Onderzoek Universiteit Twente: elektronica interfereert met deel energiemeters

Uit onderzoek van de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat naar schatting driekwart miljoen energiemeters in Nederlandse meterkasten verkeerde standen weergeven. Door storingsbronnen in de directe omgeving kunnen de meters fors hogere waarden weergeven.

Vooral statische meters blijken een aanzienlijk hoger verbruik weer te geven dan juist is. Ze blijken te goedkoop en niet geavanceerd genoeg. Volgens Frank Leferink, hoogleraar Electromagnetic Compatibility aan de Universiteit Twente, heeft moderne elektronica zoals ledlampen en smartphoneladers een storende werking op statische en slimme meters. "De ontwerpers van de meters hebben daar niet goed genoeg over nagedacht", zo zegt Leferink. Uit het onderzoek zou vooral naar voren komen dat de afwijkingen bestaan uit te hoge meterstanden, zo blijkt uit een bericht in Tubantia.

Leferink en de andere onderzoekers hebben gewacht met publiceren om energieleveranciers in staat te stellen te reageren. De professor constateert echter dat de energiebranche de resultaten niet wil accepteren. "Ze proberen alles te dempen. Toon maar aan dat het ook in een woning kan gebeuren, zeggen ze. Maar er komen wel steeds meer klachten binnen. Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat energiemeters te veel aanwijzen. Deze slimme, maar slechte meters worden op dit moment niet meer geïnstalleerd door Netbeheer", aldus Leferink.

Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders, heeft een contra-expertise uit laten voeren. De contra-expertise, die werd uitgevoerd door een onafhankelijke instelling, toont aan dat de onderzoeksresultaten van Leferink kloppen. Ook nu was de brancheorganisatie terughoudend in het accepteren van de resultaten. Volgens Leferink zei Netbeheer dat het probleem zich alleen voordoet bij verouderde meters en dat voor de nieuwere meters betere normen gelden. "Dat klopt niet, want ook de verbeterde meters laten dit probleem zien", aldus Leferink. Uit het onderzoek blijkt dat vijf van de tien onderzochte meters een te hoge uitlezing aangaven. Op basis daarvan schat de hoogleraar dat in Nederland ruim 750.000 meters verkeerde standen weergeven.

Liane ter Maat van Netbeheer Nederland zegt dat de brancheorganisatie al een tijd bekend is met de onderzoeksresultaten. Ze erkent dat niemand belang heeft bij onbetrouwbare energiemeters en dat bepaalde onbetrouwbare meters niet meer worden aangeboden. Volgens Ter Maat worden alle energiemeters regelmatig gecontroleerd op betrouwbaarheid. Mocht er wat mis zijn, dan worden ze vervangen. Op internationaal niveau wordt nu gekeken of de normen moeten worden aangescherpt, aldus Ter Maat.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-02-2017 • 14:47

211

Submitter: BroodjeGezond

Reacties (211)

211
205
99
29
5
79
Wijzig sortering
Het lijkt me dat er per direct een lijst beschikbaar komt met onbetrouwbare meters zodat je als consument in actie kan komen. Sterker, de netbeheerders zijn m.i. verplicht om deze te verstrekken, anders is dat gewoon fraude toch (men weet dat het niet klopt naar verzwijgt dat).

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 22 juli 2024 17:30]

Dat lijkt me niet want de meter is eigendom van de netbeheerder en de netbeheerder is verantwoordelijk voor deze meter waardoor de netbeheerder dus ook de enige is die iets mag beslissen over vervangen van de meter.

Een lijst met onbetrouwbare meters zou je alleen publiceren als je ofwel consumenten in rep en roer wil brengen ofwel je wilt consumenten zelf (of door een installateur) de meter laten vervangen. Het eerste is niet in het belang van de netbeheerders en het tweede is verboden (want hoe garandeer je anders de betrouwbaarheid van de meting?).

Uiteraard is dit een kwalijke zaak maar toch zal de netbeheerder zelf moeten overgaan tot vervangen/aanpassen van de slechte meters en hier hebben we als consument weinig invloed op.

Edit: Krijg uiteenlopende moderaties dus misschien moet ik even iets verduidelijken: ja, de netbeheerder is verantwoordelijk voor zijn meters en ja, hij moet voldoen aan eisen (sterker nog, daar zijn hele lange wetten zoals deze voor) en ja, als er sterke afwijkingen zijn moet hier natuurlijk iets aan gedaan worden maar mijn argument is dat de netbeheerder niet vanzelf met een lijst zal komen omdat ze dan enkel in de hand werken dat mensen zelf de boel gaan aanpassen en dat lijkt me niet verstandig omdat het gevaarlijk (en verboden) is om een meetinrichting aan te passen.

[Reactie gewijzigd door bits op 22 juli 2024 17:30]

Als de netbeheerder weet dat de meter niet goed is, en niets doet of zegt, lijkt me dat toch fraude. Dan mogen ze wel eigenaar van de meter zijn, daar horen wel verplichtingen bij.
Prettig is ook altijd met dit soort zaken dat het altijd in het nadeel van de klant is...... Ben benieuwd wat er zou gebeuren als het in dit geval anders zou zijn. Maar eigenlijk weet ik dat al....
Wat je zegt klopt. Je mag de bestaande meter niet vervangen. Het staat je echter wel vrij om een analoge meter er achter te plaatsen. }> Ik weet alleen niet hoe het dan zit met de verzegeling/keuring van die analoge meter waardoor de waardes daarvoor geldig zijn voor de energieleverancier.
Het lijkt me voldoende om een zaak ervan te maken. Als je een model kiest wat niet op de lijst staat om vervangen te worden en laat verzegelen door een erkende installateur denk ik dat je gegronde redenen hebt om jouw meter te laten testen en/of een andere meterstand door te geven.

Dit artikel is ook een mooie grond om de leverancier de deur te weigeren met zijn nieuwe meter. Dunno of de ferrarismeters doordraaien na de 100.000 kwh? Enige wat de leverancier kan doen is afsluiten, maar ik weet niet in hoeverre ze daar zin in hebben en/of dat zomaar mag.

Het is in ieder geval voer voor consumentenorganisaties :)
je mag de slimme (domme) meter ook weigeren. en als de meter echt vervangen moet worden kun je voor een domme (conventionele) meter kiezen.
Heb je daar ook een bron voor?
ik kreeg toevallig vorige week een brief dat ze de meter komen vervangen. daarin stond ook dat het je recht is om hem te weigeren. maar als de meter uit technische redenen vervangen moet worden komt er dan een conventionele meter terug. gewoon even bellen met Enexis (of wat bij jou de lokale beheerder van het netwerk is).

https://www.enexis.nl/zak...bescherming/keuzevrijheid
Dat lijkt me niet want de meter is eigendom van de netbeheerder en de netbeheerder is verantwoordelijk voor deze meter waardoor de netbeheerder dus ook de enige is die iets mag beslissen over vervangen van de meter.
Tja, en wie is er de dupe van als de netbeheerder een foutieve meterstand doorrekent? De consument, en het verschil verdwijnt mooi bij de netbeheerder in de zak.

Als blijkt dat je een verkeerde meter hebt dan is de meterstand gewoon onbetrouwbaar gebleken in de afgelopen tijd. In principe zouden ze die dan terug moeten rekenen naar en te verwachten waarde (op basis van gebruik in het verleden) en het verschil, plus rente, aan de consument terug betalen.
De meter geeft teveel verbruik van electriciteit weer, waardoor dus de rekening van de energie leverancier omoog gaat. Die krijgt het extra geld. Volgens mij krijgt de netbeheerder alleen maar een bedrag voor transportkosten e.d. Ik weet niet in hoeverre dit afhankelijk is van je verbruik.

edit typo

[Reactie gewijzigd door jellebaris op 22 juli 2024 17:30]

de netbeheerderskosten zijn ongeveer 50% van je factuur. (in belgie toch)
Anoniem: 100386 @bits14 februari 2017 16:20
Lijkt mij wel dat die lijst er moet komen. Ondanks dat de meter het eigendom is van de netbeheerder, hebben de afnemers recht te kunnen controleren of de meters juist werken en juiste standen aangeven. Zeker met de resultaten van dit onderzoek in het achterhoofd, is het onvoldoende te stellen dat een afnemer erop moet of kan vertrouwen.

Daarnaast zou openheid vanuit de netbeheerders positief uit kunnen stralen op de netbeheerders ("wij hebben niets te verbergen"). Het niet beschikbaar stellen straalt dan weer negatief uit ("ze zullen wel iets te verbergen hebben"). Netbeheerders zitten qua vertrouwen al in de in de hoek; Openheid zou een verstandig besluit zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100386 op 22 juli 2024 17:30]

Pakt een grote hamer
Hij is stuk !
Ik ben bang dat je dan zelf de kosten mag betalen ;)
zeker weten :-)

Ik heb dat ooit zelf op een andere manier opgelost: krachtstroom laten aansluiten, en daarbij een up-to-date stoppenkast. Koste een paarhonderd euro (vooral voor de stoppenkast) maar er kwam wel een normale meter bij in plaats van het antieke ding wat er hing.
Mwah, het is maar wat je wilt. Velen hebben liever de oude meter omdat die doorgaans twee voordelen heeft: het niet meten van blindstroom (iirc) maar vooral voor saldering van zonnepanelen. (De oude telt de opbrengst gewoon op bij de afname, dus je hebt letterlijk aan het eind van het jaar een meterstand van nul bijvoorbeeld, indien mogelijk. Niet een meterstand van 3200 IN en 3200 OUT). Dat laatste is zodat in de toekomst je niet voor enkel de stroom een vergoeding krijgt, nu krijg je ook je energiebelasting en btw terug.

Dus je bent een vreemde eend in de bijt, als je je energieleverancier had opgebeld en gevraagd of ze hem wilden vervangen kon dat gewoon. En als ze dat niet willen zeg je gewoon dat ie soms stil staat met de oven aan en dat je er gewoon eerlijk over bent. Dan staat er morgen nog een busje voor :+

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 17:30]

Ja daar heb je ook weer een punt, dat is iets wat men (of in ieder geval ik) 8 jaar geleden nog niet zag aankomen.
Evengoed wilde ik krachtstroom in mijn werkschuur, en moest daarvoor de hele boel tot in de straat op de schop.
Anoniem: 885853 @bits14 februari 2017 23:34
Ben het met gfgw en m4ikel eens, wij krijgen alles maar voor onze kiezen en moeten het maar accepteren!
SA007 Moderator Tweaking 14 februari 2017 16:11
Ik denk dat met de 'nieuwe normen' die voor oudere meters niet gelden verwezen word naar de recente wijziging in de 2-150kHz band.
Zie ook: http://www.iec.ch/emc/emc...Symposium_May_2015_v2.pdf

Deze frequentieband is de band waarin verreweg de meeste geschakelde voedingen zich bevinden, hieronder vallen alle moderne adapters, led-lampen, pc-voeding, electronische halogeentrafo's, enz.
Eerder was de verwchting dat de stromen in deze frequentieband door de inductieve eigenschappen van de kabels in je huis bij de electriciteitsmeter weinig tot geen invloed hadden.

Hier kwam verandering in toen een installatie met een zonnepaneel inverter (die naast de meter hing) de meter verkeerd liet meten. De fabrikant van de meter voerde aan dat deze frequentieband niet getest werd in de goedkeuring en dus dat de meter niet minder goedgekeurd was (valide punt).
Hierop is de standarisatie aangepast en moesten alle meters herkeurd worden in deze frequentieband.
Als ik me goed herinner is het 2A aan stroom van 2-30kHz en 1A van 30-150kHz, stromen die meer zijn dan dit kunnen dus nog steeds storingen veroorzaken.
Dit is stroom in die frequentieband door de meter heen, het meeste is allang weggefiltert door het apparaat zelf (die moet ook aan normen voldoen, er zitten bij common-mode chockes in die best goed filteren) of de bekabeling.

Maar hier heb je het dus over storingsbronnen die of verschikkelijk sterk zijn, of heel erg dicht bij de meter zitten, de 'dikke' koperdraden door je huis zijn nog steeds best goed in het filteren van deze frequenties.

Ik denk dat dit een typisch opgeblazen kop is, in hun onderzoek zal er wel 'veel' apparatuur bijna direct op de meter zitten, wat deze storing veroorzaakt, en gezien er 750.000 van die meters hangen zullen ze allemaal wel verkeerde standen geven.
Zo lus ik er ook nog wel een ;)

Overigens heb ik ook geen idee wat een 'statische' electriciteitsmeter is, ik ken ferraris, ct, shunt, rogovski coil en hall-effect, volgens mij zijn er geen andere meettechnieken.
</ex-electricteitsmeter ontwerper>
Ik denk dat ze met statisch, solid state bedoelen, in tegenstelling tot een ouderwetse met draaischijf ;)
We bedoelen statisch omdat er geen bewegende delen in zitten. Rogovski en hall meters wijken af
Dat heet solid state i.pv. statisch. Ik heb toch een heel ander beeld bij een statische elektrischiteitsmeter: deze meet elektrische lading en geen wisselstroom.
Toch klopt het niet, want ze zijn niet statisch. Alleen al het feit dat het meetgedrag verandert op basis van bv tijd betekent dat ze dynamisch zijn ;)


edit: Ok, point taken :)

[Reactie gewijzigd door borft op 22 juli 2024 17:30]

In de litratuur worden ze zo genoemd.. :)
Interessante punten, snap de helft niet maar je punt komt dan wel weer aan. ;)

Dan vraag ik mij wel af waarom dan de onafhankelijke contra-expertise van de energienetbeheerder de originele onderzoekers gelijk gaven.
Ik kan zo wel een paar manieren bedenken om een goedgekeurde meter afwijkende resultaten te laten geven, het gaat erom of die in normaal gebruik ooit voor gaan/kunnen komen.

Een meter aan een bord schroeven en die verder compleet volschroeven met 2000 willekeurige ledlampen is niet iets wat gebeurd in normaal huishouden.

Ik lees het als:
Onderzoeker: 'Als ik met een hamer op de meter sla gaat deze stuk'
Contra-expertise: 'klopt, maar de nieuwe versies hebben verplicht sterker plastic.'
Onderzoeker: 'Ja maar als ik harder sla gaat hij nog steeds stuk.'
In een omgeving waar het langzamerhand normaal wordt om met grote hamers op die dingen te meppen moet er dus op worden voorbereid.
Het wordt normaal om een solarinverter te hebben en alleen nog maar ledlampen in je huis te hebben hangen, dus is het niet anders dan normaal dat de meters daar nu al mee overweg kunnen.
SA007 Moderator Tweaking @trogdor15 februari 2017 15:53
Normale kabels zijn verrassend goed in het filteren van deze storingen, dus zoveel van de storing komt niet bij de meter aan.
Van de schaarse informatie lijkt het erop dat de onderzoekers een electriciteitsmeter en heel erg veel lampen op 1 plaat geschroeft hadden.
Als daar realistische kabellengtes tussen hadden gezeten was er waarschijnlijk geen probleem geweest.

Maar het is zeer zeker een probleem, daarom is een paar jaar terug ook de 2-150kHz verandering er gekomen.
Het is zeker mogelijk om storingen te maken die sterker zijn dan deze norm, maar is dan de norm niet streng genoeg of geven de apparaten teveel storing?
Is er ergens dan ook te zien of 'jouw' meter hier onder valt? Want, hoeveel te hoog per periode geeft de meter aan? Welke meters zijn het? Hoe dichtbij moet een apparaat staan alvorens het een afwijking geeft op de energiemeter? Ik krijg volgens mij meer vragen dan antwoorden op basis van dit artikel... :(


[edit]
Ik zie in het gelinkte artikel net een alinea staan die misschien een deel antwoord geeft, al is het onbetrouwbaar:
Uitzonderlijk
Namens Netbeheer Nederland meldt Liane ter Maat 'dat we al een tijdje bekend zijn met de resultaten van dit onderzoek'. Ter Maat: "Die afwijking is er alleen in uitzonderlijke omstandigheden, dus bij een schakelbord met vijftig lampen of grote dimmers, en die komen in normale huishoudens niet voor."

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 22 juli 2024 17:30]

~[edit]
Ik zie in het gelinkte artikel net een alinea staan die misschien een deel antwoord geeft, al is het onbetrouwbaar:

[...]
Dat lijkt er meer op alsof die meters harder doortellen bij harmonischen en blindvermogen. Dat zou inderdaad niet moeten gebeuren, en moderne vermogenselektronica (vooral servervoedingen en UPSen) hebben er nogal eens een handje in om flink wat harmonischen op het net terug te gooien.

Inverters van zonnepanelen kunnen dat trouwens ook goed, dus wie zegt dat je teruglevering dan correct is gesaldeerd?
En wat denk je van LED verlichting? Ik heb eens een test gezien met een Harmonisch Meter waarbij de 3e, 5e en 7e harmonische een factor 8 hoger is bij crappy chinese LED verlichting als goede LED verlichting (bekende grote merken zoals OSRAM/PHILIPS).

Wat denk je dat er gemiddeld gekocht wordt bij de Action etc? Juist, die crappy ledverlichting. Die brengen een bak harmonische en dus blindstroom waar je gek van wordt.

Juist de nieuwe slimme meters kunnen deze blindstroom heel goed meten, waardoor je altijd meer "verbruikt" dan in werkelijkheid!
Juist de nieuwe slimme meters kunnen deze blindstroom heel goed meten, waardoor je altijd meer "verbruikt" dan in werkelijkheid!
Dat is overigens niet helemaal onfair, want de netbeheerder moet die blindstroom wel vervoeren wat de bekabeling extra belast. Dus het meten van 50Hz blindstroom kan ik me zeker iets bij voorstellen, je wil immers verrekenen hoeveel kVAh er bij de verbruiker is afgeleverd, niet hoeveel kWh. Anders is blindstroom gratis, terwijl het wel transportcapaciteit kost.

Voor harmonischen vind ik het wel een ander verhaal, het is echt niet te veel gevraagd om voor de hoofdaansluiting gewoon een fatsoenlijke set filterspoelen te zetten zodat de rommel niet het verdeelnet in verdwijnt, maar lokaal in de woning blijft.
Anders is blindstroom gratis
Blindstroom is gratis.
De net beheerder hoeft van mij geen blindstroom te vervoeren en dat doen ze ook zo min mogelijk. Het kan ook zo zijn dat er bij mij en mijn buren KVA's blindstroom door de meter gaan terwijl er nagenoeg 0 KVA door het het netwerk gaat.
Maar normaal gezien zal een huis niet veel blindstroom hebben dat is meer iets voor grote motoren.
Er is anders heel weinig apparatuur waarvan de power factor werkelijk 1 is. Dus ook bij jou thuis zal er de nodige blindstroom door de leidingen lopen. Vooral (oude) ledlampen, dimmers en laders zijn wat dat betreft berucht.
thuis zal er de nodige blindstroom door de leidingen lopen. Vooral (oude) ledlampen, dimmers en laders zijn wat dat betreft berucht.
Daar gaan echt de stoppen niet van doorslaan of hoge stromen lopen terwijl de meter nauwelijks draait.
Jij kan van al je apparaten garanderen dat ze nul KVAr aan blindstroom uit het net vragen?

Dat lukt je met een gloeilamp, een kookplaat of een straalkachel nog wel, maar met elektronische apparatuur die allemaal schakelende voedingen hebben blijf je altijd blindstroom uit het net vragen.
Jij kan van al je apparaten garanderen dat ze nul KVAs aan blindstroom uit het net vragen?
Ik weet wel zeker dat er geen KVA's blindstroom bij mij lopen en ik heb nog wel een warmptepomp die KWs trekt en zeker geen arbeidsfactor van 1 heeft.

Oeps, ik dacht dacht de arbeidsfactor rond de 0.9 zou liggen maar het is 0,51. Er kan bij mij dan 2A blindstroom lopen in 3 fases is toch 2,4KVA. Maar een normaal huis haalt dat bij lange na niet.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 22 juli 2024 17:30]

Als we aannemen dat jouw warmtepomp 3 kW trekt en een power factor van 0.7 heeft dan kom ik alleen voor de warmtepomp al op een blindstroom van 1.6 kVA. Het is dus best wel mogelijk.
0,51 is wel erg weinig, ik weet dat airco's over het algemeen 0.6 a 0.7 doen. Vandaar dat ik van 0.7 uitging. Gelukkig maar dat je geen bedrijf bent, dan zou je een condensatorbank hebben moeten aanschaffen ;) Overigens 3 fases 230 V 2 kW arbeidsfactor 0,51 kom ik totaal op 10 A.
Ik had 400V genomen maar 2A x 230V x 3 = 1,38KVA aan bindvermogen is logischer.
Die crappy ledverlichting bij de action zal idd in veel gevallen slechter zijn dan de osrams/Philips etc maar moeten alsnog voldoen aan de Europese eisen. Hier worden ook regelmatig steekproeven op gedaan.

Als je je rommel direct uit China haalt is dat een heel ander verhaal en kan het idd wel een factor 10 erger zijn.
De Europese eisen..
Winkels liggen propvol met troep die niet aan de eisen voldoen. Het wordt toch niet/amper gecontroleerd.

Daarnaast als het wel wordt gecontroleerd: men weet hoe men test en dus ook hoe je precies binnen het testprofiel valt zonder de (duurdere) componenten in te bouwen om 'netjes' te schakelen. Hierdoor wordt het probleem soms zelfs erger.

Voorbeeld is een niet nader te noemen koffiezetapparaat dat half Nederland heeft of gehad heeft. Veel varianten daarvan schakelden de boiler via een specifiek patroon snel aan en uit tijdens de start-up. De verstoring op het net werd daardoor anders en viel net binnen de test. De achterliggende rede van de norm en bijbehorende test tja daarop was de impact negatief. En trots dat men er op was, goh wat waren ze slim.
Je betaalt niet voor reactieve vermogen ofwel blindstroom.
Bof jij eens even naja action mensen dan ;).
Zou je bij zonnepanelen dan te veel terugbetaald krijgen? Dan is het gunstig om een inverter te kiezen die extra veel harmonischen op de lijn geeft.
Zou je bij zonnepanelen dan te veel terugbetaald krijgen? Dan is het gunstig om een inverter te kiezen die extra veel harmonischen op de lijn geeft.
Zo werkt het niet: Bij inverters kan het heel goed zijn dat het actieve vermogen het net terug IN gaat (terugleveren) terwijl het blindvermogen wel naar de inverter blijft lopen.
Een gemiddeld huishouden bevat 47 lampen, hoezo onbetrouwbaar... De norm voor de energie meters gaat uit van siuns vormige stromen en spanningen al dan niet met een fase draaiing
De bron is onbetrouwbaar (netbeheerder) dus hetgeen wat ze als minimum zeggen is niet perse het minimum. Een soort van "wij van wc-eend". Dat is wat ik bedoelde :)
Die afwijking is er alleen in uitzonderlijke omstandigheden, dus bij een schakelbord met vijftig lampen of grote dimmers, en die komen in normale huishoudens niet voor.
Dan vraag ik me gelijk af hoe het zit met een kast vol servers en netwerk apparatuur.
hier ook die vraag ivm een 3kva UPS
Een UPS kan wel redelijk wat storingen geven rondom het apparaat als ie permanent aan staat (conditionerend).
Als ie z'n werk doet omdat de stroom is uitgevallen, zal het niet uitmaken natuurlijk ;)

Niet te dicht bij de meter plaatsen dus.
Hij zal geen extra storingen op het net geven.
de vraag is dan natuurlijk of mijn UPS de werking van de meter verstoord heeft, en hoe ik daar achter ga kunnen komen. Alles op alles is het natuurlijk al duur genoeg ;)
Als je een simpele UPS hebt, die alleen z'n werk doet als de netspanning eraf is, dan is er niets aan de hand.
Als je een wat meer high-end ding hebt, wat de netspanning permanent conditioneert, dan valt 'ie wel in de categorie van apparaten wat zo'n meter zou kunnen verstoren.
Maar dan kan je je ook afvragen of dat apparaat van zichzelf misschien niet ook al veel energie verbruikt, want dat conditioneren gaat ook niet helemaal verliesvrij.
Ik ook. Iemand die hier een beetje gefundeerde uitspraak over kan doen? Ik heb zo'n 3 routers, pro switches, wifi en draadloos telefoon en een 40 tb server naast mijn meter staan.
Als daar fatsoenlijke voedingen in zitten, dus active PFC (80+) voedingen, dan zal het aandeel blind vermogen wel meevallen.
Of de nabijheid van de meter nog een issue is, weet ik niet.
Maar met een metalen kast zal dat wel meevallen lijkt me.

Een TL omvormer van de zonnepanelen met kunststof kast is natuurlijk een ander verhaal.
Die hebben meesten een pf correctie er in zitten en filteren best prima, en zullen dus niet zo veel schelen gok ik zo (maar blijft een gok). Ik kan zo even het volledige onderzoek niet vinden maar hoogfrequent ruis of extreme pf waardes lijken me meestal de oorzaak van dit soort problemen. Hoewel de pf correctie in voedingen meestal er voor zorgt dat je effectief minder verbruikt :)
Maar er is dus wel eens kans. Daar wijst het onderzoek naar uit.

Als je al naagaat wat een modern huis aan apparaten heeft die DC gebruiken. Vaak ook chinese goedkopen omzetters.

Dimmers bijvoorbeeld, mooie oplossing voor je oude lampen minder fel te laten branden. Tegenwoordig kan dit makkelijker met led lampen, neem voorbeeld aan Hue van Phillips. Sommige statische meters houden niet goed rekening met pieken die dimmers creeren op de spanning en daardoor ook de stroom van een huishouden.
Fijn is dat...mijn hele huis hangt vol met elektronische dimmers, led-lampen en trafo's...ik ben het niet met die beste ter Maat eens dat dit soort aantallen niet in een huishouden voorkomen, maar dan zal mijn huishouden wel niet 'normaal' zijn.

Even een snelle inventarisatie:
- beneden 25
- bovenverdieping 19
- zolder 8
- buiten 32
Dat is toch maar even 84 lampen. Hebben we het niet over al die andere 'storende apparatuur'.
Wat is een normaal huishouden?

Doet mij denken aan de processormakers van voorheen, Deze processor is 2 ghz maar presteert als een 3 ghz dus noemen wij hem 3ghz. En dan vraag je hoe kom je op die berekeningen: Ja dat is gebaseerd op hoe snel je DIT spelletje kan spelen. En iedereen doet DIT spelletje. En als je dan toevallig je computer alleen maar voor echte toepassingen gebruikt?
Kan iemand verduidelijken wat een "statische meter" is? Is dit de oude Ferraris, of juist de digitale niet-connected meter?
Dit artikel is een beetje vaag benaderd. Maar een statische meter is geen Ferraris meter.

Statische meters zijn meters die op een 'andere' manier meten dan de oude Ferraris meter. Dat kan verschillen van statische meter, er is niet echt een standaard meer. Elke leverancier kan zijn manier van statisch meten opzetten en goed laten keuren door standaard EU gekeurde tests. Die dus niet kijken naar extreme situaties die dus tegenwoordig door apparaten worden gecreeerd.

Een slimme meter is dus een statische meter met een slim element erin. Bijvoorbeeld een 3G verbinding, zodat je data eruit kan halen.
Statische meter: een meter die altijd op dezelfde stand blijft staan. Handig!
Statisch betekent geen beweging. Dus gaat het om meters zonder bewegende onderdelen.
Dat was voor mij ook totaal onduidelijk!
Ik denk ondertussen dat statisch = stilstaand = meter zonder bewegende delen zoals een draaischijf, maar dat is alleen gebaseerd op mijn eigen giswerk.
Kan iemand verduidelijken wat een "statische meter" is?
Eentje die niet beweegt. Vooral handig in Noord-oost Groningen.
als de meters te weinig aangaven stonden de energieboeren op hun achterste aandelen en staat er binnen een week een busje voor de deur voor een verplichte meterwissel...

er word eigenlijk geren woord gerept over hoeveel afwijking er onstaat en welke omstandigheden. :X

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 17:30]

En als je het vermoeden hebt dat je meter niet klopt dan kun je die natuurlijk laten ijken. Maar de kosten zijn zo hoog, ik lees bedragen tussen de 200 en 700 Euro, dat de meeste mensen er niet aan willen beginnen.

En als dan blijkt dat je meter niet klopt vrolijk gaan roepen dat je fraudeert: https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=83085

Hoe bedoel je met twee maten meten...
Het ijken van een meter zal niet helpen. De methodes die daarvoor gebruikt worden zijn anders dan het normale gebruik. Het probleem doet zich alleen in specifieke gevallen voor. Wat die gevallen zijn is niet duidelijk, maar ik vermoed dat frequent schakelen een rol speelt.
Alsof ik topics op het radar forum geloof.

Maar de kosten zijn inderdaad hoog (~€400 bij Enexis)
Alsof ik topics op het radar forum geloof.

Maar de kosten zijn inderdaad hoog (~€400 bij Enexis)
Het is ook een beetje onzin, ik heb op een gegeven moment een meteropnemer aan de deur gehad die constateerde dat mijn Ferrarismeter was vastgelopen en niet doortelde, terwijl het zegel op de hoofdzekeringkast was beschadigd. Ik wist nergens van, goed kans dat de meterkast ooit een keer een deuk heeft gehad tijdens een verhuizing in het verleden.

Meter werd gewoon kostenloos vervangen ondanks dat er op het formulier 'fraude' werd geschreven.
En dan kun je je afvragen hoeveel er teveel betaald word. volgens mij is iets van 30% van de gemiddelde NL'se energie factuur gerelateerd aan Elektra. En dan is het merendeel van die 30% nog vastrecht en ander soort belastingen.

Dus die investering van dat ijken verdien je nooit terug. Net als vele slimme meters / registratie systemen. (Ik heb ze zelf ook, leuk omdat het kan, maar ik heb niet de illusie dat ze me echt geld gaan besparen).
Ikzelf wacht nog af met slimme meters met name vanwege privacy standpunten.
Wat is de privacy impact van een slimme meter?
Een directe lijn met data richting de energieleverancier.
Een half-open/lekke verbinding met de rest van de buitenwereld. (handig voor inbrekers)
Ik denk dat je even moet opzoeken wat de privacy wetgeving omtrend slimmemeters is:
Wanneer meterstanden uitlezen

Uw netbeheerder en energieleverancier mogen alleen op de volgende momenten uw meterstanden uitlezen:

1 keer per jaar voor uw jaarlijkse energierekening;
6 keer per jaar voor uw tweemaandelijkse overzichten;
wanneer u overstapt naar een andere leverancier of als u verhuist;
wanneer dat nodig is voor het beheer of onderhoud van het energienet.
Een ook wat er verzonder wordt: alleen de standen van het moment van meting.

Tenzij je zelf expliciet toestemming geeft om gedetailleerde info te laten verzamelen is er dus niets aan de hand.
Dream on. Er is een groot verschil tussen wat mag en wat kan en gebeurt. Installateurs hebben ook toegang tot die meters, met een protocol dat, in ieder geval tot voor kort, lek is/was en zo openbaar toegankelijk. Het is zoiets als jou medische gegevens in het ziekenhuis, afgesloten met user+pw, die vervolgens op een briefje bij nde computer worden neer gelegd.
Dat een installateur toegang heeft is geen probleem, daarvoor moet ie immers bij mij binnen zijn.

Maar je aanname is dat de gegevens (in de volledige detail variant (zoals je bv uit de P1 poort kan halen) ondanks dat het niet zou mogen, altijd worden verzonden aan de netwerk beheerder?
Ik ben niet de techneut die je hier tot in detail antwoord op kan geven. Wat ik wel weet is dat installateurs via internet (dus niet alleen ter plaatse) toegang kunnen hebben tot die meters, en dat vorig jaar bekend werd dat op internet toegang was tot de manier + de nodige gegevens om dat, niet installateur zijnde, ook te krijgen. Mij heeft dat zeer argwanend gemaakt t.a.v. beveiliging van die meters tegen kwaadwillenden.

[Reactie gewijzigd door Slijpschuiver op 22 juli 2024 17:30]

"Dat een installateur toegang heeft is geen probleem, daarvoor moet ie immers bij mij binnen zijn."

Ze kunnen ook remote je stroom uitzetten. Met de aangetoonde beveiligingsrisico's kunnen kwaadwillenden dat ook ....
Wetgeving en praktijk zijn 2 compleet verschillende dingen.

OVchipkaart zou enkel kostendekkend mogen zijn en moet je nu zien ;)
Prachtige redenatie:
!A dus !B waar A en B geen overlap hebben

Je kan je slimmemeter ook van een aluhoedje voorzien, lost het probleem dat je schetst ook op.
Er zijn genoeg wetten die bij invoer simpel en onschuldig leken maar na jaren geevolueerd zijn tot zware privacyschendende middelen.
Bijv. BSN. Onde de naam Sofinummer mocht er juridisch niet heel veel met dat nummer gebeuren. Toen zijn ze het BSN gaan noemen en zo kon men lekker onder de regels voor het Sofinummer uitkomen en nieuwe regels verzinnen voor het BSN.
Ja, het is niet zo heel erg moeilijk om je energie-factor aan te passen, weet alleen niet hoe de nieuwe meters dit registreren.
Als je aan kunt tonen dat de meter te veel aangeeft kun je het teveel betaalde ook zeker wel terug vorderen. Probleem is dat dat via de rechter zal gaan omdat ze je niet zomaar geld terug geven en dat het daarnaast bijna niet te bewijzen is.

Overigens is omgekeerd ook het geval. Als een energieboer tegen mij zegt dat de meter te weinig aangeeft mogen ze van mij eerst met een flinke hoeveelheid testrapporten komen die dit aangeven voor er een nieuwe meter in komt
Testrapporten ?

Laat me niet lachen.

Nieuwe meter nu accepteren of U wordt vandag nog afgesloten.
Ik heb het toch heel erg weten te rekken. Tussen 8:00 en 17:00 uur!? Dan ben ik aan het werk. Kom na 20:00 uur maar langs.
"Maar meneer de overheid heeft deze wissel verplicht gesteld."
Ik heb niets van de overheid ontvangen hoor
"Maar wij wel, we zijn verplicht hem te vervangen"
Prima, wanneer kunt u na 20:00 uur?
"Dan werken wij niet, het moet echt tijdens werkdagen"
Ook goed, mijn uurtarief is 100 euro per uur en gaat vanaf 07:00 uur lopen, tot het moment dat ik de deur uit kan.
"Daar kunnen we echt niet aan beginnen"
Mooi, ik ook niet aan vrijnemen, dus ik hoor het wel wanneer u een oplossing heeft voor dit probleem
Je kunt hem gewoon weigeren. Dat moet je met enige stelligheid en hardnekkigheid doen. Bij mij hebben ze het tot driemaal toe geprobeerd. Energiebedrijven weten natuurlijk best dat die geweigerd kan worden, maar hebben hun monteurs waarschijnlijk geïnstrueerd om te pushen.
Hoe is dat uiteindelijk afgelopen?
Haha. Ikzelf kreeg 3x een brief. 2x ben ik speciaal 2,5 uur thuis gebleven, maar iedereen die kwam was niet Liander. Bij de 3e keer heb ik het dus maar bewust af laten weten. Nooit meer wat van gehoord. Vreemde praktijken. :P
Dán pas wordt het tijd om na te gaan denken over zonnepanelen. Ook geen minúút eerder met die halfbakken techniek van nu, maar dan kun je wel "Bring it on!" roepen naar de maatschappijen.

Nu alleen nog een handjevol batterijen van Tesla in je kruipruimte.
Niet in de kruipruimte, maar buiten aan de muur.
En hoe dan ook je blijft aan het net verbonden...
Die "halfbakken techniek van nu" levert mij dan toch elke maand ruim honderd euro op.
Tijd om je eens opnieuw te verdiepen... Beetje slim investeren en je bent in 3 jaar break-even.
3 jaar is echt onzin.
Ten eerste rekent men nog steeds met belachelijke energietarieven (21-25 cent per kWh) en ook nog eens een prijsstijging van 2% per jaar.

De afgelopen jaren is energie juist goedkoper geworden, dus terugverdientijden zitten eerder tussen de 6 en 10 jaar.
Voor de stroom die ik voorheen af nam betaalde ik 21 cent per kWh, dat is inclusief energie belasting en duurzame opslag.

Mijn verbruik is zo'n 4400 kWh per jaar. Met de 20 panelen (5000Wp) en 2 omvormers lever ik meer terug dan ik verbruik.

Mijn besparing t.o.v eerdere afname is dus 924 euro per jaar. Daarnaast krijg ik nog wat betaald voor het overschot. 10cent per kWh.

De uiteindelijke investering na aftrek btw en belasting voordeel na energie investeringsaftrek was zo'n 3000 euro en de installatie heb ik zelf gedaan (scheelt weer een jaar terug verdienen).

Wat ik niet in de blogpost heb staan maar wat het nog gunstiger maakt is dat ik mijn huurwoning zakelijk etiketteer (dit kan na wijziging kantoor ruimte of bijvoorbeeld plaatsing zonnepanelen van de zaak), de kosten voor NUTS en huur komen voor de zaak en ik betaal een bijtelling voor het privé gebruik waarbij ik het BTW deel bereken doormiddel van tussen meter voor zakelijk/privé verbruik.

http://jensbouma.nl/blog/...d-voor-portemonnee-zzper/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 2865 op 22 juli 2024 17:30]

wauw. lekker veel misinformatie in 1 post zeg. Hier klopt weinig van, check bijv. eens het topic op GoT over PV-panelen dan zul je zien dat zonnepanelen en omvormers grotendeels bewezen techniek is die prima 24/7 draait voor vele mensen
Die omvormer moet inderdaad elke 5-8 jaar vervangen. Maar dat schoonhouden doet de natuur voor mij. En als je slagschaduw zou kunnen hebben gebruik je monoconverters. En bij mij is de hele handel in 6 jaar afgeschreven. Maar goed, ik gun jou je afweer.
Probleem is dat er ik niet genoeg panelen kwijt kan om m'n verbruik ook maar enigszins te temperen. Ja ik heb een dak op het zuiden (en dus ook noorden maar daar vooral veel last van bomen) en een aangebouwde garage maar dan nóg kan het never nooit uit. Dat schoonhouden aan de zuidkant zou op zich wel mee moeten vallen (hoewel ik 2x per jaar alle dakgoten langs zou moeten als ik zie hoeveel troep daar in terecht komt).

In 6 jaar afgeschreven is leuk maar da's het punt waarop het rendabel begint te worden vrees ik. En daar heb ik nou net géén zin in. Dat is -voor mij althans!- een zinloze investering. Daarmee zeg ik niet dat het voor iedereen moet gelden, begrijp me niet verkeerd - maar het kan voor mij simpelweg niet uit.
In dit soort gevallen wordt door een "onafhankelijk" bureau de meter getest / geijkt.
Als de meter foutieve waarden aangeeft, neemt de netbeheerder deze kosten op zijn rekening. En de leverancier zal vervolgens eventueel teveel gefactureerd verbruik moeten verrekenen.
er word eigenlijk geen woord gerept over hoeveel afwijking er onstaat en welke omstandigheden. :X
En ook niet over de miljoenen die het mogelijk oplevert.

Te zijner tijd lever ik niks terug als het me niet genoeg oplevert. Ik laat nog eerder alle lampen voortdurend branden. En eventueel ook de lampen van de hennepplantage van de buurman.. :)
Anoniem: 627482 14 februari 2017 15:17
Ik kreeg onlangs een slimme meter. Ik houd de standen wekelijks bij, al jaren. Met de nieuwe meter lijkt het verbruik minimaal 15 % hoger (op basis van 12 gemeten weken). Maar ja, laat je daarvoor voor 400 euro je meter ijken?

Ik vouw eerst wel een aluhoedje voor de meter.
Hier idem dito. Merkte het de eerste dagen meteen.
Leg je dak vol met zonnepanelen en ga flink terugleveren aan het net. Vervolgens de meter beïnvloeden met allerlei omgevingsinvloeden en je krijgt veel meer uitbetaald dan wat je geleverd hebt. Geen fraude, want de netbeheerder is er van overtuigd dat de meter klopt en niet beïnvloed wordt door externe storingsbronnen. Mooi toch?
Of je oude meter was aan vervanging toe omdat hij te langzaam draaide? Wie zegt dat je oude meter wel een juiste meting deed? Bij mijn ouders is laatst de meter vervangen omdat deze blijkbaar al een tijdje stilstond.
Dat kan natuurlijk ook. Maar we zullen het nooit weten want ijken is veel te duur.
Dit artikel is bijna letterlijk overgenomen van de bron. Maar de daadwerkelijke onderzoeksresultaten van zowel de UT als de contra expertise, zijn niet direct terug te vinden.

In deze tijd zou bronvermelding toch wel wat vaker mogen. Zekere als het om onderzoeksresultaten gaat, waarbij de bron niet beschermt hoeft te worden. Zodat geïnteresseerden ten minste de lijst van onderzochte meters kan bekijken en zien of ze zelf getroffen zijn.
Admin-edit:Spelfouten en/of ander commentaar m.b.t. nieuwsposts horen thuis in
Geachte Redactie.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 22 juli 2024 17:30]

Het artikel is iets te vroeg online gegaan; had er eigenlijk nog in willen zetten dat het onderzoek an sich nog niet beschikbaar is. Het moet nog gepubliceerd worden in het desbetreffende wetenschappelijke tijdschrift. Dat laatste is wel ietwat merkwaardig, omdat de hoogleraar in het stuk op Tubantia al volop spreekt over het onderzoek en het al een tijdje geleden is afgerond. Ook merkwaardig: volgens een woordvoerder van de UT was Leferink verbaasd over het feit dat Tubantia al met dit nieuws kwam, dit terwijl Tubantia toch echt met Leferink heeft gesproken over het onderzoek, getuige de quotes.
Dit nieuwsbericht hier op Tweakers heb ik geschreven in de verwachting er een heel andere draai aan te geven zodra het het onderzoek (of meer duidelijkheid daarover) in de loop van de dag zou worden toegestuurd. Maar dat is dus helaas niet gebeurd. Enige verwarring t.a.v. het bericht hier is begrijpelijk, maar om het nou helemaal te gaan schrappen zou ook wel weer erg rigoureus zijn geweest.
Deels, een deel van het onderzoek is al op emc europe 2016 gepubliceerd, het volledige onderzoek is in 2015 afgerond in het kader van een afstudeer opdracht van een HvA student.
Het volledige artikel wordt binnenkort in EMC Magazine gepubliceerd (IEEE publicatie)
"Ze blijken te goedkoop en niet geavanceerd genoeg."

Wanneer is een meter precies 'te goedkoop'? Wist niet dat de aanschafprijs een meetwaarde was voor betrouwbaarheid..
Ik heb een brief van Enexis gekregen dat maandag een monteur hier op de stoep staat met een slimme meter.

Ik ben natuurlijk voor vooruitgang als software ontwikkelaar en gadgetfreak en zou graag zo'n ding willen hebben.

Maar ik heb zonnepanelen en het salderen gebeurt nu meteen, doordat m'n draaischijf terugdraait. Als ze het later moeten verrekenen, kunnen ze zeggen 'ja hallo, de energie die jij teruglevert, daar gaan wij niet hetzelfde voor betalen als wat jij van ons afneemt'. Ik hou dus liever m'n oude draaischijf.

Nu ik hier ook nog eens lees dat ze niet betrouwbaar zijn en dus te veel kunnen aangeven, is bij mij helemaal duidelijk dat ik nu (nog) niet zo'n nieuwe slimme meter wil!
Maar ik heb zonnepanelen en het salderen gebeurt nu meteen, doordat m'n draaischijf terugdraait. Als ze het later moeten verrekenen, kunnen ze zeggen 'ja hallo, de energie die jij teruglevert, daar gaan wij niet hetzelfde voor betalen als wat jij van ons afneemt'. Ik hou dus liever m'n oude draaischijf.

Nu ik hier ook nog eens lees dat ze niet betrouwbaar zijn en dus te veel kunnen aangeven, is bij mij helemaal duidelijk dat ik nu (nog) niet zo'n nieuwe slimme meter wil!
Salderen gebeurt bij de draaischijf meteen. Bij de digitale meters (die al voor de slimme meters) werden uitgeleverd zijn er meerdere tellers.

Als de elektriciteitswet wijzigt zodat het niet 1-op-1 is dan zullen alle draaischijf meters vervangen worden door digitale meters (eventueel met communicatie module) en is er dus niets aan de hand.
In 2020 moeten(?) sowieso alle draaischijfmeters vervangen zijn (door digitale meters; met of zonder communicatiemodule) en waarschijnlijk wordt de wet dan ook aangepast. Maar dit laatste is vooral speculeren

Die slimme meter kan je wel weigeren, maar dan krijg je precies dezelfde maar dan zonder communicatiemodule

[Reactie gewijzigd door RobinF op 22 juli 2024 17:30]

Het lijkt erop dat je het fout hebt:

"Vanaf 2015 bieden wij de slimme meter stapsgewijs aan bij alle huishoudens- en middenkleinbedrijven. Wanneer wij u de slimme meter aanbieden tijdens deze grootschalige aanbieding, dan hebt u ook de mogelijkheid om te weigeren. U blijft uw oude meter dan houden. U kunt later een slimme meter aanvragen. Wij brengen hiervoor dan wel kosten in rekening.​"

https://www.enexis.nl/zak...bescherming/keuzevrijheid
Ja dan kan het zijn dat je je eigen meter houdt, tot 2020 want vanaf doen moeten alle meters door een digitale versie vervangen zijn.

Daarnaast vervangen Enexis en Liander vaak de (oudere) meters ook al voor een digitale (als je de slimme meter weigert)

[Reactie gewijzigd door RobinF op 22 juli 2024 17:30]

Dat is nog 3 jaar, dat is heel lang en als het niet op orde is en dit soort dingen naar buiten komen, kan het nog wel wat langer duren ;)
Is niet helemaal correct, bij weigering kun je een zogenaamde domme meter krijgen, ( is wel digitaal maar dan zonder de hardwarematige communicatie module ) en dat is wezenlijk anders dan een slimme meter die administratief uitgezet wordt.

Want dat uitzetten is een wassen neus, wie zegt mij dat de energie maatschappij toch niet even de standen uitleest, het blijkt dat de energie maatschappijen daar niet zo netjes mee omgaan, waarschijnlijk zijn ze om die reden ook niet blij met de weigeraars.

Voor mij persoonlijk komt er geen slimme meter in huis, ik kan mijn standen prima zelf doorgeven, en ik hoef echt niet elke dag te weten wat ik verbruik
Voor zover ik weet is dit minder slim dan sommige mensen denken. Die Ferraris meter (draaischijf) is er niet op gebouwd om de andere kant op te draaien, en is sowieso niet geijkt voor teruglevering. Kan zijn dat je dus minder kwh op je meter registreert dan je daadwerkelijk het net inpompt.

Saldering werkt volgens mij hetzelfde ongeacht of de teruglevering op aparte telwerken geregistreerd wordt.
maar zolang de slimme meters het ook niet goed doen, is het lood om oud ijzer?

Hier mooi overzicht wat de verschillende partijen terugleveren. Kan wel eens mee gaan spelen bij overstappen: http://www.klimaatgids.nl...ancier#panel-leveranciers

Jij zegt: ga maar gewoon voor die slimme, want zoveel scheelt het nie?
Zoals je op die pagina ziet, je krijgt eigenlijk altijd (heb niet alle leveranciers gecheckt) je teruglevering gesaldeert tenzij je meer opwekt dan je verbruikt. In dat laatste geval is het handig om te onderzoeken welke leverancier het meeste terugbetaalt voor jouw stroom, maar dat zal voor de meeste mensen niet gelden.

In principe is er dus geen verschil tussen terugleveren over een ferraris meter of een meter met aparte telwerken voor teruglevering.

Nog 1 laatste punt: Niet elke "moderne/digitale" meter is meteen een slimme meter. Een slimme meter is alleen "slim" als hij ook daadwerkelijk elk kwartier zijn standen doorgeeft om ergens opgeslagen te worden. Zoals mensen al eerder opmerkten heb je altijd het recht om aan je netbeheerder/meetbedrijf te vragen om hem te plaatsen als domme meter. Op die manier heb je de zekerheid dat je teruglevering correct geregistreerd wordt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken om mogelijke privacy issues.
ja, maar ze willen het salderen gaan verminderen of zelfs afschaffen...OF ZELFS dat je belasting moet gaan betalen erover!

Ik wil het eigenlijk zo lang mogelijk uitstellen dus blijf toch bij m'n ferraris...
Nog een ding is dat er in die slimme meters, zoals in de meeste electronica tegenwoordig, veiligheidsproblemen worden geconstateerd. Ze zijn soms op afstand uitleesbaar door onbevoegden, bijvoorbeeld.

Ook kun je een probleem hebben als de energiemaatschappij/netbeheerder gehackt wordt: die kan dan jouw verbruik aflezen. Dat heeft ernstige privacyconsequenties, en dan heb ik het nog niet eens over inbreken wanneer iemand met vacantie is...

Ik wil een slimme meter als bewezen dat die meter en het hele proces eromheen waterdicht is, eerder niet.
Als je nu nog kunt salderen, lekker je meter blijven houden.
Salderen is altijd nog gunstiger dan een vergoeding te krijgen voor je teruglevering. (Tenzij je leverancier voor alles hetzelfde tarief hanteert.)
Bij veel leveranciers lever je terug tegen het levertarief (incl. btw en heffingen). Dit wordt alleen aan het eind van het jaar verrekend ipv direct.
PureEnergie en GreenChoice zijn volgenmij de enige uitzonderingen hierop.
Anoniem: 2865 @Boy14 februari 2017 16:16
Ik verwacht dat het blijven weigeren zal resulteren in een flinke verhoging van vastrecht & uitlees kosten. Voor het uitlezen 'moeten' ze iemand langs gaan sturen en deze kosten zullen denk ik uiteindelijk verhaald worden op weigeraars.
Maar waarom moeten ze iemand langs sturen? Dat gebeurt nu toch ook niet; je geeft toch zelf je standen door?
Ach... moeten??? Hier al sinds de start van mijn bewoning geen meteropnemer meer binnen gehad (eind 2003) enkel briefjes of ik aub de meterstanden even door wilde geven... en tegenwoordig komen zelfs die verzoeken rechtstreeks per mail binnen.
Volgens de berichten kon je een draaischijf-meter ook al langzamer laten draaien, bijvoorbeeld door de condensatoren uit wasmachines te halen of de spoelen bij tl-verlichting aan te passen. Daarmee wordt de cosinus-phi aangepast en draait de meter 'anders'. Dat heb ik zien werken bij een opleiding energie-techniek aan de toenmalige hts. Van de huidige digitale meters (slim, niet-slim, dom-gemaakt of wat dan ook) heb ik het vermoedden dat ze geen last meer hebben van cosinus-phi fase verdraaiing.

Naar mijn idee bemonsteren de digitale meters de stroom en spanning met een zekere regelmaat (50Hz?) en berekenen ze daarmee het verbruik. Nu de truuk: Zie die frequentie te vinden en zorg er voor dat je elektronica juist tussen die bemonstering energie verbruikt en op de meet-momenten net-effe-niet.
Zo werkt elektrotechniek alleen niet.

Je meet alleen de spanning over een open klem, en over een vaste (shunt) weerstand.
Met de spanning over de shunt en de weerstand bereken je de stroom. En met de stroom en de open klem spanning bereken je het vermogen. Door het faseverschil tussen 2 spanningsmetingen te meten kun je de cos phi berekenen. En daarmee weer het blindvermogen.

Het verwijderen van de condensatoren uit de wasmachine heeft overigens 0 effect op je rekening. Je maakt namelijk alleen het blindvermogen groter. En als kleinverbruiker hoef je daar niet voor te betalen (als grootverbruiker wel!). Grootverbruiker voegen om die reden zelfs condensatoren toe op elektromotoren die ze aan het net hangen.

Maar de frequentie van de stroom is altijd gelijk aan de frequentie van de spanning. Je kan dus niet "met een truuk" energie gebruiken op een andere frequentie.
Het effectieve vermogen is wat je echt gebruikt. (http://meettechniek.info/vademecum/gemiddeld-effectief.html) Er zijn volgens mij maar weinig meters die dit 100% correct meten/berekenen l. Bovendien krijg je door de capacitieve en inductieve werking van de leidingen bij spikes wellicht alsnog verkeerde waarden. Het lijkt me dat een goede meter dan ook goede filters moet hebben om harmonischen niet mee te meten.
De meters waar het artikel over gaat meten waarschijnlijk de piekstroom en berekenen daar de effectieve stroom mee. Maar dat klopt alleen als de stroom via een nette sinus loopt.
Geschakelde voedingen (zoals in je computer, LED lamp, dimmer of telefoon lader) hebben alleen geen nette sinus stroom. Dus zonder goed filter telt de meter inderdaad veel meer stroom (en dus vermogen) dan je in werkelijkheid gebruikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.