Western Digital introduceert WD Red Pro-hdd van 20TB voor nas-systemen

Western Digital heeft een 20TB-variant van zijn Red Pro-hdd geïntroduceerd. Het betreft een 3,5"-schijf die is bedoeld voor nas-systemen met maximaal 24 bays. De hdd staat op de website van WD voor 835 euro. Het is nog niet bekend wanneer de hdd beschikbaar is.

De nieuwe Western Digital Red Pro-hdd maakt gebruik van negen epmr-platters, ieder met een capaciteit van 2,2TB, schrijft Tom's Hardware. De harde schijf maakt daarmee, net als andere WD Red Pro-hdd's, gebruik van conventional magnetic recording, of cmr. Dat is in tegenstelling tot lager gepositioneerde WD Red-schijven, die shingled magnetic recording gebruiken.

De WD Red Pro 20TB draait op 7200rpm en beschikt over 512MB cache. Volgens de fabrikant haalt de hdd doorvoersnelheden van maximaal 268MB/s. De drive maakt gebruik van OptiNAND, waarbij metadata op nandgeheugen wordt geplaatst. Het bedrijf noemt echter niet hoeveel nandgeheugen de schijf heeft. Duitse website Heise schrijft dat het om 64GB nandgeheugen gaat en verwijst daarbij naar een interview met een WD-medewerker. Diezelfde website schrijft dat de hdd's geschikt zijn voor 300TB aan geschreven data per jaar. De schijf krijgt vijf jaar garantie van WD.

Op de Amerikaanse website staat dat de WD Red Pro 20TB binnen een tot twee weken leverbaar is. Op de Nederlandse website staat geen indicatie over de beschikbaarheid. Het is overigens niet de eerste 20TB-hdd van Western Digital. Eerder bracht het bedrijf al WD Gold- en Ultrastar-schijven van 20TB uit, die respectievelijk bedoeld zijn voor enterprise en datacenters.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

01-03-2022 • 11:55

88 Linkedin

Reacties (88)

88
87
37
0
0
12
Wijzig sortering
Synology ondersteunt deze niet officieel vermoed ik. De 14tb variant ook al niet.
betekent toch alleen dat ze nog niet getest zijn, toch?
betekent toch alleen dat ze nog niet getest zijn, toch?
Synology wil in de nabije toekomst de grotere NASssytemen alleen maar certificieren met 'eigen' of whitelisted HDD's
Gebruik je een drive die niet op deze lijst staat, zal je verminderde prestaties krijgen ( o.a geen smart-metingen meer inzien )
Maar zelfs als ze dit gaan doen, zou ik het erg vreemd vinden dat ze de WD Red Pro reeks niet zouden whitelisten. En niet slim.
Ze hebben “eigen merk” schijven die ze bij Toshiba laten maken.
Het zijn eigenlijk Toshiba mg schijven, ze proberen het Apple bedrijfsmodel op hun nas systemen.
Ze hebben “eigen merk” schijven die ze bij Toshiba laten maken.
Het zijn eigenlijk Toshiba mg schijven, ze proberen het Apple bedrijfsmodel op hun nas systemen.
Ik denk niet dat dit er achter zit. Ze ondersteunen immers wel de Red non-Pro's zie.
Overigens draaien mijn Pro's hier prima in mijn Synology NAS. Ze maken wel veel meer kabaal (bonken) dan mijn non-Pro's (gelukkig staan ze buiten gehoorsafstand).
Ze hebben modellen die alleen hun eigen schijven op de hcl hebben staan.
De nas piept dan ook dat er een technisch probleem is.
Ze hebben modellen die alleen hun eigen schijven op de hcl hebben staan.
De nas piept dan ook dat er een technisch probleem is.
Welke zijn dat dan?
Als ik op Western Digital zoek, zijn er maar een paar (oudere) niet compatibel:
Incompatible Models
16 series: DS216play, DS216j, DS216se, DS116, NVR216
15 series: DS215j, DS115, DS115j
Ik denk (nogmaals) niet dat daar een "bedrijfsmodel" aan ten grondslag ligt, zoals jij meent.
Ik zou zeggen kijk eens deze video.
https://www.youtube.com/watch?v=moskncjrffY

Het beleid op bepaalde nieuwere modellen is dat de NAS permanent een critical error geeft als er andere schijven dan synology in zitten.
Waarbij de NAS dat overigens niet doet als je een oude raidset overzet, wat dus eigenlijk benadrukt dat puur een keuze is om het zo af te handelen.
OK, dit betreft een Enterprise serie 22, waarbij het erop lijkt dat de non-Synology HDD wel werkt, maar dat er mogelijk garantie issues kunnen zijn. Ik kan me ergens nog wel voorstellen dat Synology voor zakelijk gebruik iets andere uitgangspunten hanteert dan bij consumentenapparatuur. Of het slim is, moeten we afwachten.
Dan is het snel over met Synology. Ze doen laatste tijd al wat domme dingen ...
Allergisch voor geld en klanten denk ik.
Dat was oorspronkelijk het 'plan' maar daar zijn ze wel al gedeeltelijk op terug gekomen:

https://www.reddit.com/r/...from_synology_on_the_hdd/
We understand that there is room for improvement to the user experience, so based on customer feedback, we are adjusting the alert levels and language shown around these indicators while also adding S.M.A.R.T. monitoring for unverified drives in an upcoming DSM update.
Wat echt belachelijk is geen smart data zo proberen ze je naar hun schijven te forceren.
Last time i checked (jaren terug) moest je smart data interpreteren per fabrikant en soms per modellijn. Dus als dat niet verbeterd is kan ik me prima voorstellen als ze smart dashboards alleen beschikbaar willen stellen voor 'ondersteunde' drives. raw smart data beschikbaar stellen zodat je zelf de waarde kunt interpreteren zou wel probleemloos moeten kunnen.
Heb hier 4 18TB WD Red Pro schijven in een oude synology nas (DS-1813+) en heb nog geen enkel probleem ondervonden dus meestal werken de nieuwe, grotere schijven ook wel hoor.. ;)
Synology is nogal traag en terughoudend met support. Elke SATA disk werkt in principe prima.
tja, qnap is daar in tegenover een stuk makkelijer, die kijk daar niet naar, zelfs mijn oude ts-673 werk met alle schijven die ik tot nu toe gehad heb , ook de 18tb toshiba's, die ink nu allemaal in een unraid systeem heb,

en qnap is goedkoper dan synology,

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 1 maart 2022 12:54]

Qnap is naar mijn idee ook zeer regelmatig in het nieuws met ransomware/bugs. Of lijkt dat maar zo
alleen de laaste keer ja, maar dat is ook de eerste keer zo ver ik weet in de 4-5 jaar ik de nas heb ,
Ok dat valt me dan best mee. Ik ga zelf ook binnenkort beginnen met een NAS (of custom box) dus deze informatie vind ik waardevol, dan blijk ik toch fout te zitten. Bedankt voor de correctie.
voor custom, zou ik unraid advizeren, kost wel eenmalig geld maar is echt een top os
Bedankt voor de tip. Waarom unraid over bijvoorbeeld een zfs pool? en ik wist niet dat unraid een license nodig had, dacht dat het FOSS was. Bummer (maar niet gelijk afgeschreven)
1. het is unraid, en unraid ken ook zfs met plugin,
2. met unraid heb je single disk performance, maar ken opgepakt woorden met cache ssd/nvme,
3. je ben niet gebonden aan een en all de zelfde hdd grote, je hheb een partity van 1 of 2 hdds, en als je die van 20tb heb dan ken je de array anvullen met elke grote hdd tot 20tb, dus net zo als wat ik heb, 2 partity van 18 tb voor toekomst upograde, 6x 14 en 4x10 tb en allemaal zij n ze gedekt door de partity
4. en er zijn zo veel mogelijkheden b.v. vm's met gpu passthrough en nvme passthrough voor nearly max performance voor gaming b.v net zo als wat ik heb

en nog veel meer, maar het is totaal aan de gebruiker

ik weet nog geen eens alles, ik heb gewoon een aantal bassis dingen, en werk perfect, en je ben niet hardware gebonden, dus upgraden is mogelijk zonder een nieuwe unraid aan te scaffen, wil je een vide kaart upgrade, kan dat gewoon, ik ben van rog strix gaming e x570 / 3700x/ 32gb ddr4 3600mhz / 1080ti over gegaan naar aorus master trx40 / 64gb ddr4 3200mhz / sapphite nitro+ 6900 zonder problemen, alles werd gewoon opgepakt, zo als het hoort met een partity rebuild zonder data verlies, en gaat zo maar verder
Meerdere keren in het afgelopen jaar alleen al.
Zo stond ook UPnP blijkbaar automatisch aan en daardoor vele Qnap NAS ongewild open op internet.
Maar als je router upnp uit heb dan maak dat tog geen verschil,
Er zijn nog genoeg routers en modem die UPnP aan hebben staan helaas.
maar ja dit weet je van te voren als je ergens aan begin toch ? het zelfde ken gebeuren met elk andere apparaat net zo als apple home kit , het is niet alleen qnap, meeste mensen denken alleen maar klik en klaar, maar zo werk het digitale leven niet,
Beide fabrikanten komen met enige regelmaat langs in de vulnerabilities lijsten. Heb niet het idee dat ze elkaar op dat gebied veel ontlopen.
QNap net even iets vaker dan Synology. Terramaster volg ik niet goed genoeg.
ter tijde van release waren dit soort schijven er vaak nog niet. Vroeger had je het 2Tb max of >2TB door de mapping (32 bit/64bit) maar nu is er voorlopig geen limiet meer
die is bedoeld voor nas-systemen met maximaal 24 bays.
Kan iemand uitleggen waarom dit precies gespecificeerd wordt? Hoeveel bays lijkt mij eerder een chassis/poort limitatie en niet voor de hdd zelf?
Heeft waarschijnlijk niet zo veel te maken met of het wel of niet past, maar vooral waarvoor het 'certified' is. Ofwel, getest. Daarnaast zou ik me kunnen voorstellen dat hoe meer disks, hoe meer vibratie in het chassis, maar dat lijkt me inderdaad boven de 24 ook niet echt meer uit te maken. Denk dus dat het vooral de test scenario's zijn
toch nog wel, hoe meer schijven hoe meer cumulatieve vibratie en resonantie er kan optreden en dat die voor een chassis met 24 disks nog binnen de limieten lag. Ofwel zijn ze dus voor meer schijven niet getest ofwel failen ze voor die test.
Maar dat is toch compleet afhankelijk van het gebruikte chassis en hoe goed trillingen daar gedempt worden en het is ook niet alsof ze alle <=24 bay chassis hebben getest, dus het blijft een bijzondere uitspraak.
er zullen wel standaardbehuizingen zijn die specifiek voor deze testen gemaakt zijn/gebruikt worden
en dus zegt de test nog steeds niets. Alsof ze bij euro ncap voor elke auto een andere testdummy gebruiken ;)
je geeft zonder het te willen het perfecte voorbeeld:
Cars with Dual Ratings?

From 2016, some cars have two star ratings. One rating is based on a car fitted only with safety equipment which is standard on every variant in the model range throughout EU28. This rating reflects the minimum level of safety you can normally expect from any car sold anywhere in the European Union. All cars assessed by Euro NCAP have this basic safety rating.
The second rating is based on a car with an additional ‘safety pack’, that may be offered as an add-on option to consumers. The additional safety equipment included in a safety pack will boost the car’s safety rating and, therefore, the second star rating demonstrates the safety level that the car can achieve if this additional equipment is included.
https://www.euroncap.com/...ap/how-to-read-the-stars/
maar als je een redelijke kast heb dan hebben ze allemaal rubber tussen de hdds en hdd houder,, b.v. meshify 2xl, gemaakt voor 20 hdds en gebruik rubber afhouders voor vibratie

ik heb zelf 6x toshiba mg07 14tb, 2x toshiba mg09 18tb en 4x 10tb wd red , en geen problemen tot nu toe

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 1 maart 2022 12:48]

het gaat over de certificering van de schijven zelf hé uiteraard kan je zelf extra voorzorgsmaatregelen nemen of andere chassis gebruiken die beter dempen dan vereist voor certificering
Één woord: trillingen.

Mechanische harde schijven kunnen niet goed tegen trillingen maar ze genereren die zelf ook. Dit is opzich geen probleem als je er een of twee hebt, maar in een storage server of een disk shelf zitten er vaak dus een hele boel bij elkaar.

Daarom dat je bij dit soort schijven altijd een rating krijgt met hoeveel ze samen mogen zitten voordat er eventueel iets mis kan gaan.
Ik lees het als dat de schijf niet geschikt is voor "grote" NAS/SAN toepassingen. Als je het over systemen met honderden schijven hebt dan krijg je te maken met andere firmwares en support contracten. Volgens mij is die toevoeging er om domme fouten te voorkomen.
Stevig aan de prijs, ik ben momenteel nog erg blij met de Toshiba MG08/09's, die zijn dan max 16/18 TB, maar wel 66% van de prijs (per TB).
Ook iets meer vertrouwen in de oude HGST-productielijn/techniek
Dat zijn interessante schijven.
Hoe zit het met geluidsproductie?
Je hoort ze wel ja.... staan hier in de meterkast, en eerst dacht ik dat de buren hun zoontje een drumkit hadden gegeven, maar het was het geluid van de steppermotors.
Hier idem. Dacht echt waar dat de buren hun wasmachine draaiden op nachtstroom. Enorm gebrom. Bleek uit mijn Synology met nieuwe WD Red schijven te komen die elke nacht een backup aan het uploaden was. Vorige schijven geen last van.
Bij mij staat de server op de zolder. Deze hoorde je erg goed.

Ik heb dus een bureau kort gemaakt (pootjes met slijptol flink eraf gezaagd). Rubbertjes onder de pootjes. Op het bureau wat oude (fluffy) kleding vlak gelegd, daarop een platte verhuisdoos, daarop bubbeltjes plastic, en daar weer op een platte lege verhuisdoos.. waarop de server ligt. Sindsdien hoor ik de server (en vooral schijven 's nachts) niet meer.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 2 maart 2022 10:55]

Kan je ze vergelijken met bijvoorbeeld Seagate Exos of meer met HGST Ultrastar of misschien wel met WD Red?
Exos heb ik eigenlijk nooit... maar ze lijken heel erg op HGST's... want het is de HGST fabriek/productielijn die is verkocht/afgestoren aan toshiba.... dus ze zijn 99.9% 't zelfde.
OT vraag maar wat zijn de verschillen tussen de 4K en de 512e variant? ( en wat maakt het uit? )
Scheelt +100€
512e is (geemuleerde) sector-size, voor backwards-compatibility, mogelijk wat trager, maar meer compatible.
maar de 4kn(ative) disks zijn vooral bedoeld voor enterprise storage omgevingen, en dus duurder in de stuks-verkoop
hoezo kost deze in US 499dollar en hier in EU 1000€ ?
499 dollar zonder tax, hier 1000 euro met tax. zwakke euro tov dollar, invoertax klaar :)
Dan nog zou 't in de US maximaal $575 kosten, en hier €445 euro + 21% btw en laten voor 't gemak nog eens 21% invoertax gebruiken (wat hoger is dan wat er daadwerkelijk voor betaald wordt). Dat komt dan op €651 uit.
ja dit dus, al ik alle import bereken is het nog steeds goedkoper daar te halen,
Yep! Als je er 3 koopt kun je ervoor al heen en weer vliegen en daar een nachtje of 2 in een hotel slapen.
mooi, 20tb, ben beniieuwd hoe veel herrie ze maken, als je de toshiba mg09 hoor dan is het echt irritant, dat helium motor geluid is high pitched ,en luider dan lees/schrijf rattle, ik heb liever doffe lees/schrijf geluiden dan een constante motor geluid
Fijn dat WD dit maal wel aangeeft dat het "CMR" schijven zijn. Geen fraaie actie van ze om " NAS schijven" met SMR techniek te verkopen, zonder dit duidelijk aan te geven of welke implicaties dit kan hebben.
NAS is toch een beetje een achterhaald concept niet? Tijd dat we massaal films downloaden d.m.v. torrents en nieuwsgroepen ligt ver achter ons, alles gaat tegenwoordig lekker in de cloud.
Niet iedereen gebruikt hetzelfde, voor hetzelfde

Ik wil mijn data niet in de cloud, ik wil het lokaal voorhanden.
Wat ik in de cloud zet, is voor vluchtig gebruik, net als dat een USBstick dat is.

De data die ik langer wil bewaren is (in principe) voor altijd ... dat zou betekenen dat ik dus voor altijd vast zit aan een provider, en daar voor betaal, terwijl die data hoogstens een enkele keer nodig is ( backup )
Die 100€ per jaar heb ik er met 2 'fysieke' HDD's er vrij snel uit dan.
Die 100€ per jaar heb ik er met 2 'fysieke' HDD's er vrij snel uit dan.
Dat betwijfel ik. Je hebt ook te maken met stroomverbruik, afschrijving van je NAS, een back-up harddisk etc. Zeker als je genoeg hebt aan weinig opslagruimte zeg een paar honderd GB, dan is het gewoon niet rendabel om een NAS neer te zetten. Stroomslurpers zijn het die NAS apparaten.

