Nederlandse maker van 'slimme energiemeter' Ipsum Energy is failliet

Ipsum Energy is failliet. Het bedrijf uit Enschede, een spin-off van de Universiteit Twente, ontwikkelde een dongle om het elektriciteitsverbruik van alle apparaten in een huis te meten. Die dongle werkte in combinatie met slimme meters.

Het doel van de dongle is het realtime uitlezen van het elektriciteitsverbruik van alle apparaten in een huis of een bedrijf. Het algoritme zou aan de hand van het verbruik van de slimme meter apparaten moeten kunnen herkennen. Op die manier zouden gebruikers beter inzicht moeten kunnen krijgen op hun verbruik, door het inzichtelijk maken van het verbruik per apparaat.

Volgens Tubantia kregen personeelsleden van Ipsum Energy al sinds een half jaar geen salarissen meer en vroegen zij uiteindelijk het faillissement van hun werkgever aan. Bij het bedrijf dat sinds 2012 bestond werkten zes mensen.

De oprichter van het bedrijf, Peter de Bie, begon in 2014 een samenwerking met de Universiteit Twente voor het ontwikkelen van de dongle en het bijbehorende algoritme. Volgens De Bie zouden huishoudens gemiddeld twintig procent kunnen besparen op energiekosten met het gebruik van de dongle, die moest worden ingeplugd bij een slimme energiemeter.

Het doel van het bedrijf was om deals te sluiten met grote energiedistributeurs, zodat het product geleverd zou worden aan klanten. Vorig jaar kondigde de oprichter aan dat in april 2018 een groot contract voor toepassing in 160.000 huizen zou worden ondertekend, maar het is niet bekend of dat daadwerkelijk is gebeurd.

Promotiefilmpje van Ipsum Energy

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-02-2019 • 15:53

124 Linkedin

Submitter: GEi

Reacties (124)

124
117
58
8
1
47
Wijzig sortering
Het algoritme zou aan de hand van het verbruik van de slimme meter apparaten moeten kunnen herkennen.
Is dit uniek? Ik zie dat bijvoorbeeld Oxxio het zelfde aanbiedt: https://www.oxxio.nl/app/pro/

Van de Oxxio site:
Hoe we dit weten? We herkennen de hartslag! Elk apparaat in huis heeft een unieke “hartslag”. Dit is een herkenbaar verbruikspatroon. Oftewel: een algoritme. Door soorten apparaten te herkennen aan hun hartslag, kunnen we ze indelen in categorieën, zoals koken of wassen. En met de gegevens van je slimme meter kunnen we jouw verbruik per categorie nauwkeurig analyseren.

[Reactie gewijzigd door keverjeroen op 4 februari 2019 16:21]

heeft Oxxio het bedacht nadat dit bedrijf al bestond of niet? ik weet nog dat ik een jaar of 3 geleden hoorde van dit concept en dacht "Wow, dat niemand dat eerder heeft bedacht". Misschien is dat ook wel de ondergang, dat niemand er echt voor wil betalen?
Dit is echt al heel erg lang bekend. In 2008 draaide een project waarin wij van Philips en andere bedrijven het afschakelpatroon kregen van hun producten om zo te analyseren welke apparaten wanneer gebruikt werden.
We keken toen naar een model waarbij de gebruiker korting kreeg op energiezuinige apparaten als een oude variant gedetecteerd was. Wij kregen dan provisie van elke verkoop.

Ruim daarvoor waren er zelfs al kastjes die aan de hand van fluctuaties van stroomafname maten welke tv zender je kijkt (dat was in de tijd dat er nog geen Netflix en uitzending gemist gekeken werd, en nog geen Chromecast bestond).

[Reactie gewijzigd door djwice op 4 februari 2019 22:43]

Dat laatste is best interessant, heb je daar meer informatie over?
Hier een voorbeeld uit 2011 waarbij het ook via een slimme meter (1 meting per 2 seconde) gedaan werd; https://fahrplan.events.c...rplan/events/4754.en.html
hoe kwam/kom je aan de benodigde consumentendata dan...??

[Reactie gewijzigd door AJ op 6 februari 2019 14:26]

We hadden een pilot groep, een mailtje was genoeg om heel veel vrijwillige aanmeldingen te krijgen. Was boven verwachting veel interesse voor; mee doen was dan ook gratis voor de deelnemers.

Kleine tip; installeer geen infrarood sensor in je slaapkamer :*)

[Reactie gewijzigd door djwice op 6 februari 2019 19:41]

Bedenk eens : 20% van je stroomverbruik, maximaal. Is dat bij de bewuste gebruiker die alle lampen achter zich uit doet en zonnepanelen koopt?
Of is het bij de minder bewuste gebruiker?

Dus 700kWh minder gebruik in een jaar; als je je gedrag aanpast. Maar wie koopt zo'n ding en is bereid zijn gedrag aan te passen?
Juist dat huishouden dat eigenlijk al de meeste stroombesparing gedaan heeft. En na 2 weken kan het apparaat gewoon naar een ander want je
weet welke de boosdoeners zijn. Lenen of huren is dus een logischere distributie, dus minder stuks afzet; 160.000 huizen / 24 keer (1 jaar pilot) hergebruik maximaal 6.500 stuks.

Ongeveer 15% van de mensen kiest bewust voor stroombesparen (cijfer paar jaar terug); afzet: maximaal 950 producten op 160.000 huishoudens. Maximale markt in NL; 45.000 producten.

6 werknemers a €50.000 loonlast ; 300k per jaar, 4 jaar; 1,2M ~ €300,- per kastje.

Concurrentie: €20 per jaar per kastje.

Maar goed wellicht koopt een bewuste gebruiker gewoon voor €12,- dit in de bouwmarkt :
https://www.hornbach.nl/s...-600/8054598/artikel.html
In een maand terugverdient :X direct inzicht.

