ACM: consument moet beheer over toegang tot slimme-meterdata krijgen

De consument moet de regie krijgen over de toegang tot zijn gegevens van slimme meters, vindt de Autoriteit Consument en Markt. Wie geen expliciete toestemming heeft van de consument, zou technisch geen toegang tot de meterdata moeten hebben.

ACM slimme meters overzicht van poortenDe ACM constateert dat er bij marktpartijen nog veel onduidelijkheid bestaat over wie onder welke voorwaarden toegang tot data van slimme meters heeft. Dit zou er onder andere voor zorgen dat bedrijven afwachtend zijn met het introduceren van nieuwe diensten op dit gebied.

In haar Visie datagovernance energie zet de autoriteit daarom uiteen hoe de toegang tot meetgegevens nu is geregeld en hoe dat zou moeten zijn. De huidige praktijk voldoet in de visie van ACM in ieder geval op belangrijke punten niet, concludeert de autoriteit.

Momenteel kan de consument niet zelf zijn eigen gegevens inzien en de zeggenschap ligt bij de netbeheerder. Derde partijen moeten wel toestemming hebben van klanten om de gegevens te gebruiken, maar die partijen moeten die toestemming vervolgens aan de netbeheerder tonen, die dan beslist over toegang tot de data.

De ACM wil dat consumenten de technische mogelijkheden krijgen om te bepalen wie toegang krijgt en om in te zien wie toegang heeft gekregen. "Het voordeel hiervan is dat het op deze wijze voor de consument altijd inzichtelijk is aan wie hij wanneer en waarvoor toestemming heeft gegeven. Een dergelijk inzagerecht is overigens ook wettelijk vereist op grond van de AVG", schrijft de ACM. Als toegang door niet-geautoriseerde partijen technisch onmogelijk is, zou dit de consument het vertrouwen geven dat zijn privacy niet geschonden kan worden.

Ook maakt de organisatie zich zorgen over de kwaliteit van de meetgegevens die de netbeheerder kan aanleveren. Door storingen en niet-actieve meters zouden die gegevens vaak onvolledig zijn, wat belemmerend zou werken voor de introductie van nieuwe diensten door derde partijen. De autoriteit hoopt dat haar visie bijdraagt aan verbetering, maar niet duidelijk is welke stappen de overheid en de sector verder nemen om ervoor te zorgen dat de zeggenschap weer bij de consument komt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-03-2019 • 14:38

178

Reacties (178)

178
176
99
15
1
68
Wijzig sortering
Zou een goede stap vooruit zijn. Vorig jaar (nog voor de nieuwe AVG) eens staan praten met een energie-verkoper. Voordat ik het wist had hij mijn postcode en huisnummer ingevuld en 'namens mij' op accepteren gedrukt zodat hij mijn gegevens kon zien. Heb hem daar direct op aangesproken, toen kreeg ik de reactie 'dat hij dacht dat ik het wel goed zou vinden'.

Zo makkelijk is het dus voor willekeurige verkoopmedewerkers van een energieleverancier waar ik nog nooit zaken mee gedaan heb om mijn stroom en gasverbruik in te zien.
Precies dit. Ze mogen het niet zonder toestemming, maar ze kunnen het wel. Hoe controleer ik of de meter onterecht uitgelezen is? En beste medeburgers; graag een keer ophouden met dat men toch niets te verbergen heeft.
Heb gewoon zo'n oude meter. Problem solved. Of beter gezegd, nooit gecreëerd. Zag het nut van een slimme meter toch al niet, vooral slim voor anderen ...
Kwestie van tijd voordat ook jij een nieuwe meter hebt en dit gewoon verplicht is ... :X
Heb em geweigerd en als ik er nu 1 wil moet ik er voor betalen (en dat ga ik zeker niet doen).

Zal nog wel ff duren dus. Weet daarbij prima wat m'n verbruik is, ook geen idee wat die slimme meter daar aan moet veranderen. Moet toch nog rondlopen met W-meter om te kijken wie wat(t) trekt.
In Finland is het uitgangspunt dat door een burger gegenereerde data van die burger is.

Dat hoef je dus niet per toepassingsgeval apart te regelen - dat is een uitgangspunt dat bij wet geregeld is.

Zou veel duidelijkheid scheppen als we dat overal in de wereld zo zouden regelen.
De energiemeter is in Nederland niet van de consument, dus wie er data genereert is hier niet echt duidelijk.
Als consument heb ik gedragingen (wanneer ben ik thuis, kook ik elektrisch en/of met gas, douchen, heb ik een bubbelbad, was ik mijn auto met heet water, you name it). De slimme meter meet mijn gedrag en de energetische consequenties van mijn gedrag in de tijd. Daarmee worden dit persoonsgegevens, en dient hier heel zorgvuldig mee omgegaan te worden. Daar is al wet- en regelgeving over, dus de duidelijkheid valt mee :)
Zo slim zijn deze slimme energie meters nu ook weer niet. Het standaard model die een net beheerder installeert, is niks meer dan een meter die de totaal som van gebruikte energie doorgeeft op afstand aan de net beheerder.

Er is dus geen informatie bekend waar jij je stroom (of gas) voor gebruikt. Puur alleen hoeveel je gebruikt.
De meter is inderdaad niet bijster slim, dat valt wel mee. Slimste is misschien nog wel de ping-functionaliteit en "the last gasp".

Maar als statisticus zeg ik: Geef mij je kwartierwaarden, en ik vertel je of je thee drinkt, hoeveel en wanneer. Of je van douchen houdt of liever in bad gaat, of je zonnepanelen, hoeveel, en onder welke hoek in welke windrichting ze liggen. Ook weet ik hoe laat je naar bed gaat en weer opstaat, en uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Of er sporters zijn in het huishouden, of juist couch-potatous.

Dankzij statistiek kun je meer prijsgeven dan je wilt.
Maar als statisticus zeg ik: Geef mij je kwartierwaarden, en ik vertel je of je thee drinkt, hoeveel en wanneer. Of je van douchen houdt of liever in bad gaat, of je zonnepanelen, hoeveel, en onder welke hoek in welke windrichting ze liggen. Ook weet ik hoe laat je naar bed gaat en weer opstaat, en uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Of er sporters zijn in het huishouden, of juist couch-potatous.
Als ze niet liegen krijgt mijn energieleverancier eens in de twee maanden een meterstand. Daar is niet heel veel uit af te leiden, denk ik.
Een keer per twee maanden valt inderdaad nog wel mee. Des te vaker de waarder uitgelezen worden, des te meer je eruit kunt afleiden.

Een keer per twee maanden is voldoende voor het betalen van de energierekening.
Vaker uitlezen is noodzakelijk om ook in de toekomst onze energievoorziening stabiel te houden. Deze data dient echter wel gegarandeerd geanonimiseerd en dus anoniem te zijn.
Vaker uitlezen is noodzakelijk om ook in de toekomst onze energievoorziening stabiel te houden. Deze data dient echter wel gegarandeerd geanonimiseerd en dus anoniem te zijn.
Waarom zou dit op woning niveau noodzakelijk zijn? Je kan dit toch veel eenvoudiger bijvoorbeeld per wijk registreren! Daarmee genereer je ruim voldoende informatie voor grid stabiliteit en hoef je niet op aansluiting niveau mee te kijken met alle privacy discussies tot gevolg. Ik zie echt niet welke voordelen dit oplevert voor de netbeheerder, buiten de opbrengsten voor big data natuurlijk.
Beste TLer,

Op woningniveau wordt pas belangrijk als er met warmtepompen, zonnepanelen en dergelijke grotere pieken en dalen in de LS-(LaagSpannings)-kabels op gaan treden.

Zeker bij langere kabels met veel aansluitingen wordt het voor de Netbeheerder belangrijk om te weten wat er in die kabel gebeurt. De Netbeheerder is wettelijk verplicht om aan PQ (Power Quality) eisen te voldoen: Geen dips van meer dan zoveel miliseconden, spanning tussen een bandbreedte houden, etc.

Ook wil je niet dat kabels te warm worden, omdat ze daardoor versneld kunnen 'slijten' (degradatie isolatiemateriaal).

Verder speelt mee dat bij 3-fase kabels zelden geregistreerd wordt op welke fase een aansluiting aangesloten zit. Dat kan voor onbalans zorgen. (Wederom: PQ).

Netstabiliteit op wijkniveau regelen? Dat lukt dan alleen op MS(MiddenSpanning)-niveau. Ook in the last mile, tussen transformatorhuisje en onze huizen en bedrijven, dienen we zorgvuldig om te gaan met de assets die de transportfunctionaliteit moeten waarmaken, elke dag opnieuw. Dat lukt niet als je "blind bent" t.a.v. van wat er in je netten gebeurt. Daar zijn netbeheerders in rap tempo vandaag aan het bewegen. En daarbij gaat het dus niet om hoe eenvoudig iets te registreren is, maar om of je op de juiste plekken de juiste dingen meet. Zonder meetstrategie gaan we in dit land veel knelpunten in onze elektriciteitsnetten krijgen.

Moet je dat weten *wie* er achter die aansluiting zit? Nee, voor dit soort analyses niet. En als Netbeheerder kun je dat ook niet zien als je dit soort analyses uitvoert. Dat wordt, mede met het ook de de AVG heel strikt afgeschermd. Alle verbruiksdata die verwerkt wordt, wordt verwerkt met de juiste grondslag. Toezicht ongeoorloofd datagebruik is bij de Netbeheerders de norm, en de toezichthouders zijn hier ook scherp op.

Tot slot: de Netbeheerder haalt geen omzet uit Big Data van de Slimme Meters, laat staan dat er winst op gemaakt wordt. Wel worden de kosten voor ons allemaal in dit land lager als we onnodig onderhoud kunnen voorkomen. Data helpt daar enorm bij.
Een keer per twee maanden valt inderdaad nog wel mee. Des te vaker de waarder uitgelezen worden, des te meer je eruit kunt afleiden.
In dit soort nieuwsberichten wordt door mensen met een schijnbaar politieke agenda altijd baarlijke nonsens verspreidt. Je energieleverancier leest je meter 6-8 keer in een jaar uit. Iedere twee maanden en keer extra om de jaarafrekeningen op te maken, en misschien nog een keer extra als je nieuwe klant bent.

Vaker uitlezen mag niet behalve als je daarvoor expliciet en uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Verborgen vinkjes mogen niet, en de ACM ziet daar op toe. Sowieso is vaker uitlezen altijd deel van een aanvullende dienst, vaak betaald. Als jij geen Toon hebt ofzo, is die 6-8 keer per jaar de norm.
Vaker uitlezen is noodzakelijk om ook in de toekomst onze energievoorziening stabiel te houden.
Ik heb geen idee wat je er toe brengt dat op die manier te zeggen. De boekhouder van je energie-leverancier kan prima aan de hand van het maandelijks gefactureerde aantal kWh's vertellen hoeveel stroom er gebruikt wordt. Per wijk, per complex, of op postcode of leeftijd van de contractant. Daar hoef je echt niet nog een keer extra meters uit te lezen. Als het al zou mogen, want het mag eenvoudigweg niet.
Dat is een uitzondering dan. Oxxio leest standaard per kwartier uit. Moet je wel ‘toestemming’ voor geven, maar dat zit lekker handig achter een vinkje verstopt die ze heel vakkundig zo hebben geplaatst dat iedereen klakkeloos doorklikt.
Best wel creepy :/
Ik vraag het mij af...
Heel ins huis schakelt op zonsondergang aan en om 00:00 uur uit, ook als wij al liggen te slapen.

Mijn vrouw douched zo lang, dat in bad gaan een besparing zou opleveren :z

En in dat kwartier dat jij denkt dat ik thee heb gedronken, kan ik ook mijn overhemd alvast gestreken hebben voor de volgende dag.

In plaats van een couchpotatou, zat ik niet op de bank, maar in een andere kamer op de crosstrainer naar de tv te kijken.

Dan hebben we nog bijkomend ander verbruik, waardoor het één grote verzameling wordt van kWh. Staat de koelkast toevallig net op dat moment samen met de vriezer te koelen...

Ik lees het geheel uit met domoticz en ik vraag mij vaak al af hoe het op Eem bepaald moment zo hoog kan zijn. Er zijn totaal geen standaard waarden aan gedrag te hangen. De tv beneden doet max 100 watt en de tv boven 300 watt. De versterker doet alleen al 300 watt nominaal, terwijl de soundbar meestal maar op 100 zit.

Te veel variabelen waardoor conclusies buiten koken en drogen onmogelijk zijn...

Zit even in de afgelopen dag te kijken, het lijkt net of je gisteren avond gekookt hebben (wij hebben geen gas).
Maar je hebben pizza’s in de oven gegooid en ik was bezig met de hoge druk reiniger in de tuin. Dat verbruik samen komt overeen met de inductiekookplaat... Dat is exact wat ik bedoel...

[Reactie gewijzigd door BlakHawk op 22 juli 2024 14:22]

Die domme meter die elke 10 sec die informatie slim kan afgeven, kan je prima gebruiken om iemand leefwijze en gedragingen te achterhalen. Probleem met de data is ook dat ik niet weet of en wanneer die informatie nu wel of niet wordt verzameld, laat staan geïnterpreteerd.
Volgens de site van de consumentenbond:
De slimme meter wordt op de volgende momenten uitgelezen door de energieleverancier of netbeheerder:

1 keer per jaar voor het opmaken van de jaarrekening;
12 keer per jaar voor een verbruik- en kostenoverzicht (voor jezelf);
bij een eventuele overstap naar een andere leverancier of verhuizing;
bij beheer of onderhoud van het energienet, als dat nodig is.
Maar dat kan natuurlijk snel aangepast worden per meter.
Probleem is ook dat ik, bij mijn weten, niet kan opvragen of, door wie, met welke reden en wanneer mijn data is opgevraagd,
Daarom moet je ook toestemming geven dat een derde (dus ook je energieleverancier) deze gegevens in mag zien. Maar of jouw gedragingen jouw eigendom zijn weet ik niet. Zolang ze niet te herleiden zijn naar een individu, mag het wel. Bijvoorbeeld hoeveel auto's er over een weg gaan. Hoeveel energie jouw straat gebruikt, etc.
Dat is totaal niet de bedoeling van een slimme meter.
Is puur om digitaal je meterstanden door te geven.. That's it.
Als consument heb ik gedragingen (wanneer ben ik thuis, kook ik elektrisch en/of met gas, douchen, heb ik een bubbelbad, was ik mijn auto met heet water, you name it). De slimme meter meet mijn gedrag en de energetische consequenties van mijn gedrag in de tijd. Daarmee worden dit persoonsgegevens, en dient hier heel zorgvuldig mee omgegaan te worden. Daar is al wet- en regelgeving over, dus de duidelijkheid valt mee :)
Gas en elektra verbruik, zegt niets over je gedragingen. Indien 1-persoonshuishouden, kan men zien dat je thuis bent aan de waarden
I respectfully disagree :)
Anoniem: 511810 @Hackus30 maart 2019 11:58
Ik log zelf de data van mijn slimme meter en met een simpele fourier transformatie op het afgenomen vermogen bijvoorbeeld kan ik tot op de 10 watt nauwkeurig zien hoeveel mijn bubbelbad gebruikt. Ook kan ik precies zien hoe laat en wat er gekookt wordt etc etc.
Serieus, de data die uit de slimme meter te halen is is zorgwekkend.
Wat ik nietbweet echter, is met welke frequentie de data via de provider gelogen wordt ik kan er 6 datasets per minuut uithalen.
Hier eigen bedrijf, verbruik van 70.000 kWh per jaar, waarvan helft nachtstroom. Veel kunnen ze dr bij mij niet uit opmaken volgens mij }>
Natuurlijk zijn er altijd situaties te schetsen waar men schijnbaar niets mee kan. Kern is dat men wanneer iemand dat noodzakelijk vindt, ook met een verbruik van 70MWh je prima de gedragingen kunt nagaan en die interpoleren. Kwestie van veel en vooral regelmatig data verzamelen.

Ik kan hier thuis op basis van verzamelde elektra-gegevens prima zien hoe men naar bed, opstaat, de auto uit de garage wordt gehaald, TV kijkt en wat er ongeveer gekookt of in de magentron wordt geflikkerd. Staar je niet blind op totale, die zg. slimme meter kan elke 10 seconden een momentele status versturen. Ik kan zelfs zien of mijn koelkast of vriezer inschakelt en daarmee of (en hoe vaak) de deur is geopend (geweest).

In jou geval, weten ze al het type bedrijf (KvK) en kunnen ze imho prima aangeven of en in hoeverre dat past in/binnen de gemiddelden. Ik vermoed zo maar(al gaat het maar om je gevoel) dat jij het niet leuk gaat vinden wanneer de belastingdienst (omdat het ooit dus kan) vrijelijk toegang heeft tot jouw stroom (aan) data.
Zonder dat de consument energie gebruikt wordt er ook geen data gegenereert. Lijkt me dus vrij simpel.
Als de consument geen energie gebruikt wordt er ook data gegenereerd -> namelijk wanneer de consument geen energie verbruikt. Dit lijkt een heel banaal iets maar ook hieruit is een hoop te extrapoleren. Hoe vaak gaat iemand op vakantie en hoe lang, hoe laat vertrekt iemand naar zijn werk, hoe laat komt deze weer thuis, etc.
je huurt hem dus alles wat jij ermee doet of genereerd is van jouw.
Je huurt de meter niet.
Alles na de verzegeling is van jou.
Op oude nota's stond bij mij huur. Dat ze dat later veranderd hebben is een andere zaak.
Ik heb net Enexis aan de telefoon gehad en je kunt het hele mechanisme van het opsturen van de gegevens naar wie dan ook uitzetten. Dit houdt in dat je de gegevens 1 keer per jaar alsnog zelf op moet nemen en opsturen.

Indien het aanstaat, dan wordt er 1 keer per maand data naar je energieleverancier gestuurd (dit was 2 maanden). Door het aanzetten zul je impliciet wel toestemming geven tot het delen van data.
In Finland is het uitgangspunt dat door een burger gegenereerde data van die burger is.
Grappig, ik heb al vaker in discussies aangehaald wat anderen met onze gegevens moeten.
Ik snap ook niet waarom dit in Finland wel zo wordt gezien en in Nederland niet.
Als Pietje iets zoekt, dan is de handeling van Pietje de oorzaak dat gegevens bestaan, zoals zoekhistorie.
Als Pietje geld verdient en een auto koopt, dan is de handeling van Pietje de oorzaak dat de auto voor zijn deur staat.
Nu wordt de data ons ontnomen, want: winst. Maar een gast die bij je op bezowk is die pakt niet je auto om bijvoorbeeld boodschappen te doen.

Het is dus net wat we afspreken en ik denk niet dat het goed is om onze eigendommen, onze data, te laten afnemen. Als een eigendom wordt afgenomen, dan is dat toch nog steeds diefstal...

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 14:22]

is in NL toch niet anders. Dat is toch het uitgangspunt van GDPR, waarop in NL de Algemene Verorderning Gegevensbescherming (kortweg AVG) op is gestoeld.
Ik heb de "slimme meter" ook steeds geweigerd, omdat ik mijn oude wilde houden.
Op gegeven moment kun je een meterwisseling niet meer weigeren, je krijgt gewoon een brief dat je huidige meter niet meer voldoet, omdat de "levenstermijn" om is.
En dat kan ik weer niet controleren ...
Omdat ik bleef volhouden geen "slimme meter" te willen, heb ik een nieuwe maar "domme meter" gekregen.
Dat heb ik gecontroleerd op basis van het type. Ook of deze op de lijst staat van meters die niet goed zijn.

Aan de telefoon probeerden ze me nog wel om te praten, "weet u wel hoe handig dat is?"
Gemaakt door de overheid die iedereen aan de slimme meter wil hebben.
Derde partijen moeten wel toestemming hebben van klanten om de gegevens te mogen gebruiken, maar die partijen moeten die toestemming vervolgens aan de netbeheerder tonen, die dan beslist over toegang tot de data.
Dat is toch ook maar deels?
Mijn stroomleverancier vraagt steeds met grote rode waarschuwingen dat er geen toegang is en of ik die alsjeblieft wil verstrekken "voor betere metingen", maar intussen krijg ik wel elke 2 maanden een mailtje met informatie over m'n verbruik ten opzichte van "de vorige periode" en "het jaar ervoor". :+
En dat schijnt blijkbaar gewoon te mogen zonder verdere (uitdrukkelijke) toestemming.

Prima als ze hem 1x per jaar uitlezen voor de meterstanden, maar steeds opnieuw uitlezen voor andere doeleinden vind ik eigenlijk niet noodzakelijk - maar er is ook geen manier om dat uit te zetten. Mede omdat ik ze eigenlijk gewoon niet vertrouw, het zijn enorme geldwolven op de services markt en er staat een hele rits third party disclaimers in de policies.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:22]

Jouw stoomleverancier krijgt netjes één keer per maand of eens per twee maanden de meterstanden door van de netbeheerder. Dat is al meer dan ze nodig hebben (één keer per jaar is genoeg om de rekening op te maken). De rest is gezeur en het is zelfs maar de vraag of ze legaal bezig zijn om jouw waarschuwingen te verstrekken met het verzoek om meer toegang. Dat is op (of over) het randje van valse voorlichting. Niemand is verplicht of mag verplicht of gedwongen worden om privacy gevoelige gegevens aan derden af te staan.

De conclusie van de ACM kan mij wel wel bekoren, maar strikt genomen zijn de consumenten niet de eigenaar van de meter. De meters zijn eigendom van de netbeheerders en worden tegen geknoei verzegeld.
De ACM will daar een soort gedeeld eigendom van maken waarbij de gebruiker eigenaar van de data wordt. Daar zit wel enige spanning tussen de belangen van de twee partijen.

Op zich wel goed als er een soort web-portal komt waarin iedereen zelf de dataoverdracht naar andere partijen aan en uit kan zetten. Je creëert echter weer een bron waar hackers watertandend naar kijken.
Ik zou een tussenoplossing waarbij de beheerder je informeert zodra een partij (zogenaamd met jouw toestemming) toegang tot je data vraagt en een jaarlijks overzicht van de partijen die toegang tot jouw meter hebben al prima vinden. Natuurlijk moet je ook toegang kunnen weigeren of intrekken, zelfs zonder de andere partij daarin te betrekken. Dat overzicht ontbreekt nu.
De AVG is heel duidelijk. Als het om persoonsdata gaat en er is twijfel tussen een bedrijf of een consument dan is de consument in eerste instantie de enige eigenaar. En mag een bedrijf pas na zeer expliciete toestemming deze data ontvangen.
Helaas is het eigendom van de slimme meter helemaal niet onduidelijk. Die is 100% van de netbeheerder. Daarom mag de consument daar zelf ook niet aankomen. Pas na de meter ben jij de eigenaar van je eigen netwerk. Ook de elektra en het gas wat door de meter gaat in niet van jouw, ook dat is het pas nadat de hoeveelheid is gemeten en het jouw netwerk ingaat. Tot dat moment is de elektra en het gas nog van de energieleverancier.
Het verbruik is echter onlosmakelijk verbonden met het gedrag van de consument. Er zijn dus drie partijen betrokken bij die meter. De energie leverancier heeft er recht op om te weten hoeveel gas en elektra jij gebruikt, de netbeheerder moet dat ook weten om zijn net goed te kunnen monitoren en jij als gebruiker hebt ook het recht om inzicht in je eigen handelen te hebben, zodat je ook de kosten in de hand kunt houden.
De AVG gaat over persoonlijke gegevens. Of het gebruik van gas en elektra daaronder gerekend moet worden is onduidelijk. Je gebruikt het immers niet persoonlijk, maar samen met je huisgenoten via allerhande toestellen. Op het punt waar het verbruik gemeten wordt is het ook nog niet van jouw.

Ik ben het zeker met de ACM eens als iedereen zelf meer controle krijgt over het delen van de gegevens en ik hoop dat netbeheerders dat ook gaan volgen, maar juridisch gezien hebben ze wel een paar punten om dat niet te doen.
Het gaat toch niet om het eigendom van de meter, maar om de data? Die creëert de gebruiker zelf, dus is de data van de gebruiker. Bovendien is de meter gekoppeld aan een adres, dus persoonsgegeven (of dat nou voor een heel gezin of voor een 1-persoons huishouden is maakt daarvoor niets uit lijkt me). Dus voor zover ik kan beoordelen is de data gewoon jouw eigendom, en is waarschijnlijk ook de AVG van toepassing, aangezien je verbruikspatronen best als persoonlijke gegevens kunt zien. Dat het apparaat wat jouw verbruik logt niet van jou is, doet daar niks aan af. Immers is de apparatuur in het ziekenhuis ook niet van jou, maar jouw gegevens mogen ze niet zomaar delen. Zelfs geen röntgenfoto. Jouw data, jij beslist. Moeilijker hoeft het wat mij betreft niet te zijn.
Je hebt zeker een grote invloed op het gebruik, maar het is niet direct persoonsgebonden zoals de data waarvoor de AVG bedoeld is. De AVG van toepassing verklaren is wel heel gemakkelijk. Wat hier gelogged wordt zijn gegevens die voor drie partijen interessant zijn en die alle drie belang hebben om het verbruik te meten.De netbeheerder om zijn net te monitoren, de energie leverancier om jouw van een juiste rekening te voorzien en jij zelf om je privacy te bewaken.
Elke partij wil graag toegang tot de meter. De vraag is echter in hoeverre dit nodig is. De afrekening gaat per jaar, dus is een jaarlijks inzicht voldoende. Voorheen kwam de meteropnemer langs en je was (bent) verplicht die zodanig toegang te verschaffen dat hij de meter kan aflezen. De netbeheerder heeft geen detail data per adres nodig, maar ook die moet je toegang verlenen om de meter te controleren of vervangen.
Er is een compromis afgesproken dat de eigenaar van de meter (netbeheerder) ook de data beheert en de meterstanden maandelijks doorgeeft aan je energieleverancier. Je hebt overigens het recht om dat te weigeren, maar dan komt de meteropnemer weer langs.
Ik vermoed dat jij het vooral hebt over de detailgegevens (elk kwartier). Die gegevens hebben nog de netbeheerder, nog de energiemaatschappij beslist niet nodig op adresniveau. Daar zit ook een grotere privacy component in. Die data mag ook niet zomaar zonder jouw toestemming uitgelezen worden. Ik kan me voorstellen dat veel mensen denken dat dit puur privé data zijn, maar dat is nooit vastgelegd. Daar de gebruikers ook geen mensen zijn, maar automaten. Dat is ook waarom je de AVG niet zomaar van toepassing kan verklaren.
Ik zou ook graag willen dat het zo duidelijk is als jij voorstelt, maar helaas zijn er een paar haken en ogen waardoor het toch minder duidelijk is. Het voorstel van de ACM houdt eigenlijk in dat deze data wel onder de AVG komt te vallen. De opmerking komt echter niet van de AP omdat apparaten nu eenmaal geen recht op privacy hebben.
De data beschrijft het gedrag van een (of enkele) personen die gemeten worden.
Dat is nauwkeurig genoeg om op enig moment inzicht te krijgen in wat aan/uit gezet gaat worden.
(samen met een database van verbruikers met vermogens verbruik) geeft dit wel degelijk inzicht.
Ga zelf maar meten via de interface op de "Slimme Meter" en je krijgt vanzelf een patroon te zien.

Daar is met een meetpunt / jaar best voldoende om een jaarrekening van te maken (geen bezwaar tegen).

De meter KAN elke 5 minuten uitgelezen worden (Dat is een technische acceptatie eis, ik kan de link zo snel niet vinden, maar er is een Engels British Standards document dat de normen voor de EU beschrijft). Daarmee is veel meer vast te leggen.

Zo vaak meetwaarden verzamelen is IMHO niet noodzakelijk voor een normale rekening opmaak.
Als mensen per maand betalen dan zou eens per maand nog redelijk lijken.
De data geeft het verbruik van apparaten weer. Die geven niet aan welk apparaat dat is of wie het bedient. Daarmee is de AVG niet zomaar van toepassing te verklaren. Dat we dat wel graag willen doet er niet toe.
De netbeheerder mag standaard één keer per maand je meter uitlezen en doorgeven aan je energiemaatschappij. Dit mag je overigens ook weigeren. Voor vaker uitlezen is jouw nadrukkelijke toestemming nodig. Dat lijkt wel veel op de werking van de AVG, maar is niet helemaal gelijk. Het voorstel van de ACM komt er eigenlijk op neer dat de AVG wel van toepassing wordt verklaard. In dat geval moet je (indien mogelijk) ook zelf het beheer kunnen uitvoeren. Bij Liander kan je het uitlezen in elk geval al zelf stoppen, dus wat de ACM voorstelt kan gewoon.
Ik weet niet of de netbeheerders dwars gaan liggen (ik hoop het niet), maar als ze de uitvoering willen houden zoals dat nu is zouden ze kunnen protesteren.
klopt, maar een was machine neemt een bepaalde hoeveelheid energie af en doet dat volgens een bepaald patroon. (meetbaar in een proef opstelling) daarna zijn de meetwaarden een meetbaar en identificeerbaar signaal op de kabel. Hetzelfde geldt voor lampjes, boilers, etc. etc. Zeker als Gas & Stroom gecombineerd gemeten worden levert dat meer inzicht op. Het kan nog een stap beter als het waterverbruik er gelijk bij gemeten wordt.

Dit lijkt op de discussie: MAC adres is een technisch item dat bij een apparaat hoort voor communicatie (helemal geen identificatie...) Doordat bij telefoons bepaalde personen horen, ontstaat er ineens wel een persoon gegeven omdat een MAC adres de nabijheid van een persoon kan impliceren.

Bij AVG gaat het er niet om hoe iets bedoeld is, maar hoe iets UITWERKT. (groot verschil).
Vooralsnog absurd voorbeeld: Als iemand een methode kan verzinnen hoe je mensen kan identificeren aan de hand van de "Nationale Broccoli Verkoop Cijfers" en dat betrouwbaar kan aantonen, dan worden de Nationale Broccoli Verkoop Cijfers" een persoonsgegeven.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 14:22]

Een MAC adres is aan één apparaat gekoppeld, wat je ook nog eens de hele dag bij je draagt.
De meter is aan een adres gekoppeld, waar meerdere personen kunnen wonen. De netbeheerder is een partij die de meterstanden nodig heeft (eigenlijk alleen om door te geven aan jouw energie provider)
Verder gelden de afgesproken regels voor het doorgeven van de meterstanden. Die regels zijn grotendeels gelijk aan de AVG. De uitzondering is dat je zelf niet direct invloed hebt op het uitlezen van de meter en het doorgeven van de standen. Ook daar zit de netbeheerder namelijk weer als tussenpartij tussen.

Het doorgeven en uitwerken van de gegevens voldoet aan dezelfde regels als de AVG, het beheer echter niet. De ACM volgt precies jouw redenatie omtrent een MAC adres.
Als er maar huishoudens bestaan met één bewoner ==> dan moet het behandeld worden als persoonsgegeven voor ten minste DIE partij...

Er zijn ook telefoons die bij een bepaalde functie horen.... dus daarom zou het ineens geen persoonsgegeven zijn?...
De data wordt ook zo behandeld. De afspraken zijn volledig analoog aan de AVG. De data vormen echter ook bedrijfsdata van de netbeheerder en de energieprovider. In privacy termen is het netjes dichtgetimmerd. Alleen in het beheer zit het anders.
Een telefoon kan je nog uitzetten, thuis laten enz. Daar heb je dus zelf veel controle op. De ACM is het met jouw eens dat de meterstanden als privacy data gezien moeten worden en dat je daar zelf de controle op moet kunnen uitoefenen. Dat is echter (nog) niet zo.
De AVG gaat over het verzamelen van gegevens die (kunnen) worden gekoppeld aan persoonsgegevens.

In dit geval betreft het de koppeling van energieverbruik aan de persoonsgegevens van de persoon op wiens naam de aansluiting staat. Of er achter die aansluiting 1 of meer mensen wonen doet in het kader van de AVG niet terzake. Van wie de meter is maakt ook niet uit.

De netbeheerder heeft de verantwoordelijkheid voor het meten van het verbruik. Die heeft dus een grondslag om deze gegevens te verzamelen. Het delen van deze gegevens met de energieleverancier is logisch voor de afrekening van het verbruik, maar dit dient zo beperkt mogelijk te zijn. 1x per jaar verzamelen en doorgeven lijkt dan een correcte frequentie, aangezien de afrekening per jaar geschiedt.

Voor alle overige vormen van verzamelen en delen moet expliciete toestemming worden gevraagd.
Als jij de energie zelf gebruikt heb je gelijk. Alleen overleef je het niet zo lang met je vingers in het stopcontact.
Ik schreef al dat het apparaten zijn die de stroom verbruiken. Die geven niet door wie ze zijn, of wie ze gebruikt. Ze kunnen ook gewoon werken zonder dat jij er bent. Apparaten hebben geen privacyrecht. Het is daarom ook niet de AP die aanslaat, maar de ACM die een voorstel doet.

Gelukkig zijn er wel een aantal afspraken gemaakt omtrent het uitlezen van een slimme meter. Voor meer dan één keer per maand de gegevens doorsturen moet je nu ook al expliciete toestemming geven. De data maandelijks doorgeven mag alleen aan je energie leverancier.Je hebt ook het recht om het uitlezen helemaal te stoppen. Die regels komen grotendeels overeen met de AVG. Je privacy is dus wel gewaarborgd, maar je hebt er zelf geen toezicht op.

Het belangrijkste verschil tussen praktijk en het voorstel is wie de knopjes mag bedienen, Nu doet de netbeheerder (als eigenaar van de meter) dat. De ACM wil dat naar de consument verschuiven en er zijn argumenten te bedenken waardoor een netbeheerder dat geen goed idee zal vinden (Ik ben het er niet meer eens, maar dat doet er hier niet toe) en zelf de controle wil blijven doen. Aan de andere kant Doet Liander het eigenlijk al zoals de ACM het wil. Bij Enexis moet je eerst bellen om een formulier aan te vragen. Daarmee kan je het uitlezen van je meter stoppen. Als je een verbruiksmanager gebruikt moet het bedrijf daarachter alles regelen. Als je met de verbruiksmanager stopt moet je er maar op vertrouwen dat ze dat ook aan Enexis doorgeven.
Als jij de energie zelf gebruikt heb je gelijk. Alleen overleef je het niet zo lang met je vingers in het stopcontact.
Ik schreef al dat het apparaten zijn die de stroom verbruiken. Die geven niet door wie ze zijn, of wie ze gebruikt. Ze kunnen ook gewoon werken zonder dat jij er bent. Apparaten hebben geen privacyrecht. Het is daarom ook niet de AP die aanslaat, maar de ACM die een voorstel doet.
Het doet niet ter zake dat het apparaat de stroom verbruikt. De netbeheerder slaat persoonsgegevens op. De netbeheerder verzamelt informatie over stroomverbruik en koppelt die aan de persoonsgegevens. Deze dataverzameling valt onder de AVG.

De AP zou hier zeker ook naar kunnen kijken indien er meldingen worden gemaakt.

De huidige werkwijze lijkt inderdaad redelijk, waarbij de frequentie van uitlezen mogelijk nog een punt van discussie is. En daarnaast zoals je zegt, wie aan de knoppen zit.
Ik heb die discussie ook al eens gehad met iemand van de AP. Die kunnen het stroomverbruik domweg niet als persoonsgegeven zien. Apparaten kunnen autonoom stroomverbruiken en die hebben geen rechten. De gegevens kunnen ook niet direct aan een persoon worden gekoppeld (wel aan een huishouden).

Dat wil niet zeggen dat de gebruiker geen rechten heeft. Bij de komst van de slimme meter zijn wel een aantal afspraken gemaakt. Daarbij moet de netbeheerder jouw wensen respecteren en op verzoek het uitlezen van de meter uitzetten. Via andere partijen (verbruiksmanagers) kan je ook verzoeken om de gegevens met dat bedrijf te delen. Die mag delen van de gegevens alleen aanvragen met jouw goedkeuring. De frequenties van uitlezen zijn beperkt. Je kan kiezen: niet, één keer per maand of elk kwartier.
Voor de AP is dit voldoende om je privacy te kunnen waarborgen. Het eigendom van de data is hiermee echter niet geregeld.

De netbeheerder is de enige partij die de data uit kan lezen. Als jij het uitlezen van je meter wilt veranderen moet je met de netbeheerder communiceren namens de meter (adres en nummer van de meter), niet als persoon. Door dit trucje is destijds het eigendom van de data bij de netbeheerders terecht gekomen. De ACM wil nu dat je dit via een persoonlijk account kan regelen. Daarmee worden de meterdata wel aan een persoon te koppelen en moet jij ook meer controle krijgen over het uitlezen van de meter (die in jouw privé domein hangt).
Als het voorstel van de ACM wordt overgenomen houdt dat automatisch in dat de netbeheerder zijn recht meer heeft om ten alle tijden bij zijn of haar meter te moeten kunnen. Die is dan immers tot jouw privé omgeving verklaard. Nu is dat nog een stukje eigendom van de netbeheerder, met een soort "recht van overpad".

Ik snap dat het voor velen aanvoelt alsof het energieverbruik een stukje persoonsgegevens zijn. De regelgeving is ook zo geregeld dat de privacy kan worden gewaarborgd. Het zijn echter de kleine nuances die maken dat het helaas anders is. Juist vanwege de wettelijk verplichte toegang tot de meter hebben de netbeheerders deze regeling bedongen. Als het verbruik een privé kwestie is, zijn ze afhankelijk van de bewoner, of ze moeten via de rechtelijke macht een bevel tot toetreding zien te krijgen.

Het zijn inderdaad allemaal lullige regeltjes die niet helemaal overeenkomen met het gevoel. Zo zit echter de hele wet in elkaar. De regeltje zijn echter net een computerprogramma. Je volgt gewoon alle stappen en dan kom je op een bepaalde situatie uit. Als je ergens iets veranderd, dan veranderd ook de eindsituatie. Gevoel of persoonlijke voorkeuren zijn de computer vreemd.
Ik heb begrepen dat je er ook voor kunt kiezen helemaal geen connectiviteit te hebben? Dus de meter uitsluitend uitlezen via het display. Volgens mij is daar nog steeds een goede wettelijke basis voor.
Dat kan inderdaad. Bij sommige netwerkbeheerders (zoals Liander) kan je dat zelfs gewoon online zelf instellen. Bij anderen gaat dat een stuk lastiger.
Handig als je dat zelf online kunt regelen. Ik ben wel benieuwd wat er daarna dan precies gebeurt. Kunnen ze van afstand de meter eenmalig programmeren zodat deze geen gegevens meer doorzend. "Burning a fuse of the PROM?" Of stuurt de meter nog steeds alle data door naar het meterbedrijf en doet het meterbedrijf vervolgens een move naar /dev/null? Of slaat het meterbedrijf alles op maar geven ze de data vervolgens niet door aan de energieleverancier? Of levert het meterbedrijf de data aan de energieleverancier die de informatie vervolgens weggooit? Ik verwacht het laatste maar hoop eigenlijk het eerste.
Een meter stuurt alleen data als daarom gevraagd wordt. Dat kan van afstand maximaal 1 keer per kwartier.
Als je bij de netwerkbeheerder aangeeft dat je niet wilt dat jouw meter uitgelezen wordt, dan worden er gewoon geen dataverzoeken naar jouw meter verzonden. Er wordt dus geen data meer opgehaald. Opslaan en doorgeven is daarmee onmogelijk.
Je energieleverancier zal wel mopperen en uiteindelijk vragen om je meterstanden op de ouderwetse manier zelf af te lezen en door te sturen (of ze sturen een meteropnemer langs).
De netbeheerders zijn gelukkig geen ervaren data verzamelaars of verkopers zij geven niet zoveel om jouw data.
Wij krijgen binnenkort een slime conventionele meter die niet de standen doorgeeft.

Dat word uitgezet op ons verzoek zei men.
Weet je of ze dan voordat de meter geïnstalleerd wordt de simkaart er uit halen?
Ik zie het probleem niet zo; de hardware is van de netbeheerder, de data die het oplevert van jezelf. Dus hardwaredefecten zijn gewoon voor rekening van de eigenaar van die hardware, verder zijn ze alleen een doorgeefluik (welke je zelf kunt openzetten). Als jij niemand anders dan de netbeheerder (nu portalbeheerder) toegang daartoe wil geven is dat toch geen enkel bezwaar lijkt mij? Het verhandelen van data is niet bepaald een grondrecht (lees: zou compleet verboden moeten zijn).
Er is helemaal geen twijfel mogelijk. Het is simpelweg data over mijn energie verbruik dus is het mijn data.

Dat willen ze natuurlijk niet want dan valt er lastiger wat aan te verdienen.
Helaas is wat jij beweert gebaseerd op een gevoel. De werkelijkheid is anders. Wat jij gebruikt is wat een ander levert en daarmee dus net zo goed zijn data. De bakker weet toch ook precies hoeveel en wat voor broden jij koopt? Die gegevens mag hij gewoon doorgeven, zolang hij je naam er niet bij noemt.

De netbeheerders mogen overigens niets verdienen aan jouw data en de privacy is met afspraken dichtgetimmerd. Je kan het uitlezen van de meter gewoon stopzetten. Als je oplet zullen ze dan niet om je naam vragen, maar om je postcode en het nummer van de meter. Er is GEEN koppeling met een persoon, maar een adres. De netbeheerder heeft ook geen persoonlijke relatie met jouw. De rekening loopt immers via het energiebedrijf. Men heeft uitsluitend een relatie met de meter, niet met de persoon of personen die op dat adres wonen.

Deze constructie is destijds niet voor niets zo bedacht. Als je regels nu volgt is de meterstand een gegeven waar de netbeheerder altijd toegang toe moet kunnen hebben. Je moet een medewerker van de netbeheerder daarom ook altijd toelaten. De meteropnemer van het energiebedrijf werkt altijd met een opdracht van de netbeheerder en moet daarom ook toegelaten worden,
Als de zeggenschap over de meterstanden naar een persoon worden overgeheveld, krijgt een medewerker van de netbeheerder gelijk inzicht in privacydata zodra hij een meter ziet. Vanwege het recht op privacy mag je je daartegen beschermen. Daarom zou je een medewerker de toegang tot de meter kunnen weigeren. Hij wordt dus afhankelijk van jouw toestemming of moet via de gerechtelijke macht een bevel tot toetreding zien te krijgen.

Als het gaat om het delen van data: De netbeheerder mag standaard alleen maandelijkse waarden doorgeven aan de energieleverancier (die is ook partij in het proces) daarvoor is wel een opt-out regeling. Het delen van data met andere partijen is wettelijk verboden, tenzij daar met nadrukkelijke toestemming van de bewoner (rekeninghouder) van het pand waar de meter hangt om wordt gevraagd. Als de data wordt gedeeld is dat alleen op het nummer van de meter en dus zonder persoonsgegevens. De partij die de data ontvangt kan de data natuurlijk wel gemakkelijk koppelen.

Het zijn inderdaad nuances die deels tegen het gevoel ingaan, maar regels worden letterlijk genomen. Het gevoel moet je even uitschakelen. Een kleine verandering in de regels heeft echter wel gevolgen. In dit geval kunnen die nadelig zijn voor de netbeheerder.
"Men heeft uitsluitend een relatie met de meter, niet met de persoon of personen die op dat adres wonen."

Is niet 100% waar. als jij b.v pv-panelen plaatst en b.v btw terug vraagt kan dat alleen als je energie provider een naam kan geven en deze overeen komt met degene die de pv-panelen heeft gekocht en de btw terug vraagt.
De energieprovider staat weer los van de de netbeheerder. Er is dan helemaal geen relatie met de meter, noch met jouw energie verbruik. Het is alleen maar een administratieve stap, omdat jouw energieprovider de uitvoerder wordt van de salderingsregeling. De meterstanden worden daarna (maandelijks) door de netbeheerder doorgegeven.
Energieproviders leveren hun product aan de netbeheerders. De afrekening gaat echter direct naar de eindgebruiker. De netbeheerders treden op als een tussenpersoon en geven de elektriciteit door van de energieleverancier naar de consument en de meterstanden van consument naar de energieleverancier. Verder controleren ze alleen maar of elke energieleverancier ook voldoende elektriciteit aan het net levert tov wat ze naar de consument verkopen. Als jij zonnepanelen hebt wordt je (namens je energieprovider) ook leverancier.
En ook volgens de netbeheerder. Dit is mij verteld door de netbeheerder. Want ik moet bij hen opgeven of ik PV-panelen plaatst. Dat de energie provider hierbij helpt kwa aangeven staat los hiervan. Als ik een nieuw huis bouw en een aansluiting aanvraag moet ik bij hen aangeven over mijn toekomstige pv-panelen en op dat moment nog niet bij een energie leverancier. Staat standaard op het formulier.
Ik heb trouwens begrepen van de persoon die ik sprak dat je tegenwoordig/toekomst een andere slimme meter gaat krijgen.
De Netbeheerder moet de door jouw geleverde energie weer bij de geleverde energie juiste provider optellen en de meterstanden doorgeven. De netbeheerder is ook hier gewoon een doorgeefluik. Je provider berekent uiteindelijk de rekening.
Je hoef mij niet de splitsing te vertellen, het gaat er om dat ze mijn gegevens hebben en je schreef dat er geen relatie was. Dus wel, en dat in de hele chain, iedereen weet en heeft jouw gegevens.
Tuurlijk heb je wel gelijk. Maar zelf zit ik bij Greenchoice en daar kunnen ze mij door middel van (oa. het elke kwartier uitlezen van mijn verbruik) mij exact laten zien in een App welk type apparaten bij mij thuis verantwoordelijk zijn voor het stroomverbruik.

Hier zitten natuurlijk niet alleen maar nadelen aan aan. Ik krig zo in ieder geval (in de app) ook een goed inzicht van het verbruik van de diverse apparaatgroepen. Errug nice...
die app zou ook prima verbinding kunnen maken met je meter, lokaal, zodat de data bij jou en van jou blijft. i.p.v. dat je meter elk kwartier je data doorstuurt naar Greenchoice en jij het via Greenchoice weer kan inzien.
Mwah...er zit in dit specifieke geval wel een stukje machine learning achter verwacht ik.

Overigens zie ik de data niet in, maar zie ik dus hoeveel mijn was/droger gebruikt, hoeveel de verlichting gebruikt en hoeveel sluipstroom ik verbruik.

Met 'live inzichten' ben ik het eens hoor, dat kan ook gewoon 'lokaal'.
Machine learning kan ook op/in de meter of in de app gebeuren. Het trainen van een dergelijk model kost veel resources, maar als het model eenmaal getraind is, kan je deze 'exporteren' en lokaal laten draaien op het apparaat, of invoegen in de app zelf op je telefoon. Het laten draaien van dit model is veel minder zwaar dan het trainen namelijk.
Dat is waar. En dan af en toe 'updates' krijgen met nieuwe 'stroom signatures van groepen devices'? Hmm...wat voor oplossingen zijn daarvoor te krijgen dan? Ik heb daar wel naar gezocht, maar kon weinig relevants vinden.
Lijkt me dat meten op apparaatniveau (eventueel per groep kan ook al helpen) dan interessantere data op kan leveren dan het meten van het totaalverbruik. Daar ga je natuurlijk nooit de uitsplitsing mee kunnen maken (verlichting, wasmachine, droger, sluipverbruik etc.). De totaalvraag van een huishouden is voor jezelf eigenlijk helemaal niet zo interessant, dat is het vooral voor de netbeheerder die moet kunnen bepalen hoeveel elektriciteit er geproduceerd moet worden.
Om zelf wat meer inzicht te krijgen moet je aan die Voltcraft tussenmeters denken (of een DIN-rail meter waar je om en om je groepen op aansluit). Die dingen zijn er ook "smart", al heb ik geen idee hoe slim die daadwerkelijk zijn. Nog nooit wat mee gedaan.
Vandaar dat ik dat soort info (op groep) dus in de app van Greenchoice kan bekijken.
Er zijn meer partijen die dat kunnen leveren. Daarvoor hoef je niet bij je stroomleverancier aan te kloppen.
Het inzicht in je verbruik is misschien wel handig, maar je geeft wel heel veel informatie weg. Voor 3 tientjes knoop je een Pie aan je meter en je kunt hetzelfde, maar dan zonder pottenkijkers.
In zo'n systeem als van Greenchoice kunnen al een aantal mensen meekijken. Ik weet niet hoe sterk de beveiliging is, maar ook daar zit een gevaar. Aan jouw verbruik kunnen ze bijvoorbeeld precies zien of je thuis bent of niet. Dan kunnen ze op hen gemakje een moment uitzoeken wanneer ze je huis leeg kunnen halen.
Eh....dus een Pi kan mij inzicht geven in het stroomverbruik (per apparaat). En dan heb ik het dus niet over het toevoegen van tussenstekkers, want zo kan ik het ook...en dan heb je het over een investering van * x 25 euro voor een tussenstekker die energie kan meten.

Ik vindt die 'theoretische' ze kunnen zien dat je thuis bent goed gevonden, maar ik vind die een beetje vergelijkbaar met 'ja maar, met een NFC bankpas kan iemand zo je rekening leeg halen. Gewoon met een betaalautomaat langs je lopen en daar gaan je euro's. Theoretisch leuk, maar in de praktijk is dat natuurlijk compleet verwaarloosbaar). Neemt niet weg dat het wel een 'privacy issue' is. Maar op dit moment neem ik dat risico wel. Overigens kun je aan ons stroomverbruik niet zien of er iemand thuis is of niet. Heb een hele simulatie draaien m.b.t. verlichting als we niet thuis zijn....en echt grote stroomverbruikers hebben we niet die kunnen zorgen voor 'gekke grafieken'....

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 22 juli 2024 14:22]

Ook GreenChoice kan niet zien welk toestel energie verbruikt. Ze krijgen alleen maar de tellerstanden van de meter door. Met wat rekenwerk herkennen ze patronen, waardoor ze delen van het gebruik aan bepaalde toestellen kunnen koppelen. Koelkast en vriezer zijn gemakkelijk, pomp van de CV lukt ook nog wel. De rest wordt gewoon geschat naar het verbruik op het moment dat je het aanzet.
Met een Pi kan je zo vaak meten als je wilt (Greenchoice doet dat eens in het kwartier) en met een beetje tweaken kan je daarmee zelfs veel nauwkeuriger schatten hoeveel elk toestel gebruikt.
Een paar tussenstekkers zijn natuurlijk nog nauwkeuriger.
Dat is inderdaad hoe het werkt. Neemt niet weg dat je dat ongetwijfeld met een Pi en wat 'knutselwerk' zelf ook kutnt maken, maar om eerlijk te zijn ben ik klaar met het 'geknutsel' thuis...daar moet het gewoon allemaal werken. Tijdens het werk doen we wel aan bouwen, ontwikkelen, troubleshooten etc. Ben ook zowat nooit thuis, en de WAF is bij het gebruik van 'tweak' oplossingen niet altijd even hoor....hehe
Geknutsel hoeft niet per sé. Een Youless LS120 is in principe een 'pie' waar alles op is vooringesteld en alles lokaal opslaat en via webinterface is te benaderen in je eigen netwerk.
Het is alleen duurder dan zelf knutselen.
Is een mooi ding... ik heb er vier.. twee zonnestroomgroepen met allebei een uplink naar pvoutput en enelogic..

Werkt prima... voor de leut dan.. want je gaat nooit zoveel besparen dat je het er uit krijgt..
Een kant en klaar pakket is natuurlijk wel zo gemakkelijk.Van knutselen komt bij mij ook niet zoveel terecht. Ik moet voor het werk ook nog wat dingetjes ontwikkelen. Een Pi aan de meter hangen en elke 5 minuten een recordje opslaan was maar een kwartiertje werk. Wat leuks met de data doen is er nog nooit van gekomen.
Aan een heel verlichtingsprogramma heb je niet zoveel. Bijna iedereen heeft tegenwoordig led verlichting dus dat verbruik is vrij laag. Als je thuis bent heb je normaal gesproken andere apparatuur aan staan.
Dit staat ook aan als we niet thuis zijn, nouja...op de TV na dan...
En je laptops, vaartwasser, wasmachine, koelkast, kookplaat, oven, mediabox, enz. Er valt echt wel een patroon uit af te lijden.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 juli 2024 14:22]

Klopt. Dat bieden ze hier ook, alleen dan op hun slimme thermostaat. Het stomme is: dat zou dus lokaal kunnen, maar toch willen ze dat in eerste instantie niet en sturen ze alles over en weer naar hun eigen cloud. (Het ding de internettoegang ontzeggen maakt het echter niet onbruikbaar - hij blijft informatie tonen en genereren, dus het gaat puur om onnodig data harvesten door de leverancier.)

Maarja, ik weet zelf wat er draait in huis en vind eigenlijk dat het ze geen hol aangaat wat er hier aan apparaten staat. :P Vandaar dat ik ook de uitgebreide toestemmingen niet geeft en al helemaal niet ga betalen voor die functie. :) (Ze willen €54 per jaar voor die service. Dat kost meer dan het ooit gaat besparen aan stroom en gas. :+)

Dat terzijde, het moet in ieder geval te allen tijde en op alle fronten een keuze zijn die je zelf maakt. Jij wil het graag: okidokie, dan geef je die toestemming en voila. Alleen andersom, het terugtrekken van die toestemming (ook voor de maandelijkse/kwartaal rapportages) blijkt een stuk moeilijk te zijn. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:22]

Eh..je hebt het nu over Greenchoise..? Die informatie kost geen geld, dat is de 'live' feature. Die hoef ik dus weer niet, want dat kan ik makkelijk zelf uitlezen...de info per apparaatgroep niet en dat vind ik dan interessant.
Ohw..de Toon. Ja, daar moet je er inderdaad voor betalen, maar dan krijg je dus 'live verbruik' te zien. Geen onderverdeling op lampen, wasmachine, koelkast, vaatwasser enzo/
Jawel, dat hebben ze vorig jaar geïntroduceerd en de prijzen ook meteen omhoog gegooid, hehe.
https://www.eneco.nl/ener...taat/verspillingschecker/
Toen maar m’n abonnement opgezegd, al weet de Toon dat zelf niet.
Je kunt de meter onklaar maken en gewoon weer handmatig de meterstanden doorgeven.
Het kan wel, maar mag je dat zelf ook doen? Ik kan het me haast niet voorstellen, gezien hoe panisch er met die meters wordt omgesprongen.
Nee je kunt je netbeheerder bellen zeggen dat je een domme meter wilt, of alleen de datacollectie laten uitzetten.
Ze zullen wat gaan pruttelen maar het is je recht.
Hier hangt alleen een domme meter, misschien dat ik er nog eens een pi aanhang gewoon voor de lol.
Je kunt niet een slimme-meter laten vervangen voor een 'domme'-meter. Je kunt wel een slimme-meter weigeren.
Het ligt iets genuanceerder denk ik, veel info vind je hier:
https://www.consumentenbo...elijken/slimme-meter#no10

Slimme meter weigeren
Je kunt de slimme meter dus weigeren. Let dan goed op wanneer je een brief van de netbeheerder krijgt met de aankondiging dat er een slimme meter gaat worden geplaatst. Het weigeren van de meter moet via je netbeheerder en is kosteloos. Als je oude meter dan afgekeurd is en moet worden vervangen, krijg je in plaats van de slimme meter een digitale meter die niet van afstand uit te lezen is.
Als je de slimme meter geweigerd hebt en er later toch een nodig hebt, kost dit wel geld. Evenveel als het met voorrang laten plaatsen van een slimme meter, momenteel €72,60. Of €67,76 voor als je geen gasaansluiting hebt.

Uitlezen op afstand stopzetten
Als je een slimme meter krijgt kun je kiezen of deze 'administratief aan' of 'administratief uit' staat. In dat laatste geval leest de netbeheerder geen meterstanden uit. Je kunt het uitlezen op afstand ook later uit laten zetten. Bij 'administratief uit' moet je zelf de meterstanden doorgeven. En je krijgt geen maandelijks kosten- en verbruiksoverzicht van je energieleverancier. Wel kun je de P1-poort van de slimme meter blijven gebruiken om er zelf een energieverbruiksmanager aan te koppelen.

Je kunt het aflezen op afstand altijd later weer aan laten zetten. Netbeheerders vragen hier geen geld voor. Ook als de meter 'administratief uit' staat kan de netbeheerder contact met de meter maken voor onderhoud en beheer. Op de display van nieuw geïnstalleerde meters kun je zien wanneer dat voor het laatst gebeurd is en met welke reden.
Ik heb de slimme meter van de netbeheerder telefonisch afgewezen. Er is geen controleur binnen geweest om de Ferraris meter na te kijken en (op voorhand) af te keuren.

Uiteraard zullen ze aangeven dat het vanaf een bepaald moment verplicht is en dat je daar honderden euro's voor moet neerleggen, maar als het tegen die tijd echt verplicht is, dan bekijk ik dan wel hoe de beveiliging is en wat het dan eventueel zou moeten kosten om de meter te vervangen. Ik was er overigens niet van op de hoogte dat men een digitale meter kan plaatsen waarbij alle data in huis blijft en niet uit te lezen is. Wellicht is dat wel een optie, al vind ik het veel fijner om gewoon door te geven wat na 1 jaar mijn energieverbruik is geweest. Dankzij onze zonnepanelen draait de meter terug, waardoor ik tussen de 300-500 kWh hoef op te geven.
Same here ;)
Ik heb 3 jaar geleden bewust de oude meter laten zitten en zonnepanelen aangeschaft die net iets meer moeten opleveren dan ons ~2.000Kwh verbruik, zodat de meter nooit meer verder oploopt. Inmiddels is tie zelfs een paar honderd teruggelopen, vooral vanwege de afgelopen zonnige zomer.
Maar Essent/Enexis hebben meerdere malen hier geprobeerd de slimme er doorheen te drukken. Er was zelfs een dag dat iemand voor de deur stond met 'uw nieuwe slimme meter' terwijl ik al meerdere malen had aangegeven dat ik het niet wilde. Essent deed dit af als miscommunicatie, een term die maffiosi bij een 'misverstand' ook wel eens gebruiken ;)
Inmiddels valt me op dat Essent iets minder moeilijk doet over de oude meter, maar …
Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters.
is volgens mij onzin. Althans ik kan het nergens (Europees) bevestigd vinden, ik denk dat het om nieuwe meters gaat en niet de op afstand af te lezen exemplaren.
Voor wie meer interesse heeft, de komende tijd is een oude meter in combinatie met 'je eigen verbruik aan zonnepanelen', het meest gunstig

Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug. Uw verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept. Dit kan een financieel voordeel opleveren als blijkt dat de salderingsregeling na 2020 in een versoberde vorm voortgezet wordt.

Ik denk trouwens dat als je per se een oude meter wilt vervangen door een andere oude meter dat dat nog steeds kan, het staat er niet expliciet, maar zo lees ik het wel ...

Energie terugleveren met een analoge meter
Analoge energiemeters (draaischijfmeters) zijn vaak wel geschikt voor teruglevering, maar moeten wel achteruit kunnen draaien. Hoeveel stroom u heeft opgewekt met uw zonnepanelen wordt niet apart geregistreerd, want de opwekte stroom wordt direct afgetrokken van uw stroomverbruik. Gaat u alleen salderen (en niet meer terugleveren dan dat u verbruikt), dan kunt u deze energiemeter blijven gebruiken. Als uw energiemeter ongeschikt blijkt voor teruglevering, dan kunt u bij uw netbeheerder een nieuwe meter aanvragen.
Ik moet hier toch nog even op ingaan: Houd jezelf niet voor de gek, de reden van uitstel rondom de salderingsregeling is juist de vraag hoe ze die digitale meters gaan verplichten en vervangen. Waarschijnlijk gaan ze simpelweg alle ferrarismeters afkeuren. Maar wat er ook precies gebeurt, die ferraris ben je kwijt voordat de salderingsregeling eindigt aangezien je daar een oneerlijk voordeel uit haalt ten opzichte van de rest.
Desnoods maken ze er belastingfraude van of zo (je draagt dan ook te weinig af in de nieuwe situatie).

Je kunt ook echt géén ferraris meer krijgen hoor, ook niet als je een oude meter laat vervangen.

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 22 juli 2024 14:22]

Nope ik houd mezelf niet voor de gek. Vergeet niet dat de links die ik heb geplaatst van Essent zelf zijn.
Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug. Uw verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept. Dit kan een financieel voordeel opleveren als blijkt dat de salderingsregeling na 2020 in een versoberde vorm voortgezet wordt.

De oneerlijkheid is trouwens behoorlijk relatief. Het gaat alleen om mensen die hun eigen verbruik opleveren of een gedeelte daarvan. Enorme hoeveelheden terugleveren is niet aan de orde met een oude meter.
De energiemaatschappijen hebben de gevolgen een beetje onderschat en hun eigen macht overschat. Oude meters massaal afkeuren gaan ze niet doen, want daar zijn geen argumenten voor. Ja 1 'We kunnen meer verdienen aan nieuwe meters' :+ of 'We maken verlies met oude meters.'
Afgezien van de imagoschade is de winst die valt te behalen, om eigenwijze Tweakers en dergelijke te dwingen een nieuwe meter te nemen, marginaal.
Hoewel dat qua businesscase vast het meest verstandig is, is er natuurlijk wél sprake van rechtsongelijkheid. Immers moest ik een nieuwe meter laten plaatsen omdat 'ie niet meer voldeed (was nog uit 1968, max 1x25A, niet meer geschikt voor normaal gebruik dus) en heb ik nu een meter met 4 telwerken teruggekregen. Wanneer je in de nieuwe regeling verschillende tarieven voor verbruik en teruglevering hanteert krijg ik dus minder terug per kw/h dan jij. Ik zou er voor naar de rechter stappen in ieder geval.
Ik kan me er dus niet in vinden dat het goodwill oplevert om ze te laten hangen, aangezien een groot aantal mensen daar mee benadeeld zou worden. Wat mij betreft zijn er dus maar 2 opties: De tarieven moeten gelijk zijn, of iedereen die teruglevert moet verplicht 4 telwerken hebben, en zich verplicht aanmelden. Dat eerste is denk ik een gepasseerd station, dus zal het hoogstwaarschijnlijk een verplichte meterwissel worden. Wél zonder kosten als je 'm eerder geweigerd hebt, immers een verplichting van bovenaf. Maar de oude meters laten hangen bij sommigen gaat zeker scheve gezichten opleveren.
Jammer dat je anderen niet een beetje meer gunt dan jezelf.
Er zijn mensen met een oude meter die in het verleden (5 of 10 jaar geleden bijvoorbeeld) de afweging hebben gemaakt om te investeren in zonnepanelen. In die tijd was er nog geen sprake van dat nieuwe (slimme) meters die verplicht zouden worden. In de afweging toentertijd kon men er vanuit gaan dat de terugverdientijd een jaar of 12 zou zijn. (zonnepanelen hadden toen minder rendement)
Bij het nu verplicht stellen van een nieuwe meter krijgen deze mensen op sommige uren waarschijnlijk minder voor hun Kwh vanaf 2021 (als het allemaal doorgaat) kortom de spelregels zijn dan tussentijd verandert. Ook dit zou je kunnen zien als oneerlijk. De constructie 'vanzelf de oude meters laten verdwijnen' is waarschijnlijk de beste optie en de 'minst oneerlijke' O-)

Er zijn vaker regelingen geweest die veranderden en langzaam zijn verdwenen. Denk daarbij aan grijze kentekens in de jaren 80/90 waar veel particulieren mis/gebruik van hebben gemaakt, tijdelijke subsidies op de meest uiteenlopende zaken etc. Zo rijden er op dit moment in Nederland nog zo'n 20 mensen rond in hun auto, die geen wegenbelasting betalen omdat ze vlak na de 2e wereld oorlog in Indonesië gewond zijn geraakt en toen levenslang zijn vrijgesteld. Die regering had niet voorzien dat het wel een heel eigenaardig voordeel zou zijn 70 jaar later... Althans, ik vind het prima hoor, maar er zijn altijd mensen die scheve gezichten trekken...
Het beste voorbeeld is denk ik de hypotheek rente aftrek deze uitzonderlijke constructie wordt nu afgebouwd in 30 jaar, ongetwijfeld heb ik dan mijn oude meter nog... en 'doorgelust' op mijn elektrisch auto :)

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 14:22]

Je kan hem alleen administratief uitschakelen of vervangen met 1 zonder communicatiemodule. Met administratief uitzetten is hooguit geen doorgifte naar leverancier, de netbeheerder kan nog steeds alles ermee, als gebruiker moet je maar geloven dat het uitstaat.

Men had gewoon een hardwarematig schakelaar op kunnen maken dat de communicatiemodule hardhandig uitzet, dan was er veel minder weerstand.
Typisch een gevalletje "What's in it for me". Op dit moment kunnen de energieleveranciers niet goed duidelijk maken, waarom het delen van je verbruik handig is.
Ik kan me zomaar voorstellen dat je als consument, net zoals een bedrijf, frequent uitgelezen wordt en een actueel stroomtarief doorbelast krijgt.

Als gemiddelde consument betaal je dan iets minder voor je stroom, en daarmee zit er iets voor je in.
Met zonnepanelen op het dak, gaat dus ook je terugleververgoeding fluctueren, maar iets vertelt met dat stroom op een hete zomerdag duurder is dan op een koude winterdag, doordat de airco's maximaal draaien, maar de centrales rustig aan moeten doen met koelwater. Dus mogelijk verdien je dan nog meer. Dat is win/win.

Ja gratis geld bestaat niet, maar doordat de leverancier een beter beeld heeft bij het lokale verbruik en ook redelijk kan inschatten hoe dit er in de toekomst uit gaat zien, hoeft er gemiddeld minder vermogen aangeschakeld te worden.
Ik denk eerder dat de elektrische energie in de Winter duurder gaat zijn daar er heel weinig door particulieren opgewekt wordt, maar door alle warmtepompen die er in de toekomst staan nogal veel energie gebruikt gaat worden.
Zelf heb ik 16kWp aan zonnepanelen liggen, maar afgelopen december heb ik slechts 218kWh opgewekt bij een netto verbruik van 1834kWh. Dit ten opzichte van juli waar mijn opbrengst op 2.880kWh zat. Daarvan heb ik mijn huis prima kunnen koelen en nog flink wat kWh (2000kWh) het net op heb kunnen sturen.
Je vergeet dat je over de inkoop energie belasting moet betalen, en dat dit voor evt. terug levering niet gekort wordt op je energie belasting.
(Nu nog wel ivm. salderings regeling, maar die staat op het punt te verdwijnen)...
Ergo inkoop is per definitie duurder dan verkoop.

Dan moet je ook bedenken dat de energie handel een beurs is die over elke toekomstige 5 minuten gaat....
Hoe ga je dat managen voor verkoop?.. Jij gaat er de piek momenten in het verbruik vast niet uithalen.
Op de website?
Gewoon adblokken,d aar gebruik ik adblockers heel vaak voor.
Elementen op websites die me storen.. Rechts klikken, block element. Klaar, meestal. Soms werkt het niet.
Beetje mosterd na de maaltijd dit. Regel dit soort zaken nou es eerst voordat je implementeert.
Security lijkt altijd maar weer achteraf aandacht te krijgen.
AVG is er pas sinds Mei (ofzo) terwijl slimme meters er al veel eerder waren.
Dus Mosterd na de maaltijd is niet helemaal waar, meer gedurende de maaltijd.
De AVG is mei 2016 in werking getreden, maar er wordt pas recent op gehandhaafd. In 2000 was er al de Wet bescherming persoonsgegevens.
Ook voor die tijd had je als consument rechten, en die verschillen niet zo gek veel van die van mét de AVG.

Het grote verschil is dat je nu een stok hebt om mee te slaan.
AVG kent pas sancties sinds mei 2018, de wet is al op 2012 ingegaan. met een implementatie tijd/ratificatie tijd van 4 jaar en daarna een cooldown periode waar de wet wel gold, maar overtredingen niet bestraft mochten worden.

De AVG wetgeving bestaat eigenlijk al sinds 1997 (of daarom trend) en is enkele malen aangescherpt maar toen bleek dat veel bedrijven (en landen) er een loopje mee namen is de AVG in 2012 in voor de EU aangenomen.
Dit gaat niet over security maar over wet en regelgeving.
Gezien de tempo waarin de tech industrie werkt is het vrij logisch dat wet en regelgeving achterloopt.

We verwachten van politici dat ze altijd 100% op de hoogte zijn en alle vakinhoudelijke kennis hebben, maar als dat betekent dat de belastingen omhoog moeten omdat de overheid meer specialisten nodig heeft zullen er veel mensen gaan protesteren.

De AVG is misschien dan wel wat laat, maar het is gelukkig wel een wetgeving die echt in het belang van de consumenten is. Nu maar hopen dat deze ook in de praktijk toch echte verbeteringen leidt (waarbij dit artikel een mooi voorbeeld is denk ik)
Er was voorheen wel wetgeving, maar daar zaten eigenlijk geen sancties in.
Ze eerdere opmerking.
Je zou bijna het geloof in de kunde van de overheid terugkrijgen.
Het is natuurlijk nog niet ideaal, maar wel een heel eind in de richting voor mij om positief over de "slimme"meters te worden.
Nu nog betere richtlijnen en controle van de veiligheid.
Mee eens. Wat ik nog mis is of een derde partij jouw gegevens mag verkopen zonder jouw toestemming
Mee eens. Wat ik nog mis is of een derde partij jouw gegevens mag verkopen zonder jouw toestemming
dat mag nooit zonder jouw toestemming, daar is de privacy wetgeving nu al heel duidelijk in.
Ik heb nu geen slimme meter, bewust afgeslagen, maar als je voor zo'n meter kiest, dan kies je ook automatisch voor alle voorwaarden. 1 van de voorwaarden zal zijn, dat je gegevens uitgelezen kunnen worden door bepaalde partijen. Deze partijen hebben "onder aannemers" die de gegevens ook mogen inzien, daar ga je automatisch mee akkoord en je weet op voorhand niet welke 3rd party maatschappijen betrokken zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld geen Android / iOS smartphone gebruiken zonder in te stemmen met de algemene voorwaarden. Het is eigenlijk alles of niets.
Bij van de Bron moet ik expliciet toestemming geven om mijn meter dagelijks uit te laten lezen. De netbeheerder Enexis leest nu eens in de maand de standen uit.

Ik heb dus niet het idee dat derden zomaar bij mijn meterstanden kunnen. Dit zeg ik zonder de voorwaarden gelezen te hebben.
Dat is niet hoe het nederlands recht werkt. Je recht op privacy is alles overrulend (het dwingend recht). Ook de voorwaarden van iOS of Android die in strijd zijn met het dwingend recht zijn in dit land simpelweg niet rechtsgeldig.

In het geval van slimme meters kun en mag je eisen (en een vriendin van me heeft dat ook gedaan) dat je een meter krijgt zonder communicatie module. Ze kunnen dan nooit iets op afstand uitlezen, en dat is een absoluut recht wat je hebt.
ACM & AP zijn de laatste tijd in mijn ogen goed en duidelijk in wat wel en niet mag volgens de wet omtrent de AVG. En ze worden in mijn optiek alleen maar duidelijker met de richtlijnen.

Ik heb get gevoel dat ze duidelijk willen aangeven zit zijn de kaders en nu waarschuwen we nog maar dat kan snel veranderden.

Hier word ik blij van.
Deze organisaties kampen nogal met een tekort aan middelen. Ze hebben het hart op de juiste plek zitten, maar door gebrek aan geld & personeel kunnen ze lang niet alles doen wat nodig is.
Ik mis nog dat je zou mogen instellen met welke frequentie de data vastgesteld mag worden.
Dat zou voor verschillende partijen best verschillend kunnen zijn.

Ok verwacht rapportage over de afnames van de data te kunnen krijgen...
(bv.
Energie leverancier: 1 maal jaarlijks, is op xxx ingezien
Energie besparings consultant: periode 1 mei - 30 juni 4 maal / dag, ingezien 3 maal per dag periode 3 mei - 12 juni, 4 maal per dag 13 juni - 15 juni, 3 pogingen geblokkeerd om vaker uit te lezen)
etc.
)Ja ook de missers mogen vermeld worden, om de afnemers van de data eerlijk te houden.
Dat ik deze metingen niet zelf kan opvragen bij mijn energieleverancier en dat het is vereist dat ik een speciale kabel aanschaf voor het uitlezen van de P1-poort vind ik ook schrijnend. Nu zou ik gebruik moeten maken van een derde partij als enelogic voor het verkrijgen van de gegevens die al bij de energieleverancier liggen.
Ik weet niet welke energieleverancier en welke meter je hebt, maar ik kan gratis de metingen op de volgende manieren opvragen:
- bij de meter zelf, deze heeft gewoon een display waarop de metingen staan. Dit kan je dus gewoon op elk moment van de dag gratis bekijken.
- bij de meter zelf, met een p1 kabel. Deze kabel is niet zo speciaal, en kan je hem voor ~10 euro al in huis hebben.
- bij mijn energieleverancier. Bij mijn leverancier heb ik geen 3e partij nodig, en kan ik op de app kijken. Sowieso hoort het ook gewoon op je jaarafrekening te staan.
Jouw energieleverancier is in deze al een derde partij.

De energietransporteur (bij mij enexis) is de tweede partij.
Door een contract te tekenen heb je impliciet toestemming gegeven dat de energietransporteur jaarlijks de meetgegevens aan jouw energieleverancier doorgeeft.

Als jouw energieleverancier jou de "service" biedt om per kwartier je verbruik te kunnen bekijken, moet je daarvoor toestemming geven. Daarmee gaan ze naar de transporteur die de deur dan voor jouw energieleverancier openzet. Maar er zijn andere bedrijven waar je dezelfde toestemming aan mag geven.

Uiteindelijk zal jouw energieleverancier allerlei leuke dingen met jouw data kunnen (mogen?) doen. Hiervoor zal je waarschijnlijk impliciet toestemming voor hebben gegeven.
Ergens ben ik blij dat ik pas richting eind 2020 op de planning sta voor een slimme meter, ik zoek nog steeds enige vorm van toegevoegde van zo'n ding. Uitlezen? Kost je werkelijk 20seconde. Doorgeven? Of 1x per jaar, of je kan het elke maand via de app zelf doen. Analyse? Ik heb alle cijfers sinds mid 80 tot heden, ik kan 100x meer analyse loslaten dan zo'n slimme meter ooit zal. Overige diepte analyse? Dat heeft domotica met aantal z-wave meters.
Je kan ze gewoon weigeren ik heb dat gedaan via een website de dag dat ik de brief kreeg.
Klopt. Mocht je meter echt vervangen moeten worden (afgekeurde serie, problemen ontdekt bij ingenomen types, etc.) mag je nog altijd een domme, digitale meter laten plaatsen. Je oude draaischijfmeter gaat er uiteindelijk toch wel aan (lees: Voor het einde van de salderingsregeling worden ze gewoon allemaal afgekeurd) dus daarvoor hoef je het niet te laten. Maar een slimme, communicerende variant is nog altijd niet verplicht.
Het is ook gewoon zinloos en vooral een te groot privacy-risico. Ik heb een niet-slimme digitale meter en daarachter een "slimme" opstelling in eigen beheer, met een groepenkast met DIN-RAIL KWh-meters voor elke groep.

Metingen en statistieken zijn leuk, maar dan wel zonder dat alles maar naar derde partijen gestuurd moet worden.
Nice, die groepenkast zou ik graag eens zien. Kan wel wat inspiratie gebruiken :)
Het beheer moet op het apparaat zelf kunnen worden gedaan. Nu heeft de netbeheerder daar het rijk alleen en er wordt grif onzin over verteld. Dit is precies hetzelfde probleem als bij providers die kastjes plaatsen en gebruikers alleen maar aan een klein aantal knopjes mogen zitten. Dat betuttelende moet er helemaal uit. Geef mensen volledige controle over het apparaat, met name over wat het meer logt dan de noodzakelijke cumulatieve stand en over wat het doorgeeft.

Netbeheerders verzuimen aan te geven wat ze precies loggen bij een electronische meter en ze geven mensen niet de keuze om loggen uit te schakelen. Loggen kan precies aangeven wanneer je thuis bent, wanneer niet, hoe laat je opstaat en naar bed gaat tot naar welke zender je hebt gekeken. Dat zijn echter persoonsgegevens in de zin van de AVG en als je niet een gerechtvaardigde grondslag hebt mag al dat loggen niet. Een slimme meter dom maken door de communicatiemodule te verwijderen is onvoldoende.

Ook je eigen MID gekeurde meter plaatsen moet worden toegestaan, de rekening voor meterkosten kunnen dan grotendeels weg. Daar ligt ook de vergelijking met kastjes van providers.
Ik zou graag willen dat de meter maar 1x per jaar uitgelezen mag worden, voor afrekening. Rest is allemaal overbodig. Snap niet dat de enerigie levernciers dat zomaar mogen
bel ze op en dan mag dat!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.