Overigens je weet dat in trafohuisje de drie fases aan elkaar hangen en middelpunt geaard is ?
Om fase merkbaar te verschuiven zul je er een toch onevenredig zwaar moeten belasten of kortsluiting veroorzaken. Ja je hebt componenten zoals dimmers die fase "aansnijden" om te functioneren maar je meet daardoor geen potentiaal verschil tussen de nul en de aarde.
Ik heb geen idee waar je het over hebt. 3 fase is gewoon dat er 3 sinusoïde spanningen worden geleverd die elk 120 graden uit fase zijn. Die kun je alleen maar belasten, je kan de fase verschuiving ten opzichte van elkaar niet veranderen, dat is onzin (tenzij je zelf spanning gaat injecteren uit een andere bron

).
Ik begrijp werkelijk niet wat dat met de faseverschuiving tussen stroom en spanning te maken heeft en al helemaal niet met kortsluiting. Zelfs bij kortsluiting van nagenoeg 0 Ω is die paar millivolt die je onvermijdelijk overhoud nog steeds in fase (totdat de smeltveiligheid of de bedrading dit zinloze experiment stopt).
Fase aansnijding (tussen quotes is not nodig, zo heet het gewoon) is gewoon dat je belasting uit is tot de sinus van de spanning tot zekere hoogte gestegen is en dan pas inschakelt, het gebruikt niet de volledige sinus maar een deel, dus gemiddeld een lagere spanning, kortom een dimmer. Heeft niet niets met fase verschuiving te maken maar met de niet-sinus vorm van de belasting die zorgt voor veel hogere frequentie componenten dan 50 Hz in de stroom opname, en dus moeilijker om te berekenen hoeveel er nu echt verbruikt wordt. Vooral het inschakel moment beval veel hoogfrequente componenten, vandaar ook de storing die ze kunnen veroorzaken op AM radio's. Overigens zijn goedkopen LED's vanwege die reden (het maken van HF signalen) in het nieuws, die storen zelfs mobiele netwerken en WiFi.
De drie fases hangen niet aan elkaar, de 0 leidingen van de 3 fases hangen aan elkaar, tenminste in ster configuratie want driehoek kan ook. De live leidingen hangen zeker niet aan elkaar, dat zou mooi vuurwerk geven. Voor woningen is het ster en elke woning krijgt gewoonlijk 1 fase (en hooguit ook nog sterkstroom voor een fornuis of zo). Het idee is dat een hele groep woningen bij elkaar uiteindelijk ongeveer hetzelfde zullen verbruiken en daardoor de belasting van de 3 fases gemiddeld redelijk gebalanceerd is. En de nul leiding is bij het transformatorhuisje geaard zodat het potentiaal van de live leiding niet boven de 240 V RMS boven het aard potentiaal komt in de woning. Veiligheids dingetje. Overigens krijgen woningen soms meerder fases, als de bewoners powerline producten of lichtnet babyfoons gebruiken van hebben ze dat ondervonden. Maar de bij mijn weten de meeste woningen niet.
Hoe dan ook, 3 fase stroom heeft echt geen snars te maken met de fase verschuiving tussen stroom en spanning bij een niet zuiver ohmse belasting.
De fase van van de stroom loopt voor op de spanning bij een capacitieve belasting. Pas als er stroom loopt kan de condensator opladen en stijgt de spanning, dus spanning loopt altijd achter de stroom aan. Als de stroom maximaal is dan is de condensator nog leeg en de spanning 0. Als de spanning maximaal is dan is de stroom 0 want dan is de condensator maximaal opgeladen.
De stroom loopt achter bij een inductieve belasting. Er moet eerst spanning op een spoel staan om een magnetisch veld op te bouwen en pas bij het opbouwen gaat er stroom lopen, dus eerst is er spanning en dan pas de stroom. Als de spanning maximaal is dan is er nog geen veld opgebouwd en is de stroom 0. Als de stroom maximaal is dan het het magnetisch veld opgebouwd en is de spoel een kortsluiting, spanning 0.
Bij wisselspanning neemt de de spanning toe en en weer af, de stroom doet dat net zo maar 90° uit fase. Bij een condensator bereikt de stroom 90° eerder het maximum dan de spanning en bij een spoel 90° later. Zowel spoel als condensator (ideaal) gebruiken over een volledige periode precies 0 Watt.
Je kan dus een te capacitieve belasting compenseren met een inductieve belasting en een inductieve belasting met een capacitieve belasting. Kwaliteitsvoedingen hebben dat en de vroegere duo TL lampen hadden daarom naast een smoorspoel ook een condensator, in elk geval voor industriële armaturen (want anders dan bij particulieren stelt de energie maatschappij eisen aan de arbeidsfactor bij grootverbruikers).