[Reactie gewijzigd door djwice op 4 februari 2019 22:44]

Vorige eeuw leerden mensen al P = U * I elk van hen had je kunnen vertellen dat je apparaat bij vermogen al globaal kunt omschrijven.

Doe je er tijd bij dan kun je dat nog nauwkeuriger doen en als je details meet zoals fluctuaties kun je fingerprint maken.
P = U * I * cos(φ)

Dat laatste is tamelijk belangrijk, blind vermogen is geen energie (hoewel de hogere stroom wel voor meer verliezen zorgt).

Daarnaast: S = U * I

S is schijnvermogen in VA (dus niet vermogen P in Watt).

Om het compleet te maken:

Q = U * I * sin(φ)

Q is reactief vermogen in VAr. Net zoveel vermogen wordt opgenomen als ook wordt teruggeleverd waardoor netto 0 Watt wordt verbruikt.

φ in de formules is de fase verschuiving tussen stroom en spanning. Optimaal is een cos(φ) van 1, dat heeft ook het energie bedrijf het liefst want dan zijn de transport verliezen minimaal. Andere uiterste is een sin(φ) van 1 (cos(φ) is dan 0) want dan neem je helemaal geen energie af maar heb je wel alle transport verliezen want er loop wel degelijk stroom door de aanvoerleidingen met alle verliezen van dien.

Met name goedkope LED lampen kunnen een verschrikkelijk slechte arbeidsfactor hebben (andere naam voor de cos(φ)) omdat bijvoorbeeld de spanning wordt verlaagd van netspanning naar de spanning voor de LED's met een eenvoudige condensator. Een pure condensator geeft een 90° fase verschuiving dus een cos(φ) van 0 en geen verbruik, bij zo'n LED lamp is net niet helemaal 90° want de LED zelf gebruikt wel energie om licht te maken, maar het is tamelijk beroerd.

Hiermee kom je ook op een probleem met die slimme meters. Een oude Ferrarisschijf (wervelstroom) meter reageerde op wat er netto voor energie vloeit, dus echte Watts. Bij een elektronische meter meet je stroom en spanning maar moet je ook de fase verschuiving meten om het vermogen te berekenen, anders betaal je per VA en dat wil je niet want die energie neem je niet af. Die fase verschuiving meten is het grote probleem, als het netjes sinussen zijn gaat het nog wel maar wat als de stroom veel grilliger is door schakelende voedingen, fase aansnijding, LED lampen enz. dan is het allemaal niet zo simpel meer.

Waar de Ferrarisschijf als vanzelf uitmiddelde op wat er netto overblijft doet de slimme meter dat niet. Ik ga er van uit dat de spullen die we hebben geijkt zijn, maar simpel is het bepaald niet. Soms is een low tech oplossing veel slimmer dan een high tech oplossing die zich in allerlei bochten moet wringen om in eeste instantie precies hetzelfde te toen. Uiteraard als dat meten eenmaal voor elkaar is dan kun je er andere slimme dingen mee als op afstand uitlezen en uitsplitsen tussen opgenomen en terug geleverde energie.
Zolang het beter uitpakt voor energiebedrijven maakt het ze niet uit dat ze klanten duperen.

Overigens je weet dat in trafohuisje de drie fases aan elkaar hangen en middelpunt geaard is ?

Om fase merkbaar te verschuiven zul je er een toch onevenredig zwaar moeten belasten of kortsluiting veroorzaken. Ja je hebt componenten zoals dimmers die fase "aansnijden" om te functioneren maar je meet daardoor geen potentiaal verschil tussen de nul en de aarde.

Verder zou ik.je reactie willen +2 geven maar tweakers moderators.hebben dat van me afgepakt.

Wat is je mening over digitale meters in NoordHolland zijn ze bezig met alle elektra en gas meter "gratis" te vervangen.
Overigens je weet dat in trafohuisje de drie fases aan elkaar hangen en middelpunt geaard is ?

Om fase merkbaar te verschuiven zul je er een toch onevenredig zwaar moeten belasten of kortsluiting veroorzaken. Ja je hebt componenten zoals dimmers die fase "aansnijden" om te functioneren maar je meet daardoor geen potentiaal verschil tussen de nul en de aarde.
Ik heb geen idee waar je het over hebt. 3 fase is gewoon dat er 3 sinusoïde spanningen worden geleverd die elk 120 graden uit fase zijn. Die kun je alleen maar belasten, je kan de fase verschuiving ten opzichte van elkaar niet veranderen, dat is onzin (tenzij je zelf spanning gaat injecteren uit een andere bron 8)7 ).

Ik begrijp werkelijk niet wat dat met de faseverschuiving tussen stroom en spanning te maken heeft en al helemaal niet met kortsluiting. Zelfs bij kortsluiting van nagenoeg 0 Ω is die paar millivolt die je onvermijdelijk overhoud nog steeds in fase (totdat de smeltveiligheid of de bedrading dit zinloze experiment stopt).

Fase aansnijding (tussen quotes is not nodig, zo heet het gewoon) is gewoon dat je belasting uit is tot de sinus van de spanning tot zekere hoogte gestegen is en dan pas inschakelt, het gebruikt niet de volledige sinus maar een deel, dus gemiddeld een lagere spanning, kortom een dimmer. Heeft niet niets met fase verschuiving te maken maar met de niet-sinus vorm van de belasting die zorgt voor veel hogere frequentie componenten dan 50 Hz in de stroom opname, en dus moeilijker om te berekenen hoeveel er nu echt verbruikt wordt. Vooral het inschakel moment beval veel hoogfrequente componenten, vandaar ook de storing die ze kunnen veroorzaken op AM radio's. Overigens zijn goedkopen LED's vanwege die reden (het maken van HF signalen) in het nieuws, die storen zelfs mobiele netwerken en WiFi.

De drie fases hangen niet aan elkaar, de 0 leidingen van de 3 fases hangen aan elkaar, tenminste in ster configuratie want driehoek kan ook. De live leidingen hangen zeker niet aan elkaar, dat zou mooi vuurwerk geven. Voor woningen is het ster en elke woning krijgt gewoonlijk 1 fase (en hooguit ook nog sterkstroom voor een fornuis of zo). Het idee is dat een hele groep woningen bij elkaar uiteindelijk ongeveer hetzelfde zullen verbruiken en daardoor de belasting van de 3 fases gemiddeld redelijk gebalanceerd is. En de nul leiding is bij het transformatorhuisje geaard zodat het potentiaal van de live leiding niet boven de 240 V RMS boven het aard potentiaal komt in de woning. Veiligheids dingetje. Overigens krijgen woningen soms meerder fases, als de bewoners powerline producten of lichtnet babyfoons gebruiken van hebben ze dat ondervonden. Maar de bij mijn weten de meeste woningen niet.

Hoe dan ook, 3 fase stroom heeft echt geen snars te maken met de fase verschuiving tussen stroom en spanning bij een niet zuiver ohmse belasting.

De fase van van de stroom loopt voor op de spanning bij een capacitieve belasting. Pas als er stroom loopt kan de condensator opladen en stijgt de spanning, dus spanning loopt altijd achter de stroom aan. Als de stroom maximaal is dan is de condensator nog leeg en de spanning 0. Als de spanning maximaal is dan is de stroom 0 want dan is de condensator maximaal opgeladen.

De stroom loopt achter bij een inductieve belasting. Er moet eerst spanning op een spoel staan om een magnetisch veld op te bouwen en pas bij het opbouwen gaat er stroom lopen, dus eerst is er spanning en dan pas de stroom. Als de spanning maximaal is dan is er nog geen veld opgebouwd en is de stroom 0. Als de stroom maximaal is dan het het magnetisch veld opgebouwd en is de spoel een kortsluiting, spanning 0.

Bij wisselspanning neemt de de spanning toe en en weer af, de stroom doet dat net zo maar 90° uit fase. Bij een condensator bereikt de stroom 90° eerder het maximum dan de spanning en bij een spoel 90° later. Zowel spoel als condensator (ideaal) gebruiken over een volledige periode precies 0 Watt.

Je kan dus een te capacitieve belasting compenseren met een inductieve belasting en een inductieve belasting met een capacitieve belasting. Kwaliteitsvoedingen hebben dat en de vroegere duo TL lampen hadden daarom naast een smoorspoel ook een condensator, in elk geval voor industriële armaturen (want anders dan bij particulieren stelt de energie maatschappij eisen aan de arbeidsfactor bij grootverbruikers).
Ja, spanningsdistributie. En 3 fasen. Maar wat wil je daarmee zeggen? Heeft helemaal niets te maken met de fase van de stroom door de leidingen ten opzicht van de spanning op de leiding. Het gebruik van het woord "fase" houd niet in dat het dus over 3 fase krachtstroom (of ook draaistroom genoemd) of gebruik van 3 fase spanningen in het distributienet en hoogspanningsleidingen.
"Overigens je weet dat in trafohuisje de drie fases aan elkaar hangen en middelpunt geaard is ?"
Ik weet niet waar je de "wijsheid"vandaan hebt maar dat is pure onzin, in het het grootste van ons land is het hoogspanningsnet 3 fase en N (nul wordt in het net gekoppeld aan aarde (bij de laagspanning, als de fasen aan elkaar zou hangen krijg je een leuke knal gevoed met 400 V.
Uitzondering is het "oude" Eneco gebied (O.A. Rám en Den Haag waar het hoogspanningsnet in driehoek staat, en de N pas gecreëerd wordt in de laagspanningstrafo (die daar dan weer aan aarde hangt).
Kijk zelf nog maar eens, de nul leidingen hangen aan elkaar, niet de fases. Hoe dan ook, dit heeft niets te maken met de vermogensopname en spanning/stroom relatie in een leiding.
Zolang het beter uitpakt voor energiebedrijven maakt het ze niet uit dat ze klanten duperen.
en
Wat is je mening over digitale meters in NoordHolland zijn ze bezig met alle elektra en gas meter "gratis" te vervangen.
Dit is inspelen op sentiment. De energiebedrijven mogen alleen meters gebruiken die zijn goedgekeurd en dat gebeurd door onafhankelijke keuringsinstanties die er geen enkel belang bij hebben om een meter die een onjuiste waarde meet goed te keuren. Dat kan alleen maar de reputatie van die keuringsinstantie schaden want voeg of laat komt het toch uit als ze hebben zitten knoeien. En ook de fabrikant van die meters heeft er geen enkel belang bij rommel te leveren.

Sommige mensen klagen dat hun nieuwe meter een hoger verbruik meet en "dus" niet deugt. Ze staan er niet bij stil dat hun oude meter uit 1969 (de leeftijd van de meter die in onze woning hing :) ) die al 50 jaar draait inmiddels wel eens te laag zou kunnen aanwijzen en er dus jaren te weinig betaald is voor wat er werd geleverd. En in plaats van hun zegeningen tellen over die jaren maar luid gaan roeptoeteren. Ik hoop nog altijd dat iemand eens zo'n oude meter doormeet en dan een forse naheffing oplegt omdat al tientallen jaren te weinig in rekening is gebracht...
> Soms is een low tech oplossing veel slimmer dan een high tech oplossing die zich in allerlei bochten moet wringen om in eeste instantie precies hetzelfde te toen

Een combinatie zou toch ook mogelijk zijn (gedeeltelijk)? De schijf gebruiken en deze dan automatisch met een simpele scanner opmeten. Dan heb je die data ook om lokaal uit te lezen en om leuke grafiekjes etc mee te tekenen.
Anoniem: 1092407
@pe1dnn5 februari 2019 05:43
Dan vraag ik me af: waarom bouwen ze dan geen ferrrarismeter met een digitale interface? Dan heb je het voordeel dat je de meter kunt uitlezen plus het voordeel van de draaischijf dat het simpelweg altijd accuraat werkt.
Dus eigenlijk is de ferrarischijf een elektrischvermogen sensor met 1 output.

Waar "slimme meters" dit eerst reduceren tot meerdere sensor outputs, om die vervolgens weer rekenkundig te combineren tot 1 output. Wat een ellende |:(

Zou het niet slimmer zijn om de ferrarischijf te gebruiken als input voor een slimme meter. Ipv die ingewikkelde digitale schakeling. Nu lijkt het meer op je snelheidsmeter ijken a.d.h. flitspaalgegegens.
Een omweg voor data met her en de resolutieverlies (a.k.a. doorrekenfouten)

De rotatie per tijd gewoon als basis input voor het het moederbord voor calculatie. Geen gedoe meer zo, toch?

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 4 februari 2019 23:01]

"Elektrisch vermogensensor met 1 output"

Eigenlijk is het gewoon een elektrisch inductie-motortje. :)
Denk dat de ondergang juist eerder voortkomt uit een overvloed aan dit soort dingetjes, terwijl de praktische voordelen vaak nihil zijn en de mogelijke privacy gevaren groot...

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 4 februari 2019 17:12]

En de kans dat het ineens stopt ook.
Zijn zoveel van dit soort doosjes / kastjes op de markt. Kostprijs minder dan 20 euro (inkoop in China zelfs onder 10 euro - maar transport naar NL en verzendkosten Nasr klant). Ik heb er zelf één in test en hangt ook aan de slimme meter. Jaarkosten 5 euro en 20 euro eenmalig over 4 jaar gemeten 10 euro per jaar. Maar zelfs met 10 euro per jaar boeit het weinig voor wat het doet.. Alsof je je koelkast zomaar vervangt omdat hij wat minder efficiënt is dan hedentendaagse.
Maar wie levert de technologie voor zo'n app? Er zit een groot gat tussen de machine learning taak en een bruikbaar systeem voor huishoudens. In dit geval denk ik dat het maken van een bruikbaar systeem de uitdaging is, niet het machine learning model.

De machine learning taak is/lijkt op power consumption disaggregation met als voorbeeld dataset de Kaggle Belkin Energy Disaggregation challenge.
Heel wat minder fancy en een ander invulling van het begrip "machine learning" maar ik dacht meer aan teach the machine;
- App: please switch on appliance 1
- User: done
- App: analysing wave-form and labeling waveform to appliance 1
- App: please switch off appliance 1
- User: done
- App: please rename the appliance 1 to e.g. ""dischwascher" or "microwave"

-App: please switch on appliance 2

[Reactie gewijzigd door OldNoob op 4 februari 2019 19:57]

En wat als appliance 1 en 2 tegelijk aanstaan? Dan haal je die waveform er echt niet meer zo uit, al helemaal niet als je er 10 tegelijk hebt.
Voor zover ik weet wordt er een lineair model gebruikt binnen powertop om per device het verbruik in te schatten - als je weet wat er aanstaat.

Het probleem van voorspellen van wat er aan staat op basis van alleen verbruik is ontzettend veel lastiger en veel van de patronen zijn niet erg karakteristiek.

Wat gebruikt er 60w? De LED verlichting in mijn woonkamer of de gloeilamp op het toilet ja die moet weg... Dat herken je niet!
Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Ik kan me voorstellen dat de patronen van veel vebruikers niet erg karakteristiek zijn. Als je begint met weinig tot geen stroomverbruikers. (bv. alleen pomp van je CV) Zet je koelkast uit en start meting (nul meting) schakel koelkast in en dan zie je een onderscheidend patroon op basis van het in en uitschakelen van de compressor. Vaatwasser en wasmachine kun je waarschijnlijk ook wel herkennen aan de hand van de twee door jouw huishouden meest gebruikte programma's (toegegeven lange meting)
misschien de TV ook nog, Grootverbruikers boiler, waterkoker, oven en magnetron kun je wellicht duiden op basis van verbruik en tijdsduur.
Ja, en dan krijg je al die kleine aspecifieke (lineaire) verbruikers die je alleen op basis van het opgenomen vermogen kan onderscheiden. .en dagdeel van gebruik (lampen)...en dan wordt het misschien lastig (moeilijk)
I rest my (use) case.
Herkennen is voor een mens te doen. Het machine learning model is volgens mij lastiger, zeker voor die kleinere lineaire verbruikers of als je ruis hebt.

Omdat je een tijdserie als input hebt zou ik hier of eerst een Fourier transformatie over de inputs heen halen (poging 1) en daarna een RNN proberen te trainen (poging 2). Het moet te doen zijn maar geef een simpel lineair model weinig kans!
Het aanschakelen als je aan dezelfde fase zit kun je soms detecteren, wellicht ook de afstand tot de device :)

[Reactie gewijzigd door djwice op 5 februari 2019 07:07]

Ligt er aan wat je meet! Toen ik gisteren zocht zag ik onderzoek dat EMC meette. Dat en gedetailleerde verbruiksmeting geeft veel informatie.

Wat zij leken te doen (P1) is een stuk lastiger door de lage resolutie :)
Precies, P1 geeft te weinig detail om start van apparaten op apparaat niveau altijd accuraat in te schatten.

[Reactie gewijzigd door djwice op 5 februari 2019 19:17]

Volgens mij gebruikt Eneco dit ook met Toon. Die kan ook aan het verbruik patronen ontdekken en dan zien welk apparaat dit is.
Oxxio is gewoon een dochter van Eneco. En ja, die vissen in dezelfde (data)vijver ;)
Hoe betrouwbaar is dit? Er hangen nogal wat apparaten in huis. Hoe betrouwbaar is het dat het mijn Hue lamp is, of de wasmachine?
Iemand een idee?
Ik heb Oxxio Pro even gebruikt tijdens een gratis proefperiode van een aantal weken. Voor mij was het volledig onbruikbaar.

Zo zette de app de simpelste verbruiker die bij mij te herkennen is – het opladen van een elektrische auto (dat gaat met 11 kW) – onder "sluipverbruik". Als je een grafiek ziet van ons energieverbruik kan elke aap die er nog uithalen 8)7. Ook heb ik tussen een aantal apparaten al energiemeters zitten, bijvoorbeeld in de vorm van Z-wave (Fibaro) switches die energieverbruik meten. Ook hier zat de app van Oxxio er steeds totaal naast, met een geregistreerd verbruik dat vele male hoger of lager dan het daadwerkelijke verbruik was.

Ik kan me haast niet voorstellen dat het bij iedereen zo slecht werkt - zo zouden ze het nooit op de markt kunnen brengen, zou je zeggen. Maar het is dus zeker niet feilloos.
Wellicht enkel geschikt voor pure resistive load? Waterkoker en frituurpan model?
Bidgely doet het - voor US - sinds 2014, vergelijkbaar timeframe...

https://www.bidgely.com/
Voir jaar geleden al eens gesproken met het bedrijf Greeniant dat zo'n algoritme ontwikkelde.
Dan is het dus niet zo vreemd he? dat ze failliet gingen.
Inderdaad, ik vraag me ook af in hoeverre het uniek is. Want hoezo moet er een drone ingezet worden voor het meten van de verbruik? Oxxio gebruikt bijvoorbeeld gsm netwerk hiervoor en het werkt prima.
Lijkt me sterk als 'ie de 5 W LED op de WC beneden van die op de WC boven kan onderscheiden.
Smappee heeft ook al enkele jaren een gelijkaardig toestel op de markt.
Zij gebruiken stroommeting klemmen, 1 op iedere fase, en als je zonnepanelen hebt, ook een klemmetje over de toevoerdraad van de zonnepanelen.
Ze claimen ook aan de hand van aan en uitschakelmomenten en verbruik, de meeste toestellen te kunnen herkennen.

Als je een digitale meter hebt van de netbeheerder is deze hardware echter niet nodig, want de digitale meter geeft je de sampling output van stroom en spanning met een samplefrekwentie van 4000Hz.
Als je dat uitleest met een Raspberry Pi, en er wat berekeningen op loslaat kan je dat zelfde resultaat ook bekomen.
Waarschijnlijk spelen de problemen al langer, en zijn er achter de schermen al allerlei processen in gang gezet om de werknemers te betalen. (het uwv neemt die betaling meestal over)
Maar toch is een half jaar geen salaris erg lang.

Een aantal punten om op te letten als je zelf in dit schuitje zit:
- Let op: vraag de uitkering aan binnen 26 weken na de eerste dag waarop uw werkgever u niet meer kon betalen. Als u dit later doet, kunt u meestal geen uitkering wegens betalingsonmacht meer krijgen.
- Wat kan ik vergoed krijgen? Het loon dat u nog tegoed heeft over maximaal 13 weken voor de opzegdatum. Bijvoorbeeld achterstallig loon, overuren, onkostenvergoeding, het bedrag dat u in die periode heeft opgebouwd voor een dertiende maand, atv/adv-dagen.
bron: https://www.uwv.nl/partic...gens-betalingsonmacht-aan
Betalingsonmacht en termijn van 26 weken... welke halve-gare bedenkt zoiets. Maar alsnog: als ik één maand geen salaris krijg, dan lijkt 't me verstandig om dan meteen al een uitkering aan te vragen.
Dat is iets te kort door de bocht. Ik heb een keer in een soortgelijk scenario gezeten. In ruil voor wat extra geduld - een maand is dan echt wel lang hoor - kregen we een maand later alsnog het salaris met terugwerkende kracht. Plus wat aandelen. Uiteindelijk bij vertrek nog een mooi zakcentje overgehouden.

Werkgever blij, ik blij.
Als jij na 26 weken zonder salaris nog niet aan de hoogste bel hebt getrokken moet jij toch zelf ok al een halve gare zijn ;) En serieus: of je een uitkering kunt aanvragen na een maand durf ik niet te zeggen, maar het is inderdaad wel iets wat je binnen 1 week al begint uit te zoeken...
.

[Reactie gewijzigd door hakariki op 4 februari 2019 18:24]

Ik snap werkelijk waar niet dat je het tolereert dat je 6 maanden lang geen salaris krijgt. Dat is dus ook afgelopen feestdagen zonder salaris geweest. In een periode dat ze al een tijd geen geld kregen.
Als ik zolang geen salaris kreeg, had ik allang al faillissement aangevraagd.
Mijn vorige werkgever is ook failliet gegaan, maar daar heb ik het toch echt niet zo lang laten lopen, zodra er een schuld van de werkgever naar mij ontstond hebben we dit in gang gezet.
Is het niet zo dat UWV de werkgever probeert te helpen?? Het lijkt mij goedkoper voor UWV om dan de werknemers tegen 70% loon te laten werken dan de werknemers volledig op ww uitkering te zetten. Als de werkgever aannemelijk kan maken dat hij het bedrijf nog op gestart kan krijgen ???
Als het UWV zou willen helpen, dan zou dat bedrijf toch ook bij de EERSTE gemiste salarisuitbetaling al in actie moeten zijn gekomen?
Dit soort startups betalen vaak erg goed, ze willen goede gedreven mensen binnen halen en houden, om zo in korte tijd een goed product te kunnen ontwikkelen. Die hebben dus vaak wel een buffer en de wil het een tijdje uit te zingen. Overigens is het bepaald niet ongebruikelijk dat zo'n startup failliet gaat.
Ehhh, dit doet Green choice toch ook. Ik kan in e app zien waar mijn verbruik naar toe gaat. Koken, koelen, verlichting, etc...
kregen personeelsleden van Ipsum Energy al sinds een half jaar geen salarisse
Dat komt weer op kosten van de maatschappij via het UWV.

Hoe kan je leven, als je al een half jaar geen salaris hebt?
Ik kan toch minstens 6 maanden tot 10 maanden geen salaris krijgen en dan niet in de problemen raken. En dan woon ik toch niet klein in de randstad. Een paar jaar terug kon ik makkelijk 4 jaar uitzitten zonder salaris. Ik neem toch aan dat je zelf ook zorgt voor een buffer (spaarrekening)?
Het kán misschien wel financieel, maar zou je er blij van worden? Of iets genuanceerder - zou je het van je werkgever accepteren? Als het je droombaan is kan ik me voorstellen dat je een of twee maanden accepteert dat je (nog) niet betaald bent, maar daarna houdt het toch wel op. Ik werk niet voor lucht, hoe leuk ik het werk ook vind.

Een grote inbreuk op je spaarrekening omdat je werkgever niet betaalt geeft een zeer onprettig gevoel, dus psychisch lijkt het me nog minder haalbaar.
Oh als mijn werkgever aangeeft mij een maand geen salaris kan betalen, dan was ik al bezig om te zoeken naar een andere baan. Ik zou daar niet op wachten. Tenzij ze met een duidelijk verhaal en plan komen om het de maand erop te verbeteren.
Niet iedereen verdient zoveel als jij (goed betaalde baan in de ICT?)...
Er zijn honderdduizenden mensen die elke maand met moeite rond kunnen komen (veelal kunnen ze daar al flink verbetering in krijgen door te stoppen met tabak, alcohol en andere drugs... maar dat terzijde. Ik zie wel eens klagers op TV dat ze niet rond kunnen komen; steevast met een pakje sigaretten in de hand).
Alle drugs die ik gebruik gaat toch echt van mijn kledingbudget af, ik ga niet op vakantie en rij geen auto, het zijn keuzes die je maakt :p wilt alleen niet zeggen dat iemand dan niet moeilijk rond komt onder de streep. Paycheck to paycheck is gewoon niet relax leven.

Zolang niet betaald krijgen voor je werk, dan heb je toch echt wel hart voor de zaak en/of vertrouwen dat het nog goed ging komen. Dus petje af voor die mensen iig.

[Reactie gewijzigd door T-Forever op 4 februari 2019 20:14]

Ik had in die tijd ook helemaal geen bijzonder hoog salaris. Maar ik leefde naar wat ik kon. Ik ging niet elke week uit eten. Ik kocht niet allemaal nieuwe spullen. Ik dronk niet, rookte niet, etc. Ik woonde in een relatief goedkoop appartement en zette elke maand gewoon aardig wat weg.

En ik snap best dat er veel mensen moeite hebben met rondkomen. Maar over het algemeen komen er op tweakers.net toch wel hoger opgeleide mensen die werkzaam zijn in de ICT. Ik zou dit ook minder snel posten op Facebook of Telegraaf.
p tweakers.net toch wel hoger opgeleide mensen die werkzaam zijn in de ICT
Sorry hier kan je al een tijd niet meer vanuit gaan. Sinds tweakers zich richt op een veel bredere doel groep.

[Reactie gewijzigd door wica op 4 februari 2019 20:05]

Anoniem: 217535
@hiostu4 februari 2019 19:09
't Is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik.
Zo stoer zo charmant en zo aardig, dat zie je in een ogenblik.
Ik denk als ik kijk in de spiegel, daar staat een geweldige vent.
't Is moeilijk bescheiden te blijven, voor een kerel met zoveel talent. Ja ja


https://www.youtube.com/watch?v=YyMFMPjTPgQ
Ik kom regelmatig 'domme' posts of posts zonder inhoudelijke ICT-kennis tegen op tweakers, en 'slimme' op facebook of de telegraaf. Hoezo vooroordelen?
Niet iedereen verdient zoveel als jij
Het is niet hoe veel je verdient, maar hoe veel je uitgeeft (boven een absoluut minimum, er zijn mensen die echt krap zitten, maar dat zijn meestal niet die mensen die klagen).
Toen mijn wederhelft stage liep, was daar een vrouw die tweeverdiener was, maar wel iedere maand moest bijlenen. Maar wel 2 auto's, vaak uit eten en vaak op vakantie.
Ik ben begonnen voor minimumloon + 100 gulden netto. Ik spaarde 10% van mijn netto salaris en deed dat sparen via een automatische overboeking, zodat ik dat geld nooit zag.
Als je het 10 maanden kunt uitzingen zonder problemen heb je waarschijnlijk een flink salaris en een flinke buffer kunnen opbouwen. Niet iedereen heeft die mogelijkheid. En verbaas me telkens weer hoe niet reëel beeld veel mensen hebben als ze er goed (financieel) bij zitten. Als je op een minimum salaris (of uitkering etc) zit is het aan het einde van de maand 0 tot bijna niks op je rekening. Bouw daar maar eens een buffer van op. Ja misschien minimaal, paar honderd euro (maar niet teveel in geval van bijstand want dan mag je dat eerst opmaken). En dat ben je kwijt aan het eind van het jaar als je afrekening van de energiekosten komt of je toch net wat teveel toeslagen hebt ontvangen. En dan mag je hopen dat je wasmachine niet kapot gaat.

[Reactie gewijzigd door ManiacsHouse op 4 februari 2019 16:55]

Ja, was ook zo grappig bij recente US shutdown waar duizenden federale ambtenaren (& ook zzp-ers met federale opdrachtgevers, maar die krijgen geen backpay na afloop) en de president + aantal ministers niet snapten wat t probleem was. "Je kan toch tijdelijk wat aandelen verkopen of anders van de bank lenen (voor die "enkeling" die niet bij hun ouders kunnen aankloppen voor een lening/hulp)... gasten hebben geen benul hoe de overgrote aandeel van "hun" werknemers leven, maar wel politieke spelletjes over hun ruggen uitvechten.
(Maar aan de andere kant, ze hebben die malloot ook zelf gekozen: het volk krijgt de leider die ze verdienen. :( :( :? :?
Wow knap van jou zeg. Er zijn genoeg Nederlanders die beiden moeten werken. Tweeverdieners is pure noodzaak, niet iedereen heeft de luxe om een half jaar achteraf te leunen op zijn spaargeld.
Noem het een te hoge broek aan trekken, maar feitelijk heeft niet iedereen een (boven)modaal inkomen.
4 maand komt eerst maar ik heb geen ruimte gehad om een buffer aan te leggen.
Wel bezig een buffer aan te leggen voor minimaal 2 jaar.

On Topic:
Wel jammer ik vindt dit soort apps wel handig.
Ik schakel alle sluipers uit.
Ik verbruik zon 3000 in de maand. Kosten huis, kind boodschappen enz.

10 maanden betekend 30000 euro. Ala je er vanuit gaat dat gemiddeld huishouden zon 10000 op de rekening heeft staan kan niet iedereen 10 maanden thuis zitten.
Tweeverdieners? De partner heeft het hoofdinkomen, en als je zelf een laag of geen inkomen hebt is dat niet zo erg.
Tweeverdieners? De partner heeft het hoofdinkomen
Je moet als partner aardig verdienen wil je een huishouden tegenwoordig alleen kunnen financieren. Zeker als je gewend bent om een bepaald inkomen te hebben. Ik weet dat ik het met mijn vriendin niet zou redden zonder inkomsten, geen van ons beide trouwens (we verdienen ongeveer evenveel). Ik vind het knap dat ze uberhaupt nog 6 maanden hebben gewerkt zonder loon, het is lastig om niet af te haken.
Er is in Nederland iets als ww en bijstand. Indien het gezinsinkomen laag genoeg is, komen daar toeslagen bij. Indien het gezinsinkomen laag genoeg is, komen daar ook nog gemeentelijke regelingen bij vanuit de bijstand. Prima van te leven m.i.
Sparen? Ik kan momenteel 4 maanden zonder werk zitten, zonder dat het echt een probleem wordt en ik ben nog niet zo lang "op de markt".

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 4 februari 2019 16:33]

Hartstikke mooi voor jou maar dat geldt lang niet voor iedereen natuurlijk.

Maar feit blijft wel dat pas 6 maanden zonder loon faillissement aanvragen heel apart is.
Nu weet ik niet wat het leven in Denemarken kost. Maar je hebt al snel voor een eengezinswoning in de randstad ruim 3000 per maand nodig om rond te komen.
Dan noem je ook meteen een plek om te wonen zeg...

Zelfs met een gewoon salaris en met een baan ga je dan moeite hebben, laat staan zonder baan.
Tweddy heeft als woonplaats Denemarken staan in zijn profiel:-) vandaar.
Haha, nee, ik heb Denemarken ;)

Maar ik bedoelde de Randstad, dat is ook wel een dure plek. Denemarken heeft ook z'n dure plekken, maar daar ga je niet wonen als je een gewone baan hebt. Dan heb je òf echt een goede baan, òf je bent een artiest ofzo.
Als je een potje opzij hebt gezet en vrij zuinig doet is het goed mogelijk. Mijn partner en ik hebben een potje om ook zeker 6 maanden (10-12 als je extreem zuinig doet) te overleven. Maargoed, ik snap dat het voor sommigen niet mogelijk is om zoiets op te sparen.
Dan kan je bij het UWV een uitkering wegens betalingsonmacht aanvragen.
Vandaar ook na 6 maanden naar de rechter om de stekker eruit te (laten) trekken. Tot die tijd (6 mnd = 26 weken) kan het UWV inspringen, maar daarna houdt dat vangnet op en moet je kijken of een curator er ofwel nog wat geld voor de schuldeisers eruit kan wringen (en bij een bedrijf met 'verder' weinig schulden zijn dat oa de werknemers, uwv (die claimen de 6 mnd "opvangen" terug) en vast en zeker de belastingdienst) of mogelijk zelfs een nieuwe doorstart met andere/nieuwe eigenaar en financier.
Ze hebben vast niet 6 maanden zonder inkomen gezeten; was alleen geen salarisbetaling vanuit de baas....
Waarschijnlijk omdat ze een hele lage energierekening hadden? :+
tsja hoe kun je leven zonder baan... je probeert er dus met z'n allen nog wat van te maken. Het is dus niet gelukt.
Volgens Tubantia kregen personeelsleden van Ipsum Energy al sinds een half jaar geen salarissen meer en vroegen zij uiteindelijk het faillissement van hun werkgever aan.
Dat zijn dan erg geduldige werknemers geweest. 'Tuurlijjk is het top dat je als werknemer wat flexibiliteit toont, en begrip hebt voor als het even tegen zicht. Maar ik denk dat er over-all weinig bedrijven zijn waar het personeel uberhaupt 6 maanden zonder salaris rond kan komen.

Wat dat betreft ben ik wel benieuwd waarom het management na bijv. 2 maanden het salaris niet kunnen betalen niet al besloot om er dan maar de stekker uit te trekken.
Als ze niet meer kunnen betalen, kan je aanspraak doen op UWV voor een uitkering, zal de eerste 2 maanden even moeilijk zijn geweest, maar zijn dus wel mogelijkheden in.

Verder vraag ik me af of deze mensen niet allang wisten hoe laat het was, club van 6 man lijkt me dat zulke informatie (dat het echt slecht gaan) toch echt niet als verassing zou komen.
misschien groepje medestudenten die de baan wel zagen zitten en hun vrienden niet wilden teleurstellen.
6mnd uitzingen en uiteindelijk toch maar actie ondernemen.
Kan net zo goed een hobbyachtig bijbaantje geweest zijn voor een paar uurtjes in de week.
Het idee van hun product is natuurlijk best geinig, maar ik vraag me af hoe zinvol het nou echt is. 'Iedereen weet' dat een LED-lamp minder stroom verbuikt dan een gloeilamp. Als je ziet dat je wasmachine een grootverbruiker is in huis, ga je denk ik niet minder wassen? Het is veelal niet kostenbesparend om een werkend apparaat te vervangen (ik heb wel is begrepen dat koelkasten de uitzondering hierop zijn), of zelfs mileuontlastend (aangezien je dan een apparaat te vroeg in het recycletraject laat lopen)

Het feit dat je weet dat je met wassen en koken het meeste stroom verbruikt, is toch duidelijk iets waar je weinig mee kan. Als je vindt dat je stroomrekening te hoog is, kan je volgens mij beter gewoon al je apparaten is nalopen, aldanniet met een tussenstekker met stroomteller (zo kwam ik een aantal jaar geleden achter dat de PC die ik als thuisservertje had draaien voor ongeveer 20 euro aan stroom per maand verbruikte)
Mss wast iemand vaak omdat ie te weinig textiel heeft, dus steeds n klein wasje moeten draaien. Wat extra textiel aanschaffen en dan kunnen wasbeurten worden samengevoegd.
Of beter opsplitsen in hete/koude was (evt mbv meer textiel/wasmanden aanschaffen), scheelt ook.
(Heb er verder geen verstand van, maar ikzelf doe uitsluitend volle machines op 40 en dat werkt prima. Als iets op is en ik geen volle machine "haal", dan koop ik datgene bij).
iig, zodra iemand weet dat het de wasmachine is, kan ie zich daarin verdiepen.

Maar ja dat is waar, iemand die erin is geinteresseerd kan het evengoed per apparaat nalopen. Iemand die dat niet is, zal ook niet snel zo'n Ipsum ding gebruiken.
Het is mss handig voor de doelgroep die een beetje geinteresseerd is maar niet teveel :) Of mensen zonder rekenvaardigheden/technisch inzicht.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 4 februari 2019 18:57]

De meeste mensen weten niet precies waar hun grootste stroomverbruikers zitten. Dat kun je natuurlijk op verschillende manieren achterhalen (je hoeft daar niet eens voor te meten), maar het gaat om bewustwording.
Het feit dat je weet dat je met wassen en koken het meeste stroom verbruikt, is toch duidelijk iets waar je weinig mee kan
Natuurlijk wel. Wassen gebeurt vrijwel altijd in combinatie met drogen. Je kunt er voor kiezen je wasmachine altijd helemaal te vullen en daarmee dus minder wasjes te draaien. Je kunt soms op een lagere temperatuur wassen, je kunt een energiebesparend programma gebruiken. Je kunt een wasrek ophangen en wat minder vaak je droger gebruiken.
En, belangrijk, als je voor de koop van een nieuwe wasmachine of droger staat, kun je eens goed kijken naar het verbruik. Vervangen van bestaande apparatuur levert een besparing op, maar is financieel niet voordelig.
Die naam was zeker een placeholder?
Volledige naam zal wel Lorem Ipsum Energy zijn, met als ondertitel Dolor sit amet :+
Jammer, een erg leuk idee om mensen inzicht te geven op een makkelijke manier en daarmee de tools te geven om energie te besparen en mee te bouwen aan een duurzamere wereld. Hoe simpel het ook lijkt voor de eindgebruiker, het analyseren van zo'n energiepatroon is geen kinderspel en een zeer grote uitdaging vanuit wetenschappelijk oogpunt. Ik heb vanuit de Universiteit Twente het één en ander van dichtbij mee mogen maken. Hopelijk dat er vanuit het failliesement iets moois kan ontstaan om toch door te kunnen bouwen, want de kennis die is opgedaan is erg waardevol om ook ten onder te gaan.

Ook cru is dat we zelf vandaag ook met een artikel in de Tubantia staan over hoe waardevol inzicht in energieverbuik is om te kunnen besparen: Warmedrankenautomaten die op de UT een equivalent aan 30 huishoudens qua elektriciteit verspillen
Het algoritme zou aan de hand van het verbruik van de slimme meter apparaten moeten kunnen herkennen. Op die manier zouden gebruikers beter inzicht moeten kunnen krijgen op hun verbruik, door het inzichtelijk maken van het verbruik per apparaat.
Dat lijkt me nog een aardige opgave voor een dongel. Een (slimme) meter weet namelijk alleen iets over het totaal verbruik/teruggaaf en heeft geen weet van aanwezige groepen en apparaten. De telegram berichten die naar zo'n dongel gaan bevatten dan ook alleen de huidige waarde voor stroom hoog/laag , welke momenteel actief is en de gas meter stand.

Daarnaast hoef je deze data natuurlijk niet aan een 3de partij te geven om inzicht in je verbruik te krijgen. Een Raspberry pi en dsmr-reader software bieden mij meer dan voldoende inzicht. (Daarnaast kan de Pi ook gebruik worden voor Pi-Hole, maar dat staat hier los van.)

[Reactie gewijzigd door CyberJack op 4 februari 2019 16:28]

Volgens De Bie zouden huishoudens gemiddeld twintig procent kunnen besparen op energiekosten met het gebruik van de dongle
De gemiddelde energiegebruiker kan vast besparen, maar dat heeft weinig met zo'n dongle te maken. Gewoon je apparaten uitzetten / uit 't stopcontact halen als je ze niet gebruikt, je lampen uitdoen als je het vertrek verlaat, zuinige LED-lampen kopen... Heb je echt geen dongle voor nodig om dat te bedenken.
Ik kan vast zelfs wel 50% besparen; als ik mijn PC en verwarming nooit meer aanzet... ;)
Met een relay je hoofdschakelaars besturen op afstand kan ook :P
moet je alleen rekening houden met de groep waar je koelkast op staat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee