Telenet stopt in februari 2021 met gamewebsite 9lives

Telenet stopt met 9lives. Ook het populaire bijbehorende forum gaat op zwart. De gamewebsite is per 31 januari van volgend jaar niet meer te bezoeken, al werken de beheerders aan een alternatief.

De website schrijft in een bericht dat per 31 januari 2021 de stekker uit de website gaat. Moederbedrijf Telenet stopt 'omwille van strategische en financiële redenen'. Daarbij zouden zowel 'de covid-periode als de nodige bijkomende technische investeringen' de oorzaak zijn. Vanaf eind januari zijn de website 9lives.be en het forum niet meer te bezoeken. Ook gaan alle socialemedia-accounts offline. De hoofd- en eindredacteur raden gebruikers aan om maatregelen te nemen zoals het leggen van contacten buiten het forum, dat een erg populair onderdeel van de site was.

De site 9lives werd in 1998 opgericht en heette toen nog games.telenet.be. In 2004 werd de naam gewijzigd naar 9lives. Het was de grootste Belgische gamewebsite. De makers zeggen wel dat ze zelfstandig een doorstart willen maken met een nieuwe website, BeyondGaming. Daarover is nog weinig bekend. De makers zeggen in de komende weken meer informatie te willen delen over het initiatief.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-11-2020 • 09:11

123 Linkedin

Submitter: VBS835

Reacties (123)

123
122
57
10
1
60
Wijzig sortering
Voor de Belgische gamer slecht nieuws, ben al lid sinds 2002 en enkele jaren deel uitgemaakt van de crew als reviewer. Jammer maar vrees dat dit beetje trend wordt, heel veel gaming-related websites brengen te weinig op, er is ook een enorme shift naar reddit en twitter, laat staan youtube. Misschien is een forum iets wat niet meteen 'leeft' bij de nieuwe generatie, maar voor mijn generatie zijn forums zowat dé manier om op internet communicatie te voeren en info te vinden. Heel jammer.

Mis Japisee ook ... maar dat is iets anders :)

[Reactie gewijzigd door lapino op 26 november 2020 09:59]

Je weet waar je altijd terecht kan he Papino :(.
Doen pino, mij krijgen ze ook niet weggejaagd :D
Niet getreurd we zijn op de achtergrond heel hard bezig om er iets van te maken zodat de community niet verloren gaat.

[Reactie gewijzigd door Repel-EHV op 26 november 2020 10:12]

Deze Discord heeft niks te maken met de officiële 9lives Discord waar we inderdaad onze leden op de hoogte houden van ontwikkelingen.

Onze Discordserver: https://discord.gg/6PzXEBg
En de informatie die we voorlopig kunnen geven: https://beyondgaming.be
Heel veel verschuift tegenwoordig ook naar Discord, waardoor forums eigenlijk ook redelijk stil komen te vallen. De gamingcommunity waar ik bij zit, heeft nu namelijk ook gewoon een dood forum sinds we overgestapt zijn op Discord en daar tekstkanalen gebruiken, naast uiteraard de voice. Daarmee is (iig voor ons) de noodzaak voor een forum en misschien zelfs website verdwenen en kan mij voorstellen dat het voor grotere websites idem dito geldt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 november 2020 09:22]

Dat snap ik dus niet. Discord is gewoon telkens een gigantische chatbox met een lijst aan berichten achter elkaar. Een forum is een plek met posts, nieuws, discussies en tree-structure comments op elkaar. Compleet anders
Ik weet het verschil, maar ik zie wel sinds wij qua voice van Teamspeak naar Discord verhuist zijn, dat de site gewoon dood is, de behoefte is dus of veranderd, of dusdanig geweest, dat voor ons - eigenlijk - een forum niet hoefde.
Maar je kunt dan nooit oude zaken teruglezen? Je bouwt eigenlijk niets op.
Dat geldt ook al voor social media natuurlijk. Ergens wel jammer dat de nieuwe generatie geen waarde hecht aan het opbouwen van iets, aan het hebben van een historie met herinneringen e.d., maar ik snap wel dat de huidige snelsnelsnel social media wereld zo werkt.
Maar je kunt dan nooit oude zaken teruglezen?
Je kunt wel teruglezen en zoeken ook. Alleen de aard van het beestje is anders, het is meer een (social) chat en geen discussie platform.

Aan de andere kant; discussies zijn vooral ook moment opnames en hoeven niet per se lang te duren, ook hier op het forum loopt niet elke discussie jaren door. In een forum is het wel wat meer geordend, maar dat hoeft niet per se benodigd te zijn natuurlijk.
Ja, teruglezen wel, maar het is dan toch meer één groot topic dat evt jaren loopt? Of ben ik gewoon te oud om te snappen hoe discord werkt :')
Discord heeft geen gelaagdheid zoals fora hebben, dat zijn gewoon tekstkanalen. Vergelijk het met kanalen op een IRC chatserver...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 november 2020 12:10]

Dit hangt meer af van het type persoon dat jij of iemand anders ben/is. Ben het er wel mee eens dat steeds minder mensen historie belangrijk vinden.

Ik ben zelf 32 jaar en ben extreem vooruitstrevend en altijd op zoek naar nieuwe manieren om dingen te verbeteren. Ik heb helemaal niets met foto's of oude discussies terug kijken, het enige wat ik belangrijk vind is de uitkomst van bepaalde dingen om te leren van andermans ervaringen. De waarde van "iets wat opgebouwd is", is voor mij zo goed als nul in de huidige tijd.

De technieken en onderwerpen waar je historie van bijhoudt zijn vandaag de dag zo snel achterhaald dat het meer frustreert dat oude troep tussen hedendaagse problemen in het beeld vertroebelt. En als ik naar mijzelf kijk en reflecteer, hoe vaak heb ik nog iets aan opgeslagen informatie? Dat is extreem zeldzaam, de meeste informatie is vandaag de dag binnen een maand verouderd.

Aan de andere kant begrijp ik ook heel goed dat mensen waarde hechten aan de inhoudelijke historie, ook al kun je er niets meer mee, het geeft voor bepaalde typen (goed bedoeld) personen voldoening om terug te kijken om te zien wat er is bereikt en op welke manier. Of puur de nostalgie, hoe was het vroeger.

Er komen steeds meer mensen die leven in het nu in plaats van kijkend naar vroeger, vooruit kijkers zijn nog altijd zeldzaam. Ik denk dat dit de reden is dat er steeds minder fora levendig blijven en de gebruikers verplaatsen naar actuele media als Discord en andere socials.
Ik heb ongeveer dezelfde leeftijd maar een compleet tegenovergestelde visie.

Informatie van enkele weken / maanden / jaren oud is zeker belangrijk. Als je alleen maar recente info belangrijk vindt, kan je niks kaderen. Onwetend noem ik dat.

Het is geen vertroebeling, het is een verrijking.

Wilt niet zeggen dat ik altijd naar het verleden kijk en de zaken terug wil draaien ofzo. Maar weten van waar we komen schept perspectief voor waar je vandaag mee bezig bent. Vandaag de dag zijn we altijd maar bezig met onze eigen vooruitgang en hoe alles beter, sneller en efficiënter kan. Heel mooi allemaal, maar we concentreren ons enkel op 5% van de zaken en de rest vergeten we even 'voor het gemak'.

Neem als voorbeeld MS Teams. In mijn beleving is het niet meer dan een veredeld forum zoals dat van 9Lives. Er zijn users, channels, moderators, tags, zoekfuncties, etc. Alleen is een forum overzichtelijk en gestructureerd, en MS Teams is een spaghetti van honderden ideeën die aan elkaar plakken. Ze zijn precies vergeten wat ze eigenlijk wouden bouwen. Ze plakken er maar aan en 'gaandeweg integreren we X en Y wel'.

Als ze gekeken hadden naar het verleden (Skype anyone?), dan moesten geen tientallen patches uitbrengen voor functionaliteit die er vanaf dag 1 al in had moeten zitten.
Laat ik nogmaals duidelijk maken dat ik geen enkele visie als fout zie, we hebben een combinatie van mensen nodig om het met zijn allen te doen.

Zelf zit ik in een situatie waar ik nieuwe dingen bedenk, waarmee ik in gebieden kom waar nog geen discussies over gevoerd zijn, waar nog geen handleidingen aanwezig zijn. Het pionieren zit in mijn aard en ik bouw met alle liefde documentatie om het onbekende, bekend te maken. Ik vind mijzelf vaak in de positie de documentatie en discussies op te zetten zodat deze gebruikt kunnen worden door de mensen die een oplossing gaan gebruiken en/of nabouwen.

Zoals ik in mijn eerste reactie al nuanceerde, de discussies van het verleden zijn absoluut niet interessant, maar de conclusies wel degelijk. Dat is mijn kader, alle incorrecte informatie of verouderde informatie welke vooraf zijn gegaan aan de conclusie is in mijn positie een hele grote vertroebeling. Dat punt ben ik al voorbij en de ervaring heb ik al.

Overal zijn gradaties in, het voorbeeld van MS Teams, ben ik het helemaal mee eens en is niet over nagedacht, er is aan gewerkt zonder naar andere projecten te kijken (misschien wel, maar zijn ze koppig?).

Uiteindelijk is mijn persoon een mix van delen uit het verleden voor ervaring, maar het grootste deel is toekomst en vernieuwing. Ik ben dan ook geen persoon die onderhoud kan uitvoeren, dat interesseert mij niets, laat mij maar bouwen.
Ik vind het juist erg goed dat je zelf het verleden heel belangrijk vind, want dat geeft je een ander perspectief. Al die perspectieven samen zou de basis van elk team moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door drocona op 26 november 2020 16:27]

Dit vind ik wel een belangrijk punt:
de discussies van het verleden zijn absoluut niet interessant, maar de conclusies wel degelijk.
Dat is op zich al voldoende. Als je dan ook nog weet waarom men tot een bepaalde conclusie is gekomen, dan geeft dat al heel wat inzicht.

Het belangrijkste is dat er geleerd wordt uit fouten uit het verleden. De dag van vandaag doen we dat blijkbaar niet meer. 'Omdat de technologie anders is'. Of 'omdat dat een product met een andere doelgroep' was. Of één of andere vage ongeldige reden.

We kijken alleen maar naar de "echte" innovatie. De Steve Jobs' en de Elon Musks. Want dat zijn de enige successverhalen. Niet dus. Dat zijn de verhalen met veel sociale (media) aandacht. Er kunnen maar een paar van die (deels) lucky shots zijn. Anders zijn ze hun allure kwijt.

Het ligt misschien aan mij, maar ik vind al dat chaotisch geschreeuw op Discord of Reddit maar niks in vergelijking met een forum van een echt platform. De toegankelijkheid van Youtube, Reddit of Discord is natuurlijk vele malen groter, maar omdat alles bij zo'n mastodonten puur om winst draait blijft er van de beleving weinig goeds over.

Kijk maar naar Youtube de laatste jaren. Uitgehold tot en met.
Het grotere probleem is: wat gaan we eraan doen?
Jouw visie is heel herkenbaar bij de jongere generatie op de werkvloer.
Door altijd van 0 te willen starten, slagen ze er in om altijd veel beginnersfouten te maken.
Maar ik moet wel toegeven dat ze zichzelf wel heel goed kunnen verkopen aan het management.
(Besluit, veel blabla, weinig boemboem. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo.)

Enkel uitgaan van eigen ervaringen is het einde van de wereld zoals we die nu kennen. Het is zo belangrijk om te starten van de ervaringen van anderen.
Ik denk dat je dingen herkent en plaatst op een heel negatief beeld vanuit jouw eigen ervaring.
Je legt namelijk precies uit wat ik juist niet doe en absoluut niet voor sta. Dat was ook zeker niet de insteek van mijn reactie, ik probeerde juist de verschuiving uit te leggen waar jij en ik onderdeel van zijn. Wat je zegt zie ik in de praktijk ook, maar daar identificeer ik mijzelf echt niet mee.
Dat klinkt heel leuk, maar is toch gewoon de volgende valkuil? Wat als Discord, in navolging van recent nog Google voor z'n foto's en Stack voor z'n cloud, geld begint te vragen voor hun service? Eerst wachten ze tot alle alternatieven zijn overgestapt "want Discord is gratis en handig", daarna komt het maandelijkse abonnement...
Sterker nog, Discord heeft al zoiets; Discord Nitro. Geen idee of dat verder uitgebreid gaat worden en an sich heb je met gratis gehoste fora natuurlijk hetzelfde probleem, tenzij je de website zelf host natuurlijk, maar dan heb je de kosten van de hosting.

Links- of rechtsom gaat natuurlijk voor niets de zon op.
Dan komt er iemand anders met een gratis alternatief uit. Dat is nu eenmaal de natuur van PC, idereen kan software maken, als bepaalde software niet meer voldoet, komt er iemand anders met iets beter.
Een paar euro per maand zal ik er persoonlijk ook voor over hebben. Discord staat 16u per dag aan en wordt iedere dag meerdere uren gebruikt. In verhouding zal dit dus uitkomen op een X aantal cent per uur.
Discord vind ik maar niks tegenover een forum.
Echt de korte aandacht, snel een woord neerploppen wat alle social media word.
Je hoeft het ook niet tof te vinden, ik geef alleen aan waardoor (voor ons) de noodzaak voor een website eigenlijk redelijk verdwenen is, dat is in ons geval omdat we van een eigen gehoste Teamspeak naar Discord zijn gegaan (om o.a. kosten te besparen) en daarmee eigenlijk ons forum langzaam steeds minder gebruikt werd, tot op het punt dat het nu read-only staat omdat we er - voor het moment - toch niets mee doen.
Discord is toch gewoon de nieuwe IRC chat?

Ik herinner me nog jaaaaaren geleden dat er een verschuiving plaatsvond van mijn favoriete groepen van IRC naar forums, en ik snapte het niet: "wat is daar nou aan, je typt iets en er is niemand online om je onmiddelijk te antwoorden, ik moet vanavond nog eens komen kijken".
Ondertussen zijn de voordelen van een forum zo overduidelijk dat ik niet meer terug zou willen.
Het voordeel van fora, voor mij ten minste, is dat je makkelijker onderwerpen en posts kan terugvinden. Bij Discord is dat een stuk lastiger, en ook een stukje video bij Youtube is lastig terug te vinden… je moet dan de hele video bewaren (en onthouden in welke video het betreffende stukje stond).

Ik zit af en toe wel eens op Discord, maar het gaat zo snel en met korte SMS-achtige berichtjes, dat een forum veel onhoudelijker en dieper gaat m.b.t. veel onderwerpen.
Discord is dan ook geen vervanger voor een discussie- en vraagplatform, Discord is meer een social platform en dient dus een ander doel dan een forum, hierdoor zijn de berichten op Discord ook anders van aard. En als een vraag weer komt, is het aan de andere kant ook een kleine moeite om (bijvoorbeeld) dat ene linkje of videootje weer te delen, toch? ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 november 2020 11:10]

Maar tóch heb ik al meermaals meegemaakt dat een forum zichzelf ophief en doorging op Discord. Dus misschien is het niet helemaal dé vervanging (ik ken Discord alleen van naam), maar als fora naar Discord migreren, dan moet het toch wel forumachtig zijn.
Wij zijn met onze bijna 100 leden tellende gaming groep ook overgestapt naar Discord.
Echter hebben wij een consolidatie uitgevoerd van meerdere platformen naar één, dat was best een heel karwei en heeft heel veel wikken en wegen in het bestuur met zich mee gebracht.

Wij zijn van ~20-30 Whatsapp chat groepen en een forum op de website volledig overgestapt op Discord. Deze beslissing is voornamelijk genomen omdat de historische waarde vandaag de dag steeds minder waardevol is en het niet de volledige discussie is die bewaard moet worden maar alleen de uitkomst.

Dit is precies de functie van het forum die vervalt. Echter er is wel functionaliteit van een forum dat nog steeds in zeldzame situaties benodigd is, noem een voorbeeld van het opslaan van BBQ recepten die gedeeld worden. Discord is puur chat kanalen, er is geen historie en er is ook bijna niet terug te zoeken afgezien van een "pinned" bericht in een chat kanaal. Het lijkt in de verste verte niet op een forum. Voor deze zeldzame situaties hebben we/zijn we bezig met het schrijven van Discord bots met databases en subscriptions op kanalen. Dit is redelijk intensief om te schrijven.

Onze overgang is echter heel goed gegaan en iedereen is erg blij met de extra mogelijkheden die we hebben en ook nog extra kunnen maken met behulp van bots.
Bij Tweakers is het eerder andersom; er is een Discord, waar ook veel tekstkanalen zijn, maar toch wordt de site en het forum nog altijd het meeste gebruikt.

De textkanalen zie ik overigens meer als een chat, niet zozeer als iets om te discussiëren. Waarom fora dan overstappen op Discord, geen idee, het ligt natuurlijk ook wel aan de drukte en de soort posts die je hebt, als dat meer een chatvorm is, dan is het ok verstandiger om meer daarop te richten en kun je je afvragen of een forum in eerste instantie de beste keus was. Andersom kan natuurlijk ook, dat je meer van discussieplatform naar een chatplatform wilt, omdat je dan weer wat meer sociale interactie hebt.
zoek maar eens naar een obscuur probleem en de kans bestaat dat je eerste zoekresultaat terecht komt op 9L :D
obscure dingen op TNG/9L daar heb ik nix mee te maken }> }> }>
Op een forum neem je de tijd om iets constructiefs neer te pennen wat echt waardevol is voor andere mensen. Je krijgt dan soort van “respect” of voldoening uit de feedback omdat andere mensen het oprecht appreciëren. In discord wordt jouw post waar je wat tijd aan research en neerpennen hebt besteed ondergesneeuwd door memes en shitposting. Dus echt een waardig alternatief is het niet vind ik.

Ik zou nog eerder naar Github gaan om dit te misbruiken als een forum (issue tracker) ipv Discord.

[Reactie gewijzigd door miyapow156 op 26 november 2020 12:41]

Jammer dat dit soort websites verdwijnen. Ik weet nog wel dat ik vroeger altijd game magazines ging halen bij de lokale supermarkt of bij de bruna. Daar kreeg je altijd een demo disc bij, dat die demo disc er niet meer bij zit dat snap ik in deze tijd heel goed. Maar er is nu geen enkel magazine meer te krijgen. Ik kijk soms nog wel eens bij de magazines maar er ligt helemaal niks meer bij wat over computers of games gaat. Erg zonde want soms wil ik ook wel eens gewoon een magazine lezen.

Dan zou je verwachten dat dit soort game sites nog wel levensvatbaar zijn, maar blijkbaar niet. Ik heb zelf niet zoveel met discord of reddit. Ik heb liever een community zoals bij tweakers.
PC Gameplay in Vlaanderen ligt nog steeds in de meeste krantenwinkels en houdt zijn hoge kwaliteit van vroeger aan. Ik lees dat af en toe nog wel eens, gewoon previews en reviews zonder al die bullshit die je op veel blogs meer en meer tegenkomt (ik kijk naar jou RPS).
Denk eerder naar YouTube.

Gamernexus is een grote jongen. Daarnaast ook LTT doet wat meer met games etc.
Aangekondigde corniek? Vroeger was het Forum nog blauw en overzichtelijk en de overgang naar 9lives ging veel te hard, plots chaos en felle rode en witte kleuren. Ik kon er geen uren meer doorbrengen zonder hoofdpijn te krijgen.

Ok je kon game downloads doen maar ik mistte toen de community heel hard. Het werd almaar meer afstandelijk en de commerciele saus was voelde helemaal verkeerd aan. Smaakloze commerce.
Ik zat er nog geregeld op maar voor mij was de hack destijds het keerpunt.
ge wilt ni weten hoe hard het blauw veracht werd door de bruin/gele generatie :+
De Crew neemt op 01/02/2021 de fakkel over en gaat verder met 9lives
onder de naam 'beyondgaming.be'
https://www.9lives.be/for...01-02-2021-de-fakkel.html

[Reactie gewijzigd door corpetter op 26 november 2020 13:06]

Forums zijn nog wel in trek, echter alleen als het over specifieke onderwerpen gaat, zoals bijvoorbeeld een forum over het modden van een bepaalde game. Voor de rest is het vaal inderdaad Discord waar alle informatie wegvliegt. Inderdaad erg jammer.

Ik had toevallig laatst de clan namen van vroeger waar ik in zat gegoogle'd. Kwam ik onder andere op 9lives uit in een "game geschiedenis" post. Wel grappig om te zien waar de oud-leden zich nu mee bezig houden. :o
Onbegrijpelijk.

Je kan mij echt niet wijsmaken dat dit voor een bedrijf als telenet een grote kost is ...
Zonde. Leuke community indertijd. Fora lijken niet zo te leven onder de jeugd van tegenwoordig -- ook eeuwig zonde. Ik heb vele goede, uiteindelijk 'real life', vrienden leren kennen op allerlei fora. Heeft zeker bijgedragen in m'n jeugd :)
Bring back de Spelletjesgarnaal!
Fokkiefok!

Forum heeft indertijd toen ook een doorstart gemaakt (met eigen inbreng van de community weliswaar).
Bestaat zelfs nog, wel niet meer zo actief als toen, maarja :)

https://forum.shrimprefuge.be
Ben nog altijd trouw lid op dat forum, is een zeer aangename games communitie uit Vlaanderen!
Shrimpwars <3
Heb daar nog een webstrijd gewonnen om naar de officiele gamecube launchparty te gaan. 17-jarige ik meteen naar mijn moeder om te vragen of zij me naar de Red & Blue in Antwerpen kon vervoeren, waar de party georganiseerd werd :*)
Hahaha. Wist jouw moeder ook wat de Red & Blue was? :P
Wow! Lang geleden dat ik dit nog vermeld zag! Nostalgie in de oren!
haha, geweldig. Die mannen zouden een comeback met een eigen youtube-kanaal moeten doen.
als 9liver moet ik zeggen dat wij dit allemaal zeer jammer vinden, vele op hun forum verklaren hun Telenet abonnementen te willen opzeggen en over te schakelen naar concurrent Orange, die ook breedband internet levert over de COAX.

Dat Telenet de laatste jaren enkel naar hun winst keek werd meer en meer duidelijk.
Ze laten hierbij een grote vriendschappelijke community links liggen.
Dat is ook het consensus op reddit.

Als 1000 diehard 9livers het doen is dat toch al snel bijna een miljoentje per jaar aan inkomsten die Telenet in rook ziet opgaan. En ik vind dat Telenet dat van harte verdient.
Een bedrijf dat 2,5 miljard per jaar verdient zal daar niet echt wakker van liggen.
ze liggen blijkbaar wel wakker van een paar duizend euro per maand (?) aan kosten om 9lives in de lucht te houden.
Je denkt dat 9lives maar "een paar duizen euro" per maand kost? Zo'n community online houden is niet alleen een paar servers...
maar heel veel draait wel op vrijwilligers en community. De servers kost telenet vrijwel niks - die paar terabyte en het dataverkeer zijn voor een ISP bijna gratis.

Dan blijft er nog een paar ontwikkelaars over die toch al in dienst zijn van Telenet, die af en toe wat onderhoud moeten uitvoeren (want grote ontwikkelingen kwamen er toch al niet). Ik denk dat je met een paar duizend euro dus al een heel eind kan komen, ja.
...die toch al in dienst zijn...
Dus kost het niks? Tijd kan je maar 1 keer besteden, dat het een "vaste kost" is ben ik het wel mee eens.
Je vergeet dat onder meer Praga vast werkt bij Telenet, en hij is misschien niet de enige waarvan de loonkost op het 9lives postje wordt geschreven. Dan spreek je al snel van een besparing van meer dan 60K op jaarbasis voor hem alleen.
Ik dacht dat enkel Praga en Nariwari op de loondienst staan/stonden, dus laten we zeggen samen 120k/jaar. Best veel natuurlijk als je dat zo bekijkt, op de totale loonlast een peulschil.

Waarschijnlijk hebben ze zich misrekend met hun belachelijke streamz en proberen ze er nu voor te zorgen dat hun aandeelhouders niet genoeg winst halen. Zie dat ze eens minder 200 miljoen winst per jaar boeken.
Idd hij zal een grote kost zijn, geen idee wat die daar eigenlijk nog doet.

Aan de titel van een artikel op de frontpage kon je al opmaken of het wel of niet werk van hem was.
Hij zal wel werk vinden bij een Dag Allemaal ofzo.
Laat ik nu in het verleden zowel als vrijwilliger als in loondienst voor 9lives gewerkt hebben, met Praga. En ik kan je zeggen: die man verzet(te) bergen voor de site. Het is inderdaad niet de beste schrijver, maar een harde werker die voor en achter de schermen alles gegeven heeft voor de site en de community.

En laat ik nu momenteel werken binnen DPG Media, dichtbij Dag Allemaal. En hoewel het magazine niet meteen binnen mijn interesseveld valt, weet ik uit ervaring dat daar goede schrijvers en eindredacteurs zitten. :P
Praga is een topper. Hopelijk valt hij niet zonder werk ... dat zou hij echt niet verdienen.

Maar eigenlijk alle tientallen vrijwilligers die de afgelopen 20 jaar de site hebben recht gehouden, hebben dat fantastisch gedaan.

Ik denk er met een warm gevoel aan mijn periode bij de crew terug.

Er gaat een icoon in de gamewereld verloren.

[Reactie gewijzigd door Deetje op 26 november 2020 14:51]

Zo veel zal het ook weer niet kosten.
Enkel ben ik er van overtuigd dat je zulke dingen eerder als een dienst moet zien die potentieël meer klanten kan opbrengen, dan als kost.
Ik zou de werkelijke kost eens willen zien, maar ik kan mij toch niet van de indruk ontdoen dat je dat forum zelfs voor vlotjes onder de 1000€ zou moeten kunnen hosten.
Een gameforum is de reden om over te stappen? Niet het feit dat ze al jaren haast dubbel zo duur zijn als de concurrentie?
Ik begrijp echt niet waarom zoveel mensen blijven vastklampen aan telenet.
Telenet is vaak de enige beschikbare keuzen.
Dat is pertinent onwaar. Keuze genoeg.
Hoeveel van deze providers komen qua snelheid in de buurt van Telenet?
Dsl lijntje krijg ik waar ik woon max 6mbit profiel.
Bij telenet heb ik gewoon geadverteerde snelheid...
Dan neem je een van de kabelproviders?
Het valt op dat de mensen die hier reageren nog geen enkele seconde naar de alternatieven gekeken hebben.
Je hebt Telenet in Vlaanderen en Voo in Wallonië. Dat is het qua kabelproviders. Dat zijn geen concurrenten.

Ja, je hebt Orange nog, die op het netwerk van Telenet zit, maar ja, je zit nog steeds (onrechtstreeks) bij telenet dan.
Omdat de alternatieven gewoon op geen kl*ten trekken in België.
Hier in sint-niklaas heb ik geen andere keuze ...
Dat is grappig, want ik woon ook in sint-niklaas. Je hebt zowel kabel als 200mbit over koper. Zelf een 100 mbit edpnet abonnement voor 35 euro per maand.
Omdat, spijtig genoeg, de alternatieven voor velen niet beter zijn.
Hoeveel providers kunnen er 200+ Mbps leveren in heel België.
Bij Orange is dat al een betalende optie.

Dan is er nog:

Modem only optie
Gigabit ( ik zou vnooit meer zonder kunnen )
CI+ module voor tv ..

Er is nu gewoon geen concurrentie, hopelijk komt er snel fiber van Proximus op meer plaatsen beschikbaar.
Betwijfel dat iemand dat echt zal doen. Telenet weet dit.
Telenet verdient ook geld op die Orange abonnementen... Dus echt straffen doe je ze daar niet mee.
Tsjah, dat horen we zo vaak. Het aantal mensen dat effectief gaat opzeggen is meestal beperkt en in dit geval zal TN er niet eens mee inzitten omdat Orange aan hen moet betalen voor elke klant. Ze hebben dus minder kosten aan je, maar de winst die ze van je hebben zal niet veel anders zijn.

Wil je ze straffen? Dan moet je met een heel grote groep (en 9lives zal nooit een groep kunnen leveren die groot genoeg is) overstappen naar ofwel DSL (gaan de meeste niet doen want lagere snelheid) of als je in 1 van de proefgebieden woont, de fiber van Fluvius (kan ook via Orange).
Waarom laten ze de doorstarters de site niet gewoon overnemen? Dat lijkt me toch het makkelijkste, minst tijdrovend (kosten besparend) en goed voor het behoud van de userbase?
Klopt, helemaal en er is op de achtergrond iets bezig om een of andere doorstart te maken, maar telenet wilt de DB of domainnaam niet van de hand doen.
Daar valt wel wat voor te zeggen. Het beheer uit handen doen, maar de naam laten bestaan kan ze later nog wel eens imagoschade opleveren als het nieuwe beheer het verpest. Potentieel veel meer dan de imagoschade die ze nu oplopen door er niet aan mee te werken.

Ondanks dat ze er dan niets meer mee te maken hebben zullen mensen het ze alsnog kwalijk nemen tzt. Zelfs als ze begrijpen dat het onder nieuw management valt: "dan had je het nooit aan dat management mogen geven"
Geen idee wie @Repel-EHV is, maar er is nog helemaal niets geweten over de specificiteiten. Zover zijn we nog niet;
Ik ben Sam en werkzaam binnen telenet aangenaam!
Het is misschien ooit begonnen als gamewebsite maar de frontpage had al even niet veel bezoekers meer. En het forum zelf is zoveel meer dan gaming. Games is zelfs maar een klein stukje ervan. Er zitten veel mensen op het forum en dat zijn helemaal niet alleen gamers. Bij een doorstart gaat het toch nooit meer hetzelfde zijn. Veel mensen zullen niet volgen, net zoals er veel vertrokken zijn na de hack van 9lives. Ik kan verkeerd zijn maar dit zou wel eens het einde kunnen betekenen van zo'n grote community in België.
Dat viel me recent zwaar tegen, toen ik na vele jaren terug op 9lives terecht kwam. Het forum lijkt helemaal niet alsof het op een gaming website staat. Er is wel geteld 1 subforum voor 'gaming'. Niet eens een verdere onderverdeling daar. Maar verder wel subforums voor reizen, bouwen, sport, gezondheid, etc... 8)7

Gevolg is dan dat je bvb gigantische threads hebt voor de Xbox of PS5 release, waar eigenlijk iedereen zo wat naast mekaar praat. Voor een 'gaming' website zat het forum toch wel slecht in mekaar.
Dit is triest. De website zelf bezocht ik zelden maar het forum gedeelte ligt voor mij en vele anderen toch een pak nauwer aan het hart. Hopelijk maakt het forum een doorstart en word het niet gewiped.
Zoals ik ook op het forum had gepost: Ik hoop dat ze een overeenkomst kunnen treffen zodat niet alle content verloren gaat!
In het slechtste geval een samenwerking met The Wayback Machine, dat kan toch niet zo lastig zijn? Een statische kopie van de site en een redirect vanaf 9lives.be naar de statische snapshot van The Wayback Machine.
Spijtig nieuws dit. Ik ben zelf een aantal jaren redacteur geweest bij 9lives en het was een heel toffe community. Helaas was er toen al veel onvrede bij de redactie over de manier waarop Telenet de zaken aanpakte, met als gevolg dat een groot deel van de toenmalige redactie opgestapt is en zelf een eigen gamessite heeft opgericht (4gamers.be). Die site bestaat nu nog steeds en doet het goed, al is het forum daar ook al verwijderd wegens morsdood. Jammer, want ik vind forums veel leuker en overzichtelijker dan Discord.
Dat was Telenet niet alleen. De samenwerking met Gunk was geen goed idee en heeft veel schade berokkend aan de vrijwilligers en de community. Met ruzie en opsplitsingen naar 4Gamers.

Ik was toen al eventjes gestopt als eindredacteur maar de jaren die ik meemaakte waren wel fantastisch.

Best wel een les voor tweakers ook. Hoe zorg je ervoor dat je bezoekers blijven komen naar jou voor info.

Dat ontbrak wel een beetje bij 9lives. Ze boden weinig nieuws aan tov andere spelers. Ik weet dat de frontpage (met banners) destijds 15000 unieke bezoekers had maar dat het forum daar echt los over ging. Maar daar haal je weinig inkomsten uit.

Zonde. 9Lives en games.telenet.be was een icoon.
" Daarbij zouden zowel 'de covid-periode als de nodige bijkomende technische investeringen' de oorzaak zijn. "
Ja het is natuurlijk een pittige tijd voor online ontmoetingsplekken en gaming-gerelateerde zaken. De meeste mensen zitten natuurlijk een stuk minder achter hun PC dan ze normaal zouden doen. Of wacht.
Covid is mooie uitvlucht tegenwoordig. We zullen het meer horen vermoed ik. Al slaat het vaak nergens op, zoals hier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee