Congo gaat Apple aanklagen wegens het gebruik van conflictmineralen

De Democratische Republiek Congo heeft in Frankrijk en België een aanklacht ingediend tegen Apple. Het land beschuldigt de techfabrikant van het gebruik van conflictmineralen in zijn producten.

Advocaten van de Congolese overheid hebben Apple France, Apple Retail France en Apple Retail Belgium maandag aangeklaagd, schrijft Reuters. Het land beschuldigt Apple onder andere van het verdoezelen van oorlogsmisdaden, misleiding, en het ‘witwassen’ van conflictmineralen. Dat zijn mineralen die zijn gewonnen in conflictgebieden en waarvan de opbrengst wordt gebruikt om gewapende groepen te financieren.

De bodem in Congo bevat onder andere tin, tantaal en wolfraam, allemaal metalen die veel gebruikt worden in elektronica. Volgens Reuters worden een aantal van de Congolese mijnen geëxploiteerd door gewapende groepen die onder meer betrokken zijn bij massamoorden en groepsverkrachtingen. Apple zelf zegt dat het audits uitvoert om de afkomst van de mineralen te achterhalen. Daaruit blijkt niet dat de mineralen afkomstig zijn van gewapende groeperingen, zegt het bedrijf. De Congolese overheid spreekt dit tegen en zegt dat de conflictmineralen worden witgewassen via internationale toeleveringsketens.

Verder gaat een gedeelte van de klacht over ITSCI, een non-profitorganisatie die vanuit de grondstoffenindustrie is opgericht. ITSCI moet bedrijven helpen om de oorsprong van mineralen en metalen die uit Congo, Rwanda, Burundi en Oeganda afkomstig zijn te achterhalen. De advocaten van de Congolese overheid vinden echter dat ITSCI niet betrouwbaar is.

Ze wijzen erop dat het RMI, een samenwerkingsverband van bedrijven die streven naar het gebruik van eerlijk gewonnen mineralen, ITSCI in 2022 van zijn partnerlijst haalde en zijn samenwerkingsverband met de organisatie heeft opgeschort tot 2026. Dit heeft het RMI gedaan omdat ITSCI al langere tijd geen controles meer uitvoert in hoogrisicogebieden. Apple is een onderdeel van het RMI. Toch noemde het bedrijf ITSCI vijf keer in een aanvraag over conflictmineralen in 2023, een jaar nadat het RMI de samenwerking met de organisatie had opgeschort.

Congo heeft ervoor gekozen om de klacht in België en Frankrijk in te dienen vanwege hun wetten rondom bedrijfsaansprakelijkheid. Advocaat Christophe Marchand benoemt daarnaast dat België een 'morele plicht heeft om op te treden tegen plunderingen' en wijst op de koloniale overheersing van Congo door België onder koning Leopold II in de negentiende eeuw.

Door Loïs Franx

Redacteur

17-12-2024 • 15:23

115

Submitter: wildhagen

Reacties (115)

115
114
39
1
0
56
Wijzig sortering
Zou Congo dan niet beter achter de component-level manufacturers gaan? Apple maakt heus zelf niet de tantaal-condensators, maar koopt die in van Kemet / Panasonic / Vishay / ...

Lijkt me meer: uit welke vendor kunnen we het hoogste bedrag halen..
Je klaagt de rijkste partij aan omdat van kale kippen niks te plukken valt. Je zoekt de best geveerde kip en doet daar je moonshot (want dat is dit).

Net zoals in de VS, nabestaanden van slachtoffers van massa schietpartijen Armalite probeerde aan te klagen. Het is tevens niet gelukt.
Maar nog steeds bezopen, want omdat het land zelf de boel niet onder controle heeft, moeten buitenlandse bedrijven maar bloeden?
Nouja de logica erachter is denk ik dat het land het niet op orde krijgt doordat buitenlandse bedrijven (indirect) geld sluizen naar partijen die de boel destabilizeren (lees: de overheid gewapend tegenwerken).

Dus gaat die betreffende overheid achter de 'geldschieter' aan.

Ik zeg overigens niet dat ik dit vind of denk maar probeer meer de andere denkwijze te belichten.
Ik heb niet het idee dat Apple bewust van dat soort koekenbakkers sponsort, maar je hebt wel gelijk.
ik denk dat ze de struisvogel doen voor de winst
Ik denk het ook maar ze hebben ook niet veel keus. Met name tantaal wordt gewoon bijna nergens anders gewonnen dan in conflictgebieden en Apple heeft gewoon reteveel nodig. Het zit wel elders zoals Australië en Amerika maar daar wordt het nauwelijks gewonnen.

Elke grote electronicaboer haalt het daar. Alleen voor niche partijen zoals Fairphone is het mogelijk dat niet te doen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 17 december 2024 16:13]