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 1 maart 2022 13:00]

prioriteiten hebben, en ook hier geldt hetzelfde .. de jouwe zijn niet de mijne
Pakken we een hoog gemiddelde van 30W komt dat op jaarbasis uit op zo'n 85€
Nu staat mijn huidige NAS geen 24/7 op vol vermogen te blazen, dus kan je zeker de helft / één derde eraf trekken ( dus 40 tot 60€ per jaar )
Aanschaf is inderdaad hoog, maar de vorige ging ook bijna 14 jaar mee ( ik verwacht deze iets minder ;) ) dus zeg 8 jaar ( wat kan uitlopen tot 10 )

edit : ik heb een 4bay nas, dus verbruik is wel hoger dan een 2 bay

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 1 maart 2022 13:12]

Met de huidige stroomprijs kom je op 120 euro uit per jaar? (Bij 30 watt 24/7)

[Reactie gewijzigd door ATIradeon8500 op 1 maart 2022 15:47]

Met 24ct/kWh niet ... en daar zitten dan niet de extra vaste kosten als levering en netbeheerskosten bij.

( daar krijg ik geld op toe ;) momenteel )
Als je het tarief hebt vastgezet dan valt t inderdaad wel mee ja :)
Anoniem: 343919
@RxTweak1 maart 2022 13:12
Nou dat valt best wel mee hoor. Zulke stroomslurpers zijn het anno 2022 niet meer. Daarnaast ik heb hier een DS918+ met 9 schijven met bij elkaar 24TB aan opslag. Dat was een eenmalig bedrag wat ik heb neergeteld. Ik heb er geen maandelijkse kosten aan. Ik weet niet hoe duur het is bij Google, Dropbox of Amazon. Bij Apple is dat niet eens mogelijk. En daarnaast kan je een NAS voor veel meer gebruiken dan alleen data opslag. Je kan er allerlei soorten servers van maken, je kan je huis mee automatiseren.


Zo ouderwets vind ik het niet, zeker niet met de ondersteuning en apps van Synology en Qnap is het echt geen achterhaald idee.
Je hebt een kleine 20 euro per maand aan stroom. Dus dat je geen maandelijkse kosten hebt is niet helemaal juist.
Mijn ups zegt dat 2x een Qnap Ts653d 80W is. Best te doen. een beetje hosting kost evenveel met minder opslag.
Dat is bijna 300 euro aan electrische tijd per jaar!
Dat is bijna 300 euro aan electrische tijd per jaar!
maar wat is het alternatief ?
ik heb +-12TB aan data dat ik de voorbije 20 jaar bij mekaar gespaard heb..
Het enige dat ik kan doen is de nas uitzetten maar wat dan met de containers voor automation en VPN , dns redirectors , wifi management ...
Strooms gewoon schandalig duur, vroeger hadden we hele servers draaien , nu 100W en we betalen ons blauw

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 1 maart 2022 15:42]

Dat is bijna 300 euro aan electrische tijd per jaar!
Je plaatje begint te herhalen ... :+

Alles kost nu eenmaal geld, linksom of rechtsom.
Als jij dat niet WIL, is dat toch prima, er zijn genoeg mensen die hun budget anders ingedeeld hebben.
Punt is wat mij betreft dat men doet voorkomen dat je na de aanschaf van een nas nauwelijks kosten hebt. Dat is niet correct in mijn beleving.
Sla jij maar alles naïef in de cloud op, ik ben graag baas over mijn eigen gegevens.
Torrents of beter nog magnets zonder trackers (bij veel seeders/peers hoge downloadsnelheid en geen parren/unrarren) en nieuwsgroepen (lange retentie) hebben nog steeds bestaansrecht. Het zal u misschien verbazen hoeveel kwaliteitsverschil er zit tussen een streamingdienst en blu-ray. Vooral met sommige situaties waar lage bitrates door de mand vallen (blokken bij veranderingen van licht- naar donker en vice versa).
Wat maakt deze schijven zo speciaal voor NAS systemen. Serieuse vraag. In principe zou toch elke HDD in een NAS systeem kunnen?
het ken ja, maar de vraag is hoe lang hou een normale hdd het uit vergeleken met een hdd die voor een nas gemaakt is

en niet elke hdd werk samen met andere hdds,

ook vibratie sensoren zijn niet van toepassing op normale hdds,

normale hdds zijn niet geschikt voor 24/7 gebruik,

ander ken je wel zeggen waarom gebruiken ze geen gewone hdds in de enterprise wereld,
het ken ja, maar de vraag is hoe lang hou een normale hdd het uit vergeleken met een hdd die voor een nas gemaakt is

en niet elke hdd werk samen met andere hdds,

ook vibratie sensoren zijn niet van toepassing op normale hdds,

normale hdds zijn niet geschikt voor 24/7 gebruik,

ander ken je wel zeggen waarom gebruiken ze geen gewone hdds in de enterprise wereld,
Ik heb in mijn oude DS211j toch zeker +10j intensief een tweetal WD Greens van 2TB gehad, toch ook niet echt drives van onbesproken gedrag.
( ik was btw niet de enige )

er zijn niet persé vibratisensoren, maar de lees/schrijfkop heeft last van vibratie, dat heeft elke HDD uiteindelijk in meer of mindere mate

normale hdd's -> zie mijn opmerking over de NAS, meer dan tien jaar, minimaal sleep vanwege servertaken
ander ken je wel zeggen waarom gebruiken ze geen gewone hdds in de enterprise wereld,
Ook dat wordt gewoon gedaan ... ik heb zelfs backupoplossingen gezien, waar ze standaard 2.5" usbdrives elke dag wisselden.

Sterker nog, er zit maar weinig verschil ( in kostprijs) voor een enterprise vs desktopHDD
Als je tegenwoordig een externe behuizing opentrekt, zit daar ook al vaak een WDred in
Ook Seagate doet dit, twee behuizingen van 6TB hadden Seagate Skyhawk HDD's er in ( normaal speciaal voor videosystemen )
Niet gek, WD Reds zijn (waren?) WD Greens met een andere label en hier en daar wat firmware aanpassingen en extra vibratie sensor. De pro's daarentegen hebben nog een hogere RPM + nog wat extra sensoren. Handig als je een hele bak vol gooit met harde schrijven.

Toch blijft de statement van KuroHana wel staan. De ene harde schijf is de andere niet voor een bepaalde usecase. Ik zou zeker niet met een gerust hart mijn Reds omswappen naar een Blue.

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 1 maart 2022 15:45]

Teringjantje, dat benne beste jetsers!

Even wat serieuzer, wel onwijs mooi vind ik om dit soort disks te zien.
Voorlopig heb ik nog wel even genoeg aan mn 4TB schijven.
Even off de record en voor de aardigheid.

In 2009, 8 stuks WDC WD2003FYYS-02W0B01.0 gekocht voor mijn QNAP-NAS.
In raid 5 is 14 TB opslag.
We zijn nu 12 jaar verder en de schijven draaien continue en nog steeds foutloos.
Wel af en toe uit geweest vanwege een stroomstoring.
Stroomverbruik is wel wat hoog.
Heb uiteraard inmiddels wel een backup op externe schijf.
Waren toen wel duur, maar heeft zich wel uitbetaald.
Indien e.e.a. defect zou gaan dan stap ik wel over op de cloud.
Even off de record en voor de aardigheid.

Indien e.e.a. defect zou gaan dan stap ik wel over op de cloud.
Ik heb geen vertrouwen in de cloud.
Je blijft een gijzelaar van je eigen spullen, er is geen zekerheid.
Voortbestaan .. dan moet je bijna wel bij de grote spelers zijn, welke hoge prijzen (kunnen gaan) vragen.
Kleinere spelers op de markt - goedkoper, mar als ze ineens besluiten de stekker eruit te (moeten) trekken, hoe krijg je je data terug.

Daarom heb ik 'de cloud' alleen maar als volatiele opslag, dropbox, drive, onedrive en nog een paar andere, door de jaren verzamelde diensten.
Allemaal prima online te bereiken, maar de data daarop, staat allemaal netjes thuis op de eigen opslag
Dat staat alleen maar online omdat :
* Een device dat deels vereist ( IOS Photos ) - ( gemakzucht ;) )
* het zo makkelijk is ( even een file/document delen om te bewerken oid )
Of omdat je het op meerdere locaties wilt hebben, zonder USBstick mee te zeulen.
Ik heb in de loop der jaren honderden 'tooltjes' en tekstbestanden verzameld als hulp/geheugensteuntje.
Je zal altijd zien, dat je juist die éne nodig hebt, die je niet bij je hebt :+
Ja, klopt, je hebt wel gelijk.
Wat ik niet expliciet genoemd heb is dat de Cloud voor mij meer een back-up is.
Net als de NAS trouwens.
Het is een manier van werken waar ik me goed bij voel.
Heb altijd ergens nog een back-up in geval van gijzel-software.
(Tussen de back-ups zit een korte tijd, meestal enkele dagen, waarvan de oudste minimaal 2 maanden is.)
Het zijn er dus heel wat.
Dank voor je punt!

[Reactie gewijzigd door JonPalle op 2 maart 2022 16:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee