BMW is een pilot gestart in de vorm van een samenwerking met het Britse bedrijf Circulor, waarbij blockchaintechnologie wordt ingezet om aan te kunnen tonen dat het door BMW gebruikte kobalt voor accu's is gewonnen zonder dat daaraan kinderarbeid te pas is gekomen.
De ceo van het Britse bedrijf Circulor heeft tegenover Reuters bevestigd dat er sprake is van een samenwerking tussen zijn bedrijf en BMW op het punt van de inzet van blockchaintechnologie. BMW wilde geen nader commentaar geven.
Circulor probeert in het kader van de pilot in kaart te brengen welk deel van het kobalt is gewonnen zonder kinderarbeid. In eerste instantie wordt kobalt in kaart gebracht dat afkomstig is uit Australië, Canada en de industriële productiemijnen in Congo; er wordt in het algemeen aangenomen dat kobalt dat van deze bronnen afkomstig is, op ethisch verantwoorde wijze is gewonnen.
Zodra het systeem bewezen effectief blijkt en kan worden uitgebreid, zullen ook bronnen in het systeem worden opgenomen waarbij het waarschijnlijker is dat kinderarbeid een rol heeft gespeeld bij de winning. Het gaat dan vooral om de niet-industriële, ongereguleerde kobaltmijnen in Congo, die goed zijn voor ongeveer een vijfde van de totale kobaltproductie in Congo.
Het is niet geheel duidelijk op welke manier de blockchain in dit project precies wordt ingezet, maar het idee is dat tijdens de pilot een barcode wordt gekoppeld aan kobalt dat is gewonnen zonder kinderarbeid, waarbij de transactie wordt geregistreerd in een virtueel grootboek. Volgens de ceo van Circulor is dit een effectieve methode om aan te tonen dat de kobalt 'schoon' is en kan het leiden tot verminderde compliance-kosten bij autofabrikanten.