Waarom zou Fairphone dingen kunnen die apple niet kan? Mij lijkt dat met de schaal van Apple er juist meer onderhandeling mogelijk is wat betreft het verkrijgrn van de materialen in vergelijking met Fairphone. Aangezien Fairphone in verhouding weinig afneemt zal het wel minder interessant zijn om zo'n deal te behouden dan bij apple als afnemer. Ik begrijp niet helenaal waarom Fairphone meer Zou kunnen Dan Apple
Omdat er gewoon niet zoveel ethische tantaalmijnen zijn. Er is gewoon niet genoeg ethisch geproduceerd materiaal voor een bedrijf als Apple maar een Fairphone heeft minder schaal nodig.
Als Apple zegt: wij kopen alleen nog componenten aan waar erbij bewezen kan worden dat het tantaal ethisch gewonnen wordt, dan gaat het niet lang duren eer er voldoende legale mijnen zijn.
Als de rest van de electronica producenten dit ook doet, is heel het probleem van illegale mijnbouw en uitbuiting direct opgelost.
Maarja, dit zou de kosten om een iPhone te maken met enkele euros kunnen verhogen (en dus minder winst voor Apple)
Kwestie van vraag en aanbod. Apple (en de rest) maakt zich niet zo druk over dit soort zaken. Er is zelfs aangetoond dat westerse overheden en bedrijven bewust olie op het vuur blijven gooien om zo controle te houden over de prijs. Stel je toch voor dat een land als Congo zelf de prijs mag gaan bepalen van hun grondstoffen. Dat zou slecht zijn voor onze economie.
Er is natuurlijk een verschil met het helemaal niet proberen of een poging waardoor een gedeelte een ethische afkomst heeft. Apple kan overwegen alternatieve materialen te gebruiken of te recyclen. Of een paar procent uit andere landen te halen, maar omdat het niet perfect kan niets te proberen vind ik vreemd klinken. Fairphones blogs geven ook toe dat het niet perfect is
Natuurlijk niet. Als ik bijv. 1kg van een product nodig heb dan is dat gemakkelijker te krijgen dan dat ik een hoeveelheid nodig heb die bijna gelijk is aan de wereldwijde jaarlijkse productie.
Zo is dat. Als ik 10 fietsen wil kopen dan zou ik naar de fietsenwinkel kunnen en dan heb ik over twee weken 10 fietsen, maar ik kan ook bij die ene meneer achter het station langslopen en dan heb ik direct 10 fietsen en nog een stuk goedkoper ook!

Het is al meerdere malen aangetoond dat grote bedrijven zoals Apple via hun leveranciers bewust investeren in het in stand houden van de situatie aldaar zodat ze de prijs kunnen bepalen van de grondstoffen. Kolonisatie 2.0.
Kolonisatie 2.0.
Dit heeft niets met kolonisatie te maken, de uitbuiting gebeurd door de lokale bevolking op haarzelf.
Ergens, is het nog smeriger.
Heb je daar ook een voorbeeld van? Link ergens op internet? Ik wil dat ook graag lezen.
Waarom denk je dat Fairphone die dingen wel kan? Fairphone haalt naar eigen zeggen 70% van hun grondstoffen conflict-vrij, dat wilt zeggen dat 30% daar niet aan voldoet. Naast conflict mineralen weten we ook dat de fabrikant van hun SOC (Qualcomm) aangemerkt is door de regering van de VS als partij in de genocide en slavernij van Oeigoeren, terwijl er wel degelijk chips bestaan (SoC) die elders (Samsung, Intel, Broadcom) ontworpen en gebouwd worden.

Apple zegt dat het momenteel al 9 jaar 100% conflict-vrij sourcen en leveranciers die zich niet aan de voorwaarden voldoen buiten smijten: https://s203.q4cdn.com/36...flict-Minerals-Report.pdf

De vraag is dus of Apple bewust de investeerders misleidt (dan zal de SEC ook wel iets over te zeggen hebben) of misschien is de huidige wetgeving over 3TG misleidend. Het kan ook zijn dat Congo, een mislukte staat, een bedrijf met een bankrekening ziet dat bijna driemaal groter dan hun eigen BBP is en hopen een schikking te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 18 december 2024 04:01]

Omdat Fairphone veel minder nodig heeft 8)7 8)7
30% van 1000 is nog altijd meer dan 0% van 1M.
Waarschijnlijk omdat ze veeeeel minder nodig hebben dan Apple en dus wel gebruik kunnen maken van kleinere bronnen zoals Amerika en Australie.
Ik kan me zo voorstellen dat een mijn in Australië of Amerika niet ‘even’ kan worden opgeschaald naar tig / honderd keer zo groot. Iets met bestemmingsplannen en milieu- en natuurbeschermers die er voor gaan liggen en zo.

In Nederland mogen bijvoorbeeld maar een paar mensen beroepsmatig kokkels opgraven op het strand. Niet omdat er te weinig kokkels zijn of weinig vraag naar is, maar omdat de overheid niet meer vergunningen uitdeelt, omdat andere dieren er afhankelijk van zijn.
Klopt, toevallig heb ik nou wél een telefoon met kokkels als grondstof, maar dat kunnen de meesten niet zeggen.
Niemand zegt dat Apple niet meer zou kunnen doen, enkel dat Apple niet meer doet dan FairPhone.
Als het spul domweg niet gewonnen kan worden in de hoeveelheden die Apple nodig heeft om aan de vraag te voldoen is het niet mogelijk daar op over te stappen. Een hele industrie een factor 100 opschalen kost decennia.
Daarnaast kan het ook zijn dat door kleinschaligheid de CO2 uitstoot bijvoorbeeld weer te hoog is en andere beloftes gebroken worden.
Omdat FairPhone gehele doel punten zoals deze te vervullen (van de FairPhone site):
Fairphone puts people and the planet first. We care about human rights and worker well-being.
Terwijl Apples #1 prioriteit ongetwijfeld dikke winst voor de aandeelhouders is. Met Apples enorme cash reserves zouden ze zelf meerdere mijnen kunnen openen waar iedereen netjes gecompenseerd wordt maar dat betekend minder winst.

Verschillende prioriteiten.
"Alleen voor niche partijen zoals Fairphone is het mogelijk dat niet te doen."
Voor heel grote partijen is het goedkoper inkopen dan voor kleine partijen, waarom zou dat nu plotseling andersom zijn?
Goedkoper niet maar er is gewoon weinig ethisch aanbod. Niet genoeg om een partij als Apple te voeden.
Als Apple tekort zou komen bij de inkoop van eerlijke mineralen zou er voor Fairphone geen mineralen meer over zijn. Aangezien Fairphone die mineralen wel heeft, heeft Apple te weinig moeite gedaan om eraan te kunnen komen. En dan druk ik me netjes uit naar Apple toe.
Met alle respect, je trapt in de marketing praatjes. Maar kijk eventjes iets verder.

Fairphone website:

https://www.fairphone.com...n-and-tantalum-road-trip/
Both the Solutions for Hope project as well as the Conflict-Free Tin Initiative make use of the iTSCI “bagging and tagging” system. This system basically allows the tracing of the minerals from the point of extraction all the way to the producer.
FairPhoine maakt net als Apple gebruik van iTSCI. Er is geen verschil.

Artikel:
Verder gaat een gedeelte van de klacht over ITSCI, een non-profitorganisatie die vanuit de grondstoffenindustrie is opgericht. ITSCI moet bedrijven helpen om de oorsprong van mineralen en metalen die uit Congo, Rwanda, Burundi en Oeganda afkomstig zijn te achterhalen. De advocaten van de Congolese overheid vinden echter dat ITSCI niet betrouwbaar is.
Congo had net zo goed FairPhone kunnen aanklagen.
Er is wel degelijk verschil. Fairphone betrekt behalve ITSCI ook Eight en Ipis (https://ipisresearch.be) bij de inkoop, wat de kans op materialen die "oorlogsmisdaden, misleiding, en het ‘witwassen’ van conflictmineralen" mogelijk maakt toch ook aanzienlijk verkleind.
En Apple maakt op haar beurt weer steeds meer gebruik van gerecyclede materialen:

Apple recycled cobalt
Apple heeft vandaag aangekondigd dat er meer vaart wordt gezet achter de plannen voor het gebruik van gerecyclede materialen in hun producten. Zo is er een nieuw plan om uiterlijk 2025 voor alle door Apple ontworpen batterijen 100% gerecycled kobalt1 te gebruiken. En voor 2025 zijn er ook andere plannen, namelijk om in alle magneten in Apple devices alleen gerecyclede zeldzame aardmetalen te verwerken, voor het soldeer van alle printplaten 100% gerecycled tin te gebruiken en voor het verguldsel van alle printplaten 100% gerecycled goud te gebruiken.
In 2022 is het bedrijf aanzienlijk meer belangrijke gerecyclede metalen gaan gebruiken. Momenteel bestaat meer dan tweederde van al het aluminium, bijna driekwart van alle zeldzame aardmetalen en meer dan 95% van al het wolfraam dat voor Apple producten wordt gebruikt uit 100% gerecycled materiaal. Hiermee is Apple een stuk dichter bij het doel om op een dag alle producten alleen nog maar uit gerecyclede en hernieuwbare materialen te laten bestaan. Ook het doel van het bedrijf om elk product in 2030 CO₂-neutraal te maken, komt zo meer in zicht.
Daar zou ik niet zo zeker van zijn.
Apple zou makkelijk materialen kunnen kopen uit niet-conflict regios.
Maar daar is het goedkoper.
Net zoals het goedkoper is om apparaten te maken in sweatshops.
Weet je zeker dat dat goedkoper is? En wil je de prijslijst eens linken?
Of ben je gewoon dingen die 'algemeen bekend zijn' over grote bedrijven aan het herhalen zonder bron?
Het conflict is wat het goedkoper maakt.
Want die materialen kan je niet zomaar op een gewone markt kwijt.

En dat Apple dus conflict materialen zou gebruiken is letterlijk waarvoor die aangeklaagd worden in de post.
Hoezo zou het goedkoper zijn met conflict? Ik zou denken dat productie in een stabiel land een stuk voordeliger is.
En Apple gebruikt zelf helemaal geen mineralen, de aanklacht is dat ze te weinig doen om te zorgen dat bedrijven waar ze inkopen dat conflict vrij doen. Apple vindt zelf van wel dus er zal eerst vastgesteld moeten worden wie er gelijk heeft. Uiteindelijk is het heel lastig: kan jij van alle artikelen die je koopt 100% zeker weten dat er geen kinderarbeid of milieu onvriendelijke processen in het spel zijn? In hoeverre mate ben je schuldig als je daar als consument niet op let? Bedrijven liggen - gelukkig - onder eens iets groter vergrootglas maar hebben het net zo moeilijk, zeker als leveranciers hun klanten voorliegen.
Conflict materialen zijn geen materialen van een legitieme mijn in een conflict.
Het zijn materialen die afgenomen zijn via een conflict (aka gratis), of door middel van gevangengenomen slaven (aka fractie van de kost).
Die materialen zijn altijd goedkoper.

Zo lang Apple naar maximale winst zoekt gaan die liever voor componenten die goedkoop zijn en dus door slavenhandel en criminaliteit zijn gemaakt.
En als een van de meest winstgevende bedrijven is het een fluitje van een cent om die dingen in te kopen van legitieme bedrijven.

Als Fairphone het kan, dan moet Apple dat ook kunnen, of wil je zeggen dat Apple incompetent is?
Die materialen zijn altijd goedkoper.
En als een van de meest winstgevende bedrijven is het een fluitje van een cent om die dingen in te kopen van legitieme bedrijven.
Apple geeft aan dat ze dat doen.
Als je gecertificeerd non-conflict materiaal afneemt en er een hele toko opgetuigd wordt om jou voor de gek te houden wie is dan schuldig? Hoeveel toezicht moet Apple gaan houden? Agenten in iedere mijn waar een materiaal wordt gedolven wat door niet-Apple partijen wordt gebruikt om indirect onderdelen voor Apple te maken?
Als Fairphone het kan, dan moet Apple dat ook kunnen, of wil je zeggen dat Apple incompetent is?
Dus als Apple zegt dat ze het doen is dat niet waar en kiezen ze voor de goedkope weg.
En als Fairphone zegt dat ze het doen is het in orde?
Volgens mij meet je met 2 maten.
Fairphone is gewoon te klein om aan te klagen en er valt weinig te halen. Dat is het enige verschil.
Ik denk dat Apple alles doet voor een beetje extra winst, zie ook de zelfmoordnetten bij Foxconn
Je weet dat Foxconn veel meer maakt dan alleen Apple toestellen?
Als je punt is dat er meer bedrijven zijn die zo beestachtig gebruik maken van uitgebuite arbeiders in lage lonen landen dan Apple? Ja, ik weet dat er meer bedrijven zijn die zo'n minachting hebben voor het welzijn van hun werkers als Apple.
Mijn punt is dat een significant deel van al onze electronica daar vandaan komt dus ik vind het een beetje vreemd om dat dan specifiek Apple aan te rekenen. Alsof je Android telefoon daar niet in elkaar geschroefd kan zijn. Het zijn arbeiders van Foxconn, niet van Apple.

Daarnaast heb ik uiteraard die fabrieken nooit bezocht, maar uit wat ik er over gelezen heb is het een wat genuanceerder beeld dan 'zelfmoordnetten' doet vermoeden. Die complexen zijn zo gigantisch groot en er werken zoveel mensen dat het absolute aantal mensen met psychische klachten domweg groter is. Het is niet dat mensen in Europa zichzelf nooit van het leven beroven.
Veel mensen, zelfs kinderen, staan in de rij om daar te mogen werken omdat het meer betaalt dan de hele dag met je hoofd in de brandende zon in de rijstvelden werken. Kinderen mogen niet werken, maar worden met valse papieren op pad gestuurd en de fabrieken kunnen niet altijd aantonen dat iemand niet mag werken dus er glippen mensen door. Het probleem zit veel meer in de omstandigheden ter plekke dan bij de multinationals die daar produceren. Weghalen van de productie betekent meer armoede voor de mensen daar dus zo eenvoudig is het niet om dingen 'goed' te doen.
Als je nu het oogluikend toestaan van kinderarbeid door het meest winstgevende bedrijf in de geschiedenis van de mensheid gaat goedpraten hebben we denk ik weinig meer om over te praten... 8)7
Ah, eerst 'zelfmoordnetten', nu 'kinderarbeid'. Ik zeg nergens dat ik het goed vind, maar wel dat het ingewikkelder ligt dan enkele soundbites.
Maar goed, blijf vooral in je wereldje van absoluut goed of fout dan kom je er vanzelf een keer achter dat je eigenlijk nooit goed kan zitten.
Goed, als jij het prima vindt dat Apple zelfs maar geen klein beetje verantwoordelijkheid neemt voor de door henzelf gecreëerde externaliteiten (tot kinderarbeid aan toe blijkbaar, waar je zéf over begon...) hebben we denk ik weinig raakvlak om deze discussie verder voort te zetten.
Eerste google hit:
https://www.apple.com/sup...r-in-our-supply-chain.pdf

Hoezo nemen ze geen verantwoordelijkheid? En als je bovenstaand statement niet genoeg vindt: wat zouden ze dan anders moeten doen (buiten van de aardbodem verdwijnen wat zoals ik zei het niet per se voor alle partijen beter maakt)
Je zou kunnen proberen om die mensen daar een salaris te geven waardoor hun kinderen niet meer aan te hoeven kloppen voor een baan? Dan houd je alleen aankloppende mensen en kinderen over die in de rij gaan staan voor banen die je niet hebt, daar krijgen die mensen dan snel genoeg lucht van.
Misschien niet, maar het is nu ook weer niet zo dat ze met FairPhone om de tafel gaan om van ze te leren en ze na te doen.
fair phone haalt ook nog 30% van hun grondstoffen uit conflict gebieden.

best kans dat ze hetzelfde doen als apple dus. (als apple dat al doet, dat moet nog bewezen worden)
FairPhone doet niets verschillend dan Apple. Ze kopen hun elektronica in bij grote partijen en eisen een certificaat dat er geen grondstoffen gebruikt zijn uit conflict gebieden bij de productie van de elektronica.

De ruzie hier gaat om het certificerende bedrijf ITSCI. De klacht is dat die hun controles niet goed uitvoeren.

Van de website van FairPhoine:
Both the Solutions for Hope project as well as the Conflict-Free Tin Initiative make use of the iTSCI “bagging and tagging” system. This system basically allows the tracing of the minerals from the point of extraction all the way to the producer.
Ook die gebruiken gewoon ITSCI, net als Apple dus.
Uhh, ja, als ik m'n deur niet op slot doe mag jij mijn gestolen Macbook en iPhone toch ook niet kopen van een heler?
Het is niet gezegd dat die gestolen worden als je je deur niet op slot doet en ik kan niet verifieren of het gestolen is. Net zoals Apple niet kan verifieren of de materialen niet ethisch worden verkregen. Beetje hetzelfde als een keurmerk voor koffie en bananen. Wij komenn dat braaf, al wordt er heel veel mee gesjoemeld.
Apple kan zeker wel verifiëren of materialen etisch worden verkregen. Erger is dat ze dit waarschijnlijk ook doen, maar er voor kiezen om de laagste prijs te laten preferen over ethiek.
Tenzij je het zelf gaan halen, is het echt niet uit te sluiten of het ethisch verkregen is.
Waarom zou Apple juist willen uitsluiten dat iets ethisch verkregen is? Dat zou betekenen dat ze niet slechts op winstbejag uit zijn maar uitgesproken kwaadaardig zijn?
Als je niet begrijpend leest, houdt het snel op. Ze kunnen niet vaststellen of het ethisch verkregen is of niet.
Als je het meest winstgevende bedrijf in de geschiedenis van de mensheid laat wegkomen met het zelfs maar een beetje verantwoordelijkheid nemen voor de door henzelf gecreëerde externaliteiten kunnen we het hier inderdaad beter bij laten |:(
Ik neem aan dat jij ook niks meer koopt en alles zelf verbouwd en maakt?
Dat land wordt al decennia leeggeroofd door buitenlandse bedrijven, daarom krijgt het de boel niet onder controle.

Sorry maar jouw comment is erg ongevoelig.
Dus Apple moet een leger gaan optuigen en daar de grens gaan bewaken? Omdat zij, enkel zij, 100% verantwoordelijk zijn voor de instabiliteit.
Inderdaad geld en aandacht zoeken. Iedereen heeft al eens van Apple gehoord, als ze een aanklacht zouden indienen tegen Kemet / Panasonic / Vishay / ... zal het veel minder in het nieuws komen.
Bijna iedreeen heeft ook van Panasonic gehoord
Ik denk voornamelijk dat het zal gaan om dat Apple veel meer invloed kan uit oefenen op al zijn partners, dan als je elke partij los moet gaan aanspreken.
Uiteindelijk wil Apple zo goedkoop mogelijk op de eerste rij zitten en is Apple degene die zegt dat ze zo milieubewust bezig zijn.
Uiteindelijk wil elk bedrijf zo goedkoop mogelijk uit zijn en wil elke klant zo goedkoop mogelijk uit zijn, bedoel je.

Ze gaan voor Apple omdat dat de hoogste boom is, zo simpel is het. Net zoals Extinction Rebellion de A12 en Schiphol uitkiest voor een actie en niet een N-weg in Zeeuws-Vlaanderen en ‘vliegveld’ Seppe.
Als Apple ben je verantwoordelijk voor de hele traject. Dus die bekijken wel degelijk waar zaken worden ingekocht door derde (of vierde, vijfde, eyc. partijen.).
Je bedoeld dus dat Congo Chinese bedrijven moet aanklagen ? 8)7
China bezit de cobalt mijn in congo en als ik me niet vergis de haven ook.
Would like to see that happen....
Onder die logica moeten we dus ook consument aanklagen.
Ik denk dat congo beter zichzelf aanklaagd.

[Reactie gewijzigd door Craysv2 op 18 december 2024 13:46]

Zou Congo dan niet beter achter de component-level manufacturers gaan? Apple maakt heus zelf niet de tantaal-condensators, maar koopt die in van Kemet / Panasonic / Vishay / ...
Ik vind helemaal niks van dit hele verhaal verder, voor de duidelijkheid.

Maar dit argument is er wel een beetje één in de categorie "wij doen niks fout" en dan ondertussen wel profiteren van bedrijven die wel fout handelen.
Dat verkapte "outsourcen" van e.v.t. aansprakelijkheid op die manier vind ik wel een beetje te makkelijk.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 18 december 2024 16:33]

"Advocaat Christophe Marchand benoemt daarnaast dat België een 'morele plicht om op te treden tegen plunderingen' en wijst op de koloniale overheersing van Congo door België in de negentiende eeuw."

Wat een BS.
Het was toen een privebezit van Leopold en de (voornamelijk) Franstalige elite kon lekker meegraaien.
De gemiddelde belg had daar niks mee te maken. Vraag me af waarom BE zich het dan wat meer zou moeten aantrekken dan eender welk ander land.
Zelfde argument dat nederlanders verantwoordelijk zijn voor alle nakomelingen van slaven terwijl groot aandeel houder van de west en oost indie companie de koning en Amsterdam was.
Meeste nederlanders hadden het al moeilijk genoeg geld te verdienen om elke dag te eten, laat staan te investeren in de voc.
Voor wie dit nog zelf even wilt nalezen, hier een mooi schrijven erover: Mensen en economie in de Gouden Eeuw
De Nederlanders hadden ook niks te maken met de misdaden in Nederlands Indië. De opbrengsten daarvan kwamen ook allemaal tegoed aan de machthebbers en industriëlen.

Die Leopold was gewoon een staatshoofd dus het land is er verantwoordelijk voor. Het is een ereschuld net zoals die van de andere koloniale machten.

Als het nu door een random industrieel was gedaan dan had het argument nog wat hout gesneden.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 17 december 2024 17:54]

Congo was onafhankelijk onder een absolute monarchie van Leopold II van 1885 tot 1908. Daarna echter was het een koloniaal domein en deel van België tot 1959.

Daarmee is een heel deel van de vroege industrialisatie van België gefinancieerd. Ondermeer het uitbouwen van het Belgische spoornet. België heeft dus wel degelijk een hele tijd meegeprofiteerd van het uitbuiten van de grondstoffen van Congo.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 17 december 2024 16:27]

Ja, hier valt gelukkig veel over te vinden.
Omdat toen Congo onder Belgisch bewind kwam te staan het niet heel veel beter ging (het ging beter maar nog steeds schandalig).
In plaats van duizenden mensen te vermoorden waren het er honderden. Maakt dat het nou zoveel beter?
Als ik de huidige situatie bekijk is het ook niet bepaald kosjer.
Maakt dat het nou zoveel beter?
Nee, en dat is waar deze rechtzaak om draait
Maar waarom alleen Apple die nota bene bij het rmi kamp zit? Genoeg te halen en als voorbeeld stellen?
Omdat het nu even om Apple gaat. Dat is de grootste en de rijkste. Dan heb je imho ook een soort van extra verantwoordelijkheid. Komen daarna de kleinere vissen wel.
De term vissen klinkt alsof het om het geld gaat. Als het waar is wat de aanklagers beweren, gaat het om het ondersteunen van massamoord, groepsverkrachtingen en martelingen.
Ik noem het inderdaad wat ongelukkig. Ik bedoelde er uiteraard gedaagden oid mee :)
Ik zie het woord voor het eerst: "conflictmineralen".
OT: er zal handel in blijven en uitbannen doe je dit niet. Ook het omzeilen / omkopen van controles, op welke manier dan ook gaat door. Olie uit Rusland, coke uit Colombia, etc etc.
Kan Apple dit stoppen of alles controleren? Zeker niet, hoe ze ook hun best zullen doen.
De term is al best oud. Ken je de term bloeddiamant? Dat is denk ik het bekendste voorbeeld.
Hier gaan we weer ..
.. wijst op de koloniale overheersing van Congo door België in de negentiende eeuw.. :?
.
Korte les in geschiedenis :

De tweede koning der Belgen, Leopold II, achtte het zeer belangrijk om België een koloniaal imperium te geven. Dat zou het land veel meer aanzien geven in het buitenland. Tevergeefs trachtte hij om zo’n vijftig gebieden bij zijn koninkrijk te voegen, waaronder Kreta, Cuba, Noord-Borneo, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Fiji. Ook vatte Leopold het plan op om Nederland binnen te vallen en zo dat hele land, inclusief koloniën, te annexeren. Van dit weinig realistische plan kwam niets terecht.

Ten slotte richtte hij zich op Afrika. In 1876 organiseerde hij de Geografische conferentie van Brussel in het Koninklijk Paleis van Brussel en richtte hij de Association internationale africaine op. Een doorbraak kwam er pas met de omstreden Henry Morton Stanley, die Jules Greindl, samen met een andere rechterhand van Leopold II, Henry Shelton Sanford, opwachtte in Marseille op 13 januari 1878 na zijn terugkeer uit Afrika. Stanley hoopte eerst zijn pionierswerk in Afrika verder te kunnen zetten onder Britse vlag. Maar noch de ‘Foreign Office’ noch Edward, de prins van Wales, voelde zich geroepen om Stanley te ontvangen na de vele geruchten van diens plunder- en moordpartijen in de binnenlanden van het Afrikaanse continent. Leopold II wreef in zijn handen toen hij een ontgoochelde Stanley kon ontvangen op zijn paleis in juni 1878, en met hem een contract kon ondertekenen.Uiteindelijk slaagde Leopold erin om met Stanleys werk via de Koloniale Conferentie van Berlijn de Congo-Vrijstaat in handen te krijgen.

Van 1885 tot 1908 werd het hele gebied onder de persoonlijke heerschappij van koning Leopold II geplaatst. De koning zette de expansie van zijn kolonie nog verder door ook de Lado-enclave (met de belangrijke havenstad Rejaf) aan te hechten, om zo Congo te ontsluiten via de Nijl. Ook wist hij de sultans van Rafai, Zémio en Bangassou over te halen om hun gebied als protectoraten over te dragen aan de Congo-Vrijstaat. In ruil kregen deze inlandse stamhoofden Belgische vuurwapens geleverd.


.

[Reactie gewijzigd door MPIU8686 op 17 december 2024 15:51]

Je vergeet alleen het gedeelte waarin het gaat over het stuk nadat Leopolds "eigendom" was afgepakt door de Belgische overheid. 8)7
Je vergeet alleen het gedeelte waarin het gaat over het stuk nadat Leopolds "eigendom" was afgepakt door de Belgische overheid. 8)7
Ik vergeet helemaal niks. Er wordt nergens in het artikel gerefereerd naar de 20ste eeuw ..

Belgisch-Congo of Belgisch-Kongo (Frans: Congo belge) was een kolonie van België tussen 1908 en 1960. Belgisch-Congo lag op de plek waar Congo-Kinshasa (Democratische Republiek Congo) nu ligt.

Belgisch-Congo moet niet verward worden met de Congo-Vrijstaat, die tussen 1885 en 1908 bestond.


De wandaden in Congo-Vrijstaat zijn misdaden die werden gepleegd in de periode van 1885 tot 1908 in de Congo-Vrijstaat, ook wel Onafhankelijke Congostaat genoemd en vanaf 1960 de Democratische Republiek Congo. Het was destijds een kolonie onder de persoonlijke heerschappij van koning Leopold II van België waarbij met name het winnen en exporteren van de latex voor de productie van rubber een grote rol speelde. Door epidemieën, hongersnood en geweld nam de omvang van de Congolese bevolking met, naar schatting, enkele miljoenen af. Epidemieën zoals slaapziekte, pokken, varkensgriep en amoebische dysenterie waren de belangrijkste oorzaken van de bevolkingsafname.

Rubber wordt gemaakt van latex en de Congolese bevolking kreeg een belasting opgelegd in de vorm van het leveren van latex. Inwoners van dorpen die onvoldoende latex leverden werden met de dood gestraft. Als bewijs van executies werden handen afgehakt en ingeleverd. Deze gruwelijkheden werden vastgelegd door christelijke missionarissen die in Congo werkten en hun rapportages veroorzaakten internationale verontwaardiging. Een internationale campagne tegen Congo-Vrijstaat begon in 1890 en bereikte zijn hoogtepunt na 1900.

Het niet behalen van de rubberquota werd hard bestraft. Naast gevangenneming en gijzelingen kon bestraffing ook de vorm aannemen van fysiek geweld, bijvoorbeeld zweepslagen met de chicotte, verbranding met gom of het op een andere manier doden van de bevolking. De Force Publique had de verplichting een hand van hun slachtoffers in te leveren als bewijs wanneer ze iemand hadden neergeschoten en vermoord, omdat men geloofde dat ze anders de munitie (tegen aanzienlijke kosten uit Europa geïmporteerd) zouden gebruiken voor de jacht. Als gevolg hiervan werden de rubberquota gedeeltelijk in afgehakte handen terugbetaald. Soms werden de handen verzameld door de soldaten van de Force Publique, soms door de dorpen zelf. Er waren kleine oorlogen waarbij dorpen naburige dorpen aanvielen om handen te verzamelen, omdat hun rubberquota onrealistisch hoog waren en er niet aan kon worden voldaan.

Functionarissen van de Vrijstaat verdedigden zich ook tegen beschuldigingen dat niet de uitbuiting tot een ernstige bevolkingsafname had geleid maar ziektes als pokken en slaapziekte. Bewegingen zoals de Congo Reform Association verzetten zich niet tegen het kolonialisme maar probeerden in plaats daarvan de excessen van de Vrijstaat te beëindigen door België aan te moedigen de kolonie officieel te annexeren. Dit zou het delicate machtsevenwicht tussen Frankrijk en Groot-Brittannië op het continent niet beschadigen. Terwijl aanhangers van het Vrijstaatregime zich probeerden te verweren tegen beschuldigingen van wreedheden, bevestigde een onderzoekscommissie in 1904 de verhalen over de wreedheden.

In 1908 annexeerde België als direct gevolg van de kritiek formeel het grondgebied, waardoor Belgisch Congo ontstond. De omstandigheden voor de inheemse bevolking verbeterden door het verminderen van dwangarbeid.


.

[Reactie gewijzigd door MPIU8686 op 17 december 2024 17:27]

Dan klopt het toch wat daar staat?
Dat gaat over Leopolds privé "eigendom". De overheid heeft er geen directe invloed op.
Ah. Ik snap ook wel dat de Congolezen dat onderscheid niet maken eigenlijk. "Jamaar ons staatshoofd deed het, niet het land zelf" is nogal een zwak excuus.
Als een bevolking geen middel heeft om de staatshoofd te beïnvloeden (los van revolutie) lijkt dat mij niet gek. Wij stellen Syriërs toch ook niet verantwoordelijk voor de dingen die Assad heeft gedaan? Natuurlijk weer een heel verschil als iemand actief mee heeft gewerkt ofzo, maar daar lijkt mij op landelijk niveau geen sprake van te zijn.
De Syriërs zelf niet maar het land als geheel natuurlijk wel. In dat geval is het ook aan hun eigen bevolking gedaan dus dat is sowieso anders.
Dat ben ik volledig met je eens. Ik zeg alleen wat het verschil is in het gedeelde stuk en de claim van de organisatie. België heeft daarnaast ook een aantal jaren Congo onder beheer gehad en OP heeft dit achterwege gelaten.

Nederland heeft het moeilijk met het koloniale verleden, maar over het algemeen is het sentiment "We hebben dingen fout gedaan, maar ....". In België is het sentiment tegenover hun koloniale verleden "Dat was niet België, maar Leopold". De erkenning voor de fouten van hun voorouders loopt daar sterk achter op de rest van de wereld.
Het staatshoofd is nogal een belangrijk onderdeel van de overheid.

En als je wilt zeggen dat de mensen er weinig aan konden veranderen, tja het is letterlijk bij elke kolonie zo geweest dat alleen de rijken en machtigen er van profiteerden.
Ik hoop dat er harde maatregelen komen tegen profiteurs als Apple. Hoe zit het met andere merken ? Ik wil hier niet aan bijdragen. Ik heb wel gewoon normaal verstand.

Gelukkig zijn andere organisaties ook al bezig naar Cobalt vrije oplossingen. Dat is goed!
Ik vind het te makkelijk om te zeggen dat alleen grote bedrijven zoals Apple heeft geprofiteerd van die conflict mineralen. Dit is trouwens de eerste keer dat ik de term conflict mineralen hoor en die dingen hebben heel veel toepassingen in het dagelijks leven van mensen als ik Wikipedia mag geloven.

Een klein voorbeeld van de toepassingen van conflict mineralen:
- Tin: als zacht soldeertin voor de productie van elektronische schakelingen en loodgieterswerk, om glas een glad oppervlak te geven wordt het vaak in vloeibare vorm op gesmolten tin in een tinbad gegoten, een uitvinding van Alastair Pilkington.
- Wolfraam: de bekendste industriële toepassing van wolfraam is het gloeidraadje in gloeilampen.
- Tantaal: in poedervorm wordt tantaal veelvuldig gebruikt bij de productie van elektronische componenten, vooral solid-state condensatoren, voor condensatoren met een hoge capaciteit bij gering gewicht, bijvoorbeeld in mobiele telefoons.

Dat heb ik allemaal uit Wikipedia gekopieerd. Je zegt dat jij hier niet aan wilt bijdragen, maar daar word ik toch een beetje sceptisch van want anno 2024, er is bijna geen ontkomen aan de toepassingen van die mineralen of je moet leven net als the flintstones.

Mijn conclusie is dus dat iedereen in de wereld heeft hiervan geprofiteerd.
Je mist de nuance dat 'conflictmineralen' gaat over de omstandigheden waaronder ze gewonnen worden.

Dat gezegd hebbende is er vaak veel van de conflictvariant en weinig van de niet-conflict variant beschikbaar, dus de kans dat in -noem een willekeurig groot merk- deels conflictmineralen worden gebruikt is aanzienlijk - voor hun productievolumes is het over het algemeen moeilijk om een sluitende 'conflictvrije bronnen' garantie te krijgen.
Anoniem: 584966 @aikebah18 december 2024 00:44
Je mist de nuance dat 'conflictmineralen' gaat over de omstandigheden waaronder ze gewonnen worden.
Ik dacht dat de naam ‘conflict mineralen’ vanzelfsprekend was, dat behoeft geen verdere uitleg.
Je reactie kan de indruk wekken tin/tantaal/wolfraam per definitie een conflict-mineraal is (voor mensen voor wie die term nog nieuw was) dat wilde ik even genuanceerd hebben.

Aannemen dat iedereen door heeft dat naast een conflict-mineraal versie van 'mineraal X' vaak ook een gewone 'mineraal X' bestaat (en dat je dus niet per definitie hoeft te zoeken naar een vervangend mineraal, maar vooral op zoek moet naar betrouwbare leveranciers om de conflict-versie te mijden) vind ik een riskante aanname.
Waar er sterk behoefte is in de maakindustrie is een keurmerk voor stoffen dat opgesteld is door een onafhankelijke internationale stichting die de supply-chains gaat auditen van grondstoffen e.d. Het probleem is wel dat je dan soms linea recta tegenover een overheid komt te staan die er niet van gediend is dat jij je oordeel velt over hun arbeidswetgeving of interne politiek. Idem dito met groente en fruit: ik wil graag weten of mijn dadels komen uit een niet nader te specificeren land, zodat ik dat land kan boycotten als consument.
Overigens vind ik het vreemd dat Congo nu een aanklacht indient terwijl er in de regering en de heersende politieke elite er figuren zitten die keihard in deze handel zijn. Joseph Kabila, de vorige dictator, en zijn familie heersen over de meeste van deze ondernemingen die handelen met het westen.
Fairphone doet dit al vele jaren zelf, geen reden dat anderen dat niet kunnen:
https://www.fairphone.com...-conflict-mineralen-1.pdf
Dit is een Congolees probleem. Daar wonen de criminelen die het op de markt zetten en aanbieden alsof er niets aan de hand is. Dat heeft niets met Apple, Frankrijk of België te maken.

Verwijzen naar Frankrijk en België is makkelijk via de onderbuik scoren voor eigen publiek.
als jij iets koopt dat gestolen is heb je wel degelijk een probleem, heling
Net zoals drugs niet een probleem van de Nederlandse vraag zijn, maar enkel van de Zuid Amerikaanse producenten? Klinkt hier alsof je zelf het onderbuikscoordertje bent
Apple zelf zegt dat het audits uitvoert om de afkomst van de mineralen te achterhalen. Daaruit blijkt niet dat de mineralen afkomstig zijn van gewapende groeperingen, zegt het bedrijf.
Audits zijn vaak niet geschikt om problemen uit te sluiten. En hoewel ik het er mee eens ben dat een ander niet zomaar te beschuldigen is mag er hier op zijn minst wel meer openheid van Apple verwacht worden als ze stellen tegen uitbuiting, geweld enz te zijn. Anders is het juist te makkelijk om simpel maar te stellen dat je geen aanwijzingen hebt op basis van audits met een onbekende betrouwbaarheid.
hopelijk verklaren de 2 rechters de zaak onontvankelijk. Laat ze die rechtzaak maar onder hun eigen wetten en jurisdictie behandelen, want dit is gewoon te belachelijk voor woorden 8)7
want deze Europese dochterondernemingen van hun nationale dochterondernemingen van het Amerikaanse moederbedrijf hebben geen enkele invloed op waar toeleveranciers van de fabricagepartner hun grondstoffen halen. De nationale overheid laat blijkbaar toe dat er grondstoffen het land verlaten, maar wil haar eigen wetten blijkbaar niet aanpassen of laten naleven en gaan dan elders de eindleverancier van de winkels aanklagen. Tussen de aangeklaagde partijen en de eindgebruiker zit enkel nog de winkelier, nog 2 stapjes zo gek verder doen en ze gaan jou aanklagen omdat je een iphone hebt gekocht.
Uit de berichtgeving leid ik af dat er toeleveringsketen waarborg eisen in de Franse en Belgische wetten vervat zijn die van producenten vereist dat ze een zekere mate van verantwoordelijkheid hebben voor de hele keten naar hun producten.

Als Apple juridisch gezien voldoende moeite heeft gedaan om hun leveranciers conflictmineraal-vrije producten te laten leveren zullen ze gewoon worden vrijgesproken, maar als ze te weinig waarborgen hebben ingebouwd om een mate van zekerheid te krijgen dat er geen conflictmineralen gebruikt werden door (leveranciers van) hun leveranciers worden ze terecht aangesproken op hun inkoopbeleid omdat ze hun producten in België/Frankrijk op de markt brengen waar een deel van de verantwoordelijkheid voor het vermijden van gebruik van conflictmineralen bij de fabrikanten van de eindproducten wordt gelegd.

Wat juridisch gezien afdoende is.... dat hangt er vanaf wat voor verantwoordelijkheid er in die wetten bij de producent gelegd wordt.
De mensen die de mineralen toeleveren aan Apple gaan toch niet tegen Apple zeggen: "wij krijgen deze mineralen door het plegen van massamoorden etc." Ze willen gewoon het geld binnenharken en zullen waarschijnlijk ook alles eraan doen om de audits door te komen, dus verbergen wat verbergen moet worden, opdat het geld binnen komt.
Congo weet wat er in het land gaande is en is deels ook verantwoordelijk, zij kunnen immers ook tegen Apple in eerste instantie zeggen dat de mineralen in hun land mogelijk afkomstig zijn vanuit conflictgebieden. Ze weten er immers van, want dat is een deel van de aanklacht.

De wijze hoe het overkomt, is geld trekken van Apple.
Dat de nationale overheid ( Congo) niet is staat is of willens is is niet relevant. Als in die landen de wet zeg dat deze grondstoffen niet gebruikt mag worden. Nederland verbiedt bv ook het gebruik van mahonie hout tenzij het aan bepaalde voorwaarden voldoet, onafhankelijk of het land waar het vandaan komt soortgelijke regels heeft. We hebben zelfs toegezegd een premir van een land te arresteren ondanks dat zijn eigen land hem niet aanklaagt en zelfs geen ondertekenaar is van de regels die we daarvoor gebruiken.
het is de nationale overheid net die de aanklacht indient, maar het bedrijf in kwestie voor zover ik het artikel lees niet in eigen land aanklaagt. Dat is alsof Nederland een homokoppel aanklaagt in Iran omdat ze daar op vakantie zijn geweest.
Die toezegging om de premier te arresteren is evenzeer het zichzelf toeëigenen van rechten, net zoals datzelfde land ook geen recht had om andermans grondgebied te annexeren.
zoals ik al zei als iets in eigen land niet verboden is maar wel bv in de eu kun je in de eu wel aangifte doen

goed voorbeeld is de vervolging in nederland van shell door nigeriaanse slachtoffers oliewinning

De enige valide meting is of het verboden is in het land waar je aangifte doet, het feit dat de producten, die zij stellen het gevolg zijn van illegale mijnbouw, er verkocht wordt maakt dat het wettelijk mogelijk zou moeten zijn

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.