Nederlands bedrijf voor 3d-printfilament is overgenomen door Mitsubishi Chemical

Het Nederlandse bedrijf Dutch Filaments, een leverancier van onder meer filament voor 3d-printers, is overgenomen door Mitsubishi Chemical Performance Polymers Europe, een dochter van het Japanse Mitsubishi Corporation.

De ceo en mede-oprichter van het Nederlandse bedrijf Dutch Filaments, Richard Luiken, heeft tegen de website 3D Printing Industry gezegd dat zijn bedrijf door de overname niet alleen beter in staat is in te spelen op de snelgroeiende vraag naar filament, maar dat het ook in staat is om nieuwe expertise, materialen en technieken in te zetten. Meer details zijn niet bekendgemaakt; zo is het onbekend hoeveel Mitsubishi heeft betaald voor de overname van Dutch Filaments.

Volgens Luiken is het voor Mitsubishi Chemical Performance Polymers Europe belangrijk om Dutch Filaments in handen te krijgen, omdat het daarmee een belangrijke stap zou zetten om de voornaamste speler te worden op de markt voor het leveren van polymeren en ander benodigd materiaal voor de productie met 3d-printers. Op deze markt is in 2017 al het Nederlandse Innofil3D uit Emmen overgenomen door het Duitse chemische concern BASF.

Dutch Filaments is gespecialiseerd in de productie van materialen die bestaan uit polymeren; dit zijn organische verbindingen die bestaan uit soms lange ketens van identieke eenheden, monomeren genaamd. Thermoplasten zijn een type polymeer die door de niet al te sterk vertakte ketens kunnen smelten bij verhitting, waardoor ze onder meer geschikt zijn voor 3d-printen.

Filament 3d-printer

Door Joris Jansen

Redacteur

06-03-2018 • 15:33

29

Reacties (29)

29
28
17
4
0
9
Wijzig sortering
ik kende ze ook niet, en ik zit toch al een paar jaar met een 3d printer.

maar goed ik koop dan ook niet geregeld filament en meestal bij 1 leverancier en dat is niet Dutch Filaments
Dutch filaments produceert. Ze verkopen niet rechtstreeks.
Dutch Filaments is gespecialiseerd in de productie van materialen die bestaan uit polymeren; dit zijn organische verbindingen die bestaan uit soms lange ketens van identieke eenheden, monomeren genaamd.
Normale mensen zeggen dan:
"Ze maken plastic."
;)
En iets meer gespecialiseerde zeggen dat ze kunststof maken, want plastic is maar één soort (namelijk een thermoplast) van de verschillende kunststoffen.
Zijn 3d filamenten niet allemaal thermoplastics?
Het idee van een thermosplastic is dat je verhit het geeft het vorm en blijft in die vorm. Je kan het dan echter opnieuw verhitten en nieuwe vorm geven. Verschillen zitten hem in het smeltpunt wat bij de ene hoger is dan bij de ander.

Uiteindelijk is wat je voor je printer koopt ook al verhit en via een extruder gemaakt tot een draad die jij dan weer verhit om er mee te printen.

Waar ik me het meeste over verbaas zijn de gigantische prijzen die voor kleine hoeveelheden gerekend worden. Het lijkt net op inkt voor je printer. zo een extruder die de lijn maakt voeden ze met basismateriaal dat per kg niet veel kost. Het draadje lijkt qua prijs echter soms van goed.
Ja filament is vrij duur per kilo, letterlijk 5-10 zo duur dan bulk materiaal. Er zitten natuurlijk wel toevoegingen in die het geschikt maken voor 3D printen en het wordt geextrudeerd met maar een kleine tolerantie en in kleine hoeveelheden verkocht, dus hoge prijs
Ja maar het probleem zit hem meer in het woord plastics en dat daar redelijk denigrerend over wordt gedaan.


Je hebt namelijk polymeren die sterker zijn dan gangbare metalen. Een voorbeeldje zijn vb tandwielen, ipv metaal of aluminium kunnen die worden geprint. Maar ook verbindingen kun je in een polymeer printen.
Alleen dat besef is er nog niet helemaal.


https://m.all3dp.com/1/3d...-3d-printing-3d-filament/
Voorbeeldje van filamenten,
alleen kun je sommige types dus niet in gangbare consumentenprinters stoppen.
Grappig, ik heb van bijna al deze filamentsoorten wel ergens gelezen dat ze in gewone (soms een beetje aangepaste) FDM printers worden gebruikt.
Er zijn inderdaad veel mensen die denken dat plastics niks voorstellen of slap zijn of niet geschikt zijn voor wat dan ook. Ik gebruik in mijn opleiding regelmatig een materialendatabase waarin duizenden materialen staan en er zijn ook zat plastics te vinden die allerlei heel erg geschikte eigenschappen hebben voor verschillende toepassingen. En dan nog geeneens gekeken naar de hoeveelheid kunststoffen die gebruikt wordt in consumenten producten.
Ik maak tevreden gebruik van hun PETG rollen om te printen, het heet bij 123-3D Real filament en is redelijk geprijsd. De rol filament zit dan ook gewoon in een Dutch Filaments doos, en eerlijk gezegd ben ik ook wel blij dat je geld daarmee naar een (tot voor kort) Nederlands bedrijf gaat.
Huh, real filament is toch een ander bedrijf uit Nootdorp? Of is dat onderdeel van Dutxh Filaments?
Je bedoelt RepRapWorld? Voor zover ik weet maken zij geen eigen filament..

Edit: ik zie dat RRW en Real Filament op het zelfde adres geregistreerd staan inderdaad...

[Reactie gewijzigd door pix3l8e op 23 juli 2024 12:32]

Een tijdje geleden via 123-3d filament besteld, en daar zat toen een reprapworld sticker op o_O

Het zou me niks verbazen als >50% van het filament dat in NL verkocht wordt gewoon random rebranded esun filament is.
Dan ben ik even in de war geweest... Hier de opschriften van de doos:
https://tweakers.net/ext/f/kaqf5yAeTWyydhUxWhfosX0y/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/ehZWjiCUPdGHQKVf0lzhH47h/full.jpg

Ik dacht dat dat "made in Holland" verwees naar Dutch Filaments. Maar dat kan ook betekenen dat alleen de doos in Nederland is gemaakt... Wie weet er wat meer over?

EDIT:
Op de site van REAL filaments staat dus dat zij zelf het filament maken in Nederland. Dus het is wél filament dat in Nederland door het bedrijf zelf wordt gemaakt maar het gaat hier dus NIET om Dutch Filaments. Mijn fout... |:(

[Reactie gewijzigd door auto660 op 23 juli 2024 12:32]

Hu? Ik kende dit bedrijf niet eens? En heb best veel gegoogeld op nieuwe filamenten.
Neem aan dat je bedoelt voor je eigen 3d printer ofzo?
Deze toko produceert alleen, verkoop gaat weer via andere shops. afaik. :)
Ergens is dit ook wel droevig.

Toen de eerste mensen experimenten begonnen te doen met DIY FDM 3D printers haalden de Westerse plasticfabrikanten hun neus op voor zo'n "niche product" en moest je maar hopen dat een distributeur bereid was je voor teveel geld een monster "plastic welding wire" te sturen. De Chinezen zijn hier toen ingesprongen, en hebben daarmee een enorme bijdrage geleverd aan het "maken van de markt" - want laten we eerlijk zijn, een hoop Westerse shops verkochten of verkopen "eigen merk" rebranded plastic van Chineze origine.

Inmiddels is de markt volwassener geworden, maakt kwaliteit en assortiment (niet alleen maar PLA en ABS) een hoop uit, de marges zijn redelijk en zijn er dus een aantal Westerse fabrikanten in de markt gestapt, hebben zich zelfs erin gespecialiseerd en hebben daarmee ook de nodige expertise ingebracht.

Nu heeft een chemie-moloch die geen bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de markt geld geroken en koopt zich met een overname in de markt. Dutch filaments levert private label filament aan deren, niet direct aan particulieren. Ik hoop dat de overname niet betekent dat Dutch filament verwordt tot een distributeur van Mitsubishi plastics, en dat de expertise die ze opgebouwd hebben behouden blijft. Het feit dat Dutch filament private label filaments levert betekent natuurlijk ook dat ze voor de meeste mensen niet een heel zichtbare partij zijn, dus wat zal het merk waard zijn?

We zullen zien.
Ik vind je verhaal een beetje lezen als het grote boze Mitsubishi heeft Dutch Fillaments de nek omgedraaid. Volgens mij is dit een geheel vrijwillige overname, als er hier al iemand geld geroken heeft dan is het waarschijnlijk de eigenaar van DF.

Als Mitsubishi zich al inkoopt dan zal dat vooral op kennis gebied zijn. Zoals je zelf zegt, de gemiddelde eindgebruiker kent ze toch niet. Waar ze misschien wel een grote speler kunnen zijn is bij het direct leveren aan fabrikanten die 3D printers inzetten.

Uiteindelijk gaat de naam verdwijnen, want zo werken deze overnames altijd. Eerst een tijdje onder eigen naam, dan komt er een labeltje van het nieuwe moederbedrijf naast en na een tijdje blijft dat als enige over.

Niet raar ook want de naam heeft na een paar jaar vrij weinig waarde als iedereen weet wie de eigenaar is.
Anoniem: 998261 @monotype6 maart 2018 20:38
Het is meestal voor een klein bedrijf ontzettend moeilijk om zelfstandig een volgende (groei)stap te maken. Om te beginnen moet je een uitgebreide distributienetwerk (logistiek, service, etc) hebben om meer omzet te kunnen genereren. Dan kan je zelf proberen maar dat kost jaren. Onder de vleugels van een bestaande multinational kan je gewoon meeliften op wat zij al hebben. Een product (in dit geval het printfilament) is slecht 1 onderdeel van het geheel.

En dan nog het kapitaal dat nodig is voor verdere productontwikkeling. Hoe geavanceerder het product, hoe hoger de R&D kosten worden. Het is maar de vraag of dat zomaar uit reguliere verkoopopbrengsten is te financieren.
En wat gaat de overheid doen om de strategisch belangrijke markt voor filamenten te beschermen? Hebben we nog niet genoeg geleerd van het goede voorbeeld van de Verenigde Staten? Nationale industrieën moet je beschermen tegen overnames en met hoge importheffingen. :P
Weer zo'n oerhollands bedrijf weg.

Je hebt helemaal gelijk, krokodillen :'(
Anoniem: 998261 @Raindeer6 maart 2018 20:38
En wat als die nationale bedrijven te weinig internationale slagkracht hebben voor expansie? Ik hoop toch dat je niet vindt dat de overheid dat dan ook maar moet gaan faciliteren.
Anoniem: 1035949 6 maart 2018 15:50
Slecht photoshop werk dat plaatje onder het artikel..
:D Dat kon inderdaad iets beter. Misschien gewoon op elkaar zetten en dan een foto maken. Had best gekund in dit geval.

[Reactie gewijzigd door koli-man op 23 juli 2024 12:32]

De print had ook wel wat mooier gemogen. Dit lijkt wel een laagdikte van een millimeter...
Spreek voor jezelf, was mijn eerste reactie. Mijn tweede is echter toch zinniger. Namelijk: waar doel je specifiek op? Nederland zit ondanks dubieus beleid van sommige grote bedrijven, nog behoorlijk vol met technologiebedrijven.
Kleinere (tech)bedrijven worden aan de lopende band opgekocht door (buitenlandse) giganten. Daarnaast komen er ook steeds meer flink grote bedrijven in buitenlandse handen.

Je zegt het dus goed: "Nederland zit ondanks dubieus beleid van sommige grote bedrijven, nog behoorlijk vol met technologiebedrijven."

Maar dat duurt niet zo heel lang meer. Straks kunnen we helemaal niks meer zelf in dit land en uiteindelijk hebben we ook geen echte keuze meer. Allemaal afhankelijk van onschendbare megacorporaties. Dat vind ik een verontrustende ontwikkeling.
Ja en nee. Van wat er nog zit, gaat een groot deel geen kant meer op de komende jaren. ASML doet het veel te goed om zomaar te verdwijnen, en VDL doet wat Philips had kunnen blijven doen (als ze niet waren gaan uitverkopen) maar dan beter en beschermt door overname juist ook kleine bedrijven. Je zou het allebei "onschendbare megacorporaties" kunnen noemen, hoewel dat net zo goed framing is. In werkelijkheid gaat er behalve het een en ander mis, ook een hoop heel goed. Maar daar moet de politiek wel oog voor hebben en aan blijven werken.

Verder zie je dat van de echt kleine bedrijven er toch ook een hoop in Nederlandse handen blijven.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 12:32]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.