'Grenzen datacapaciteit huidige slimme meters zijn al in zicht'

Miljoenen slimme meters in Nederland zijn niet geschikt om te voorzien in de hoeveelheid data die naar verwachting nodig is voor de energietransitie. De gebruikte cdma-techniek vormt hierbij een obstakel, maar vervanging op korte termijn is duur.

In Nederland moeten er eind 2020 zo'n 4,4 miljoen slimme meters zijn geplaatst en de communicatie van deze meters verloopt via de mobielenetwerktechnologie cdma. Voor gebruiksscenario's die nodig zijn voor de energietransitie is die techniek niet geschikt en de grenzen komen nu al in zicht, volgens onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken liet uitvoeren door onderzoeksbureau Dialogic.

"Noch de technologie, noch het netwerk zijn in staat om de communicatiebehoefte te dragen die wordt voorzien in de energietransitie en voorbij de slimme meter", luidt de conclusie van het onderzoek, dat aantekent dat cdma end of life is. Voor het optimaal balanceren van vraag en aanbod op het elektriciteitsnet, is gedetailleerde data nodig maar cdma is niet geschikt om die te leveren.

In eerste instantie werd bij de huidige slimme meters één waarde per dag uitgelezen, maar de vraag naar kwartierwaarden, de P4-intervaldata, die eens per dag worden opgehaald groeit, wat de druk op de capaciteit doet toenemen. De verwachting is dat voor de energietransitie het real-time ophalen van secondenwaarden nodig is, maar volgens het rapport is dit praktisch gezien niet mogelijk met het cdma-netwerk tenzij er fors geïnvesteerd wordt in de infrastructuur. Of die investeringen zinvol zijn is de vraag, aangezien het onderzoek stelt dat het 'zeer aannemelijk is dat in de toekomstige slimme meterstandaarden cdma geen rol meer zal spelen, en andere connectiviteit zal worden toegepast.'

De huidige slimme meters bieden echter beperkte ondersteuning voor andere connectiviteit. Tegelijkertijd is de verwachting dat de huidige meters minimaal tot 2038 á 2040 in bedrijf blijven. Vervanging van cdma of het gebruiken van niet-ondersteunde frequenties vergt flinke investeringen en een omvangrijk traject, stellen de onderzoekers.

Nieuwere technieken als lte-m en nb-iot zijn gezien de hogere capaciteit en betere dekking vele malen beter, is de conclusie verder. "We zien dat de grenzen van cdma gezien de toenemende datavraag in zicht komen." De redenen voor de keuze voor cdma waren onder andere de onafhankelijkheid van het lichtnet, de onafhankelijkheid van mobiele aanbieders en het volledig gescheiden zijn van het netwerk. Momenteel exploiteert Utility Connect het cdma-netwerk voor netbeheerders Liander, Stedin en Westland Infra. Enexis gebruikt wel al lte-meters.

De onderzoekers stellen desondanks geen reden te zien om vast te houden aan cdma, gezien de voordelen van andere technieken en openbare netten, zoals de langere levensduur, flexibiliteit dankzij de mogelijkheid tot roaming en wisselen tussen aanbieders en de betrouwbaarheid bij storingen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-05-2020 • 09:09

420 Linkedin

Reacties (420)

-14200418+1162+211+34Ongemodereerd211
Wijzig sortering
Ik voel mij ernstig aangetast in mijn privacy!

Ik heb de documentatie van de slimme meter nog eens nagekeken en daar staat in dat de meterstanden standaard één keer per twee maanden aan de energieprovider mogen worden doorgegeven. Over andere dagelijks of per kwartier uitlezen uitlezen staat nergens iets. Ik heb dat ook niet in de voorwaarden van Enexis terug kunnen vinden. En ik heb ook nooit bericht ontvangen dat men de meter dagelijks of per kwartier uitleest.
De net beheerder kan dus aan het verbruik zien of ik een nieuw apparaat heb gekocht, en wanneer ik mijn TV aanzet. Dat vind ik nogal privé en een netbeheerder heeft daar niets mee te maken! Het lijkt mij voldoende als een netbeheerder weet hoeveel stroom er geleverd moet worden en hoeveel stroom er aan het net geleverd wordt. De te leveren stroom hoeft niet per adres gespecificeerd te zijn, maar per straat of wijk lijkt me voldoende. De hoeveelheid stroom die geleverd wordt via de zonnepanelen bij particulieren is een eenvoudig rekensommetje op basis van het weer. Dat kan ook al realtime worden binnen gehaald.

Wat mij betreft houden we het op de overeenkomst die ik bij het ontvangst van de slimme meter.

Ik ga de AP in elk geval om een reactie vragen.

Toevoeging:
 • Enexis bevestigd dat men dagelijks de meter uitleest.
 • De AP heeft de regels op hun site staan: https://autoriteitpersoon...3%ABn/slimme-energiemeter
  Ik heb de AP ook om een reactie gevraagd. Het maandelijks uitlezen van de actuele meterstanden is een wettelijke afspraak. Het dagelijks uitlezen is dus al een schending van de privacy en de details per kwartier maakt daar een grove schending van.
 • Vanuit het ministerie van economische zaken heeft men bevestigd dat de Slimme meters van bedrijven dagelijks mogen worden, van particulieren is dat één keer per maand. Dat betreft dan alleen de actuele meterstand. Men daar reageerde men geschrokken over dit bericht. De capaciteit van het acm netwerk ruim voldoende moeten zijn om met de afgesproken frequentie tot ver in de volgende eeuw te kunnen functioneren.
Actie:
Ik ga nu de funtcionaris gegevensbeheer van mijn netbeheerder (enexis) om een schriftelijke verklaring vragen, met verwijzing naar dit artikel en de regels zoals op de site van de AP staan vermeld. Ik vraag daarbij ook alle beschikbare data van mij op.
Als het antwoord niet overeenkomt met de afspraken met de AP, dan zal ik een klacht bij de AP indienen.
Als het antwoordt wel overeenkomt zal ik vragen om een onderzoek in te stellen. Gezien de klacht dat het acm netwerk niet toereikend is slaat dan immers nergens op en is de kans groot dat ik met een leugen ben opgescheept.

[Reactie gewijzigd door WillySis op 29 mei 2020 14:41]

Een eenvoudige oplossing
Consumenten hebben de mogelijkheid om de slimme functionaliteit uit te laten zetten. Je moet dan wel weer zo af en toe je verbruik en levering doorgeven aan je energie leverancier.

Er is verbetering
Bij het aansluiten van de slimme meter werd ik door Enexis netjes geïnformeerd dat de meter dagelijks uitgelezen zou worden met de uitleg hoe ik dit kan aanpassen of geheel stopzetten.
Het was begin dit jaar en ik kan me voorstellen dat ze niet altijd zo grondig zijn geweest waardoor mensen verrassend zijn over welke data verzameld wordt. Dit maakt fouten uit het verleden niet goed, maar er is vooruitgang op dit gebied.

Meer data bespaart geld en is goed voor het milieu
Op elk moment van de dag vind er een stukje overproductie plaats om aan de variabele stroom behoefte te kunnen voldoen. De afgelopen 20 jaar is de overproductie aanzienlijk afgenomen omdat er beter inzicht is in de precieze behoefte. Overschot draagt bij aan de totale CO2 uitstoot van de energie sector en de kosten worden doorberekend aan de consument. Het aanleveren van data heeft dus ook z'n positieve kanten.

Variabel tarief is al mogelijk
Het is al mogelijk om stroom op basis van een flexiebel stroom tarief per uur of per kwartier af te nemen in plaats van een vast tarief per half jaar. De verhouding tussen piek en dal is ongeveer 3:1.
Door hierop in te spelen met bijvoorbeeld het opladen van een electrische auto, wasmachine of vaatwasser kan je aanzienlijk besparen op je stroomrekening.
Het verhogen van de communicatie frequentie is hiervoor een vereiste.

Conclusie
Zoals het onderzoek aangeeft is de vraag naar meer data evident en onvermijdelijk. Beter inzicht in vraag en aanbod heeft ons allemaal al veel geholpen en er valt nog veel te winnen en te besparen. Met de komst van flexibele tarieven kunnen we ook als consument direct profiteren van de beschikbare technologie. We betalen vaak nog steeds te veel voor stroom.
Consumenten moeten natuurlijk in controle blijven houden over hun gegevens en energie bedrijven moeten netjes en verantwoordelijk omgaan met persoonlijke data.
In een slimme meter zitten nu al 4 telwerken. Twee voor levering en twee voor teruglevering. Daarmee worden al variabele tarieven gerekend (dag/nacht). Nu wordt dat op vaste tijden omgeschakeld, maar dat kan ook variabel. Er kunnen dus al variabele tarieven worden gerekend, al is dat beperkt tot twee verschillende tarieven. Als men voor de teruglevering maar één tarief rekent kan men zelfs drie verschillende levertarieven gebruiken. Het vaker uitlezen van de meter is daarvoor niet noodzakelijk.
De vraag naar meer data bestaat, maar nu moet men zich nog aan de regels houden. Dat doet men dus niet.
Argos heeft het probleem inmiddels ook aangekaart. Dat hebben ze gedaan met het oog op de toekomst, maar ook met het oog op de privacy. Ook zij tonen aan dat er nu al een aantal netbeheerders zijn die vaker de meters uitlezen dan waar ze wettelijk of via vraag van de klant recht op hebben. De kamerleden hebben aangegeven om actie te ondernemen en ook naar de toekomst een garantie te willen zien dat de privacy gewaarborgd blijft. Per kwartier of per dag opvragen van de gegevens is onbespreekbaar. Hoe de privacy ook door de netbeheerders wordt gegarandeerd, de enige harde garantie is het niet in detail opvragen van data. De netbeheerder hebben zich inmiddels als onbetrouwbare partner getoond en het bezit van data kan alleen maar leiden tot meer "ongehoorzaamheid".

Als het gaat om buitengewone belastingen van het net, zoals het met drie fasen opladen van de auto, zijn er technische mogelijkheden om bij dit soort pieken een apart (hoger) tarief te berekenen. Bijvoorbeeld door de lader van een eigen meter te voorzien.
Check de link even. Flexibele tarieven zijn niet het zelfde als variabele tarieven.
Hoeft niet, kan wel.
Gebruik de beperkte capaciteit niet als argument. Jouw slimme meter maakt gebruik van het LTE netwerk van KPN, niet CDMA.
De techniek maakt mij niet uit, dat is iets van de netbeheerders.
Het gaat mij om de techniek, maar om de frequentie van uitlezen en daarmee mijn privacy.
Het web/internet middeleeuwen zitten er net op...
Om net als het web 2.0 naar een level 2 mensheid te gaan (de evolutie na een revolutie) is efficiënt handelen op basis van data best wel belangrijk. Ook als er concessies gemaakt moeten worden. Hier gaan we niet dood van.

Als het maar niet zoiets word als de gloeilamp. Dat ding heeft ook wel lang in de geschiedenis van zuinigheid lopen krassen.
Het enige nadeel is dat ze je kunnen afsluiten op afstand.
Al die data is ruis. Niets meer niets minder vind ik.

Handelen naar data doen we al sinds we kunnen schrijven. De oplossing is bijna binnen handbereik. Om die reden vind ik dit dus goed. Laat het om de minuut doen. Als het systeem daardoor de helft minder CO2 kan uitstoten. Top, ik denk zelfs dat 2/3 mogelijk moet zijn. En ik ben juist iemand die boos word als er weer iets opgedragen word waardoor privacy in het geding komt.

add:
Jup. Er moeten er geen leugens verkocht worden. Maar dan nog. Je zou dan ook elk willekeurig advertentie bedrijf kunnen aanklagen.

En als ik dan moet wassen op een tijdstip die niet matched met men leefstijl omdat er nog geen globale/goede oplossing is voor opslaan van energie. Dan zorgen ze er maar voor dat het geluidsloos is en ik er niets voor hoef te doen, behalve 'de setup'. Het is bijna binnen handbereik.

Windows is ook niet meer zoals het was. En toch zijn er aspecten beter. Behalve notifications. Dat is een pain in the ass. Biertje op. Sorry ;-)

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 29 mei 2020 23:29]

Handelen naar data is prima. De privacy maar opgeven om nog meer gedetailleerd data te kunnen verzamelen is de omgekeerde wereld.
Ergens moeten we de privacy we een grens gaan trekken omtrent de privacy. Daar waar het opgeven van privacy de veiligheid in gevaar kan brengen is de grens zeker overschreden. Wanneer een energiemeter dagelijks wordt uitgelezen, kan men dus ook zien wanneer men op vakantie is en een inbraak op het betreffende adres plannen. Gaat het gasverbruik omhoog, dan kan men je bestoken met allerlei reclames om de ketel te vervangen enz. Lijkt je wasmachine veel stroom te gebruiken, dan krijg je daar weer reclames voor. Draait de wasmachine niet vaak genoeg, ook dan kan men je bestoken met mailtjes om de hygiëne in de gaten te houden.
Een energie centrale leest al realtime het totale verbruik uit. Met externe parameters (zoals het weer) kan men al heel aardig het totale verbruik voor het komende kwartier voorspellen. Voor de komende uren is de voorspelling minder nauwkeurig, maar genoeg om op tijd te zijn om eventueel centrales bij te kunnen schakelen.
Met de huidige tarief-structuur is opgeven van de privacy totaal overbodig.
Ik volg je helemaal. Begrijp het ook. Reclame is een 'vies woord' hier. Dat moet op elke manier terminated worden. Die reclame ellende moet opgelost worden aan de advertentie/browser kant, hoe noem je dat? Het probleem is niet de live metingen in deze gedachte.

Dit moet en zal gebeuren. Hiervan gaan we zoveel leren en profiteren/uitstellen. Ben benieuwd wat hierdoor mogelijk word. Dit is geen privacy issue. Als je het van een kant uit bekijkt misschien wel. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.
Ze kunnen dan heel veel, ze kunnen binnen lopen als je weg bent. En nog gekker. Maar het is er al.
Als die data juist behandeld word krijgt het mijn stem. En als het lekt. Dan is het zo.
Dan worden ze toch aan de galg gehangen anno 2020. Het is geen password.

Mobiele foon gedachtes in 1997.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 1 juni 2020 23:40]

De live meting maakt heel veel mogelijk. Reclame is daar een onderdeel van. Men kan ook zien wanneer je normaal naar bed gaat of op vakantie bent en nog heel veel meer. Kortom, aantrekkelijke data voor hackers en medewerkers om data door te verkopen.
Om deze reden heb ik nog gewoon mijn oude meter hangen.
De hele overstap naar de slimme meter is echt niet ten gunste van mij.
Ik weet dat ik er niet aan ontkom op termijn, maar voorlopig niet.
Jaren geleden is me zo'n meter aangeboden, ik heb ervoor bedankt, tot nu toe heb ik gelukkig nog een goed werkende domme meter!
Echt kom op. Geef valide redenen waarom niet. En echt. Ik dacht zo ook als jij. Maar tis echt maar een fakking kassie. Hij geeft nog licht ook. Kende hendig zien in t donker wat je stand is.
De gas meter daarentegen is dan wel weer niet echt logisch. Maar ja die heeft geen netstroom. Ik begin op een fanboy te lijken.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 1 juni 2020 23:45]

Echt kom op. Geef valide redenen waarom niet.
Redenen:
- privacy
- privacy
- privacy
- het helpt mij niet, het is voor het energiebedrijf
- veiligheid (anderen kunnen zien waneer ik thuis ben en wat voor apparatuur ik heb)
- de slimme meters zijn niet future proof
En echt. Ik dacht zo ook als jij. Maar tis echt maar een fakking kassie. Hij geeft nog licht ook. Kende hendig zien in t donker wat je stand is.
Nou, dat is nuttig in de meterkast...
De gas meter daarentegen is dan wel weer niet echt logisch. Maar ja die heeft geen netstroom. Ik begin op een fanboy te lijken.
Werk je bij een netbeheerder?
Nee helemaal niet. Maar ben wel veel met licht en geluid bezig en vind het fascinerend wat je kan met data.
Die data haalde ik al jaren eerder uit mijn domme meter en nog gedetailleerder ook.
En een lichtje? Dat heb ik niet nodig, kom nooit in de meterkast.
Maar waarom geen slimme meter? Draai zulke dingen altijd om, waarom wel een slimme meter? En dan kan ik geen reden noemen, dus hoef ik er voorlopig geen.
Ik heb wel een slimme meter, heel blij mee! Het allerleukste vind ik altijd als ik via mijn mobiel op afstand mijn verlichting en kachel aan zet. Dan zie ik altijd die energiebedrijf medewerker gek opkijken, want ik ben niet thuis terwijl ik wel energie ga gebruiken! Ook doe ik het wel eens andersom, dan zet ik 's avonds even een half uurtje de lampen uit, dan denkt het spionerende energie bedrijf dat ik even boodschappen doe, maar stiekem lig ik achter de bank te giechelen! Echt hilarisch vind ik dat!
Helaas kan ik niet anders dan je gelijk geven. Destijds heb ik bij een grote energie boer gewerkt aan de pilot waarbij eens per 10 minuten de waterstand, de warmte stand en de stroomstanden (dal en piek) werden doorgegeven. De projectleider die vrijgezel was, had zich als proefpersoon aangemeldt en ons toestemming gegeven zijn gegevens te gebruiken. Totdat ik hem op een maandag zei, leuk weekend gehad? Je was zaterdag laat thuis en uit je waterverbruik zag ik dat er twee mensen naar het toilet geweest waren, de volgende dag zag ik dat er twee maal gedouched was, dus kennelijk had je bezoek. Pas toen besefte hij hoeveel je uit de gegevens af kan leiden en vond hij het allemaal wat minder leuk. Je ziet echt alles, wanneer mensen opstaan, wanneer ze naaar bed gaan. Hoeveel mensen er in het huishouden zijn, of ze bezoek hebben gehad etcetera.
Erg benieuwd naar de reactie van de netbeheerder. Hopelijk post je dat hier ook nog.
Staat er al bij.
Inmiddels is er een heel raderwerk in gang gekomen.
Het onderzoeksprogramma Argos heeft al contact met mij opgenomen en die hebben al heel wat onderzoek verricht. Als gevolg daarvan hebben ook al een aantal kamer leden mij gebeld. Er wordt een verzoek ingediend om het rapport van de netbeheerders met spoed in de tweede kamer te bespreken. Dan zullen er ook vragen worden gesteld naar de privacy issues en ook naar de huidige praktijken.
Kijk! Dat zet meteen zoden aan de dijk. Hopelijk wordt er uiteindelijk ook actie ondernomen om dit soort praktijken tegen te gaan.
De website www.mijnwoning.nl ken je zeker niet? Hier kun je zelf je slimme meter aflezen en zie je het verbruik door de dag.
Daarvoor moet je je eerst aanmelden voordat je de gegevens kan zien. Dat doe je dus op vrijwillige basis.
Er zijn overigens talloze diensten die dit aanbieden. Aanbieders die producten verkopen om het verbruik gewoon zelf uit te lezen en lokaal op te slaan zijn er nauwelijks. Gelukkig is het niet moeilijk om dat met een PI en een kabeltje zelf te maken.

Websites die gratis jouw meterstanden uitlezen en in een dashboard presenteren, leven juist van jouw data en zullen dit gebruiken om door te verkopen aan "geselecteerde derde partijen" of de data zelf gebruiken om jouw met advertenties te bestoken.
Ik heb m geweigerd.
Spoken zien is ook een kunst. Dacht u nou echt dat er iemand bij Enexis aan de hand van de slimmemeteruitlezing gaat kijken of u een apparaat in-of uitschakelt?
Het is niet alleen "Iemand bij Enexis", maar het is ook interessant om te hacken.
Bovendien, er zijn duidelijke afspraken en die zijn er niet om zomaar te negeren! Onze privacy wordt gewoon heel gemakkelijk opzij geschoven omdat men graag meer data wil hebben. De mensen waarvan de data wordt afgepikt worden niet eens op de hoogte gesteld.

Als er bij Enexis toch niemand mee zit te kijken of ik mijn tv of 3d printer aanzet, dan is het ook niet nodig om mijn meter elk kwartier uit te lezen.

Ik wil (net als Rutte) niet in een surveillance maatschappij leven, waarbij je continu gevolgd wordt. Als er één plek is waar ik volledige privacy wil, dan is dat thuis!
Een meterkast zit vaak op een bijzondere plek. Bij mij zit hij zelfs buitenshuis, bij andere woningen die ik ken zit hij vaak naast de DSL-, glas- of coax-aansluiting. Waarom is er niet een gekozen voor een hybride oplossing, waarbij een bekabelde LAN-verbinding wordt gebruikt indien mogelijk, maar een SIM-kaart als fallback? Ik denk dat in veel gevallen dat echt mogelijk is en dan hoeft de backup-lijn alleen te worden gebruikt als de LAN-verbinding niet mogelijk is (of uitvalt, je hebt er natuurlijk minder controle over).

Misschien weet @MiesvanderLippe dat?
sowieso toen werd gestart met de slimme meter in 2009 zijn er requirements opgesteld. En in die periode was een dergelijke verbinding nog geen gemeengoed. In heel veel (oudere) huizen komt de data verbinding op een andere plek het huis binnen dan de meterkast. En de oplossing moet een generieke oplossing zijn.
Op basis van de huidige kennis zal zeker een nieuw type meter ontwikkeld worden. Het is makkelijk om met de kennis van nu, besluiten uit 2009 te veroordelen. Maar de huidige slimme meter voldoet aan de huidige eisen maar ook aan de toekomstige behoefte (onder meer vanwege de P1 poort), en blijft binnen de gewenste maximale kosten.
Ach en daarnaast zijn er ook nog de nodige woningen waar ze die slimme meter helemaal niet kunnen plaatsen!

Bij mijn ouders kwamen ze langs en keken ze in de meter kast en kwam men tot de conclusie dat er aanpassingen noodzakelijk waren die door een gespecialiseerde monteur moesten worden uitgevoerd. Na deze aanpassingen kwamen ze weer langs en toen kwamen ze tot de conclusie dat het een en ander niet paste en zijn weer weg gegaan met de mededeling dat ze contact zouden opnemen als er een oplossing was.
We zijn nu bijna twee jaar verder en ze hebben nog altijd niets gehoord van het energie bedrijf.
Er zijn inderdaad situaties waar men geen eenvoudige oplossing heeft. Stalen meterborden, asbest in de meterkast, te ondiepe meterkasten etc.
De P1 poort maakt het hele rapport eigenlijk al onzin. Sluit er een extra kastje op aan met een simkaart en men kan de de data via het gsm netwerk doorsturen. Als het onafhankelijk van een elektriciteitsaansluiting moet kunnen werken is LoRa een alternatief. Dat kan gemakkelijk jaren op één batterij functioneren.
Je zou toch stiekem gehoopt hebben dat ze tijdens daar tijdens het ontwerp van de slimme meters wel rekening mee hadden gehouden en het communicatiegedeelte modulair hadden gebouwd. Dan hoef je namelijk enkel maar het mobiele modem te vervangen.

WIFI was natuurlijk ook een optie geweest. Er zullen weinig mensen zijn die geen WIFI hebben thuis. Voor die paar die geen eigen internet in huis hebben zou je de slimme meter dan alsnog kunnen vervangen voor een LTE variant... Spaart bakken met geld.
Je moet het terug in de tijd plaatsen. Toen de slimme meters kwamen was het een oplossing voor meterstanden doorgeven en meer inzicht geven, maar zonder te veel privacy van mensen op te offeren, want je kunt bij nauwkeuriger data precies achterhalen wat een huishouden op een bepaald moment doet.
Na keuze voor techniek en testen begon de uitrol, en zoals alle logge organisaties in de polder is dat dan een koers die niet makkelijk snel veranderd.

Ondertussen kwam er een stroomversnelling aan mogelijkheden, werd de overheid wakker en begon aan de groene transitie met zonnepanelen en elektrische auto's, en werd de impact daarvan duidelijk op het elektriciteitsnet.

Overigens moeten we ons afvragen of de aannames rond de energietransitie terecht zijn, en er inderdaad een noodzaak is tot individuele detail data van 10 miljoen huishoudens in Nederland. Hoewel elektriciteitsgebruik stijgt, is het niet zo dat massaal ons gedrag veranderd waardoor geaggregeerd waardes eenzelfde beeld blijven geven van voorspelbaarheid. Bij warm weer gaan de airco's aan, bij koud weer de verwarming. Uit het werk wordt er eten gekookt, en zo zijn er nog veel meer zaken die voorspelbaar gedrag zijn.

Als laatste moet je je afvragen of de aannames rond de energietransitie terecht zijn. Nu wordt er geroepen Nederland van het gas af, en onze buurlanden gaan juist aan het gas. Daarbij staat de vervangende techniek in de kinderschoenen, en is het realistisch dat die gaat verbeteren (lees zuiniger worden) de komende jaren. Thuis energie opslaan gaat ook komen met verdwijnen van de salderingsregeling op termijn. En dan kom je uit bij stuur technieken die de overheid heeft. Langer op gas, of langer salderen gaan invloed uitoefenen op de snelheid van de energietransitie. Tarief ontwikkeling voor bedrijven idem (datacenters?).
Ik werk aan een project bij een van de netbeheerders waarbij we slimme meter data (ja onder toezicht van alle privacyregels) uitlezen waarmee een veldmeting niet meer gedaan hoeft te worden. Zeker in deze tijden is deze afdeling compleet overbelast. Meer en meer mensen krijgen zonnepanelen en we zien daarmee ook het aantal spanningsklachten stijgen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een klacht meld en het 3 maanden moet duren voordat er een oplossing is, dat je daar niet erg blij van wordt.

Hoe meer zonnepanelen er in een wijk zijn, hoe sterker het effect op elkaar kan zijn waarmee de spanning op een zonnige dag kan oplopen. Dit soort inzicht in slimme meters op individueel huishouden helpt hier enorm bij om problemen veel beter te lokaliseren en een snelle passende oplossing te vinden.
Ja, dat is waar hoe meer data er is, hoe meer er mee gedaan kan worden. De afweging is dan tussen privacy, kosten van vervanging, kosten van niets doen, wet en regelgeving, etc.

Misschien moet plaatsing van zonnepanelen wel gekoppeld worden met een veldmeting en is dat onderdeel van het aansluiten er van om maar eens een andere denkrichting te opperen.

En misschien moeten we een slimme meter zo slim maken dat die niet altijd terug levert waardoor de zonnepanelen afslaan bij overschot. Moet de bewoner maar accu's gaan plaatsen.

Het is erg interessant wat allemaal mogelijk is.
Dit is de omgekeerde wereld.
Netwerkbeheerders horen gewoon te zorgen voor een fatsoenlijk netwerk. De energie transitie was al jaren geleden vastgelegd in internationale verdragen. De wil om de brandstof motoren uit te faseren ten gunste van ev's is ook al jaren geleden door de politiek geuit.
De netbeheerders hebben toen niets gedaan om mogelijkheden te creëren om het net daarop voor te bereiden. Nu schakelen ze over op een model waarbij met minimale investeringen kleine problemen zoveel mogelijk opgelost worden door het bestaande netwerk iets slimmer te gebruiken. Resultaat is dan een nog veel groter probleem als het aantal zonnepanelen nog iets verder toeneemt.
Hier in de omgeving staan al twee buurt batterijen om de pieken op te kunnen vangen. De brandveiligheid is echter niet goed onderzocht en de brandweer houdt zijn hart vast en hoopt maar dat daar nooit brand in uitbreekt, Blussen is onbegonnen werk.
Ja maar jij wilt je energieboer niet toelaten op je eigen netwerk, en zij willen jou geen toegang geven tot de data die de meter verstuurd.
Als ik me niet vergis is op de slimme meter een P1 poort verplicht welke de consument de mogelijkheid bied om te (semi) realtime data te ontvangen uit de slimme meter. Dus geen toegang tot de data valt weg omdat je al toegang tot die data hebt.
Toegang tot de data onderweg naar de netbeheerder bedoelde ik. Aflezen mag natuurlijk altijd.
Dat is natuurlijk wel een beetje vreemd; het niet mogen inzien van jouw data die door de meter naar de netbeheerder en energieboer wordt verstuurd ...
Het probleem is dat je daarmee ook kunt inzien welke servers worden benaderd etc. Daarnaast is het ook een probleem dat je het kunt manipuleren/blokkeren op dat moment, wat fraude in de hand kan werken.

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 29 mei 2020 09:31]

Dat kan toch al. De datastroom van deze slimme meters is, zo heb ik begrepen uit berichten van een paar jaar geleden, niet versleuteld en dus kan -in principe - iedereen jouw meter afluisteren - of ter maskering van zijn aftappen (elders in het netwerk zijn er immers ook meters om de saldi te controleren) de stand van jouw meter verhogen. Dat er weinig mensen dit echt doen, is uiteraard omdat de meesten er niet de kennis voor hebben, en wie dat wel heeft kan elders meer verdienen.
De data is zeker wel versleuteld, het kan misschien per leverancier verschillen, maar ik heb aan een oplossing voor een van de netbeheerders gewerkt, en alle communicatie verloopt volledig versleuteld, met unieke sleutels per meter die regelmatig vervangen worden.

De eisen daaraan zijn ook vrij hoog overigens, dus eigenlijk kan ik mij niet echt voorstellen dat er netbeheerders zijn die unencrypted communicatie gebruiken.
In het begin toch niet, als ik de bronnen van toen moest geloven. Destijds was de communicatie met de ontwateringssluizen van vele waterschappen ook niet versleuteld trouwens. Dat is inmiddels denk ik ook wel verholpen.
Ik weet dat er indertijd inderdaad veel SCADA systemen waren die slecht beveiligd waren ( misschien nog steeds wel ), maar zover ik weet zijn de slimme meters meteen redelijk goed opgepakt. Al zou het mij niet verwonderen dat er in het begin vast wat projecten geweest zijn waar het minder geregeld was.
Nu hebben ze nog een beetje security through obscurity, wanneer alles via je eigen wifi netwerk gaat is die "beveiligings"laag van ze ook al weg.
Nu vraag ik mij af wat er zo spannend aan is dat ik kan zien dat er een andere server wordt gecontacteerd. Je ziet een IP-adres waar je met een trace wellicht wat primitieve locatiedata mee kunt ontdekken, maar het postadres van je energieboer staat ook gewoon op je facturen :-D
Interessante discussie, is het wel jouw data? De meter is van de netbeheerder en meet alleen hoeveel stroom er in het huis verbruikt wordt toch? Of dat verbruik nou door jou, je partner, je kinderen, je huisdier(en) en/of de wietplantage van je vage vriend wordt veroorzaakt is niet bekend, de meter en daarmee de data kan geen onderscheid maken op jou als persoon.

Niet dat ik perse pro of anti slimme meters ben hoor, maar ik heb oprecht geïnteresseerd in van wie die data eigenlijk echt is.

Daarnaast hebben alle slimme meters een "speciale" aansluiting (RJ-11? een P1 connector schijnbaar) waarmee je de meters eenvoudig kan uitlezen toch? Dus dat de netbeheerder/energieboer je geen toegang wil geven tot de data vind ik persoonlijk ook een beetje overtrokken, want ze doen niet echt heel erg hun best om het je moeilijk te maken naar mijn idee. Ik heb zelf geen slimme meter, vorig jaar de afspraak gemist en ze wouden er niet voor terug komen, dus misschien zit ik er naast. :)

[Reactie gewijzigd door MrR0b3rt op 29 mei 2020 10:21]

jep, de meter (slim of niet) die is van de netbeheerder.
als particulier word je verplicht die te leasen.
(hier betaal je +/-19€ per jaar voor en zit verwerkt in de post netbeheerder kosten op je jaar nota.
voorbeeld:
https://www.enexis.nl/con...iefbladen-netwerktarieven )

de slimme meter meet hoeveel er word gebruikt.
maar doet dit door A x V = W te doen.
en dan te kijken hoeveel uur je dat doet.
dus stel je gebruikt 4,34A x 230V = 1000W een uur lang.
dan heb je 1kWh gebruikt wat dan verrekend word tot ongeveer 0,22€
de netbeheerder hoeft eigenlijk alleen maar te weten hoeveel kWh jij dus verbruikt.
(en eigenlijk dit maar per jaar.)
op het moment dat ze kunnen zien hoeveel W jij gebruikt, dan zien ze ook gewoon dat jij je 4 wietlampen van 450W voor 10 uur per dag aan hebt staan.
dat is natuurlijk een blok gebruik dat filter je zo uit, niet zo heel moeilijk. ;)
en dan mag je gerust even af vragen, moeten ze wel zo veel van mij weten?
wil ik wel dat ze zien dat ik elke doordeweekse dag om 7:30 gebruik heb van 1900W, dus koffie zet.
of wil ik wel dat ze zien aan de hand van het stroom verbruik dat de TV aan staat, en dan door de variatie in dat gebruik ook kunnen uitfilteren welk kanaal ik heb opstaan.
dan mag er wel de vraag gesteld worden, word mijn privacy hier door niet aangetast en wil ik dit wel. :?

maar dan heb je ook nog de speciale aansluiting, die is voor persoonlijk gebruik.
hier heb je hele andere gegevens als die naar de netbeheerder gaan. (waarschijnlijk niet, niet controleerbaar zonder de weten te breken.)
waar van eigenlijk de bedoeling was dat daar een scherm door de netbeheerder aangehangen zou worden.
zodat mensen hun eigen gebruik konden inzien, en zo mischien wat beter gingen opletten wat ze gebruikte.
maar helaas die functie is geschrapt in Nederland, en dit maakte hem voor de particulier vrijwel nutteloos.
(vervangen door een abonnement of reclame)

ik ben zelf geen tegenstander van de slimme meter, maar hoe dieper je in dat systeem duikt de waziger het word.
ze hebben hem mij ook 3x aangeboden, en 3x stonden ze met de verkeerde meter aan mijn deur.
ben eigenlijk nog steeds blij dat ik hem dus ook niet heb.
ik wacht er zo lang mogenlijk mee, elke verzie word weer een stapje beter.
maar als je al een oude slimme meter hebt, krijg je hem niet vervangen voor een nieuwere.
Dat is wel een interessante vraag want wat doen ze precies met deze data? Er is niemand die weet wat jij met je verbruikte stroom doet. Of dit nou een potentiële wietplantage is of iets anders. Mijn verbruik is een lange tijd lang erg hoog geweest maar ik heb daar nooit iets over gehoord. Het enige wat ze weten is hoeveel KWH er wordt verbruikt per dag, meer niet. Ik zou ergens een red flag verwachten als het verbruik opeens extreem afwijkt voor langere tijd maar dat lijkt er niet op. Er is in ieder geval niet op geacteerd.

Op basis van verbruik op bepaalde tijden zouden ze dingen kunnen schatten. Maar die 1900W kan ook net zo goed de wasmachine of vaatwasser zijn die elke ochtend aan gaat. Daarnaast vraag ik me ook af wat energiebedrijven met die informatie moeten (anders dan verkopen aan derden).

Een slimme meter brengt meer nadelen met zich mee. Er zit een zender in wat straling uitzend (of dat nu wel/niet veilig is even ter zijde). Slimme meters schijnen (volgens de monteur die ik gesproken heb) veel brandgevoeliger zijn. En er zijn genoeg verhalen bekend (of dat nu nog steeds aan de orde is geen idee) van slimme meters die opeens een totaal ander verbruik registreren dan voorheen. Ga dat maar eens verklaren bij de energiemaatschappij.
een vaatwasser/wasmachine versus wietplantage.
die is vrij makkelijk te zien als je per 15minuten een W hebt.
een vaatwasser/wasmachine zijn vaak wel 1900W, maar die trekken maar +/-15minuten (als ze 10liter water warm maken) ook echt 1900W, de rest van de tijd is dat veel minder rond de 150W.
een wietplantage die trekt gewoon 8 a 10 uur per dag 1900W.
dus die zie je vrij snel, met een paar simpele tooltjes.
(heb zelf geen wietplantjes, maar heb wel 3 groeilampen in de huiskamer, ben wel zo slim om hier voor 11W led lampen te gebruiken, is leuker voor de rekening. :P )

ze checken wel op extreem hoog verbruik, maar de redflag word pas bij extremen getriggert.
denk aan 1x35A aansluiting die 5,4kW trekt continu.
dan krijg je een telefoontje na 2 maanden, maar dan ben je ook al 8000kWh verder. :X
dus wat vind je extreem, dat is persoonlijk en lastig voor een netbeheerder.
met 5,4kW continu heb je een jaar gebruik van 47.000kWh, en eigenlijk een zwaardere aansluiting nodig.

niet alles van een slimme meter is nadelig, probleem is eigenlijk meer.
dat hij erg voordelig is voor de netbeheerder/leverancier, maar alle voordeeltjes voor de consument er wel uit bezuinigt zijn.
wat er nog wel over is, dat kan eigenlijk elke tweaker ook wel zelf maken als hij dat wil.

[Reactie gewijzigd door migjes op 29 mei 2020 13:55]

Op basis van verbruik op bepaalde tijden zouden ze dingen kunnen schatten. Maar die 1900W kan ook net zo goed de wasmachine of vaatwasser zijn die elke ochtend aan gaat. Daarnaast vraag ik me ook af wat energiebedrijven met die informatie moeten (anders dan verkopen aan derden).
Dat verschil is wel zien. Elk apparaat heeft zijn eigen patroon.
Bij Greenchoice kan je in hun app inzicht krijgen in je verbruik, BOKS noemen ze dat:
https://www.greenchoice.n...iensten/#wat-is-boks-slim
Aan de hand van de gebruikspatronen die uit de kwartierwaarden zijn op te maken wordt je stroom- en gasverbruik over diverse categorieën weergegeven.

Voor mij als gebruiker is het voordeel dat ik kan zien waar ik mijn verbruik kan optimaliseren, voor hen zal er waarschijnlijk ook wel een bedrijfsmatig voordeel in zitten. Overigens moest ik toestemming verlenen voor het uitlezen van de kwartierwaarden voordat dit functioneerde en kostte het ongeveer een maand om acurate percentages op te kunnen bouwen.

Het koffiezetapparaat bijvoorbeeld gebruikt kortstondig veel vermogen maar gaat daarna uit. De wasmachine staat rustig 3-4 uur te draaien en verbruikt soms veel en soms weinig vermogen, denk aan verwarmen en centrifugeren.
Evenzo met gas: kortstondig veel voor even douchen of langdurig weinig voor het op temperatuur houden van je huis.
Ik zit ook bij GC maar heb geen slimme meter dus dat uitlezen wordt lastig. Maar ik begrijp niet helemaal hoe je op basis hiervan je verbruik kunt optimaliseren. Kan me voorstellen dat je bepaalde apparaten tijdens daluren beter aan kunt zetten dan overdag maar hoe ga je een koffiezetapparaat wat je overdag gebruikt optimaliseren? Wellicht mis ik iets.

Als ik logischerwijs naar mijn eigen verbruik kijk moet ik zoveel mogelijk overdag verbruiken gezien ik zonnepanelen heb. Dan gaat het rechtstreeks van mijn dak af naar het apparaat. In de avonduren moet ik stroom uit het net halen.
Bij mij is koken op een inductiekookplaat ongeveer 9% en daar kan je inderdaad niet zo veel aan veranderen. Sluipverbruik, zoals apparaten op standby, daarentegen zou dan nog wel eens aandacht kunnen krijgen. En als bijvoorbeeld verlichting als hoog percentage naar boven komt, wordt het misschien toch eens tijd oude halogeenspots of gloeilampen te vervangen door zuinige leds.

Uiteindelijk kom je natuurlijk ook op een optimum en valt er niet veel meer te verbeteren...
Op een zomerse dag zien ze dat je een paar dagen niet 's morgens om 07:30 die 1600 watt gebruikt. Ook de rest van de dag wordt geen energie gebruikt. Zouden ze daar misschien op vakantie zijn?
Een slimme meter is vele malen minder brandveilig dan de oude mechanische meter. De oude meter kon gewoon niet in brand vliegen. In de elektronica van de slimme meter kan in theorie kortsluiting en daarmee brand ontstaan. Dat is echter zuiver theoretisch. De kans dat dat gebeurd is nagenoeg nul, tenzij jij regelmatig de accu's van een EV met drie fasen tegelijk oplaadt, dan ontstaat er een minieme kans. De kans dat de brand in de accu van de EV ontstaat is echter veel groter, maar zolang die zijn warmte goed kwijt kan is ook die kans heel gering.
Op basis van meeting van iedere minuut is het goed mogelijk om op basis van het verbruik een inschatting te maken welke apparaten aan staan. Als je nog meer data hebt wordt dat alleen maar makkelijker.
Voordeel voor mij ik weet welke apparaten er in huis bevinden. Maar als je veel data hebt zijn daar vast slimme systemen voor te maken die dat ook kunnen.
Op het moment dat je weet welke apparaten er gebruikt worden weet je ook of er personen thuis zijn. En zou je ook al een gok kunnen doen op hoeveel.
Moraal, data zegt meer dan je denkt.

Nu een vraag terug. De energie beheerder moet weten hoeveel je gebruikt hebt om je een rekening te sturen. Zolang ik geen tarief per minuut/seconden heb, wat hebben ze te maken met hoeveel ik iedere minuut verbruik? Dat kunnen ze ook op wijk niveau zien (voor de wijk als geheel).

En dan nog een algemene noot: Als ze de P1 output digitaal hadden ondertekend hadden ze mensen korting kunnen geven als ze de berichtjes doorstuurden via vast internet naar de energie beheerder.
Het doorsturen van P1 output zie ik wel als alternatief voor een nieuwe meter. Dat het niet digitaal ondertekent is maakt daarvoor niet zoveel uit. Dat lijkt mij gewoon vergelijkbaar met het zelf aflezen en doorgeven aan de energieleverancier.

Een energieleverancier zou gewoon steekproeven kunnen nemen voor doorgegeven meterstanden die onder het gemiddelde gebruik vallen.
Volgens mij is het gewoon seriele port wat je binnen krijgt, dus als ze geen ondertekening erin bouwen, heb ik zo tool geschreven die het nabootst. Kan zelfs met een arduino. Ideaal als je even tijdelijk een wietplantage ergens neerzet, of je verbruik wilt verplaatsen in tijd ivb tarieven. Dus nee ik denk niet dat het zonder ondertekening ooit gebruikt gaat worden ;)
+1Anoniem: 474132
@hahaha222329 mei 2020 09:32
Eigen vlannetje toewijzen probleem ook weer opgelost. Data van energie boer kan end to end met SSL versleuteld worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 29 mei 2020 09:34]

En als ik mijn SSID wijzig, of password gaat dat al mis, dat is geen optie Wat wel kan in stedelijke gebieden is dat een aantal meters die elkaar kunnen "zien" een gezamelijke breakout hebben naar hun server. Dat ze wireless - en encrypted - met elkaar communiceren en elkaars data door kunnen sluizen en ze ook "weten" waar ze hun data kunnen laten met een standaard uitweg. Dit doet me ergens aan denken ... O ja, net een gewoon netwerk!
Nouja, gewoon is die techniek niet heel erg, maar ad hoc netwerken worden zeker gebruikt en zijn ook zeker toe te passen bij dit soort apparaten in dichtbebouwde gebieden.
Als we toch eens een techniek zouden hebben waarmee communicatie tussen client en server beveiligd is tegen man in the middle attacks... ;)
De eisen aan een energiemeter wat betreft communicatie en de omkasting zijn best streng. Je wil dat zo'n ding het gewoon tientallen jaren doet, zonder dat je er omkijken naar heb. Alles wat jij doet in onderhoudbaarheid is een risico in veiligheid en inkomsten.

Toevoeging: De veilgheidsmaatregelen die genomen worden zijn niet onvergelijkbaar met een pinterminal.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 29 mei 2020 09:26]

Dat snap ik ook wel, maar ook aan pinautomaten moet onderhoud worden gepleegd. Daar zul je goede en gescreende monteurs voor moeten hebben. Het vervangen van een modemkaartje zou je bij het ontwerp van de meter prima in een apart compartiment kunnen plaatsen.

Ook begrijp ik dat zo'n apparaat het tientallen jaren moet doen, maar om dan gebruik te maken van netwerktechnologie die bij voorbaat al verouderd is vind ik dan wel een vreemde designkeuze.
maar ook aan pinautomaten moet onderhoud worden gepleegd
Nee? Die dingen worden vervangen en meegenomen. Dat kan niet even gemakkelijk met een energiemeter (diplomaloze met een busje vol terminals langs sturen). Het enige dat je kan onderhouden aan een pin-terminal is het bonnetje en de batterij.

Even ter aanvulling, ik heb dus een deel van een energiemeter ontwikkeld. Er mag gewoon niks aanpasbaar zijn, niks bereikbaar voor de eindgebruiker. Kosten zijn al snel te hoog (hele slimme meter kost een krappe 100 euro op je stoep, als je er eentje los koopt). Zo'n uitbreiding kost al snel meer dan tien procent op je BOM. De communicatie moet aan zelfde eisen voldoen en mag echt niet aanpasbaar zijn. Je moet van goede huize komen om een handshake tussen modem en meter te maken die de 20 jaar overleeft.

Wat betreft de keuze voor het netwerk? Is die niet best logisch gezien de eisen die eraan gesteld werden? Er zal vast ook een voorstel geweest zijn met een ander modem.

In de toekomst zullen we vast ook gaan naar meters die groepen uit kunnen schakelen, anderzijds communiceren over de staat van het net en ook samenwerken met stroom opwek in het huis en warmte(of koude) vraag. Dan heb je het misschien wel over modulatie in de tiende secondes. Dan heb je uiteraard een ander netwerk nodig.
Je kan je nu afvragen, was het die 10% op de BOM waard geweest om de nu gewenste extra data op te kunnen halen?

Denk dat de belangrijkste vraag gaat zijn, waarom is dit niet voor de hele slimme meter transitie ontdekt? Zijn de specificaties te laag ingeschat, en door wie (overheid of leveranciers)? Of zijn er nu extra scenario's bij gekomen, en door wie (overheid of leveranciers)?
Met het gebruikte netwerk is het prima mogelijk om de benodigde data nu en in de komende ca. 10 jaar op te halen. Verder kijken dan dat is vrijwel onmogelijk.
De slimme meters worden vanaf ca 2012 opgehangen, het ontwikkelen en gecertificeerd krijgen van een slimme meter vergt nog eens 3 jaar, dus veel is al medio 2009 bedacht. Dat was in een periode waarin de energietransitie nog niet speelde. Elektrische auto's waren eigenlijk nog niet in beeld en zonnepanelen werden nauwelijks nog geplaatst. Sterker nog, in die periode was zelfs een smartphone een bijzonderheid.

Maar toch was al voorzien dat via de P1 poort het mogelijk is om aan marktpartijen data te verstrekken tbv vraagsturing. Het veroordelen van besluiten uit 2010 en eerder op basis van de kennis van nu is heel makkelijk. Maar bezwaarlijker is het als feiten uit hun verband worden getrokken. De slimme meters zijn prima in staat om de benodigde data te verstrekken, ook rekening houdend met de ontwikkelingen van de energietransitie de komende ca. 10 a 15 jaar. Met een levensduur van 15 jaar worden al vanaf ca 2025 a 2027 de oudste generaties slimme meters vervangen. Dus tegen de tijd dat dit echt van belang is voor de energietransitie is een aanzienlijk deel van deze meters al weer vervangen door een versie die wel voldoet aan de dan geldende eisen en hopelijk ook dan weer ontwikkelt om 15 jaar me te kunnen.
Ten aanzien van het artikel wil ik aan deze reachtie nog toevoegen dat het mij bij staat dat toen de slimme meter aan het publiek verkocht werd er bij verteld is dat er nu 1 keer per kwartaal of 1 keer per maand de standen uitgelezen gaan worden. Er zou geen sprake zijn van iedere dag uitlezen.

En dan lees ik nu dat het gaat om 1 keer per kwartier uitlezen?

Aan de andere kant: Voor zover ik weet zit er in de huidige meter geen mogelijkhied om de meter op afstand te sturen of te knijpen. Wel is er de mogelijkheid om tussen tellers te schakelen in verband met dag/nacht stroom of piek/dal stroom of hoe dat heet.

In de vorige eeuw hadden we in huis een schakelaar voor de elektrische boiler die schakelde op de puls die de netbeheerder op het net zette om de analoge meter tussen dag en nacht te schakelen. Zodat de boiler alleen op nacht-stroom opwarmde. Het zou mooi zijn als deze techniek weer opgepakt zou worden en eventueel uitgebreid. Dan kan op afstand actief het laden (van accu's, boilers en dergelijke) worden gestuurd. Eventueel een uitbreiding aan de andere kant die zonnepanelen of zo actief stuurt.
klopt inderdaad. Toen de slimme meter werd geplaatst, had nog niemand weet van de energietransitie en de verplichtingen die Nederland en de EU aan zijn gegaan ten aanzien van CO2 reductie en de doelen in 2030, 2040 en 2050.

Per kwartier uitlezen gebeurt daar waar dat door een marktpartij wordt aangevraagd, m.a.w. daar waar de klant met een leverancier afspraken heeft gemaakt (kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van de algemene voorwaarden van de energieleverancier). Op dat moment mag de netbeheerder kwartierwaarden uitlezen en delen met de energieleverancier.

Ten aanzien van schakelen. Daar wordt naar gekeken. Wat je enkel wel wilt voorkomen is dat dit onvoldoende secure zou zijn. Wanneer dit gehackt kan worden, is het mogelijk om hele gebieden over te belasten, waardoor de stroom uitvalt.
Zijpaadje: ik krijg al jaren brieven van Liander, dat ze me een slimme meter willen geven. Dit gaat zelfs zover dat ze zeggen al een afspraak hebben ingepland op die en die datum (wat ik uiteraard negeer). Waarom wil Liander dit zo graag?
Omdat de overheid ze dit min of meer verplicht. Iedereen moet aan de slimmer meter.
Verplicht? Maar Liander verplicht mij tot niets. Ze proberen het alleen maar.
Om te beginnen gaan de meters maar een beperkte tijd mee. Ook de analoge draaischijf meters. Formeel een jaar of 10 tot een jaar of 20 of zo iets. Dit van wege het ijk-wezen. De ijking moet zo af en toe worden nagekeken. Dus vervangen kan/mag je niet weigeren.

Maar je kan/mag het slimme deel van de meter wel weigeren. Dan wordt die module gewoon niet geactiveerd of juist ge-de-activeerd. Je krijgt dan echter wel een digitale meter die overal op is voorbereid.

Uiteindelijk begrijp ik dat er dus gewoon een gsm-module in die meters zit. Zet je daar een goede kooi van Faraday omheen, dan komt ze vast niet ver. Een rol alu-folie kan wonderen verrichten. En in de meterkast is die heel eenvoudig nog te aarden ook.
Ik woon hier al tien jaar, en die meter zag er toen ook al verre van nieuw uit. Maar Liander zegt helemaal niets over dat de meter te oud zou zijn, het gaat alleen over een nieuwe, 'slimme' meter.
Dat heeft Stedin bij mij ook geflikt. Ze kwamen voor iets heel anders en probeerde nog even snel zonder overleg een slimme meter op te hangen...
Haha, fijn. Ik had vroeger altijd de meterkast open (in het trappenhuis). Nu op slot.
gereageerd op verkeerde post

[Reactie gewijzigd door dnrb op 29 mei 2020 18:39]

Omdat ze dan geen controleurs meer nodig hebben (bezuiniging). En de energiemaatschappijen geen systeem meer nodig hebben voor het invullen van meterstanden (bezuiniging).
En mogelijk maar dat is slecht mijn onderbuik gevoel, door meerdere malen per dag je energie gebruik te meten een energie profiel van je te maken en deze per postcode te verkopen (om naw wetgeving te omzeilen).
Voorbeelden:
geen etenstijd verbruiks piek in elektra => heeft een gasfornuis.
ochtend piek begint tussen 06:00 en 07:30 => er is een gezinslid met een fulltime baan.
ochtend piek begint tussen 05:00 en 06:00 => er is een gezinslid met een fulltime baan in de bouw.
Controleurs: ik heb nog nooit van mijn leven een controleur gezien. Dus heel duur zou dat niet kunnen zijn, in elk geval niet voor mijn huis.

Online systeem voor meterstanden: op deze schaal lijkt me zo'n relatief simpel systeem echt verwaarloosbaar qua kosten?

Gegevensverzameling: daar ben ik inderdaad bang voor. Stel je voor dat dat gehackt wordt, dan kun je live zien wie er thuis is en wie niet. En de inbraak wordt wellicht pas jaren later opgemerkt. Een slecht betaalde medewerker kan ook omgekocht worden om toegang tot het systeem te krijgen. Nee, dank U: alleen als het echt, echt nodig is zouden we dit moeten willen.
Ik heb een paar jaar, elk jaar een controleur op bezoek gehad, en drie jaar achter elkaar werd mijn meter vervangen.... Ik verbruikte namelijk te weinig elektriciteit. Bij mensen die extreem veel verbruiken wordt dit niet of nauwelijks gedaan.

En je kan je meterstanden ook nog steeds per post opgeven... dat kost relatief veel voor je leverancier.
Wat apart dat je zo vaak een controleur op bezoek hebt gehad. Ik gebruik best weinig electriciteit, en heel weinig gas.

Per post opgeven, dat kun je dan afschaffen tenzij met bijbetaling, zoals ze ook doen met rekeningafschriften.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 30 mei 2020 01:01]

Het gaat nog wel iets verder dan dat. Verschillende apparaten hebben een verschillend patroon en duur qua energiegebruik (stel een wasmachine: in het begin een hoog verbruik om het water op te warmen, daarna een lager verbruik, dan weer hoger om te centrifugeren). Bij voldoende data kun je dus gaan afleiden welke apparaten een huishouden heeft, wanneer ze precies gebruikt worden, etc. En die data kun je inzetten ter verbetering van je netwerk en ten behoeve van je klanten ("beste klant, we zien dat u uw afwasmachine 's ochtends aanzet als u naar uw werk gaat. Als u dat nou eens 's avonds doet, dan is dat beter voor de spreiding, hebben we een lagere piekbelasting, hoeven we minder capaciteit in te kopen, en is uw rekening uiteindelijk lager"). Da's geen toekomst overigens, dat gebeurt nu al, zie bijv. https://databricks.com/se...d-approach-to-data-and-ai. En ja, je kunt die data vast ook nog wel op andere manieren inzetten/verkopen...

[Reactie gewijzigd door tympie op 29 mei 2020 23:50]

Volgens mij gaan ze dat juist uitzetten. De brief van Stedin gaf expliciet aan dat nachtstroom met een conventionele meter per in juni niet meer gaat werken.... Om een heel vage reden, aangezien de slimme meters het medio maart werden geïnstalleerd en het ook met dat signaal blijkbaar prima doen.
Maar ik vermoed dat men dit doet om mensen aan de slimme te krijgen.
Dat komt omdat er geen kennis en of onderdelen meer te krijgen zijn voor de techniek.
https://www.destentor.nl/...n-in-overijssel~a1281917/

[Reactie gewijzigd door Impeesa op 29 mei 2020 18:52]

TF signaal gaat weg (en maar goed ook) geeft storingen bij bv led. Hele oude huis knipperde om 10 uur savonds. Ook zijn de gereratoren erg oud, dus de vraag is hoelang het sowieso nog kan werken...
Als ze in de slimme-meter en slim-gebruik een scheiding aan brengen, dan hoeft de meter niet zo veel en vaak te meten.

Voor het slim verbruiken kan de leverancier en/of het netwerk een signaal uit sturen, het liefst over het elec-netwerk maar het kan/mag van mij ook door de lucht op basis van een abonnement.

Dan geven zij aan dat ze een bepaald verbruik wenselijk achten. Bij voorbeeld in klasse van 1 tot 16 en dan ook de verwachting dat dit een kwartier duurt, een uur duurt of 4 uur duurt. Dan kunnen we daar onze apparatuur op schakelen.
Een vriezer en/of airco kan bij overschot wat harder werken en extra koud/warm maken omdat ze 'weet' dat over een uur of over 4 uur de situatie anders is. Ook kan ze even wachten met veel verbruiken omdat ze weet dat het over een uurtje beter kan.

Dat kan dan ook voor accu's en andere accumulatoren (energie opslag) gebruikt worden. Als ik een electrische auto heb, dan wil ik ze graag direct opladen om 100 km te kunnen rijden. Verder vol hoeft nog niet maar mag wel. Daarbij wil ik ze morgen ochtend om 08:00 helemaal vol hebben. De controller kan dan in de tussentijd spelen met de signalen uit het netwerk. De accu kan bijvoorbeeld aan het begin van de avond nog even helemaal vol op de zonnepanelen. Tussen 21;00 en 24:00 ontladen omdat het beter uit komt en daarna rustig opladen tot 08:00 helemaal vol.

En in het verlengde van piek/dal stroom: een prijs zetten op de verschillende electriciteitsklassen. En je hoeft er niet aan mee te doen, je kan ook gewoon dag/nacht blijven of helemaal 1 plat tarief.

In mijn idee geen speciale meter nodig, daar hoeven alleen maar extra telwerken in te worden geprogrammeerd omdat het niet 2 standen zijn maar misschien wel 10 of 20.
Via energieleverancier Greenchoice, kan de klant zelf via hun app instellen hoe vaak de meter mag worden uitgelezen.

Keuze is:
Per kwartier,
Per uur,
Maandelijks,
Voor de jaarnota.
Met het gebruikte netwerk is het prima mogelijk om de benodigde data nu en in de komende ca. 10 jaar op te halen. Verder kijken dan dat is vrijwel onmogelijk.
Sorry maar hier ben ik het gewoon niet mee eens. Ze moeten gewoon bedenken dat er niet één modem of netwerktechniek is die meer dan 10 jaar mee gaat. Dan moet je dat deel van de slimme meter modulair maken. Wat was er op tegen om 10 jaar geleden een USB poort aan te sluiten voor een 2g modem op USB?

Kun je mensen een nieuw modem in de mail sturen met instructies, je kan mensen die de meter op een gekke plek hebben hangen een sterkere antenne geven.

Ik weet ook niet welke techniek dominant is over 15 jaar. LoRa++? 6G? LTE-M3?

Geen idee, maar als je het modem en antenna kan vervangen kan ik in ieder geval een meter maken die 50 jaar mee kan.
Bij de slimme meters geinstalleerd vanaf 2015 is dat ook zeker mogelijk. Bedenk je overigens goed dat alles wat modulair is, duurder is.
Maar ook wanneer de modem verwisseld wordt, moet dat op dit moment door een gecertificeerd persoon gebeuren (wetgeving).

Maar het klinkt leuk, een meter die 50 jaar mee kan, door modem en antenne te vervangen. Probeer jij maar eens een losse wifi modem, conform nieuwste standaard en USB3.2 aan de praat te krijgen op een PC van 15 jaar geleden.
Dan probeer je eerder USB 1.0 aan te spreken (is al beschikbaar sinds 1995), ik zou persoonlijk willen vermoeden dat sinds zelfs langere tijd RS232 ingezet zou kunnen worden.

Waarom is het bijvoorbeeld niet een modem dat vervangbaar is en aangestuurd wordt door RS232? Is dat te insecure? Waarom zien we dit dan nog tot op de dag van vandaag terug bij enterprise-level switches?

Ik zou willen aannemen mits de toegangspoort afgeschermd is, de aansluiting ook beveiligd is, maar aannemelijk mis ik wat inzichten in het onderwerp en slinger nu ook maar met een eerste-de-beste suggestie :)
RS232 is niet meer of minder secure als ethernet, USB of PCI-e het een techniek on data over the sturen. Als dat secure moet, moet je encryptie toepassen.
De huidige stekker op de slimme meter is een rs232 aansluiting. Alleen niet volledig bedraad maar alleen de minimale aansluitingen. Als je ze op een goede rs232 poort aansluit, zie je regelmatig de hele meterstand langs komen.

Detail voor de hobbyisten: de rs232 die je 'standaard' uit een RaspberryPi haalt voldoet officiëel net niet aan de rs232 standaard omdat het signaal net te zwak is. De tweede of derde usb-rs232 kabel doet het wel. (de eerste meestal ook niet). De details: 9600 baud (bits/sec), 7bits, even parity, 1 stopbit.
Je kan je nu afvragen, was het die 10% op de BOM waard geweest om de nu gewenste extra data op te kunnen halen?

Denk dat de belangrijkste vraag gaat zijn, waarom is dit niet voor de hele slimme meter transitie ontdekt? Zijn de specificaties te laag ingeschat, en door wie (overheid of leveranciers)? Of zijn er nu extra scenario's bij gekomen, en door wie (overheid of leveranciers)?
Het lijkt mij een klassiek gevalletje "de goedkoopste aanbieder wint".
Voor onze maatschappij als geheel was het misschien wel beter geweest om die 10% extra uit te geven. Maar het is niet de maatschappij die de rekening (direct) betaalt maar de netwerkbeheerder. Die netwerkbeheerder zal onder de normale aanbestedingsregels vallen en moet dus op zoek naar de goedkoopste leverancier. Dat weten de leveranciers ook en die zullen dus proberen hun product zo goedkoop mogelijk te houden en niet meer te doen dan er gevraagd wordt.
Dan zou je misschien van de netwerkbheerder moeten verwachten dat die 50 jaar in de toekomst kijkt maar dan loop je ook weer het risico dat de kosten enorm opgedreven worden om reking te houden met alle voorstelbare mogelijke toekomsten.
Precies. En dat kan je zo gebruiksvriendelijk maken dat de bewoner dat zelf kan verwisselen indien nodig. Ook al lukt dat bij 5% van de mensen niet, dan is dat een logistieke winst van jewelste. Maar dat is denk ik wel les 1 bij projecten, dekt jouw project de verwachte levensduur. Die stap lijkt volledig te zijn overgeslagen. En dit is de tweede misser, kortgeleden was er al in het nieuws dat een deel van die dingen ook op een fixed frequentie bandje werken die eindig is. De positivist in mij zegt dat je die twee dan tegelijk kunt oplossen, maar wat een amateurisme is dit zeg ...
Helaas mag dat op dit moment niet zo maar. De meters zijn verzegeld. Als de klant deze zelf kan wisselen, kan de klant deze dus ook zelf er uit halen, het modem proberen voor andere doeleinden te gebruiken etc.
Ik vind dat een monteur gewoon de netwerk module (als die modulair _/-\o_was) moet kunnen verwisselen. Nu moet je hele meter vervangen worden... niet zo slim over nagedacht.

Inderdaad niet aan de bewoner overlaten...

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 29 mei 2020 11:07]

Toen ongeveer in 2010 de eerste slimme meters aan de muur gingen, was het nog niet mogelijk de netwerk module te wisselen. De huidige generaties die ongeveer vanaf 2015 zijn opgehangen hebben een losse telecommodule die inderdaad gewisseld kan worden door een monteur indien nodig.
Wel beschouwd is het wel modular. De meter is onderdeel van de hele meterkast/stoppenkast/verdeelkast. En de meter heeft over de tijd ook verloop en mag/moet ook regelmatig worden vervangen. Denk hier aan 1 keer per 10 à 20 jaar, gewoon/vooral omdat de ijking verloopt.
ho ho, De meters zijn verzegeld. Je hebt dus altijd een apparaat wat dus verbruik goed meet. Wat verwisselbaar zou moeten zijn is de transmissie naar de basis. Ofwel een ethernet jack, of wel een wifi oplossing, of beide. En eventueel kun je altijd nog een simkaartje inbouwen die ieder jaar toch nog even 2X de huidige stand op stuurt ter controle.
dit zou je kunnen doen via de ingebouwde rj11 port. Die geeft elke 10 seconden de tussenstand door.

Zo weet mijn Domotics ook hoeveel stroom ik verbruik..

Zal wel niet kunnen ivm met manipulatie.

[Reactie gewijzigd door bilbob op 29 mei 2020 13:04]

Goed om te weten. Daar ga ik binnenkort ook mee aan de slag namelijk.

Maar idd. Je wil dan een volledig zelfstandig systeem er naast wat dus niet afhankelijk is van de klant. Want die kan natuurlijk ook blokkeren dat dat verkeer doorkomt. Moet iets tamper proof zijn. Als je namelijk met dit soort dingen gaat lopen klooien doe je dat namelijk express. En dus wordt moeite nog tijd gespaard om het dan werkend te krijgen.
op aliexpres even een kabel kopen voor een euro of 8.
Als je haast hebt, ze zijn ook in NL te krijgen.

[Reactie gewijzigd door bilbob op 29 mei 2020 15:28]

Detail voor de hobbyisten: de rs232 die je 'standaard' uit een RaspberryPi haalt voldoet officiëel net niet aan de rs232 standaard omdat het signaal net te zwak is. De tweede of derde usb-rs232 kabel doet het wel. (de eerste meestal ook niet). De details: 9600 baud (bits/sec), 7bits, even parity, 1 stopbit.
Dat is nu zo inderdaad. Maar als je een nieuwe ontwikkeld kan je daar dus rekening mee houden dat je een gesloten gedeelte hebt wat de registratie doet en een gebruikerskant waar een dergelijke module in zou kunnen. Dat hij er uit kan is niet erg, je hebt momenteel zelf het recht om een slimme meter te weigeren, dat is gelijk de ultieme manier om daar zelf de hand in te hebben.

Dat iemand dan een modem gaat onderzoeken is ook al niet erg, als je daar rekening mee houdt met de ontwikkeling kan je keurig de software afschermen in dat ding, eSims gebruiken etcetera. Of bedenk een truc dat hij detecteert dat de module er uit is geweest en dat de netbeheerder dan gebeld moet worden om hem weer aan te zetten. Mogelijkheden te over ...

Waar het m.i. misgegaan is, is dat ze een modern apparaat hebben bedacht met de specificaties van 30 jaar geleden, van de huidige meter dus, een "zero touch" device. Tja, dat is niet meer van deze tijd ...
Zou een atm lan of wlan zijn denk je:-)
2G. gaan gewoon simkaarten in die specifiek voor dat doeleinde geregistreerd staan.
In vele gevallen juist niet, ATM's zitten vaak aangesloten op SDSL lijnen met soms een 2/4g Backup. Je vergist je hoeveel data een ATM verbruikt met bijvoorbeeld video surveillance.
Voor zover ik weet zijn dat losse systemen. Het regelen van de betalingen moet namelijk altijd kunnen gebeuren.
Ik denk dat je ATM en pin terminal door elkaar haalt.
ATM: Geld automaat om Chartaal geld op te nemen (fysiek geld)
Pin termial: Automaat om pin transacties (giraal geld) mee te faciliteren.

ATM's zijn bijna altijd afgesloten ruimte's waar niemand bij kan met een dedicated internet verbinding. Pin terminals zitten vaak op de internet verbinding aangesloten van de winkel/bedrijfs eigenaar, soms een mobile terminal met 2/4g verbinding.
Nee die haal ik niet door elkaar. Ik weet namelijk uit ervaring dat er in geld automaten wel degelijk gewoon simkaartjes zaten van bijvoorbeeld VF. Kan best dat het nu weer anders is, maar een aantal jaar terug hebben we ze “zelf” moeten plaatsen.
Hoeft niet hoor. Mijn tante heeft een terminal met WiFi. Ik weet niet wat daar het voordeel nou precies in is, want dat ding heeft echt een brakke verbinding dus er is echt vaak geneuzel mee.
Ja een terminal. Maar daar hebben we het dan ook niet over. Een ATM is zo'n unit die in de muur zit waar geld uit komt. Flappentap. ;)
Dat zal een retorische vraag zijn :-D
Je wil dat zo'n ding het gewoon tientallen jaren doet, zonder dat je er omkijken naar heb.
Hij gaat het dus nu toch geen tientallen jaren meer doen?

Dat je wifi hier niet voor gebruikt begrijp ik. Maar als je een product voor langere periode ontwikkeld dan moet je toch een beetje anticiperen op mogelijke nieuwe technologie, wijzigingen en ontwikkelingen.
Toch wel. De slimme meter voldoet prima. Het volledige onderzoek van Dialogic laat ook zien dat het mogelijk is om masten bij te plaatsen om meer capaciteit te verkrijgen. Bovendien kan de gebruikte oplossing prima voor alle slimme meters intervaldata uitlezen. En als er nog meer data nodig zou zijn (bijvoorbeeld voor vraagsturing), is dat een rol die vervult wordt door een aggregator. En die kan prima gebruik maken van de P1 poort op de meter waarbij (near) realtime data wordt verstrekt.
Het probleem is dat ze op een frequentie uitsturen die misschien volgend jaar geveild gaat worden.
Dat is inderdaad het onderzoek welke Dialogic in opdracht van EZK heeft gedaan. Maar dat betekend niet, zoals dit stuk aangeeft, dat de gekozen oplossingen onvoldoende zijn en de grenzen van de datacapaciteit al in zicht zijn.
Ik snapte dat capaciteitsprobleem ook niet helemaal. CDMA is prima in staat grote hoeveelheden data realtime over te brengen. De halve VS belt op die standaard. Dat kan dan toch niet een issue zijn?
Exact, daarom is het artikel, en ook het artikel in het FD feitelijk onjuist,
Bij een niet-slimme meter bestaat de communicatie uit visuele inspectie door de bewoner. Het zou toch wel raar zijn als dat wel OK is, maar het aansluiten van een ethernet-kabel niet?
Ik denk dat dit een afweging is geweest omdat in veel oude huizen de meters in de kelder/meterkast zitten en kabel/internet binnenkomen in de woonkamer, waardoor er op die plek dus geen ethernet-poort beschikbaar is. Maar Wifi of 4G (of zelfs 3G) was inderdaad beter geweest.
Het heeft mij altijd verbaasd dat het signaal van een slimme meter niet gewoon via netwerk-over-power zou lopen. Dat scheelt het gebruik van ether frequenties en is een band die voor de netwerk beheerder altijd beschikbaar is.
Juist omdat zo'n ding tientallen jaren mee moet gaan zouden ze rekening moeten houden met de toekomst.

Nu hebben ze effectief voor de goedkoopste oplossing gekozen, wat achteraf weer eens laat zien dat het helemaal niet de goedkoopste oplossing blijkt te zijn. Er is een korte termijn besluit gemaakt op een lange termijn product.
Dan hadden ze juist een losse comunicatie moeten maken:
nieuws: Netbeheerders vrezen miljoenenverlies door vroegtijdig vervangen slim...
Niet alleen doordat je meer info wilt, maar ook met de licentie op de frequenties die verlopen kost dit allemaal enorm veel geld (wat de consument weer mag betalen).

[Reactie gewijzigd door jongetje op 29 mei 2020 12:36]

Ze hadden het met netwerk-over-power moeten doen. dat gebruiken ze nu toch ook al met het schakelen tussen piek en dal. dat zouden ze heel goed kunnen uitbreiden naar meer verbruik tijden en voor een retour signaal zo af en toe.
Je wil dat zo'n ding het gewoon tientallen jaren doet, ...
Met zulke kortzichtige planning kan zulke apparatuur niet eens 5 jaar in bedrijf blijven, laat staan tientallen jaren.

Aan de andere kant is dit waarschijnlijk beter voor privacy, gezien die extra data alleen maar meer illumineert over de levens van de mensen die in zo'n huis wonen.
Of had er een standaard dat 20 jaar bestaat er in elk geval in geduwd, zoiets als Ethernet. Dan kan je altijd nog kijken hoe je dat dan verder oplost.

Of misschien een adapter van P1 naar ethernet voor de plekken waar de CDMA vol zit.
Mijn slimme meter heeft een ethernetaansluiting - die zit achter een klepje verstopt die je als eindgebruiker gewoon kunt openmaken zonder zegels te verbreken. Die meter zou ik dus kunnen uitlezen. Ik heb echter geen enkel idee hoe standaard zo'n RJ45 connector is bij die meters.
Dat is de P1 poort waar koppie het over heeft. Die stuurt bij meters met versies tm DSMR 4.2 elke tien seconden een telegram met verbruiksdata, en met meters die voldoen aan DSMR 5 elke seconde een telegram. Je kunt hier inderdaad interfaces aanhangen als een Youless LS120, of zelf iets in elkaar knutselen met een RPi en DSMRreader.

Naar mijn weten is die P1 poort de standaard die op alle meters die geinstalleerd is. (Uitgezonderd die oude ferraris meters.)
Dat is de P1 poort en is RJ11, niet RJ45. Dat is in feite gewoon een seriele poort.
Ja, maar wat kan je ermee? Heb je er aan als eindgebruiker.
Je verbruik uitlezen (via Domoticz bijvoorbeeld). Het geeft je inzicht in je verbruik waardoor je weet waar je eventueel kunt besparen, maar ook je opbrengst van de zonnepanelen (nu zijn daar meestal ook andere methodes voor) kun je ermee uitlezen.

Ik vind het zelf heel handig om het verbruik te kunnen zien.

[Reactie gewijzigd door Metalfreak op 29 mei 2020 09:49]

sorrie, maar de opbrengsten van mijn zonnepanelen lukt niet (fatsoenlijk) met alleen een slimmemeter. ;)

waarom: mijn zonnepanelen hangen op een 16A groep achter de meter. (zo als het hoort in Nederland)
stel mijn ijskast gebruikt 1000W en mijn zonnepanelen leveren 1000W op dat moment.
dan gaat die energie rechtstreeks naar de ijskast.
en dan ziet de slimmemeter dat mijn huis 0W gebruikt.

(ik zelf gebruik ongeveer 20 tot 30% van de energie die van mijn zonnepanelen komt per jaar dus gewoon rechtstreeks in het huis en word niet door de meter opgemerkt.
dus dat is toch wel significant te noemen.
de zon schijnt dus ik kan nu oprecht zeggen: dit bericht is getypt op mijn eigen energie. :+ )

edit:
tweakers zijn natuurlijk niet voor 1 gat te vangen.
die installeren een extra kWh meter voor de zonnepanelen en combineren de gegevens van de slimme meter met de extra meter. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 29 mei 2020 10:58]

Zoals ik al zei: Daar zijn meestal ook andere methodes voor. Ik lees ook rechtstreeks de omvormer uit met Domoticz, maar de Toon doet dat bijvoorbeeld niet, die kan echter weer niet negatief gaan, dus die ziet alleen het netto verbruik.
mijn opmerking is alleen dat je een andere methode moet gebruiken. ;)
anders zit je er een 20% (en in mijn geval zelfs 30%) er naast.
slimme meter is helaas niet zo slim dat hij ook je omvormer uitleest. ;)
Toevallig vorige week een Iungo op Home Assistant aangesloten en via de Iungo waren alle stromen afzonderlijk inzichtelijk: vermogen van de panelen, gebruik binnenshuis, afname van het net etc. De slimme meter gaf dus niet enkel netto verbruik aan. De omvormer speelde in dat verhaal geen rol.
nop, kan niet natuurkundig onmogenlijk.
stroom die niet langs de slimmemeter loopt kan niet gemeten worden. ;)
ijskast gebruikt 1000W zonnepanelen leveren 1000W, de slimme meter ziet dan 0W.
(in Nederland moet je de zonnepanelen achter de (slimme)meter aansluiten, andere optie is er niet.)

dit los je alleen op door een extra meet punt ergens te installeren. (of je omvormer ook uit te lezen etc etc meer opties mogenlijk.)
anders zit je er gewoon al snel een 20% per jaar naast. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 29 mei 2020 11:23]

Dat is helder maar de lijnen vanuit de panelen worden gewoon op de meter aangesloten zodat die wel degelijk kan meten wat er uit de panelen komt en waar het naar toe gaat. Intern kan dat natuurlijk gewoon achter de verbruiksmeter. Kan inderdaad niet met alle meters.
https://www.iungo.nl/nl/w...nelen-waterverbruik-meten
dit komt doordat:
dit los je alleen op door een extra meet punt ergens te installeren.
en de iungo is dus de extra meetpunt.
die is dus daar de oplossing voor, slimmemeter is dat dus niet voor een gedeelte, helaas. ;)
De Iungo is de interface die op de meter wordt aangesloten. In het geval waar ik was zijn de panelen wel degelijk rechtstreeks op de meter, waarin een brutoproductiemeter is geïntegreerd, van de netbeheerder aangesloten en niet via een Iungo-meter. Maar zoals gezegd, niet alle netbeheerders leveren zo'n meter.
dit soort meters heb ik nog niet gezien in Nederland die dit kunnen.
(en zover ik weet bestaan ze ook niet, maar zeg nooit nooit.
in theorie kun je zo een soort meter wel maken als de wil er is.
je moet dan ook 8 telwerken in de meter inbouwen. :? )

maar er is 1 "uitzondering" die ik wel ken: je kunt een speciale meter extra laten installeren als je dat wil.
die dan alleen gebruikt word voor de zonnepanelen.
(dit wil niemand zonder een heel uitzonderlijkere reden(postcoderoosmodel b.v.), gewoon omdat het extra geld kost wat niet hoeft.)
en dan lijkt het wel dat je de panelen rechtstreeks op die meter zet.
maar dan heb je gewoon 2 slimme meters in huis met ook 2x die kosten.

(het lullige is ook nog, dit soort meters wil je juist niet, en mogen waarschijnlijk niet van de wet (of speciale gevallen zoals postcoderoosmodel, is uitzondering)
dit is alleen maar nadelig voor de bezitter van de zonnepanelen.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 29 mei 2020 12:16]

Ik zal eens navragen wat het voor een meter is. Ik had het ook nog nooit gezien.
graag, zou een nieuwtje zijn voor mij. ;)

maar ik vermoed een extra (slimme)meter, gewoon om er voor te zorgen dat je 2x4 telwerken hebt.
anders voldoet het niet aan de wetgeving.
Je had gelijk. Het zat iets anders in elkaar waardoor het zo leek te werken. De panelen zaten op de derde fase, samen met de vloerverwarming. Aangezien de vloerverwarming nu niet gebruikt wordt is de teruglevering op de 3e fase gelijk aan de opbrengst van de zonnepanelen. Hierdoor kon je in Home Assistant dus grafiekjes maken waarbij verbruik op de tweede fase vergeleken kon worden met de opbrengst van de panelen.
Daardoor leek het dus alsof de meting van de opbrengst geïntegreerd was in de slimme meter. Deze configuratie is natuurlijk alleen handig zolang saldering nog van toepassing is. Als de vloerverwarming aan gaat kloppen de grafiekjes ook niet meer.
aja, een 3fase meter en dan 1fase gebruiken voor de omvormer.
dan lijkt het wel zo. ;)

maar dan het volgende:
einde saldering en of dat veranderd.
tja. lastig verhaal.
mij is beweerd door de algemene netbeheerder Nederland, hier op het forum, met uitdrukkelijke mededeling check het juist.
(je kent mejuffrouw bagitalizeer wel van bij radar. :?
die is van die club. )
dat eerst alle 3 de fase het gebruik word opgeteld, daar na alle 3 de fase het eventuele leveren word opgeteld.
en dan word leveren verrekend tegen over gebruik.
en zou je dus 1 kWh getal over moeten houden, dus het zou niet moeten uit maken of je op fase 1 1000W gebruikt en op fase 3 1000W levert, dit zou in theorie 0kWh opleveren na een uur.
(dit gespitst voor dag en nacht stroom, maar dat laat ik even buiten het verhaal.)

maar jij ziet dus nu ook dat het intern in de meter dus wel anders word bijgehouden.
dus hoeveel die bewering waard is :?
ik weet het niet, over het algemeen zijn het gewoon boefjes bij de netbeheerder.
als consument kom je er altijd erg bekaaid van af. ;)
(wil een grote uitzondering maken voor de technische dienst, die zijn erg oke bij de netbeheerder's
maar directie en daar onder nog een paar andere afdelingen, die krabben weer open wat de technische dienst heeft gerepareerd. ;) )

[Reactie gewijzigd door migjes op 29 mei 2020 17:38]

De meter houdt het gewoon op de gebruikelijke manier bij. Echter, Home Assistant krijgt al die info binnen en die kun je zelf in grafieken verwerken en hernoemen. Dus de teruglevering op de derde fase, noem je in Home Assistant gewoon de opbrengst van de panelen.
In het kader van zoveel mogelijk stroom zelf direct gebruiken vond ik het niet handig om de vloerverwarming en de panelen op dezelfde fase aan te sluiten. Aangezien de verwarming uit staat als de panelen maximaal produceren. Beter is dan om de panelen op de tweede fase te zetten als de saldering helemaal is afgeschaft.
Ik heb gewoon een aparte bruto productiemeter (niet slimme, digitale variant). Is voor de registratie van de subsidie regeling die 10 jaar geleden was. Daarbij krijg je elke maand een voorschot en elk jaar een verrekening. Is een mooie regeling maar was geen succes aangezien deze een looptijd heeft van 15 jaar. Veel mensen zien dat niet zitten, maar ondertussen vang ik toch nog 23 euro per maand, en dat voor 15 jaar.
Zie bv. www.iungo.nl

Dat is een kastje dat je op die aansluiting aansluit, en dan via je LAN kun je energieverbruik inzien.
Bij mij is de P1 poort RJ12 (6P6C), maar er past inderdaad ook een Rj11(6PC4?) stekker in. RJ11 is van de telefoon.

Rj op wiki
Er past een reguliere patchkabel in, dus wel degelijk RJ45 ;-)
Maar het zou natuurlijk kunnen dat daar een ander protocol overheen wordt gejaagd.
Ow ok, dan heb ik een andere variant. Hier past alleen een RJ11 stekkertje (telefoonstekker). Maar er zijn gewoon P1 naar USB kabels verkrijgbaar zodat je de (seriële) output kunt uitlezen met bijv. Domoticz. Momenteel zit bij mij de Toon meetmodule daarop aangesloten, die leest dat ook op die manier uit.
@Titan_Fox
soms zie je een RJ45 poort op de meter zitten.
maar intern zijn er gewoon minder pinnen verbonden en is het gewoon het zelfde als een RJ11.
er gaat gewoon een serieel protocol over heen er worden vaak maar 3 kabels gebruikt, dus er zou zelfs nog iets anders als een RJ11 gebruikt kunnen worden als de fabrikant/netbeheerder dat zou willen.
Sommige meters hebben inderdaad een RJ45 aansluiting, echter word er dan nog steeds maar 4 pins gebruikt.
Dus is meer een extratje, maar ga je niet op vooruit.
Is het echt ethernet? of gebruikt het gewoon een RJ45 connector? Ik heb vaak genoeg RJ14 connectors gezien die niks met de telefoon te maken hebben.
Die kun je met een Raspberry en bijvoorbeeld Domoticz gewoon uitlezen. Met de juiste kabel is dat vrij snel ingericht.
https://pcmweb.nl/artikel...itlezen-met-raspberry-pi/
Is de oplossing dan niet om de firmware van de slimme meter aan te passen zodat het encrypted data over P1 stuurt? Nieuwe zender erop aansluiten die encrypted data naar beheerder stuurt, vervolgens decrypt en data uitstuurt naar een P1 aansluiting?

Klinkt goedkoper dan hele meter vervangen....
Dit is ook een alternatief voor het volgen van je verbruik :
https://www.ztatz.nl/p1-monitor/
Dat is een P1 port en ook geen Ethernet maar serieel.
Verder is het een RJ12 en geen RJ45 aansluiting.

Kan je prima uitlezen.
Klopt, ik heb er een ESP8266 aan gehangen. Deze leest de meter uit en verstuurt de data draadloos via Wifi naar mijn Home Assistant-server die op zolder staat. werkt perfect. :)
Het klinkt erg leuk... CDMA vol. Helaas gaan de auteurs van het artikel er aan voorbij dat, wanneer het nodig is, er gewoon CDMA masten bijgeplaatst kunnen worden, zodat er weer voldoende ruimte is. Alleen wil je niet dat de netbeheerders dat onbeperkt doen. De rekening komt uiteindelijk toch bij de consument. Dus de netbeheerders maken daarvoor weloverwogen keuzes. het is daarom ook prima da de grenzen in zicht zijn en blijven. Zo lang deze grenzen maar opgeschoven kunnen worden.
Dat laatste gedeelte is waar, maar het eerste is echt wel een probleem door de slechte efficiency van het oude 2g-protocol en het enorme toename van het dataverbruik in het algemeen.
Ow, zeker gaan nieuwe technologieën veel efficiënter om dan de oudere protocollen. De vraag is alleen of het een probleem is (en of het dataverbruik wel degelijk zo hard is toegenomen). dubbel zoveel meterstanden uit de slimme meter, betekent zeker geen verdubbeling van de hoeveelheid data (minder dan 5% in de praktijk).
Dat kan toch ook modulair. De meeste slimme meters hebben een P1 poort. Delta gebruikt bijvoorbeeld de P1 poort om een module aan te sluiten die de meterstanden live uitleest en via je eigen wifi doorstuurt naar het mijndeltainzicht portaal. Theoretisch lijkt me het dus helemaal niet moeilijk om een module op de P1 poort aan te sluiten die via lte-m zijn data doorstuurt. Dit kan bijna iedere consument zelf thuis aansluiten desnoods met een externe voeding.
Exact. Daar gaat het artikel ook aan voorbij. En voor de kassafunctie is het prima om eens per dag de informatie op te halen.
Ja, natuurlijk kunnen ze dat tijdens het ontwerp wel doen.

Maar da's te duur en het ontwerp moest natuurlijk zo snel mogelijk gemaakt worden.
Dat hebben ze. WiFi als primair zou kunnen, zeker als daarmee ook de p1 data beschikbaar komt voor de eindgebruiker. Hoef je geen spullen meer om de meter heen te installeren.

Maar er moet altijd een fallback zijn want je kunt niet verwachten dat het beheer van de WiFi verbinding bij de eindgebruiker zit. Plus het mogelijke beveiligings-- en frauderisico.

https://www.landisgyr.eu/...on-module-for-e350-meter/
Gebruik maken van een netwerk van de klant is geen optie. Hier heeft de klant te veel invloed op. Even de instellingen van de wifi aanpassen en de slimme meter kan zijn data niet meer kwijt.
De kost om wifi te ondersteunen is niet te overzien. Hoe ga de meter bij je thuis instellen om verbinding te maken met jouw netwerk? Ga je dit zelf doen of moet iedereen zijn wachtwoord delen met de netbeheerder? Een oplossing via LTE-m of NB-IoT is dan veel beter. Zelfs op plaatsen met slechte dekking gaat het NB-IoT-signaal nog een muurtje verder dan het gewone 4G netwerk.
LTE-M is inderdaad een goede oplossing. Maar kent ook uitdagingen. De huidige modems zijn voornamelijk nog de 3GPP release 14 en 15 modules. Release 16 modules zijn nu nog nauwelijks te krijgen. Er is een aanzienlijke kans dat release 14 en 15 modules bij het uitfaseren van 4G en de overstap naar 5G niet meer bruikbaar zijn en dus een levensduur kennen tot ca. 2032.
De uitdaging met slimme meters zit altijd in het verschil tussen de levensduur van de verschillende componenten en de bijbehorende kosten. Wie had gedacht dat 3G al eerder wordt uitgefaseerd dan 2G. Veel auto's gaan daar bijvoorbeeld problemen mee krijgen,
Net zoals 2G zullen LTE-M en NB-IoT zeker nog heel lang beschikbaar zijn. Zeker als daar nog miljoenen toestellen gebruik van maken. In Vlaanderen is gekozen om NB-IoT te gebruiken op de slimme meters.
2G stopt zoals nu is aangegeven door de providers in 2025.
LTE-M is gelukkig meegenomen in de 3GPP standaard voor 5G. Dus gaat inderdaad wel langer mee, hetzelfde geldt ook voor NB-IoT. Maar als de meters in Vlaanderen nog een modem kennen met release 14 of 15 specs, dan gaat die vlieger waarschijnlijk niet.
De release van 14 zal wel nog min 20jaar meegaan. Voor Vlaanderen alleen al heb je minimum 3 miljoen huishoudens met een elektriciteitsmeter en zeker nog de helft met een gasmeter. Met ruim 5 miljoen gebruikers gaan ze zo'n technologie wel lang actief houden. Komt erbij dat die slechts heel beperkte bandbreedte inneemt en nu al compatibel is met de 5G hardware.
Dat is maar net afhankelijk van de 5g implementatie van de commerciële telecom aanbieders. Bij een naar is een release 14 lte-m modem geen probleem, maar bij een Stand Alone 5g implementatie wel degelijk. Een release 16 lte-m modem is dat wel.
Die communicatie had toch ook gewoon via het elektriciteitsnetwerk kunnen lopen?
Vraag me af of dat gaat lukken om van zoveel huizen zoveel data over de eletriciteitsleiding te sturen, waarbij allerlei koppelingen in het elektriciteitsnetwerk niet gemaakt zijn voor data. Ik denk dat je van de regen in de drup komt.
Is inderdaad wel geprobeerd. PLC netwerken. Dat werkt in bepaalde gebieden prima, maar in andere gebieden weer minder (data hopt van het ene device door naar de volgende). Maar kent zeker beperkingen in capaciteit en kan problemen geven door verstoringen (in-rush current van apparaten).
WiFi is geen optie omdat WiFi wachtwoorden wijzigen en de meter geen contact meer heeft.
Het is geen goed plan je wachtwoord te delen met de beheerder van de meter
In het ergste geval wordt de meter weer dom als deze niet kan communiceren.
Daarnaast, waarom geen Wi-Fi wachtwoord in je meter en wel in je telefoon, mediabox, tablet, televisie, slimme thermostaat, laptop? Ik zie nu geen verschil daarin. En anders zet je hem gewoon op je guest Wi-Fi.
regeren is vooruit zien....
En dan krijgt de klant een nieuw WIFI modem of nieuwe provider en is er geen verbinding meer met de slimme meter?
WiFi? Jij reset de modem of stelt andere WiFi waardes in en hij doet het al niet meer...
WiFi gaat iedere dag opnieuw 10tallen helpdeskmedewerkers aan het werk zetten om daar de problemen van op te lossen...
WiFi is hoe dan ook geen optie!
...of je laat een mobiele wifi in een auto door de straten rijden om alle meters een tijdelijke verbinding te bieden. Je zou die mobiele WiFi ook in auto’s kunnen inbouwen die toch al rond rijden zoals monteurs en dergelijke.
Klopt; de warmtemeters op mijn radiatoren worden op afstand via een draadloze verbinding uitgelezen. Dat is prima voor de jaarlijkse afrekening, maar totaal onpraktisch bij kleinere intervallen.
Dan kan ik je melden dat bij de Iskra AM550 dat ook gegaan is. :-)
Echter blijft het logistieke deel ook gigantisch kosten met zich mee te brengen...
Dus monteur moet langs komen om een modem te wisselen en alles weer te verzegelen. Een nog grotere uitdaging is de uitleest systemen die zijn hier niet op voorbereid...
Wifi is helemaal geen optie, zie andere reacties en kom op, het is Wifi. Super Wifi ♪♪. Ik denk terug aan alarm systemen en medische apparatuur in huis die 'live' bijgehouden worden. Omdat dit zo minimale data is. Is lorawan geen optie? Dat gaat ook wel hard de laatste tijd. Als de poort voor eigen gebruik maar blijft zoals het nu is, evt beter. Vind ik iig alles leuk.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 29 mei 2020 22:54]

Ik heb op mijn electra en stadsverwarming een prachtige slimme meter, deze sturen maandelijks het verbruik door. Waarom zit ik dan eigenlijk nog vast aan de ouderwetse voorschotten? Laat mij gewoon betalen naar het werkelijke verbruik!
Precies. Je weet wat je gemiddeld verbruikt. Het zal heus niet zo vaak voorkomen dat je de ene maand in één keer dubbel zo veel energie verbruikt als de maand ervoor, tenzij je gezinssamenstelling verandert. Dat tientje meer of minder iedere maand is toch makkelijk in te calculeren.
Valt vies tegen. Ik heb net gekeken. In april zijn mijn G/L kosten €55 maar in december €124. Komt voornamelijk door stoken.
Klopt, maar dat zei ik ook niet ;-)

In jouw geval zijn dat kosten die iedere maand wat zullen oplopen. Het is niet de ene maand € 55 en de maand erop € 124. Het punt dat ik wilde maken is dat het doorgeven van meterstanden eigenlijk nergens voor nodig is. De prijzen zullen iedere maand iets toenemen naar mate het kouder wordt en maandelijks weer wat afnemen als de winter voorbij is.

Neem gewoon de duurste maand van het jaar qua energiekosten en reserveer dat bedrag in je maandelijkse lasten. Dan zul je de overige 11 maanden van het jaar geld overhouden op het eind van de maand ;-)

Maakt je financiële planning ook een stuk overzichtelijker :Y)
En jij denkt dat iedereen zoveel ruimte in zijn budget heeft? Droom lekker verder, er zijn er genoeg die leven van salaris naar salaris. Zonder potje op de bank. Of erger, de bank heeft een potje bij hen uitstaan.
Feitelijk zou je die ruimte wel moeten hebben - zeker voor huur en energie. Anders kom je vroeg of laat op een punt dat je de rekeningen niet meer kunt betalen. Je stelt het hoogstens enkele maanden uit door onvoldoende te reserveren, maar het haalt je op een begeven moment in.
Ik heb het niet over mijzelf, ik ben, God zij dank, in betere doen. Maar ben daar wel geweest in het verleden.

En tussen moeten hebben en rondkomen van het minimumloon zit nogal een groot gat.
Yep, herkenbaar. Ik ben éénverdiener met een gezin met 2 opgroeiende pubers die mn oren van mn kop vreten. Reken maar dat je dan van salaris naar salaris leeft. Letterlijk alles gaat op aan vaste lasten en eten.
Misschien als je in een nieuw goed geïsoleerd huis woont. Maar in een oud slecht geïsoleerd hoekhuis is het verschil in gasverbruik tussen januari en juli toch best wel groot.
Met zonnepanelen, elektrische auto's etc komen er redelijk veel schommelingen in een huishouden.

Bijvoorbeeld als mensen op meivakantie gaan laden ze hun auto niet meer op (een elektrische auto kan 20-80% van een huishouden zijn), gebruiken minder energie want ze zijn niet thuis en wordt er dus ook meer teruggeleverd.
Kijk je maandwaarden eens na. In de winter heb ik zomaar 200-300 kuub gas per maand kwijt (~180 m2 vrijstaande woning) en in de zomer maar 25. Maal ca. 70 cent en je ziet gelijk dat een wintermaand 210 euro gas kan kosten en een zomermaand 17,50.
Nee, sorry, dat klopt zeker in mijn geval niet. Ik kan de ene maand zo'n 60 verbruiken, maar zodra de vloerverwaming aan gaat, schiet het verbruik in 1 maand naar 300 euro per maand (bouwjaar 2019).
Dan heb je of een enorm paleis.
Of er is iets goed mis met jouw woning of installatie.
Bouwjaar 2019 zouden je energiekosten (zeker voor verwarming) maar een paar tientjes per maand moeten zijn.
Het is idd niet klein, maar waar je die tientjes vandaan haalt? Denk dat je iets te optimistisch bent :)
Misschien in een 'standaard' oplossing wel ja, maar er is meer in de wereld.

Ik woon in een goed geisoleerd apartement (2013) met vloerverwarming (en -koeling), welke ik af MOET nemen bij Engie.
Ik betaal 99 euro per maand en heb geen keuze om te wisselen. Dat is alleen voor warmte.
Dit metertje is ook "slim" omdat Engie 'm op afstand uit kan lezen.
Omdat je dan maanden hebt die enorm duur zijn. Veel mensen spreiden liever de kosten over het jaar heen. Zie je ook met eigen risico van zorgverzekering of de gemeentebelastingen.
Daar heb je wel een punt, al zou ik als de optie er zou zijn gewoon het liefst maandelijks het verbruik aftikken.
opt in optie? zou het moeilijk zijn om te implementeren?
Net iets anders maar https://www.easyenergy.com/ dit bedrijf (no affiliation) biedt al prepaid energie aan aan klanten met een slimme meter. Ik heb me niet verdiept in tarieven of iets dergelijks hoor. Er is een gerede kans dat ze duurder zijn. Desalniettemin beweegt de markt op dit vlak dus al wel enigszins.

[Reactie gewijzigd door meestertje op 29 mei 2020 09:26]

Denk ook dat een rekening die de daadwerkelijke kosten aangeeft mensen bewuster maakt over hoeveel energie de verwarming in de winter vraagt. Daar is vaak best wat aan te doen, maar velen hebben geen idee hoe het zich verhoudt tot bijvoorbeeld douchen of de wasmachine.
Dit dus. Elektra verbruik is hier met 4 bewoners nadat ik alles ben gaan vervangen onwijs omlaag gegaan (meer dan 50%!) omdat ik dus beter naar de rekening ben gaan kijken. Hetzelfde geld ook voor het verbruik van de stadsverwarming. Je word je veel bewuster van je verbruik waardoor je eerder gemotiveerd bent om er ook actief wat aan te doen.
+1Anoniem: 1350842
@HaterFrame29 mei 2020 10:49
Het zou technisch gezien waarschijnlijk wel kunnen, al zou het denk ik voor energieleveranciers vrij eenvoudig te zijn om er voor te zorgen dat mensen toch wel per maand kiezen. Door aanbiedingen te geven waarbij je 100 euro korting op de jaarafrekening krijgt als je een voorschot betaalt.

Uiteindelijk heeft een bedrijf ook baat bij een constante stroom aan inkomsten ten opzichte van een op verbruik gebaseerd iets natuurlijk. Anders kan het best voorkomen dat een leverancier in de zomer in liquiditeitsproblemen komt omdat er gewoon niet genoeg geld binnen komt.

En daarnaast vraag ik me heel erg af hoe veel mensen het echt zouden willen en of het die hoeveelheid mensen nuttig is om dat op te zetten. Ik vermoed namelijk dat de meeste mensen het willen spreiden, of het in ieder geval voor de meeste mensen goed is als ze maandelijks hetzelfde betalen in plaats van in de winter geen geld meer over hebben om te kunnen eten.
+1Anoniem: 1330988
@HaterFrame29 mei 2020 09:24
Hier in Azie krijg ik netjes elke maand een rekening met het exacte bedrag en dat moet ik dan binnen een maand betalen. Zoniet dan word ik afgesloten. Betalen is erg makkelijk. Dat kan met een streepjescode in een minimarket, met creditcard, door de streepjescode te scannen met een banking app, en met een automatisch bankafschrijving. Heel fijn systeem.
Dus je moet zelf wat doen. Erg gemakkelijk. :)

Heel eerlijk, er is wat voor te zeggen om mensen de werkelijke prijs per KwH/M3 op het juiste moment te laten betalen, maar voor 95% van de Nederlanders is een maandvoorschot dat automatisch wordt afgeschreven zo slecht niet.
Stiekum is het Nederlandse systeem veel goedkoper. Je hebt een hele simpele, constante cashflow, met ongelooflijk lage transactiekosten. "Bad debt" is in de grote bulk verwaarloosbaar (maar genoeg om er actief op te zitten.) Je hoeft niet duizenden retailers een beetje te betalen en er zit minder seizoensvariatie/economische component in je inkomsten.
Dat is zo. Maar in een omgeving met veel wisselende gebruikers zoals expats en andere arbeiders, is aftikken en wegwezen erg handig.
0Anoniem: 1330988
@koppie29 mei 2020 09:52
In mijn geval gaat het automatisch van m'n creditcard af. Huur en water lopen via de verhuurder en betaal ik elke 3 maanden die ik met de hand overmaak. Dat zijn 4 transacties per jaar. Dat zijn alle rekeningen die ik in de bus krijg. :Y)
omdat de meeste mensen liever een vast bedrag per jaar betalen en niet in de zomer heel weinig en in de winter bij hoog gas vebruik is eens 3 keer zoveel
Technisch zou dat geen probleem moeten zijn. Ik denk alleen dat er wel wat huishoudens zijn die in de winter dan financieel een probleem kunnen krijgen. Het verbruik is dan een stuk hoger, zeker van gas en dat drijft de prijs erg op
Je hebt genoeg energiemaatschappijen, ook voor consumenten, die je op werkelijk verbruik laten afrekenen. Gooi er maar even een Google tegenaan dan kun je zo overstappen.
Het geeft veiligheid voor de energiemaatschappijen en het is een systeem dat werkt. Een vast bedrag per maand is voor iedereen gemakkelijker om mee te werken. Vervangen kost geld en je wint er bijna niks mee. In januari betaal je twee tienen meer dan in juni, wie boeit dat nou?

Edit: Toen ik mijn haat schreef was er niet zo'n overschot aan haat :|

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 29 mei 2020 09:21]

Niet ieder huishouden is er even goed in om met fluctuerende 'vaste lasten' om te gaan. Vooral de gasrekening zou gedurende het jaar heel erg hard heen en weer gaan.
Simpel gezegd, uitmiddelen over een jaar geeft meer betalingszekerheid voor de leverancier, en voorkomt paniek bij de afnemer :)
Onder andere om er voor te zorgen dat de uitgaven over het jaar heen constant blijven. Als je naar verbruik betaalt dan moet je in de winter veel meer betalen dan in de zomer.

Dat zou betekenen dat mensen in de zomer geld moeten achterhouden voor de winter als ze redelijk krap zitten qua inkomen. Dat is natuurlijk een recept voor wanbetaling...

[Reactie gewijzigd door Raafz0r op 29 mei 2020 09:31]

Dan moet je eens kijken naar de volgende aanbieders:
- NieweStroom (https://www.nieuwestroom.nl)
- EasyEnergy (https://www.easyenergy.com)

Deze rekenen af per uur tegen de EPEX prijzen. Bij EasyEnergy zonder opslag, bij NieuweStroom een kleine opslag van € 0,008 (0,8cent) per kWh.
Er is wel een voorschot, maar de werkelijke verbruiken worden elke volgende maand verrekend met dat voorschot.
Misschien zijn er meer van energieleveranciers die deze constructie gebruiken, maar die ken ik (nog) niet dus de lijst is niet volledig.

In jouw geval geld dus wel alleen elektriciteit want gas gebruik je niet.

[Reactie gewijzigd door t-force op 29 mei 2020 09:23]

Bij een gemiddeld verbruik van 3000 kWh/mnd betaal je dus
3000 x 0,008 = €24 meer per maand alleen maar om per uur af te mogen rekenen.

En dit moet goedkoper zijn o.i.d.?

reactie gewijzigd:
€2/mnd ja dat is goed te doen.

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 29 mei 2020 12:29]

3000 kWh is een gebruik per jaar, niet per maand. Dan kom je op €2 per maand, dat kan denk ik best goedkoper zijn
3000kWh is voor mij 6 maanden gebruik...
3000kWh kost ergens rond de €600. Die €24 zou je wel terug kunnen verdienen met scherpere tarieven.

Overigens is 3000kWh voor de meeste mensen een jaarverbruik.
0Anoniem: 1350842
@Mijzelf29 mei 2020 10:52
Maar als je kijkt naar de tarieven die ze aanbieden, dan zijn die ook niet dusdanig scherp dat je er echt op wint. Dus het zou wel echt alleen zijn om per uur af te rekenen, of als je echt midden in de nacht al je apparaten vol heb draaien en sochtends en savonds niet zo veel gebruikt.
Een gemiddeld verbruik is eerder 3000 kWh per jaar. Dus een euro of 2 per maand duurder in jouw voorbeeld.
Ik weet niet wat voor datacenter jij hebt draaien thuis, maar 3000 kWh per maand lijkt me een beetje veel :p
Het is goedkoper omdat je de inkoopprijs van de EPEX handel betaald.
Dat is minder dan de gemiddelde prijs + marge die een energieleverancier rekent met een jaar contract.

Wat voor mij het belangrijkst is is transparantie over de te betalen kosten.
Omdat verreweg de meeste mensen het liefst elke maand hetzelfde bedrag betalen, met aan het eind van het jaar dan een kleine correctie.
Anders zou je in de zomer misschien 30 euro betalen en in de winter 400 en dat is voor de meeste mensen niet fijn. Het is eigenlijk gewoon een gespreide betalingsregeling. Je hele verbruik voor het jaar is 2400 euro en je betaalt in 12 termijnen van 200 euro.
Omdat er dan veel mensen zijn die in de problemen komen omdat je zeg maar in 25% van het jaar 75% van de kosten maakt. De kosten om te verwarmen in de koude maanden kun je met die voorschotten over het hele jaar uitsmeren.
Hier is niet direct één antwoord op te geven. Een aantal situaties op 1 rij:

1. Men wil over het algemeen niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Het feit dat de wintermaanden behoorlijk duur zijn zal bij menigeen in het verkeerde keelgat schieten
2. Klanten die al krap bij kas zitten staan er al snel kwetsbaarder voor doordat de bedragen nooit gelijk zijn aan elkaar.
3. De hoeveelheid klanten die zeer bewust inzicht hebben op hun verbruik en dus niet voor een verrassing staan is zeer klein.
4. Je wilt je klanten enkel positief verrassen.
5. Met incasso trajecten en vooral bij schuldhulpverlening is bovenstaande nog nadrukkelijker een kwetsbaarheid.
6. Hier zal elke leverancier een nieuw facturatie proces voor op moeten zetten. (kanttekening is wel dat maandelijkse facturatie voor grootverbruiksaansluitingen wel de norm is, maar dan heb je het ook over belachelijke volumes en in vergelijking zeer kredietwaardige klanten)

en vast nog veel meer redenen
Dat kun je nu in principe handmatig doen, je kan elke maand je voorschot aanpassen. Het zou sieren om het werkelijke gebruik elke maand af te tikken als iemand dat zou willen.
Maar ja, in de winter betaal je dan 300 euro per maand voor een paar maanden en in de zomer 30 euro per maand, fijner is om dat op zn minst te spreiden.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 29 mei 2020 09:34]

Ik betaal geen voorschot, ik krijg aan het eind van het jaar een factuur naar daadwerkelijk verbruik en betaal dat dan in een keer. Zonder slimme meter nog wel. Het verzoek moest ik wel specifiek neerleggen bij de klantenservice.
Omdat ik wil dat mijn zonnepanelen stroom van de zomer één op één wordt weggestreept met mijn stroomverbruik in de winter. Dat gaat niet als je per maand afrekent. In een beetje zomermaand wek ik zo'n 1.200 kWh op en heb ik 1.000 kWh aan overschot. In een beetje wintermaand verbruik ik zomaar 1.200 kWh per maand terwijl er misschien maar 100 kWh van het dak komt.
Ik wil dus graag per jaar betalen, en zéker niet per maand.
Omdat, zeker bij slecht geisoleerde huizen, de kosten in de wintermaanden echt de pan uit kunnen knallen. Je wil niet in mei 20 euro kwijt zijn voor energie en in december ineens 800 moeten betalen.

Zonnepanelen hebben ook nog impact. In de zomer maanden wek ik aanzienlijk meer op dan wat ik verbruik, dus zou ik geld terug krijgen. Maar met mijn warmtepomp is het in de winter juist andersom. Dan zou ik fors bij moeten betalen.

Ik ben dus wel blij met deze spreiding zodat je elke maand weet waar je aan toe bent.
Heeft te maken met structuur. Er zijn nog steeds genoeg mensen die van uitbetaling naar uitbetaling (van salaris of uitkering) leven. Die komen iedere maand gewoon op 0 uit. Als die dan in de zomer maar 20 Euro per maand hoeven te betalen en in de winter 80, wordt er 30 Euro meer opgemaakt, die ze in de winter tekort gaan komen. Daarom wil men gewoon structuur: iedere maand hetzelfde zodat je niet achteraf moet bijbetalen wat je niet hebt.
Dat is voor veel consumenten niet heel verstandig. Je verbruikt 70% van het energieverbruik in december t/m februari. Dus dan moet men een spaarpotje maken voor het energieverbruik in de wintermaanden. Nu doet de energieleverancier dat voor je.
Het "probleem" is dat mensen in de winter een hele hoge maand afrekening krijgen en in de zomer een lage. Daar kunnen veel mensen niet mee overweg en betalen liever elke maand hetzelfde (gemiddelde).

Maar als je het wilt: https://www.easyenergy.com/nl/prepaid-energie
Dat is bv ook de reden waarom in veel gevallen een gemiddeld salaris uitbetaald wordt ipv een werkelijk, want tja, in januari werk je meer dagen dan in februari. Ofwel de reden is vanwegen verspreiding van de kosten zodat je weet wat je moet betalen. Uiteindelijk maakt het natuurlijk niets uit, want de ene maand betaal/krijg je meer, maar de andere maand minder. Klinkt misschien dom, maar dat is ook de reden waarom men vakantiegeld in veel gevallen dus maar 1 malig uitkeren, omdat helaas genoeg mensen niet met geld om kunnen gaan.
De verwachting is dat voor de energietransitie het real-time ophalen van secondenwaarden nodig is
Waarom is dat nodig? Is dat omdat capaciteit met duurzame bronnen (wind, zon) moeilijker is bij te schakelen dan traditionele energiebronnen (kolen, gas)?

Waarom moet de meter eigenlijk onafhankelijk zijn van het lichtnet? Theoretisch kun je toch ook data versturen over het lichtnet zelf?
Ik snap deze ook niet helemaal.

Binnen je woning is real time informatie handig. Dan kan je b.v. je wasmachine laten wachten tot de warmtepomp klaar is. Maar dat gaat dan vooral over het niet overbelasten van je 3x25A aansluiting.

In je woning is het ook handig om te weten wanneer welke energie beschikbaar is voor welk bedrag. Overdag is er veel zon-energie beschikbaar van je eigen dak en via het netwerk. Handig om dan je vaatwasser of droger te laten draaien. Maar daarvoor heb je geen realtime informatie nodig en dat hoeft al helemaal niet via de slimme meter.

Om het netwerk in balans te houden lijkt me realtime informatie van individuele aansluitingen helemaal niet zo interessant? Zet dan een meter op de transformatorhuisjes. Dan zie je wat er in (een deel van) een wijk gebeurt aan opwekking/afname. Veel minder/geen privacyimplicaties, veel makkelijker om echt realtime uit te lezen.
Nou dat gebeurt ook al. Enexis is hier ook al mee bezig. Heet DALI.

https://werkenbijenexis.nl/het-netwerk-van-dali
"Op dit moment wordt er in ons laagspanningsnetwerk iets nieuws uitgerold: DALI, wat staat voor Distributie-Automatisering LIght."

https://www.energiekaart....tie-automatisering-light/
"Verslimming middenspanningsstations
Om een betrouwbare energievoorziening te houden, is het dan ook belangrijk om continu te beschikken over actuele informatie over de vraag en aanbod van energie in het gehele elektriciteitsnet. DALI levert deze informatie continu, waardoor inzichtelijk wordt als er ergens een piek is in stroomverbruik doordat er bijvoorbeeld veel elektrische auto’s tegelijk willen opladen.

Door dat inzicht kan Enexis tijdig maatregelen nemen, zodat het de energietransitie optimaal kan blijven faciliteren."
Hebben ze dat nou echt dezelfde naam gegeven als DALI, wat al bestond. https://en.wikipedia.org/...ssable_Lighting_Interface. handig....
Om het netwerk in balans te houden lijkt me realtime informatie van individuele aansluitingen helemaal niet zo interessant? Zet dan een meter op de transformatorhuisjes. Dan zie je wat er in (een deel van) een wijk gebeurt aan opwekking/afname. Veel minder/geen privacyimplicaties, veel makkelijker om echt realtime uit te lezen.
Kijk, dat is de juiste denkrichting. Nooit begrepen waarom er zo gehamerd wordt op slimme meters bij mensen thuis. Elk huishouden individueel is verwaarloosbaar. De invloed van een buurt dankzij een transformatorhuisje heb je al een stuk meer aan. Er zijn heel veel minder "slimme" meters nodig en dus ook heel veel minder data. Bovendien heb je veel minder last van ruis en is de privacy gewaarborgd.

Voor mij zelf is het energieverbruik van mijn eigen huis niet verwaarloosbaar natuurlijk, maar de aggregatie die de meter geeft is dan weer veel te ruw om er echt iets zinnigs mee te kunnen doen. Daarom ben ik aan de slag met energiemeters per groep in de meterkast. Maar dat hoeft dan weer absoluut niet naar de energiemaatschappij, die kan er niets zinnigs mee doen.
Yes, dit!
Uiteindelijk kan er een publieke API oid komen waarmee er op lokaal niveau afname e.d. gestuurd kan worden door telkens een threshold heel subtiel te veranderen.

Als er bijvoorbeeld een overschot is, dan kan het netwerk dat aangeven. Laadpalen kunnen dan sneller gaan laten (een beetje zoals in Amsterdam nu al), warmtepompen/-boilers kunnen aan juist om wat meer af te nemen op een efficiënter moment. De threshold kan langzaam verder stijgen zodat eerst de devices aanschakelen die het het hardst nodig hebben. En stel dat het aanbod juist laag is, dan kunnen bepaalde warmtepompen juist wat langer uit blijven, met name als voorspeld wordt dat de opwekking straks weer hoger wordt (bijv. omdat de zon nog hoger gaat staan en er geen bewolking voorspeld is).

Dit wordt natuurlijk een balanceerspelletje in het begin. En een voorspel-spelletje ook. Vehice-to-grid oplossingen zoals Lomboxnet in Utrecht kunnen hierbij ook nog een rol spelen trouwens. Op het moment dat we echt veel elektrische auto's hebben kunnen die heel mooi samen kleine pieken opvangen zonder dat je het merkbaar in bereik merkt. Op die manier kan er ook zonder zon gebruik worden gemaakt van lokale accu's en kan het aanbod ook toenemen.
Ik heb in het buitenland al jaren "On Call" op een paar groepen in mijn electriciteitskast staan. Die groepen kunnen door het electriciteitsbedrijf op een willekeurig moment uit- en weer aangeschakeld worden, om de pieken in het verbruik af te vlakken. In ruil daarvoor krijg ik een korting op mijn electriciteitsrekening.

In de praktijk heb ik overigens nog nooit gemerkt dat deze groepen afgeschakeld werden, dus het is blijkbaar alleen voor een heel erge "noodgevallen".
Da's wel een verschil met dat individuele apparatuur aan en uit kan springen, of op hoger/lager niveau kan werken, denk bij warmteboilers aan op een hogere temperatuur voorverwarmen; da's minder efficiënt in het algemeen maar bij een energieoverschot is het juist efficiënter. Maar helemaal uit kan het ding ook niet.
Het gaat erom dat je dat gebruik alleen kunt sturen door in elk huis te meten. Als er straks realtime energie tarieven zijn en je bijv. zelfs bijna gratis op een zonnige en winderige dag tussen 13 en 17 uur energie kan afnemen om juist overbelasting door teveel energie te voorkomen dan zul je dit wel moeten meten, administreren en factureren.

Nadeel is dat je een enorm ingewikkelde nota krijgt.
Maar dat gaat dan vooral over het niet overbelasten van je 3x25A aansluiting.

[...]

Zet dan een meter op de transformatorhuisjes. Dan zie je wat er in (een deel van) een wijk gebeurt aan opwekking/afname. Veel minder/geen privacyimplicaties, veel makkelijker om echt realtime uit te lezen.
Je maakt de aanname dat in een transformatorhuisje je kan zien wat elke uitgaande kabel (niet huis) aan vermogen opneemt (en aan kan) en dat je weet op welke kabel welk huis/meter zit aangesloten. Veel van die info is niet of nauwelijks beschikbaar.
Daarnaast geef je zelf al aan dat je een max. hebt van 3x25A, maar als de hele straat 3x25A trekt, dan gaat het licht gewoon uit. Er zit een stuk 'overboeking' in, net zo goed als dat in je huis gebeurd. En die overboeking zit 'op elk niveau', dus als elke trafo in een stad op z'n tenen loopt, dan gaat het verdeelstation eruit, als alle verdeelstations op hun max lopen gaat het hoofdnet eruit.
Uiteraard kun je dat oplossen, echter is dat zeer kostbaar, dan kun je beter gaan sturen op de vraag (en aanbod) en daarmee miljarden euro's besparen. Want uiteindelijk gaat het om een paar uur per dag dat je een probleem hebt, niet 24/7.

Dus wil je (dicht bij de eindgebruiker) meten wat hij/zij gebruikt en eventueel daarop sturen.
Laat daar nu net al een apparaat hangen dat continu alles meet en zelfs al een verbinding (nodig) heeft met het achterliggende landschap en het is veel logischer om dat apparaat iets uit te breiden, dan daarnaast nog een volledig nieuw meetnetwerk op te tuigen om geaggregeerde data te verzamelen.

Nog even los daarvan, is het gewoon niet haalbaar:
Wij hebben te veel opdrachten voor het aantal technici dat wij in dienst hebben
Een meterwisselen is te doen voor iedereen die enigszins technisch inzicht heeft, een verdeelstation gaan ombouwen om dergelijke metingen te kunnen doen... ze hebben al geen tijd om in Friesland de capaciteit uit te breiden, laat staan om 'goed werkende' stations om te bouwen naar intelligente versies.
De grote vraag is vooral waar realtime info voor nodig is. Voor het plannen van capaciteit heb je het niet nodig, dat is allemaal een kwestie van jaren. Een aansluiting van een wijk verander je niet van de ene dag op de andere.

Het op- en afschakelen van centrales gaat een stuk sneller maar ook daar heb je er niets aan om te weten wat er exact via mijn huisaansluiting gebeurt. Meten wat er b.v. per transformator in- en uitgaat is dan logischer. Dat combineren met wat 'big data' en een sensor voor de hoeveelheid zonneschijn in een wijk en je hebt, denk ik, alles dat je nodig hebt om je energiemix goed af te stemmen.

Mijn belangrijkste aanname is dat real time data alleen interessant is binnen de woning zelf, niet voor de energieleverancier of netwerkbeheerder.
De grote vraag is vooral waar realtime info voor nodig is. Voor het plannen van capaciteit heb je het niet nodig, dat is allemaal een kwestie van jaren. Een aansluiting van een wijk verander je niet van de ene dag op de andere.
Als je het over een internetverbinding hebt, dan is 1 minuut overbelasting (zeg met een factor 2), of zelfs 10 minuten geen enkel probleem. Het meeste verkeer komt er doorheen en het gemiddelde protocol heeft een retry of iemand drukt een keer op F5.

Als je echter het elektriciteitsnetwerk over zijn grenzen duwt, dan kun je binnen een paar minuten een complete wijk hebben die af schakelt. Als je een leuke straat hebt met alleen maar EV's die toevallig allemaal tegelijkertijd thuiskomen, auto erin prikken en daarna de oven/inductiekookplaat aanzetten, dan heb je al genoeg piek. Stel dat hierdoor een spanningsdip ontstaat waardoor het net even onder de 207V duikt en ook de PV omvormers afsluiten dan gaat je net ineens fors onderuit. Je wilt op dat moment 'even' een berichtje kunnen sturen naar die EV's dat ze beter een kwartiertje later kunnen gaan laden.

We gaan binnen een paar jaar gewoon naar het scenario dat er geen capaciteit is voor 'alles' op 'elk moment'. Een klein beetje vraagsturing is al genoeg om te voorkomen dat we miljarden hoeven te investeren. En dan moet je realtime info hebben.
Helemaal eens. Maar daarvoor heb je dan een slimme energiemanager nodig na de meter. Informatie over wel/niet laden en stroomtarief is niet afhankelijk van het realtime gebruik van 1 huishouden (of alle huishoudens individueel) maar de hele wijk. Dus eventueel realtime meten op een wat groter knooppunt zoals een transformatorhuisje en klaar. Daar hoef je de slimme meter niet voor aan te passen.
Om het netwerk in balans te houden lijkt me realtime informatie van individuele aansluitingen helemaal niet zo interessant? Zet dan een meter op de transformatorhuisjes. Dan zie je wat er in (een deel van) een wijk gebeurt aan opwekking/afname. Veel minder/geen privacyimplicaties, veel makkelijker om echt realtime uit te lezen.
Deze moet dan nog wel met o.a. batterijen, warmtepompen en laadpalen communiceren om problemen op te lossen! Daar zit de bottleneck voor real-time control.
Maar dat zijn zaken die 'achter' de meter gebeuren. Daar zet je een energiemanager die iets doet met je elektrische auto, droger en warmtepomp. Die energiemanager meet wat de belasting is op de verschillende fasen en wat je PV-panelen doen. Ik zie niet waarom die informatie via het netwerkbedrijf zou moeten gaan?

In het rapport staat alleen dit over het real-time gedeelte:

"Real-time uitlezing (waarvoor toepassingen worden gezien in de utiliteitssector) is praktisch gezien niet mogelijk op het CDMA-netwerk zonder forse investering in de infrastructuur."

en

"Er zijn daarnaast signalen dat ook vraag naar real-time “secondenwaarden” zal ontstaan, iets wat op basis van het CDMA-netwerk niet realistisch lijkt."

Dat is nogal mager.
Welke belastingsgrens ga jij in jouw woning aanhouden? Het net is niet gemaakt op 100% gelijktijdigheid. Als alle huishoudens straks tegelijk elektrisch gaan koken, verwarmen en de auto opladen, dan kan het wel zijn dat jij volgens jou binnen de grenzen blijft, maar dan klapt het netwerk er wel uit. Het realiseren van een netwerk dat wel die 100% gelijktijdigheid aan kan, rekening houdend met de energietransitie, is onwenselijk. Dat maakt de jaarlijkse kosten voor de netbeheerder tig keer zo hoog,

Maar de slimme meters hebben wel degelijk een oplossing voor (near) realtime, via de P1 poort. Daarop kunnen in de toekomst aggregators een energiemanager aansluiten. Wanneer een te hoge belasting in de wijk wordt geconstateerd is het mogelijk om af te schakelen.
Dat het net niet gemaakt is op 100% gelijktijdigheid is toch niet het probleem van de afnemer? Ik betaal voor een capaciteit van 3x25A dus dat moet geleverd worden.

Ondanks alle maatregelen om energiegebruik inzichtelijk te maken zijn energieprijzen de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Leveranciers produceren steeds minder tegen een steeds hoger tarief. Huishoudens zijn de dupe want straks gaat de prijs bepalen wanneer je betaalbaar kunt koken, wassen en opladen.

Principe-standpunt:
Er moet wettelijk geregeld worden dat energietarieven niet tijdstip-gebaseerd zijn. Er moet altijd voldoende overcapaciteit zijn en de kosten daarvoor moeten verdeeld worden over alle aansluitingen.
Nou, nee, dat heb je niet. Je betaalt voor een capaciteit van 3x25 maar de netbeheerder hoeft conform de netcode niet dat gelijktijdig aan ieder huishouden te kunnen leveren. (ik geloof dat 3x6 conform netcode is).

Zie het als een snelweg. Je betaalt wegenbelasting voor het gebruik van de snelweg. Je mag op deze snelweg 100 km/u. Maar als er files zijn kom je misschien maar op 20 km/u. Je kan niet eisen dat je altijd 100km/u kan rijden omdat je namelijk wegenbelasting betaalt voor die ene auto en dus ten alle tijden maximaal gebruik kan maken van de wegen. Immers, dan zou heel Nederland vol liggen en betaal je het 10-voudige aan wegenbelasting, terwijl de wegen voor 90% van de tijd dan nagenoeg onbelast zouden zijn.
@ari3 Offtopic maar wat mij betreft niet. Lijkt me heel goed als de kosten afhankelijk worden van het tijdstip, of beter, van de energiemix op dat moment. Het is toch juist positief als je minder betaalt omdat er geen vervuilende kolencentrale hoeft te draaien omdat jij 's nachts je was wil doen? 's nachts is er minder (duurzame) energie beschikbaar, vrij logisch dat stroom dan duurder is. Op die manier zijn vraag en aanbod ook beter in balans te krijgen en dat is precies de grote uitdaging van de 'energietransitie'.

@prammers Ik ben niet van plan om mijn aansluiting 100% te belasten, ik wil vooral voorkomen dat er een hoofdzekering uitklapt als een (toekomstige) elektrische auto staat te laden, de warmtepomp volop draait en er net een pizza in de oven wordt geschoven. Het is handig om dan de warmtepomp te vertellen dat hij fase 1 even niet mag gebruiken, of om het laden van de auto even uit te stellen. Is ook op te lossen door over te stappen naar een zwaardere aansluiting (3x35A), maar dat kost ruim 900 euro per jaar op het moment.
Klopt, dat is jouw belang. Maar als jouw buurman dezelfde gedachte heeft en iedereen in de straat, dan gaat, ondanks dat er geen enkele hoofdzekering er uit gaat, in de hele straat het licht uit. Het netwerk kan dat niet aan. Willen we allemaal wel dat het netwerk dat gelijktijdig aan kan, dan moet je al snel rekenen dat de netwerktarieven naar 1500 per jaar of meer gaan. En dat vind iedereen onwenselijk. Dus als we daar slim mee om gaan, kan het huidige net dat prima aan en blijven de kosten beperkt.
[...]

Waarom is dat nodig? Is dat omdat capaciteit met duurzame bronnen (wind, zon) moeilijker is bij te schakelen dan traditionele energiebronnen (kolen, gas)?
Onder andere om de balans te houden in het net en in te kunnen anticiperen. Anderzijds raakt het net overbelast en wil je snel in kunnen grijpen voor overbelasting en uitval voorkomt (zie o.a. laadpalen Amsterdam). Maar je wil dit niet onnodig doen.
Waarom moet de meter eigenlijk onafhankelijk zijn van het lichtnet? Theoretisch kun je toch ook data versturen over het lichtnet zelf?
Enexis heeft een poging gedaan, maar er waren teveel repeaters nodig hiervoor. Ook dit is niet een efficiënte oplossing.
Onder andere om de balans te houden in het net en in te kunnen anticiperen
Daarvoor is het totaal onnodig dat iederéén zo'n geavanceerde slimme meter heeft. Zet die dingen neer bij een representatieve groep gebruikers en klaar. Geen overbelasting, nauwelijks extra kosten.
En waarom is het meten op wijk-niveau niet nauwkeurig genoeg hiervoor?
Stel in een wijk, op 1 kabel produceren huis 1 t/m 10 via de zonnepanelen maximaal (dus 3x25A per huishouden). De huizen 11 t/m 20 verbruiken maximaal voor hun elektrische auto (ook 3x25A per huishouden). Dan is het resultaat op wijkniveau 0. Dus geen probleem zou je zeggen. Maar na huis 7 a 8 beginnen de problemen echt wel. De netten zijn niet op die belasting voorbereid. Dus na huis 7 brand de kabel gewoon door.
En dat scenario is realistisch in Nederland? Dat een paar huizen even voor 750A aan zonnestroom kunnen opwekken?
Het was een hypothetisch voorbeeld om het te vereenvoudigen. Maar het probleem is zeker wel realistisch in de toekomst. Immers een streng achter de trafo kent gemiddeld zo'n 100 woningen. Neem een vinex locatie, waar alle huizen zonnepanelen hebben (helaas veelal ook nog op dezelfde fase aangesloten). Daar zien de netbeheerders dergelijke situaties al ontstaan.
Alleen vergeet je 1 ding:
Zonnepanelen schakelen automatisch af zodra het voltage op de kabels te hoog wordt.
Het punt dat de kabels kunnen doorbranden gaat nooit bereikt worden.

In jouw scenario zouden hooguit huizen 1 t/m 10 gaan klagen bij de netbeheerder dat de panelen telkens afschakelen omdat de spanning te hoog wordt.
Nu is dat ook een irritant probleem, maar gevaarlijk is het niet. En ruim voor dat moment gaat de meting in de wijkkast al opmerken dat het voltage rap richting de 240 volt is het gaan.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 29 mei 2020 12:23]

In de praktijk kunnen deze problemen zich voordoen al voordat de omvormer (boven de 250V) afschakelen.
Dude ga je middelbare school natuurkunde op halen.
Ohm's Law V = I x R (voltage = amperage X weerstand)

De weerstand van de kabel is constant, die wordt zelfs hoger naarmate ie zwaarder belast wordt.
Wanneer je er maar ampères in blijft pompen vliegt de spanning omhoog tot het punt dat de apparatuur af schakelt. En dat is als alle panelen al op dezelfde fase zitten.

Het aantal ampère dat je nodig hebt om die kabel in gevaar te brengen haal je never nooit met panelen.
Dat er overbelasting van het net kan optreden tot het punt dat de panelen nutteloos worden wil ik best met je mee gaan, maar kabels die in brand kunnen vliegen? 8)7 Zelfs kortsluitings-stromen kunnen daar niet voor zorgen.
Ja de kabels in je huis als je de zekeringen overbrugt, die kunnen smelten als je ver boven de 16A komt omdat ze daar niet op gebouwd zijn.
Als panelen niet beveiligd waren en maar stroom in het net bleven pompen, dan wellicht.
Nee, dat haal je inderdaad niet in 1 keer. Maar het probleem is dat de hogere belasting in de kabels tot een hogere temperatuur leidt (dus ook zelfs wanneer je dat op wijkniveau niet ziet). Dus voordat die 250V wordt gehaald heb je de kabels al flink belast. Doe dat jaar in jaar uit en zeker weten dat die kabel de geest geeft!
Dude die kabels zijn flink overgedimensioneerd dat ze niet kapot gaan van een kortsluiting of een blikseminslag. In die gevallen praat je over een groot aantal A (kortsluiting) of een voltage van een paar duizend volt (blikseminslag).
Worse case laten die gevallen de zekeringen in de wijkkast eruit vliegen.

Van 250 volt halen krijgen die kabels niks tenzij ze al like 80+ jaar in de grond liggen en al aangevreten waren door corrosie, maar dan zijn ze toch al aan vervanging toe.
Je laat jezelf nogal voor schut staan, stop ermee.
Fijn dat je jezelf zo op de borst wilt kloppen dat je 1 natuurkundige formule hebt weten te onthouden. Chapeau!
Fijn ook te horen dat de kabels van de netbeheerders geen last hebben van de belasting door de energietransitie en enkel geplant kapot gaan door corrosie en door eventueel door een niet oplettende aannemer. Misschien dat je dat even bij de netbeheerders wilt vertellen. Dat scheelt ze een hoop zorgen!
Waarom is dat nodig? Is dat omdat capaciteit met duurzame bronnen (wind, zon) moeilijker is bij te schakelen dan traditionele energiebronnen (kolen, gas)?
Precies.
Waarom moet de meter eigenlijk onafhankelijk zijn van het lichtnet? Theoretisch kun je toch ook data versturen over het lichtnet zelf?
Nee, dat gaat niet werken als er ook nog miljoenen meters data gaan versturen over dezelfde koper lijn als de stroom komt. Thuis werkt dat wel met Powerline adapters, maar dan heb je te maken met veel minder data. Ze moeten gewoon investeren in LTE-M en NB-IoT en de modems modulair maken, zodat als 6G uitkomt, ze alleen het modem hoeven vervangen.
Door aan de vraagzijde te kunnen reageren op wat er in de markt gebeurt kunnen problemen aan de productiezijde inderdaad makkelijker worden opgevangen. Daarnaast kun je met Demand Side Response congestie in het netwerk (deels) voorkomen/oplossen, waarmee er potentieel minder in de netwerk infrastructuur geïnvesteerd hoeft te worden.
Waarom is dat nodig? Is dat omdat capaciteit met duurzame bronnen (wind, zon) moeilijker is bij te schakelen dan traditionele energiebronnen (kolen, gas)?
Omdat er nu gesaldeerd wordt, straks niet meer. Dus wanneer je op een bepaald moment in de tijd meer verbruikt dan je zonnepanelen leveren, moet je daarvoor straks betalen.
Er staat in het rapport ook niet dat het nodig is. Dat lijkt een interpretatie van Tweakers.
In het rapport staat
De verwachting is dat voor de energietransitie het real-time ophalen van secondenwaarden nodig is
. Het is een verwachting, van iemand en zonder onderbouwing.
Er zijn diverse redenen te bedenken waarom men geen real-time verwerking zal implementeren, zoals bijvoorbeeld gebrek aan noodzaak, kosten en privacy. Aan de andere kant wil dat niet zeggen dat het verstandig is om er geen rekening mee te houden dat het systeem het aan moet kunnen als het om levensduur gaat.
Hoe kun je stellen dat huidige techniek ( waarbij je afhankelijk bent van een dataverbinding ) mee kan gaan tot 2040? Dat is toch niet realistisch meer , zeker niet als je verouderde techniek (CDMA) gebruikt ?
Omdat in theorie je maar zeer weinig data stuurt, en niet al te vaak. Daardoor zou in theorie een oude techniek nog prima moeten werken. Helaas ben ik bang dat ze een té oude techniek hebben gekozen
Ik heb geen idee hoe groot die overzichten zijn. Het enige probleem zie ik eigenlijk zodra je als eindgebruiker realtime data wilt kunnen inzien. Dan kun je die slimme meter toch beter in je eigen netwerk hangen en uitlezen via een Raspberry Pi of zo ? Beetje onzinnig om daar de netbeheerder mee op te zadelen.
Exact, daarvoor is de P1
Helaas is de theorie inmiddels achterhaald ipv 1 * per dag data versturen is dat opgelopen naar 1 * per kwartier. Dat is dus bijna 100 keer zoveel. De gekozen technologie was prima en voldeed aan alle eisen (betrouwbaar en onafhankelijk), maar is achterhaald door de vraag om meer data. Dat is ruim 10 jaar geleden nooit voorzien.
Ik vraag me echter af of het elk kwartier opvragen van de data wel nodig is.
In eerste instantie was het idee om dagelijks slimme meterdata met meterstanden op te halen (dagstanden en/of uurwaarden van alle registers). Echter nu is dat veelal interval data (kwartierwaarden), maar dat gaat nog altijd 1x per dag.
Het is echt niet zo dat dat 100x zoveel data is. Immers in de data verzending is er al veel data nodig om de communicatie op te zetten, heb je versleuteling, generieke meterdata etc. Dus in een bericht wat wordt verzonden met 1 meterstand gaan er maar een paar bits mee met de stand terwijl het volledige bericht enkele kb's groot is. Het omzetten naar intervaldata verdubbeld dat, maar niet veel meer dan dat,
Dat netbeheerders een behoefte zeggen te hebben aan kwartierwaarden wil niet zeggen dat de theorie over dagwaarden achterhaald is. Zoals je zelf al aangeeft is het namelijk te betwijfelen of de netbeheerders die kwartierwaarden of zelfs hogere frequentie werkelijk nodig hebben. De theorie is niet alleen wat de wens van de netbeheerders is.
Omwille van de energie transitie wil je liefst realtime informatie, vooral wanneer energie wordt opgewekt (o.a. zonnepanelen en windmolens) of wanneer je op onverwachte momenten hoge pieken veroorzaakt (auto opladen, wassen, koken). Op basis van deze informatie kan dan beter bepaald worden hoeveel energie extra nodig is en hoe deze gedistribueerd moet worden. Ook zou je op basis van deze informatie bepaalde processen meer of minder prioriteit kunnen geven (bijv. auto sneller opladen bij energie overproductie).
Dat hoeft men niet per adres te weten.
Ik ben er inmiddels achter dat men maar één keer per maand een actuele meterstand mag opvragen. Men vraagt dus 2000 keer zoveel meterstanden op als wettelijk mag.
Zie verder mijn andere post ergens hieronder.
Ik zeg ook niet dat het momenteel mag/kan, maar omwille van de energie transitie kan dit wel toegevoegde waarde creëren.

Volgens mij worden momenteel alleen meer meterstanden opgevraagd als de klant daar toestemming voor verleend.

edit:
Zie net in jouw ander post dat bij jou dagelijks uitlezing plaatsvindt ... dat is inderdaad niet de bedoeling

[Reactie gewijzigd door D11 op 29 mei 2020 15:21]

Het gaat dan ook om de dataverbinding die nodig is in de toekomst. Voor de energietransitie (naar schone elektriciteit, zelf je energie opwekken, verbruik aanpassen aan beschikbaarheid, etc) is juist wel veel data nodig om dat efficiënt uit te kunnen voeren.
De energietransitie zoals die nu gestart is, is allesbehalve efficiënt.
Hoeveel data er ook verzameld wordt, het zal altijd problemen blijven opleveren.
Een 100% transitie naar instabiele bronnen is volslagen idioot.
Waarom niet, dat netwerk is speciaal voor dit soort doeleinden neergezet en kan prima tot 2040 blijven...
Ik heb een domme meter, zo'n mooie draaischijf, want ik heb zonnepanelen. Qua techniek zal die nog wel 20 jaar meegaan, maar ik vermoed dat er een keer een verbod op die oude meters gaat komen omdat "slimme" meters meer data opleveren, en data is geld tegenwoordig.
"want ik heb zonnepanelen", hoezo is dat een reden om een "domme" meter te houden?
Wij hebben ook zonnepanelen, en een slimme meter.
Een domme meter draait achteruit als je teruglevert. Een slimme meter registreert hoeveel je teruglevert. Een slimme meter kan na 2023 ervoor zorgen dat je minder krijgt voor terugleveren dan je betaalt voor verbruiken. Een domme meter kan dat niet en zal dus ook dan blijven salderen.
En niemand zal je de garantie geven dat bij het teruglopen 1kWh teruggeleverd ook daadwerkelijk 1kWh geleverd is. Deze meters zijn simpelweg alleen geijkt op de leverrichting.
Vanaf 2023 MOET je een digitale meter hebben als je nog wil salderen.
Oh dus dan stopt mijn "oude" meter met terugdraaien? Dát zou nog eens knap zijn. :)
Nee, maar waarschijnlijk weet zowel de overheid, de netbeheerder en de energiebedrijven die je de laatste jaren had dat je zonnepanelen hebt. Knappert die zich dan nog onder de digitale meter kan uitlullen.
En als ze het niet zouden weten, val je waarschijnlijk op door extreem laag verbruik.
Voorlopig heb ik dit "nieuwe" speeltje, van de door jou bovengenoemde partijen, al gedurende 7 jaar een aantal keren probleemloos en simpelweg geweigerd en zolang dát mogelijk is doe ik het met m'n vertrouwde domme meter, die dus eigenlijk nog niet zo dom lijkt te zijn.:)
En ieder geval doet ie het voor wat mij betreft helemaal prima.
Dat ligt er dus maar aan. Als jij een draaischijfmeter met dubbel telwerk hebt, saldeer je de opgewekte energie in het weekend (daltarief) tegen de afgenomen energie in het daltarief. Bij een digitale meter wordt alle teruggeleverde energie bij de afrekening eerst bij elkaar opgeteld en eerst van het piektarief afgetrokken en daarna pas van het verbruik in het daltarief. Dan ben je dief van je eigen portemonnee als je de draaischijfmeter behoudt.
Er zijn maar een paar contracten waarbij de aanbieder ook bij een digitale meter per tarief saldeert, maar het overgrote deel saldeert maximaal op piektarief.
Dit speelt natuurlijk niet bij een enkeltariefsdraaischijfmeter.

En dat je hem hebt kunnen weigeren komt gewoon omdat het legaal was om een slimme meter te weigeren. Als je bestaande meter wordt afgekeurd MOET je een nieuwe laten plaatsen. Dat hoeft geen slimme meter te zijn maar mag ook een domme digitale meter zijn.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 30 mei 2020 15:56]

Dat ligt er inderdaad maar net aan, wij rekenen af tegen enkeltarief oftewel alles wat onze zonnepanelen de afgelopen jaren hebben opgebracht (minimaal 2000kWh per jaar) is tegen dat tarief niet afgerekend. We verbruiken hier op jaarbasis pakweg 3300kWh dus de resterende 1300kWh worden in rekening gebracht, de rest is immers "teruggedraaid". We verdienen er dus per jaar 500 á 600 euro aan, waarmee we onze zonnepanelen inmiddels hebben terugverdiend.
Nee, dan heb je er geen last van. Ben inmiddels wel al veel mensen in discussies tegengekomen die trots waren op het behoud van hun draaischijfmeter (met dubbel telwerk en tarief) maar niet in de gaten hadden dat ze daardoor meer kwijt waren dan met een digitale meter. ;)
Nee, want de wet zegt dat voor 2023 die meter vervangen moet zijn. Dus een domme meter nu hebben heeft 0,0 voordeel.
Nee, dom en slim heeft te maken met de intelligentie van de meter. Je kunt ook een conventionele digitale meter krijgen. Die heeft geen slimme functies maar registreert wel afname en teruglevering apart.
Daar bestaat veel verwarring over aangezien je een slimme meter mag weigeren maar een conventionele digitale niet als je oude meter is afgekeurd.
Omdat zodra de salderingsregeling vervalt, jij met je slimme meter maar 7ct per kWh krijgt die je terug levert. Je betaald vervolgens wel 23ct per kWh voor de stroom die je afneemt. Iemand met een domme meter gewoon zijn tellerstand omlaag ziet gaan, en krijgt dus het volle bedrag voor zijn kWh;s.
Dacht je echt dat de overheid zo stom is om dat niet aan te pakken? In het hele voorstel staat al dat je een meter moet hebben met gescheiden telwerken voor afname en teruglevering als je zonnepanelen hebt.
Met 'verbieden' zijn ze al tientallen jaren bezig, zie het overzicht afgekeurde meters: https://www.agentschaptel...erzicht-afgekeurde-meters
Dat is geen verbieden maar een van rechtswege verbod op gebruik van meters welke niet meer aan de ijkwet / Metrologiewet voldoen.
Zover ik begrepen heb kun je in 2021 geen gebruik meer maken van de dag/nacht stand op de oude meters. Geen idee of dit overal zo is, maar bij Stedin dacht ik het ergens op hun website gelezen te hebben.
In sommige gebieden al wat eerder in September 2020 https://www.enexis.nl/ove...n-we/tf-signaal/consument Ook een eventuele nachtboiler gaat dan niet meer vanzelf in bedrijf.
Dat verbod gaat er komen, per 1 januari 2023. Je moet dan verplicht minstens een digitale meter hebben om nog te kunnen salderen met je zonnepanelen. Let op: digitaal is dus niet per se slim! Netbeheerders moeten dus digitale meters zonder communicatiemodule gaan aanbieden (wat dus weer wat anders is dan een slimme meter met alle communicatie softwarematig uitgeschakeld)
Ik heb me laten vertellen dat ze in Duitsland de digitale meter gescheiden hebben van de communicatiemodule. 2 kastjes, elk met hun eigen doel.
Stedin, Liander en Westland Infra kozen voor de grootschalige uitrol voor connectiviteit via
een eigen mobiel netwerk op basis van CDMA-technologie. Dit netwerk maakt gebruik van
frequenties in de PAMR-band.
Als NL dat had verplicht, dan hadden Stedin, Liander en Westland Infra het communicatie deel kunnen vervangen en zonder de digitale meter te vervangen.
In principe is het de bedoeling dat je je oude meter vervangt als je zonnepanelen hebt, het wordt alleen nog niet bekrachtigd. Het hoeft gelukkig geen slimme meter te zijn, zolang het maar een meter is die levering en teruglevering apart registreert. Daar zijn ook gewone digitale meters zonder communicatiefaciliteit voor.

Maar goed, je bent natuurlijk bang voor de gevolgen van het schrappen van de salderingsregeling. Geniet ervan zo lang het kan - mijn "domme" digitale meter met twee loopwerken levert op dit moment exact hetzelfde op. En tegen de tijd dat het salderen helemaal afgeschaft is zullen ze ook wel met een vervangende meter bij jou aan de deur staan.
Data is ook heel nuttig. Prijzen voor stroom per uur zijn misschien niet comfortabel, maar aan de andere kant kunnen we ons verbruik wel een beetje "sturen". Dus die was doen en de auto laden als de zonnestroom in overvloed is en het verbruik verder laag.
Om dat af te rekenen heb je meterstanden per uur nodig.
Zolang de salderingsregeling loopt heb je geen enkel voordeel bij een draaischijfmeter. Er zijn wel twee mogelijke nadelen:
Een draaischijfmeter heeft de kans dat die is uitgesleten in één richting waardoor het terugdraaien moeizamer loopt. Er wordt dan minder teruggedraaid dan teruggeleverd. Meer terugdraaien dan terugleveren kan ook maar dan komt aanzienlijk minder voor.
Als je twee telwerken op je draaischijfmeter hebt draait de opbrengst van je panelen in het weekend terug tegen het daltarief terwijl bij digitale registratie eerst de totale opbrengst van het toptarief wordt afgetrokken.
Als de salderingsregeling stopt, wordt iedereen met zonnepanelen verplicht om de meter te laten vervangen.
CDMA is dan ook een vreselijk protocol.
Laten we hopen dat lte-m en nb-iot wél langdurig ondersteund blijven worden, doordat hun payload kan worden opgenomen in de framing van elk toekomstig protocol op die frequenties.
Zo te zien aan de 4g/5g mix bij VF wordt daar aan gewerkt.
Wij zijn ook LTE-M gaan gebruiken voor ons product. Ten eerste wordt er vrij lang ondersteuning aangeboden, 10 tot 15 jaar. En als bijkomend voordeel is de frequentie in heel de wereld hetzelfde Zodoende kunnen we dit modem in de hele wereld gebruiken, wat het certificeringstraject / productie weer goedkoper maakt. Tot nu toe zijn we best tevreden met LTE-M.
Waarom gebruiken ze niet de internet aansluiting van de gebruiker?
VPN opbouwen en data er overheen sturen.Scheelt dure mobiele data kosten.
Omdat je niet van anderen afhankelijk wilt zijn. Als er weer eens een router wisseling is, de wifi code veranderd of een of andere storing is wil je niet een monteur langs hoeven te sturen. Die is veel duurder dan een bulk data abbonement.
Dat is een erg slecht idee:
- Het onderhoud ligt dan bij de consument. Die heeft echt geen idee welke invloed zijn acties op het systeem hebben.
- Je maakt gebruik van een consumentenverbinding met navenante sla
- De consument moet sowieso al een verbinding hebben
- De consument moet dat verkeer toestaan
0Anoniem: 1350842
@t-force29 mei 2020 10:58
Omdat de meter in beheer is bij de aanbieder. Net zoals dat de stroomvoorziening van een slimme meter aangesloten is vóór de meter, die meter hoort in principe niet bij jou als persoon maar bij de aansluiting die niet van jou is.
Daarnaast heb je natuurlijk veel meer mogelijkheden tot (poging tot) fraude. Als iemand die kabel er uit trekt zal er weer iemand langs moeten komen. Of je blokkeert via de moden/router gewoon de verbinding met de netbeheerder.
Je gaat er ook vanuit dat alle aansluitingen bij elkaar zitten. In bijvoorbeeld Rotterdam (en vast elders ook) zitten veel kabelaansluitingen in de woonkamer, dus helemaal niet in de buurt van de meterkast.
Als iemand geen beschikbare poorten heeft, wiens verantwoordelijkheid is dat dan?

Uiteindelijk is het natuurlijk niet zo dat Stedin of vergelijkbare netbeheerders een consumenten abonnementje van 20 euro per maand bij KPN afsluiten, dus qua kosten denk ik dat het allemaal echt wel mee valt.
LTE-M ondersteuning is afhankelijk van de release van de modem / telecom module. Release 14 en 15 LTE-M modules kunnen niet zomaar binnen 5G blijven acteren,. dat is afhankelijk van de netwerkimplementatie door de telecom provider.
Mogelijk kunnen ze een extra 4G module aansluiten op de P1 poort van de meter, voor het uitlezen en verzenden van secondenwaarden?

Maar bij meerdere Eneco klanten wordt deze al gebruikt voor de Toon.
En er zijn wel meerdere slimme thermostaten die hier gebruik van maken.
Los kabeltje van de meter naar een ander apparaatje toevoegen dus?
Jan met de pet zal hier nauwelijks aandacht aan geven, behalve het "moeten ze nou alweer in de meterkast rommelen?"
Degene die data bewust wilt manipuleren, is hier spekkoper: nog een potentieel punt waar de data gemanipuleerd kan worden. Stekkertje los, apparaatje er tussen dat gegevens wat bijschaaft voor ze naar de zender gaan. Handig als je een eigen plantenkwekerij gaat opzetten...
TLS doet wonderen hoor.
wordt als risico gezien. Maakt een MIDM attack van de gebruiker natuurlijk een stuk eenvoudiger. Beetje je energiemeter hacken en je verbruik omlaag manipuleren 8)7
Kwestie van goede beveiliging. Ook via gewone netwerken is dit niet uitgesloten. Kuch IMSI-Catcher kuch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee