Samsung wil 157 ton zeldzame metalen van Galaxy Note 7 hergebruiken

Samsung heeft de verwachting uitgesproken dat het in totaal 157 ton aan zeldzame metalen gaat terugwinnen uit teruggeroepen exemplaren van de Galaxy Note 7-smartphones. Daarnaast gaat Samsung bepaalde herbruikbare elektronische onderdelen van de toestellen verzamelen.

Samsung zegt dat het de Galaxy Note 7 opnieuw uitbrengt om de verspilling van materialen te beperken. Het refurbished toestel, genaamd Note Fan Edition, is inmiddels uitgebracht in Zuid-Korea. De Note FE krijgt veel van de componenten mee van de varianten die vorig jaar vlam vatten. Samsung heeft bekeken welke teruggeroepen exemplaren van de Note 7 in aanmerking komen om te worden heruitgebracht als Note FE; overige exemplaren van de teruggeroepen Note 7 worden vanaf deze maand gerecycled.

Onderdelen die Samsung wil gaan hergebruiken, zijn bijvoorbeeld oledschermen, geheugenonderdelen en cameramodules. Voor zover deze niet worden hergebruikt, worden de onderdelen verkocht of als 'servicematerialen' gebruikt. Daarnaast zal naar schatting 157 ton aan goud, koper, zilver en kobalt worden verzameld om te worden hergebruikt.

In maart werd al bekend dat Samsung de Galaxy Note 7 opnieuw ging verkopen als een refurbished toestel, als onderdeel van een plan om de uit de handel gehaalde Note 7-toestellen op een milieuvriendelijke manier te recyclen. Samsung haalde in oktober vorig jaar de telefoon terug vanwege diverse problemen met de accu. In januari presenteerde Samsung de resultaten van een onderzoek naar de vlam vattende accu's in de telefoon.

De Note Fan Edition wordt waarschijnlijk in een beperkte oplage uitgebracht. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal krijgen de grote Zuid-Koreaanse providers bij elkaar ongeveer 400.000 exemplaren. De Note FE lijkt grotendeels hetzelfde toestel als de Note 7 te zijn, op de accu na. De capaciteit is niet 3.500mAh, maar 3.200mAh. Ook heeft Samsung de software van een update voorzien, zodat de Note FE over de digitale assistent Bixby beschikt.

Door Joris Jansen

Redacteur

18-07-2017 • 11:00

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Ik vraag mij in deze af hoe je de metalen uit de onderdelen kan halen. Alles zit verwerkt in de accu's, printplaten, schermen, etc.

Hoe gaan ze dat realiseren?
Umicore in Hoboken (althans, volgens mij was het deze vestiging) is de specialist in het terugwinnen van zeldzame aardmetalen.
https://www.agoria.be/nl/...j-een-all-inclusive-model

Het gaat al zover dat bedrijven mobiele telefoons uit Afrika halen om hier de metalen terug te winnen (zaterdag a.s. komt een schip aan):
https://fd.nl/ondernemen/...-per-container-uit-afrika
http://www.closingtheloop.eu/
LinusTechTips heeft toevallig recent een filmpje gemaakt van hoe zo'n bedrijf dat edelmetalen uit elektronica haalt te werk gaat.
https://youtu.be/toijA2e1sLw
De meeste van de metalen zijn op te lossen in zuren, of neer te slaan tot ionen.
Vanuit een oplossing kunnen ze weer opnieuw worden gebruikt.

Misschien dat een chemicus hier meer licht op kan schijnen? :-)
Bijna alle precious metals zitten in de printplaten. Die worden met verschillende technieken gescheiden van de rest van het materiaal (bijvoorbeeld met een sensor sorter die met een camera een scheiding doet op kleur en metalen detecteert obv inductie). Daarna gaan de printplaten naar een bedrijf zoals Umicore waar ze de printplaten gaan verwerken om de precious metals te "ontginnen".

https://www.youtube.com/watch?v=v4XmPAOc3lM

Edit: 157 ton lijkt mij wel nogal overdreven. Een groot deel van het gewicht zit in het glas en de accu. Er zijn hoogstens enkele grammen per stuk te vinden.

[Reactie gewijzigd door BrianVL op 19 juli 2017 09:41]

157 ton = 157.000 kilo = 157.000.000 gram
1 note7 = 169 gram.

157.000.000 / 169 = 928.994 toestellen. Dit is bij een recycling van 100%, aangezien het over zeldzame grondstoffen gaat gok ik dat 30% een meer reeele schatting zou zijn. Dan zou het ~3,3 miljard toestellen zijn.

Ik maak hoogst waarschijnlijk een fout ergens, of toch het artikel?

edit: 3,3 miljoen toestellen dus bij 30%. Lijkt er meer op :+

[Reactie gewijzigd door LoeWn op 18 juli 2017 11:26]

Volgens deze artikelen zijn er ongeveer 2.5 miljoen geproduceerd. Dat maakt die 157 ton wel plausibel.

http://www.telegraph.co.u...-to-be-replaced-after-ba/

https://www.theguardian.c...smartphones-catching-fire
Tja Samsung kan zoveel willen maar ze krijgen natuurlijk nooit al die toestellen terug. Wel een knap staaltje damage control met die Note ondertussen.

Laat het de helft zijn, dan is het al veel denk ik.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 18 juli 2017 12:34]

Ik denk dat je dat dan toch verkeerd ingeschat hebt:

Dit heeft geholpen om wereldwijd 90 procent van de Note 7-consumenten hun toestel in te laten ruilen", stelt Samsung verder

https://tweakers.net/nieuws/118835/samsung-er-zijn-geen-note-7s-meer-in-gebruik-in-nederland-en-omstreken.html

Percentage zal ondertussen nog wel hoger liggen...
Ze krijgen nooit alle toestellen terug nee. Maar ze schijnen al boven de 95% te zitten, dus....
Klopt ook niet.
er zit echt geen 30% aan zeldzame metalen in die telefoon.
Alleen al als je alle metalen bij elkaar neemt kom je ook niet aan de 30 %
De batterij (die niet van zeldzame metalen is gemaakt),weeg al het meeste.
Ik heb een zeer sterk vermoeden dat er in de originele berichtgeving iets verkeerd gaat.
De 157 ton klopt niet,of het betreft alle metalen,maar er gaat echt iets verkeerd (voorop gesteld dat er inderdaad 'maar' 3 miljoen apparaten zijn verkocht).
verkocht != geproduceerd
928.994 toestellen. Dit is bij een recycling van 100%, aangezien het over zeldzame grondstoffen gaat gok ik dat 30% een meer reeele schatting zou zijn. Dan zou het 3 miljard toestellen zijn.

Ik maak hoogst waarschijnlijk een fout ergens
Je hebt er inderdaad ineens 3 nullen bij gelapt ;).
No way dat er 30% zeldzame metalen in een telefoon zit, misschien dat er 30% metaal inzit waarvan verreweg het grootste deel gewoon koper zal zijn.
never mind...

[Reactie gewijzigd door Exirion op 18 juli 2017 11:23]

1.000.000 (bij 100%) -> 3.333.333 (bij 30%, ruwweg). Dat zijn 3.3 miljoen toestellen, geen 3.3 miljard. Het eerste getal zou wel perfect mogelijk zijn, van een nieuw vlaggenschip maken ze gegarandeerd wel zoveel exemplaren :)
Nou, het is inmiddels misschien verwarrend, maar de 3,3 miljoen klopt wel. Het gaat om het percentage van de telefoon dat te recyclen is, dus heb je juist meer toestellen nodig bij een lager percentage om dezelfde totale hoeveelheid metalen te bereiken.
Goed bezig! Maar waarom recyclen als je alleen maar de accu hoeft te vervangen? Dit is me niet helemaal duidelijk.
Omdat niet alle teruggeroepen exemplaren voldoen aan de eisen om te worden heruitgebracht. Staat ook in het artikel :)
Ik dacht dat ze gewoon dezelfde specs hebben als het origineel, als ook dezelfde onderdelen. Bedankt!
Waarschijnlijk hebben ze teveel gebruikssporen. Het zijn immers teruggeroepen exemplaren die gebruikt kunnen zijn door hun kopers.
de fan edition wordt voor zo ver ik weet niet buiten zuid-korea verkocht, dus moeten ze ook alle modellen met ongeschikte modems(CDMA?) schrappen.
Daarnaast is er nog het probleem dat niet alleen de accu het probleem was/is. Ook de chip die het laden controleert zat een fout in. Die combinatie samen zorgde voor de ontploffingen. Ik weet niet of die chip op het moederbord zat maar als die chip fout is, dan is wellicht het hele moederbord niet bruikbaar voor heruitbrenging.
Dan zou je toch moederbord en accu kunnen vervangen, en voor de rest de telefoon intact laten? Okee, dan moeten wel alle onderdelen eruit en weer teruggestopt, maar dan zou je toch wel veel meer dingen kunnen hergebruiken dan nu het geval lijkt te zijn.
Daar hebt je een punt. Misschien is de voorraad op dit moment nog zo groot dat vervangen niet relevant is. Blijft gissen denk ik.
Ik denk dat de markt voor de Note 7 FE beperkt is; de specs zijn niet meer up-to-date genoeg om te kunnen concurreren met andere flagships. Daarnaast is de S8 (Plus) uit en komt de nieuwe Note er ook aan.

Dit is gedeeltelijk fan-service (daarom ook Fan Edition). Nu zal men zich gaan richten op de toekomst.
Is er wel een prijsverschil? De S8+ en de nieuwe Note zijn namelijk zo duur dat ik wel kan voorstellen dat er veel mensen gaan voor deze Fan Editie
De toestellen zijn prima smartphones en ik ken genoeg mensen die graag één zou willen hebben.
Wel grappig, onbedoeld dragen zowel Nvidia als Samsung eraan bij dat de afkorting FE voor een inferieur product komt te staan. Niks Founders of Fan Edition, het is Fail Edition.
En vergeet de Vega FE (Frontier Edition) niet, ook toch eigenlijk voor velen een teleurstelling.
En Fan Edition betekent dus niet dat de accu met een ventilator gekoeld zal worden? :+
Waarschijnlijk zijn niet alle toestellen geschikt om opnieuw uit te brengen. Denk aan krasjes op het scherm en de behuizing. Het is waarschijnlijk goedkoper om deze te recyclen dan de beschadigde onderdelen te vervangen.
Ik vind dat ze het goed op pakken en er proberen het beste van te maken!
Dat is niet alleen uit goede wil. In Korea kan een bedrijf als Samsung rekenen op forse millieuboetes als dergelijke materialen verspild worden.
Ze weten de ramp die de Galaxy Note 7 was wel volledig uit te melken qua marketing, iedereen heeft het er nu over hoe goed Samsung de zaak heeft opgepakt, afgehandeld, onderzocht, hoe ze er zo open over geweest zijn, hoe ze de verspilling zoveel mogelijk kunnen terugdringen... Uiteindelijk heeft Samsung dit fiasco toch behoorlijk goed weten om te buigen.
Volgens mij was er wel wat druk van de Zuid Koreaanse overheid maar desondanks vind ik dat Samsung er netjes mee om gaat!
De Note 7 Fan Edition wordt waarschijnlijk in een beperkte oplage uitgebracht.
Voorspelt niet veel goeds voor het updatebeleid van de software, wellicht beter om het model uit voorzorg maar niet te kopen als je softwareupdates belangrijk vindt.
"Samsung zegt dat het de Galaxy Note 7 opnieuw uitbrengt om de verspilling van materialen te beperken".

Het gaat gewoon om zoveel mogeiijk te verkopen, daar kan in deze maatschappij niet over getwijfeld worden. Toch hoop ik dat zulke (grote) bedrijven nadenken over recycle-pipelines.
Zolang ze de accu maar niet opnieuw zullen gebruiken.
De Note 7 FE lijkt grotendeels hetzelfde toestel als de Note 7 te zijn, op de accu na. De capaciteit is niet 3.500mAh, maar 3.200mAh.
Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel gram edel zeldzaam metaal er in één note7 zit.

[Reactie gewijzigd door Technomania op 18 juli 2017 11:21]

Kent iemand een webwinkel waar je zo'n 7 FE kan krijgen? Ik ben wel geïnteresseerd. Weet alleen niet of hij dan zal werken met de Nederlandse 4G netwerken omdat het voor Korea bestemd is.
Ebay. Maar niet goedkoop...
Er zit een regiocode op. Die is alleen te verwijderen in Zuid Korea zelf door er minimaal 5 minuten mee te bellen in dat land zelf. Anders heb je er hier niets aan. En dat moet dan met de Nederlandse simlaart.

[Reactie gewijzigd door Hemina op 19 juli 2017 11:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee