Netbeheerder Enexis heeft al maanden problemen met uitlezen slimme meters

Netbeheerder Enexis kan al maanden een deel van de slimme meters niet uitlezen na de overstap op een nieuw uitleessysteem. Gebruikers kunnen daardoor ook geen meterstanden of verbruiksgegevens in de app zien.

Door een storing in het nieuwe IT-systeem van Enexis kunnen duizenden slimme energiemeters de laatste weken niet uitgelezen worden, bericht De Limburger vrijdag. De problemen blijken echter al veel langer te spelen. Al in oktober vorig jaar meldde Enexis uitleesstoringen te ervaren. Die zouden hun oorzaak hebben in de overstap naar een nieuw uitleessysteem.

Die overstap was volgens de netbeheerder noodzakelijk 'omdat de software van het oude systeem niet langer werd ondersteund door de softwareleverancier'. Enexis gaf toen aan de storing 'in delen' op te lossen, maar nog altijd blijken gebruikers hinder te ondervinden.

Het gevolg van de storing is dat gebruikers de meterstanden van de slimme meter niet kunnen zien op de app of verbruiksmanager van hun energieleverancier. Ook moesten sommige gebruikers de meterstanden weer zelf doorgeven aan hun energieleverancier, omdat Enexis deze niet kon uitlezen en doorgeven. De display van de slimme meters zou wel correct de standen weergeven.

Enexis verzoekt gebruikers met problemen geen contact op te nemen. "Wij signaleren zelf of er bij u een storing is en proberen de storing op afstand op te lossen. Mocht dit niet lukken, dan maken we een afspraak met u om langs te komen." In een brief aan gebruikers meldt het bedrijf dat de energiemeter 'niet meer helemaal werkt zoals het hoort' en dat het computersysteem van Enexis geen contact meer kan maken met de meter. De precieze details van de storing van het uitleessysteem meldt Enexis niet.

Enexis slimme meter
Close-up van slimme meter van Enexis

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-06-2022 • 15:21

241

Submitter: robcoenen

Reacties (241)

241
233
94
11
0
98
Wijzig sortering
De ene na de andere dag meldt de Essent app mij dat Enexis weer een probleem heeft, doorgaans komt het na enkele dagen wel goed, momenteel mist de waarde van 19 Juni, de dagen erna staan er wel weer in dus dat is weer een nieuwe.

Hoe dan ook, niet heel betrouwbaar. Zeker omdat ik momenteel wat aan het experimenteren ben met bepaalde manieren van verbruik om het zo laag mogelijk te krijgen, is het toch wel ietwat hinderlijk dat dit niet betrouwbaar beschikbaar is, maar ach, er zijn ergere dingen in het leven, anders loop ik zelf wel even naar de meterkast.
Voor de Tweakers onder ons: https://smartgateways.nl/product/slimme-meter-wifi-gateway/

Een mooie optie om het zelf uit te lezen, ook te koppelen aan allerlei smarthome toepassingen.
Ik heb deze ook en ben er echt tevreden mee. Zie precies wat ik verbruik en heb al een aantal sluipverbruikers kunnen vervangen waardoor ik nu geld bespaar!

https://smartgateways.nl/slimme-meter-p1-dsmr-uitlezen/
Leuk apparaatje, maar er zijn meerdere aanbieders van zulke oplossingen.
De Homewizard Energy doet ongeveer hetzelfde, maar heeft op nieuwe meters geen voeding nodig.
Je krijgt er direct een app bij en dat voor ongeveer hetzelfde bedrag.
Wat kostte het vervangen van die sluipverbruikers? Hoe lang voordat je dat terug verdiend hebt?
Altijd tof als iemand zo een dingen zegt. Lekker naar je eigen rekening kijken en ook enkel die van deze maand. Nog niet geleerd dat er ook zoiets is als lange termijn?

Edit, toch wat meer uitleg:

Niet enkel de opwarming van de aarde. Elke watt die je verbruikt moet gemaakt worden en kan niet voor iets anders gebruikt worden.
Hoe meer je verbruikt, hoe meer centrales moeten worden opengehouden/gebouwd hoe zwaarder de netten moeten zijn die worden aangelegd. Wie betaalt dat denk je?

[Reactie gewijzigd door TPar op 22 juli 2024 13:51]

Oude apparaten op-gebruiken is ook groen. De produktie van die led lampen en nieuwe vriezer zijn ook niet goed voor het milieu.
Juist een echt oude vriezer of koelkast zou de moeite zijn om te vervangen, die draaien continue en warmtepompen zijn ten opzichte van 15/20 jaar terug wel een stuk efficiënter geworden. Het enige andere apparaat dat voor vervanging in aanmerking zou kunnen komen is een normale wasdroger indien regelmatig gebruikt; een warmtepompdroger is ongeveer een factor 4 zuiniger. Al het andere verbruikt vooral energie voor het verwarmen van water en daar valt weinig winst te halen indien dat resistief gebeurt. Een wasmachine is hooguit zuiniger geworden omdat ie minder water verwarmt (en minder schoon wast…). Niet omdat er een zuiniger verwarmingselement in zou zitten (onmogelijk).
Dat is onjuist. Mijn Miele wasmachine heeft meerdere verwarmingselementen (250W + 250W + 500W + 1000W). Voor het op temperatuur houden van het was water is nou eenmaal minder energie nodig dan water van 18 graden naar 90 graden krijgen... Bij een was op 30 graden doet deze alleen af en toe moduleren op het 250W element. Bij mijn vorige wasmachine zag ik enorme pieken van 1800W ook voor wassen op lage temperatuur, tevens heeft mijn machine ook trommel isolatie zodat deze ook minder warmte verliest.

Mijn wasmachine heeft ook een warmwater aansluiting en dat zorgt al dat de wasmachine warm water krijgt van de combiketel. Hierdoor hoeft de wasmachine het water alleen op temperatuur te houden.
Het moduleren van een verwarmingselement maakt helemaal niks uit voor het verbruik, alleen voor de opwarmsnelheid. De hoeveelheid energie om een liter water met 1 graad op te warmen is gewoon een vast gegeven. Dat de piek lager is wil niet zeggen dat het totale verbruik lager is, alleen dat het langer duurt. Bij 2300w om 250w dus 10x zo lang. En ja, isolatie helpt een beetje qua verbruik, maar niet veel. De meeste warmte gaat via de afvoer eruit.

Warm water uit een andere bron kan uiteraard wél veel verschil maken, zeker qua kosten. Maar dan moet je er wel een warmwaterleiding kunnen krijgen, die ligt er eigenlijk nooit voor een wasmachine (of een vaatwasser, die bestaan ook hot-fill). Daarmee is dat voor 95% van de huishoudens geen oplossing.
Wasmachines van tegenwoordig zijn wel zuiniger dan 20 jaar geleden.
  • Elektromotoren zijn in de afgelopen 20 jaar ook een stuk zuiniger geworden, geen wisselstroom motor maar gelijkstroom motor.
  • Minder water gebruiken, hoeft niet een slechter wasresultaat te geven.
  • Isolatie van de trommel.
  • mogelijkheid om met warm water (van een zuinig warmwatersysteem) te werken

[Reactie gewijzigd door denkster op 22 juli 2024 13:51]

Mij bekend hoor, maar nogmaals, die isolatie scheelt amper (immers klein temperatuursverschil met de kamer en slechts kort de tijd om af te koelen, wassen duurt geen halve dag) en onze wasmachine uit 2008 heeft ook al een DC-motor. Oud moet je in die zin als 20+ jaar zien, niet 10.
De productie en vervoer van een nieuwe daarentegen kost een hoop CO2 waar geen was voor gedraaid wordt. Je kunt met heel veel geluk 0,5kwh per wasbeurt besparen, dat zet vergeleken met een koelkast geen zoden aan de dijk.
En dat warme water kan dus in veruit de meeste gevallen niet, want geen aansluiting en hoge investeringskosten indien dat aangelegd zou moeten worden.

Toevoeging: ik zie ‘Carbon footprint’ (dus productie, transport, gebruik en verwerking opgeteld) als maatstaf voor duurzaamheid, niet het dagelijks energieverbruik in euro’s. En dan is iets lang blijven gebruiken vaak stukken beter (uitzonderingen als warmtepompen daargelaten).

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 22 juli 2024 13:51]

En dan is iets lang blijven gebruiken vaak stukken beter
Mee eens!
Er zijn wasmachines die heet water inlaten, via 2 slangen. Afhankelijk van je situatie kan dat ook wat opleveren!
Again. Zoals altijd is TCO een ding. En dat geldt ook voor carbon footprint. Een vriezer die net nieuw is geproduceerd heeft al een afdruk van X. Die ga je dus niet binnen een jaar vervangen “voor het milieu”.
Onze 5 jaar oude Bosch gebruikte zo’n 1 euro per droogbeurt. We draaien er elke dag eentje.

De nieuwe AEG warmtepomp droger gebruikt zo’n 20 cent voor die zelfde droogbeurt. Dus je hebt het bij het rechte eind.
Het zal allicht om ouder spul gaan, niemand bij z’n volle verstand vervangt een jaar oude vriezer. Het verschil in verbruik zal hooguit marginaal zijn.
Uiteraard, maar ook al is ie ouder (pak em beet 10 jaar), dan nog is vervangen niet altijd beter voor het milieu.

Gelukkig wordt er tegenwoordig geen freon meer gebruikt, maar dat alleen is al zo vervuilend dat het al opweegt tegen het extra stroom verbruik. Dus als je er nog zo een hebt kun je die beter laten staan tot ie stuk gaat.
Of je de diepvries met freon nu vervangt of binnen 20 jaar, de schade is al gebeurd. Je moet kijken naar de diepvries die je nieuw aanschaft, bevat die nog zulke stoffen? Zo ja, helemaal mee eens dat je hem moet blijven gebruiken. Verder helemaal mee eens dat je niet moet vervangen om te vervangen.
Toestellen vervangen door warmtepomp-alternatieven: gewoon doen, de winst is enorm. Verlichting door led-alternatieven: doen, ze gaan veel langer mee en verlagen verbruik enorm.
Een 20-jaar oude oven: gewoon blijven gebruiken.
Wasmachine is een moeilijke. Minder water en minder electriciteit loopt op maar nu ook niet zo enorm.
Droogkast: gebruik een wasrek, enkel in nood en bij gebrek aan plaats is een droogkast (een heel klein beetje) te verdedigen
Zolang de Freon niet ontsnapt is er niets aan de hand en wordt er niets vervuild.
Bij beoordeling of vervangen verstandig is: eerst meten!
Hang er een tijdje een verbruiksmeter tussen.
Elke watt die je minder gebruikt, zorgt ervoor dat de kolencentrales minder hoeven te branden en draagt ook bij aan minder geld overmaken aan Putin, en zijn achterlijke oorlog in Ukraine.

Dat is op zich al geld waard, als je kijkt naar wat inwoners uit Ukraine kwijt zijn. Als je het kan missen..... zij niet.
Het was een vriezer van 30 jaar oud die veel meer stroom verbruikte dan ik dacht, en een aantal hallo geen lampen vervangen door LED.
Dat duurt wel ff voordat je dat terugverdiend hebt gok ik zo.
Gaat sneller dan je denkt. Elke "sluip" watt kost je jaarlijks 8,760 kWh. Met de huidige 40cent per kWh is dat alweer €3.50 op jaar basis. Een NAS die continue 25 watt verstookt kost je dus €87.50 aan stroomkosten per jaar.

Verkijkt men zich snel op.
Ja, nu weet je dat die NAS 25W verstookt. En dan? Die ga je toch niet vervangen door eentje die dat ook doet?
Een NAS kun je vaak zo instellen dat hij ‘s avonds zichzelf uitschakelt en ‘s ochtends weer aangaat. Scheelt toch weer een derde, uitgaande van een nacht van 8 uur.
Om vervolgens je disks of zelfs ssd te moeten vervangen…
Bedoel je daarnee dat HDD's off SSD's beter niet uitgezet kunnen worden?

In elk geval, mijn Synology NAS draait dmv het instellen van een tijdschema van 's-ochtends tot vroeg in de avond. Alle processen heb ik ook gedurende deze tijd draaien. Scheelt mij 365 x 12 uur stroomverbruik.
Mwah. Een nightly spin down is helemaal zo gek nog niet hoor. Doen de drives meestal zelf toch al wel. Het probleem met WD greens een aantal jaar terug was alleen dat ze dat veel te snel deden. Al na enkele seconden inactiviteit
Een nas is een voorbeeld, voor die stroomkosten kan je met je hele gezin ook bv naar office 365 incl. extra's.

Maar het enige wat ik aan wil tonen is dat een 1 watt aan stroom je €3.50 aan kosten hebt. Wat jij daarmee wil doen mag je zelf weten.
1watt stroom bestaat niet.
Mijn NAS met 16 TB storage heb ik al. Overstappen naar OneDrive is toch echt een heel stuk duurder dan stroomverbruik van de NAS. Om maar niet te spreken over netwerkperformance. Die is nu nu 100MB/s downlink én uplink.
Performance naar OneDrive (cloud) wordt dan bagger met mijn internet abbo (300mbps down en 30mbps up)!
Je kan em automatisch uit laten gaan als er geen disk activiteit geweest is in bijv het laatste uur. Met wake on lan kan je de NAS weer makkelijk aanzetten.

Zo doe ik het al jaren en dat werkt prima.
Is me helaas nog nooit gelukt om op mijn Synology / LAN, wake-on-lan werkend te krijgen.
Maar misschien wel uitzetten als je die niet gebruikt :)
Ik kreeg laatst bericht van mijn energie leverancier dat mijn nieuwe electriciteit tarief 34 cent is, ik was er verbaasd over want ik hoor niets anders dan de energiekosten zijn erg hard gestegen, dus ik dacht dat electriciteit al tegen de euro aanzat, viel me dus zwaar mee. Gas is een ander verhaal, maar ik was in de veronderstelling dat het met electriciteit hetzelfde verhaal was.
Het klopt in theorie wel maar er komt nog belasting en opslag duurzame energie bij vrees ik.
Ledlampen heeft hij 123 terugverdiend. Die vriezer zal wel iets langer duren, maar een 30 jaar oude vriezer zal naast een minder efficiënt koelelement ook wel niet meer de beste rubbers hebben waardoor die zomaar €150 per jaar meer zal verbruiken dan een nieuwe vriezer. Lijkt me binnen enkele jaren ook wel terugverdiend.
Is dit lokaal te gebruiken (zonder internet verbinding)?

https://smartgateways.nl/slimme-meter-p1-dsmr-uitlezen/

Ik lees dat je m kunt koppelen aan je home assistent van etc, maar of dit lokaal verkeer is of via de cloud van de leverancier is me nog niet duidelijk…
Ja dit is zonder internet verbinding te gebruiken. Data wordt lokaal verstuurd naar home assistant of Homey. Of een ander systeem dat je koppelt.
Tand voor de bevestiging… ik heb onderdelen om het zeg te bouwen maar de tijd die er in gaat zitten is al een veelvoud van wat dit ding kost :)
Als je home assistant gebruikt kun je ook de SlimmeLezer kopen van Marcel Zuidwijk. Die werkt op esphome dus kan direct gekoppeld worden.
https://www.zuidwijk.com/product/slimmelezer-plus/
Is nog iets duurder dan die andere, als het zo lees werkt het net zo simpel.
MQTT is iets complexer dan ESPHome als je Home Assistant gebruikt en nog geen MQTT broker hebt.
Dit is toch allemaal local? Geen internet app ofzo?
Genoeg Chinese kloons te krijgen die via de cloud lopen, leuk tot ze opeens de service stoppen.. en je weet niet wat ze verder in je network gaan doen (ja, alles een eigen vlan….)
Klopt, dus ik wil alleen local. Alles wat ergens het web op gaat komt er bij niet in.
Ik gebruik gewoon de HomeWizard P1-meter, heel tevreden mee. Hoef je ook niet echt een Tweaker voor te zijn :)

[Reactie gewijzigd door Oon op 22 juli 2024 13:51]

hmm, klinkt interessant, heb je meer info hoe ik dit zelf ook eenvoudig zou kunnen installeren/configureren/gebruiken?
Kan dit zonder raspberry pi bv?
Je hoeft alleen maar de P1-meter in je slimme meter te stoppen, indien deze te oud is met een micro USB adapter aan de stroom (want oudere slimme meters leveren niet genoeg stroom over de P1-poort), en dan de app installeren en het apparaat met je wifi verbinden. Hele setup duurt nog geen 3 minuten en je krijgt direct inzicht in je stroom en gasverbruik.

Zie HomeWizard Energy - De modulaire WiFi P1 meter
onze meter is afgelopen maand geinstalleerd dus ga er vanuit dat deze modern genoeg is? :)
Dank voor de tip

[Reactie gewijzigd door jansmits op 22 juli 2024 13:51]

Zou wel moeten ja, en anders heb je gewoon zo'n ouderwetse telefoonadapter met een micro USB kabeltje nodig, hoeft geen 60 watt lader te zijn oid
Yes, dat ding werkt super, heb m ook in homeassistant zitten met grafana en de homeassistant energy dashboard. Dus tweaken kan en mag als je wilt. Maar heb er ook een naar mn zus en vader gedaan voor de leuk, die gebruiken de meegeleverde telefoonapp en dat gaat ook super.

Top ding.
Kun je met DSMR 4, of slimme meters in het algemeen, ook het gemeten voltage op het net uitlezen?
Ligt aan de DSMR versie van je slimme meter.

In de source van DSMR Reader staat per versie welke velden geparsed worden, en dus welke beschikbaar zijn.
https://github.com/dsmrre...elegram_specifications.py

Alleen voor DSMR5 lijkt de "INSTANTANEOUS_VOLTAGE" beschikbaar te zijn.

W.b. de DSMR/P1 officiële beschrijving kan ik alleen van V5 de documentatie vinden.
https://www.netbeheernede...e_meter_15_a727fce1f1.pdf

[Reactie gewijzigd door Kalkran op 22 juli 2024 13:51]

Deze gateway heeft hier wel een waardeveld voor, echter kan ik deze met mijn meter niet uitlezen. Dus met welke dat wel kan zou ik niet durven zeggen.
Niet alle meters geven alle waarden door. Een oude DSMR2 meter geeft bijna geen informatie. Een nieuwe DSMR5 meter is het meest uitgebreid. De gateway stuurt alle informatie door die hij van een meter ontvangt. Staat de informatie er niet bij, dan stuurt de meter deze gewoonweg niet naar de gateway.
P1 monitor kan dit op mijn slimme meter uitlezen.
Heeft niks met dat programmatje te maken, maar aan de DSMR versie van je slimme meter, je moet hiervoor een meter hebben die DSMR5 ondersteund. Alles lager en dan gaat die p1 monitor die waarde ook niet oppakken / uitsturen.
Nou, niet niks.
P1 monitor heeft een mooie interface met voltage en amperage per fase en een database om lange termijn statistieken in op te slaan. Dat is niet niks.
Yep, ik gebruik deze ook in combinatie met Home Assistant. Gewoon tussen P1 op smartmeter en Wifi, en keurig meterstanden binnen HA. Overigens werkt het uitlezen door mijn energieleverancier van de meter blijkbaar wel gewoon, ik zie nog steeds data per dag in het portal. Home Assistant is dan weer veel gedetailleerder.
krijgen ze stroom via de meterkast of hebben ze ook apart nog stroom nodig ?
Ligt aan de versie van je meter, vanaf DSMR versie 4(?) krijgt het metertje stroom via de P1 poort. Alles lager en je zult er een usb adapter naast moeten plaatsten in een stopcontact.
Je mag 250 mA gebruiken op de P1 poort, en omdat dit vóór de slimme meter zit, komt het stroomverbruik niet op de rekening. De specificatie van de poort vind je hier.
En als je een pi hebt (net bijvoorbeeld Home Assistant) kan je op ali express een p1 usb kabeltje kopen

€ 11,70 | Domoticz op Raspberry FTDI FT232R USB Uart TTL Kabel voor Kaifa MA105 Iskra Kamstrup Landis Nederlandse Slimme Meter DSMR P1 poort Kabel
https://a.aliexpress.com/_vorUmg
Of deze van Marcel Zuidwijk.
Werkt perfect.
Bij mij gekoppeld aan Home Assistant.
https://www.zuidwijk.com/product/slimmelezer-plus/
De tweakers doen dit gewoon met p1mon op een raspberry pi natuurlijk
De ontbrekende gegevens in de Essent app kan natuurlijk ook aan Essent liggen. Essent moet nl. de gegevens bij de netbeheerder ophalen en opslaan in hun eigen systeem en misschien proberen ze maar een aantal dagen. De netbeheerder wist trouwens de gegevens na een bepaalde periode.

Bewaartermijnen gegevens in de slimme meter
Dagstanden gas en elektriciteit: 40 dagen
Maandstanden gas en elektriciteit: 13 maanden
Kwartierstanden elektriciteit: 10 dagen
Uurstanden gas: 10 dagen

https://www.enexis.nl/met...er/uw-privacy-en-gegevens

Ik gebruik zelf trouwens een leverancieronafhankelijke energieverbruik tracker, nl. slimmemeterportal.nl. Dan behoud je de historie van je verbruik als je van leverancier wisselt.

[Reactie gewijzigd door pdukers op 22 juli 2024 13:51]

Wat ik mis op hun website in relatie tot dit nieuwsbericht: Als Enexis de slimme meter niet kan uitlezen, hoe weet slimmemeterportal.nl dat wel probleemloos te kunnen?
Niet. Als Enexis het niet kan uitlezen dan heeft geen enkele partij de data: netbeheerder, energieleverancier en eventuele verbruik apps.
Niet helemaal waar, en zijn meerdere oplossingen die via de P1 poort van de meter werken.
Gezien deze de gegevens rechtstreeks uit de meter trekken is Enexis helemaal niet van toepassing.
In sommige gevallen (zoals bij mij) werkte de P1 poort ook niet meer
Heel irritant... In mijn geval duurde het vrij lang voordat het opgelost was.

Uiteindelijk hebben ze de meter vervangen, uitlezen via display bleef wel gewoon werken
De netbeheerder weet wel degelijk hoeveel stroom er door hun netwerk loopt op elk gegeven moment van de dag/nacht. Zou nogal raar zijn als ze dat niet zouden weten, want in dat geval vliegt hun netwerk er om de haverklap uit vanwege te hoog verbruik.

Dan is er ook nog de energie opwekker. Die wil niet meer aanmaken dan absoluut nodig is. En dan is er ook nog Tennet die onverklaarbare pieken/dalen ongenadig hard afstraft op hun nationale netwerk.

Het NL electriciteitsnet word beheerd door een kakefonie van verschillende soorten bedrijven. En het verbruik is echt wel terug te redeneren met alle delen van data die alle bedrijven apart verzamelen.

Maand data word daarbij ook veel langer opgeslagen. Ten eerste is dat nodig voor de eindejaarsrekening (of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen, ook wel bekend als reconciliatie), ten tweede, verbruiksgegevens inclusief weermetingen (temperatuur, humiditeit, wind), feestdagen, is data welke goud waard is voor het maken van toekomstvoorspellingen in energieverbruik.

Tennet wil namelijk dat er nooit meer (of minder) energie door hun netwerk stroomt, dan dat van te voren is voorspeld, c.q. aangevraagd. Hoe langer van tevoren de energie-opwekkers, de energie-distributeurs en de energie-leverancier dit kan aangeven, des te goedkoper de electriciteit kan worden ingekocht. Onderhoud van het netwerk is daardoor ook veel beter in te plannen. Net zoals bijschakeling trouwens.

Natuurlijk is het voor iedereen een stuk makkelijker als de meters goed werken en deze betrouwbaar kunnen worden uitgelezen. Maar dat die missende data van de meter is dus niet weg. Een stuk moeilijker te achterhalen, dat dan weer wel.
De netbeheerder weet wel degelijk hoeveel stroom er door hun netwerk loopt op elk gegeven moment van de dag/nacht. Zou nogal raar zijn als ze dat niet zouden weten, want in dat geval vliegt hun netwerk er om de haverklap uit vanwege te hoog verbruik.
Natuurlijk meten en weten ze dat, maar daarvoor gebnuiken ze niet de meters in ieders huis. En daar gaat dit artikel en mijn reactie over.

Idem voor de data retentie. Op netwerkniveau verzamelen ze heel veel data die ze waarschijnlijk lang zullen bewaren. Maar de data retentie van de meters in de huizen is heel wat anders.
Ah, oké. Ik krijg de indruk met jouw bericht (en hun website) dat altijd-beschikbaarheid een voordeel is van externe onafhankelijke partijen. Ach, wellicht toch eens induiken.
Voordeel van zo een partij is dat als van energieleverancier wisselt je nog steeds in je historie behoudt.
De gegevens van zo’n app staan niet bij de netbeheerder. De data is niet van de netbeheerder maar van de klant en van de energieleverancier. Alle slimme meter data staat altijd bij EDSN.

De netbeheerder gebruikt de slimme meter data dan ook niet voor analyses. Zij gebruiken eigen data uit onderstations en etc.
Data missen dat is bijna normaal aan het worden, maar vorig jaar had ik daar bovenop ook nog eens het geval dat de app aangaf dat ik ineens op 1 dag 100kWh verbruikte ipv standaard 6kWh. Ik was toen ook nog eens op vakantie dus raakte lichtelijk in paniek. Thuisgekomen meteen alles nagelopen en kon niks verdachts vinden. De fout lag uiteindelijk bij Essent of netbeheerder.

Na dit euvel heb ik besloten om de meter zelf uit te lezen met behulp van p1mon (https://www.ztatz.nl/p1-monitor/) en ben daar erg blij mee.
Het probleem met de meter van Enexis speelt bij mij al sinds maart 2021. Gelukkig werkt de p1 poort wel, gezien ik bij de continu wijzigden variabele tarieven vaak zelf de meterstanden door moet geven om onrealistische schattingen te voorkomen.
Ligt niet per se aan de meter. Zijn nml 4G kastjes op KPN netwerk. Als je dus prut bereik hebt met 4G KPN bij de meterkast heb je dat dus ook met je slimme meter. En KPN gaat niet effe zomaar alle bereik problemen oplossen
Hier met Liander het zelfde. Heb gebeld en zij geven aan dat dit komt door een slechte G4 dekking. De meter gaat vervangen worden voor een ander model. Echter door een gebrek aan chips bij de fabrikant kan het nog even duren.
Pffff, breek me de bek niet open over de monopolist Enexis. Zonnepanelen op het dak, Enexis gebeld voor het omzetten van 1 fase naar 3 fasen meterkast; 3 maanden wachttijd! Tja dan is de zomer al voorbij en maar de volle mep betalen voor de gasrekening......
Dus hoezo alleen ICT problemen?
Als je even googled of het nieuws bij houd dan weet je dat alle technische bedrijven hier last van hebben. Dus Tennet, Netbeheerders, aannemers. Er is overal een tekort aan technisch opgeleid personeel.
https://dutchitchannel.nl...atakkoord-onhaalbaar.html
2 seconden werk om het te vinden
En waarom is er een tekort aan technisch opgeleid personeel?

Zelfde reden als het "plotselinge" tekort aan Schiphol personeel, zorg personeel, trein personeel en al het andere slecht betaalde personeel: lage lonen die niet gecompenseerd worden voor gierende inflatie.

Kan Enexis, een bedrijf met meer dan 100 miljoen EUR per jaar aan winst (2020 cijfers, nu waarschijnlijk vele hoger), daar wat aan doen?

Heel simpel: ja. Ik hoef vast niet uit te leggen wat de opties zijn voor Enexis.

Het moet maar eens afgelopen zijn met die jaarlijkse standaard automatische copy-paste onzin persberichtjes over "schrijnend tekort technisch personeel". F*ck you, pay me.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 13:51]

Onzin - in tegenstelling tot een aantal van de sectoren die je noemt, is technisch personeel er in Corona tijd niet massaal uitgegooid wegens 'massale vraaguitval'. Net als bij de zorg is er bovendien opleiding vereist die niet iedereen wil/kan doen.

Ben benieuwd in welke sector jij werkt. Mogelijk is het vinden van mensen voor jou geen probleem. In dat geval ontvang ik graag tips van je want ik krijg ze professioneel niet gevonden, en privé voor renovatiewerk ook niet. Overigens is dat 'slecht betalen' ook voor een groot deel onzinnig. Een lasser kan net zo verdienen als een startend jurist nu.

Er is een tekort aan technische personeel - omdat er te weinig mensen zijn om te werken, en nog minder mensen met de benodigde scholing/expertise. Misschien dat sturing op schoolkeuze - waarbij 'vak leren waar echt behoefte aan is' wel een goed startpunt (ipv 'vrijetijdskunde').

En ten slotte; Enexis is een aangewezen monopolist die geen commerciële activiteiten mag ontplooien. De Netbeheerder beheert namelijk één van de meest kritische infrastructuur die we hebben. Aandeelhouders zijn de provincies en gemeenten. Winst/verlies vloeit via omslag stelsels en tariferingen terug naar de maatschappij. Een systeem dat er overigens ook voor zorgt dat 50% van de kosten van de energietransitie min of meer verborgen zijn - investeringen in netten etc. worden gesocialiseerd.
Onzin dat het onzin is, ik ben zzper en voor de juiste prijs heb je mijn tijd.

Schiphol noemde hij ook in zijn voorbeeld, voor 32 euro in het uur ken ik een lijst met mensen waar zelfs Schiphol niet genoeg werk voor heeft.

Mijn vriendin heeft ook afgelopen jaar gesolliciteerd bij bedrijven die mensen "nodig" hebben,
tot dat sollicitanten eisen stellen aan hun loon, of wel eens de rest van de werkvloer zouden kunnen motiveren om opslag te vragen.
Ze werkt nu does ook bij een technisch bedrijf dat geen personeelstekort heeft, en geen moeite om posities te vullen. Rara hoe kan dat.
Natuurlijk krijg je als je slecht betaald de vacatures niet gevuld.

Maar er zijn nu weinig werklozen en veel vacatures. Er is dus gewoonweg ook een tekort op de arbeidsmarkt.

Dat je je als ZZP-er uitleent aan de hoogste bieder is wellicht op korte termijn leuk voor jezelf, maar dat is structureel geen oplossing voor tekorten(in tegendeel).
Dat dus ik solliciteer ook bij bedrijven die personeels te korten hebben.
Ja je bent niet ervaren genoeg of hebt een te lage opleiding genoten.

Maar wij krijgen de vacatures niet gevuld ja dikke l*l 3 bier, pas dan de eisen aan!
Zo kreeg ik ook een keer reactie waarom wil je dit werk gaan doen in de ICT verdien je meer….

Ff serieus ik solliciteer naar een baan in de zorg, en als het alleen maar gaat om de centen gaat er toch iets mis.

[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 13:51]

Een lasser kan net zo verdienen als een startend jurist nu.
Ja misschien is het eindloon van een volleerde lasser wel net zoveel als dat van een beginnend jurist.
Maar het eindloon van een jurist kan vervolgens oplopen, tot een veelvoud van wat ooit aan een lasser is betaald.
En die lasser heeft toch echt eerst 10.000 uur moeten lassen om volleerd te worden..
Terwijl een rechtenstudie niks voorstelt, in mijn tijd deden studenten aan de TH Delft dat erbij, voor de lol..
Apart... Liander geeft aan dat zij niet kunnen leveren vanwege een tekort aan materiaal. Ze zeggen niets over personeel.
https://www.liander.nl/metertekort
Ik wacht zelf al 4 maanden en het is nog niet duidelijk wanneer ze komen.
Als je plant om panelen te leggen en omzetting naar 3 fase nodig bent had je ook gelijk bij de bestelling van de panelen kunnen regelen denk ik.
En helaas pindakaas Enexis heeft hetzelfde probleem als heel Nederland , onvoldoende monteurs.
Dat probleem is grotendeels door de regering veroorzaakt, door het stelselmatig om zeep helpen van technische beroepsopleidingen LTS en MTS bestaan niet meer. Nu moeten ze ineens de techniek weer sexy maken maar een proces wat meer als 20 jaar geleden ingezet is draai je niet zo maar even terug.
Iets met spijkers en koppen.....
De regering dat is wij allemaal. Dus als we nu eens gingen stemmen zodat er een ander soort regering komt die wel met deze problemen dealt?
Hmmm, ah ja toen wist ik ook al dat ik 3-fase nodig had? En toen wist ik ook al dat het bij Enexis 3 maanden ging duren?
Nou, maar 3 maanden? Als commerciele partij kun je nog veel langer wachten voordat ze je gewoon aan sluiten omdat ze monteurs te weinig hebben, dus dan kan ik me wel voorstellen dat ombouwen voor zonnepanelen geen prioriteit heeft, basis aansluitingen gaan gewoon voor.
Je weet toch wel dat je de hogere gasprijs niet betaalt aan Enexis? Zij krijgen enkel een vergoeding voor het net.

Er is een duidelijke scheiding tussen netbeheerder en leverancier, waarbij de eerste geen commerciele activiteiten mag ontplooien.
Dan mag je blij zijn dat het om zonnepanelen gaat. Ik zit al drie maanden te wachten tot ik mijn inductiefornuis aangesloten heb (maw ik kan al drie maanden niet fatsoenlijk koken)...

Drie maanden wachten voor de zonnepanelen is een luxe probleem. Twee scenario's; 1. je hebt subsidie gekregen op je zonnepanelen gekregen waardoor ze haast als een cadeautje voelen, 2. je hebt genoeg financiën om de investering te maken dat je waarschijnlijk ook genoeg financiën hebt om tijdelijk de hogere gasrekening te betalen. Ik snap dat het vervelend is en dat het geld kost, maar het blijft een luxe probleem.

[Reactie gewijzigd door metaalverf op 22 juli 2024 13:51]

Personeels gebrek. Technisch personeel is niet te krijgen. Tja de LTS was te min voor vele papa's en mama's.
Niet alleen een probleem in Nederland of Europa, maar ook aan de overkant van de plas hebben ze een groot tekort aan zogenaamde blue-color jobs. Een vriend van mij is als lasser naar de VS vertrokken, verdient nu 150.000 dollar per jaar en de opleiding van 15.000 voor aanvullende certificeren werden voor hem betaald en ook krijgt hij 1500 dollar per maand expat vergoeding...

Inmiddels is er in de blauwe industrie meer te verdienen dan in de witte industrie (IT, jurist, etc) en nog steeds wordt er neergekeken op technische beroepen...
Ze hebben bij ons 2x lopen zeuren om een slimme meter te plaatsen, maar ik heb ze 2x afgewimpeld. Ik heb ook geen enkele interesse in zo'n ding. Die oude draaischijf werkt helemaal prima voorlopig. Ik zie voor mij als consument geen voordelen aan op afstand uitlezen en kunnen uitschakelen.
Dan heb je geen daltarief en betaal je uiteindelijk gewoon meer, zeker in de toekomst gaat dit erger worden https://www.consumentenbo...elijken/slimme-meter#no15. Maar het is jouw keus om meer te betalen... :9
Ik heb ook nog een ouderwetse draaischijf maar mijn daltarief teller loopt ook nog gewoon, ik merk er niks van dat vorig jaar het TF-signaal zou zijn uitgezet.
Nouja het signaal wordt uitgelezen door de netbeheerder dus dat heeft niet zoveel te maken met jouw schijf. Als het TF signaal uit staat wordt er geen daltarief gemeten.
In het jaarlijkse verzoek om de meterstanden door te geven, kan en moet ik nog steeds beide tellers (normaaltarief en daltarief) opgeven. Dus het wordt wel degelijk nog steeds gemeten, alleen door mij persoonlijk en moet ik het handmatig opgeven. De netbeheerder kan mijn meter inderdaad niet uitlezen.
Tsja dat houdt dus een keer op, snap niet dat de netbeheerder nog zoveel moeite doet voor dit soort gevallen.
Het is een slimme meter, niet een slimme uitschakelaar. Hij kan dus inderdaad op afstand uitgelezen worden, maar niet op afstand uitgeschakeld worden. (Of nou ja, misschien kunnen ze dat doen, maar dan meet hji dus niks meer, heeft nul impact op jouw apparatuur).
En als je toch aan de zonnepanelen gaat word je nu verplicht om zon meter te nemen anders mag je niet salderen.
Nee, je bent dan verplicht om een digitale meter te hebben die teruglevering apart kan registreren..
Het is nergens verplicht om een slimme meter te accepteren. Je kunt die gewoon weigeren, en vragen voor een domme, digitale meter.

Heb ik zelf ook, mét zonnepanelen.. Er zit geen enkele slimme functionaliteit in die meter, alleen maar een dubbele teller die je op een displaytje kan bekijken.
Geen GPRS module, zelfs geen P1 poort. Die meter is gewoon een paar jaar geleden nieuw geplaatst, en ik mag gewoon salderen.
Anoniem: 1582350 @BrainCrash24 juni 2022 19:04
Je mag ook met een Faraday kWhmeter ook terugleveren en je krijgt ook netjes de over productie apart uitbetaald.

Je hoeft dus geen meter te hebben die apart de teruglevering registreerd.
Dat is dan zeker in Belgie, of zo?
Want in Nederland heb ik van zoiets nog nooit gehoord.
Daar is de meter verzegeld, en wat je na die meter doet mag je zelf weten.
Daar wordt een losse meter met je teruglevering, die je zelf kunt aansluiten en in je groepenkast zit, echt niet geaccepteerd voor terugbetalingen, dat kan ik me tenminste niet voorstellen.
Anoniem: 1582350 @BrainCrash24 juni 2022 19:26
Nee, gewoon in Nederland. Als de meter niet terug kan draaien dan moet je hem vetvangen. Ander kun je hem houden en hou er wel rekening mee als je later alsnog graag een andere meter wilt hebben dat er dan kosten in rekening gebracht worden. Want dit is immers op jouw vetzoek.

https://www.zonnekoning.nl/ferrarismeter-zonnepanelen/

Correctie: ik schreef eerder Faraday en dat moet ferraris zijn.
Oude meters mag je nog steeds gebruiken.
Als je een stuk of 8 a 10 zonnepanelen hebt, is dat ongeveer je jaarlijkse verbruik en ben je zeer gunstig uit.
Dat salderen laat nog wel even op zich wachten ;)
nieuws: Nederlandse kabinet stelt afbouw salderingsregeling zonnestroom opnie...
Enexis plaats klanten inmiddels voor een voldongen feit met 'uw meters zijn afgekeurd' om mensen over te halen (dwingen) een nieuwe slimme meter te nemen, maar als ie niet is afgekeurd mag je hem weigeren zonder kosten.
@Terrestrial Lijst met afgekeurde meters (ook gas) vind je hiero: (lijst is bijgewerkt/actueel)
https://www.agentschaptel...erzicht-afgekeurde-meters
Ja zo kun je het als overheid ook aanpakken natuurlijk, Uiteindelijk alle analoge meters op de lijst met afgekeurde meters plaatsen, het blijft dus dwang. Ze hebben zelfs al een planning.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 13:51]

Tja je kunt het dwang noemen, ik zou de planning omschrijven als zeer verstandig. ;)
Zoals je kunt zien in de lijst van alle afgekeurde meters in Nederland dat de meeste stammen uit de jaren 70-80. Dat betekent dat ze 40-50 jaar oud zijn. Sommige gaan ongetwijfeld nog een tijdje mee, maar het is niet heel erg vreemd om deze meters uit te faseren, ze gaan op een gegeven moment gebreken vertonen. Van sommige gasmeters is trouwens bekend dat er asbesthoudende pakkingen in zitten.
https://www.bronnenboek.nl/asbestcomponent/g-151
https://www.bronnenboek.nl/asbestcomponent/g-117
Misschien niet heel erg verontrustend maar je wil er wel vanaf...
edit
Nog een beter overzicht gevonden:
https://www.bronnenboek.n...m_field_asbest_status%3AH

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 13:51]

Anoniem: 1582350 @DeComponeur25 juni 2022 00:45
Het ziet er naar uit dat in 2024 alle ferraris meters verwijderd worden met het oog op 2025.

Mijn meter staat niet in deze lijst dus kan niet zien of die eerder eruit gaat. Het lijkt mij wel waarschijnlijk dat hij in oogst jaar 2024, meegenomen gaat worden.
Bij mij aan de deur waren ze zelfs enigszins intimiderend toen ik weigerde een slimme meter te laten plaatsen. Kan op boete uitlopen, was verplicht bladibla.

Toen heb ik de deur maar rustig dicht gedaan.
Vanmiddag met Budget energie gebeld. Liander heeft ook al maanden problemen met het uitlezen van de meterstanden. Waar komt dit ineens allemaal vandaan met de netbeheerders? Ik lees de meterstanden ook met de P1. Dan kan ik er een beetje grip op houden. Maar ik heb vanaf halverwege April geen up to date saldo meer door dit probleem.

[Reactie gewijzigd door tkruijer op 22 juli 2024 13:51]

Meerdere redenen. Als je een tweaker bent weet je dat software best fragiel is. En firmware ook. Dus wat op 1 type meter perfect werkt werkt niet perse perfect op een ander type meter. (Zelfde als je zelf je PC's bouwt, zit je altijd een tijd te kloten tot al je nieuwe dingen goed werken.) En als je dan precies hetzelfde op de ene PC installeert en dan op een compleet andere PC dat ook dan kan ondanks dat alles plug en play is het alsnog zijn dat je tegen compleet andere problemen aanloopt. Bijv in de ene een AMD CPU met een Nvidia kaart etc en de andere een Intel CPU met een Radeon etc. Beide PC's voldoen aan allerlei voorwaarden maar blijft al sinds oudsher plug en PRAY. Daarnaast zijn Slimme meters 4G kastjes. Dus wat bereik betreft ben je dan afhankelijk van degene waar je bij op het 4G netwerk zit (KPN). En dan blijft het natuurlijk electrische apparaten. Kunnen splik splinter nieuw en perfect zijn en dan na 2 weken problemen geven.Heb ik gehad met een Nvidia kaart. Na 2 weken dood. Niks raars, niet geoverclocked niks. Nieuwe gekregen vanwege garantie, zelfde probleem! Weer een een nieuwe en die ging jaaaareeeen lang mee.
zeker fijn nu de gasprijzen bij sommige partijen maandelijks veranderen.
Zelf lees ik deze meter ook uit via de P1 poort en het overzicht komt netjes overeen met dat van mijn energyleverancier. wel gebruik ik een meter van enexis. wat betekent dat dit probleem niet voor iedereen geldt.
Dat staat dan ook bovenin het artikel
Netbeheerder Enexis kan al maanden een deel van de slimme meters niet uitlezen na de overstap op een nieuw uitleessysteem.
Helaas ben ik een van de gelukkige met deze storing sinds de meter is vernieuwd. De P1 poort werkt hierbij ook niet dus lekker met pen en papier de standen bijhouden wil je een beetje overzicht houden.
Als je P1 poort defect is kun je hem laten vervangen.
Dat klopt, daar heb ik voor gebeld. Helaas kreeg ik als antwoord dat er veel storingen zijn en ik geduld moet hebben. Hun nemen contact op zodra hij vervangen kan worden, inmiddels enkele maanden geleden al.. in mijn ogen lijkt de issue dus erg groot
Zijn dit meters met PLC, 2G of CDMA communicatie? Heeft iemand hier zicht op?
Geen idee, maar ik heb niet de indruk dat dit gerelateerd is aan de verbinding van de slimme meter met de netbeheerder. Het zit in de billing-systemen zelf.
Die op de foto heeft LTE CAT-1. Ik zie ook vaak LTE-M of NB-IoT.
Denk dat dat een random gekozen foto is
Nee is van Enexis, staat er onder.
Close-up van slimme meter van Enexis
Ik bedoel te zeggen dat het niet een meter hoeft te zijn die dit probleem heeft
Dat zeg ik toch ook niet?
Varieert per meter, maar over het algemeen is het CDMA over GPRS. De meters voldoen idd aan de DSMR standaard. Probleem is echter dat de bandbreedte van de communicatie niet toelaat om alle data die de meter kan genereren, ook daadwerkelijk door te sturen. Dus pakt men de meeste essentiële metingen, dwz de meterstatus en dat wat comptabel is (lees: afgerekend moet worden).
Daarnaast kun je je ook voorstellen dat dit een shitload aan data is die je niet eenvoudig, laat staan realtime kunt verwerken. GPRS doet in de praktijk slechts 5Kb per seconde, maar ga dat eens vermeldingvuldigen met een paar miljoen meters als je ze allemaal tegelijk zou doen.
Wat men dus doet is eens in de zoveel tijd een meter uitlezen, in groepen. Is dus heel erg batch georiënteerd.
Verder zijn er verschillende metertypen in omloop in de werkgebieden van de netbeheerders. Het is niet zo dat je even een paar miljoen slimme meters bestelt ;)
Tot slot: meters vervangen door meters met snellere / nieuwere techniek kan uiteraard. Daar heb je echter een hoop personeel voor nodig. Dat is echter ook nodig voor andere dingen, zoals het netwerk aanpassen zodat de overbelasting door teruglevering minder wordt. Dat is uiteraard veel belangrijker dan wat meer data uit een slimme meter halen.
Als het comtabele en status stuk er maar uitkomt is het voldoende, de rest is extra.
Ik heb ook dit issue gehad vanaf november vorig jaar. Dus precies in de winterperiode. In februari is uiteindelijk de meter vervangen nadat ik zelf eerst tussen het kastje en de muur was beland met de energieleverancier en Enexis zelf. Ik wil graag weten waar ik zelf aan toe ben. Ook een P1 meter kon op dat moment niks uitlezen dus er was weldegelijk iets mis met de meter.

Uiteindelijk krijg je dan een geschat verbruik, niet heel prettig daar het bij mij veels te hoog geschat was. Op aandringen is er opnieuw naar gekeken door het verbruik tussen half maart en half april om te rekenen. En toen ging het verbruik van het gas met de helft omlaag.
Dat klinkt toch als een gewone defecte meter en niet een meter die niet uitgelezen kan worden. De stand staat normaal alsnog op het scherm en dus weet je prima wat verbruik is.
De gasmeter bleek uiteindelijk inderdaad defect te zijn, want deze was ook niet uit te lezen vanuit onze kant.
Maar in eerste instantie refereerden ze ook naar de problemen in hun software.
Zoals velen hier boven mij al zeggen, dit is een mooi moment om zelf de controle terug te pakken en te beginnen met het uitlezen van de P1 poort. Ik kan zelf van harte de Home Assistant integratie aanraden, die draait bij mij al een aantal jaar: https://www.home-assistant.io/integrations/dsmr/
Een absolute aanrader hierbij is de Slimmelezer+ van Marcel Zuidwijk. Wat een topding is dat!
Die zie ik inderdaad vaker voorbij komen. Maar mijn NAS staat naast de slimme meter dus ik gebruik gewoon een P1 naar USB kabel.
Het viel mij laatst al op dat de standen die m'n energieleverancier op mijn persoonlijke pagina weergeeft, van geen kanten kloppen met wat ik zelf bij hou. Dit zou nog wel eens de verklaring kunnen zijn dus.
Bij mij bij greenchoice ronden nze gewoon af naar per 1 unit dus 1 M³ of 1 Kwh na een maand kan je dus maar zo al een afwijking van meer dan 15 kwh hebben. Ik heb het dan ook uit gezet. het werkt voor geen meter.
Naar omlaag afronden: voor zover nodig is dat de goede werkwijze. Naar omhoog afronden op een afrekening is een vorm van fraude, want dan betaal je voor iets dat je niet hebt gekregen.

Er wordt nauwelijks over gesproken, maar er is zoiets als de zogenaamde gaswinst, dat is de winst die een gasbedrijf maakt op de levering van gas door expansie (opwarmen) van gas. Er wordt meer volume gemeten, maar het aantal geleverde moleculen (massa) blijft hetzelfde. Een meter die alleen volumetrisch meet kan dus meer meten dan er daadwerkelijk geleverd wordt.
Dat zal me echt een worst wezen. Ik vind het geen probleem om het te betalen maar ik wil gewoon weten of ze ondanks dat ik nee zeg tegen uitezen toch uitlezen. Dan kunnen ze me aanspreken op mijn 'Fraude' maar ze zijn dan zelf ook niet legaal bezig.
En eerlijk is eerlijk het kost me alleen maar geld als ik nu 100 kwh minder op geef. In de toekomst kost me die namelijk meer niet minder.
Og, in mijn nieuwe woning zit een meter die überhaupt niet uitgelezen kan worden omdat hij geen bereik heeft ofzo.. Ben al een jaar bezig om een nieuwe te krijgen, maar allemaal lastig...
Nieuwe meter heeft geen nut. Er zit een 4G module in die contact maakt met KPN netwerk. Dus ook een nieuwe meter zit die 4G module in. Heb je dus hetzelfde probleem. Meeste bereik problemen zullen opgelost worden zodra KPN 5G uitrolt. Die heeft een groter en beter bereik.
Neh, 4G heeft meer bereik qua afstand. 5G heeft qua afstand minder beteik. Echter meer cellen wat het compenseert.
Of de meter een 4G module heeft, hangt af van je energiebeheerder. Ongeveer de helft doet het met een 4G module, de andere helft is aangesloten bij UtilityConnect, en gebruikt een eigen netwerk dat op basis van CDMA is op 450 MHz.
Ah Enexis gebruikt 4G in ieder geval. Kan zijn dat Liander of Stedin die UtilityConnect gebruikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.