Grote telefoon- en internetstoring in Japan treft bijna 40 miljoen mensen

Het Japanse telecombedrijf KDDI Corp kampte afgelopen weekend met een grote storing. Daardoor konden 39 miljoen klanten onder meer niet bellen en sms'en. Daarnaast hadden ze geen internettoegang. De storing is maandagmorgen nog niet helemaal verholpen.

KDDI is het op een na grootste telecombedrijf van Japan. De storing begon zaterdagochtend tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden in een datacenter in het westen van Tokio, schrijft persbureau AP. Gedurende het weekend konden KDDI-klanten niet bellen en hadden ze geen internettoegang. De storing trof niet alleen particuliere klanten: zo kon het Meteorologisch Agentschap op honderden stations geen weergegevens doorsturen en werkten pinautomaten niet.

Staatssecretaris Seiji Kihara noemt de storing 'ernstig' en vraagt KDDI om een grondige verklaring. Ook verwacht hij dat KDDI zijn klanten compenseert. "Het is uiterst betreurenswaardig dat de mobiele telefoondienst, die cruciaal is voor sociale en economische activiteiten, zo lang onbruikbaar is geweest."

Door Loïs Franx

Redacteur

04-07-2022 • 13:36

96 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (95)

Wijzig sortering
het is wel noemenswaardig dat een infra voor 40miljoen gebruikers plat gaat. Een gemiddelde outtage in NL heeft minder impact en staat ook op t.net.

Wat ik me af vraag is waarom er meerdere diensten uit vallen. Ben benieuwd naar de (technische) root cause!
Het hangt van het land af... Als het in Amerika (13% van de bevolking) of China (een procent of 3) gebeurt zouden ze het als een klein probleem zien.
Klopt natuurlijk, maar KDDI is wel een van de grootste (zelf gebruik ik in Japan Rakuten Mobile die dan weer roaming services van KDDI gebruikt net als veel andere budget aanbieders) Veel collega's, kennissen en familie zaten zonder mobile internet dit weekend. In Japan maken velen alleen gebruik van een mobiel netwerk, ook voor internet thuis.
Ik ben wel benieuwd of het net zo'n effect heeft als massale stroomuitval na 9 maanden :-)
Als er meer baby's geboren gaan worden, dan gaat de Japanse regering zo'n storing expres veroorzaken. ;)

Nu hebben ze last van vergrijzing.

Wiki bron: Japanse Bevolkingsgroei en krimp
Klopt, en Japan is niet zo van het 'importeren.' Met uitzondering van tijdelijke arbeidskrachten. Een serieus probleem overigens.
Ik vraag me dan af hoe dat in de praktijk gaat. Router met een simkaart erin? Als je alles via de hotspot van je mobiele telefoon moet doen, dan word je daar volgens mij niet vrolijk van. Plus dat bij Apple nog steeds niet alles (volledig) werkt via mobiele verbindingen. Echt snel zal het ook niet zijn, lijkt me?
Als een centrale user database faalt dan treft dat alle diensten. In dit geval zou het ook een signaling point cluster kunnen zijn (omdat zowel bellen als sms is uitgevallen).
het is wel noemenswaardig dat een infra voor 40miljoen gebruikers plat gaat. Een gemiddelde outtage in NL heeft minder impact
Nederland heeft ~14% van de bevolking van Japan. KPN heeft 7+ miljoen mobiele klanten, als je land dan 7x zo groot is (en maar een handjevol providers heeft) zou KPN al vlot 50 miljoen mobiele klanten hebben...

Dat Nederland met kleinere storingen eerder op de frontpage zou komen is natuurlijk logisch omdat het een Nederlandse site is met een focus op de Benelux...
KDDI is gewoon heel dominant in Japan. Dat is niks vergeleken met de dominatie van KPN/Ziggo.

Daarbij moet je niet vergeten dat in het urbane gebied van Tokyo echt enorm veel mensen wonen, We hebben het niet alleen over Tokyo, maar ook Saitama, Kawasaki, Fujisawa, ect op een vrij klein stukje aarde. Het zal me daarom niks verbazen als KDDI gigantische aanstuurt ruimtes hebben om een gebied in Tokyo aan te sturen. Als iemand dan iets verkeerd doet dan zitten 40 mil mensen zonder internet, net als dat als hier KPN iets fout doet er 1 mil mensen zonder internet zouden zitten.
In Nederland (of België) is het best lastig om een storing te veroorzaken voor 39 miljoen klanten als er 17miljoen mensen wonen.

Daarbij heeft vodafone ook jaren geleden 2 dagen een storing gehad dat alle klanten trof omdat niemand zich aan kon melden op het netwerk.
Misschien te gemakkelijk van mij gedacht, maar voordat ik onderhoud ga plegen aan een grote serverpark, dan zal ik toch eerst uit ten treure testen en de werkzaamheden gefaseerd uitvoeren. Plus ik zorg ervoor dat er een fallback scenario klaar ligt. Iets zegt mij dat er aan 1 of meerdere van deze 'basisregels' niet gehouden is 😉
Het een zeldzaamheid dat je een test omgeving hebt die identiek is aan je productie omgeving. En dan blijkt dat er ergens tussen de vorige en deze change nog iets anders aangepast is, waardoor je test scenario helemaal niet valide is op je productie. Je kunt heel veel ondervangen, maar uiteindelijk blijft de Wet van Murphy fier overeind.
Dat ben ik zeker met je eens. Alleen snap ik niet waarom deze werkzaamheden niet gefaseerd hebben kunnen plaatsvinden. Dat vind ik iig een grove fout. En mocht dit technisch onmogelijk zijn, om wat voor een reden dan ook, dan had men bij de inrichting wel eens beter moeten nadenken.
Je hebt gelijk.
Weliswaar tot aan je eerste zin, daarna glij je af maar gelijk is gelijk.
Te makkelijk gedacht.
Er is niet gezegd dat het aan het serverpark ligt. Daarnaast kunnen we direct aannemen dat er volgens procedures wordt gewerkt omdat er een potentiële impact is op 40 miljoen klanten.
Ook al zou het om switches gaan, dan nog vind ik het zeer verwonderlijk dat dit niet gefaseerd plaats vond.
Dit zal in Nederland niet zo snel gebeuren in deze grootte.
Klopt. Omdat we geen 40 miljoen inwoners hebben :+
Maar vergelijkbare dingen gebeuren overal hoor, ook hier.
Tja, koppel maar alles aan elkaar, gaat er iets mis dan zie je dat meteen bijna alles plat gaat. En grootste nadeel vind ik dan dat er ook geen backup meer mogelijk is. Vooral bij b.v. nooddiensten vind ik het maar wat link dat die ook afhankelijk zijn geworden van het digitale netwerk.
Lol ik las “
‘Grote telefoon’ én ….
Dus ik begon te lezen en dacht; wanneer komt nou dat stuk over die grote telefoon?
Japanners kennende kunnen we binnenkort een partij publieke excuses van het management verwachten waar ze diep door het stof gaan... Misschien nog wel een paar die sepuku doen om het een beetje goed te maken - hmm, misschien moeten we dat soort uitingen ook maar eens invoeren in onze politiek, ministeries en aanverwante functies... :)
zou hier eens moeten gebeuren maar dan voor een maand
Met uitzondering van essentiële gebouwen zoals hulpdiensten ziekenhuizen en zo.


ik ben dan benieuwd naar hoe de huidige generatie hier mee om gaat omdat we zo vergroeid zijn met internet, laptops en smartphone en het online leven.
Mooi dit soort storingen als wij straks met zn allen afhankelijk zijn gemaakt van Socialcredit systemen waar je geen tien minuten meer zonder kan. :|
Lijkt me sterk dat er een SMS storing in Japan is, SMS hebben ze daar niet.
Dat is een groot deel van de bevolking... Lijkt me toch apart om ineens een dag zonder internet te hebben, stel je voor!
Geen probleem hoor.
Ga maar eens op vakantie met alleen een boek een oude mp3 speler.
Je vermaakt je prima en komt helemaal relaxed terug.
Enige waar ik mij bij deze storing druk om zou maken is de bereikbaarheid van hulpdiensten.
Als het echt serieus is, is vaak het bellen de enige optie.
Succes om, benzine te tanken zonder kaart, peage te betalen, eten te vinden onderweg zonder bankautomaat ... En die oude mp3 spelers staat die ook nog vol met illegaal gedownloade mp3's ? :)
Kan ook prima betalen met geld. :-)
Hoeft niet per se met kaart... of peage(?)
Péage is tol (moest het ook even opzoeken).
Ah! Ik dacht dat dat Payage was, maar ik had het mis. :z
Je weet dat er meer vervoersmiddelen zijn dan de auto? Als je gewoon een planning maakt en treinkaartjes/vliegtickets boekt kom je een heel eind. En uiteraard neem je geld mee, zo letterlijk moet je "boek en mp3speler" niet nemen he. Of denk je dat @mijsk1974 naakt gaat rondlopen?

[Reactie gewijzigd door Andros op 4 juli 2022 14:56]

en die rijden zonder dat er netwerk is ? hier in Europa gaat dat via het 2g/3g netwerk bij mijn weten. ticket controle gebeurt ook via het netwerk.
Maar een internetstoring is niet gepland, de vakantie is een slechte vergelijking van mijsk1974.
Trein en vliegtuig zijn al snel onpraktisch of duurder en ook daar gebruik je internet om bijvoorbeeld te betalen, in te checken of geïnformeerd te worden. Nog los van de uitgebreide, op internet gebaseerde, internationale netwerken die dit soort organisaties gebruiken.

Internet is een nutsvoorziening, grootschalige uitval leidt direct tot brede verstoringen.
Volgens de overheid is internet een basisvoorziening ('nutsbedrijven' werden uitgefaseerd per liberalisering). Als je buurman niet is aangesloten op stadsriolering maakt dat stadsriolering ook geen niet basis-voorziening: drogreden dus.
Zie https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nutsbedrijf en nieuws: Nederlandse overheid: mobiel internet is een basisbehoefte
Voor sommige mensen zal het wel een nutsvoorziening zijn, je zal het nodig hebben voor je werk, zonder werk wordt lastig fucntioneren voor velen.
Dat jou buurman het niet nodig heeft betekend niet dat dat voor iedereen zo is.
200 jaar geleden hadden ze ook geen electriciteit nodig, wordt lastig zonder nu.
Dan is mijn auto ook een nutsvoorziening, ik kan niet overal komen met de trein, bus en fietsen duurt te lang.
Nee hoor, bij de trein kun je gewoon kaartjes kopen zonder je telefoon, ook in Japan.

En de trein in Japan onpraktisch? Je bent de eerste die ik daar ooit over hoor...

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 4 juli 2022 15:59]

Ik heb het toch niet over Japan? Hou wou je betalingsverkeer gaan regelen op het moment dat internet afwezig is? Of allerlei communicatie tussen achterliggende systemen.

En sowieso is de bovenstaande discussie bezopen. Vliegtuig en trein zijn vaak geen realistisch alternatief. Nog los van het feit dat dit incidenteel is en je er dus nooit op kan plannen.
Wat ik zo heerlijk vind in Japan is dat alles nog met contant geld gaat. Ze zullen dus met het betalingsverkeer waarschijnlijk niet hele grote problemen hebben geld.
Ik heb het toch niet over Japan?
Het draadje gaat, net als het artikel, over Japan.
Hou wou je betalingsverkeer gaan regelen op het moment dat internet afwezig is? Of allerlei communicatie tussen achterliggende systemen.
Contant geld? (Kaart-)automaten in Japan nemen gewoon briefgeld en muntjes aan, net als diverse automaten hier overigens.
Ik vind je vraag dan ook maar vreemd, een beetje in de trant van "hoe ga ik de borden afwassen als er geen internet is?". 8)7
Vliegtuig en trein zijn vaak geen realistisch alternatief.
Precies. Want de meeste mensen gaan op vakantie naar een ver land en verblijven daar 7 dagen op een resort waar ze nooit vanaf gaan... 8)7 Kom op, nou. Als je op vakantie gaat naar een ver land, dan ga je daarheen om e.e.a. te ontdekken. En júist in Japan is de trein fantastisch (mits je de spitsuren vermijdt). En voor hele lange afstanden is de Shinkansen fantastisch, maar het vliegtuig is dan ook prima.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 4 juli 2022 16:10]

De rest van de wereld is dan natuurlijk niet bezig met jouw vakantie maar met andere zaken waarvoor internet een vereiste is.
Oh, ik ben niet alleen op de wereld?
:+
Dat is anders, een vakantie plan je, deze storing komt onverwachts.
Als ze tegen ons zeggen, over een week hebben we een dag geen internet, dan is dat een stuk minder erg dan wanneer het onverwachts gebeurd.
Lang leve de digitalisering waarbij je bijna overal je mobiel voor nodig hebt. In China moet iedereen zich overal in en uit checken, en alle betalingen gaan ook via mobiel. Stel je voor dat er dan zo’n storing op treedt. Ligt gelijk alles plat.
Het is waardeloos. Ik heb het zelf een kleine week gehad en mijn moeder zat weken zonder.
.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee