bijvoorbeeld echt een klasse hoger dan WD red plus ofzo.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 22 juli 2024 14:25]

Ik kan 2 redenen bedenken:
externe schijven gaan misschien minder snel kapot waardoor er minder garantiegevallen zijn en voor de leverancier minder marge nodig is.
als je een externe schijf koopt weet je niet zeker welke schijf er precies in zit. dus de leverancier hoeft alleen maar aan de specs op de verpakking te voldoen: aansluiting & grootte. dus hij kan de goedkoopste schijf gebruiken die er aan voldoet.
Anoniem: 58485 @W1ck1e17 april 2021 15:07
Externe schijven zijn vaak de nummer 1 in recovery aanvragen. Weet je hoevaak mensen die van een tafel afdonderen en daarmee de schijf beschadigd raakt?

Ik heb het gevoel dat externe HDD"s ook qua kwaliteit wat "minder" zijn en meer geschikt voor long term data opslag dan performance of bijv 24/7 gebruik.
In welke kwaliteit bedoel je dit dan??

De schijven die er vaak in zitten zijn dezelfde schijven als die ze als “interne” verkopen.
Hoe kan je dit staven? Daarnaast is de garantie maar 2 jaar en interne schijven 5..

Externe schijven gaan juist sneller stuk. Dit door val en stoot schade. Een interne schijf zit mogelijk jaren op zijn plek zonder dat er iets mee gebeurd. Misschien wordt de PC een keer verplatats.

Verschil is een niet iedereen koopt een interne hardeschijf. Het is best ingewikkeld om een disk te vervangen zekker in OEM builds.
Een externe disk is eenvoudig aan te sluiten zonder extra kennis.

Om mensen toch over te halen de disks te kopen is eenvoudig de prijs lager te houden.
zodat bij defecten mensen eerder een nieuwe externe disk kopen bij defect.
garantie kost geld, minder garantie, lagere prijs
als een schijf buiten de garantie (2 jaar volgens jou) kapot gaat is dat niet erg voor de leverancier (geen kosten)
daarnaast betwijfel ik of defect door laten vallen binnen de garantievoorwaarden valt

[Reactie gewijzigd door W1ck1e op 22 juli 2024 14:25]

Simpel mitigeren.

Externe disk, valt behuizing is defect. De meeste mensen zullen er niet aan denken om terug te gaan naar de mediamarkt om de schijf als RMA op te geven.

Interne disk.. Kan gewoon veel minder mee mis gaan. Deze worden veelal ingebouwd. Kans dat er RMA wordt aangevraagd is kleiner. En je kan dan ook zeggen 5 jaar garantie.
Daarnaast zullen bedrijven en veel particulieren met verstand van data de disk vol met persoonlijke data niet opsturen om een nieuwe disk te ontvangen..

De tijd dat het kost om de schijf op te sturen en een nieuwe te ontvangen zeker in een RAID config is te groot. Die zullen dan eerder een schijf bestellen die vandaag opgehaald kan worden of morgen bezorgd wordt.
Dat externe harde schijven veel vaker zullen vallen, vind ik een goed argument. Daar had ik zelf niet aan gedacht. Of vallen onder de garantie valt.. nee vast niet, maar dat vallen is vaak weer moeilijk te bewijzen.

Het ‘niet opsturen argument’ zie ik niet, want je stuurt een harde schijf toch sowieso pas op als hij kapot is?

Alleen, Nederlands woord of niet, ik begrijp niet wat je bedoelt met mitigeren. Het betekent blijkbaar ‘verzachten; matigen; afzwakken; verlichten’ maar wat wordt er simpel verzacht?
Mitigeren = het verkleinen van een risico.

Opsturen gaat veelal naar de tussen handelaar. Mediamarkt, bol.com, alternate, informatique. En natuurlijk de kleiner handelaren.

Bij val schade is vaak wel de behuizing beschadigd. Scheur of een stuk plastic is weg. Is al een indencatie dat de het apparaat impact heeft gehad.

Een bol.com stuurt het gewoon terug. Mediamarkt neemt het apparaat niet eens aan.
Kortom; je bedoelt met mitigeren in dit geval dat de tussenhandel een gevallen backupschijf – dus met vaak een zichtbare beschadiging – niet hoeft te accepteren, dus geen garantie hoeft te geven. OK, dat verband had ik er zelf nooit uit gehaald.
Nee met mitigren Bedoel ik dat fabrikanten risico willen verkleinen dat consumenten een RMA procedure opstarten.

Dat wordt gedaan door garantie periode op 2 jaar te houden..
Dat wordt gedaan door de prijzen lager te houden
Dat wordt gedaan door bij zichtbare beschadigingen aan de case. De RMA niet te accepteren.

Al met al zullen fabrikanten er alles aan doen om de kans dat een klant een RMA procedure zal starten te verkleinen.

De tussen handelaar bv mediamarkt heeft hier ook een aandeel in.. Door een eerste visueele inspectie de klant al te wijzen dat een behuizing beschadiging al reden is om de RMA af te wijzen en de klant te dirigeren naar de HDD bak waar een nieuwe schijf uitgezocht kan worden.
OK, helder. Bedankt
Hmm, ik vergis me ook wel eens met woordherkomst. 'Mitigeren' kun je opzoeken en dan vind je:
P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

mitigeren [lenigen] {1547} < frans mitiger < latijn mitigare [zacht maken, temperen], van mitis [zacht, gematigd] + agere [ergens heen drijven, sturen, verrichten].
Engelse woorden hebben ook wel eens oorsprong in het Latijn, hè.

Totaal off-topic overigens... :|
Er staat daar niet dat het vanuit het Latijn in het Nederlands terecht is gekomen. Kan nog steeds een redelijk recente toevoeging zijn. Als een anglicisme maar vaak genoeg gebruikt wordt, komt het vanzelf in het woordenboek.

Het voorbeeld in het ANW laat trouwens heel goed zien waar dit woord zich het beste voor leent: zinnen maken die zo min mogelijk mensen begrijpen:
De dominantie van een economisch argument wordt gemitigeerd door expliciet aandacht te vragen en te verkrijgen voor een niet-economische overweging, in casu het milieu.
Als een anglicisme maar vaak genoeg gebruikt wordt, komt het vanzelf in het woordenboek.
Dit is inderdaad de onbevredigende conclusie waar je op uit komt als je je hier lang genoeg in verdiept.

Het gaat mij er niet om anderen te corrigeren of zo, maar het is raar dat taalregels veranderen en totaal onlogisch dat daardoor degenen die de moeite hebben genomen de regels te leren, zich aan moeten passen aan degenen die dat niet deden.

Waarom zou je dan nog moeite doen om de regels te leren of je er aan te houden? Misschien worden jouw taalfouten van nu wel de norm, over een paar jaar.
Het staat gewoon in mijn woordenboek Koenen-Endepols, 26ste druk, 1966.
Echt? Goh, dat had ik niet verwacht. Ik had er nog nooit van gehoord, totdat ineens iedereen van alles aan het mitigeren ging de laatste paar jaar. Dus ik dacht echt dat het een recent anglicisme was.
Mwah, mijn externe schijven liggen doorgaans ergens in een kast totdat ik ze sporadisch een keer gebruik. Ik denk dat de meeste mensen ze niet continue aan hun pc of laptop hebben hangen
Als ze toch dezelfde fysieke schijven bevatten.
En dat is nu net niet het geval. Ja, het zijn soms dezelfde schijven als interne, maar het kan variëren welke dat zijn. Externe schijven zijn oa een ideale manier om restpartijen in te zetten.
Misschien moet je het in de andere specs bekijken, toerental en caching. Zaken die over een USB bus als ook geen inzet als systeemschijf minder belangrijk zijn.
Ik denk dat ik wel een gooi kan doen op basis van marketing/bedrijfsvoering:

Elk product dat zichtbaar is heeft de mogelijkheid om de merknaam te versterken door simpele exposure; persoon x ziet merk y op product z. Tov een interne schijf waarvan na montage niemand ooit nog het merklabeltje gaat zien. Het is dus gratis reclame, en daar heeft een fabrikant geld voor over.

Verder heeft elke externe schijf een ontwerp, en dat wordt gedurende een zekere termijn geproduceerd, totdat men besluit van ontwerp te veranderen. Hierdoor ontstaat een feitelijk een nieuw product (ook al kunnen de specs compleet identiek zijn) en wil men af van het oude, en daarmee verlaagt de prijs vaak relatief snel. Dat er dan een prijzige hdd in zit weegt niet op tegen het tijdelijk 2 generaties model van hetzelfde product van dezelfde fabrikant voeren. Zowel niet voor de fabrikant als de winkelier.
Ik heb er zelf lang over na gedacht maar, ik vermoed dat het een marketing ding is. Deze goedkopere disks bevatten allemaal vrij zichtbaar het merk waar ze van zijn. Die ik mee neem (het is immers extern) en andere mensen zien dat ik een externe disk van merk x heb. Maar, een interne disk? Wie ziet die.
Omdat je in een externe unit het type schijf kan steken wat je wilt zonder hier iets van te moeten vertellen in de specs. Daarnaast word de disk minder tot nauwelijks belast in een externe setup.

Zo ben ik destijds nog refurbisched disks tegengekomen in externe drives waarbij het simpelweg met een sticker op de disk "refurbished" stond. Vandaag kan je model X in je externe drives stoppen morgen kan je model Y erin stoppen zonder dat je in de specs iets moets veranderen aan je uiteindelijk product.

In externe drives kan je dus de disks steken die je in de reguliere markt moelijk kwijt geraakt, zeg maar de overschot van hardware die ingehaald is door betere modellen. Echter gezien de reguliere markt voor klassieke HD's aan het instorten is kan je nu betere disks scoren in externe drives dan wat vroeger het geval is.

Uit het artikel:
Wel moet je je bewust zijn van de risico's die je neemt.
Externe harde schijven verkoopt men in relatief grote aantallen via consumentenkanalen inclusief de daar gebruikelijke acties, aanbiedingen e.d. 'Losse' harde schijven gaan in veel kleinere aantallen via minder geoptimaliseerde kanalen (vaak zakelijk of semi-zakelijk) waar aanbiedingen minder gebruikelijk zijn.
Omdat de m2 schijven nu in opmars zijn en die zijn vele malen sneller.Of ze even betrouwbaar zijn dat weet ik nog niet.Ik weet wel dat een seagate harde schijf ongeacht de grootte ongeveer 5 jaar meegaat heeft ook mede te danken aan hoeveel bedrijfs uren die gedraait heeft maar ongeveer die aantal jaren zit je goed.
Hoelang een m2 harde schijf meegaat weet ik niet wat ik wel weet is dat er de m2 flash drives geen draaiende onderdelen inzitten en je zou dan denken dat zo een m2 harde schijf in theorie langer zou mee moeten kunnen gaan.Daarom zijn volgens mij de 3,5 inch harde schijven flink gekelderd.
Ik ben altijd achterdochtig. Dis ik denk dat ze schijven in de fabriek die iets minder uit de test komen in externe enclosures stoppen. Omdat externe schijven toch meer te verduren krijgen. En eerder falen op gebruik van de end-user kan worden afgeschoven.

Daarentegen kan het ook gewoon een markt zijn. Veel mensen willen gewoon mobiele opslag. Dus kun je het beste op die markt voor een lagere rpijs verkopen inclusief de enclosure dan helemaal niets. Maar ik denk dat ze interne schijven voor precies diezelfde lagere prijs kunnen verkopen. Oftewel hdds zijn structureel veel té duur.
Ik vind dit een mooi artikel. Het is fijn om nog even refresh te krijgen van de verschillen van de indepth tech en dan vervolgens wat je als tweaker er eventueel mee kan doen, al is het 't controleren van kwaliteit enzo.

Jaren achter elkaar heb ik toch een beetje het vertrouwde merk gekocht waar ik ervaring mee heb. Maar de techniek gaat vooruit. Ook met de switch naar alles lekker snel met ssd, is het nog steeds belangrijk om magnetische schrijven te hebben voor massa opslag - voor media, backup, etc.

Dat we via tweakers als ouwe nog steeds dingen kunnen leren, of als jonge newbie die meer willen leren .. dan zijn dit soort artikelen handig en belangrijk. Fijn dat het niet een wiki pagina is, alleen maar een tech uitleg die niet te volgen is, of elite-talk van 'dit is de duurste en beste en die moet je hebben klol'.

Dus, eh, bedankt.
Beetje lastig: Het artikel is erg handig, maar de conclusie maakt de keuze niet gemakkelijker (ook niet moeilijker): Je kunt er niet blindelings van uitgaan dat de externe schijfbehuizing de schijf bevat die je zou willen hebben. Ook betrouwbaarheid is wederom niet duidelijker geworden, ondanks dat ik nu toch denk dat ik beter af ben met een pmr-schijf. Ik ben net wéér een 2,5" 1TB schijfje kwijtgeraakt aan de click-of-death en dacht: Misschien toch een backup op een 10-20TB 3,5" schijf erbij? Maar ja, als díé stuk gaat... en SSDtjes gebruiken als archiefschijf is gewoon te duur.
Dat is een goed argument inderdaad. Offtopic een beetje: Ik haal elk jaar ongeveer de meest vervelende of oudste, of kleinste hdd / ssd uit gebruik thuis. Ik vernietig deze of gooi het in een extra nasje als er nog een slot vrij is. Een ssd van een paar jaar terug van 128 / 256 / 512 stapelen toch welk een beetje op en prima als een grotere journal. Handig voor een plan-b backup. Het is inderdaad lastig om de juiste nieuwe harde schrijf te kopen. Als ik advies krijg zijn die schrijven 350+ euro en boven budget. Of ze zijn betaalbaar maar je weet eigenlijk dat ze of langzaam zijn of lastig iets custom mee te doen is. Om de basics te leren via dit artikel van de type schijf helpt toch een beetje om weer wat keuzes te halveren en met een redelijke schijf thuis te komen. Het liefste pleur ik alles weg en koop ik 1 enkele grote mega-tb schijf, maar we weten beter.
1 backup is geen backup, de aloude regel. Zorg gewoon voor minstens 2 schijven met dezelfde data als backup van je belangrijke data ;)
Graag gedaan en jij bedankt voor je mooie compliment!
Er is nog een andere optie: koop een externe schijf waar je de schijven gewoon onder garantie uit kunt halen, én die veel goedkoper zijn dan in de losse verkoop.
De WD Mybook Duo 28TB bevat twee gewone WD Red 14TB NASware schijven, en is vrijwel elke maand in de aanbieding voor ongeveer 570 euro.
Los kosten ze rond de 400 per stuk.
Scheelt meer dan 5 tientjes per disk, en je hebt de volle garantie.
Ideaal voor in een NAS.

[Reactie gewijzigd door MarcelG op 22 juli 2024 14:25]

Op dit moment 569 voor 28 TB is ongeveer 20.35 per GB. WD Elements 8GB kost 125 euro oftewel ong 15,6 per GB; is toch fors minder. Ja ik weet het andere disks, stroomverbruik etc. etc. Maar als het om een soort van Glacier storage gaat toch lekker goedkoop.
-

[Reactie gewijzigd door MarcelG op 22 juli 2024 14:25]

Check -

Adviesprijs van WD €750

Prijs in de Pricewatch €743

Prijs op aanbiedingsite €547 (via Amazon.it)

Maar dat van die garantie op de schijven als je ze los haalt kan ik niets vinden. :|
De schijven zijn gewoon elk individueel gewone WD Reds (WD140EFFX).
Ze in/uit de enclosure plaatsen/halen is normal use en er wordt je geen strobreed in de weg gelegd om dat te doen. Sterker nog, er zit een handig tooltje bij om het dekseltje er af te wippen om de schijven te benaderen.
Alle disks die ik zo in gebruik heb in m'n NAS staan bij WD elk keurig op 3 jaar 'In Limited Warranty'.
Thanks! Ik heb zojuist de 36TB variant besteld bij Amazon Italie. Ik weet vrij zeker dat de staat "Used, good condition" is en dat het daarom zo goedkoop was maar goed: WD heeft in 18TB blijkbaar alleen een Red Pro disk... Dus of het is dat, of het is een generft broertje van de WD Red Pro. Maar op het moment dat deze disk me minder kost dan een enkele 18TB Red Pro wil ik de gok best wagen :Y).

Worst case scenario houd ik er een 36TB RAID0 array aan over voor cold backup storage }:O. Best case scenario ga ik van een 3-disk array (met 12TB bruikbare ruimte) naar een 2-disk array (met 18TB bruikbare ruimte) en 5 jaar garantie op de disks O.o
Net dezelfde externe HDD gaan halen. Mijne bevatte een Seagate Ironwolf Pro (retail prijs 379 euro). Is dit normaal of heb ik gewoon voor de verandering eens geluk gehad?
Geluk én een mooie showcase van hoe het gebruikte type schijf van batch tot batch kan verschillen, zelfs bij een merk dat ze zelf produceert :)
Ik had er ineens 2 gekocht en beide bevatten dezelfde Seagate Ironwolf PRO! :D

HOERA!
De vraag wordt in hoofdlettersgesteld:
Waarom zijn de prijzen van harde schijven zo stabiel?
Maar zover ik kan zien wordt deze niet echt beantwoord. Of mis ik iets? Vooral waarom een interne schijf met dezelfde capaciteit, als een externe, duurder is, wordt niet beantwoord.

[Reactie gewijzigd door rijnsoft op 22 juli 2024 14:25]

De vraag die je citeert wordt in de alinea's eronder toch gewoon beantwoord? TL;DR:
- De markt heeft een 'reset' gekregen na de overstromingen van 2011;
- Daarna is de markt geconsolideerd door twee grote overnames;
- De vraag naar harde schijven (in aantallen) daalt al bijna een decennium;
- Er heeft in die tijd slechts beperkte technologische innovatie plaatsgevonden.

Die laatste vraag wordt inderdaad niet beantwoord, maar die staat ook nergens in het artikel. Zolang we niet in de boeken van Seagate en WD kunnen kijken, zou speculeren de enige optie zijn. Dat wil ik best voor je doen: ik denk dat het een combinatie is van grotere aantallen, meer flexibiliteit in de BoM en een kleinere rol van de bovengenoemde factoren - er zijn bijvoorbeeld nog veel meer merken actief in externe opslag dan producenten van interne harddisks. Maar zeker weten doen we het niet :)
Een "geconsolideerde" markt kan inderdaad de prijsstabiliteit verklaren. M.a.w. er is weinig concurrentie meer over, en er ontstaat een gentleman's agreement, tussen de overgebleven producenten, om niet op prijs te concurreren. Je ziet dat vrij vaak, vooral in verzadigde of krimpende markten.

Dat een losse interne harde schijf duurder is, dan een externe, komt waarschijnlijk omdat je die, via de tussenhandelaren, rechtstreeks van de fabriek koopt. De fabriek vraagt dan direct al een behoorlijk hogere prijs, omdat dat, vanwege het gentleman's agreement, kan. Bij de verkoop van externe harddisks wordt duidelijk nog wel op prijs geconcurreerd, omdat daar nog veel spelers actief zijn. Zij kopen de schijven in grote aantallen in tegen een relatief gunstige prijs, en moeten, vanwege de concurrentie op hun markt, tevreden zijn met een kleinere marge, per unit, dan de harddisk fabrikanten zelf.
Dus om 5 tientje uit te sparen gooi je 5 jaar garantie in de grabbel.

Dit kan ik niet begrijpen.
Dus om 5 tientje uit te sparen gooi je 5 jaar garantie in de grabbel.

Dit kan ik niet begrijpen.
Je bent je garantie normaliter ook gewoon niet kwijt hoor. Als je proper je HDD shucked kan je hem zo terug steken. En zover ik weet moet de verkoper aantonen dat de HDD stuk is gegaan door het shucken. Maar goed, ik ben hier geen expert al heb ik genoeg verhalen gelezen van mensen die ze gewoon opsturen en een nieuwe krijgen.

Zelf shuck ik ondertussen al een paar jaar en heb ik 2-3 lege hulsels nog staan voor moest er een HDD falen. Maar die dingen zijn best robuust, daar koop je ze net voor (lange levensduur) voor in je NAS.

edit: De meesten kopen trouwens via amazon, die doen al helemaal niet moeilijk over het algemeen.

[Reactie gewijzigd door SIMEUKER op 22 juli 2024 14:25]

De meesten kopen trouwens via amazon, die doen al helemaal niet moeilijk over het algemeen.
Koop nou aub niet via Amazon! Ondersteun liever een Nederlands bedrijf, niet een bedrijf wat er enkel op uit is om de Nederlandse markt kapot te maken. Nu zullen ze nog niet moeilijk doen, maar wanneer dat ze gelukt is zullen ze zich echt anders op gaan stellen en dan kun je nergens anders meer heen.
Ik koop al sinds de jaren 90 bij amazon(.com) omdat de cd's daar minder duur waren dan hier. In Nederland heb je een detailhandel met helaas veel te dure winkelpanden en een prijsopdrijvende importeur.
Ik heb jaren in een zelfstandige cd winkel gewerkt en wij hadden goed zicht op de prijzen bij de online concurrentie. Daar konden wij in 8/10 gevallen altijd wel onder. Ik denk dat je vooral niet verder hebt gekeken dan de Free Record Shop en de van Leest.

Maar daarnaast onderstreep je ook het punt. Amazon probeert nu in Nederland overal met de prijzen onder te zitten. Hierdoor gaat de concurrentie langzaam maar zeker kapot. Wanneer de concurrentie kapot is gaat Amazon de prijzen omhoog gooien, zodat ze winst kunnen gaan maken. Dit hebben ze al in heel veel landen zo gedaan. Amazon kan dat spel heel lang spelen. Wil je echt naar een situatie waarin Amazon een monopolie krijgt in de Nederlandse markt? Is het verlies van die werkgelegenheid in Nederland dat waard? Zijn die paar euro goedkoper echt dan zo belangrijk?

Stel jezelf de volgende vraag: waar zou je zelf liever werken? Bij Coolblue of Amazon? Als je antwoord Coolblue is, bestel dan niet bij Amazon!
Sorry maar Coolblue is praktisch hetzelfde als Amazon, qua magazijn. Het is zwaar kutwerk dat slecht betaald, en waar de werknemer slecht wordt behandeld. Zie je ook terug bij andere magazijnen. Zou mij verbazen als het bij Bol.com of Amazon.de anders is.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 14:25]

Noem maar eens een voorbeeld van een land die geen winkels meer heeft na de komst van Amazon en waar de prijzen zijn verhoogt op Amazon. Want zo stel jij het, alleen zie ik dat niet gebeuren.

Winkels die al niet meer in de winkelstraten thuis horen zullen verdwijnen, daar komen weer geschikte winkels voor terug. Bijvoorbeeld boetiek winkels of horeca.

Daarnaast bedrijft Amazon geen oneerlijke concurrentie en kan er dus gewoon weer een nieuwe concurrent komen die de prijzen omlaag gooit als Amazon die zou verhogen.
Amazon en geen oneerlijke concurrentie? Amazon is het schoolvoorbeeld van een machtsmisbruikende multinational die andere mensen en bedrijven maximaal onder druk zet voor eigen gewin. Daarnaast betalen ze vrijwel geen belasting. Hoe moet een degelijk Nederlands bedrijf daarmee concurreren?

Het erge is ook nog dat ze hierin geholpen worden door de belastingdienst van bijvoorbeeld Luxemburg en Nederland.

Ik ben het met bovenstaande reacties eens, koop aub niet bij Amazon als het ook bij een Nederlands bedrijf kan! Amazon verwoest uiteindelijk de concurrentie en werkgelegenheid in Nederland, niemand is er mee geholpen als er straks 1 winkel bij elk product in de pricewatch staat.
Dat is toch geen oneerlijke concurrentie, een Nederlands bedrijf kan van dezelfde constructies gebruik maken.
Ik zou me nog even inlezen in de manier waarop multinationals belastingparadijzen als Nederland gebruiken en hoe je daar als platenzaak op de hoek machteloos op toe moet zien.

En dat staat dan nog los van hoe duizendpoten als Amazon hun inkomsten op andere manieren genereren om zo een compleet andere tak te financiëren om daarmee de concurrentie van de markt te verdrijven.
Ik koop zo vaak mogelijk lokaal, ook schijfjes. Maar soms wordt het lastig met andere soorten producten. CD's of ander fysieke media, of bepaalde apparatuur ed. Je zoekt je een ons lokaal, dan online bij Nederlandse webshops, je vindt eindelijk hetgeen je wil maar dan is de combinatie niet bij één winkel te krijgen maar bij drie verschillende (da's alweer 3x verzendkosten). Zodoende kwam ik toch uiteindelijk uit bij Amazon.nl, 75,- in plaats van 110,-, en ik moest dan een ding in een lokale winkel halen ook. Verschil is dan te groot.

Overigens wilde ik een boek bestellen laatst, vond ik het op Bol, zocht vervolgens de uitgever op, bestelde rechtstreeks op hun website en kreeg ik de levering (waarschijnlijk foutief) in een briefpakket met Bol-opdruk ;)
Zoals bol in BE doet bedoel je?
Ik ben Belg, het kan mij worst wezen want elke webshop is toch al duits of nederlands. En laat mij nu vooral ook denken dat die webshops even slecht zijn als amazon. Daarnaast zijn er bijna geen lokale PC handels meer want ze specialiseren allemaal in laptops / bedrijven en hun prijzen zijn vaak 30-40% duurder, waardoor mijn (dure hobby) niet meer te betalen valt. Maar goed, discussie voor elders.
Volgens is mij is dit onderwerp een leuke column waard.
Ja, hier ook, kijk mij maakt het jiet meer uit wie levert. En als amazon op dat moment de goedkoopste is dan koop ik het daar. Er is met moeite nog een pc winkel, voor de service moet je het ook niet doen. Die is ook bij de meesten een dikke nul. Al 3x bij een grote w8nkel, met webshop in be, nl, de al problemen gehad . Ik wil best lokaal bestellen, maar ik ga ook geen 20-30% meer betalen voor hetzelfde item. Aan de andere kant zijn er ook echt dingen die ik alleen lokaal bestel en zeker als ik weet dat het een goeie service is. Is het wat duurder ... ja. Maar de service is daar zeer goed. Er zijn ook winkels die het snappen. Mijn pc heb ik grotendeels vorige zomer bij een nederlandse webshop gekocht ... waarom niet ... omdat ze niks op stock hadden of de stukken die ik wou niet in hun gamma hebben (bijvoorbeeld seasonic titanium 650w). Ik ga niet in 5 shops verzendkosten betalen om de stukken te krijgen die ik wil. Als er dan eentje is waar ik alles tesamen kan bestellen, dan krijgt deze mijn geld. Is dit lokaal mooi, is dit het niet, so be it.
Bij welke nederlandse bedrijven dan?

BOL.com?? Onderdeel van Ahold. groot multinational. Maar toch vaak nog duurder is dan Amazon?
CoolBlue?? Die behoorlijk duur is.. en ondertussen wel een omzet draait van bijna 2 miljard?
Omzet is geen winst.
Klopt.. ik heb het ook niet over winst.. Maar er wordt wel 2 miljard omzet gedraaid..
Zo staan ze ook in de boeken.. dat betekend dat ze dus 2 miljard euro binnen krijgen in een boekjaar..

Ze krijgen dus genoeg geld binnen van die 2 miljard blijft ook een groot deel winst van over. Zou dat niet zijn dan zou dat betekenen dat ze falliet gaan.
Op zich maakt het niet uit dat een bedrijf groot/succesvol is. Het is gewoon een goed idee om Nederlandse (of anders Europese) bedrijven te spekken.
Het feit dat een Coolblue 2mld omzet en 114mln winst heeft gedraaid maakt het wat mij betreft niet een minder goed idee. Flauw gezegd: ‘Het geld blijft in de buurt’. Ik sponsor liever een Nederlander z’n nieuwe Mercedes dan Amerikaan z’n nieuwe Tesla.
Lol coolblue heeft investeerders en niet alle investeerders zijn Nederlanders.

Met 114 miljoen winst gaat zeker 20% naar HAL investments.
Lol
Ja, lachen man! :-)

Uiteraard is CoolBlue voor 49% eigendom van HAL Holding N.V. (uit Curaçao, dus inderdaad niet meer echt Nederlands) Feit blijft dat het een Nederlands bedrijf is. Nederlandse werknemers/magazijns/enz.

Als je het dan vergelijkt met bijvoorbeeld Amazon. Daar zal ongeveer 95% van de winst naar het buitenland gaan.
Hoe je het ook went of keert.
Ook als ik om mij heen kijk..

Zal mijn geld altijd naar de voor mij goedkoopste partij gaan.
Of dat nu Amazone is of apple of microsoft enz..

Zolang een bol.com, coolblue, of lokale winkel om de hoek nog steeds toentjes duurder is.. Zal ik toch voor een amazon gaan als zij goedkoper zijn.
Deze zorg is helemaal terecht!
Anoniem: 454358 @cmegens17 april 2021 10:41
Waar dan bol? Die doet hetzelfde. Markt kapot maken met hun marktplaats, en kopen bij fysieke winkels is een relikwie uit het verleden. Tijden veranderen , Ferrari's krijgen elektro aandrijving en stenen winkels zullen ook gewoon verdwijnen.
Persoonlijk denk ik dat fysieke winkels wel blijven, maar niet in hun huidige vorm. De dozenschuivers die niet weten wat ze verkopen anders dan het verkooppraatje van de fabrikant) (Blokker, Media Markt, enz) zullen verdwijnen. Boetieks, speciaalzaken, winkels die een emotioneel gestuurde verkopen doen zullen blijven (Parfumeries, audiospeciaalzaken, vloerbedekkingwinkels, kledingboetieks, zelfs zaken als de Xenos) en zaken die ‘ad-hoc’ spullen verkopen (als in ‘nu, niet morgen nodig’ als supermarkten en drogisterijen.

(Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk voorbeelden met veel uitzonderingen)
Grote partijen zoals MediaMarkt en Blokker zijn nodig in de nederlandse zaken.. Blokker en Xenos zijn ong het zelfde naar mijn inziens.

Je hebt nu een kabeltje nodig, alle winkels zijn al dicht behalve MM.... ff snel heen en weer en ik kan weer voetbal kijken.

Oe mn router is stuk.. Ik kan nu geen hele avond zonder internet zitten.. ff naar de MM.

Bloker het zelfde voor huishoudelijke zaken.. Wasmand stuk.. ff naar de bloker om een nieuwe te kopen..
Vanavond komen mn ouders.. Maar mn dwijl is stuk.. Ff naar de blokker.

Tuurlijk zijn er alternative winkels.. Maar kijk eens hoe vaak blokker gered is..
Als ze om vallen dan is het niet dat ze niet nodig zijn dan zullen andere ketens zoals Xenos misschien sneller opstaan en meer premium zaken gaan verkopen.. Xenos is net als de Primarkt en Action naar mijn inzicht.. Maar zelfde doel als Blokker.
De voorbeelden van de Blokker zijn nou typisch dingen waar je prima een dag zonder kan. Is het handig: nee.
Is het onoverkomelijk: nee. Als je vloer echt een flinke vlek heeft dan is een handdweil van de supermarkt of een dweil van de Action prima.

De Blokkeer heeft echt mijn sympathie, maar wat mij betreft hebben ze in hun huidige format geen bestaansrecht. Ze lijken te willen concurreren met zaken als de Action als je ziet hoeveel rare troep ze verkopen naast hun reguliere huishoudelijke spullen.
Op een gegeven moment hadden ze geopperd dat ze ‘in het hogere segment’ zouden gaan zitten omdat zij zoveel last van Action e.d. hebben.
De laatste keren dat ik in een Blokker was (en met lege handen weer weg ging omdat ze het weer is niet hadden) merkte ik weinig van dat ‘hoge segment’ en viel me op hoeveel troep ze verkopen. Het oppervlak aan ‘niet-huishoudelijk’ spul (action-troep, spelletjes, enz) was volgens mij meer dan 10% van het oppervlak.

De kleine ad hoc stukjes electronica zijn echt heel uitzonderlijk voor Jan met de Pet. Je moet ook maar net redelijkerwijs in de buurt van een mm wonen. Ga jij een uur reizen voor een kabeltje?
De noodzaak voor internet zijn tijdelijke alternatieven voor. Tetheren voor je thuiswerken/Netflix. Handig: nee. Werkbaar: verschilt per situatie.

( n.b. Ik had het overigens nadrukkelijk ook over de toekomst. Zelfdedagbezorging zal zeer waarschijnlijk normaler worden. )

De Xenos ben ik overigens als meer dan vijftien jaar niet meer geweest, dus mogelijk hebben ze tegenwoordig een ander aanbod dan vroeger, maar vroeger hadden ze vooral (naast de huishoudelijke spullen die ze overal hebben) kleine prullaria die je niet makkelijk op andere plaatsen vindt.
Het is altijd weer een gok hoe de webshop je interne hardeschijven verpakt en verzendt. Zelfs de bekende megekko doet dit nog. Gewoon hdd met dun stukje noppenfolie en in een doosje. Ik koop hierom nooit meer hdd's bij een shop die geen gratis retour aanbiedt. Megekko biedt geen gratis retour aan.
Koop nou niet online maar steun de lokale winkels...... ja dat zie ik ook nog gebeuren
Ben ik met je eens.
Ik ken genoeg mensen die een fysieke winkel binnenstappen en zich uitgebreid laten adviseren door de winkelier over bv een tv, een koelkast of vul iets in.
Aan het eind van die voorlichting vertrekt de klant met de opmerking dat hij het thuis even gaat overleggen met de partner..
Mehoela.... die klant gaat wel naar huis maar zal het betreffende apparaat online bestellen bij een bol.com, amazon, cool-blue en noem ze maar op.
Dat snap ik vanuit de portemonnee van de klant natuurlijk wel maar feitelijk is het gewoon lomp en egoïstisch gedrag richting de lokale winkelier.
Ik ben niet het braafste jongetje van de klas maar als ik een plaatselijke winkel binnenstap om een bepaald product zelf te zien en te voelen dan zal ik in verreweg de meeste gevallen het apparaat ook netjes daar kopen.
De plaatselijke winkelier heeft relatief gezien namelijk meer kosten en kleinere marges dus het is logisch dat hij/zij wss iets duurder zal zijn maar dat is dan maar zo.
Om die reden werken sommige merken tegenwoordig met andere artikelnummers voor fysieke winkels dan ze voor webshops gebruiken. Dan kun je je wel laten voorlichten bij een fysieke winkel maar als je dat apparaat dan online probeert te kopen dan vind je het nergens.
De reden is meer dat de winkel dan kan werken met een "laagste prijs garantie". Daarom zie je op bijvoorbeeld TVs een lang type nummer, maar in de handleiding hebben ze het over de xxxx-serie.

Het precieze model is alleen bij die grote toko te koop, dus zijn ze de goedkoopste.
Doe jij dan niet precies hetzelfde als wat jij je medemens kwalijk neemt? Namelijk niet in alle gevallen lokaal kopen nadat je geïnformeerd bent?

Persoonlijk informeer ik mijzelf graag via via of online en koop dan ook online om de korting te pakken die bij het niet geïnformeerd hoeven worden hoort.
Wanneer ik naar een speciaalzaak ga voor informatie koop ik daar ook. Nee, ik ben ook niet Roomser dan de paus.

Zelf informeren: zelf korting in zak steken.
Laten informeren: meerprijs graag betalen
Dat laten informeren bij een fysieke "gespecialiseerde" winkel valt dikwijls nogal tegen.
Meestal weet ik veel meer van het product af dan de verkoper, en als je dan een vraag stelt kijken ze je aan alsof je van mars komt en blijven het antwoord schuldig.
Dat is helemaal waar!
En vervolgens moet je je ook nog zorgen maken of er op een bepaald merk niet meer provisie wordt gevangen dan op het technisch betere merk. Wat dat betreft is het kopen in een winkel eerder handig omdat je weet dat je het daar terug kan brengen in het geval van problemen, maar daar houdt het verder ook wel mee op.
Dit dus, daarnaast is het ook gelijk in huis, hoef je geen verzendkosten te betalen en duurt het ook geen 3 dagen tot het op voorraad is. PostNL, MediaMarkt en HelloFresh kunnen me wat, pakketje bij de kantoor winkel en de kasbloemkool in het verspakket van de lokale bond was ook heel lekker.
Dat is de ene kant van het verhaal.
Vaak loop ik echter een winkel in om iets te kopen, maar hebben ze niet het merk wat ik zoek of op een andere manier een assortiment wat niet aansluit bij mijn wensen. Ondanks dat je dan netjes geholpen wordt, ga je toch online bestellen wat je wilt hebben.
Veel artikelen schelen uiteindelijk niet (veel) in prijs. Als je naar de pricewatch kijkt (waar ik bijvoorbeeld Expert niet terug zie overigens) dan hoef je voor de prijs niet online te bestellen.
Ik ben het helemaal met je eens hoor, waar mogelijk lokaal kopen!

Probleem is daarbij dat - wat ik - nodig heb of wil kopen 9,9 van de 10 keer niet op voorraad is. De service die me dan verleent wordt is op een beeldscherm laten zien wat ze voor me kunnen bestellen.... Daar betaal ik dan extra voor en moet ik alsnog wachten. dan koop ik liever zelf online; kan ik zelf uitkiezen bij wie ik iets bestel, hoe ik het wil ontvangen (thuis of afhaalpunt) en heb ik het meestal ook nog eens sneller en goedkoper in huis, en bespaar ik me de ergernis van voor niks naar de stad te gaan.

Ik snap prima dat niet iedere winkel alles op voorraad kan hebben maar als de service dan bestaat uit "we kunnen het wel voor u bestellen", laat dan maar. Dan red ik mezelf prima!
Hoe vaak komt het nog voor dat je een fysieke winkel binnenstapt en de winkelier je iets zinvols weet te melden. Bij bijvoorbeeld de MM hoor ik meer dan regelmatig dat een verkoper gewoon onzin staat te verkopen aan een klant of zelfs keihard staat te liegen. Daar kom ik inderdaad alleen om een product te bekijken.
Mijn stereo installatie heb ik bij een lokale specialist gekocht omdat ik daar uitgebreid verschillende versterker/speaker combinaties kon beluisteren. Toen ik na 3 jaar een probleem kreeg met een component gaf hij niet thuis. Jammer dan, klant kwijt.
Lokale winkels kunnen alleen overleven door het verlenen van een stukje extra service.
Dit terwijl audiospeciaalzaken je ook maar wat graag overpriced kabels aan willen smeren terwijl er geen enkel bewijs voor te leveren valt dat er een verschil waarneembaar is.

Wat dat betreft kan je nog beter naar de Mediamarkt gaan, daar was een verkoper naar mij toe tenminste nog zo eerlijk te zeggen dat de no-name HDMI kabel bij het Playstation schap even goed was als de 20€ duurdere bij de TV-afdeling.
Online ftw.
Jaren geleden een wasmachine gekocht, verkoper in winkel: "Deze nemen want maar 800 rpm, is genoeg."
"Oh en die daar?"
"D'as een Miele, de Rolls Royce onder de wasmachines.
Oh. Waarom draait die dan 2000 rpm?
Uitgeluld.

Flauwekul gedachte dat verkoopmedewerkers verstand hebben van betreffend product.
Bestaan die überhaupt nog? MediaMarkt en BCC vind ik niks en zijn ook niet echt "lokaal".
Hier in Gelderland zijn er nog wel wat over, sterker nog die beginnen te re-lokaliseren zo niet hun assortiment te updaten/verbeteren. Dus het zegt wel wat. Zoals SpoekGTI zegt, je kunt ze beter steunen, want je weet pas wat je mist, als je het kwijt bent!
Hier in het dorp EP en een paar km verderop de Expert. Jammer genoeg verkoopt EP geen schijfjes. De man zei me dat het geen zin had op te boksen tegen de MM en BCC, die zo'n 4km verderop zitten. Ik ben niet te beroerd om een paar euro meer te betalen bij de Expert. Bestel je online bij de Expert, dan koop je overigens lokaal: Je dichtstbijzijnde Expert levert bij je af.
Ik heb geen lokale (tech) winkels.
En waar kopen die lokale winkels?
Verkopen die enkel Nederlandse of Belgische producten?
Hypocriete boel. Ik koop waar ik het goedkoopste ben.
Heel veel apparaten verliezen hun garantie wel na het open van het apparaat. Lijkt me sterk dat het hierbij niet zo zou zijn. Dat ze misschien nog evengoed garantie geven of het niet kunnen zien/bewijzen dat het apparaat is geopend is een ander verhaal. Wel moet er inderdaad bewezen worden dat de defect komt door de gebruiker. Of het nou openen is of de apparaat laten vallen, of andere dingen. Maar uiteindelijk claim je eigenlijk garantie op iets wat geen garantie meer zou moeten hebben.

De rede hiervan is natuurlijk simpel. Jij kan uiteindelijk dingen veroorzaken zonder dat je het beseft. Stel dat je statisch geladen ben en de hardeschijf aanraakt. Ik denk dat genoeg mensen zullen zeggen dat de schijf stuk ging en niet bedenken dan het hun eigen schuld kan zijn. Vooral als je het al vaker hebt gedaan waabij het wel goed ging.
Stel dat je statisch geladen ben en de hardeschijf aanraakt
Met die redenering zou je ook de verkoop van losse schijven moeten stoppen, zelfde risico.
Of zelfs alle losse onderdelen van een computer.
Je Computer/Laptop zou je dan nooit mogen upgraden, want dan zou de garantie vervallen.
Het verschil zit er wel in dat hoe de apparaat bedoelt is om te gebruiken natuurlijk. Losse onderdelen zijn bedoelt om aangeraakt en ingebouwd te worden. En voor laptops is het dat je dus wel bepaalde gedeeltes mag openen voor het upgraden. Zou je verder gaan dan die gedeeltes zou de garantie wel weer vervallen.

Want anders zou je bot gezegt ook bijvoorbeeld een condensator of led mogen los solderen en vervangen door dezelfde type en verwachten dat je garantie heb omdat het toch in oorspronkelijke staat is.
En wat is dan het verschil tussen een schijf in een enclosure en een schijf in een vakje in een laptop die in het gedeelte zit dat geopend kan worden om te upgraden?
Technisch gezien zijn het identieke apparaten, dus waarom zou de garantie wel vervallen bij een enclosure en niet bij een laptop?
Het verschil zit hem in het feit dat een losse schijf bedoelt is om ingebouwd te worden en dat de laptop er rekening mee houden dat zulke dingen gedaan kunnen worden. 1 van de dingen is dat de fabrikant hiervoor een opening heeft gemaakt. Die opening beschermt de rest van de laptop. Je kan dus niet perongeluk de stekker van de ventilator eruit halen. Een externe schijf is natuurlijk bedoelt om extern te gebruiken en is niet specifiek ontworpen om open te gaan. Dat toevallig de interne component gebruikt kan worden op een andere manier staat er buiten.
Als je maar garantie krijgt. De manier waarop maakt me niet uit.
Anoniem: 411179 @Daoka17 april 2021 11:16
Heel veel apparaten verliezen hun garantie wel na het open van het apparaat. Lijkt me sterk dat het hierbij niet zo zou zijn.
Die 'Warranty void if removed' stickertjes zijn niet rechtsgeldig. Als je de schijf op de originele manier terug in de behuizing krijgt, blijft je garantie geldig.

Een verkoper mag geen garantie weigeren omdat er een "warranty void if removed" sticker ontbreekt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 14:25]

2 jaar vs 5 jaar bij cmr schijven.

Daarnaast schijnen seagate enclosures het meestal niet te overleven.
Ja over seagate zijn er veel niet te spreken. Ik had liever gehad dat ze een wd mybook of elements hadden genomen als voorbeeld.

2 jaar vind ik wel meer als voldoende, als een HDD stuk gaat zal ze dat sneller doen binnen het jaar dan na 3 jaar. Ik denk dat ik, net zoals velen, eerst eens verbrand moet worden voor we stoppen met shucken. En daar veel mensen dit toch blijven doen lijkt het me toch redelijk veilig allemaal, anders zou iedereen er snel mee ophouden toch?

Ik heb ondertussen een 10tal schijven, 8+TB. Alleen gekocht wanneer je rond de 15-16€/TB zit. Dan koop je al snel een 12TB voor 180€, spaar je echt wel een hoop mee uit. Met zo'n wd red kom je al snel aan 300+€ voor 12TB.. (en gaan zelden in korting) Neem daarbij dat je door wd's te shucken ook reds kunt krijgen of HGST Helium schijven etc, dan zit je helemaal snor.

[Reactie gewijzigd door SIMEUKER op 22 juli 2024 14:25]

Bij WD vind je inderdaad vaak 7200rpm schijven. Stuk beter dan red voor performance.
Zelf heb ik bij 8TB's wel helium gekregen, maar deze zijn wel teruggezet naar 5400rpm, en uit testen blijkt dat ook bijna altijd standaard het geval te zijn.

Het zijn dan ook serverschijven die gefaald zijn bij fabriekstesten, meestal door teveel vibraties. Oplossing: trager laten draaien, behuizing eromheen, verkopen voor huis-tuin-en-keukengebruik.
Dan heb ik bij mijn n=2 schijven veel geluk gehad. Met een spectrum analyzer (app) zie je een toon van 120hz. Bij 5400 rpm is die toon lager.

Het verschilt wel door de tijd of zelfs per batch. In dezelfde periode kocht een kennis van mij dezelfde 12th wd schijf en dat was een red/5400rpm model.
wat je zegt is niet helemaal waar,

alleen de eerste paar (want ik weet het exacte aantal niet 100% zeker) maanden is er een 'vermoede van fabricagefouten' als een apparaat stuk gaat. Daarna bestaat dat vermoede niet meer en moet je als klant dus aantonen dat het een fabrieks- (dus garantie) fout was.

Dit vermoede, zoals ze dat noemen, is een wettelijke, vooringenomenheid, dat de fabrikant altijd schuldig is, tenzij ze kunnen aantonen dat het juist niet hun schuld is. Dit is een directe tegenstelling van hoe het normaal werkt in het recht, daar geldt namelijk: als jij zegt dat ik iets oneerlijks/onwettigs/schadelijks doe, dan moet je dat ook maar bewijzen. Er bestaan maar een paar belangrijke uitzonderingen voor die regel: Denk dan bijvoorbeeld aan een arts die door zijn enorme kundigheid ook moet bewijzen dat hij het goed heeft gedaan, of een notaris voor wie het zelfde geldt. Voor garantie geldt deze regel (van omgekeerde bewijslast) ook, maar wel slechts voor een korte tijd.

Dat betekend dus dat je, als je gaat schukken, feitelijk nog maar enkele maanden garantie hebt, en daarna volledig afhankelijk bent van de vragen: A: of jij keihard kunt bewijzen dat je shukingskills zo goed zijn dat het niet fout kon gaan, of dat je precies weet welk onderdeel er in je schijf stuk ging en hoe dat dan zo is gekomen. OF B: dat je zo netjes hebt gewerkt dat ze het shucken kennelijk niet kunnen/zullen opmerken - maar daarbij merk ik dan wel op dat je dan dus wel HEEL erg precies en voorzichtig aan het werk moet gaan.
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @TRAXION17 april 2021 06:49
Die vijf tientjes is een 20 procent besparing. Procentueel is dat een mooie besparing Ik heb zelf ook zo heel mijn server gevuld met HDs :)
Ik heb 8x exos 18 en ondanks dat ik 16tb kon shucken heb ik de schijven gewoon met 5 jaar garantie gekocht.

Als er 1 schijf defect gaat heb ik het verschil al uitgespaard en mijn ervaring is vooral met 24/7 en wat daadwerkelijk gebruikt wordt dat er nog weleens een schijf stuk gaat.

Maar goed afweging geloof ik.
Als je enkel een nasje met 2 schijven hebt staan is het een leuke besparing.
Ja, ben het met je eens dat het een afweging is. Als je gewoon thuis een NAS draait met een paar harde schijven voor de leuk, kun je best besparen door wat garantie in te leveren.
Als je belangrijke gegevens opslaat zou ik daar voorzichtiger mee zijn misschien.
Garantie veranderd niks aan de veiligheid van de data, hiervoor geldt backups.

Al denk ik dat de meeste info op deze formaat schijven vervangbaar is.

De reden dat ik garantie heb overwogen is dat mocht er binnen 5 jaar een disk stoppen dat ik een vervangende disk heb waardoor ze hetzelfde blijven.
Dit is wel mijn persoonlijke visie, iets met ocd ofzo ;(
De reden dat ik garantie heb overwogen is dat mocht er binnen 5 jaar een disk stoppen dat ik een vervangende disk heb waardoor ze hetzelfde blijven

Tenzij de fabrikant over 4 jaar de lijn heeft laten vervallen, en ze je een gelijkwaardig alternatief bieden. Zit je alsnog met verschillende schijven.
Helaas krijg je geen garantie dat een vervangende schijf van hetzelfde type zal zijn. Ik heb ook wel eens een disk uit een RAID set moeten laten vervangen en kreeg er een later type voor terug. Werkt even goed maar voor een OCD’er voelt het niet lekker. Maar misschien ligt dat anders bij Enterprise disks.
Het voornaamste probleem kan zijn dat de ene schijf niet de andere is qua aantal bytes.

(Disclaimer: onderstaande getallen zijn fictief/overdreven, maar het gaat om het idee)
Stel dat je 4x4tb in een nas hebt, dan kan dat technisch gezien 4x4biljoen bytes zijn, maar ook 4,0006 biljoen bytes. (4T6G bytes). Als jouw vervangende schijf per ongeluk iets kleiner uitvalt (4T4G) dan is het maar afwachten of je RAID5 opnieuw wil opbouwen met 2GB minder data erop.
Gelukkig is dat tegenwoordig gestandaardiseerd en heeft een 4TB schijf ruimte voor precies 4000787030016 bytes (7814037168 512B sectors / 976754646 4096B sectors).
Zie paragraaf 6.0 'LBA counts and Reported Capacity' in http://www.idema.org/wp-content/downloads/2169.pdf
Daar had ik geen idee van. Een goeze zaak. Nou zegt heel IDEMA mij helemaal niks. Zien we in de praktijk ook terug dat fabrikanten zich hier ook aan houden? (En zo ja ook voor particuliere schijven) Of is dit zowiets als de webstandaarden, waar niemand (inclusief degenen die ze bedenken) zich 100% aan houden :)
Nou zegt heel IDEMA mij helemaal niks.
Helaas is de IDEMA website stuk, maar in de wayback machine vond ik de volgende informatie:
The International Disk Drive Equipment and Materials Association (IDEMA) is an international trade organization that represents the $35 billion disk drive industry. Founded in 1986, IDEMA is a volunteer-based group that serves as the voice of the disk drive industry and provides more than 200 corporate, university and individual member companies and thousands of industry personnel worldwide with trade shows, technical conferences, symposia, education classes, networking events, and an active international Standards program.
Op wikipedia is er ook geen pagina, maar IDEMA wordt wel genoemd bij het Advanced Format disk sector formaat: https://en.wikipedia.org/wiki/IDEMA
Zien we in de praktijk ook terug dat fabrikanten zich hier ook aan houden?
Ik heb mijn doos met oude en defecte SATA schijven even doorgespit en de LBA formule is correct bij al mijn Samsung, Seagate, Toshiba en Western Digital schijven van 2007 en later (160GB, 320GB, 500GB, 750GB, 1TB, 2TB, 3TB en 6TB).
Van Maxtor heb ik alleen wat 80GB, 120GB, 160GB en 250GB schijven uit 2004 en 2005, waar het aantal beschikbare LBA sectoren groter is dan volgens de IDEMA formule. Er moet ook nog ergens een Hitachi/HGST schijf liggen, maar die kan ik niet vinden.
Ik has uiteraard zelf ook even her en der gekeken, maar buiten de marketingpraat kwam ik ook niet verder :)
Van Maxtor heb ik alleen wat 80GB, 120GB, 160GB en 250GB schijven uit 2004 en 2005, waar het aantal beschikbare LBA sectoren groter is dan volgens de IDEMA formule
en dat bedoel ik dus. Als die standaard meer een suggestie is, schiet het niet op natuurlijk :)

Het lijkt in elk geval als een goed idee, maar als het daar bij blijft schiet het niet zo op ;)
Garantie veranderd niks aan de veiligheid van de data, hiervoor geldt backups.

Al denk ik dat de meeste info op deze formaat schijven vervangbaar is.

De reden dat ik garantie heb overwogen is dat mocht er binnen 5 jaar een disk stoppen dat ik een vervangende disk heb waardoor ze hetzelfde blijven.
Dit is wel mijn persoonlijke visie, iets met ocd ofzo ;(
Ga daar maar niet van uit.

Uit een aanschaf van 4 WDred 6TB ( geen externe hdd's ) waren er 2 overleden na een half jaar.
RMA naar WD, wat perfect ingeregeld is, zelfs zonder 'borg' is het binnen 14 dagen vervangen.
Maar je krijgt refurbished HDD's terug, en ipv de rode stickers, kreeg ik er 2 van 6TB uit de nasware series ( zilverkleurige stickers )
Inderdaad, de grote exos'en zijn nu wel net de schijven waar iedereen het over eens is dat het daar weinig zin heeft ze te shucken.

Maar neem bijvoorbeeld een WD red 8TB van €200 waar het externe equivalent regelmatig voor €120 in reclame gaat, dat is wel een ander verhaal.

Of een Exos 14TB van €320 waar de externe 14TB WD's soms naar €210 duiken.
Dat is wat ik überhaupt niet begrijp. Natuurlijk is dit Tweakers, en voor de duidelijkheid dat ben ik zeker niet, maar al die moeite, voor een onduidelijk resultaat, om 5 tientjes besparen voor een systeem dat toch 3 of 4 jaar mee moet gaan....shoot me, maar ik zie het voordeel niet.
50 euro per disk in een raid z2 set scheelt je al bijna een hele schijf waardoor je feitelijk gratis een hotspare hebt voor je geld.

Als je praat over zakelijk gebruik is dat natuurlijk niet heel snel, heel zinvol, al moet ik ook direct zeggen dat, in dit segment, zakelijk gebruik hoe dan ook is uitgesloten van garantie, een dat extra disks kopen en er daarmee op rekenen dat er disks stuk zullen gaan soms gewoon een betere strategie is dan highest-highend schijven kopen. - AFAICT is dat precies de strategie van een bedrijf als backblaze.
Nou, exact dat dus. Zakelijk is het niet, maar puur voor de hobbyist.

Als ik dan uit ga van een simpele set-up die jij beschrijft en die toepas op bovengenoemd voorbeeld dan heb je uiteindelijk 24 TB aan schijfruimte en kost je dat 800 IPV 1000 €.

Beide bedragen zijn uiteindelijk veel meer dan menigeen uitgeeft aan een beetje opslagruimte (een WD Mybook of zo) en als je zoveel schijfruimte nodig heb, dan maakt dat kleine beetje extra geld toch weinig uit en besteed je je tijd toch liever aan je echte hobby (video bewerken, wat hosting voor familie, je filmcollectie) dan aan dit geschuck ?

Iedereen moet het zelf weten hoor, maar op mijn komt het over op een enthousiaste wielertoerist die op zijn zaterdag twee uur in de auto gaat zitten om ergens een tientje op een setje banden te besparen...ik zou dan liever gaan fietsen
Zakelijk is het niet, maar puur voor de hobbyist.
Voor een tweaker, zou je bijna zeggen ;)
Dat zal het zijn 😜
Tip: bewaar 1 behuizing als je meerdere schijven gaat shucken. Mocht er 1 defect zijn kan je hem altijd retourneren. Overigens heb ik ook prima ervaring met het opsturen van geshuckte disks. Mijn 2.5 Seagate werd na enige mailwisseling keurig vervangen.
Zou het verstandig zijn om in dit artikel nog iets meer uit te wijden over het testen van de schijf voordat je hem shucked?

Een DOA test je namelijk niet door te zien of de schijf in Windows herkend wordt. Normaliter wil je eigenlijk de schijf volledig beschrijven en teruglezen, idealiter meerdere malen, om te zien of er lees/schijf fouten optreden (checken in SMART data). De schijf firmware kan vaak wel enkele bad sectors stiekem wegpoetsen, maar voor een nieuwe schijf zou dat eigenlijk niet moeten. Op het moment dat de schijf in de behuizing zit, heb je namelijk nog gewoon garantie zonder enige vorm van discussie.

Het is wel raadzaam om een fan o.i.d. over schijf te plaatsen bij zo'n duurtest. Zo'n duurtest kan immers wel enkele dagen duren voor grote schijven (bvb 8TB op 150MB/s lezen en weer terug schrijven), maar lijkt mij zeker de moeite waard als die daarna nog jaren in je PC of NAS moet zitten.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 22 juli 2024 14:25]

Garantie op een HDD is niet zo relevant.
Verklaar? Ik heb toch al enige keren rma moeten aanvragen bij harde schijven.

Misschien als je statische data bewaard.
Maar als je voor in dit geval wolfs of exos gaat lijkt garantie naar mijn idee niet onverstandig.

5 jaar a 365 dagen geeft een redelijke kans op uitval,
https://www.backblaze.com...erly%20AFR%20was%201.8%25.
Niet iedereen stuurt graag HDDs met persoonlijke gegevens op.

Daarnaast, als een HDD kapot is ben je de data die erop staat waarschijnlijk toch kwijt. Dan bespaar ik liever elke keer een paar tientjes bij de aankoop, en voor dat geld koop ik nog een extra HDD die ik als offline of offsite backup gebruik zodat ik in het geval van een defecte HDD geen data verlies, dan dat ik mogelijk garantie kan claimen maar wel de data kwijt ben en een tijd zonder vervangende HDD zit.
Inderdaad, niet dat ik zelf veel last heb gehad van een rotte HDD. En keer een WD Red die direct DOA was. En een keer een samsung na aantal jaren, steeds meer errors. Geen garantie meer.

Maar als ik nu een disk heb die defect zou raken zal ik die niet retour sturen voor de garantie. Openmaken, platter in stukken en de rest bij de oude electronisch. Dat heb ik met al mijn oude disken ook gedaan, doe ik al zolang ik mij kan herinneren.

Het is niet voor niets dat je bij support contracten in het bedrijfsleven opties hebt die garanderen dat de drives uit je datacenters, desktops, laptops, etc. de destructie in gaan. En niet zomaar ergens kunnen opduiken. Of dat support engineers de disken zouden kunnen bekijken.

Garantie is voor mij dus handig voor mogelijke DOA, maar 5 jaar garantie heb ik dus niets aan, heb ik liever dat ze extra korting geven.

[Reactie gewijzigd door smitae op 22 juli 2024 14:25]

Dit soort grootte schijven zet je toch in RAID en ga je niet los gebruiken? Dan is garantie zeker wel belangrijk.
Maar RAID is geen backup. Dus uiteindelijk wil je toch een backup hebben. Zelf heb ik in mijn thuisserver dan ook 3x een geshuckte WD Elements zitten (in RAIDZ1). En alles (exclusief de Linux ISOs) wordt offsite gebackupt naar een OrangePi waar, wederom een geshuckte, Seagate Portable aan hangt. Als een van de disks in de RAIDZ1 array kapot gaat kan ik die dus gewoon vervangen met een nieuwe, iets wat ik dan uiteraard zo snel mogelijk wil doen i.p.v. weken op een RMA procedure wachten.

In die zin is het dus ook een kosten/baten afweging. Hoe groot is de kans dat je na 2 jaar nog een RMA procedure gaat starten bij een defecte HDD, waarbij je al die tijd dus zonder zit. En hoe graag ga je überhaupt een HDD vol (persoonlijke) data opsturen waarbij je geen idee hebt wat er met die data gebeurt.
Mijn afweging daarin is dus dat ik liever de goedkopere HDD koop, en ik uiteindelijk toch geen RMA ga uitvoeren als die na verloop van tijd defect geraakt.

En ja, in een RAID setup kun je wellicht een tijdje overleven tijdens een RMA procedure. Maar RAID gebruik je natuurlijk ook met een reden, namelijk zorgen voor redundancy en uptime "garanderen". Dan ga ik persoonlijk daar niet lange tijd mee lopen bidden dat het goed gaat terwijl ik op een langdurige RMA procedure zit te wachten. Dan bestel ik liever op de dag zelf nog een nieuwe HDD zodat die op z'n laatst dezelfde week nog geplaatst kan worden (maar waarschijnlijk gewoon de volgende dag al).
Niet iedereen stuurt graag HDDs met persoonlijke gegevens op.
Als iemand zich dat realiseerd, ga ik er ook vanuit dat (tenminste na de realisatie) er gebruik gemaakt wordt van encryptie.

Ongeacht dat je denkt dat je niets tew verbergen hebt, elke zinnig modern OS heeft disk encryptie, gebruik dat aub (ongeacht media).
Dat wil ik wel betwisten. Wanneer er 1 op de 5 kapot gaat binnen die 5 jaar is er al geen verschil meer in prijs.
Mijn ervaring is dat er bij 24/7 gebruik vaker schijven kapot gaan wanneer de 5 jaar in zicht is en ik ruil ze dan ook graag om tegen die tijd.
Shucken is meer een korte termijn oplossing wanneer je een grotere NAS wilt vullen.
Het is gewoon de afweging tussen je portemonnee nu en toekomstige uitval.
Daarbij valt maar te hopen dat er niets kapot gaat in het eerste jaar, aangezien dat ook best geregeld voorkomt.
Als die 5 tientjes 25% op de aanschafprijs van een 8-12TB schijf zijn :P

De kans dat je daadwerkelijk garantie nodig gaat hebben is veel kleiner dan 25%, dus zelfs als je het risico op een defect mee gaat rekenen ben je alsnog goedkoper uit.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 14:25]

5 x 12 TB voor de NAS
2 x 12 TB voor de Back- Up Nas (belangrijke files)
1 x 12 TB voor de Dream Machine Pro
1 x 12 TB reserve

Superdeal op Amazon (via pepper.com)

Scheelde mij ruim 500 euro ;-)
Dus om 5 tientje uit te sparen gooi je 5 jaar garantie in de grabbel.

Dit kan ik niet begrijpen.
Gelukkig kunnen we het makkelijk uitreken.
50 euro op 235 euro is 20% korting.
Dus als 20% van de schijven stuk gaat binnen de garantieperiode dan ben je netto even duur uit.
Fabrikanten mikken er natuurlijk op dat hun product niet stuk gaat in de garantieperiode.
Mijn persoonlijke ervaring is dat fors minder dan 20% van de schijven stuk gaat voordat de garantie is verlopen.
Financieel is het dus voordeliger om je garantie op te offeren en het risico zelf te dragen.
Maar het voordeel is (in dit voorbeeld) vrij beperkt.
Ik woon in de VS. Garantie hier vervalt NIET bij het shucken van een disk. Zeer interessant dus. Ik heb 4*14TB in mijn Synology zitten.

Overigens, bullshit toch? Waarom zou de garantie niet gelden als je 'm uit de enclosure haalt?
Das mooi meegenomen, maar alsnog.
Vaak heb je bij nas/enterprise grade disks 5 jaar garantie waar dat op een externe schijf dat 2 jaar is, en met shucken weet je nooit zeker welke serie erin zit of zelfs recertified of zelfs disks welke niet door de qc komen voor nas/enterprise en terug gezet worden op lagere toeren en uitgezet worden voor external disks.

Denk aan vibraties etc. Welke bij 1 schijf niet uitmaakt maar niet voldoet aan de specs in een NAS/RACK.
https://www.ept.ca/featur...now-hard-drive-vibration/

Dus ja een shuck vs retail/oem is zeker wel verschillend.
Wel ernstig vervuilend, zeker als je er meerdere koopt zoals bedrijven dat wel doen.

Eigenlijk jammer dat de formfactor van de drive zelf niet al "extern" is, maw dat de drive geen exposed printplaat heeft, en een usb aansluiting heeft zoals het plaatje.
(wel gewoon de standaard harddisk dimensies maar dan netjes dicht, en "lego" achtige modulaire punten waardoor je ze makkelijk kan stacken met wat meegeleverde spacers)
Dan hoeft er niks weggegooid te worden als je een externe wilde maar die toch intern gaat gebruiken.

En dan bestaat deze vervuilende, verspillende onnodige route niet.

Maarja alle ATX dimensies en definities mogen wel eens een keer her-overwogen/ontworpen worden, mbt vervuiling, convenience, en durability mbt koeling.

[Reactie gewijzigd door enchion op 22 juli 2024 14:25]

Dat "vervuilende, verspillende" kan wel gezegd worden over mechanische schijven. Met name dat je niet zomaar een printplaatje kan overzetten en het werkt. Ik begreep dat dat meer te maken heeft met de calibratie? Maar, zo zonde dat zo'n schijf niet meer gerepareerd kon worden, of bij aan lage val.

@Zer0 Ja, je kan meten op printplaat info zoals nummers en revisies e.d., en gelijk moet zijn. Kan je aller minuut drie of vier schijven sturen, DM me maar en mag je er één houden en één voor mij van die vier ;)

[Reactie gewijzigd door Midnight4u op 22 juli 2024 14:25]

Met name dat je niet zomaar een printplaatje kan overzetten en het werkt.
Dat werkt in mijn ervaring gewoon, mits het ook daadwerkelijk de elektronica is die defect is.

SSD's zijn wat dat betreft nog veel minder geschikt voor reparatie... ja, je kan de "printplaat" vervangen... maar dat is feitelijk de hele SSD...
Printplaatjes vervangen is vrij "simpel" als je een "heatgun" hebt. Je moet zelfde printplaatje hebben en vervolgens de bios chip even overzetten. Ik ben absoluut geen professional en het lukte mij gelijk zonder problemen.
maw dat de drive geen exposed printplaat heeft
stacken met wat meegeleverde spacers
Je klaagt over de "vervuiling" bij externe drives, en wil interne drives meer milieubelastend maken?
NIet optimaal, maar "ernstig vervuilend" lijkt me wat overdreven. Er zit weinig overheadmateriaal aan en dat kun je bovendien hergebruiken.

Als je op dat niveau aan de slag gaat, moet je kijken naar reparatie op component- of moduleniveau. Vaak heb je daar tools, onderdelen of technieken nodig die er buiten de fabrikant niet zijn. Als dat niet lukt houd je niet een paar losse onderdeeltjes over die nog herbruikbaar zijn, maar heb je een compleet gebrickt apparaat.

Trouwens wel grappig: Apple heeft externe behuizingen die je kunt chucken en op het printplaatje zit een niet los verkrijgbare chip die je kunt gebruiken bij reparatie van macbooks.
Dat externe schijven goedkoper zijn laat imo zien dat er iets mis is met de marktwerking. Zelfs in een dalende markt is dit lastig uit te leggen...
Volgens mij komt dit omdat er wel concurrentie is voor externe hdds maar niet voor interne: de markt van zelfbouwers is te klein om een rol te spelen terwijl iedereen een USB schijf kan kopen en aansluiten.
Leuk artikel! Waar komt het woord Shuck vandaan eigenlijk?
To remove the husk or shell from: shuck corn / oysters

In dit geval dus het verwijderen van de behuizing.
Van het wegkeilen van de behuizing na de feiten
De redactie van Tweakers houdt er wel een heel dubbele moraal op na. Waar Wokke heel verontwaardigd is dat Apple het 'minder afval en minder verpakking' milieu-argument durft te gebruiken bij het al of niet meeleveren van een adapter `zwijgt Hochstenbach in alle talen over de grotere verpakking, de plastic behuizing en de 12 volt voeding die na het shucken direct weggeflikker kunnen worden.

Dus Tomas, ik ben heel benieuwd wat collega Wokke van jouw artikel vindt..
Wow dit is echt zeiken om het zeiken, ik gok van een Apple Fan?

Volgens mij wordt er nergens (van geen enkel merk) in een review ooit echt een mening gegeven over milieu-impact. Er zijn als je zou zoeken bijna zeker wel producten gereviewed die enorm belastend zijn voor het milieu, sterker nog er zijn artikelen geschreven over bitcoin, de meest milieu-onvriendelijke hyp van het dit decenium.

Maar op het moment dat een bedrijf in hun hele campagne allerlij claims doet over groen, milieu en ecologisch verantwoord dan lijkt het me niet heel raar dat een journalist daar eens induikt en kijkt of die claims wel kloppen.

Het eindoordeel volgens tweakers was dat apple de boel belazerd en dat het dus vrijwel zeker niet om milieu maar vermogelijk eerder om kostenreductie ging. Persoonlijk probeer ik doorgaans wel een beetje te letten op wat ik wel en wat ik niet koop.

Als ik 2 computers zie, en ze voldoen beiden aan mijn verwachtingen, zijn ongeveer even duur maar de ene is een stuk zuiniger dan zal ik die zeker kopen, vanwege energie-rekenings-redenen EN omdat het me een groen gevoel geeft. Maar zodra een bedrijf met groene belazering komt vind ik dat wel heel kwalijk, net als dat ik ook niet graag "LSD-reclames zou zijn in de schoolkrant, LSD, helemaal vette trip man, koop ze achter de sporthal in de pauze Trip jij met ons mee".

Over sommige dingen MOET je gewoon eerlijk zijn, over gedoe rond oeigoeren en kinderarbeid en evengoed over enorme milieuvervuiling/belasting.
'Heel dubbele moraal' Die printplaat kan nog prima hergebruikt worden, net als de externe voeding en in sommige gevallen de behuizing. Apple wilt ook nog dat er een nieuwe kabel gekocht wordt als er een lader aangekocht moet worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.