Greenchoice-storing veroorzaakte inlezen van te hoge waarden bij slimme meters

De Nederlandse energieleverancier Greenchoice heeft dinsdag een interne storing gehad waardoor bij de slimme meters van beheerder Liander verkeerde, veel te hoge meterstanden zijn ingelezen. De storing is inmiddels weer verholpen.

Slimme meterEen woordvoerder van Greenchoice bevestigt dat er dinsdag sprake was van een interne storing bij slimme meters van Liander, maar deze is inmiddels verholpen. De woordvoerder kon niet aangeven wat de oorzaak van de storing was.

Door de storing waren er problemen bij het inlezen van de meterstanden. Er werd bijvoorbeeld door een gebruiker gemeld dat de meterstanden voor gas en elektra op dinsdag op de daarvoor bestemde website tien keer zo hoog waren als de dag ervoor.

De woordvoerder erkende dat er problemen waren, waardoor waardes zijn ingelezen die veel hoger waren dan het daadwerkelijke gebruik. Waarschijnlijk was er een probleem waardoor de decimalen achter de komma zijn meegerekend alsof ze links van de komma stonden.

Greenchoice meldt dat er op dit moment wordt gewerkt om de foutieve meterstanden te verwijderen en de correcte waarden opnieuw in te lezen. Waarschijnlijk worden alle problemen vandaag nog opgelost.

Door Joris Jansen

Redacteur

06-03-2018 • 12:50

259

Reacties (259)

259
252
145
8
0
67
Wijzig sortering
Handig zo'n slimme meter. Al eerder gehoord dat mensen met een slimme meter opeens veel meer verbruik hadden wat niet te verklaren was. Dan hou ik het wel bij de ouderwetse meter...
Het is prima te verklaren. Een oude analoge meter, meet geen blindstroom (en/of een slechte arbeidsfactor). Als de belasting van de verbruikers in huis ervoor gaan zorgen dat de fase van de stroom gaat voor / achterlopen op de spanning, dan krijg je dat er extra nutteloze stroom gaat lopen door je meter. Omdat deze stroom meeloopt met de fase en wordt deze door je draaischijf niet geregistreerd, maar door een digitale meter wel.

In deze meters zit een Rogowski spoel die de verandering in stroomsterkte omzet in een evenredige spanning. Deze spanning wordt door middel van een integraalrekening omgezet in een verbruiksmeting. De integraalrekening pakt deze blindstroom wel op.

Daarnaast kun je je afvragen of de Rogowski spoel geen afwijkingen introduceert en de integraalberekening is natuurlijk ook niet zuiver, uiteindelijk krijg je dus een berekend verbruik op basis van een afgeleide waarde (verandering in stroomsterkte), die is gemeten door een afgeleide spanning te digitaliseren.
Een slimme meter meet ook geen 'blindstroom'(U*I) maar gewoon U*I* cos phi. Je verhaal gaat dus niet op.
Het is prima te verklaren. Een oude analoge meter, meet geen blindstroom
Een oude meter meet ook blindstroom. Het issue is niet de meter, maar de led-lamp die je koopt.

Koop een 8w lamp die 10w verbruikt (dit is een fictief voorbeeld, maar wel wat er gebeurd bij led-lampen).

De meter meet het totaal verbruik (het echte elektriciteits verbruik), maar de afnemer ervaart de verkoop specificatie van de lamp, en gebruikt dit ook de verwachte afname te berekenen.

En dan blijkt er een mismatch te zijn.

Spookstroom is geen stroom dat je niet hebt gebruikt, maar het is stroom waarvan je niet had verwacht dat je het zou gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Sograd op 22 juli 2024 14:03]

De blindstroom ontstaat als de spanning en de stroom niet in fase lopen. Als je een 100% resisitieve belasting heb (een ouderwetse gloeilamp) lopen spanning en stroom perfect in fase. Heb je een inductieve belasting ( de spoel in de driver van je led lamp) dan gaan ze uit fase lopen. De blindstroom die dan ontstaat kan wel degelijk tot verliezen leiden. Bijvoorbeeld in de transformatoren. Bedrijven moeten daarom extra betalen als ze veel blindstroom genereren.

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 22 juli 2024 14:03]

????

Begrijp even niet wat je zegt. Zal aan mij liggen. Maar ik lees: Jij hebt in huis een energieverlies, daar moeten energiebedrijven voor betalen (ze leveren meer dan dat ik blijkbaar afneem).

Hoe loopt dit niet via de meter? En waarom is de klacht dan vooral dat de rekening vaak hoger ligt dan verwacht?

Zoals ik jouw redenatie interpreteer werkt de slimme meter in mijn voordeel. Energie leverancier levert meer aan mij dan dat ze registreren. Hoe berekenen ze dat verschil dan door?
Nee, blindvermogen heeft in eerste instantie niets te maken met energieverliezen. Een simpel voorbeeld is een lamp met een cosphi <1 aan boord van een schip. Het is een 230W lamp, die normaal dus 1A zou trekken van het boordnet om te functioneren, waarvan 0.7A omgezet wordt in licht en de overige 0.3A in warmte.

So far so good, alleen zet je er een stroommeter tussen en zie je dat er 2A aan stroom loopt, terwijl je heel zeker weet dat de lamp maar 1A verbruikt. Dit is waar blindvermogen om de hoek komt, want door de faseverschuiving die er in de lamp optreed (ongeveer ‘er is inwendig geen evenwicht tussen de capacitieve en inductieve belastingen’) gaat er stroom heen en weer lopen. Dit betekent dus niet dat die overige 1A spontaan verloren gaat of wordt omgezet in warmte, maar de generator en alle bedrading ertussen moet wel berekend zijn op die 2A die erdoor gaat en de verliezen zijn dus groter dan wanneer er maar 1A door de kabel was gegaan.

Eigenlijk levert de lamp dus energie terug aan het net die het net zelf had gekregen, waardoor er netto niets van het blindvermogen verbruikt wordt (afgezien van de verliezen) en de energiemeter er niets voor aanrekent.
hey maar je verbruikt toch evenzogoed evenveel energie. je zou alleen met leds en dergelijke dus een bepaalde impedantie krijgen in je stroomkring. maar er gaat toch niet ineens meer energie in je stroomkring als je er een slimme meter aan hangt?
Ik denk dat je je even moet inlezen op het fenomeen 'blindstroom' ;) . Het is een natuurkundig verschijnsel, niet een mismatch in perceptie van de consument (wat jij spookstroom noemt).
Ik denk dat je je even moet inlezen op het fenomeen 'blindstroom'
Heb ik geprobeerd. Als ik Google vind ik veel advertenties van energiebedrijven of dubieuse resultaten van mensen die waarschijnlijk ook in chemtrails geloven.

Vind eigenlijk geen serieuze resultaten over spookstroom (waarom iemand meer zou verbruiken dan logischerwijs verwacht mag worden. Behalve dan mijn aanname, die dan weer gebaseerd is op de consumentenbond).
Waarom google je in hemelsnaam op 'spookstroom', die term is alleen door jou hier neergezet.
Het gaat in de post waarop je reageerde om cosphi compensatie (arbeidsfactor/powerfactor) door faseverschuiving.

Zie verder bijvoorbeeld(2 seconden googlen):
https://www.olino.org/articles/2006/09/16/powerfactor/
mux' blog: De power factor uitgelegd
https://www.renewable-ene...ermogen-een-korte-uitleg/
TROS Radar - Slimme meter; van het meterkastje naar de muur - Radar https://www.youtube.com/watch?v=Ic4Yw1BYBbw

[Reactie gewijzigd door lvmeijer op 22 juli 2024 14:03]

En bij vervolguitzending bleek toch gewoon dat er wel degelijk veranderingen waren bij de klant en het niet te wijten was aan de meters. Loos alarm dus.
Weet niet of iemand deze link al gedeeld heeft, maar bij de vervolguitzending kwam aan het licht dat er soms niet eens gekeken werd naar de waarden van de meter.

https://radar.avrotros.nl...gens-netbeheer-nederland/
ja nou ja, ik heb dan sinds oktober een slimme meter en meteen die maand (toevallig) mijn droger uit 1996 vervangen door een warmtepompdroger, tevens in de loop van afgelopen jaar zowat alle spaarlampen vervangen voor LED... en nu moet ik 500 euro bijbetalen... dus nou ja, ... het zal wel... koop wel gloeilampen en een oude droger als maatregel...
Als je zoveel moet bijbetalen, zou je ook eens moeten nakijken of de eindstand van je vorige meter wel is meegenomen in de berekening.
Voor hetzelfde geld (nou ja, niet dus :) ) is de eindstand geschat en niet overgenomen en betaal je dus wat je met je nieuwe meter gebruikt hebt + een geschatte stand van de oude meter.
Bij dat soort administratieve handelingen moet je als eindgebruiker ook heel goed zelf opletten, want daarin gaat heel vaak wat fout en als de oude meter weg is, is het heel lastig aan te tonen wat de stand was.
je krijgt altijd een papieren boekje met de standen.
tevens heeft de netbeheerder dit ook in hun administratie staan.

dus er zou bijna nooit iets fout moeten kunnen gaan.
het probleem is eigenlijk vaak dat bij vervanging van de meter alle geschatte standen van voorgaande jaren opeens gecorrigeerd worden omdat er nu een 'echte' stand is opgenomen op het moment van vervanging.
Misschien een naïeve vraag maar zit dat verschil in je electriciteitsverbruik of misschien (ook) in het gasverbruik?
Goed dat je het zegt, wist ik niet en relevant om te weten
Ik heb al jaren een slimme meter, m'n huis hangt vol met dimmers en LED lampen en ik heb nog geen enkele keer een te hoge waarde gemeten... Ik meet zelf ook alles, van dimmers tot wat m'n zonnepanelen opwekken en wat het netto verbruik is.

Voor 2 tientjes heb je een P1 kabel die je op de slimme meter kan aansluiten, dan kan je in ieder geval zelf een logboek bijhouden. Dat voorkomt uiteraard niet dat een slimme meter mogelijk verkeerde waarden meet, maar je kan wel met enige inspanning toetsen of de waarden die de slimme meter registreert kloppen.

Verder kan je indien je domotica installeert ervoor kiezen om voor modules te gaan met ingebouwde stroom-meting. Dan kan je eenvoudig per stopcontact en lichtpunt meten wat het verbruik is.
Er is anders verdomd weinig info te vinden over hoe zelf je meter uit te lezen.
Energieleveranciers ontkennen ook nog eens in alle toonarden dat dat kan of doen heel vaag erover.
Dat valt best mee hoor :-)
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1578510

In principe is het voldoende om een P1 kabel aan te sluiten, op bijvoorbeeld een Raspberry Pi, vervolgens open je de Comm poort, et voila :-)

Je zal elke n aantal seconden een bericht krijgen (afhankelijk van fabrikant/model) met daarin informatie over je huidige en cumulatieve verbruik per teller.
Anoniem: 857639 @Carino6 maart 2018 13:32
Klopt, ik gebruik hiervoor Toon van Eneco en heb geen foute waardes ontdekt.. heb zelfs 46 euro minder gebruikt dan geschat in Februari.
Toon leest, net als een P1 kabel, de waarden direct uit de slimme meter... Dat houdt in dat wanneer de slimme meter verkeerd meet, dat ook in Toon verkeerd zal staan. Wanneer je een echt sluitende registratie wil zal je extra meters moeten plaatsen, zoals de Z-Wave modules van Fibaro.
Anoniem: 857639 @Carino6 maart 2018 13:39
Als je huis goed is geisolleerd en energielabel A heeft.. dan ga je goed besparen :P
Klopt, ik krijg over afgelopen jaar €1400 terug... Dit jaar zou dat nog meer zijn, de grootverbruiker (zeeaquarium) is namelijk de deur uit maar heb wel 21 panelen op m'n dak liggen.

Verder inderdaad A-label woning en veel zuinige apparatuur. Enige wat ik nog wil doen is een warmtepomp plaatsen, maar de investering van 11K is me nog iets te hoog...
Kan nog tegenvallen. Ik heb een 700 liter aquarium inclusief bioloog plus nog een 100 liter aquarium weg gedaan. Een nieuwe energiezuinige koelkast geplaatst ter vervanging van een koelkast van 13 jaar oud. 100m3 minder gas verbruikt. Ik krijg maar 153,00 terug. Viel mij vies tegen nadat iedereen zei dat een aquarium zoveel energie verbruikt.
Nou, het mooie van veel meten is dat je het weet he ;-)

Om een voorbeeld te noemen: waar op een gemiddelde, zonnige, dag om 7 uur 's ochtends m'n verbruik al tussen 3-5 kWh stond met aquarium, heb ik nu op een zelfde soort dag om 16:00 's middags pas 3.1 kWh verbruikt (en 21 kWh netto teruggeleverd).

Ik neem overigens aan dat je zoetwater aquaria had? Een bioloog wordt niet toegepast op een zeeaquarium, maar bijvoorbeeld wel vaak bij een Malawi biotoop. Een zoetwater aquarium gebruikt extreem veel minder stroom dan een zeeaquarium. Een voorbeeld van de apparatuur die 24/7 aan staat bij een zeeaquarium:
- opvoerpomp
- stromingspompen (meerdere)
- eiwitafschuimer

Dan is er nog apparatuur die soms aan staat:
- verlichting (minimaal 1 Watt per liter zeewater, in mijn geval dus 400 Watt aan verlichting, staat ongeveer 10-12 uur per dag aan)
- verwarming/koeling + pompje die het water er doorheen pompt

En zo zijn er nog een aantal zaken die flink meewegen. Overigens: 100m3 minder gas verbruikt? Maar niet minder aan kWh verbruikt? 100m3 gas kost je gemiddeld €65 dus van die €153 zal zo'n €90 aan stroom zijn, gok ik...

[Reactie gewijzigd door Carino op 22 juli 2024 14:03]

Ja ik had een zoetwater aquarium met een bioloog. Deze zijn inderdaad een stuk zuiniger als zeewater aquariums. Ik had alles extra geisoleerd een achterwand geplaatst met 6 cm schuim plus kast geïsoleerd. Ledverlichting en een energiezuinige opvoerpomp die je met pwm harder of zachter kon laten draaien. Dat systeem is heel energiezuinig. ik verwarmde enkel in de herfst winter mijn water bij. Ik hield mijn water hiermee rond de 22 graden.

Ik heb wel minder kw verbruikt. vergeleken met vorig jaar 1000 KW en het jaar daarvoor 700 KW.
Die 100 m3 heb ik genoemd als extra reden van geld terug vanwege lager gebruik hetzelfde geld voor de nieuwe koelkast.

Dank voor je berekening, € 90,00 . Als ik dit 1,5 jaar geleden duidelijk had dan had ik mijn aquarium niet weg gedaan. Nu blijkt dat het aquarium en oude koelkast nog geen 7,50 per maand aan stroom kostte. Het gaf wel veel sfeer in huis
Tja, of de oude meter week veel af en wordt nu het daadwerkelijke verbruik gemeten...
Al kan je met digitale meters natuurlijk wel meer sjoemelen dan met analoog ;)
Ach, de oude meter was ook gekalibreerd voordat hij opgehangen werd. Na verloop van jaren kan dat natuurlijk iets verlopen door slijtage, maar wie zegt dat de digitale meter na tien jaar nog de juiste waarde aangeeft?
Kalibratie verloopt relatief snel. Er is maar weinig meetapparatuur waar je meer dan 2 jaar mee mag doen voordat je deze moet laten herkalibreren. Zolang je niet veel geeft om die afwijking maakt het niet uit, maar bij de elektriciteitsmeter kan dat na 10 of 15 jaar wel degelijk zo een grote verschillen gaan geven dat je verbaasd kunt zijn van de resultaten van een nieuwe meter.

En ja, ook die digitale meters zijn in hetzelfde bedje ziek.
Men vergeet dat:
Kilowattuurmeters voldoen na ingebruikneming aan de toepasselijke essentiële eisen van bijlage V van de richtlijn meetinstrumenten, met dien verstande dat:

a. de maximaal toelaatbare fout in onderdeel 3, tabel 2, telkens met een factor 1,5 wordt vermenigvuldigd;

Dus met normale bedrijfstemperatuur (+ 5 °C ... + 30 °C) in acht genomen, is dat 1,5x +/-3,5% = + of - 5.25%
En bij één fase belasting van een 3fasen meter is dat zelfs 1,5x +/-4% = + of - 6%

Worst case kan daar tussen een oude en nieuwe meter behoorlijk wat procent verschil zitten, waarbij de meter volgens de nu geldende (MetrologieWet) en de toen geldende (ijkwet) toch ingebruikgenomen mogen zijn.

Regeling in gebruikgenomen EU-meetinstrumenten
http://wetten.overheid.nl/BWBR0020566/2017-05-18

Richtlijn MID (Bijlage V, blz. 210 voor de tabel 2)
http://eur-lex.europa.eu/...=CELEX:32014L0032&from=NL
Normale ferrarismeters slijten, waardoor die vaak te lage standen weergeven. Is dat in je redenatie al gecompenseerd?
Hoe weet je bij de ouderwetse meter of er door een defect niet ineens veel meer verbruik gemeten is? En hoe gaat dat teruggedraaid worden?
alleen zit er in dit geval geen fout in de meter
Dat wil ik ook. Mijn vertrouwen in mechanische dingen is groter dan softwaregestuurd.
Binnenkort moet ik met grove tegenzin ook aan de slimme meter.
Je mag die gewoon weigeren hoor, heb ik ook gedaan vorig jaar. Mocht je later alsnog willen kiezen voor een slimme meter dan zijn er kosten aan verbonden.
Soms makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige netbeheerders houden er zowaar maffia-praktijken op na om zo'n slimme meter door je strot te duwen. :P
Niet dat ouderwetse meters heilig zijn hoor, er was een grote batch aan brakke gasmeters; die werden wel vervangen maar de kosten werden mooi niet teruggeboekt omdat het "niet te bewijzen" viel.
Onlangs hebben we het bericht gekregen om onze analoge meter te vervangen voor een digitale meter. Online kon je alleen de voorgestelde datum aanpassen. Een telefoontje naar de netbeheerder was noodzakelijk om de slimme meter te weigeren.
Uiteraard werd ik gevraagd naar de reden. Toen ik aangaf dat ik zonnepanelen had en de meter vooralsnog niet verplicht is (en ik wilde nog iets zeggen over de beveiliging), was het al voldoende en werd de afspraak met een zucht en waarschuwing (nu is het gratis, in de toekomst misschien niet meer) afgezegd.
Soms heb je de verkeerde aan de lijn en wordt er denk ik wel verder aangedrongen, ik gaf denk ik het juiste antwoord :)
Ik snap het verband met zonnepanelen niet zo goed.
Oh, ik zie het al. Terugdraaien? Word dat geaccepteerd?

Trouwens, mij devies: Laat 'm hangen die analoge meter, als ze'n digitale komen brengen.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 22 juli 2024 14:03]

Ja het wordt gewoon geaccepteerd (bij ons nu bijna 6 jaar). Door zowel netbeheerder als de leveranciers. Het is wel handig om het bij oplevering door te geven aan de netbeheerder.
Terugdraaien heeft pas voordeel wanneer we niet meer mogen salderen. Tegen de tijd dat salderen niet meer kan/mag zullen alle ferrarismeter vervangen worden/zijn door digitale met teruglevertelwerk (dom of slim). Je kunt een slimme meter wel weigeren, maar niet het vervangen van je afgeschreven ferraris door een digitale.
Oh, ik zie het al. Terugdraaien? Word dat geaccepteerd?
Dat heet automatisch salderen. :)
Dat was m'n vraag niet. :)
Dus antwoord op je vraag: Ja, het wordt geaccepteerd :)
Niet dat de netbeheerders het graag willen (je krijgt bij aanmelding van je zonnepanelen standaard een keurige brief dat je meter ongeschikt is en dat je een nieuwe meter nodig hebt) maar die kan je gevoegelijk negeren / melden dat je je oude meter graag wilt behouden.

En anders hang je gewoon 2 eigen meters na de nieuwe meter. Eén voor de huisinstallatie en één voor het zonne(teruglever) systeem.
eigenlijk was dat je vraag wel, te minste antwoord was wel goed. ;)

vroeger was salderen illegaal, maar er waren mensen die er achterkwamen door te experimenteren dat de meters gewoon terug liepen.
dit werd dan maar gedoogt, tja die paar mensen die dat deden, was geen probleem.
(en vaak ook niet in grote hoeveelheden, PV was toen nog erg duur.)

maar dat werden er meer en meer en groter en groter.
en nu is salderen legaal, maar dat is niet omdat de politiek dat nu zo graag wil.
(er zijn politieke partijen die noemen het diefstal of belasting ontwijking om iets goeds te doen voor het milieu. ;) )
doordat er meters achter uit liepen, konden ze gewoon weg niet anders als legaliseren.
(iedereen moet voor de wet gelijk behandeld worden, je mag dus geen per ongeluk voordeeltje hebben als je meter dus wel achteruit of niet deed lopen.)

straks krijgen we de "slimme"meter, en dan kunnen ze zien hoeveel stroom er uit het huis gaat als je zonnepanelen hebt, en is er ook een mogelijkheid om b.v. minder geld te betalen als het je huis verlaat.
iets wat de oude feraris meter niet kan meten, die saldeert zonder tussen komst van een berekening.

daar door kan "slimme"meter dus een andere betekenis hebben als slim om te hebben. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 14:03]

Je kunt de slimme meter wel weigeren, maar je krijgt sowieso een digitale. Dus met losse telwerken voor teruglevering. Meestal krijg je gewoon een slimme meter, maar zonder 3G module voor het doorzenden van de standen. Wat heeft het argument dat je zonnepanelen hebt dan voor zin?
Mijn meter draait terug, ik krijg dus ook geen digitale meter. Het zou alleen nut hebben als ik dag en nacht tarieven zou hanteren, maar in de praktijk zal dat niet voordeliger zijn in ons gezin.
Piek/dal tarief is met zonnepanelen al heel snel voordelig, immets je levert het grootste deel van je energie terug tegen piek tarief en als je verbruik kan uitstellen tot dal verbruik je zonder al te veel probleem netto geen piek meer.
Verbruik uitstellen in een gezin (met jonge kinderen) is niet voor iedereen weggelegd. Wij blijven daardoor traditioneel met een enkele meter zitten ;)
Dat dacht ik ook, tot tot mijn verbazing bleek dat toch het merendeel van het verbruik in het daltarief valt. :P Na even denken was het eigenlijk logisch, ‘s avonds en in het weekend wordt meer verbruikt dan overdag door de weeks. Maar m’n zonnepanelen gaan wel mooi van dat piekverbruik af. (De zonnepanelen hebben ook een dubbele meter, maar dat wordt gewoon bij elkaar opgeteld en gaat dan van de piek af.)

Het scheelt onder de streep niet veel trouwens hoor, want zoveel korting krijg je niet op dat daltarief en piek is iets duurder.
Ik heb hem gewoon kunnen weigeren, niet omdat ik hem niet wilde hebben maar omdat de monteur niet kwam opdagen, toen had ik er geen zin meer in.
Greenchoice vraagt tegenwoordig ook een voorschot van 200-400 euro (geen/wel gas) voor nieuwe klanten dus daar ben ik ook op afgehaakt.
bedoel je dat greenchoice tegenwoordig ook een minimum tarief hanteert voor het voorschot bedrag?

(zelf heb ik anode, en die vragen ook 20€ per maand per product.
heb elektra + gas, dus ik moet 480€ (2x20€x12 maanden) aan voorschot betalen per jaar.
dat is eigenlijk al te veel voor mijn kleine verbruik.
en eigenlijk vind ik dat ik geen bank ben en ze nu dus een renteloze lening moet verstrekken.
ben ik niet blij mee.
het is maar een klein bedragje, maar het gaat om het principe.
willen ze geld lenen dan betalen ze maar rente. ;) )
Nee, voor het contract wordt gesloten willen ze 200 of 400 euro direct geld zien, daarbij betaal je ook gewoon per maand, en wordt het verrekend aan het eind van het jaar.
Heeft te maken met dat er veel wanbetalers zijn tegenwoordig.
Borg is het juiste woord eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 22 juli 2024 14:03]

Heb je link naar waar dat staat? Ik ben sinds kort klant en trek jouw verhaal in twijfel. Sterker nog ik denk dat je hier onzin verkondigt. Ik heb geen borg of wat dan ook betaald.
Hij verkondigd geen onzin. Andere energieleveranciers doen dat ook. Ik had het ook voor, moest 800 euro borg dokken op een jaarrekening van 1400 euro. Toen ik daar vragen over stelde kreeg ik het antwoord dat een krediet check door een of ander bedrijf dit aangaf. Ik heb toen bij dat krediet check bedrijf nagevraagd en die hadden geen dossier over mij. Dat heb ik de energie leverancier laten en gevraagd waarom ik borg moest betalen en toen hoefde ik ineens geen borg meer te betalen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door thekingofping op 22 juli 2024 14:03]

jep, even rond gezocht en ja je ziet het het nu vrijwel overal de tekst:

Waarborgsom
Een toets op kredietwaardigheid kan deel uitmaken van de aanmeldprocedure. Op basis hiervan vraagt Greenchoice mogelijk een waarborgsom

daar wil ik best aan mee doen, betaal ik gewoon eenmalig 322€ waarborg som, maar dan maandelijks een 0€ voorschot. :P

(het moet niet gekker worden in energie land. :? )
Oke, ik heb ook even gezocht en zie dat eigenlijk elke leverancier dit doet op moment dat er dus twijfel is over of je wel gaat betalen. Bijvoorbeeld als je een betalingsachterstand hebt bij je huidige leverancier en je stapt over. Ik heb dus nooit betalingsachterstanden gehad en ben al een aantal keren geswitchd van leverancier en bij geen van alle, ook Greenchoice dus niet, heb ik een borg moeten betalen. Vandaar dat ik dus ook niet eerder van dit fenomeen gehoord heb, ik betaal altijd netjes mijn rekeningen. O-)
Zo simpel is het blijkbaar niet. Ik heb nooit betalingsachterstand of problemen gehad,heb geen leningen of zo en toch wilde ze mij 800 euro voorschot laten betalen. Als iedereen hier zomaar intrapt is het voor hen wel voordelig, goedkoper dan dat ze zelf geld moeten lenen bij banken.
tja, ik ken die kredietcheck systemen, en die zijn zo brak als het maar zijn kan.
het is vaker meer willekeur als een echte check en fouten zitten daar zo in.

heb ook geen betalings-achterstanden zover ik weet.
heb wel een kleine lening genaamd hypotheek (van maar 12k€, lol).

ik wil nu toch overstappen, dus ga eens proberen of ik deze onzin omgedraaid krijg naar mijn voordeel. }>
betaal wel 1x 350€ borg, maar wil dan een maandelijks voorschot van 0€.
dit samen met een welkomst bonus van 235€ hoef ik op het einde van het jaar niet bij te betalen.
eens kijken of ze er in trappen. (ben natuurlijk na dat jaar meteen weg, naar de volgende bonus, lol sukkels.)
(en @Siepie74 )
ben achter meer dingen gekomen, na veel na vragen.
het is dus een Waarborgsom, dat een fonds in gaat, en dus niet gebruikt kan worden om je voorschotten mee te betalen.
dat vind ik dus erg gek, als iemand al krap bij kas zit dat hij niet kan betalen, dan kan die persoon ook nooit extra geld voor een Waarborg fonds betalen. :?

iets klopt hier niet, dit word totaal verkeerd uitgelegd of is gewoon weg echt stompzinnig.

maar ja, elke jaar weer een overstap, en ben deze keer weer 3 stomme fouten tegen gekomen.
de energie markt is niet simpel, dus fouten zijn zo gemaakt, maar sommige fouten lijken wel zo vaak te gebeuren dat je denkt : "is dit expres zo?"
(maar goed komt ook wel door mij, ben zo een domme tweaker die kan rekenen en heel de wetgeving rond de particuliere energie aansluiting wel ken.
ik kan het allemaal uitrekenen zonder dat ik daar voor https://www.gaslicht.com nodig heb.
kun je dat niet gebruik gaslicht die is vaak nog beter als die op de leverancier's hun websites staan. ;) )
Ja dat klopt van die waarborgsom, dat is gewoon extra geld dat je kwijt bent. Je moet vragen waar het op gebaseerd is dat je een waarborgsom moet betalen. Dan zeggen ze dat die en die krediet checker heeft gezegd dat je niet krediet waardig bent. Dan ga je daar naar toe en vraag je je dossier en gegevens. Toen ik dat deed hadden ze dus helemaal geen dossier van mij. Die bevestiging heb ik aan Greenchoice gegeven en toen was het goed, geen waarborgsom meer nodig (vroegen mij om 800 euro). Greenchoice heeft zijn zaken niet op orde denk ik of is erg paranoïde dat een rekening niet betaald wordt. Kan ook zijn dat je in een buurt woont waar veel BKR registraties of wanbetalers wonen (via andere "degelijke" onderzoekburo's kopen ze die info) en je daarom standaard zo'n waarborgsom voorgeschoteld krijgt.

Je kunt je afvragen of het allemaal de moeite waard is maar als je veel kunt besparen dan is het wel de moeite waard om even te bellen en te mailen.
ik snap het probleem wanbetalers wel.
en dat wens ik ze niet toe.

maar als ik 400€ vooraf moet betalen, dan krijg ik dus zonder verdere voorschotten al geld terug. ;)
WTF, ik ben geen bank. }>
Haha ja zo dacht ik er ook over. Ik heb ze toen lastig blijven vallen hierover, zie mijn reactie hierboven.
Het valt uiteraard wel te bewijzen, maar ga jij als consument de kosten op jouw nemen om die afwijking van je eigen meter te laten vaststellen? Kans is groot dat het je meer kost dan je terug kan claimen. Alleen maar doenbaar dus bij grote afwijkingen.
Nu is dit uitgekomen, maar hoe ga je als consument ooit aantonen dat de waarden van die meters niet koosjer zijn? Volgens mij ga je nooit hard kunnen maken dat er zomaar even 100 kilowattuur bijgeplust wordt over de koers van jaar.

Ik dacht dat die meters redelijk geisoleerd waren tegen dit soort indicenten, maar niet dus? Het kan toch niet zo zijn dat een partij met een belang in jou meterstanden dat ding ook daadwerkelijk kan beinvloeden? Dat is toch exact waarom je er als consument niet aan mag zitten op straffe van fikse boetes?

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 14:03]

Beter lezen.
Er is niets aan de hand met de meters. Het ging om het uitlezen, en de opgeslagen waarden door het programma waar zij dat mee doen.
Als jij thuis op je digitale meter kijkt kun je gewoon de actuele stand uitlezen en heb je je bewijs. De netbeheerder kan niet sjoemelen met jouw digitale meter. Voor zover ik weet is het 1-richtingsverkeer.
Hoe zit dat eigenlijk met het hele Hz verhaal en achterlopende klokken? Zijn energiemeters niet ook afhankelijk van die frequentie en heeft dat niet ook invloed op het verbruik?
De meter berekent de integraal (oppervlakte) van de sinusgolf, op basis van de frequentie (gemeten via nuldoorgang) en de amplitude (voltage tussen piek en dal). Dat maakt de meting kwetsbaar voor een asymmetrische storing op de golf (dus de opwaartse golf heeft een hogere piek dan het dal erna bijvoorbeeld), want dan is je daadwerkelijke verbruik anders dan een perfecte sinus met die frequentie en amplitude (voltage) zou hebben. Maar dat maakt de meting ongevoelig voor schommelingen in de frequentie. Overigens gaat bij de achterlopende klokken om waardes tot 0.1 Hz, dus dat zou zo'n 0,2% over de gehele periode uitgemaakt hebben.
Goed punt. :D
Beter lezen.
Ik denk dat Tweakers betere artikelkoppen moet gebruiken. Wat jij hier zegt staat nergens expliciet in het artikel. I.t.t. de titel waar wel expliciet staat dat het een meter probleem is.

Edit: Artikelkop op moment van reageren voor het nageslacht: Greenchoice had storing waardoor slimme meters veel te hoge meterstanden tonen.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 14:03]

Nederlands is mijn derde taal, toch heb ik het best goed begrepen.
De Nederlandse energieleverancier Greenchoice heeft dinsdag een interne storing gehad waardoor bij de slimme meters van fabrikant Liander verkeerde, veel te hoge meterstanden zijn ingelezen. De storing is inmiddels weer verholpen.
Daarnaast heeft een energie leverancier niks te maken met de waardes van je meter, ze kunnen het alleen inlezen, de meter is verantwoordelijkheid van de net beheerder.

Artikelkop is niet echt duidelijk, klopt maar je gaat toch de rest lezen voor dat je een reactie plaatst?
Dat noemt men 'uitlezen', een 'pull' dus. 'Inlezen' is als het apparaat iets opneemt, bijvoorbeeld als jij een firmware in zou laden vanaf een flash card.
Wat Luinwethion bedoelt, en wat ook juist Nederlands is, is dat Greenchoice verkeerde waardes ingelezen heeft. 'Waardoor' (een handeling van...) slaat op Greenchoice zelf. Greenchoice is dus de ontvangende partij en leest de waardes in, in hun eigen systemen. 'bij de slimme meters van fabrikant Liander' is een bijzin die je er ook uit kan slopen zonder dat de betekenis van de zin verandert. Het enige wat die bijzin toevoegt is dat we nu weten dat het inlezen niet goed ging bij die bepaalde groep meters.

Dat de waardes uitgelezen worden vanuit de meters is natuurlijk ook zo, maar dat wordt niet als zodanig in de alinea beschreven en waarschijnlijk hebben die meters prima hun data verstuurd. Slimme meters van Liander versturen hun data via GPRS. En zover ik weet kan zo'n slimme meter niet 'over the air' van een firmwareupdate worden voorzien waardoor deze opeens andere waardes gaat doorsturen. Het lijkt mij ook sterk dat die firmware met decimalenposities gaat lopen rommelen. Gewoon een vaststaand, onveranderlijk formaat waarin de waardes worden verstuurd. Zoals al eerder genoemd in de reacties ligt de fout waarschijnlijk in de communicatiesoftware van Liander of Greenchoice, of in de verwerking van de uit->ingelezen gegevens. Alhoewel de woordvoerder van Greenchoice zegt dat er 'een interne storing bij slimme meters van Liander' was, neem ik dat met een korrel zout. Dan zou niet alleen Greenchoice er last van hebben gehad.
Ik snap ook wat hij bedoet, maar ik had het toch niet zo ambigu geformuleerd. Zoals ik hierboven ook op hem reageerde zou ik eerder de zin verwachten als (let op de komma achter 'waardoor')
De Nederlandse energieleverancier Greenchoice heeft dinsdag een interne storing gehad waardoor, bij de slimme meters van fabrikant Liander, verkeerde, veel te hoge meterstanden zijn ingelezen in het eigen systeem.
Al had ik er van gemaakt
De Nederlandse energieleverancier Greenchoice heeft dinsdag een interne storing gehad waardoor veel hogere meterstanden zijn ingelezen dan door de slimme meters van fabrikant Liander werden verstrekt.
Bijvoorbeeld.
En zover ik weet kan zo'n slimme meter niet 'over the air' van een firmwareupdate worden voorzien waardoor deze opeens andere waardes gaat doorsturen.
Volgens mij bestaat er niet 1 soort slimme meter maar een hele wildgroei. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat je een update altijd on site moet doen, dat is een erg dure grap met ons arbeidsloon.
Het lijkt mij ook sterk dat die firmware met decimalenposities gaat lopen rommelen.
Dat hoeft ook niet, maar in een wat krakkemikkige implementatie kan een andere wijziging doorschuiven naar een fout op die plek. Of een veld kan meerdere notaties gebruiken en men is (binnen specificatie) van notatie veranderd.
Gewoon een vaststaand, onveranderlijk formaat waarin de waardes worden verstuurd.
Ik werk al een jaar of 14 in de ICT en heb nog nooit een vaststaand, onveranderlijk formaat gezien bij welke toepassing dan ook. Je krijgt altijd gedonder met een update die bug A oplost en opeens verdwijnt een veld dat 'toch altijd leeg was' en dan klopt de indexering niet enz. enz. En de update daarna lijkt het goed opgelost te hebben tot na een jaar weer wat anders voorbij komt.
Zoals al eerder genoemd in de reacties ligt de fout waarschijnlijk in de communicatiesoftware van Liander of Greenchoice, of in de verwerking van de uit->ingelezen gegevens. Alhoewel de woordvoerder van Greenchoice zegt dat er 'een interne storing bij slimme meters van Liander' was, neem ik dat met een korrel zout. Dan zou niet alleen Greenchoice er last van hebben gehad.
Sowieso weten we niet zeker of er niet meer bedrijven er last van hebben gehad. Maar het kan ook net zo goed een verschil van mening zijn over het gebruikte formaat.
Je leest de waardes van de meter uit, en je leest ze in het systeem van de leverancier?

Bij het inlezen ging fout.

Maar zoals ik zei, me no Dutch. En anyways, correcties en discussies over hoe een artikel geschreven is horen niet hier op het front page.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 22 juli 2024 14:03]

Dus als jij de tijd afleest van een klok en verkeerd kijkt heb je ook de tijd verkeerd ingelezen 8)7

Overigens horen discussies hier wel degelijk thuis. Enkel de feedback naar de redactie is bedoeld om in het topic in het Geachte Redactie forum op GOT geplaatst te worden.
Zullen we een andere realistische voorbeeld gebruiken.

Jij leest de waardes van je meters uit, en bij invoeren van de uitgelezen waardes maak jij een fout bij invoeren van de gegevens via de website. Dat is toch een fout bij inlezen ?

Hier gebeurt het zelfde, netbeheerder levert de juiste meerestanden door aan leverancier, die maakt een fout bij inlezen van die data.
Helemaal waar. Ik snap wel dat beide zinnen op zich vertaalbaar zijn naar wat er is gebeurd, maar jij gebruikt in jouw realistische voorbeeld ook zelf de context "en bij het invoeren". En dat gebeurt juist niet in de originele text (die jij ook quote):
De Nederlandse energieleverancier Greenchoice heeft dinsdag een interne storing gehad waardoor bij de slimme meters van fabrikant Liander verkeerde, veel te hoge meterstanden zijn ingelezen.
Let ook op het zinsdeel 'waardoor bij de slimme meters'. Daarmee praat men specifiek over de interactie met het apparaat, niet het backend. Dan zou je schrijven (let op de komma achter 'waardoor'):
De Nederlandse energieleverancier Greenchoice heeft dinsdag een interne storing gehad waardoor, bij de slimme meters van fabrikant Liander, verkeerde, veel te hoge meterstanden zijn ingelezen in het eigen systeem.
Al had ik er van gemaakt
De Nederlandse energieleverancier Greenchoice heeft dinsdag een interne storing gehad waardoor veel hogere meterstanden zijn ingelezen dan door de slimme meters van fabrikant Liander werden verstrekt.
Bijvoorbeeld. Volledig duidelijk dat het aan het eigen inleesproces lag, en dat het slechts de slimme meters van Liander betrof.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 14:03]

Dit is dan de uitgelezen kans om mij hier verder op in te lezen. :P

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 22 juli 2024 14:03]

Wiktionary
uitlezen
to read through, to read completely to the end
to read out (e.g. a device)

¨Uitlezen¨ wordt al sinds mensenheugenis gebruikt door techneuten in de zin van ¨aflezen¨
Zelfs Wiktionary snapt dit ......
Wiktionary snapt niks, het is wat jij en ik op die site plaatsen dat er staat, het is tenslotte een wiki. Jij kan ook een entry maken voor een 'epibreerstaaf' en dan kunnen andere mensen ook opeens linken naar wiktionary van 'kijk maar zelfs Wiktionary snapt wat het is'. Eh nee, het is gewoon door iemand erop gegooid.
Liander heeft de meters uitgelezen, niet ingelezen. Inlezen betekent dat Liander waardes in de meter zet in plaats van uitleest.

Nu ik fabrikant Liander zie staan. Is Liander zelf de fabrikant van die meters??? Liander is een netwerkbeheerder en het lijkt mij opmerkelijk als ze fabrikant zijn van de slimme meters. Ik neem aan dat een externe partij deze slimmer meters fabriceert.
Over in en of uit lezen. Luinwethion in 'nieuws: Greenchoice-storing veroorzaakte inlezen van te hoge ...

Volgens mij is Liander niet de fabrikant, maar de eigenaren van de meters.

Maar correcties hebben een eigen forum: Geachte Redactie
De meters onder beheer van Liander zijn uitgelezen, deze waarden zijn vervolgens foutief ingelezen in de systemen van Greenchoice. Het staat er naar mijn mening inderdaad wat krom.
Maar een discussie hierover kan beter hier.
ik kan mij voorstellen dat ze onder privatelabel zijn gebouwd en dus de naam van Liander meekrijgen.
Er staat toch heel duidelijk in de zin dat GreenChoice bij de slimme meters van Liander veel te hoge meterstanden heeft ingelezen.

Als ik dat lees, houdt dat voor mij in dat Greenchoice op afstand meterstanden kan 'uploaden' naar mijn 'Liander' slimme meter, want daarop is eea blijkbaar ingelezen.

Nou lees ik daar zelf wel overheen en had ik wel door waar het over ging, maar de zin is op zijn minst 'niet handig' in elkaar gezet.
Volgens mij heb je 100% gelijk
https://gathering.tweaker...message/54497951#54497951

Ik kon me niet voorstellen dat dit zo maar mogelijk was. Maar tot dat meer informatie bekend is, blijkt inderdaad dat leverancier foutieve informatie heeft ingelezen op de meters.
Artikelkop is niet echt duidelijk, klopt maar je gaat toch de rest lezen voor dat je een reactie plaatst?
Onduidelijk? Volgens mij was de kop in originele vorm gewoon platuit onjuist...

Uit de rest van het artikel werd me al met al niet expliciet duidelijk dat het dus een dataverwerkingsprobleem was is en dat de slimme meter blijkbaar dus gewoon helemaal geen aandeel heeft in het probleem.
Er is de gehele middag een discussie gaande rondom de punt die je naar boven gebracht hebt. Namelijk wat is er nu echt gebeurd.

Met de laatste stand van zaken, had jij zoals het nu uit ziet, wel gelijk. Leverancier kon foutieve waardes inlezen op de meters, dus foutieve data uploaden!

Van mij verdien jou eerste post ook een +2.
Het enige in het artikel wat daarop wijst is het woordje interne.
Zowel in de eerste (vetgedrukte) als de tweede alinea wordt gesproken over inlezen bij slimme meters, wat erop lijkt te duiden dat de onjuiste meterstanden ook op de meters zelf zichtbaar waren.

In de derde alinea wordt pas gesproken over de website waar de standen onjuist stonden. Als nu alleen op de website en in de app de gegevens onjuist stonden maar op de meter zelf gewoon juist is er weinig aan de hand.

De titel, eerste en tweede alinea doen nu toch nog steeds vemoeden dat Greenchoice in de meterkasten van haar klanten schrijfrechten heeft.
Ik kan me nog steeds niet anders dan voorstellen dat @Koekiemonsterr dat hier onjuist heeft neergezet.

[Reactie gewijzigd door JDVB op 22 juli 2024 14:03]

Het is niet alleen de kop die verwarrend is. De eerste alinea maakt het nog een slag erger:
De Nederlandse energieleverancier Greenchoice heeft dinsdag een interne storing gehad waardoor bij de slimme meters van fabrikant Liander verkeerde, veel te hoge meterstanden zijn ingelezen. De storing is inmiddels weer verholpen.
door de storing zijn bij slimme meters verkeerde meterstanden ingelezen.... Alsof Greenchoice zaken kan wijzigen in de meters.

Oftewel Greenchoice had een storing met het verwerken van de gegevens die zijn uitgelezen uit de slimme meters.

Ik heb nu trouwens wel een weekverbruik van 12.000 Euro (16.000kwh en 14.000 m3 gas) volgens de greenchoice app :X
eigenlijk zijn de meterstanden dus uitgelezen, niet ingelezen. Zoals ik het zie is inlezen zoals invoeren, uitlezen is uit de meter lezen.
[...]


Ik denk dat Tweakers betere artikelkoppen moet gebruiken. Wat jij hier zegt staat nergens expliciet in het artikel. I.t.t. de titel waar wel expliciet staat dat het een meter probleem is.

Edit: Artikelkop op moment van reageren voor het nageslacht: Greenchoice had storing waardoor slimme meters veel te hoge meterstanden tonen.
En deze zin maakt het niet beter:
Een woordvoerder van Greenchoice bevestigt dat er dinsdag sprake was van een interne storing bij slimme meters van Liander
Dat impliceert toch echt dat er iets mis was in de meter.
Volgens mij is het zo dat partijen van derden, waaronder dus ook Greenchoice inderdaad alleen de leesoptie hebben, dus in dit geval dus gewoon 1-richtingsverkeer.

Volgens mij is het echter wel zo, dat de netbeheerder de mogelijkheid heeft om jouw meter ook van updates voorzien en dergelijke (dit kan dus ook alleen je Netbeheerder, in mijn geval Liander) maar het is volgens mij dus wel mogelijk om door alleen de netbeheerder ook te schrijven naar de slimme meters. Correct me if i'm wrong.
Pardon, er zijn 850.000 'slimme' energiemeters die mogelijk een te hoog gebruik aangeven. Dit is al lang in het nieuws geweest en dit is zomaar een Google resultaat: https://radar.avrotros.nl...e-meter-is-onbetrouwbaar/

Zelf heb ik sinds 2010 in mijn woning een slimme meter. Ik dacht destijds dat het wel handig was (en dat is het ook want je hoeft nooit een stand door te geven), maar ik had niet gedacht dat ze verkeerd meten. En het is ook altijd in het nadeel van de klant. Ze zullen nou nooit iets te weinig aangeven.

Maar okee, dit hierboven is een losstaand iets en heeft niets te maken met dit nieuwsbericht dat Greenchoice de boel verkeerd heeft ingelezen.

-1? Huh? Flame? Belediging? WTF? Okee, ik ben weg hier, blijkbaar niets voor mij.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 22 juli 2024 14:03]

Volgens de auteur van dit artikel gaat het wel over een 2 richtings verkeer met de meter. Dus daadwerkelijk een aanpassing op de meter zelf. Dit leek mij ook niet logisch.
Het lijkt erop dat het niet zo is/was dat de slimme meters zelf altijd de juiste waarden hebben getoond. Ik kreeg namelijk een melding van iemand die zei dat zijn meter een verkeerde waarde aangaf.
Ik mag hopen dat zijn bron dit foutief heeft gemeld, anders lijkt me dit zeer schokkend.
Mijn collega had gisteren een stand van 3270. Vandaag was dat 32700. Lijkt me duidelijk. ;)

Het zal dan ook niet per se de meter zijn die een fout heeft gemaakt, ergens in de communicatie naar de server is de komma weggevallen, lijkt het.

[Reactie gewijzigd door NMe op 22 juli 2024 14:03]

Anoniem: 421923 @NMe6 maart 2018 13:24
zoiets zal toch maar gebeuren op het moment van facturatie, en klanten dus automatisch een hoge aanslag krijgen en dan is het al de deur uit voordat de fout wordt ontdekt.

Kunnen klanten eerst gaan dokken of juist niet met alle deurwaardersgeneuzel van dien...
mensen die de rest van de maand niets meer kunnen eten..
en dan kan dat afgedaan worden als paniekzaaierij maar dergelijke dingen gebeuren nu eenmaal, dat mensen door fouten gewoon in de problemen komen.

de risico's zijn gewoon veel te hoog. Het fenomeen 'slimme meters' mag wat mij betreft flink verbeteren voordat er een jubelstemming ontstaat en het verplicht wordt ingevoerd.
Een factor 10 te veel is gewoon een foutje. Dat hoef je niet te dokken, als dat alleen jou overkomt volstaat een belletje gewoon met de mededeling "foutje, mijn meter zegt 3270".
Anoniem: 421923 @Nox6 maart 2018 13:35
natuurlijk is het gewoon een foutje, en nee je hoeft dat natuurlijk niet te betalen, maar automatisering zorgt er soms voor dat mensen echt drastisch in de problemen komen. En dat dient voorkomen te worden.
We moeten niet te makkelijk doen over dit soort problemen.
Natuurlijk is het een foutje, natuurlijk kan je een belletje plegen maar soms is het kwaad dan al geschied, zitten mensen ineens in de schulden en kunnen ze geen boodschappen meer doen voor meerdere dagen, andere rekeningen niet meer betalen en zo stapelen de problemen zich op.
Natuurlijk wordt het dan onderzocht en opgelost, maar in de tussentijd kunnen diverse huishouden echt in de problemen komen. En omdat dat realiteit is moeten we niet te licht denken over dergelijke 'foutjes'.
dan boek je het veel te grote bedrag weer terug en dan bel je. als je dat gewoon zo snel mogelijk doet is er niks aan de hand. zelfs als je het krap hebt kun je gewoon terugboeken en bellen, en dan verandert er helemaal niks, nadat je het normale bedrag alsnog hebt betaald. als 1 zo'n fout als dit ervoor zorgt dat je in de problemen komt dan zat je al langer in de problemen.
Als je een faktuur krijgt van 12.000 euro (zoals hierboven genoemd) en die kunnen ze niet innen, dan krijg je gelijk een bende blaffende deurwaarders op je dak en mag je weer een hele maand gaan bellen om de incassokosten (of zelfs de proceskosten) niet te hoeven betalen.

De afdeling debiteuren draait gewoon geautomatiseerd door, die checkt niet of een rekening in het "redelijke" bereik ligt ten opzichte van de maand ervoor.
Onzin, deurwaaarders komen niet direct.
Onzin, deurwaaarders komen niet direct.
Die komen sowieso al heel laat.
Je zal eerder een ijverig incassobureau krijgen, die mail / briefverkeer gaat opvoeren.
Zo'n deurwaarder zit pas na een dik jaar in de pijplijn, als je als 'wanbetaler' écht tegenwerkt
Maar je krijgt eerst de rekening. En dan bel je. Ja als je wacht met de gedachte het klopt niet kom je bedrogen uit.
Ik heb ook wel eens een foutje gezien. Moest 250 euro minder opvang zijn. En opvang wou 2500 hebben. Kreeg een belletje dat het bedrag mogelijk niet klopte en wat ze moesten doen. Heb het geblokkeerd en de opvang gebeld. En is netjes opgelost. Alleen moet je wel even bellen. En doen ze er weken over dan moet je een iets beter bedrijf uitzoeken.
Maar je krijgt eerst de rekening. En dan bel je. Ja als je wacht met de gedachte het klopt niet kom je bedrogen uit.
Dat werkt alleen als je de energierekening niet al automatisch laat innen via incasso.

Want als dat het geval is en die incasso van 12.000 euro (logischerwijs) mislukt, dan heb je gelijk een aanmaning op de mat liggen met onterechte incassokosten. En terwijl je van het kastje naar de muur wordt gestuurd verloopt die aanmaning automatisch en gaat een incassobureau (geen deurwaarder) aan je hoofd zeuren die ook nog eens een flink bedrag wil hebben. Veel succes om dan de vordering te betwisten.
Ik krijg Altijd eerst een eind afrekening. En daar heb je rond de 14 tot 30 dagen de tijd om iets te bespreken. En. Na 1 mislukte incasso direct een aanmaning met incasso kosten is wettelijk niet toegestaan.
https://www.consumentenbo...herinnering-incassokosten

Dus na de herinnering heb je minimaal nog 14 dagen de tijd om het te regelen.
Anoniem: 421923 @Stoney3K6 maart 2018 14:13
inclusief eventuele BKR-notering.
Het kan huishoudens echt in de problemen brengen.
Men denkt er wederom te makkelijk over.
Zo werkt het dus niet. Een automatische incasso kun je niet terug boeken.
Ik heb zelf meegemaakt dat ik na een gasmeterwissel een gebruikte meter kreeg en de installateur de nulstand niet (goed) had doorgegeven. Ik kreeg een factuur van € 8000,-. Ik gebeld, konden ze niet terug draaien want dit was de stand welke ze van de netbeheerder door hadden gekregen en dat is bindend. Ik had gelukkig iedere maand de standen van de vorige meter genoteerd en kon aantonen dat ik zoveel gas niet eens door mijn ketel kon krijgen. Ze hebben toen als noodoplossing een betalingsregeling opgezet om het verder uit te zoeken. Uiteindelijk is de juiste stand boven water gekomen en heeft de netbeheerder deze gecorrigeerd waarna de facturering pas gecorrigeerd kon worden.
Wat de meter aangeeft moet je betalen.
https://www.abnamro.nl/nl...ld-overmaken/incasso.html

Ik heb tot nu toe elke automatisch incasso kunnen terug boeken. Zeker als de bedragen niet kloppen.
volgens mij moet dat wel kunnen, ik heb al een aantal keren een dubbele automatische incasso terug moeten boeken. ik dacht dat je juist alleen een automatisch incasso kon terugboeken, en handmatige betalingen niet.
Zo werkt het dus niet. Een automatische incasso kun je niet terug boeken.
Automatische incasso kan je wel terugboeken, er staat dan wel een max tijd op, maar terugboeken kan altijd
De betalingsverplichting, die vervalt echter niet.

Een ideal-betaling kan je niet terugboeken, maar dat is een héél andere betaalvorm
Bij banken zijn er automatische controles op de transacties. Mocht je rare transacties gaan doen wordt dit opgemerkt en kan je gebeld worden. Dit kan ook prima met automatisering van dit soort dingen. Als er een verandering is van x% tenopzichte van een vorige periode dan moeten er automatisch alarmbellen afgaan zodat er naar gekeken kan worden.
Niet gewoon een factor 10 te veel, maar een factor 10 van het totaal historisch verbruik sinds de meter in gebruik is genomen.
Dus wanneer je begin stand dit jaar 99.999 kWh is en je hebt tot op heden dit jaar 600 kWh verbruikt dan is de rekening tot op dit punt voor dit jaar niet 6.000 kWh maar 905.991 kWh!
((99.999 + 600) * 10 - 99.999)

[Reactie gewijzigd door JDVB op 22 juli 2024 14:03]

Ja, ga maar 2 ton aftikken :P De discussie wil ik nog wel voeren met de medewerker.. als ze me niet serieus nemen meld ik dat er een hennepkwekerij zit vermoedelijk :) Kijken hoe snel er iemand is om dat te controleren.
Als het aan de software bij greenchoice ligt, zie ik niet helemaal in hoe de slimme meter het probleem veroorzaakt.

Als bij een "domme meter" met behulp van een schatting de factuur wordt opgemaakt, en daar door een software fout een factor 10 teveel staat, dan zou je het zelfde probleem hebben.

Om nou gelijk de slimme meters af te schieten lijkt me wat kort door de bocht.
het gaat me om het hele systeem.
Slimme meters / Internet of Things kan ervoor zorgen dat het opnemen van de meterstanden makkelijker/sneller gaat. Deze snelheid kan dus nadelen hebben. Hoe complexer een systeem, hoe groter de kans op storingen, met alle gevolgen van dien voor huishoudens in dit geval.
Zeker als je lange tijd niet ontdekt hebt dat er een storing was. Ik kijk persoonlijk nauwelijks naar m'n meterstanden, doe ik tegen het eind van het jaar wel, zeker als er geen aanleiding voor is.
Eens. Simpel gezien is die meter er echter niet voor jou, maar voor de facturerende partij. Wil je zekerheid dan kun je na hun meter je eigen meter installeren. Liefst door een onafhankelijke partij verzegelt.
maar zo blijf je natuurlijk bezig :)
Liever is die eerste meter (inclusief het achterliggende systeem) gewoon betrouwbaar genoeg, dan zijn extra controlefuncties niet nodig.
Dan moet het toevallig ook nog eens samenvallen met de jaarafrekening.

Maar om gedoe te voorkomen heb ik vorige maand gelijk contact gezocht met Nuon toen er een extreem hoog verbruik in de app stond. Zij gaven aan dat de berekening niet uit gaat van de getallen die in de app verschijnen, maar eenmalig stand alone worden binnengehaald. Daardoor zou de stand op de display altijd overheersend zijn. En Inderdaad, in de meterkast gekeken en het display gaf gewoon de goede stand aan.
Anoniem: 421923 @Dennisdn6 maart 2018 14:49
da's allemaal mooi, maar dat verklaart nog steeds niet waarom de getallen in de app foutief (kunnen) zijn.
De getallen in de app worden ook binnengehaald. Blijkbaar gaat er vervolgens iets fout.
De eindafrekening wordt (eenmalig stand alone) binnengehaald. Is het uitgesloten dat tijdens die actie dezelfde fout(en) optreedt/optreden als bij de regelmatige uitleesmomenten tbv de app?
Nou ik had met hen de discussie wie die getallen had ingevoerd. De slimme meter, of ik. Maar ik zou niet eens weten hoe dat moet en had de app al maanden niet open gehad.

Achteraf besefte ik dat we op de dag van de zogenaamde invoer een stroomuitval hebben gehad in Arnhem. En uit dit nieuwsitem begrijp ik dat het dus door externe factoren veroorzaakt zou kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 14:03]

Anoniem: 421923 @Dennisdn6 maart 2018 14:54
en dat is dus verklaarbaar, maar het systeem is dus helemaal niet waterdicht.
Een dergelijk systeem moet tegen een stootje kunnen en dergelijke anomalies opvangen zonder problemen te veroorzaken.
Is mij eens overkomen ... door een foutje van mezelf ...

Ik had per ongeluk de dag en de nacht stand verkeerd om doorgegeven, uiteindelijk ook gebeld met Enexis, maar die wilden het maand bedrag niet aanpassen ... ging van 215 euro per maand naar 485 euro per maand ...

Na 12 maanden een flink bedrag terug gekregen, ook gederfde rente proberen terug te krijgen, dat is dus niet gelukt ...
Anoniem: 421923 @TheToolGuy6 maart 2018 20:54
kan je nagaan. Een praktijkvoorbeeld waaruit blijkt dat je daadwerkelijk benadeeld kan worden door menselijke fouten of systeemfouten. Linksom of rechtsom wordt het pas achteraf rechtgezet.
Maar niet elk huishouden heeft een buffer om zo'n fout op te vangen.
Ik had er ook eigenlijk het geld niet voor (gezin van 5 en ik kostwinner), de riem flink moeten aantrekken ...
Maar onbedoeld toch een soort spaar potje ...
helemaal mee eens! De gevolgen van fouten in dergelijke software worden vaak onderschat. Waar men met bijv auto software (terecht) zich zeer bewust lijkt te zijn van de publieke opinie en daarmee de gevolgen zou dat hier ook op zijn plaats zijn. Zeker met de houding van veel energie maatschappijen om eerst deurwaarders erop te zetten alvorens een gesprek aan te gaan.

Ik zou wel een slimme meter parallel aan de 'domme' meter willen, puur om te kijken wat het resultaat is.
Ik raad je aan 'm in serie te schakelen. }:O
de slimme meter meet in dit geval wel gewoon de juiste waardes, maar bij het verwerken ging het mis
Zo'n groot verschil valt wel op, maar wat als er nu 3300 is ingelezen? Schiet het er mooi doorheen.
Waarschijnlijk een Nederlandse update van het OS over een Engelse of vice versa. Iemand heeft niet goed opgelet waardoor punten en komma's zijn vermengd.
De meters hebben de juiste waarde doorgestuurd, waar het mis is gegaan is bij het verwerken van deze data in de omgeving van Greenchoice zelf. Meter stuurt correcte waarde uit, correcte waarde komt aan bij Greenchoice en tijdens het verwerken wordt de komma vergeten.

Kan simpelweg een geval zijn van een decimaal omzetten naar een integer waarbij niet is afgerond op hele getallen maar simpelweg alle niet numerieke tekens verwijderd zijn. Kan simpelweg een erg slordige fout zijn van een ontwikkelaar waarvan zijn werk niet goed getest is.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 22 juli 2024 14:03]

decimaal scheidingsteken probleem denk ik
Zou me niets verbazen als ze 1x per dag de standen als CSV binnenkrijgen en met Excel inlezen, masseren en publiceren.
Hoe weet je dit dan, dit staat niet in het bericht van Tweakers en als je naar de opmerking kijkt van @NMe
Mijn collega had gisteren een stand van 3270. Vandaag was dat 32700. Lijkt me duidelijk. ;)

Het zal dan ook niet per se de meter zijn die een fout heeft gemaakt, ergens in de communicatie naar de server is de komma weggevallen, lijkt het.
Dan vraag ik mij af hoe en waar zijn collega de stand uit leest, want als die direct van de meter af leest dan geeft de meter dus de verkeerde waarde aan. Als dit het geval is dan is er toch echt iets mis en vraag ik mij af hoe betrouwbaar de meters überhaupt zijn.

Waar zit dan de exacte controle? En ook al is dit bij de netbeheerder wie verzekerd mij ervan dat men niet samenwerkt met mijn aanbieder en even paar procent elke maand meer in rekening brengt? Erg leuk al die geautomatiseerde onzin, maar uit dit verhaal blijkt maar weer hoe eenvoudig het dus fout kan gaan.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 22 juli 2024 14:03]

Dan vraag ik mij af hoe en waar zijn collega de stand uit leest
Via de app en website van Greenchoice.
Hoe kan je als consument aantonen dat de ouderwetse meter inderdaad correct meet en niet net iets harder draait dan hij zou moeten draaien?
Je kan een ijking aanvragen bij de netbeheerder. Mocht er niets aan de hand zijn dan betaal je het zelf, als er wel iets mis is zullen je standen aangepast worden en krijg je een nieuwe meter.
En dat kan nu ook nog steeds. Veranderd niets aan het feit dat je "domme" meter ook verkeerd kan meten.
Prachtig dit :+
https://i.imgur.com/6k2EhAN.png

Er wordt ons op het moment aangeraden dat we ons maandtarief verhogen van €80 naar €1045 per maand _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Treganz op 22 juli 2024 14:03]

Er komen wel eens politieagenten langs bij huiseigenaren die heel veel stroom gebruiken, die dan even op zolder willen kijken. Zet maar vast een pot koffie ;)
Geen kWh maar cWh (cannabiswattuur) :+
Haha, goed dat ze foutieve meterstanden nu weg zijn gehaald dan ;)
Nee hoor dat doen ze niet.
Een woordvoerder van Greenchoice bevestigt dat er dinsdag sprake was van een interne storing bij slimme meters van Liander, maar deze is inmiddels verholpen. De woordvoerder kon niet aangeven wat de oorzaak van de storing was.
En andere energieleveranciers hadden er dus geen last van?
Nee, want de fout zat bij Greenchoice zelf en de manier waarop zij de data die uit de slimme meter komt verwerken. De meter zelf gaf geen verkeerde informatie door.
Het was dus niet de meter die fout was maar de software van Greenchoice. Deze fout had net zo goed met domme meters op kunnen treden. De titel dekt de lading van het probleem niet.
Lijkt me niet want een domme meter is niet afhankelijk van software en gaat niet ineens sneller draaien. Daarnaast is een domme meter niet op afstand uit te lezen. Dus je opmerking is onzin.
Maar als je de standen van je domme meter online in zou voeren en dat zou aan de kant van Greenchoice op dezelfde manier verwerkt worden dan was er ook niks mis geweest met de domme meter. Dezelfde fout had dus inderdaad ook bij domme meters kunnen voorkomen en heeft dus weinig te maken met de slimme meters. Het heeft alles te maken met de afhandeling van de waarden aan de kant van Greenchoice. Een titel die de lading van het probleem wél dekt zou zijn:

Greenchoice had een storing waardoor de waarden van slimme meters verkeerd werden verwerkt waardoor er veel te hoge meterstanden werden getoond

Of iets in die trend. Kortom, in mijn ogen is je opmerking 'De titel dekt de lading van het probleem niet.' is onzin totale onzin.
Ze hadden ook een storing kunnen hebben waarbij de handmatig doorgegeven standen in hun software verkeerd zou worden verwerkt. Het heeft dus niets met de meters te maken, maar met de software van Greenchoice. De titel dekt de lading van het probleem niet is dus geen totale onzin.
Niet mee eens. Als het een punt vs comma probleem was in de greenchoice software (wat de tekst suggereert), dan zou dit ook gebeuren bij een analoog opgegeven waarde.

Je wil niet weten hoe vaak helaas het punt en comma probleem nog voorkomt in code. Ik heb zelf met een amerikaanse middelware leverancier te maken gehad die er 1,5 jaar !!! voor nodig had om het te fixen.

Als je als softwareontwikkelaar vanaf dag een rekening houd met locale https://en.wikipedia.org/wiki/Locale_(computer_software), dan is het een eitje. Heb je dat niet gedaan, dan blijft het altijd een groot probleem in je code totdat een refactoring dit echt goed oplost.
dan zou het juist eerder gebeuren bij een domme meter, want de stand wordt dan handmatig opgenomen, en als je dan een komma verkeerd zet krijg je precies hetzelfde probleem
dat zegt @Tsurany ook, de fout zat bij greenchoice en de manier waarop zij de data uit de slimme meter verwerken
Excuses, mijn reactie was bedoeld op Technomania .
niet dat ik weet,

ik heb zelf oxxio als leverancier
en enexis als netbeheerder.

heb mijn waardes eens bekeken en er is niet veel verdachts aan.
geen enorme pieken van dat ik weet
Aha... een meter kan dus wél van buitenaf beïnvloed worden bij het doorgeven van de standen.

Vorige week een discussie gevoerd met Nuon waarom mijn slimme meter ineens een maandverbruik van 10x meer dan mijn tienjaarverbruik aangaf in de Nuon-app in februari.

De discussie ging over wie het getal ingevoerd had. Zij zijden vertelden mij dat ik dat zelf was, maar ik zou niet eens weten hoe dat moet. Zij blijven aangeven dat de meter geen fout kán maken.

Achteraf besefte ik dat we in Arnhem op de dag van de bewuste “invoer” een grote stroomstoring hebben gehad.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 14:03]

Anoniem: 686983 @Dennisdn6 maart 2018 17:31
'Zij zijden...'
Je moet je wel echt vervelen wil je helemaal de moeite nemen om daarop te gaan reageren....
Anoniem: 686983 @Dennisdn7 maart 2018 02:10
Doe ik zo vaak, heeft niets met vervelen te maken.
Wauw, net even in de GreenChoice app gekeken.
Ik heb op zondag 4 maart 1.081.291 m3 gas verstookt! Tegen een waarde van 682.454,52 euro.
Ik denk dat ik maar even een persoonlijke lening moet gaan afsluiten.
Kweek je plantjes?
Kweek je plantjes?
Ja want plantjes kweek je met gas 8)7
Toch gek hè. Altijd dit soort waardesongunstig voor consument. Nooit te laag. En hoe weet je nu of wat ze nu corrigeren, wel juist is?
Nou... dat het altijd ongunstig is voor de consument, da's niet helemaal waar.

Uit wetenschappelijk onderzoek https://www.utwente.nl/ni...te-hoog-verbruik-aangeven blijkt dat slimme meters met een 'Hall sensor' juist een te lage uitslag kunnen geven. En de slimme meters met een Rogowski spoel een te hoge uitslag kunnen geven. Hangt af van de kwaliteit en soort sensor hoe goed ze met onzuiverheden op de golfvorm van de wisselstroom om kunnen gaan. Zaken als telefoonadapters of dimmers in combinatie met spaar/ledlampen (!) kunnen namelijk de golfvorm van de wisselstroom aantasten en daar blijken een aantal slimme meters slechter van te kunnen gaan meten.

Maar als je me nu vraagt waar op dit moment het volledige aanbod van slimme meters van de energieleveranciers uit bestaat, dan zou ik wel haast vermoeden dat het alleen meters met Rogowski spoelen zijn. Dat dan weer wel.
Anoniem: 857639 @paulmes6 maart 2018 13:35
Je kan gewoon bij jouw slimme meter de huidige waardes zien.
idd. Zelfs vanuit het kleine kamertje als je de P1 poort gebruikt.
Als het te laag is hoor je niemand,
is het te hoog dan sta je in de krant :-)
Als je bij je analoge meter maandelijks de stand noteerde dan is het makkelijk vergelijken en weet je het zo. ;)
Dat "trukje" werkt ook gewoon met een slimme meter, met als extra dat je dit automatisch kan doen via de P1 poort zodat je info hebt elke 10s (wat je in principe ook weer met een oude ferraris kan doen door het aantal omwentelingen van de draaischijf te meten).
Alleen jammer dat een digitale meter het verbruik berekend en niet echt meet.
Wat is het probleem hiermee (en wat bedoel je met verbruik)? Geleverde energie is de integraal van het geleverde vermogen over tijd. De cijfers kloppen dus ongeachte welke berekend en welke gemeten wordt.
De "slimme" meter is een digitale meter welke het verbruik berkend of eigenlijk benaderd door een aantal samples te meten en hier een gemiddelde uit te nemen. Dit is niet echt accuraat in tegenstelling tot een analoge meter welke gewoon het daadwerkelijke verbruik bemeterd.
Normaals wat bedoel je met verbruik? Vermogen of energie?

Je beschrijft overigens een normale ADC, zeggen dat dit onnauwkeurig zou zijn itt de analoge meter zonder bron vermelding is nog al een gewaagde uitspraak. Voor alle meters geldt dat ze moeten voldoen aan gestelde criteria wat betreft nauwkeurigheid, beweer je dat deze nauwkeurigheid lager mag zijn voor digitale meters?
Je wilt zien hoeveel kw je gebruikt per apparaat of per groep ? Daar heb je andere hardware voor. De energiemaatschappij wilt alleen weten wat jij moet betalen en het kan ze niet schelen waarvoor jij hun stroom gebruikt.dus voor hun een nutteloze optie om in te bouwen.
Ik heb geen analoge meter meer want die is vervangen door een digitale. Was hier totaal niet blij mee maar het moest gebeuren want de meter zou niet meer aan de standaarden voldoen. Enigste wat ik kon kiezen was of ze mijn meterstanden mochten uitlezen.
Dan zet je toch je eigen analoge meter erachter? Die paar tientjes...
En het lijkt me ook een enorme bak als je hun fraude daarmee gaat aantonen. Het ding kon z'n geld weleens dubbel en dwars opbrengen.
Mijn Smappee houdt van dag tot dag (12 maanden terug) en van maand tot maand (3 jaar terug) bij hoeveel ik heb verbruikt.

Vanwege de wens van mijn netbeheerder om een "slimme meter" te plaatsen, ben ik even teruggegaan naar de meterstand die ik op 5 september aan mijn nieuwe energieleverancier had doorgegeven.

Ik heb aan de hand van de cijfers die smappee per dag en per maand levert uitgerekend op welke meterstand mijn stroommeter vandaag zou moeten staan.
Ik kom op slechts een verschil van 12 KWH in 8 maanden. Dat vind ik erg nauwkeuri. En dan te bedenken dat de Smappee een paar keer uit heeft gestaan door mijn doen.

Wellicht is een smappee handiger en goedkoper dan een analoge meter? Kwestie van een klem over de positieve draad in je stoppenkast plaatsen.

Verder ben ik niet zo positief over Smappee zie productreview: Smappee Energiemonitor review door HansKeesom
Dà's een late reactie, maar wel grondig. Bedankt voor de hints. _/-\o_
Kwam omdat ik pas de afgelopen maand door mijn provider werd benaderd om een slimme meter te nemen en uiteraard ging lezen op tweakers. En als ik dan een wellicht nuttige reactie kan doen, al is het een maand later, dan doe ik 'm toch maar ;-)
Geen probleem dan, toch? Dan heb je gewoon een ouderwetse meter die af en toe een software-update krijgt.
Valt me ook op dat het altijd te hoog is wat gemeten of wordt afgelezen, of berekend, wat dan ook, het is altijd teveel i.p.v. te weinig.
Vergissingen van de bank in uw voordeel komen alleen bij spelletjes voor.
Dit soort 'vergissingen' is zeer winstgevend.
Slechts een klein percentage protesteert en eist restitutie, de rest zal 't worst wezen. Te druk met hun hypotheek en auto afbetalen.
door zelf op de meter te kijken, aangezien die wel de juiste waardes weergeeft
Het gaat toch hopelijk wel om de standen die uitgelezen worden en niet de daadwerkelijke standen.
In de app liggen maandag en dinsdag er allebei uit. Voor beide dagen worden (denk ik dan) nieuwe waarden uitgelezen.
Uiteindelijk geen probleem, netjes opgelost, niet zeuren.
dat decimalen verhaaltje is ook maar excuus....als je 2 decimalen meerrekent...wordt de waarde 100x zo groot! en niet 10x!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.