Door Jelle Stuip

Redacteur

Geef je laptop een hardware-upgrade

Wat je wel en niet kunt upgraden en waarom

15-05-2021 • 06:00

179

Singlepage-opmaak

Opslag: M.2, SATA en NVMe

Het opslagmedium is het onderdeel dat je in vrijwel elke laptop kunt vervangen, want zelfs in de nieuwste laptops solderen de meeste fabrikanten de ssd niet vast. Apple vormt in dat kader een uitzondering. Bij het upgraden van het opslagmedium van een laptop moet je op verschillende zaken letten.

De ene M.2-ssd is de andere niet

Als je tegenwoordig een nieuwe laptop koopt, is hij vrijwel altijd voorzien van een ssd. Laptops met enkel een harde schijf zijn nauwelijks nog te vinden. De ssd in je laptop maakt gebruik van de M.2-aansluiting, een connector die niet alleen voor ssd's wordt gebruikt, maar ook voor allerlei soorten randapparatuur, zoals wifi-kaarten en 3/4/5g-modems.

NikNaks, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia CommonsThinkPad E15

Links: De verschillende positioneringen van 'ssd-nokjes'.
Rechts: de Lenovo ThinkPad E15 heeft een eigen 42mm lange ssd en ruimte voor een tweede, 80mm lange, ssd

Om te zorgen dat de juiste ssd in het juiste slot wordt geprikt, heeft het M.2-slot een nokje. Op de Wikipedia-pagina over M.2 staan de verschillende positioneringen van de nokjes uitgelegd, maar voor opslag in laptops zijn alleen B en M, die hierboven links staan afgebeeld, relevant. Laptops met een M.2-slot en het nokje op plek B ondersteunen maximaal twee PCIe-lanes, terwijl M.2-slots met het nokje op plek M vier PCIe-lanes ondersteunen. PCIe moet je vervolgens niet verwarren met NVMe-ondersteuning. Laptops met een zesde of latere generatie Intel-processor ondersteunen NVMe; laptops met een oudere processor doen dat doorgaans niet. Naast PCIe ondersteunen zowel de B- als de M-slots SATA-ssd's. Dat is dan ook de veiligste keuze bij een wat oudere laptop met een M.2-slot. Daarnaast is het een goede vuistregel om een SATA-ssd te vervangen door een andere SATA-ssd, en niet door een NVMe-ssd.

Medion E15301
De Medion E15301 heeft een luikje om de M.2-ssd te
vervangen, maar dat is een zeldzaamheid

De keuze tussen SATA en NVMe en het B- of M-nokje zijn belang, maar de ssd moet ook fysiek in het slot passen. Veruit de meeste ssd's zijn van het 2280-formaat, oftewel 22mm breed en 80mm lang. Er zijn echter ook andere formaten, zoals 42mm en 30mm. Van dat laatste formaat maakt Microsoft bijvoorbeeld gebruik in zijn recente Surface-apparaten.

2,5"-SATA

In de meeste grotere laptops met een 35W- of 45W-processor kom je naast een M.2-slot een SATA-connector tegen. Hier kun je 2,5" grote SATA-hdd's of -ssd's op aansluiten en daar kan eigenlijk niks mis mee gaan. Een oude SATA 2-schijf kun je op een SATA 3-aansluiting aansluiten en andersom. Het enige waar je rekening mee moet houden, is het formaat van de harde schijf. Veel 2,5"-ssd's zijn 7mm hoog, en 2,5"-hdd's met een grote capaciteit zijn meestal hoger. Het is verstandig om te controleren of een 'dikke' schijf wel past, mocht je je 2,5"-bay in gebruik willen nemen.

Conclusie

Door de hardware te upgraden kun je de levensduur van je laptop verlengen, maar dat upgraden is tegenwoordig een stuk lastiger dan pakweg vijftien jaar geleden. Bij laptops met een bouwjaar vanaf 2013 kun je er vanuit gaan dat de cpu en gpu niet kunnen worden geüpgraded. Beschikt je laptop over Lpddr? Dan is upgraden van het geheugen sowieso niet mogelijk, maar ook als het om conventioneel DDR-geheugen gaat, willen fabrikanten het nog weleens (deels) vastsolderen. Het upgraden van je opslagsysteem is vaak wel mogelijk. Bij laptops met een 2,5" grote SATA-aansluiting kun je vrij weinig verkeerd doen, zolang de nieuwe schijf maar fysiek past. Bij M.2-ssd's moet je rekening houden met de B- of M-key en is het belangrijk om in de gaten te houden of de laptop NVMe-ssd's ondersteunt. Is dat niet het geval, dan kun je beter voor een M.2-SATA-ssd kiezen.

Misschien wel de belangrijkste tip die we kunnen geven: bereid je goed voor. Zonder de laptop open te maken, kun je er al achter komen of het geheugen en de SSD überhaupt kunnen worden vervangen, door - voor zover beschikbaar - handleidingen, foto's of video's te raadplegen. Daarnaast kun je, als je op het punt staat om een nieuwe laptop aan te schaffen die je later wilt kunnen upgraden, nu al op de upgrademogelijkheden letten.

Reacties (179)

179
176
77
13
0
53
Wijzig sortering
Sorry dat ik het zeg, maar het komt neer dat ik dit een tweede artikel vind van de categorie "klinkt goed/diepgaand" in twee dagen, waar ik de diepgang behoorlijk mis. Gisteren vielen flink wat gaten te prikken in de PCIe verhalen, en nu voelt het een beetje niet-tweakers waardig qua niveau...

- M.2 sloten worden uitgelegd... termen als "ssd-nokjes" worden gebruikt... nergens wat de impact is behalve "meer opslag" en "vervang SATA eerst door SATA" (ben het er niet mee oneens maar vaak hoor je men hier vragen "is NVME niet sneller?" -- laat eens iets pcmark achtigs zien waarom dat niet altijd waar is...)
- Geheugen wordt genoemd, en hoewel er ineens een term als MT/s langs komt, en hybride geheugenconfiguraties worden ook genoemd, wordt er compleet niet gerept over dual channel, en de impact er van. Vooral bij iets als LPDDRx is dat van enorm belang omdat het nu heel erg lijkt "hoger cijfertje beter" maar er vervolgens enkel iets van een 64bit geheugenbus gebruikt wordt. Bovendien wordt de impact niet gestaafd in benchmarks. Dit had niet volle diepgang hoeven te zijn, paar pak een moderne Intel/AMD laptop en laat gewoon eens zien wat de impact van meer/sneller/dual channel geheugen is...

Dit artikel voelt heel erg "consumentenbond" niveau (sorry...) maar die halen er dan meestal ook iets bij in het thema "right to repair" wat hier dan vervolgens compleet genegeerd wordt, naast misschien een "vroeger kon je altijd ram vervangen, tegenwoordig niet altijd meer". Dat an-sich had al een goede "angle" geweest voor een artikel als dit!

Wat ik persoonlijk gehoopt had van tweakers is meer in de lijn van:

- DIY BGA solderen (macguyver stijl)
- Hoe een custom BIOS te flashen om die chip z'n TDP van 15W naar 25W te trekken
- Hoe de koeling te repasten om de boost van GPU/CPU te verlengen door tjmax langer te laten duren
- Welke laptops zijn upgradebaar en welke niet, als een soort aankoop hulp (we willen immers duurzame dingen kopen!)
- Het noemen van EGPU's
- De IMPACT van bepaalde upgrades
- En daarmee: de impact van bepaalde aanschaf beslissingen (gij zult geen single channel sloom geheugen laptops kopen...)
Helemaal mee eens. Daarbij wordt het upgraden van wifi/bluetooth vergeten.
Daar had je vroeger mini-pcie sloten voor en tegenwoordig m.2.
Zeker bij intels na kabylake moet je daarbij oppassen omdat deels de wifi-hardware in de cpu zit en dat het m2 slot dan geen pcie/usb signaal heeft maar cnvi protocol: https://www.intel.com/con...ork-and-i-o/wireless.html

Je kan dan een cpu met wifi 5 niet naar wifi 6 upgraden. Bij pcie kan dat wel.

[Reactie gewijzigd door Shizzel op 22 juli 2024 14:27]

Daarnaast zijn er zelfs nog merken waarbij je de configuratie nog kan uitbreiden. Ik heb voor mijn XXODD (Clevo) en Asus laptop beide een upgrade uitgevoerd door een 3G/4G module toe te voegen. Ze gebruiken niet voor alle modellen een ander body maar passen de configuratie aan op welk model het moet worden. Hierdoor kan het voorkomen dat er ruimte is voor een extra RAM reepje of zoals ik mijn geval een aansluiting voor een simkaart en 3G/4G internet. Of mogelijk nog andere ongebruikte slots. Het is wel handig om altijd vooraf te onderzoek wat je nodig hebt en of er restricties of extra materiaal nodig is. (Zoals een antenne of andere onderdelen)

Voor mijn Asus laptop heb ik zelfs een nieuw en beter scherm gekocht toen die door een defect het niet meer deed. Hey bleek dat het model een hogere resolutie aan kon, dus daar heb ik meteen gebruik van gemaakt. Mits het merk het toelaat en niet alles verlijmd is er eigenlijk best veel mogelijk. Zeker als je daar bij de koop al rekening mee houdt. Kosten kunnen wel oplopen in vergelijking met een desktop, maar door een defect model te kopen en daarvan de onderdelen die je nodig hebt over te zetten kun je nog wat besparen.

Ik heb sinds een jaar een nieuwe Clevo configuratie en hoefde maar twee schroefjes los te maken om twee SSD’s en een nvme te kunnen plaatsen. Voor het vervangen van de rest hoef je maar zes of zeven schroefjes los te maken. Ik zou nooit meer terug willen naar een merk dat niet zelf uit te breiden en te onderhouden is.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 14:27]

Goede toevoeging, ik vervang bij elke laptop upgrade ook altijd het crappy wifi kaartje voor iets degelijkers.

@ de reacties hieronder: natuurlijk vraagt het wel eerst onderzoek of het vervangende kaartje past. Net als de juiste geheugenmodule of een SSD-drive met de nokjes op de goede plek :)

[Reactie gewijzigd door Valar op 22 juli 2024 14:27]

Maar ook dat is niet straight forward, er zijn vaak ook nog bios restricties en een WiFi kaartje mag wel passen maar de laptop start dan niet meer op bijv. Of de antennes zijn niet aanwezig als je een wwan uitbreiding wilt doen voor 4G.

En soms kun je een msata of m2.SSD plaatsen in een wwan slot, en soms werkt daar ook weer niet. En over de lengte maten van de m2 drives: er zijn handige adapters te krijgen om een 42mm in een 80mm slot te plaatsen.

Wat ik ook mis is tips over de koeling van de componenten, zeker bij SSD of NVME niet onbelangrijk.

En inderdaad een buying guide zou niet misstaan, welke laptop kan je kopen welke je vervolgens goed upgrade naar een veel duurder model. Geheugen vervangen is vaak goedkoper dan meteen kopen in de laptop.

Verder mis ik nog het scherm, die is ook nog wel eens te vervangen voor een touch screen of met hogere resolutie, en soms ook weer niet…

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 14:27]

Anoniem: 143912 @mjl15 mei 2021 16:34
De enige realistische upgrade bij laptops zijn de geheugen modules en eventueel oplag. De rest is veel te veel gedoe zonder al te veel voordeel waar niemand aan begint. SSD upgrade met data migratie is voor velen al te veel gedoe.
WiFi kan ook interessant zijn, ik ben van N naar AC gegaan en dat is toch weer een stuk beter, maar inderdaad minder impact dan geheugen en HDD —> SSD
Werkt ook niet altijd heb ik in het verleden wel ervaren. Nieuwere wifi modules kunnen bijv meer antennes hebben dan de oude, die je dan niet goed kan plaatsen. Heb je 5Ghz wifi erbij, maar dan op max 20% ontvangststerkte.
De laptop van een famililid van mij ondersteunde alleen msata waar het verhaal doet overkomen dat als de nokjes keus maar goed is, dan werkt het wel.

Gedegen onderzoek naar de chipset is belangrijk voor dergelijke componenten te vervangen.

Anntenne's zijn overigens ook los te koop bij ali, dat hieft de tweaker niet tegen te houden. Maar gemakshalve voor wifi geldt blijf in dezelfee wifi standaard en neem een degelijke intel voor de stabiliteit. Zodra microsoft de atheros driver update heb je vaal ellende. Uitzonderen van updaten in win10 heb ik nog niet gevonden.
Msata die je aanhaalt is fysiek een totaal ander slot dan m.2 met s-ata support. Msata sloten zal je ook vrijwel niet meer tegenkomen. Is allemaal m.2 met s-ata en/of nvme ondersteuning.
Ben ik ook nog recent tegen aangelopen, laptop voor verkoop nog even upgraden met een SSD omdat er weinig vraag is naar laptops met enkel HDD en ook die had enkel een msata slot.
Waarom dit niet genoemd word maar mxm videokaarten en vervangbare CPU's wel? Beetje vreemd.

Vind dit hele artikel een beetje vreemd, voelt een beetje aan als je hebt pech laptops zijn tegenwoordig zo goed als niet meer te upgraden. En dan is de rest van het artikel zo geschreven dat het zo goed samengevat kan worden als RTFM en Google maar of het te upgraden is in je specifieke laptop. Zou overigens ook mijn advies zijn, negeer dit artikel en zoek je laptop model op met zoiets als "replace SSD".

Overigens ook eens met 1 van de vorige posters - dit artikel was een goede gelegenheid om right to repair naar voren te halen.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 22 juli 2024 14:27]

Niet alleen wifi.
Is de batterij vervangbaar, of niet? (versleten)
Zijn de ventillatoren vervangbaar? (versleten)
Speakers? (krakende speakers of uitgevallen)
Scherm indien defect? (Is een grotere resolutie mogelijk - upgrade)

Meestal moet je die drie (batterij, ventillatie, speakers) eerst vervangen wegens slijtage, voordat je de echte hardware moet upgraden om nog te kunnen meegaan....

Een site zoals https://nl.ifixit.com/ is niet eens vermeld, waar je toch heel wat praktijkervaring mee kan opdoen. Een handleiding, en in dit artikel zeggen dat het in theorie mogelijk is, is nog geen garantie voor succes. Alhoewel een tweaker (iemand die hier op terechtkomt), al wel al zou moeten weten hoe het ongeveer in zijn gang gaat.
Mee eens, en wat ik ook met name een misser in dit verhaal vindt is de maximale ram capaciteit van laptops. Er wordt gesteld "kijk in de manual". Nou, dat heb ik bij drie verschillende laptops ondervonden dat daar geen reet van klopt. De manual zei bij alle drie maximaal 12gb ram bij een vast gesoldeerd module van 4gb. Vervolgens volgens de site van crucial(!!) kon er een module van 16gb gewoon geplaatst worden.
De proef op de som genomen en bij alle drie zit er nu 20gb in plaats van de volgens de fabrikant maximale 12.
Toch jammer dat dit in dit toch al magere artikel nergens benoemd wordt...
De Crucialsite is daar inderdaad vaak wel beter in wbt maximum geheugen die werkt voor bepaalde types laptops. Wij bestellen op het werk altijd daar onze geheugenupgrades voor laptops omdat het altijd klopt.
Het lijkt me heel redelijk dat je er vanuit mag gaan dat in de meegeleverde handleiding en specificaties over je systeem juiste gegevens staan, anders mag je je verkoper en fabrikant er op aanspreken dat het niet deugdelijk is terwijl je er wel voor betaalde. Dat je ook ergens anders kan zoeken maakt nog niet dat je daar dus beter aan doet voor een upgrade.
Ik ben het er mee eens dat je daar als gemiddelde consument van uit zou gaan.

We zitten hier echter op een tech website waar juist dingen die door de fabrikant niet (goed) vermeld worden een toegevoegde waarde hebben.

Anders is deze site de naam "tweakers" toch een beetje onwaardig.

En het is niet een onbekend fenomeen, dat laptops dit niet altijd goed aangegeven is naar mijn ervaring best een bekend gegeven (bij mensen die tech kennis hebben uiteraard). Mijn omgeving kan hierin een uitzondering zijn uiteraard, maar dat maakt het nog steeds niet "onbekend", en had zeker meegenomen kunnen worden in mijn optiek.
Kijk in de manual is ook geen goed advies. Die is vaak verouderd, nieuwere BIOS versies ondersteunen vaak grotere geheugen modules.
Van mij hoeft tweakers.net zelf niet enorm diep in te gaan op wat dan ook.

Daar lees ik de reacties altijd voor. Zoals die van jou.
Het probleem is dat dit een Tweakers Plus artikel is en men daar op korte termijn geld voor gaat vragen. Dan is het absurd dat je naar de reacties toe moet gaan om de rest van de nodige info te krijgen. Dat hoort gewoon al in het artikel te staan, naast dat een grote groep niet zal gaan betalen en je die info dus ook niet in de reacties gaat vinden zoals je het gewend bent.

En dat kan een groot probleem gaan worden als Tweakers artikels blijft publiceren met missende informatie.
Klopt, voor ik ga betalen wil ik wel ietwat aan meerwaarde, ik zit al jaren op Tweakers en heb op een gegeven moment een flinke pauze genomen omdat het heel erg van de Tweaker-kant naar de nu.nl achtige kant ging (op technisch vlak). Kan waarschijnlijk niet anders, want je wilt snel zijn, maar dan zou het plus abonnement een mooie zijn om weer meer de oude diepgang terug te vinden.
Ik kom vrijwel alleen op got
Ja, daar heb je gelijk in.
Maar hoe dan ook is deze hele discussie compleet off-topic, daar is Het grote Tweakers Plus topic voor
Ik denk dat je bij al die zaken die je noemt mensen aanspreekt die dat al weten of kunnen. Als je niet weet hoe je de tjmax kan verlengen kan je er maar beter niet aan beginnen als een Tweakers artikel je bron is.

En dit gaat sowieso allemaal te diep voor de frontpage. Ik kan me niet herinneren dat er de afgelopen 15 jaar zulke complexe zaken op de frontpage zijn besproken of uitgelegd
Ik denk dat je bij al die zaken die je noemt mensen aanspreekt die dat al weten of kunnen.
Je bedoelt Tweakers? Precies, dat is hier het publiek, en dat zijn mensen die dat weten doordat ze zich verdiepen, erover discussiëren en dingen uit proberen. Tweakers zijn ooit samen gekomen om dat soort kennis en nieuws te delen. Dat is je publiek, dat publiek doen je op de juiste toon en inhoud te bedienen. Vanuit de comments ben ik bijvoorbeeld alweer wijzer geworden; een laptop scherm vervangen heb ik nooit gedaan, maar ook nooit aan gedacht. Heb wel de skills om het te kunnen en dus een leuke uitdaging de volgende keer.

Dit artikel is leuk voor nu.nl of de Consumentenbond inderdaad. Maar niet voor tweakers. Vroeger was het nieuws en de community een en gelijkwaardig. Tegenwoordig kom ik vooral alleen nog voor de community.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 14:27]

nu.nl of de Consumentenbond inderdaad. Maar niet voor tweakers
Sorry hoor, maar toch weer even wat grijstinten. Nu.nl lezers en zeker Consumentenbond lezers komen hoop ik nooit tot het punt dat ze hun eigen laptops openschroeven. Laat staan dat ze het goede type geheugen kunnen selecteren. Laten deze gebruikers maar gewoon een nieuwe laptop kopen.

Wat ik sterk vond aan de reaktie van @Umbrah was dat hij wees op de onbalans van het artikel, en vooral de essentiële punten die niet zijn genoemd (tuning CPU, single channell geheugen), en in de reakties eronder de WiFi module. Zeker een gebruiker met minder ervaring stuur je zo het bos in.

Een mooie reaktie hier vlak boven wees mij nog op iets anders: goed upgrade beleid begint al bij de koop van een nieuwe laptop. tweakers kan hierin denk nog meer een verschil maken in de pricewatch door de upgradebaarheid een plek te geven in de laptop criteria (Toegankelijkheid, HD slots, Memory slots, WiFi slot). Maar neem dan ook de geheugenconfiguratie mee, omdat een leeg geheugenslot een single channell trade off kan hebben.

En zo'n upgrade artikel. Ik zou bijna zeggen dat iedereen die hierop kritiek kan leveren geen deel uitmaakt van de doelgroep ervoor. Ik zie "de tweaker" niet als een absolutisme. Lezers op deze site overspannen een compleet spectrum aan techkennis en - ervaring. Iemand die alleen de FP bezoekt vertegenwoordigd een ander kennisniveau dan iemand die al jaren zijn info van internationale sites haalt. Misschien ambieert tweakers deze doelgroep als bezoekers, maar niet met dit artikel.

Wat mij betreft is dat ook oké. Laten we niet vergeten waar we zelf vandaan komen en dat we met onze onervaren zelf in het verleden op een zeker punt in een dergelijk artikel ook een trigger zagen voor verder eigen onderzoek. Als dat vandaag met een aantal mensen gebeurt is dat ook weer mooi. De balans en verwijzen naar de impact van stappen hoort dan wel bij de noodzakelijke info. De hele Plus discussie laat ik hierbij verder nadrukkelijk even liggen :X

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 14:27]

Dat de gemiddelde nu.nl en consumentenbond.nl lezers geen gereedschap ter hand kunnen/willen/durven nemen, ok, dat zijn ook hele algemene sites die ook over zaken als wasmiddelen schrijven.

Dit is een tech site. Een tech site die zich "tweakers" noemt en zelfs nog steeds een steeksleutel in zijn logo heeft. Het gebrek aan diepgang, zeker in wat ze "plus" artikelen durven te noemen is iets om zich voor te schamen.
Dat Tweakers mensen zijn die zich verdiepen is prima. De nieuwe doelgroep, de jongelui die nu doorgaans op het MBO zitten zijn dat lang niet altijd. Ik heb studenten in de klas die graag in de ICT aan het werk willen. Echter kunnen ze nog maar half uitvinden dat poep stinkt. "Meneer, ik wil programmeur worden." Waarop ik ze dan vraag wát ze willen programmeren. Dan is het antwoord meestal zoiets: "Maakt niet uit, als het maar programmeren is." Wanneer ik dan vraag welke programmeertalen ze bijvoorbeeld al iets van weten dan krijgen ze ineens heel grote glazige ogen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van jongeren die richting de ICT willen maar zelf niks gaan uitzoeken of uitvinden.

Ik werk (gelukkig) niet in de ICT, dus het blijft hobby. Vroeger, in de tijd van het inbellen om op internet te komen, zelf veel zaken uitgedokterd. Een FTP opzetten was destijds al heel wat om voor elkaar te krijgen, voor mij althans, en daarna kon je onderling bestanden delen. Klooien met netwerk of wifi gebeurt niet meer. "Het werkt toch?". Het maken van een website met een database er achter, om mijn part met WordPress of een standaard forum pakketje, doet men amper. Het klooien tot het kapot gaat of niet meer werkt gebeurt amper.

Dus ja, als Tweakers rekening moet houden met de doelgroep dan is dit een uitstekend artikel. Tweakers zijn niet meer wie ze vroeger waren. De zolderkamerjongens/meisjes die spullen uit elkaar haaldel om te kijken waar de bitjes heen gingen. Maar ja, dat hoeft ook niet meer. Techniek is goedkoper dan ooit dus men kan kopen wat men nodig heeft en wanneer het niet voldoet of het gaat kapot dan komt er nieuwe. Repareren? Nee, kost te veel tijd en geen zin in.
Ik zou zeggen, laat die doelgroep dan maar laten weten dat ze meelezen en dit wel een goed artikel vinden. Voorlopig is de teneur van de reacties dat het niveau te laag is. Persoonlijk ben ik van mening dat iemand die geen SSD kan in- en uitbouwen op deze site niets te zoeken heeft en dat is feitelijk wat dit artikel beschrijft.
Ik denk dat men de doelgroep wil verbreden. Met Tweakers heeft het steeds minder te maken.
De afgelopen jaren heeft Tweakers inderdaad gewerkt aan een breder publiek, echter ruim een jaar geleden is heel duidelijk aangegeven weer meer terug te willen naar de kern, weer meer techniek voor de techneut... want als het zo doorgaat zal Tweakers dat deel van de community gaan verliezen. Op het forum proberen de moderators gelukkig het wel op niveua te houden... eerst jezelf verdiepen voordat je een topic aanmaakt, zonder Helpdesk vragen in te schieten... De frontpage daar-in-tegen... Ik merk nog niet erg veel van "weer de techniek in", het blijft te oppervlakkig en soms ontbreekt ook het achtergrond onderzoek.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 14:27]

Ik denk dat er wat anders aan de hand is: Massaproduktie. Er moet nu iedere paar dagen een Plus-artikel liggen. Mensen die diepgaande artikelen kunnen schrijven zijn schaars, bovendien kost het hun tijd om goede artikelen te maken. Dus om toch te kunnen leveren worden er haastig wat artikelen in elkaar geflanst, mogelijk door minder capabele personen.
Er is geen ondergrens aan het wel of niet weten van computergerelateerde zaken, dat is het lastige aan een dergelijk forum. In den beginne (en nu ook nog) zijn er vast ook een heleboel vragen (geweest) waarvan de meerderheid zegt dat je zoiets met één zoekopdracht op internet al wel hebt uitgezocht. Toch worden de vragen hier gesteld, wat betekent dat daar behoefte aan is. Dergelijke artikelen is dus kennelijk ook behoefte aan. Dat levert geld op, klaar.

Dat de meerderheid van de Tweakers hier niet op zit te wachten is puur omdat ze dit open deuren vinden. Zaken die men in het verleden al eens gedaan, gezien of gelezen heeft. Men weet van het bestaan af dat een schijf vervangen kan worden en hoe dat moet etc. Dus ja, dan is het minder spannend. Voor iemand van 13 die na het bekijken van een paar filmpjes toch nog wat zaken zeker wil weten is er een forum waar die in z'n eigen taal vragen kan stellen. En ja, daarmee trek je het niveau naar beneden. Moet er dan nog meer onderscheid gemaakt worden in de forums? Beginner, gevorderden en pro? Volgens mij gaat dat ook niet lekker werken.
Ik denk niet dat er veel materiaal is dat de stelling onderbouwt dat er behoefte aan is. Immers, als dat zo zou zijn, dan zouden er onder veel artikelen klachten moeten zijn dat het niveau te hoog is en of er ook artikelen voor de simpele ziel kunnen komen. Ik lees dat soort reacties nooit. Een forum is wat dit betreft ook heel iets anders dan een informerend artikel. Dat er leken op het forum aanwezig zijn kan hooguit een vermoeden opleveren dat er behoefte is aan artikelen voor leken, het is geen bevestiging en die bevestiging moet dan ook elders gevonden worden.
Immers, als dat zo zou zijn, dan zouden er onder veel artikelen klachten moeten zijn dat het niveau te hoog is en of er ook artikelen voor de simpele ziel kunnen komen. Ik lees dat soort reacties nooit.
Op zich een gegeven, maar hoe te interpreteren. Op zich vind ik het nog begrijpelijk dat die reacties er niet zijn. Mensen met weinig kennis denken misschien wel eerder: niet voor mij, te moeilijk, want ik begrijp het niet i.p.v. wat een slecht artikel, want ik begrijp er geen bal van. Iemand die een artikel niet begrijpt zal niet snel overtuigt zijn van het feit dat uitgerekend hij/zij deel is van de beoogde doelgroep.

De mensen die het artikel terzijde leggen en verder leven geven tweakers/ons geen verder inzicht over of het landt. Het aantal page views is een indicator, maar dan wel kijken of het artikel volledig wordt uitgelezen, tot aan de reacties aan toe. Een andere indicator, de smilies, is ook verschillend te interpreteren. Werd de lezer heel gelukkig of heeft die eens een flink potje kunnen lachen. Zou de reactant een opmerking hebben achtergelaten dan biedt dit nog de beste info. tweakers krijgt een signaal en de lezer heeft zich kunnen uiten zonder het risico te lopen af te gaan voor de community. Maar van die feedback horen wij als community leden alleen verder ook niets.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 14:27]

.. als Tweakers rekening moet houden met de doelgroep dan is dit een uitstekend artikel. Tweakers zijn niet meer wie ze vroeger waren.
Wat is de doelgroep? Obv de naam van de site en de historie zou je zeggen tweakers/hackers/sleutelaars.

DPG zegt: "Vanuit onze passie voor en kennis van technologie informeren en adviseren" maar is gewoon marketing gelul, ze willen gewoon de "5 miljoen bezoekers per maand" zo veel mogelijk advertenties laten zien en als het kan ook nog "plus" artikelen aansmeren om meer winst te maken.

Als ze gepassioneerd zouden zijn, zouden ze erkennen dat dat een niche is, en accepteren dat daar dus minder te verdienen valt.

Ik moet ineens terugdenken aan de serie "polderpioniers" - WTF dat was in 2012?! Zo zie je maar weer, vroegah was alles beter.
Sorry maar dit ging niet diep genoeg…. op tweakers verwacht ik toch iets meer uitleg dan ‘nokjes’ in M2 aansluitingen en beter advies over hoe je geheugen efficiënt kunt plaatsen; iets met multi channel bijv…
Waarom verwacht je dat? Hebben ze dat ooit gedaan?
_Dune_ Moderator OeB @418O215 mei 2021 14:36
Omdat Tweakers ruim een jaar geleden heeft aangegeven weer echt op de techniek in te willen duiken. Dus Tweakers weer de techniek in, met dergelijke artikelen als deze is, dat half werk. Oke, als je de minder onderlegde mee wilt nemen, maar leg dan de termen uit en ga daarmee verder. Ga dfan ook echt de diepte in. De Plus artikelen doen dit helemaal verwachten, maar daar komt nog nietr echt veel; van terecht.
Het is een plus artikel, daar mag je heel wat meer van verwachten…
Plus heeft niets met inhoud te maken, maar met inkomsten.
Ik vind dat tweakers zeker nog goede artikels en reviews publiceert, maar (gelukkig) nog niets tegengekomen onder de Plus vlag.
Ja, vroegah, toen alles nog beter was en je computer met een lange OE schreef.

Herinneren we ons de serie "Polderpioniers" nog? Daar kreeg je tenminste nog echte vakidioten aan het woord.
Toch is er degelijk vraag naar...
Ongetwijfeld, het is ook heel interessant, maar wat ik wil zeggen is dat niet past binnen de strategie van de frontpage volgens mij. Een artikel met benchmarks met bijvoorbeeld drie laptops die geüpgraded worden zou wel prima kunnen. Neem laptops van 2, 5 en 7 jaar oud (bijvoorbeeld) en kijk wat het doet qua performance en ervaring

Ik zie soms in specifieke topics nog wel eens wat voorbij komen over wat complexere tweaks.

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 22 juli 2024 14:27]

Was de recente boodschap niet 'terug naar de basis' en weer meer richting de techniek?

Daar heb ik namelijk nog niet heel veel van gezien. ;)
Mee eens, waarom niet een overzicht in de vorm van linkjes toevoegen die verwijzen naar meer diepgaande artikelen/tweakblogs/topics/YouTube filmpjes?

Wat ik ook mis in dit artikel: hoe kan je makkelijk een spinning disk vervangen door een SSD (eventueel door het plaatsen van een DVD-SATA disk adapter)? Wat voor SSD heb je nodig (disk size >== oude disk) en hoe mirror je de disk naar SSD. Dit kan simpel met een Linux live USB stick en het dd commando.
Niet te vergeten het verschil tussen een goedkope laptop, en een 3000 euro gaming laptop.

ik heb gaming laptop gezien die nog een 2 extra ram sloten hebben en een 3 extra M.2 sloten.

er wordt wel gesproken wat je kan upgraden maar niet wat en welke laptops het gemakkelijkst zijn, en bij welke het vrijwel onmogelijk is kuch kuch APPLE kuch kuch
Leuk dat je Apple specifiek noemt; probeer eens een surface? Of een yoga? Of een andere moderne ultrabook? Ik had een lenovo Carbon; zat niet eens een normale ssd connector in; maar een eigen ontwerp. Upgradebaarheid is geen verplichting, en dat gaat het echt niet worden ook.
volgens mij is dat eigen ontwerp gewoon een andere pinout. er zullen vast wel adapters te vinden zijn.

Daarnaast is een surface ook meer een Tablet dan een laptop, en over het algemeen zijn Tablets niet te upgraden.
Sommige Lenovo yoga's zijn wel te upgraden.
Ja, maar sommige Apple’s zijn ook te upgraden. Ik bedoel meer dat iemand meteen weer Apple moet noemen als merk met die beperkingen.
Dat Apple wordt genoemd is logisch Apple is de trendsetter. Als eerste geheugen vast solderen, als eerste de batterij vastlijmen. Apple komt er mee weg en dus de andere volgen.

Logisch dat Apple genoemd wordt als merk met beperkingen, zij zijn de koploper en de andere fabrikanten volgden. Als je het over de toonaangevende voetballers hebt noem je toch ook Johan Cruijff als eerste. Dus als je het over gesloten niet te upgraden laptops heb noem je Apple, zo simpel is het, zij zijn de uitvinder van deze praktijk.

Je ziet het in dit artikel wat daarvan het gevolg is. Omdat Apple haar gang heeft kunnen gaan en consumenten dat niet hebben afgestraft zitten we nu met een situatie dat elke fabrikant de Apple upgrade methode ondersteund: oude laptop uit huis, nieuw er in.

Dat krijg je als je jaren lang de praktijken van Apple gedoogd, iedereen kopieert het gedrag en de uitbreidbaarheid van vroeger is nu iets van vroeger geworden.
Uit het artikel:
“ Tot en met de Intel Haswell- en AMD Piledriver-generatie bouwden beide fabrikanten ook varianten van laptopprocessors met pinnetjes, maar daar zijn ze vanaf gestapt. Sindsdien maken AMD en Intel uitsluitend nog bga-processors voor laptops.”

Oorzaak: Apple begon er mee?

Uit het artikel:
“Laptops moeten steeds dunner worden dus kiezen fabrikanten er voor om geen sockets meer te gebruiken maar te solderen op het moederbord”

Oorzaak: Apple begon er mee?

Ik ben geen voorstander van Apple met zijn onreparabel of upgrade beperkingen; maar het is niet alleen Apple die daar vóór zorgt...
je eerste voorbeeld gaat over vervangbare cpu's bij laptops, bij desktops kan het nog steeds
Apple soldeerde in 2014 CPU's op iMacs al vast, SSD;s RAM, you name it. Zij hebben hier echt wel een reputatie in
De enigste mac producten die je nog kan upgraden zijn de Mac pro's.

maar dan ben je alleen gelimiteerd tot het geheugen, uitbreidingskaarten, en de CPU.
en heel mischien een HDD bay als je zelf een adapter kan maken.

Voor alle andere dingen zoals een SSD, kunnen niet worden geupgraded, omdat deze is vastgelocked in de T2 chip
Ik vind je oordeel wel een beetje erg streng hoor.
Heb met professionele apparatuur bga chips vervangen en zelfs dan ging het soms nog mis de eerste keer en moest het soms over. Daarbij kunnen chips wel pin compatible zijn, maar hoeft de andere chip nog steeds helemaal niet ondersteund te worden.
Dat is gewoon erg high level allemaal en degenen die daar kaas van hebben gegeten die weten hun weg naar gespecialiseerde sites echt wel te vinden.
Dat gaat inderdaad wat ver, zodra je moet solderen is het geen straight forward upgrade meer.
Klopt. BGA was ook slechts een voorbeeld (hoewel Tweakers in het verleden, en we hebben het over het tijdperk met de eerste lood-vrije soldeer in 8800GTS kaarten e.d., ook wel eens "hoe je graka te oven-en" gepost heeft). Maar een grafische kaart in je M.2 slot steken gaat een stuk minder ver, en is best toegankelijk.
Inderdaad, weer een gemiste kans, ik geloof dat ik tot nu toe 1 of 2 plus artikelen de moeite waard en Tweakers waardig vond. Dat wil zeggen, voor zover Tweakers idd nog voor tweakers - de echte nerds en knutselaars is, ik mis te vaak (technische) details, diepgang en tips en trucks voor diegenen die niet bang zijn high-tech apparatuur met een schroevendraaier te lijf te gaan.

Het wordt steeds meer en meer een mainstream tech site die overduidelijk zoveel mogelijk mensen wil bereiken om zoveel mogelijk verdienen. Vraag me af hoe lang het nog m'n een van m'n startpagina's blijft, ik heb steeds meer het idee dat ik hier uit gewoonte/verveling ipv echte interesse kom. Het Plus "premium" model jaagt me op deze manier eerder weg dan dat het me hier houdt of uitnodigt de site financieel te steunen.

Nog ff on-topic de aanvullingen/dingen die ik mis:
Het belangrijkste met ieder mobiel apparaat: de accu?!

Kan je een scherm eigenlijk upgraden? of in ieder geval de scharnieren aandraaien?
en een trackpad?
Repareren/vervangen van poorten zoals USB
Algemeen onderhoud/schoonmaken
Beste manier om krasjes en andere slijtage sporen te camoufleren/repareren
Dit is de 'management' omslag na alle veranderingen die er zijn geweest hier en o.a. op het zusterplatform. De insteek lijkt veranderd en men wil 'algemener' worden, veel breder publiek bedienen waardoor er meer advertentie inkomsten zijn. Het is een keuze.
Jammer, want ooit was het hier heel interessant. Gelukkig hebben we de comments nog en het forum , daar gaat het gelukkig soms wel iets dieper. En andere, veelal buitenlandse, sites.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 22 juli 2024 14:27]

Dat klopt niet helemaal, ja Tweakers is de laatste jaren een steeds algemener prubliek aan gaan spreken. Echter ruim een jaar geleden hebben zij toch echt duidelijk aangegeven weer de "techniek" in te willen met artikelen die zaken meer uitdiepen. Weer terug naar de Tweaker, waar de site zijn naam aan ontleed... helaas is daar nog niet echt veel van te merken. De echte infoirmatie haal je nu uit de reacties onder het artikel, van de Tweakers die vooral ook nog actief zijn in het forum waar moderators het nog wel op niveau proberen te houden.
De reacties zijn in mijn ogen een grote populariteitswedstrijd geworden die te veel leunt op gevoelens en meningen ipv feiten en kennis - voor mij daardoor eerder een bron van ergernis dan van informatie.

Ik vind fora altijd lastig te lezen, door de structuur is het voor mij onoverzichtelijk. Daarnaast is vind ik het lastig een leuke/goed thread te vinden/kiezen: geef mij maar de front page waar ik alles tegen kom.

Maar dan wel graag volledige en voldoende gedetailleerde informatie, tegenwoordig lijkt ik steeds vaker essentiële informatie (of zelfs bronnen) in nieuwsberichten te missen, hoezo terug naar de techniek? Gelukkig zie ik wel nauwelijks nog click bait titels, die fase zijn we voorbij lijkt het.

Het idee van plus artikelen spreekt me op zich ook wel aan, maar dan verwacht ik echte diepgang en kwaliteit, met details voor de echte tweaker/hacker/sleutelaar. Helaas is daar inderdaad nog, op een enkel artikel na, niets van terecht gekomen. Mijn idee zou zijn om echt op experts die hun diepgaande kennis goed toegankelijk kunnen vertellente focussen, een gast-schrijver, of interview misschien?

Ik moet de hele tijd aan Polderpioniers denken, of de serie "Van de Polder naar de Valley", die waren in mijn herinnering in erg goed. Tegenwoordig is er de podcast wel, maar dat is toch ook meer entertainment dan journalistiek - daar mogen ze van mij ook gasten uitnodigen om over een bepaald onderwerp de diepte in te duiken.

Helaas zie ik het somber in, DPG Technology richt zich op de (advertentie) inkomsten van 5 miljoen bezoekers per maand, dan kom je verder met spectaculair dingen slopen (JerryRigEverything) dan de echte nerd humor of Windows weetjes (Dave's Garage)
Helemaal mee eens. Één artikel kan dan wel zware kost worden maar een inleidend artikel wat in gaat op algemene uitleg, gevolgd door artikelen die gedetailleerd ingaan op vervanging van componenten zou veel meer toegevoegde waarde hebben. Ik vraag me af of iemand zonder ervaring op basis van een erg algemeen artikel durft te starten met het tweaken van een laptop.
Ze hadden het in ieder geval de tag n00b mee kunnen geven. Tweakers die een plus abbo nemen weten denk ik wel wat een moederbord is?
Tja of 'plus' vult nu alleen maar het gat van niet diepgaande 'computertotaal' achtige tijdschriften die er steeds minder zijn...

Terwijl er ook genoeg Tweakers zijn die echt diepgang willen...maar gewoonweg niet zullen krijgen...

Edit: Ik skip vaak na de conclusie gelezen te hebben meteen door naar de comments waar de echte tips staan...

[Reactie gewijzigd door GenomDalar1983 op 22 juli 2024 14:27]

Tot nog toe slechts 1 artikel non-noob plus waardig gevonden. Vooralsnog zijn het vooral de ‘clickbait’ onderwerpen en een echte tweaker niet waardig. Deze info heeft een beetje tweaker al in de achterzak zitten.
BGA is bijna niet te doen voor een thuis knutselaar.
M.2 sloten worden uitgelegd
Waar ligt dan de grens van wel/niet extra uitleggen? Tijdje geleden bij een artikel van een update voor de PS5 dat je nu de PS5 spellen naar de externe schijf kon kopiëren maar niet spelen. Toen zaten mensen te zeuren dat Tweakers niet genoeg info gaf dat de PS4 spellen wel te spelen waren van de externe schijf. Maar dit was al ongeveer een jaar voor release al bekent, dit werkte gewoon vanaf het begin. En zo zijn er meer dingen geweest en heeft al vaker op Tweakers in artikelen gestaan. En zo zijn er meer dingen geweest waarvan men het dan weet beter had gevonden om een speciale woord met betekenis erbij te zetten (of dat het weer te veel uitgelegd wordt). En ook al vind ik het wel beter dat het erbij zou staan zit ik ook te denken aan zulke reacties als die van jou. En de gedachte van dat men een tweaker is en dus zelf dingen kan opzoeken. Uiteindelijk is het dus gewoon moeilijk iedereen tevreden te houden. Uiteindelijk zullen er best mensen zijn die het wel kunnen waarderen omdat er meer tijd in de artikel gestoken is of misschien toch een feitje erin dat ze niet wisten. Misschien zou de woorden in dit geval een link kunnen zijn met een popup venster met uitleg of een link naar meer uitleg zodat het vlotter leest voor mensen als jou en toch de extra informatie bevat. Maar dan kan je ook denk van bijvoorbeeld dat de tweakers te lui is om zelf de zoekmachine te gebruiken. Ik ben ieder geval blij dat ik niet in hun schoenen sta.
Maar als het dan ooit hier al een keer netjes beschreven is, link daar dan naar. Zo blijft je knowledge base relevant en worden die artikelen ook weer gelezen. Zie het als een wiki voor computerstuff. Alles waar je naar kunt linken moet je gewoon doen.
Niet vergeten dat men begint met 'op een gegeven moment wordt je laptop traag' om vervolgens direct over te gaan naar een hardware upgrade. Terwijl bij 9 van de 10 trage laptops software op de achtergrond de boosdoener is. Men is dus vaak veel meer gebaat bij opschoning van de software of een herinstallatie dan direct de hardware vervangen. Zo verdienen 'pc zaken' ook hun geld, 'trage laptop? Dan moet er een nieuw moederbord in'...

Dus dan spreek je al een bepaalde doelgroep aan, maar ga je ook daar nog eens mee de mist in. Tja, ik kom ook niet meer op Tweakers voor de inhoudelijke artikelen, als ik iets wil leren kun je beter de reacties eronder doorspitten.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 22 juli 2024 14:27]

Helemaal mee eens, de clickbait voor diepgang wordt ook nog versterkt door het “plus” label.
"Dit artikel voelt heel erg "consumentenbond" niveau".

Dat dus. Bij het zien van de titel kreeg ik al zo'n gevoel. Artikel niet eens gelezen. Direct naar de comments en blijkt inderdaad te kloppen. :X
Datgene waar jij op hoopt past niet bij het doelpubliek van deze site. Zelf BGA solderen bijvoorbeeld, zijn redelijk wat mensen die wel wat ervaring hebben die er niet eens aan willen beginnen. Laat staan dat je op een site met zo een divers publiek gaat uitleggen hoe je het kunt doen om dan de klachten te lezen van mensen die hun systeem om zeep hebben geholpen.

Het is sowieso al moeilijk om voor een divers publiek te schrijven, en men moet keuzes maken, maar dan gaat men dus ook kijken naar hoe de gemiddelde bezoeker eruit ziet, en dat is niet meer de tweaker van 25 jaar terug die zelf zijn PC in elkaar zet en aan het overclocken slaat.
en nu voelt het een beetje niet-tweakers waardig qua niveau...
Het is overduidelijk bedoeld voor niet-tweakers, dit is alles behalve diepgaand en eigenlijk algemene kennis onder tweakers. Op zich niet erg, heb zelf in het verleden bij een oude werkgever een soortgelijke handleiding geschreven, maar de doelgroep daar waren mensen met vrijwel geen kennis.

Het artikel heeft zeker wel een meerwaarde, maar niet als plus artikel. Hiermee kan je juist niet-tweakers overhalen om op tweakers te blijven en eventueel over te gaan naar plus voor diepgaande kennis. Nu blijft het achter een paywall hangen en mis je je doelgroep.
Wat ik vooral mis in dit artikel is het feit dat veel fabrikanten werken met whitelisting waardoor de mogelijkheid van hardware upgrades zeer beperkt wordt.

Je moet dan naar andere websites waar bios mods / gekraakte bios kan worden gedownload om je bios te flashen om dan de mogelijkheid te hebben om bv een andere wifikaart erin te steken.

Vaak zijn bij bios mods ook nog veel andere settings unlocked die je bij de standaard bios niet hebt.

Upgrades van hardware zíjn om die reden al vaak gelimiteerd.

[Reactie gewijzigd door El_Bartholomew op 22 juli 2024 14:27]

Ik had ook echt wel iets meer over het verversen/verbeteren van de koeling verwacht. Evt ook vervangen van oud wifi kaartje etc.
Ik las de titel en inleiding en ik dacht echt heel even dat ik per ongeluk naar Computer idee was gesurft. Volgende week krijgen we zeker een tutorial over torrents en een inkijkje in de bitcoin. Tweakers glijd echt steeds meer af naar hun veel grote elektrische auto publiek en wij de oude garde worden steeds meer vergeten helaas.
Vooral het stuk dual channel mis ik inderdaad. Ik sta nu zelf voor het punt waarop ik een laptop met 8GB vast gesoldeerd en 8GB los geheugen wil gaan upgraden. Ik hoopte juist in dit artikel de do's en don'ts hiervan te lezen. Dus gaat een upgrade naar een 16GB module mij minder performance geven omdat ik dan 8GB daarvan single channel heb?
Helemaal mee eens. Dit artikel had 1 paragraaf kunnen zijn en dan had het dezelfde waarde gehad. Je bent veel beter af met het zoeken naar een youtube-je voor jouw specifieke laptop. Die heb ik tot nu toe altijd nog kunnen vinden.
Zoals jij het hier beschrijft lijkt het er meer op dat je eigenlijk een Elektuur-artikel hoe bouw ik mijn eigen laptop zou willen lezen. Dit artikel is vooral toegankelijk voor mensen met een niet al te grootte kennis van pc's en elektronica.

Vroeger zou ik ook graag hebben gesoldeerd etc. maar tegenwoordig loont dit gewoonweg niet meer en is geheugen bijprikken of een schijf vervangen het maximale wat ikzelf zou doen. Kan mijn laptop niet meer mee dan koop ik een nieuwe. ;)
Na het, wat lezen van het artikel, ook geen woord over dat men ook een laptop kan slopen. Men kan vrij snel garantie verliezen of snel een kortsluiting maken. "Geef je laptop een hardware upgrade", lijkt alsof iedereen dit zomaar (even) kan doen. Vergeet men de accu eruit te halen, ik noem maar wat. Verre van een "manual" artikel.
Mod het maar omlaag. Maar volgens mij kan je veel terugleiden naar de overname door DPG Media (De Persgroep). Alles moet "voor het grote publiek" om reclamegelden op te halen. Diepgaande inhoud (en dito kennis van de redactie, algemeen gesproken) is van ondergeschikt belang.

(Zustersite Hardware.info is de laatste tijd helemaal om te huilen, vind ik.)
Dell maakt, zo ver ik weet, voor heel veel modellen onderhoudshandleidingen. Gewoon te vinden door te zoeken op model en type of de servicetag. Voorbeeldje: https://www.dell.com/supp...b-9b53bd496de8&lang=nl-nl
Zakelijke laptops zoals Dell Lattitudes, Thinkpads, ... daarvan vind je inderdaad maintenance manuals. Voor de consumentenlijnen zijn ze veel minder vlot te vinden.
Voor alles zijn ze te vinden. Zolang je de service tag maar invoert.
HP heeft ook voor de meeste modellen een "Service manual" beschikbaar. Je moet alleen wel zoeken op die 2 woorden anders ga je ze moeilijk vinden denk ik.
De service manual bij HP staat gewoon onder het kopje 'Manuals' wanneer je naar jouw product hebt gezocht op de support pagina. Zie hier bijvoorbeeld voor de EliteBook 840 G7: https://support.hp.com/us...0-g7-notebook-pc/33386515

Onder 'How To' vind je ook vaak video's van het vervangen of upgraden van onderdelen.

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 22 juli 2024 14:27]

Klopt, en ik moet zeggen dat de latitude modellen ook erg fijn zijn om mee te ‘klooien’ vaak dat er een 2e M2 schijf in kan in het wwan slot bijvoorbeeld (vaak dan wel sata, hoewel ik een NVME heb die B+M nokjes heeft en ook werkt in zo een laptop met wwan poort).

Vaak kan je aan de hand van de bios ook afleiden hoeveel sata en NVME plekken er zijn..

Er zijn ook laptops waar je kan kiezen voor een M2 of grote SATA schijf, echter beide aansluitingen kunnen tegelijk gebruikt worden, door een SATA SSD uit de behuizing te halen en wat handige koel pads te plaatsen passen er opeens 2 drives (M2 en SATA) in de behuizing :)
de DDR-geheugenchips zitten normaal gesproken op geheugenmodules, maar fabrikanten kunnen ze ook op het moederbord solderen. Dat is goedkoper en draagt bij aan een compactere laptop.
Dat de fabrikant, dankzij dit praktisch onmogelijk maken van het zelf vervangen van het geheugen, makkelijker weg kan komen met hogere prijzen voor de extra geheugen opties is natuurlijk maar een gelukkig toeval.
Ben wel verbaasd dat ze een artikel van hun zustersite niet hebben meegenomen in het artikel:

https://nl.hardware.info/...k-vanaf-nu-te-pre-orderen

Een bedrijf wat een volledig modulaire laptop lijkt te leveren had toch perfect gepast in een artikel over lastige laptop reparaties?
Om het nog erger te maken: https://nl.hardware.info/...eede-leven-voor-je-laptop

Lees bij hardware.info een degelijk artikel waar dit premium artikel soms letterlijk uit lijkt te copy-pasten
Toevallig net een Asus x750l (?) Op de kop getikt. Loop of sloop 60 euro... Kapotte accu en en slecht werkende trackpad. Verder netjes.

Flexcable van het trackpad zat los en een nieuwe accu voor 30 euro besteld. Zo simpel kan het zijn. Repaste gedaan van de i7 4510u, 840m en er zat warempel nog een sata aansluiting extra op. Een oude sata 500 gb ssd er bij, die ik nog had liggen. Stresstest van cpu/gpu en alles blijft rond de 60 graden. Nu nog een geheugenmodule van 4 gb er bij zoeken en ik heb weer een prima machine voor mezelf of iemand anders. En alles met een busje lucht stofvrij geblazen. Perfect.

Moraal van het verhaal. Fantastisch om te doen, hier wordt mijn Tweakers-hart warm van. Maar ik mis toch enige diepgang na het lezen van dit artikel... Repaste hoort er toch bij lijkt me. En insteekkaartjes vervangen e.d...

[Reactie gewijzigd door Thamell op 22 juli 2024 14:27]

Zoals Thamell al zegt is het stofvrij maken van de laptop belangrijk. Ik heb al heel wat laptops 'sneller' gemaakt door stof-blokkades van de ventilatie weg te blazen. Soms zijn laptops zo vies dat ik meteen het stof wegzuig met de stofzuiger. Je moet dan wel een spuitbus 'perslucht' gebruiken die geen ontvlambaar drijfgas bevat. Ik heb een keer een flinke steekvlam bij de uitlaat van mijn stofzuiger geproduceerd. Ontvlambaar drijfgas, fijn stof en een vonkje is een explosieve combinatie. :+
Anoniem: 1429318 15 mei 2021 09:23
Tip bij upgraden van oudere laptop: als je de interne hdd vervangt door een ssd, kun je de hdd nog steeds gebruiken door hem, met behulp van een ‘caddy’/adapter, op de plek van de cd/dvd-speler te plaatsen. Eenvoudig, goedkoop en makkelijk. Iets als dit: https://www.amazon.nl/-/en/dp/B07L7V788Y/
Bij de laptop op de afbeelding (xps15) is niet zozeer de winst die je kan behalen met een hardware upgrade interessant maar vooral het doen van een repaste en het toevoegen van thermal pads op de vrm, pch en het instellen van undervolts op cpu en gpu waarmee de issues omtrent throttling en power limits volledig zijn op te lossen. Deze performance winst is vele malen groter dan met welke hardware upgrade dan ook voor deze xps... ;)

[Reactie gewijzigd door Baet op 22 juli 2024 14:27]

Dat is ook mijn ervaring. Alle XPS laptops hebben direct uit de fabriek een repaste en thermal pads nodig. Daarna zijn het fijne laptops. Je moet niet "te goede" thermal pads gebruiken, want dan gaat de hitte via het aluminium deksel naar de andere componenten. Zie bijvoorbeeld hier.
Vraag me wel af hoe dat dan zit met die supergoedkope windows laptopjes met flash geheugen. Je ziet ze vaak in de educatiehoek met ‘64gb flash’. Zou er op zo’n mobo een vrije m.2 sleuf zitten?
Ze zijn goedkoop, een sleuf kost geld. Ik zou zeggen nee.
Een custom bord kost geld, er zit waarschijnlijk een heel standaard bord in met wellicht ongebruikte slots. Loont het natuurlijk wel om er een open te schroeven en te kijken.
Meestal is er juist ooit een referentiedesign voor goedkope tablets/laptops gebruikt en zit er dus net geen uitbreidingsslot op.
Dát zou pas een relevant tweakers artikel zijn. Hoe kan je goedkope consumenten prullaria tweaken naar waardige toepassingen.
Meestal geen schroeven, maar een gelijmde kast.
Zat voor de gein eens te kijken naar een disassembly video van een Lenovo Ideapad Slim 1, een veelverkochte “64gb flash” laptop. Kennelijk hebben zowel de laptopcase als het MB ruimte/mogelijkheden voor zowel M.2 als Sata maar ze hebben simpelweg de poort niet op het MB gesoldeerd. Een besparing van een kwartje maar zal wellicht ook een strategische keuze zijn.
Dat kun je toch niet ahv de beschikbare opslag afleiden?? Maar hoogstwaarschijnlijk heb je dan een budget laptopje of een tabletachtig geval. En dan ga je ook zeer waarschijnlijk geen vrij M.2 slot vinden.
Lijkt mij stug, dat kost immers weer $.50 en ruimte.
Soms krijg ik het gevoel dat je als gebruiker op Tweakers al het naadje van de kous moet weten, maar we zijn allemaal ooit ergens begonnen, nietwaar? Ik vind dat jammer, want dat maakt dat ik als Tweaker-light(?) niet snel geneigd ben om nog deel te nemen aan discussies. Ik ben zelf iemand die dus absoluut niet het naadje van de kous weet en ben dan ook blij met zo’n artikel. Ik zit er al langer over na te denken of de laptop geüpgraded kan worden en weet nu dat dat mogelijk is en kan met dit artikel verder. Als ik meer informatie zoek, kan ik vervolgens terecht op het forum.
Nee, dat weet je niet, want jouw laptop/fabrikant is niet genoemd. Ook weet je de impact niet van een upgrade, of je bottlenecks te identificeren. Je wordt tevens niet getriggerd om te leren tweaken. Naast dat software en firmware wordt vergeten, wordt er ook geen woord gerept over dat m.2 voor nvme drives eigenlijk gewoon 4 pci-e lanes draagt. Met relatief weinig moeite knutsel je een pci-e riser daar aan, en zet je een externe gpu in. Dat is met wat verloopjes bijvoorbeeld een stuk makkelijker dan exotische soldeer acties maar een grotere game update dan wat dan ook.

Dit artikel gaat over upgraden zonder te analyseren wat, het slaat software over en mist daardoor de meest eenvoudige acties, het test de upgrades niet, en het plugt niet in op bijvoorbeeld de pricewatch om van de meest populaire laptops te bevestigen of het überhaupt kan. En zonee: waarom niet en dat vertalen naar aankoopadvies. Wie weet leest iemand dit artikel met de wens een laptop te kopen die over twee jaar een upgrade kan krijgen ipv e-waste te worden.

Dat je denkt iets geleerd te hebben is juist het venijnige hier... En ik had van tweakers meer verwacht juist vanwege hoeveel mensen ze door diepgaande, goede research de afgelopen 20+ jaar naar een van de mooiste hobbies die er zijn hebben gebracht.
Je benoemt echt prima argumenten en die lees ik hier meer, maar het bevestigt wel mijn idee bij Tweakers. Waarom kan het mij niet iets bijgebracht hebben? Ik heb hier persoonlijk wel het een en ander van opgestoken en zoals gezegd, voor meer informatie kan ik op andere plekken terecht hier op Tweakers.

En ja, ik kan er inkomen dat het niet een Plus-label waard is zoals onder mij terecht opgemerkt wordt, maar als basisartikel (of Consumentenbondniveau zoals hierboven iemand zei), is het voor mij een goed startpunt. Jij weet niet wat mijn niveau is.

[Reactie gewijzigd door Borundil op 22 juli 2024 14:27]

Het is een beetje een tussen-wal-en-schip artikel. Voor de nieuwe tweaker staat er te weinig in en de meer ervaren persoon slaat het over.
Jij meent dat er zaken worden vergeten, dat is niet hetzelfde als het had er dus bij moeten staan. Je meent dat iets relevant is, dat is niet hetzelfde als dat het perse erbij moet. Het is informatief als je meer diepgang kan geven maar daar hebben we ook deze reactie voor. Prettig dat je die daar ook een beetje voor gebruikt, maar klachten over gebrek aan diepgang of niet aansluiten op jou wensen horen in het forum topic voor de redactie. Dan hebben we hier meer ruimte om te discussieren waar je nog meer aan kan denken bij upgraden.
Ik zie in de reacties ook vooral niet dat het artikel zelf niet nuttig/informatief zou zijn, maar vooral omdat het als premium gepost is. Zoals in de reacties te lezen hebben een hoop mensen hier hogere verwachtingen bij. Zeker gezien dit soort artikellen in de toekomst wellicht achter een pay-wall zullen komen.
Precies dit het plus label word gebruikt voor eigenlijk een zeer ondermaats artikel. Ook aangezien dit onderwerp overal op het internet te vinden is.
Anoniem: 1201820 15 mei 2021 07:38
Slimmer is: oude verkopen en een nieuwe kopen.
Deels mee eens.

Als je een fatsoenlijke cpu hebt en er kan wat geheugen bij en een ssd ipv een hdd dan is een laptop voor veel mensen alweer snel genoeg.

Sommige laptops, bijv met een dual-core ofzo, zijn het inderdaad niet waard om te upgraden zelfs als t kan.
Heb net van de laptop van mijn schoonvader de 5400RPM HDD vervangen door een SSD. Kan het beestje weer een paar jaar mee voor hetgeen hij er mee doet. Kosten: 65 euro. Verkoop had nauwelijks wat opgeleverd en voor een nieuwe die een beetje vooruit te branden is zit je alweer op een paar honderd euro.
En mede daarom kies ik voor SKIKK/BTO/TONGFANG barebone laptops. Die zijn geweldig simpel in onderhoud en om te upgraden. Ik krijg ze altijd volledig leeg aangeleverd en kies zelf welk DDR geheugen ik er in prop en welke SSD/HDD.

Momenteel heb ik er 2x 2GB Samsung 970 EVO PLUS en een 3TB HDD in gepropt, samen met een betere WIFI kaart en 16GB aan DDR4 SODIMM van Crucial.

Daarnaast is de klantenservice van SKIKK ook bijzonder goed. Steeds als ik een vraag had over bijvoorbeeld het openmaken van m'n toetsenbord om bij het DDR geheugen te komen, kreeg ik snel en professioneel antwoord.
Het leeg aanleveren kan vrijwel niet bij andere merken, maar een m2 SSD, WiFi kaartje en Ram bij prikken kan bijvoorbeeld bij een Razer Blade ook door enkel de onderkant even te verwijderen. Klusje van 5 minuten. En dan zit je weer aan de loggere plastic barebones vast van die merken.

Niet dat dat erg is verder, veel bang for buck, Maar als dat de hoofdreden zou zijn zijn er meer opties.

Klantenservice is bij de grotere bedrijven juist wel weer vaker een issue. (Gelukkig nog geen ervaring mee, maar je leest wel eens wat negatiefs over Razer op dat vlak :P)
Dat loggere valt tegenwoordig wel mee.

Iets logger zijn ze wel dan al dat ultra platte en ultra licht. Maar ze koelen ook prima (Na een koelpasta upgrade, koelpasta van fabriek af is vaak om te janken).

Ze zijn redelijk aan het gewicht in vergelijking met Razer en andere topmerken. Maar waar ik niet voor betaal, zijn de looks, ik betaal voor de inhoud, en deze prijs ligt dan ook een stuk lager dan bij een Razer of MSI laptop. Ik heb nu een zeer uitgebreide laptop staan voor rond de 1300 euro.

[Reactie gewijzigd door Greymane op 22 juli 2024 14:27]

Mijn clevo is ook na een repaste gewoon niet stil te krijgen. Standaard draait de fan erg luidruchtig. Misschien eerder een softwaredingetje dan iets anders.

Overigens vind ik het ook een nadeel dat er weinig documentatie te vinden is en drivers maar beperkt bijgewerkt worden. Ook zijn vervangingsonderdelen een stuk lastiger te vinden. Waar iedere "computerwinkel" op de hoek wel een accu heeft liggen voor een Toshiba, kon ik een nieuwe accu alleen bij de dealer krijgen.
Oh apart, welke koelpasta heb je gebruikt? Ik had hiervoor een CLEVO, en die had ik gerepaste met Arctic silver paste 5, en toen was die weer prima.

Software kan een uitdaging zijn, net als de ondersteuning daarvan. Software is echter na wat zoekwerk best te vinden, en vaak kan de software en documentatie gewoon meegeleverd of nageleverd waar je de laptop hebt besteld.
Volgens mij heb ik mx4 gebruikt. Maar denk dat het vooral aan de software ligt. Want de fans blazen altijd, ook als de temp laag is en je eigenlijk vrijwel niks doet.
Ik kan mijn fanspeed regelen met MSI afterburner, wellicht kun jij dat ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.