'Apple probeert kobalt-voorraden veilig te stellen voor productie iPhone-accu's'

Apple zou in directe onderhandeling zijn met mijnbedrijven die kobalt delven om voorraden van het overgangsmetaal voor langere tijd veilig te stellen. Kobalt is een belangrijk element van accu's.

CobaltApple zou overeenkomsten willen sluiten met de mijnbedrijven voor de levering van miljoenen kilogrammen kobalt, voor een periode van vijf jaar. Dat schrijft Bloomberg op basis van bronnen die bekend zouden zijn met de onderhandelingen. De ceo van het Zwitserse Glencore PLC, dat grondstoffen delft en verhandelt, liet een jaar geleden al weten in gesprek te zijn met Apple.

Tot nu toe liet Apple de onderhandelingen met de mijnindustrie over aan de producenten van accu's. Lithium-ion-accu's bevatten kobalt, dat voornamelijk in Congo gewonnen wordt. Ongeveer 42 procent van de wereldwijde kobaltproductie gaat naar fabrikanten van accu's. Met de opmars van elektrische auto's proberen steeds meer autofabrikanten hun deel te claimen, terwijl de vraag door smartphone- en tabletfabrikanten hoog blijft.

Dit heeft tot flinke prijsstijgingen voor het overgangsmetaal gezorgd, vooral omdat voor autoaccu's veel meer kobalt nodig is dan voor smartphoneaccu's. Waarschijnlijk proberen de ondernemingen te bewerkstelligen dat de levering voor een paar jaar voor een vaste prijs zal geschieden, om niet met steeds hogere kosten en een beperkte toevoer geconfronteerd te worden. Tegelijkertijd proberen accubedrijven minder afhankelijk te worden van kobalt, door de benodigde hoeveelheid van het materiaal terug te brengen of de productie van kobaltvrije accu's te onderzoeken.

Volgens Bloomberg proberen ook BMW, Volkswagen en Samsung SDI deals te sluiten met mijnbedrijven om kobalt te kunnen blijven verkrijgen. Niet bekend is of ook Tesla in onderhandeling is voor de levering van kobalt, maar eerder deze maand schreef Reuters wel dat Tesla met het Chileense mijnbedrijf SQM in gesprek is voor de langdurige levering van lithium voor zijn accu's.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-02-2018 • 13:01

189

Lees meer

Reacties (189)

189
177
138
17
1
6
Wijzig sortering
Ik denk dat over niet al te lange tijd er 'ingrepen nodig zijn om de bevolking van Congo te bevrijden van het juk van warlords' en 'het brengen van democratie naar mensen in nood'.

Na alle bemoeienis met olielanden de afgelopen 100 jaar zijn nu de landen aan de beurt met andere grondstoffen. Congo het nieuwe Saoudi Arabie?
Anoniem: 457607 @stefanv21 februari 2018 14:23
De geschiedenis van Congo is schrijnend. Slavenhandelaren, konolisten, superkapitalisten, keer op keer wordt er een nieuwe vorm uitgevonden waarbij de bevolking onderdrukt en uitgeperst wordt.

Temeer schrijnend omdat Congo feitelijk zowat het rijkste land ter wereld is. Ze zouden schatrijk moeten zijn daar, maar iedere keer gaat iemand anders er met de buit vandoor.
Vreemd dat de VS daar geen democratie komt brengen...
Waarom zouden ze, die warlords verkopen toch aan hen? Hetzelfde geldt voor eenland als Saudi Arabie, maakt niet uit wat ze uitspoken zolang ze maar olie verkopen.
Het was ook sarcastisch, het gaat natuurlijk allemaal om geld en macht.
Als Congo communistisch zou worden dan is het weer een ander verhaal.
Dan komen ze wel opeens om de "mensenrechten te beschermen".
Communistisch zal ze niet zo heel veel meer uitmaken (hoewel de USA wel erg fel reageert op Venezuela). Maar als men grappen uit gaat halen als geen betalingen meer in dollars accepteren maar euro's of yens eisen verwacht ik dat de invasiemacht heel snel voor de deur staat.
Waarom zouden ze, die warlords verkopen toch aan hen? Hetzelfde geldt voor eenland als Saudi Arabie, maakt niet uit wat ze uitspoken zolang ze maar olie verkopen.
Tegen eind dit jaar exporteren de VS meer olie dan Saudi Arabie, de VS exporteren nu reeds olie naar het Midden-Oosten omdat hun olie gemakkelijker te verwerken is. Tijden veranderen snel...
Het uranium van de eerste kernbommen kwam uit Congo.
omdat Congo feitelijk zowat het rijkste land ter wereld is
Waarom, omdat ze grondstoffen hebben? die zijn goedkoop. De toegevoegde waarde van eindproducten is waar het geld zit. Maar daar heb je kennis en een enigzins gedisciplineerde goed opgeleide beroeps bevolking voor nodig, dus dat kun je daar wel vergeten.
Wat een vreemde uitspraak. Ik lees dat helemaal niet in zijn post en ik ben toch echt tegen racisme.

Kobalt kost zo'n 6 cent per gram (dagprijs van gisteren). Ik weet niet precies hoeveel kobalt er in een circa 30 gram wegende (inclusief casing) telefoon accu zitten maar dat zal hooguit een paar gram zijn.

Dus van een Iphone zijn de kobalt kosten hooguit enkele duppies. Dat staat in geen enkele verhouding tot de prijs van een iphone, zowel niet de consumenten prijs als de daadwerkelijke fabricagekosten.

Je kunt een punt maken van het woordje discipline maar wat betreft grondstoffen heeft Morgan gelijk, die zijn gewoon goedkoop
Anoniem: 457607 @Indoubt21 februari 2018 20:12
We noemden het woord "grondstoffen". Dat is meervoud. Als je zegt "grondstoffen zijn goedkoop" dan neem ik aan dat iemand bedoeld dat grondstoffen goedkoop zijn, wat is anders nog de zin van taal?

De bodem van Congo staat bol van de waardevolle en zeldzame grondstoffen en mineralen, dat is een simpel feit welke al een paar eeuwen vaststaat. Daarom irriteer ik me als dergelijke simpele feiten overboord gegooid worden. Als grondstoffen zo goedkoop zijn, waarom vallen multinations dan over elkaar heen om daar hun stukje te bemachtigen?

En ja, een land als Congo leegplunderen, verkrachten, uitmoorden...en dan aan het einde van de rit met een vingertje staan wijzen dat men niet gedisciplineerd is...daar breekt mijn klomp toch echt wel van. Vooral als dat als eerste gezegd wordt, maar voor het gemak even 2 eeuwen aan westerse genocide, slavernij en uitbuiting "vergeet".
Wat probeer je nu te zeggen?

ik ben het met je eens dat er waardevolle en zeldzame grondstoffen in de bodem zitten.

Alleen vindt ik 6 ct de gram met de, hooguit, enkele grammen die in een telefoon gebruikt worden nou niet bepaald duur. Die paar dupies op een telefoon lijkt mij eerder goedkoop . Het heeft wel waarde ( en is dus waardevol) maar niet heel veel en is dus niet duur (oftewel goedkoop)

welk deel snap je niet?

De rest haal jij er allemaal bij, daar stond niets van in de post van Morgan of in die van mij
Cobalt is goedkoop, omdat de aanbod hoog is. Als Congo enige vorm van controle had op export en deze zou beperken, zou de prijs zo omhoog vliegen.

Je uitspraak dat Cobalt goedkoop is bevestigd dus alleen maar dat de bevolking in Congo wordt uitgemolken.
Het causale verband wat jij er blijkbaar opplakt is er niet. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. De vraag is hoog en daarom is de prijs van kobalt ten opzichte van, bijvoorbeeld vorig jaar, al flink gestegen. blijft de vraag hoog dan zal het nog verder stijgen. Je ziet hier en daar al stijgingen naar boven de 8 cent per gram. De prijs is dezelfde als dat de Australiers krijgen. Melken we die ook uit?

Als ik zeg dat ik een iphone goedkoop vindt wordt de bevolking van Cupertino dan uitgemolken?
De prijs is wereldwijd gelijk inderdaad. Dat is niet vanwege direct uitmelken, maar betekend niet dat het niet een kunstmatige prijs is. De waarde van kobalt zit niet in de grondstof maar in het eindproduct. Los is kobalt nog geen 10 cent, maar verwerkt in een accu is het ineens 30 euro. Stop die accu in een i-phone en het is ineens 100 euro. De waarde wordt bepaald door de verwerking, en het is technologie bedrijven er alles aan gedaan om het verschil tussen de grondstof en het eindproduct zo hoog mogelijk te houden. Is dat kobalt dan echt 100 euro waard, of de technologie en de research er omheen? Nee, maar als de gek het er voor geeft wel.

[Reactie gewijzigd door mercapto op 23 juli 2024 23:05]

Dit is compleet irrelevant voor deze discussie. Die begon met Congo en zijn 'rijkdommen' en of het daar niet rijk van zou moeten worden. Dat heeft niets maar dan ook echt niets met producten die voortvloeien uit die grondstoffen te maken...

De reden dat Congo niet rijk wordt van haar rijkdom is omdat het opzettelijk instabiel wordt gehouden en já daar zijn niet-Congolezen de oorzaak van. Al het andere is ruis wat mij betreft in deze discussie...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 23:05]

Uitgeperst door DE Belgen? Je bedoelt door "onze" Koning van Duitse komaf, Leopold. Ik was er niet echt bij want ik was voor 1908 niet geboren, mijn voorvaderen uit die tijd waren keuterboertjes die een stukje grond pachtten van de Baron/grootgrondbezitter in een soort van lijfeigenschap.

Bovendien, toen de manier van werken van Leopold en zijn huurlingen aan het licht kwam werd hij gedwongen door het Belgische parlement om zijn grond af te staan aan de staat. De Belgische staat heeft onderwijs en gezondheidszorg gebracht in Congo, de beste studenten mochten aan onze universiteiten komen studeren en in 1960 is de onafhankelijkheid ondertekend nadat de aanzet daartoe een tiental jaren eerder genomen werd door de gouverneur. Wellicht was het beter geweest om iets meer tijd te nemen om een lokale elite te vormen en inderdaad hebben enkelingen en bedrijven zich verrijkt maar DE Belgen?

Die infrastructuur die mooi op orde was na de onafhankelijkheid is haast volledig vervallen nadat DE Belgen vertrokken zijn.

Je hebt het over een genocide via westerse ziekten, ik wist niet dat de malaria die de bevolking van 20 tot 8 miljoen congolezen gereduceerd heeft een westerse ziekte is...

Jou statement vind ik behoorlijk racistisch tegenover mijn landgenoten waar trouwens een deel van uit de vroegere kolonie afkomstig zijn.

Dat de huidige lokale bevolking geen eigen verantwoordelijkheid heeft voor wat er NU gebeurd, onderdrukking van het eigen volk door warlords, vind ik behoorlijk denigrerend tegenover hen. Of bedoel jij dat ze te dom zijn en er dus zelf niet aan kunnen doen?

Godverdomme ik word echt kwaad van het gezeik dat ik als blanke man de schuld ben van alle ellende in de wereld…

[edit: taalfout verwijderd]

[Reactie gewijzigd door StGermain op 23 juli 2024 23:05]

Maar geschiedkundig mag je dus nooit een volk benoemen als ze niet unaniem meededen? In het geval van de verspreking Poolse Vernietigingskampen kan ik dat begrijpen, maar mogen ze dan ook geen Duitse Vernietigingskampen heten? Of moet het Nazi Vernietigingskampen zijn? Maar ook die steunden niet unaniem de kampen, dus zijn het Hitleriaanse Vernietigingskampen. Maar zelfs dan was niet ieder meisje met een poster van Adolf in lederhosen boven haar bed automatisch een fan van kampen, dus laten we de gehele kwalificatie maar weg en noemen we het gewoon anonieme vernietigingskampen.
Omdat jij een trauma hebt opgelopen als blanke man kun je niet ineens normale benamingen gaan verbieden. Leopold kwam daar niet in z'n eentje aanzetten om de boel met z'n grote bek allemaal te regelen, er kwam een flinke stoet andere mensen mee. De "ver van m'n bed" verdediging werkt een stuk minder als je er baat bij hebt es nicht zu wissen. Mijn voorvaderen hadden ook geen idee wat de rijken allemaal uitvreten overzee, maar het blijft Nederlandse geschiedenis, geen Amsterdamse en Zeeuwse Grachtengordel geschiedenis. Wij hebben nu een voorsprong dankzij de VOC, de slavenhandel, en de Oostzeehandel, niet iets om heel trots op te zijn als je de feiten kent, maar ik ga ook niet roepen dat dat alles niks met Nederland te maken heeft.
Met Nederland (of andere landen) wel maar je kan niet qua schuldgevoel het huidige volk er voor verantwoordelijk stellen tenzij dan voor een erkenning van fouten gemaakt als land en financiële compensaties.

Ik ben volledig akkoord dat je het verleden niet mag uitwissen maar ik stel dat je er de huidige bevolking niet moet voor culpabiliseren als het zo lang geleden is. Bedoeling is dat we leren van de geschiedenis, niet dat we met een erfzonde beladen worden.

Geschiedkundig dus ja Duitse nazi-vernietigingskampen in het bezette Polen maar in de wetenschap dat niet alle Duitsers nazi’s waren of het er mee eens waren zover ze er van wisten. Het blijft een moeilijke oefening, geschiedenis zou een heel belangrijk vak moeten zijn dat niet gegeven wordt in te korte samenvattingen zoals “DE Moren vielen Spanje binnen en vandaar Frakrijk maar werden in 732 te Poitiers door Karel Martel tot staan gebracht” Dan denk je als scholier, “ho die kutmoren en wat een kerel die Karel Martel.” Te simplistisch allemaal.

Los daarvan maakte ik mij misschien eventjes te druk in wat eigenlijk een syntactische discussie is, ik moet maandag naar de begrafenis van iemand die mij zeer dierbaar was.
Tja... het is nou eenmaal een feit dat de welvaart die we hier kennen en dan met name de voorsprong daarin op andere landen ergens vandaan is gekomen. Dat komt echt niet omdat 'wij' - blanke Westerlingen dus - zoveel harder hebben gewerkt al die tijd. Overal wordt hard gewerkt. Wij hebben onze macht laten gelden op de plekken en momenten dat het effectief was en is gebleken, en we hebben een kennisvoorsprong bemachtigd en weten te benutten.

En met die middelen hebben we inderdaad wel degelijk flink wat ellende veroorzaakt en welvaart elders ontnomen. We zijn pas sinds kort redelijk aan het nadenken over het ontwikkelen van relaties waarbij er geen of minder verliezers zijn. Maar verliezers zijn er altijd, dat is de grote ironie van dit verhaal. Dan kun je wel heel erg boos gaan zijn op dingen of mensen... maar dat is erg hypocriet en getuigt bovendien van een blindheid voor precies de kern van het probleem.

De vraag is meer: moet je je aangesproken voelen? Ik denk net zomin als wij nu een Duitser kunnen aanspreken op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Je kunt alleen maar zelf een verschil maken en dat begint met eerlijkheid over een gedeeld verleden en het vervolg is handelen waardoor je niet opnieuw in herhaling valt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 23:05]

Als Belg vind ik jou reactie dan weer getuigen van weinig respect tegenover de Congolezen. Jij was er idd niet bij maar jij woont nu wel in één van de rijkste landen ter wereld dankzij Congo. Heel onze infrastructuur is opgebouwd met Congolees bloed. Wat zijn we toch trots op de mooiste spoorkathedraal ter wereld. Antwerpen-Centraal is niet opgetrokken met bakstenen maar met lijken.

De infrastructuur die de Belgen bouwden in Congo is vandaag zowat onbestaande? Tja wat wil je nu. We hebben er een dictator geïnstalleerd en gesteund en dan gaan we nu de Congolezen met de vinger te wijzen terwijl zij niet voor Mobutu hebben gekozen.

Jij wordt kwaad? Ik word woest van jou misplaatste arrogantie en de neerbuigende uitspraken over het Congolese volk. Schaam je! 🖕🏽

[Reactie gewijzigd door monojack op 23 juli 2024 23:05]

Bedankt voor het vingertje, echt een sterk argument.

Dus de rijkdom van België komt uit Congo? De rijkdom van het koningshuis ja. Waar komt de vergelijkbare rijkdom van onze buurlanden dan vandaan? De rijkdom in onze streken komt door technologische vooruitgang, de havens van Antwerpen en Zeebrugge en hard werk door onze voorvaderen ondanks dat zowat alle buurlanden hier schatten weggesleept hebben.

Ik geen respect voor Congolezen? Heb je wel eens met een oude Congolees gepraat? Velen hebben heimwee naar de tijd toen de Belgen er waren (na de onafhankelijkheid), ondanks de mistoestanden die er ook waren. De Congolezen in Congo die een hekel hebben aan de Belgen snap ik ook nog ondanks dat ze aan veralgemening doen, Belgen die een heel land culpabiliseren snap ik niet.

Bij de onafhankelijkheid waren er vrije verkiezingen dus hoezo dictator geïnstalleerd? Na de moord op Lumumba heeft Mobutu de macht gegrepen en behouden met steun van de VS. De Belgische regeringen hadden lang niet altijd goede banden met de dictator, Koning Boudewijn dan weer wel.

Waar doe ik neerbuigend over het Congolese volk? Ik ontken niet dat het Belgische koningshuis onvergefelijke zaken gedaan heeft. Maar het Belgische volk in het algemeen had daar nul,nul inbreng in.

Is het neerbuigend als ik zeg dat onze beste Belgische voetballers voor een deel uit Congo komen, prachtige atleten en ook als mens tof.
Dank, ik verloor mijn hoop in de mensheid volledig in bovenstaande discussie, maar er zijn in ieder geval 2 roependen in de woestijn.

Het moet overigens gezegd worden dat de meeste Nederlanders amper het land Congo kunnen aanwijzen op een kaart. Op school wordt er ook nauwelijks iets over verteld, in Belgie waarschijnlijk heel anders.

Puur uit interesse lees ik al een paar jaar over het land, met name "Congo, een geschiedenis" vind ik een aanrader.
Ga je nu een koning zitten goedpraten die Congo als persoonlijk bezit had?

De belgische "gezondheidszorg" die bij de slaapziekte waar miljoenen mensen aan gestorven zijn, het hele land vol "hulp" posten neerzetten, dorpsbewoners onder dwang in quarantaine plaatsen, en met allerlei gif inspuiten?

Of de gedwongen "beschaving" waarbij het land in strikte hokjes werd ingedeeld, gedwongen aan het christendom, sport, en in werkkampen geduwd?

Of misschien het gedwongen meevechten in het "leger" waar dragers bij bosjes neervielen van de uitputting?

Of ben je misschien het tijdperk vergeten waarin vrijhandel werd afgeschaft, en iedere congolees in dienst van de staat werkte en een produktie quota kreeg opgelegd? Waar men met nul materiaal in het oerwoud massa rubber moest produceren in omstandigheden waar de meeste er aan overleden?

Of misschien het geweldige treinspoor gemaakt met slavenarbeid, en ontelbare doden?

Pleur op met je blanke man gezeik. Belgie heeftt bloed aan zijn handen, miljoenen liters ervan. Nederland ook. Wij zijn te laat geboren om er iets in te betekenen, behalve het dan onder ogen zien.
Die koning was een misdadiger maar met die corrupte familie heb IK niks te maken, MIJN generatie behoort tot de meest open-minded, verdraagzame en sociale ooit op deze planeet dus stop met je RACISME en HAAT tegenover mij als blanke man voor zaken waar ik niks mee te maken heb.
Ok dan, JIJ (kijk het staat in hoofdletters en gaat over jou dus je bent een narcist volgens jou redenering) stelt dat de Belgen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor iets wat één van hun koningen en zijn leger van huurlingen in het verleden gedaan hebben.

Ik heb je voldoende argumenten getoond die aangeven dat de gewone Belg er niks mee te maken had, die leefde indertijd zelf ook in armoede onder het juk van de Kerk en de adel.

Stellen we het Duitse volk verantwoordelijk voor wat de nazi’s gedaan hebben? Hoe ver wil je terug gaan? De Romeinen? De Spanjolen?

Is elke Marokkaan een tasjesdief of een terrorist? Vallen alle producers actrices lastig? Hebben alle Turken Armeniërs vermoord?

Het antwoord is NEE want je mag niet veralgemenen, behalve blijkbaar als het gaat om de smeerlapperij die door een aantal rijke klootzakken uit onze streken in het verleden zijn uitgevoerd en waar de grote meerderheid net als in de andere voorbeelden niks mee te maken had.

Vandaag zou je in het stemhokje nog enigszins invloed kunnen uitoefenen op het beleid, mijn voorouders hadden nog niet eens stemrecht zoals we dat nu kennen. Dus nogmaals, nee ik heb er niks mee te maken maar je beledigd me wel in mijn Belg zijn en doet bovendien nog persoonlijke aanvallen omdat je het niet eens bent met mijn argumenten. Dat laatste is overigens je goed recht.

Mijns insziens verbeter je de wereld niet door te zeggen dat iemands voorouders slecht waren, integendeel.

Waarschijnlijk zou deze discussie irl minder uit de hand gelopen zijn, online praat je vaak naast mekaar.

Laten we er nu maar mee ophouden en “agree to disagree” want we zijn zwaar offtopic.
"Stellen we het Duitse volk verantwoordelijk voor wat de nazi’s gedaan hebben? Hoe ver wil je terug gaan? De Romeinen? De Spanjolen?"

Het is normaal taalgebruik om te stellen dat "De Duitsers verantwoordelijk waren voor WO1 en WO11", en de vele wandaden die daarmee gepaard gingen.

Je moet ergens het beestje bij de naam kunnen noemen, we kunnen moeilijk tig miljoen individuele personen benoemen wanneer we deze gebeurtenis in taal willen uitdrukken.

Ik heb nergens gesteld dat huidige generaties verantwoordelijkzijn voor de daden van hun voorouders. Die verdraaiing en interpretatie is voor eigen rekening.

Wat wel verwacht mag worden is dat huidige generaties de geschiedenis erkennen. Daarbij hoef je niet in je persoonlijke of nationale trots gekrenkt te voelen.

Zo hebben Hollanders menig land leeggeplunderd en uitgeperst. Ik als Hollander heb er geen enkel probleem mee om dat te benoemen. Het is een vaststaand gegeven, en geen persoonlijke belediging. Een gegeven waar ik niet verantwoordelijk voor ben, maar wel gezegd mag worden, en ik altijd zal erkennen.
We beginnen mekaar te begrijpen. Jij bedoelt dat landen verantwoordelijk zijn voor wandaden gepleegd in het verleden maar je benoemt het (huidige) volk, daarom voelde ik mij persoonlijk als Belg aangesproken.

Toch blijf ik er bij dat in het geval van Congo de wrede wandaden gepleegd zijn door Leopold en zijn huurlingen, zodra het land België “eigenaar” werd van de kolonie is er overgegaan op een soort paternalistische apartheid light waarvan men in die tijd dacht dat het gelijkstond aan beschaving brengen in ruil voor het gebruiken van het land als een wingewest, fout maar het was de tijdsgeest.

Irl tussen pot en pint waren we er veel sneller uitgekomen! 🤝
In Afrika ten zuiden van de Sahara is het altijd een puinhoop en daar is ook geen enkele grote beschaving ontstaan in de loop van de geschiedenis. Over mijn gedachten over de redenen daarvoor zal ik het niet hebben, de Persgroep is blijkbaar nogal overgevoelig voor het racisme argument om meningen te censureren.
Die beschavingsstelling is wel interessant.
Bekijk bijv dit eens even:
http://www.viewzone.com/adamscalendar.html

Los van vage theorieen over buitenaardse beschavingen die in dit verband opduiken is het in ieder geval een belangrijke beschaving geweest.
Anoniem: 890159 @SED21 februari 2018 17:46
Geen idee, misschien dat ze er ooit een grote stad hebben gebouwd maar omdat ze blijkbaar zelfs geen schrift hebben ontwikkeld (of zelfs maar overgenomen van een ander cultuur) weten we er verder niks van. Verder staat die site zo vol met rare theorieen dat het nogal uitpluizen wordt wat waar en wat niet is.
vaag.. abslouut..klopt als een bus ;)
. Maar jouw stelling is niet goed te houden zo. Het was een grote cultuur en erg oud, al is ook daar nogal wat discussie over.
Anoniem: 890159 @SED21 februari 2018 18:46
Een grote stad bouwen is iets anders dan een grote cultuur zijn. Als het al een stad was, het kan net zo goed een begraafplaats geweest zijn.
En een dergelijk grote begraafplaats geef geen grote cultuur aan?
Gaan we nu een discussie voeren over jouw definitie van grote cultuur.. en een grote stad kun je organisatorisch nooit bouwen zonder een bijpassende cultuur.
Is het laatste wat ik erover zeg trouwens.
Ik heb eens een docu gezien dat de Zwitsers daar schatrijk worden. Zij strijken de winsten op en betalen dankzij legers gewiekste advocaten nauwelijks belasting in Afrika.
De Afrikanen zelf kunnen niet zulke advocaten betalen. Dus "delven ze het onderspit".

Ik denk dat de mijnenbedrijven de grootste boeven in de keten zijn, niet Apple.
Is dat hier zo anders dan? Alsof ik dezelfde belastingvoordelen kan krijgen zoals Apple.
Dat klopt, maar dat is met volledige instemming van onze democratisch gekozen politici.
Inderdaad, niet alle boeven opereren buiten de grenzen van de wet ;). Sommige boeven gaan juridisch niet over de grens, maar wat mij betreft ethisch wel. En ja daar hebben we vaak zelf (indirect) voor gekozen.
Welkom in Afrika, wat jij beschrijf zie je in veel meer landen in Afrika.
Voor een groot deel met dank aan de lokale warlords en stammen, die over de ruggen van hun bevolking via het Westen zichzelf rijk maakten.

Meh, het is niet allemaal ze de schuld van het grote boze westen. Doordat we die warlords negeren en allle vingertjes naar het westen blijven wijzen, zijn ze vandaag de dag nog bezig met hun land vernielen.
Anoniem: 457607 @batjes21 februari 2018 17:13
Dat is wat mij betreft oorzaak en gevolg omdraaien, maar goed, dat is een andere discussie.
Maar is dat onze verantwoordelijkheid? Het is niet ons land en wij zijn slechts 0.2% van de aardse bevolking.

Natuurlijk is het allemaal niet goed wat daar gebeurt en we moeten ons er zeker tegen uitspreken en bereid te zijn meer te betalen als arbijders en bevolking beter worden behandelt, maar `democratie brengen` is niet onze taak.
...ik denk dat hij terecht bedoelt dat de VS enkel landen binnen valt om 'democratie te brengen' als er wat te halen is :)
Afrika is daarom ook de nieuwe speelplaats van china. China boeit het niet wel regime er zit, die doen gewoon zaken.
Europees landen en VS kunnen dat niet zo maar doen want tja als democratisch land ondersteun je dan een fout regime.

Vraag me dus af hoe apple dat op een verantwoorde manier wil gaan doen.
Niet alleen China. Bijna alle mijnbouw bedrijven zijn westers. Die boeit het niet dat er doden vallen. Alles om rijken rijker te maken, en milieu en gezondheid zoeken ze 3 generaties verder maar uit.
Ah, bedoelde hij het zo?! Vandaar.

Ja de VS is er tot nu toe niet zo in geslaagd om ergens 'democratie te brengen'. Gekgenoeg wachten ook wij altijd of de VS wat gaat doen als er ergens iets verkeerd gaat, dus tegelijkertijd hebben wij daar ook schuld aan.
Of we werken er actief aan mee.
Zonder de VS had je waarschijnlijk Duits gepraat.
Zonder de VS had je Russisch gepraat. De geallieerden waren net op tijd om te voorkomen dat Rusland heel Europa onder de voet liep nadat ze op eigen bodem de Duitsers hadden verslagen. Onze geschiedenisboekjes vermelden gemakshalve meestal ook niet dat WO II begon met het gezamenlijk binnenvallen van Polen door Duitsland EN Rusland.
Hey, grappig, ik dacht echt dat de tweede wereldoorlog was begonnen met Mussolini die Ethiopië binnen viel.
Misschien bedoel je de eerste oorlogsdaad binnen Europa?
Wat hij zegt is de directe aanleiding. (na die inval verklaarden Engeland en Frankrijk, Duitsland de oorlog.) Wat u zegt is 1 van de meerdere indirecte aanleidingen.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 23 juli 2024 23:05]

Anoniem: 890159 @Hans7D21 februari 2018 17:11
En daarvoor was Polen weer zeer agressief tegen Rusland dus daar zat veel kwaad bloed maar dat haalt de meeste geschiedenisboekjes ook niet want die worden geschreven door de winnaar.
Nou net op tijd? Het was een puur politiek beleid waardoor Rusland het oostelijke gedeelte incl de helft van Berlijn, gegund werd door de enorme verliezen die Rusland had ondergaan in vergelijking met de rest van de geallieerden. Om nu te zeggen dat de geallieerden traag of net op tijd waren is niet waar. Patton die strategisch tot aan de invasie achter de hand gehouden was wilde niks liever dan zelfs de Russen verdrijven tot aan Moskou zelf maar is tegengehouden door de geallieerde beleidsmakers. Zijn overlijden, een verdacht ongeluk, is altijd discutabel geweest of het een aanslag was door zijn drang om ook de Russen te verdrijven.
Niet omdat de VS zo graag europa wilde bevrijden...
Nee hoor. Dan hadden we Russisch gepraat.

De VS kon door west Europa heen banjeren omdat de Duitsers hun handen vol hadden aan de Russen, welke ook zonder de geallieerden Berlijn wel zou innemen.

Overigens is Nederland bevrijdt door voornamelijk de Polen, Canadezen en Australiërs. De VS ramde zich een weg naar Arnhem en sloeg toen direct rechtsaf Duitsland in.
Ik denk eerder Russisch en vandaag de dag vraag ik me wel eens af wat erger is.
Er is maar 1 regel en dat is economie boven leefbaarheid. Dit geldt zelfs in Nederland waar ook veel boven de gezondheid van mensen gaat. Ik geloof zeker niet dat er in 3de wereld landen iets goeds voor de bevolking gedaan kan worden.
In Nederland is dat ook zo, neem de discussie NAN, Aardgas, Bevingen. Gaskraan dichtdraaien betekend paar miljard minder voor de overheid, dus geld gaat idd ook daar boven leefbaarheid.
Anoniem: 890159 @bbob21 februari 2018 17:00
Dat hangt er vanaf waar die aarbevingen plaatsvinden. Als dat in Den Haag en Amsterdam was was die kraan nu al dichtgedraaid. Maar ja, hier hebben we het door sommigen in de Trump discussies zo geliefde one man one vote systeem waardoor de dichtbevoljte gebieden de rest als wingewest kunnen behandelen.
Sorry maar dat is niet helemaal waar. Er word ook gas gewonnen in het Westland (luttele kilometers van den haag en Rotterdam af) en ook daar is de gaskraan niet dichtgedraaid. De aardbevingen als gevolg van de gaswinning zijn onvermijdbaar dus als “den haag” daar echt zo mee zat had de gaskraan ook in het Westland al dicht geweest.

Ook moet je niet vergeten dat Groningen en Friesland bijzonder dun bevolkt zijn en het van de zotte zou zijn als hun net zoveel zeggenschap over het land zouden hebben als het economisch hart van het land (de randstad)
Het westen van het land is veel drassiger, daar krijg je niet zulke spanningsopbouw in de ondergrond dat het tot aardbevingen leidt. En ik zeg niet dat dunbevolkte delen evenveel te zeggen moeten hebben als dichtbevolkte maar zoals het nu gaat is het andere extreme, dat vind ik ook niet goed.
Het is wat cynisch opgeschreven, maar ik ben bang dat je wel gelijk hebt. Hopelijk hebben de klanten van Apple door bewustwording (indirecte en positieve) invloed op de omstandigheden waarop grondstoffen worden gedolven.
Klanten van andere leveranciers (die veel meer grondstoffen gebruiken dan Apple omdat ze bij elkaar veel meer verkopen dan Apple) hoeven zich daar niet van bewust te worden?
Uiteraard ook, maar dit artikel gaat over Apple, vandaar dat ik die noem.
En wat te denken van de westerse mijnbouwers, die daar schatjehemeltjerijk worden over de gezondheid van de Afrikaan.
Verdiep je eens in fosfaten.

Dat is echt nodig voor eerste levensbehoefte.
Kijk eens naar West-Papua. Indonesië moord mensen daar uit omdat ze opkomen voor hun rechten. Al 10-tallen jaren. Alles om de rijken daar en in het westen nog veel rijker te maken over de ruggen van de lokale bevolking.
Kan het me wel voorstellen. Hoe veel laptops of telefoons kun je voorzien van accu's met het materiaal wat in één power wall zit? Maar goed zonne-energie is naar mijn idee de toekomst samen met zuinigere apparatuur. Ik ga in ieder geval proberen mijn nieuwe huis qua energie compleet autonoom te maken.
Probleem met zonne-energie is dat je thuis juist energie gebruikt als er geen zon is. Als de zon schijnt zit je door de week (over het algemeen) op je werk. En als het donker is ga je naar binnen, doe je je lichten en aan en in de winter ook je verwarming. En op dat moment doen je zonnepanelen niet zoveel...
Dat de stroom thuis niet gebruikt wordt doet natuurlijk niet af aan het feit dat zonnepanelen wél bijdragen aan het totaal, juist overdag wordt de meeste elektriciteit verbruikt, zij het op een andere plaats. Met een allesomvattend stroomnet maakt dat natuurlijk weinig uit, als je omvormers en bekabeling het maar aankunnen (bij de netbeheerders dus). Van alles wat je kunt transporteren is elektriciteit het makkelijkst (en schoonst). Uiteindelijk moet je een manier verzinnen om overtollige elektriciteit efficient om te zetten in een andere vorm van energie, die dan weer kan worden gebruikt als je 's nachts minder elektriciteit opwekt. Alleen op die manier kun je de grote, betrouwbare maar vervuilende "grijze" centrales uitzetten. Die kunnen, zeker op kolen, moeilijk af- en opschalen naar een ander niveau om aan de fluctuerende vraag te voldoen. Of kernfusie moet gemeengoed worden, kunnen we alle zeldzame stoffen die nu in de zonnepanelen zitten weer ergens anders voor gebruiken.
Ik reageer op Bikkelz dat hij autonoom wil worden, jij hebt het over energie neutraal.

Het is natuurlijk niet houdbaar (en wordt daarom ook afgeschaft) dat je energie tegen hetzelfde tarief kunt terug leveren als geleverd krijgt (salderen). In de praktijk kopen bedrijven goedkoop energie in tegen minder dan een kwart van wat jij betaald per kwh. Als jij dus (als rekenvoorbeeld!) 1euro per kwh betaald en dat bedrijf wat overdag jouw zonne-energie voor 0,25cent per kwh geleverd krijgt dan moet dat verschil van 75 toch ergens vandaag komen. Dan heb ik het nog niet over het verlies tijdens transport.
Ik gok dat het kwh geleverd aan de fabriek blijkbaar 4 keer zo "slecht" is?
Waarom krijgen particulieren niet dezelfde prijs .. een kwh blijft een kwh .. en de "vaste" kosten zoals aansluiting betaal je toch al apart (toch hier in België).

Vertaling heel die uitleg dat uw kwh "duurder" is dan iemand anders is gewoon zever in pakskes (ja juist gelijk die pakjes kwh die plots 4 keer zo duur zijn als jij ze wil kopen dan als wanneer je ze wilt verkopen).

Als er iets wel eerlijk is, is het toch salderen .. indien er op dat moment echt geen "vraag" is .. zal het salderen gewoon niet lukken daar je geen electriek op een netwerk kan gooien dat er al teveel heeft ;)
Maw tot nu toe was de productie altijd lager dan de vraag (en moesten grote centrales wel minder produceren op piek momenten).

Je ziet het al komen, wat vooral onder druk staat zijn de winst cijfers van de netwerkbeheerders en de energiecentrales. En dat is maar goed ook. Eigenlijk zou de winst op energiecentrales 0 moeten zijn. Een kwalijke noodzaak, niet meer en niet minder dan is er direct geen lobby meer om 8 extra gascentrales te plaatsen wegens "milieuvriendelijker" ...
Probleem is op te lossen door die energie 'terug in de pijp' te steken naar de leverancier zoals hier in BE. Wij steken nu maandelijks genoeg terug om onze factuur ongeveer 40% goedkoper te maken in een vrij zonnige maand.
OF een batterij te zetten die de energie die opgewekt wordt op de 'foute' (niet verbruikende) momenten en die je dan later kan gebruiken. Natuurlijk hiervoor ook weer kobalt nodig om die batterijen te maken...
Voorbeeldje (maar zeker niet de enige die dit doet): https://www.tesla.com/powerwall

Volledig autonoom maken zou ik niet direct aanraden, als er dan iets gebeurd met de zonnepanelen sta je daar plots zonder aansluiting een backup hebben (dus wel een aansluiting) lijkt mij voor eventjes echt nog aangeraden.
Ten eerste is het altijd ergens ter wereld dag en altijd ergens ter wereld nacht. Met een gesloten wereldwijd netwerk zou er dus een betere spreiding mogelijk zijn hoewel de stille oceaan natuurlijk wel een probleem blijft. Ook seizoensgebonden pieken worden zo betere opgevangen.

Maar voor het zo ver is moet je ook kijken naar waar het gros van de wereldbevolking woont en dus zijn energie verbruikt: in warmere klimaten. Wat doen mensen in warmere klimaten? De hele dag de airco gebruiken, zeker in de zomer. Als je daar woont en de stroom klapt er uit op een 40 graden dag dan heb je gewoon lekker volop energie.

Bovendien werk ik thuis, wat al een boel scheelt. Wasje aanzetten doe ik dus gewoon 's morgens.

Wat lampen 's avonds doen helemaal niks qua verbruik, wat wel een probleem is is elektrisch koken, magnetrons, koelkasten en vriezers. Je moet daarom gewoon simpelweg uitzoeken wat voor verbruik je verwacht en daar je power wall op afstemmen.
Anoniem: 890159 @BikkelZ21 februari 2018 17:22
De energie die huishoudens geruiken in Nederland is maar zo'n 5% van het totale verbruik, daar ga je dus niet veel mee winnen. Als je een Hoogovens over kunt schakelen op hernieuwbare energie, dan scheelt het wat.
Dat klopt op zich wel maar als de hoogovens in IJmuiden en die in India allebei zonnepanelen op hun dak zetten wekt de een stroom op voor de ander wanneer daar de nachtploeg aan het werk is.

Maar het ging vooral om mijn eigen huis, ik doe het niet alleen vanuit financiële redenen maar ik wil vooral ook gewoon een stukje onafhankelijkheid. En het milieu natuurlijk O-)
Anoniem: 890159 @BikkelZ21 februari 2018 18:45
Dan mag Hoogovens hier wel een flink stuk oppervlak met zonnepanelen huren of kopen want met dat beetje oppervlak wat ze nu in Nederland hebben gaan ze er niet komen. Overigens hebben hoogovens die energie dag en nacht nodig want je kunt die enorme hoeveelheden ijzer niet even laten afkoelen en dan dor de ochtendploeg weer even opwarmen. Dat bedrijf draait volcontinue.
Euhm je kunt elektriciteit niet zomaar naar de andere kant van de planeet transporteren.
Leuk idee maar zo werkt het niet.
Wellicht interessant is om te zien welke fabrikant de meest 'bloedvrije' kobalt gebruikt.
Er zijn enkele cobaltmijnen in het ‘Westen’. Slechts een tweetal zijn reeds operationeel en winstgevend. Eentje ervan is Ecobalt solutions (ecs.to) te bereiken via Toronto Stock Exchange. De prijs begint jaar na jaar te stijgen. Het kan dus wel degelijk: ‘bloedvrij’ mijnen. Papierwerk in orde krijgen is echter een grote boosdoener in het Westen.
Dit is een mooi achtergrond verhaal over het plaatsje Cobalt in Canada wat ooit een grote zilvermijn had en waar nu een cobaltkoorts heerst: The Canadian Ghost Town That Tesla Is Bringing Back to Life - Bloomberg.com

[Reactie gewijzigd door Jelv op 23 juli 2024 23:05]

Dat het moeilijk is om de papieren in orde te krijgen is maar goed ook.
Want Cobalt mijnen is verre van gezond en veroorzaakt flink wat vervuiling.
En (onbedoeld) gevolg is dat het gedolven wordt in landen waar ze het niet zo nauw nemen met die regels ;).

Dat ze niet winstgevend zijn in het westen doet helaas precies hetzelfde.
"Het" westen zou hoge importheffingen moeten opleggen aan grondstoffen en de producten waarin deze verwerkt zijn als niet aangetoond kan worden dat deze afkomstig zijn uit mijnen waar gewerkt wordt met een bepaalde minimum standaard op het gebied van milieu, mensenrechten en kinderarbeid. Dat kan zowel de concurrentiepositie van westerse mijnen waarbij dit beter geregeld is versterken als de situatie in landen zoals Congo verbeteren als recycling stimuleren.

Probleem is: dat gaat een lastige administratie opleveren die moeilijk te controleren zal zijn. Toch het proberen waard denk ik.

[Reactie gewijzigd door ATS op 23 juli 2024 23:05]

Dan krijg je inderdaad weer een nieuw 'fair trade' keurmerk. Als de 'controleurs' langs komen lijkt alles in orde, maar achteraf blijkt het toch niet zo te zijn, net als gebleken is met cacao en koffie. Kijk bijvoorbeeld naar het programma 'Keuringsdienst van Waarde'. Het is bizar hoeveel keurmerken niet nagekomen worden, maar waar de consument wel extra voor betaalt.
Een vrijwillig keurmerk is nog wel wat anders dan een heffing van overheidswege natuurlijk. Ook nu al zijn er complexe regels over heffingen op samengestelde producten zoals auto’s met onderdelen uit vele bronnen. Iets dergelijks kan je hier ook toepassen.
Een schone taak voor de EU wat mij betreft. Ik heb overigens wel het idee dat dat een van de weinige instanties is (hoe langzaam en traag het ook gaat) die dit soort issues aanpakt.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 23 juli 2024 23:05]

Met de hogere prijzen word het zo langzaam aan winstgevend voor het westen.

Ben zelf blij met de hele vergunning zooi. Is alleen klote voor de mensen in Congo.
Dus nog meer vervuiling en slavernij? Toch mooi dat fortune 500 bedrijven daarmee wegkomen.
Waaruit concludeer je dat dit iets te maken heeft met vervuiling en slavernij?
Als je zoekt op slavery en cobalt kom je genoeg tegen.

Veel van onze mooie producten zoals kleren, telefoons, auto's zijn mogelijk gemaakt door kinderarbeid, milieuvervuiling en (praktisch) slavernij. Ach, zolang wij het maar goed hebben he :)
We kunnen vandaag de dag inderdaad de prefix "bloed-" op zo'n beetje elk consumentenproduct plakken, of het nu gaat om electronica, merkkleding, vervoermiddelen. Maar ja, termen als "bloed-iPhone/Galaxy", "bloed-Prius" of "bloed-Primark", waar geen woord aan gelogen is, zou ons wel op erg pijnlijke wijze met de neus op de feiten drukken. Dus reserveren we de prefix voor een paar specifieke voorbeelden (bijv. diamanten), zodat we af en toe daar naar kunnen wijzen en vervolgens met een gerust hart verder kunnen gaan met het geen enkele fuck geven om zaken als slavenarbeid, uitbuiting, milieuvervuiling.

En ja, ik ben me er terdege van bewust dat ik me er zelf ook schuldig aan maak - en dat doen we allemaal. Het probleem is namelijk dat onze levensstijl nou eenmaal ten koste van anderen gaan. Per definitie zelfs, want zonder uitbuiting en al die andere wanpraktijken is onze Westerse levensstijl simpelweg niet levensvatbaar. Pijnlijk maar waar, en daar veranderen sympathieke gebaren als de FairPhone helaas ook niks aan: het gaat namelijk niet om producten of productgroepen, het gaat om de fundamenten van onze levensstijl.
Het enige wat nog prima helpt is (veel) langer met je producten doen, en zuinig met brandstof / elektriciteit / gas. Koop degelijke kleding en producten die vele jaren meegaan, repareer het, geef het door aan anderen als het niet meer past, leen het van elkaar. Dan zakt het verbruik, vervuiling en uitbuiting enorm, meer dan als we overstappen op fair/milieuvriendelijk.
Maar ja, dan ben je wel de geitenwollensok..
Klopt. Ik doe ook wat ik kan, zoals niet elke twee jaar (laat staan elk jaar) een nieuwe telefoon, een paar jaar langer tevreden zijn met de spullen, en met name electronica, die je hebt (ondanks de 24/7 door je strot geramde oproep tot upgraden/consumeren), een gasvrije energielabel A woning, geen auto, groene stroom, en ga zo maar door. En als mij dat in de ogen van sommigen een geitenwollen sok maakt, dan is dat maar zo - kan me niet echt druk maken om de mening van dat soort egocentrische onwetenden.

Maar veel meer dan een drup op de gloeiende plaat is het allemaal helaas ook niet. Het geeft wel wat voldoening om mijn eigen footprint zo veel mogelijk te minimaliseren, maar tegelijkertijd ook geeft het ook best wel een gevoel van futiliteit en machteloosheid, omdat uiteindelijk, in the bigger picture bezien, mijn inspanningen toch geen donder uithalen. Maar het slaapt wel lekker ;)

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 23 juli 2024 23:05]

Dat gevoel van de druppel op de gloeiende plaat heb ik ook vaak. Maar ik heb het idee dat er steeds meer druppeltjes komen (maar moet ook constateren, dat er steeds meer kookplaten komen). Ik wissel dus nog regelmatig tussen optimisme en pessimisme over hoe we de wereld doorgeven.
Ik ben wat blik op de toekomst betreft ook redelijk bipolair, in de zin dat ik soms denk dat het allemaal wel goed zal komen, en soms dat we met zijn allen onherroepelijk naar de gallemiezen gaan.

Ik neig met de tijd helaas wel steeds meer naar het laatste, en dat is niet omdat zozeer omdat er geen goede wil is (die is er volgens mij op zich best), maar wel omdat we onze levensstijl echt dramatisch moeten omgooien, dermate dramatisch zelfs dat we echte offers moeten brengen. En dat is waar mijns inziens de schoen knelt: erover praten, een beetje gescharrel in de marge (een spaarlampje hier, een zonnepaneeltje daar, een elektrische auto voor de deur), dat lukt ons allemaal nog wel, maar ik vrees dat dat drastisch gaat veranderen zodra we echte offers moeten brengen die ten koste gaan van onze levensstandaard, comfort en toegang tot letterlijk alles dat ons hartje begeert (en binnen ons budget past). Onze planeet redden gaat namelijk - helaas - lijnrecht in tegen de aard van ons beestje, en de manier waarop de aard van ons beestje verweven is geraakt met de manier waarop wij onze consumptie-maatschappij hebben ingericht. En zo'n stap terug zal voor velen, vrees ik, een stap te ver zijn.

Om nog maar te zwijgen over parels als de 'Climate change'-deniers en bedrijfstakken als Big Oil.... :X
Wauw, gevaarlijk mannetje ben jij zeg.. Doodeng gewoon..

Iets aan het milieu doen begint bij iets aan het milieu doen. En daar zit het probleem juist. Er zijn teveel belangen, financieel en qua macht, die dat verhinderen. De offers die je daarbij dient te brengen, zullen zelfs engerds als jij doen afschrikken..
Ga even tellen. Er is al lang bekend dat de aantallen mensen die er nu zijn niet kunnen doorgaan. Iets aan het milieu doen begint bij de voortplanting.

Volgens vele wetenschappers kan de aarde bij voortduring 3 miljard mensen onderhouden. En dan gaat het over drinkwater, energie, rondstoffen en veel andere zaken. Ook oppervlakte om voedsel te verbouwen telt mee.

Enorm probleem is de medische industrie, die niemand wil laten doodgaan. Ook het geloof speelt een rol. Niemand mag dood, ook niet als ze graag willen.

Nogmaals, 1-kind politiek wereldwijd. Minimaal 200 jaar. Maar de oudjes willen vanaf 40 jaar op hun lauweren rusten, en willen dus verzorgers. En dan heb je kinderen nodig die het milieu verzieken.
Het aparte is dat dwang- en kinderarbeid nooit groot in het nieuws komt zolang het onze economie stimuleert. Maar als het over bijvoorbeeld Noord-Korea gaat zijn we opeens heel fanatiek met mensenrechten bezig. Laat Noord-Korea nu net een land zijn zonder betrekkingen met het westen.
Meeste kobalt komt uit Congo. Werkomstandigheden zijn daar niet best.

https://www.rtlnieuws.nl/...o-werken-er-nog-duizenden
Als ze hier iets aan gaan doen en stoppen met kinderen inzetten dan zit er niks anders op dan de prijs van de smartphones te verhogen. Vind eigenlijk niet meer dan logisch, we willen toch niet de massa winsten laten afnemen?

Hier een kort filmpje en uitleg in welke vreselijke werkomstandigheden ze (moeten) werken. Ieder groot bedrijf weet dat dit afspeelt maar doen alsof hun neus bloed.

Edit:
voor sommige die op mij reageerde, ik was sarcastisch in mijn eerste deel van mijn posted.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 23:05]

Lijkt mij een zeer aanvaardbare oplossing voor het verminderen van menselijk lijden, meer betalen voor je smartphone. Of gewoon niet elke 1-2 jaar een nieuwe kopen, of gewoon eens een jaartje een budget smartphone, die zijn namelijk ook gewoon meer dan geschikt voor de standaard gebruiker.
Ik koop niet iedere 1-2 jaar een nieuwe iPhone, maar na 2-3 jaar gaat er wel een nieuwe accu in.
Dat is ook een optie, zijn ze tegen die tijd ook al wat goedkoper omdat je (waarschijnlijk) 2e hands of (onwetend) surplus accus koopt?
Maar daarmee ben ik alsnog een kobalt consument. Voordeel is dat Apple wel supplier responsibility inzichtelijk maakt, dus het zal dan hopelijk inzicht geven waar zij hun kobalt inkopen.
of gewoon eens een jaartje een budget smartphone, die zijn namelijk ook gewoon meer dan geschikt voor de standaard gebruiker.
En die gebruiken precies zoveel kobalt. Wat is de winst dan voor het menselijk leiden?

Altijd wordt weer bewezen dat hoe goedkoper de goederen zijn hoe kwalijker de grondstoffenstromen zijn. Bij een no-name Chinese telefoon is er niemand die nagaat of bij de grondstoffenwinning niet te veel mis gaat. Het gaat ze alleen om de prijs zo laag mogelijk te krijgen en kobalt gemijnt door kinderen is goedkoper dan kobalt ontgonnen door goed betaalde mijnwerkers.
[...]
En die gebruiken precies zoveel kobalt. Wat is de winst dan voor het menselijk leiden?
Klopt, had wellicht duidelijker moeten zijn dat dit meer als oplossing is genoemd voor als een prijsverhoging het grote bezwaar was bij een mogelijke prijsverhoging als gevolg van betere situaties voor de mijnwerkers en het milieu.
Het Nederlandse Fairphone probeert met zijn beperkte middelen dit te verbeteren. Daar betaal je ook voor als je een smartphone bij hun koopt. O.a. door de keten transparant te krijgen. Lees meer op o.a. https://www.fairphone.com...-improve-cobalt-sourcing/

[Reactie gewijzigd door Jelv op 23 juli 2024 23:05]

Zijn wel meer bedrijven die de wereld proberen te verbeteren en niet 100% erin kunnen slagen. Bekijk maar eens de reportage van Tony chocolonely. Uitbannen van slavernij kwamen ze bij dat bedrijf al snel achter dat het onmogelijk is. Dit moet op groter schaal worden gedaan.
Die docu heb ik ook gezien. Erg indrukwekkend wat de Tony's aan het doen zijn. Daar kunnen de tech bedrijven nog wel wat van leren. Gelukkig zijn er ook bedrijven die wel hun kop uitsteken wat betreft environment zoals Apple. Ik heb geen idee of er naast Fairphone nog meer bedrijven met zo'n doelstelling bezig zijn. Je hoort er verdacht weinig van iig.
Ja was inderdaad erg interessant en laat wel zien hoe corrupt de wereld eigenlijk is. Ze doen er alles aan en moesten zelfs hun motto aanpassen aangezien ze erachter kwamen dat ze het niet 100% voor elkaar kregen.
Niet alleen fairphone maar ook het Amerikaanse Intel is hier al een tijd mee bezig. Maar niet alleen voor cobalt. Links hier en hier
Prijs hoeft niet omhoog met die torenhoge marges :+
De ruwe kosten van dit materiaal zijn maar een klein fragment van de daadwerkelijke kosten aan grondstoffen van een mobieltje. Al zouden alle grondstoffen 2x zo duur worden, dan zou een mobieltje niet meer dan 100 euro duurder worden. De kosten van grondstoffen zijn erg klein bij een mobieltje.
Prijzen verhogen is een oplossing. Iets minder hoge marges dan de (in mijn ogen) exorbitante winstmarges van (de aandeelhouders van) o.a. Apple en Samsung zou m.i. een betere oplossingsrichting zijn.

En zelf bewuster kopen is ook belangrijk, al valt dat niet mee: https://www.rankabrand.nl/elektronica. Geen enkel bedrijf heeft een A-label en alleen Fairphone een B. Volgens dit lijstje doet Apple het eigenlijk (vergeleken met de concurrentie dus) niet zo heel slecht. Er is dus nog heel veel te winnen in de electronicabranche (bijna niets wordt duurzaam en fair geproduceerd)

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 23 juli 2024 23:05]

Niet alleen ieder groot bedrijf ook elke consument inclusief wij weten het. Maar sluiten (vrijwel allemaal) onze ogen er net zo goed voor. We zijn er toch echt met ze alle schuldig aan.

[Reactie gewijzigd door et36s op 23 juli 2024 23:05]

De iPhone X schijnt een winstmarge van 62% te hebben heb ik gelezen. De verkoopprijs is wat de klant wil betalen, en is niet gebaseerd op grondstoffen. Als wij als consumenten met z'n allen beslissen dat we maximaal 600 euro voor een telefoon willen betalen, ligt de iPhone X morgen in de winkel voor 600 euro zonder dat Apple verlies draait. Gaat natuurlijk niet echt gebeuren want consumenten zijn niet in grote getale georganiseerd.

Komt bij dat extra betalen geen garantie is. Bedrijven in een kapitalistisch systeem zullen altijd voor de goedkoopste grondstoffen kiezen en een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Keurmerken worden niet nageleefd. "Fair-trade" bestaat niet want verborgen camera beelden hebben al praktijken laten zien die een controleur nooit tegen komt. Regeringen werken mee aan het verborgen houden van wanpraktijken en grote bedrijven steken het extra geld wat een keurmerk oplevert in hun zak.
Inderdaad, en vervolgens maar claimen dat je zo goed bezig bent om in een elektrische auto te rijden waar een heel pakket van deze accu's in zitten.
Het huidige alternatief, in je co2-uitstotende auto met loodaccu, is op de lange termijn en globale schaal ook niet geweldig. Daarnaast is dit natuurlijk een vrij complex probleem. Je kan niet alleen kinderarbeid verbieden en de rest onaangeroerd laten. Dit moet integraal aangepakt worden om de gezondheid en financiële situatie van de families op peil te houden, en 't liefst te vergroten. Geen idee hoe, overigens.
Dit is een noodzakelijke tussenstap naar de volgende, nog betere accu:
http://www.eenewspower.co...ate-lithium-ion-batteries
Cobalt vind je in diverse landen maar in bijna al die landen is het niet rendabel vanwege minimum loon en veiligheidsbeleid. In Congo hebben ze daar geen last van.

Dat de prijzen van het spul omhoog gaan zullen de mensen in Congo niets van merken. Dat extra geld blijft plakken bij de top van de bedrijven en misschien de politici in Congo.

Mocht Congo niet kunnen voldoen aan de vraag en de prijzen gaan naar een hoog niveau dan heb je kans dat de mijnen in de andere landen open gaan. Maar daar zullen de mijnwerkers in Congo geen voordeel van hebben.
Anoniem: 421923 @jj7121 februari 2018 13:20
omdat 'cobalt mining' nou ook niet bepaald milieuvriendelijk en mensvriendelijk werk is.
Hetzelfde geldt voor welke andere grondstof dan ook. In Afrika zijn de omstandigheden nou niet bepaald ARBO-technisch verantwoord :)
Jammer dat Becquerel zijn mening niet onderbouwt, maar hij heeft wel een punt. De toestanden voor het milieu en voor de mensen die in de mijnen werken zijn erbarmelijk en daar sluiten wij graag de ogen voor.
Er zijn genoeg bronnen te vinden die dat kunnen bevestigen.
En wat als de vraag straks wegvalt? Ze zijn immers aan het onderzoeken hoe ze die kobalt weg kunnen laten.
Ze zullen hoogstwaarschijnlijk niet zomaar kobalt 'weg kunnen laten'. De hoop is dat de functie die kobalt nu heeft kan worden overgenomen door een ander materiaal. Dat wil niet zeggen dat je dan opeens geen accu's met kobalt meer kunt maken, of dat het alternatieve materiaal per definitie beter/milieuvriendelijker/ethischer is (het moet vooral minder schaars zijn). Hoe dan ook denk ik dat het risico van 'teveel kobalt leveringen veiligstellen' er een is dat fabrikanten graag lopen gezien de huidige trend van oplopende schaarste.

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 23 juli 2024 23:05]

Dan hebben de politici in Congo en de top van de mijn bedrijven hun zakken al gevuld.
Ik zie niet zo een twee drie alle kobalt vraag weg vallen. Waarschijnlijk is de eerste batterij zonder verschrikkelijk duur, en zal een "ouderwetse" batterij voorlopig niet verdwijnen.
Of krijgen ze juist meer invloed om het tegen te gaan, want hebben werkelijk niets aan die associatie.
Meer invloed. Bedoel je de mijnen of brdrijven?

Want de mijnen willen het meeste winst en geven geen fucks, en bedrijven willen ook meeste winst en geven geen fucks. En dan komt het aan het licht, en dan zeggen de grote bedrijven:"We gaan er wat aan doen!" En dat doen ze ook, ze gaan 1 dorpje verder precies hetzelfde doen!
Ja want het alternatief voor auto’s is écht een stuk beter....
Ik neem aan dat je Fortune 500 bedrijven bedoelde? Daar rijdt de top vast niet in Fiat 500's :P
True, ik zat net met iemand over btc en fiat te praten, brainfats he
zouden dat mooi electrisch kunnen doen https://www.autokopen.nl/...t-500e-california-dreamin. Worden vollop geimporteerd uit Califonia naar NL
En daarom zijn de huidige elektrische auto's nu al ten dode opgeschreven.
Men kan zich beter richten op datgene wat echt gaat helpen om de benzine/gas/diesel/kerosine/...motor uitgebannen te krijgen, namelijk waterstof.
Zoek eens op wat de catalysator in een fuel cell is...
Dat zijn allemaal stoffen die 'zeldzaam' genoeg zijn om een probleem te vormen.

Het is gewoon het eeuwige spel tussen vraag en aanbod. Tegen de tijd dat de prijs echt een probleem begint te worden komt er vanzelf een alternatief dat weer gunstiger is, wordt recycling een beter alternatief of komt er een innovatie die de hele markt omgooit.

Het grootste probleem met de huidige accu's is dat er weinig optimalisatie is gedaan voor de toepassing. Een auto rijdt op praktisch dezelfde accu's als een smartphone of thuisbatterij. Een thuisbatterij kan bijvoorbeeld best 2x zo groot zijn als de prijs dan ook fors lager is. Maar daarvoor zijn de volumes nog net te laag.
Inderdaad, zelfs in accupaketten van Teslas zitten 18650 cellen. Dat is allemaal onnodig gewicht en je kan een veel efficientere accu ontwerpen, maar de productiekosten hier voor zullen te hoog zijn op dit moment.
Waarom is dat onnodig gewicht? Een grotere batterij maken staat vaak niet gelijk aan efficienter.
Er bestaan al heel lang 26650 en 32650 batterijen. Die had Tesla ook kunnen gebruiken. De 18650 geeft de beste performance/gewicht verhouding.
Telsa gaat de 18650 vervangen door de 21700.
Omdat je een hoop extra materiaal (en dus gewicht) voor de constructie van de batterij gebruikt en de ronde vorm is niet efficient qua ruimtegebruik. Er zit relatief veel loze ruimte tussen de cellen en iedere cel heeft een metalen omhulsel. Je bent beter af met een paar grotere rechthoekige accus, maar deze zijn duur om te produceren, daarom gebruikt iedereen 18650 cellen. Vergelijk het met een maisveld, een groot maisveld levert meer op dan meerdere kleine velden omdat het langs de randen altijd minder goed groeit.
In de Model S en X zitten de 18650 cellen. In de Model 3 de 21700. Hierin zit minder kobalt,
hoewel onduidelijk hoeveel minder.
[Bron] [Bron2]
of solid phase accu's, schijnt toyota mee bezig te zijn.
Aye. Denk dat de Cobalt Problemen misschien wel de reden zijn waarom Toyota niet net als de meesten de accu route van electrisch rijden neemt. Omdat ze denken dat deze dood loopt.

En daarom verder kijken naar waterstof en andere type accu's.
Ik denk dat je gelijk hebt, het is onmogelijk de hele wereld van accu's te voorzien, want het zou betekenen dat je elektronica, je auto en je huis allemaal accu's nodig hebben, het zijn allemaal onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Waterstof mag dan voor nu wel meer energie kosten om te maken, maar de houdbaarheid en de druk op het milieu is vele malen kleiner.
Waterstofmoleculen zijn zo klein dat opslag en transport erg lastig is. En omdat het waterstof indirect een broeikasgas is (het interacteert blijkbaar met andere stoffen, het fijne weet ik er niet van) is dat ook niet een hele goede oplossing. Mierenzuur lijkt een prima opslagmiddel te zijn dat snel is om te zetten in waterstof waarna dit verbrand kan worden.

https://dekennisvannu.nl/...straks-op-mierenzuur/9119
http://www.chemieisoveral.nl/auto-op-mierenzuur
https://www.deingenieur.nl/artikel/auto-op-mierenzuur
Anoniem: 421923 21 februari 2018 13:04
waar koop ik aandelen in kobaltmijnen? }>
https://www.bloomberg.com/quote/GLEN:LN zoiets? Een aandeel in een cobaltmijn zal niet zomaar verhandeld worden, maar de industrie er boven zit is redelijk in te handelen.

Het zal dan geen handel worden die terecht komt in je duurzame-mensvriendelijke portfolio, en je zal redelijk wat corruptie op de koop toe moeten nemen, maar je kan er goed in verdienen.

Met name de kobalthandel zit flink in de lift, helemaal door de opkomst van de electrische auto. In ieder geval een veiligere belegging dan bitcoin.
Anoniem: 421923 @simon21 februari 2018 13:22
ach, de meeste grondstoffen in onze producten zijn hoogstwaarschijnlijk niet echt menswaardig gedolven, of dat nu om onze smartphones gaat of om onze windmolens...


https://www.theguardian.c...e-earth-village-pollution
The town of Baotou, in Inner Mongolia, is the largest Chinese source of these strategic elements, essential to advanced technology, from smartphones to GPS receivers, but also to wind farms and, above all, electric cars. The minerals are mined at Bayan Obo, 120km farther north, then brought to Baotou for processing.

The concentration of rare earths in the ore is very low, so they must be separated and purified, using hydro-metallurgical techniques and acid baths. China accounts for 97% of global output of these precious substances, with two-thirds produced in Baotou.

The foul waters of the tailings pond contain all sorts of toxic chemicals, but also radioactive elements such as thorium which, if ingested, cause cancers of the pancreas and lungs, and leukaemia. "Before the factories were built, there were just fields here as far as the eye can see. In the place of this radioactive sludge, there were watermelons, aubergines and tomatoes," says Li Guirong with a sigh.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 23 juli 2024 23:05]

Jammer dat het mijnen daarvoor niet zelf vanuit je zolder kamertje kan :+
Anoniem: 332561 @luke2221 februari 2018 13:14
Crypbalt mining kan gewoon op je zolder hoor, genereer je KoopBalts mee, welke je weer aan ze kunt doorverkopen.
:p
Ik ben bang dat deze sterke groei in de vraag al terug te vinden is in de huidige prijs. :| Maw: je bent denk ik al te laat.
Misschien moet je niet alleen een aantal in één of andere verre kobaltmijn overwegen, maar ook het volgende: dicht bij huis (Antwerpen) zit Umicore. Umicore is de grootste consument van kobalt ter wereld (het neemt ongeveer 20-25% van de wereldwijde kobaltproductie af). Daarnaast is dit bedrijf gespecialiseerd in recyclage van batterijen (en zijn onderdelen, zoals kobalt). Uiteraard zit het (niet meer zo recente) kobalt-tekort ook al in hun aandelenprijs verwerkt.

Recyclage van kobalt wordt op dit moment zwaar onderbenut. Iedereen heeft wel een smartphone in de kast liggen "als reserve". Alleen al het kobalt in de jaarlijkse hoop afgedankte smartphones (wereldwijd) zou volstaan om zeker 2 miljoen elektrische voertuigen te laten rijden

Twee gerelateerde artikelen:
https://www.bondbeterleef...t-blauwe-goud-van-umicore
https://www.autogids.be/a...rij-elektrische-auto.html
Glencore
Vale

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 23:05]

En zo zien we het onstaan van die giga corporaties (zoals we uit films kennen) welke straks zelfs planeten gaan koloniseren.....
Bijv. China of banken doen niet anders...
er staat me iets bij dat er laatst een artikel was over een satelliet die mineralen zou gaan minen in asteroid-fields. Kan het zo snel even niet meer terugvinden (Mandela Effect? :P)

En Bigelow wil schijnbaar stukken van de maan opkopen om naar mineralen te gaan graven.

It giet oan.
En zo zie je hoe de fabrikant dat een revolutie veroorzaakt op gebied van batterijtechnologie een enorme voorsprong kan krijgen op z'n concurrenten.
Inderdaad, The Expanse (Netflix) is daar wat dat betreft een prima voorbeeld van.
En wat als straks kobalt "op" is? Hebben we al een manier om accu's te produceren op basis van materiaal wat we zelf kunnen maken?
Ze zijn al redelijk ver met de ontwikkeling van aluminium accu's.
Dat gaat denk ik een mooie vervanging worden.
https://www.nu.nl/gadgets...n-1-minuut-opgeladen.html
Leuk ook voor Suriname met hun bauxiet mijnen.
oude mobieltjes delven.
Goud werkt het al wel mee, per ton mobieltjes zit meer goud dan per ton erts.
Beetje offtopic:

Waarom is er eigenlijk niet een europees 'beter leven' keurmerk voor grondstoffen?

Er is zo iets als fair trade phone, maar dat lijkt mij tot zo ver een niche product. Zou er niet een soort -1 kunnen op 'slechte' producten met daarbij horen milieu toeslag zodat fabrikanten gestimuleerd worden 'gezondere grondstoffen te vinden?

Het is er vast al in enige soort, maar zie het nergens op terug komen. Die manier stimuleer je consumenten tenminste. Er is nu praktisch niemand die zich er echt om bekommerd

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 23 juli 2024 23:05]

En hoe wilde je dat nagaan? Het ene cobalt atoom is niet te onderscheiden van het andere. Bij sommige elementen kun je, als je het perse wilt, de isotopen verdeling onderzoeken maar cobalt heeft maar een stabiele isotoop en de rest heeft korte halveringstijden dus dat zal hier niet werken.
True maar dat zou de wet ansich niet tegen hoeven te houden lijkt mij. Zelfde met beter leven producten, hoe wil je het nagaan of beter leven dieren ook echt een beter leven gehad hebben?

Het is daarom ook vooral belangrijk om de gemiddelde consument zich ermee bezig te laten houden denk ik, zodra het publieke belang groot genoeg is zullen bedrijven steeds minder risico durven nemen om imago schade te beperken. En rolt het vanzelf een 'betere' kant op dan dat we van de huidige exploitanten kunnen verwachten
Ik zie vooral weer veel werk in de certificeringsindustrie dat de prijzen hier gaat opdrijven maar waar de nodige dikbetaalde banen voor logen en gogen die verder niks kunnen uit voortkomen. Dat is tot nu toe voor al dat soort labels zo gegaan.
Ik vind het erg on-topic en het zou wat mij betreft een prima uitgangspunt zijn voor de EU. Zorgen dat we grondstoffen die we niet zelf hebben zo min mogelijk gebruiken en zeker niet als het ten koste gaat van milieu en mensenrechten.
Waarom luidt de kop dan niet BMW, Volkswagen, Apple en Samsung proberen kobalt-voorraden veilig te stellen?
Omdat daar al eerder artikelen over geschreven zijn.
Ieder voor zich.
En misschien zijn ze er al mee bezig, of zal bij hun op de korte termijn de vraag nog niet zo hoog zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.